Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away

Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away English Medium

Select the correct answer.

Question 1.
Hepatitis get transmitted through
a. contact with contaminated water and soil.
b. animals
c. blood components
d. mosquitoes
Answer:
c. blood components

Question 2.
The pathogen of wilt disease of brinjal.
a. Virus
b. Bacteria
c. Fungus
c. Aphids
Answer:
b. Bacteria

Question 3.
Analyse the statements.
i. Filariasis is spread by culex mosquitoes.
ii. Diphtheria is a bacterial disease.
a. (i) correct (ii) incorrect
b. (i) incorrect (ii) correct
c. (i) and (ii) incorrect
d. (i) and (ii) correct
Answer:
d. (i) and (ii) correct

Question 4.
BCG vaccine is used against
a. AIDS
b. Tuberculosis
c. Dengue fever
d. Malaria
Answer:
b. Tuberculosis

Question 5.
Fill up the blanks by observing the relationship between the first pair.
a. AIDS : Through body fluids
Ringworm : …………..
Answer:
Through contact

b. Nipah : Virus
Tuberculosis : …………….
Answer:

Bacteria
c. Block of blood flow in brain : Stroke Deficiency of insulin or its malfunctioning : ……………………
Answer:
Diabetes

Question 6.
Find the odd one out and note down the common features of others.
a. Diabetes, Fatty liver, Heart attack Tuberculosis
Answer:
Tuberculosis
Others are lifestyle diseases.
b. AIDS, Diphtheria, Nipah, Hepatitis
Answer:
Diphtheria
Others are viral diseases.

Question 7.
The symptom of a genetic disease is given below.
Excess blood is lost even through minor wounds
a. Identify the disease..
b. Write the reason for this disease.
c. Write remedy for this disease.
Answer:
a. Haemophilia

b. Blood clots with the help of some proteins present in blood plasma. The synthesis of protein fails when the genes that control protein synthesis become defective.

c. A complete cure is not possible at present. Temporary relief is brought in by injecting the deficient protein identified through clinical diagnosis.

Question 8.
Observe the graph and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 1
a. Name the common name for these diseases.
b. Write the cause of each disease.
Answer:
a. Life style diseases.
b.

  • Fatty liver: Deposition of excess fat in the liver.
  • Stroke : Rupture of blood vessels in brain, block of blood flow.
  • Diabetes : Deficiency of insulin or its malfunctioning.
  • Heart attack : Block of blood flow due to the deposition of fat in coronary arteries, which carry blood to heart.

Question 9.
Observe the picture and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 2
a. Identify the organism.
b. Which is the disease caused by this organism?
c. What are the ways by which this organism spreads?
Answer:
a. HIV
b. AIDS
c. Through sexual contact with HIV infected person, from HIV infected mother to the foetus, by sharing needle and syringe contaminated with HIV components, through the reception of blood and organs contaminated with HIV.

Question 10.
The symptoms of some diseases are given. Analyse and answer the questions given below.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 3
a. Identify the diseases.
b. Name the pathogens.
c. How are they spread?
Answer:
a. A. Tuberculosis, B. Malaria, C. Ringworm
b.

  • Tuberculosis: Mycobacterium tuberculosis
  • Malaria: Protozoa
  • Ringworm: Fungus

c.

  • Tuberculosis : through air
  • Malaria: through female anopheles mosquito
  • Ringworm : through contact.

Question 11.
Find the indicators related to virus only.
a. No cell organelles as seen in normal cell.
b. There are pathogenic and beneficial ones.
c. Multiply through binary fission.
d. The toxins produced by these damage living cells.
Answer:
a. No cell organelles as seen in normal cell.

Question 12.
What is cancer? How do normal cells get transformed to cancer cells?
Answer:
Cancer is caused by the uncontrolled division of cells and their spread to other tissues. Environmental factors, smoking, radiations, virus, hereditary factors and alternations in genetic material lead to the transformation of normal cells into cancer cells.

Question 13.
Complete the illustration.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 4
Answer:
i. Bacteria
ii. Bunchy top
iii. Fungus
iv. Quickwilt
v. Paddy

Question 14.
Observe the illustration.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 5
a. Identify the disease indicated in the illustration.
b. Write the reason for this disease.
Answer:
a. Sickle cell anaemia.
b. The defects of genes may also cause deformities in the sequencing of amino acids which are the building blocks of haemoglobin. As a result of this, the structure of haemoglobin changes.

Question 15.
Observe the graph , illustrating the data of the diseases affected by the plants ยกn Ravi farm. Analyse the graph and answer the given questions.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 6
a. Identify the plants which are affected.
b. Which is the most affected crop?
c. Note down the causative organism of each disease.
Answer:
a.

  • Blight – Paddy –
  • Bunchy top – banana
  • Quick wilt – pepper
  • Bud rot – coconut

b. Coconut

c.

  • Blight – Bacteria
  • Bunchy top – Virus
  • Quickwilt, Bud rot – Fungus

Question 16.
Select the statement related to Athlete’s foot from the statements given below.
a. Fungal disease.
b. Appearance of reddish scaly rashes that cause itching is the major symptom.
c. Bacterial disease.
d. Manifests as round red blisters on the skin.
e. Pathogens enter through the toes when they come in contact with contaminated water and soil.
Answer:
a. Fungal disease.
b. Appearance of reddish scaly rashes that cause itching is the major symptom.
e. Pathogens enter through the toes when they come in contact with contaminated water and soil.

Question 17.
The symptom of a disease is given below.
The pathogen multiplies using the genetic mechanism of lymphocytes and the number of lymphocytes decreases considerably and reduces the immunity of the body.
a. Identify the disease.
b. Identify the pathogen.
c. Explain how this disease does not spread.
Answer:
a. AIDS
b. HIV
c.

  • By touch, shaking hands, coughing, sneezing, etc.
  • Through insects like mosquitoes, houseflies, etc.
  • By staying together and sharing food.
  • By using same toilets.
  • By taking bath in the same pond.

Question 18.
Observe carefully the graph, illustrating the data of a survey conducted in certain areas. Analyse the graph and answer the given questions.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 7
a. Which type of mosquito dominates in town B?
b. Identify the disease which is likely to be spread in town A. Name the pathogen which causes the disease.
c. Write an important symptom of this disease.
Answer:
a. Anopheles mosquito
b. Filariasis, filarial worms
c. Swelling in the lymph ducts in the leg

Question 19.
How does smoking affect the following body parts?
a. Brain
b. Lungs
Answer:
a. Brain – Stroke, addiction to nicotine
b. Lungs – Lung cancer, emphysema, bronchitis

Question 20.
Choose the diseases transmitted through mosquitoes from the following.
Tuberculosis, Diabetes, Dengue fever, Chicken pox, Chikungunya, Botulism, Malaria, Cholera
Answer:
Dengue fever, Chikungunya, Malaria

Question 21.
Rearrange columns B and C suiting the pictures in column A.
Kerala SSLC Biology Chapter 4 Questions Keeping Diseases Away 8
Answer:
i. b,R
ii. c,P
iii.a,Q

Kerala SSLC Biology Chapter Wise Questions and Answers