You can Download Operating Systems Questions and Answers, Kerala SSLC 10th IT Theory Questions and Answers Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Kerala Syllabus SSLC IT Theory Questions and Answers Chapter 10 Operating Systems
Operating Systems Questions and Answers
Section -1
Question 1.
 Who is the father of computers?
 a) Analytical Engine
 b) Charles Babbage
 c) Newton
 d) Linus Torvalds
 Answer:
 b) Charles Babbage
Question 2.
 Charles Babbage tried to build a computer called
 a) Analytical Engine
 b) ENIAC
 c) I phone
 d) Laptop
 Answer:
 a) Analytical Engine

Question 3.
 Which is the first working computer?
 a) Desktop
 b) Analytical Engine
 c) ENIAC
 d) Laptop
 Answer:
 c) ENIAC
Question 4.
 Analytical Engine is called the first computer, why?
 a) Basic concepts related to a modem computer are in the machine
 b) Analytical engine can use for different activities
 c) Analytical engine for special use
 d) Basic concepts related to a modem computer were envisaged to this machine
 Answer:
 d) Basic concepts related to a modem computer ‘ were envisaged to this machine
Question 5.
 Analytical engine was meant to be operated using
 a) Current
 b) Steam
 c) Gas
 d) Diesel
 Answer:
 b) Steam
Question 6.
 Who agreed to prepare a program for analytical engine?
 a) Parameswaran
 b) Shakuntala Devi
 c) Ada Byron
 d) Madam Query
 Answer:
 c) Ada Byron
Question 7.
 A software is designed for specific purposes are called
 a) Application Software
 b) Application
 c) Files
 d) Softwares
 Answer:
 a) Application Software
Question 8.
 Do you know which operating system used in your school?
 a) Unix
 b) Windows
 c) GNU/Linux
 d) Mac os X
 Answer:
 GNU/Linux
Question 9.
 AH, the computers have a general mode of operation. What is the name for the above general mode of operation?
 a) Apple
 b) Operating system
 c) Linux
 d) Application Software
 Answer:
 b) Operating system
Question 10.
 Operating system having the mechanism to co-ordinate several applications is called…
 a) Application
 b) Places
 c) Menu
 d) Panel
 Answer:
 c) Menu
Question 11.
 Which mechanism don’t have in many modern operating systems?
 a) Application
 b) Places
 c) Menu
 d) Panel
 Answer:
 c) Menu
Question 12.
 A hardware is connected to a computer. It needs a …. is added to the operating system that controls the hardware.
 a) Software
 b) Operating system
 c) Menu
 d) Application
 Answer:
 a) Software
Question 13.
 Who sorts and saves the files?
 a) Hard disc
 b) Operating system
 c) Hardware
 d) CD Drive
 Answer:
 d) CD Drive
Question 14.
 Where does the files to be saved?
 a) Operating system
 b) CD
 c) Hard disc
 d) CD Drive
 Answer:
 c) Hard disc
Question 15.
 Hard disc is divided into blocks giving them separate addresses is called
 a) Formatting
 b) Hard Disc
 c) Operating System
 d) FileSystem
 Answer:
 a) Formatting
Question 16.
 Hard disc is divided into blocks are called
 a) Operating System
 b) Partition
 c) Disc
 d) Home
 Answer:
 b) Partition
Question 17.
 How many partitions are required for GNU/Linux OS?
 a) 2
 b) 3
 c) No need of partition
 d) 4
 Answer:
 b) 3
Question 18.
 The least number of partitions required for the proper working of GNU/Linux os is
 a) 4
 b) 3
 c) 0
 d) 2
 Answer:
 d) 2
Question 19.
 Correct statement related to root partition is….
 a) Files are saved in operating system
 b) The store the programs of the operating system
 c) To store the files created by the user
 d) To store the details temporary
 Answer:
 b) The store the programs of the operating system
Question 20.
 To store the files prepared by the user
 a) Root (/)
 b) Swap
 c) /home
 d) /user
 Answer:
 c) /home
Question 21.
 Swap is a ……. file system
 a) Application
 b) fast
 c) windows
 d) data
 Answer:
 b) fast

Question 22.
 ……… are designed normally for a single user
 a) Computer
 b) Smartphone
 c) Pen Drive
 d) laptop
 Answer:
 b) Smartphone
Question 23.
 …….. are designed normally for more than one person
 a) Smartphone
 b) Computer
 c) Operating system
 d) Spectacles
 Answer:
 b) Computer
Question 24.
 Name the person who handles the computer.
 a) User
 b) System
 c) Home
 d) Driver
 Answer:
 a) User
Question 25.
 Give the order of activity to create a new user
 a) Application → graphics → administration → user and group
 b) Application → Office → User and groups
 → U s e r
 accounts
 c) Application → System Tools → User and groups user accounts
 d) Application → system tools → User and groups
 Answer:
 c) Application → System Tools → User and groups. user accounts
Question 26.
 Select the statement related to kernel
 a) System to display the software windows
 b) Which interacts with the hardware directly or through drives
 c) An operating system
 d) Appearance can be arranged to our wish
 Answer:
 b) Which interacts with the hardware directly or through drives
Question 27.
 Which kernel program is used in GNU/Linux
 a) Windows NT
 b) X nu
 c) Linux
 d) Red hot
 Answer:
 c) Unix
Question 28.
 Which kernel program is used in Microsoft windows?
 a) X nu
 b) Linux
 c) Red hot
 d) WindowsNT
 Answer:
 d) Windows NT
Question 29.
 What are the specialties in olden days about the programs?
 a) Able to copy
 b) Able to copy and not allowed to share
 c) Not allowed to copy and share
 d) It is possible to copy and share
 Answer:
 d) It is possible to copy and share
Question 30.
 The statement related to the pirated software?
 a) Allow to copy
 b) Allow to share
 c) Allow to study
 d) Not allow to study the software creation. Keep as secret.
 Answer:
 d) Not allow to study the software creation. Keep as secret.
Question 31.
 The main cause for establishing GNU project is the following
 a) To prepare free software ‘
 b) To prepare proprietary software
 c) Not able to examine the software’s for an academic purposes
 d) To construct new software
 Answer:
 c) Not able to examine the software’s for a academic purposes
Question 32.
 The aim of GNU/Linux is one of the following. Select the aim
 a) To prepare proprietary software
 b) To prepare an operating system that able to study, rewrite, copy and share
 c) To prepare a new operating system
 d) To prepare software for commercial purpose
 Answer:
 b) To prepare an operating system that able to study, rewrite, copy and share
Question 33.
 The computer programmer of GNU/Linux project is
 a) Richard Mathew Stallman
 b) Ken Thomson
 c) Linus Torvalds
 d) Dennis Ritchie
 Answer:
 a) Richard Mathew Stallman
Question 34.
 Unix is a model of a new operating system having all facilities of it. Programmers rewrite the operating system without using any Unix code. So they give a name
 a) GNU
 b) Linux
 c) GNU Hurd
 d) Kernel
 Answer;
 a) GNU
Question 35.
 Correct statement is
 a) GNU is Unix
 b) GNU is not Unix
 c) GNU is apple
 d) GNU is windows
 Answer:
 b) GNU is not Unix
Question 36.
 The other parts of GNU is completed before its kerned part who prepared the kernel part?
 a) Richard Stallman
 b) Linus Torvalds
 c) Bill gralts
 d) Charles Babbage
 Answer:
 b) Linus Torvalds
Question 37.
 Kernel of Linus Torvalds and GNU components are used together as an operating system. So it is known as
 a) Free BSD
 b) Unix
 c) GNU
 d) GNU/Linux
 Answer:
 d) GNU/Linux
Question 38.
 The name of the kernel to be built for GNU project is ……….
 a) GNU HURD
 d) Unix
 c) Unix
 d) GNU
 Answer:
 a) GNU HURD
Question 39.
 Give the name of an free operating system using Linux Kernel
 a) Windows 10
 b) MacOSx
 c) GNU/Linux
 d) Microsoft windows
 Answer:
 c) GNU/Linux
Question 40.
 Say the name of basic program used in Android operating system
 a) Unix
 b) Linux
 c) QNX
 d) Microsoft windows
 Answer:
 b) Linux

Question 41.
 A file is created by the user Thomas and Saved with table.odt on desktop. Location of the file is /home/ Thomas/Desktop/my-works/table.odf. The meaning is
 a) the file should be in the folder Holy-works in the desktop folder.
 b) File should be in the folder my-works in the Thomas desktop.
 c) File name my-works in the desktop folder inside the home folder of Thomas created by him in the computer.
 d) File is on the desktop named my-works.
 Answer:
 c) File name my-works in the desktop folder inside the home folder of Thomas created by him in the computer.
Question 42.
 Number of users for a computer is
 a) One
 b) Five
 c) Two
 d) more than one
 Answer:
 d) more than one
Question 43
 Select the correct statements given below.
 a) Car is built for a single user
 b) Smartphone is built for a single user
 c) Computer is built for a single user
 d) Television is build for a single user
 Answer:
 b) Smartphone is built for a single user
Question 44.
 ……… and ………. section of Bell Laboratories in USA built Unix operating System
 a) Charts Babbage
 b) Dennis Ritchie
 c) Ken Thompson
 d) Ada Byron
 Answer:
 b) Dennis Ritchie
 and
 c) Ken Thompson
Question 45.
 Mention the relationship between Unix and operating systems that are existence today. Select the correct statements from given below
 a) Expanded from Unix
 b) Not designed like Unix
 c) Designed and build like Unix
 d) Unix
 Answer:
 a) Expanded from Unix
 and
 c) Designed and build like Unix
Question 46.
 Applications in the mobile phones are activated by ……… and ………..
 a) Using icons
 b) Using menu
 c) Giving commands to a terminal
 d) Using a computer
 Answer:
 a) Using icons
 and
 c) Giving commands to a terminal
Question 47.
 Bell Laboratories build Unix operating system. These versions used later, with a lot of modifications and addition in other operating systems made by
 a) GNU/Linux
 b) Berkeley
 c) Microsoft
 d) Apple Corporation
 Answer:
 b) Berkeley
 and
 d) Apple Corporation
Question 48.
 Select the suitable file systems for GNU/Linux
 a) NTFS
 b) Ext 3
 c) HPFS
 d) Ext 4
 Answer:
 b) Ext 3
 and
 d) Ext 4
Question 49.
 Select the suitable file systems for Microsoft windows
 a) FAT32
 b) Ext3
 c) NTFS
 d) Ext 4
 Answer:
 a) FAT32
 and
 c) NTFS
Question 50.
 Select the statements suitable for swap
 a) To store the operating system
 b) To store the files created by the user
 c) fast file system
 d) for temporary storage of data
 Answer:
 c) fast file system
 and
 d) for temporary storage of data
Question 51.
 What are the partitions needed for the proper working GNU/Linux
 a) Root (/)
 b) Linux
 c) Swap
 d) Windows
 Answer:
 a) Root (/)
 and
 c) Swap
Question 52.
 What are benefits of a registered user of a computer?
 a) They can protect their files and other arrangements using a password
 b) Each user can keep their files separately from that of others
 c) They can’t protect their files using a password
 d) They can’t change the appearance as they like
 Answer:
 a) They can protect their files and other arrangements using a password
 and
 b) Each user can keep their files separately from that of others

Question 53.
 What are the two parts of an operating system?
 a) Root(/)
 b) Kernel
 d) Appearance
 d) Shell
 Answer:
 b) Kernel
 and
 d) Appearance
Question 54.
 Select suitable statements for the computer programs during the early days
 a) Made free to copy and study
 b) No freedom to copy and share
 c) Freedom to share
 d) No freedom to share
 Answer:
 a) Made free to copy and study
 and
 c) Freedom to share
Question 55.
 Free Softwares are installed in GNU/Linux. So many users change share and reuse the software. What are the other GNU/Linux versions using now?
 a) Unix
 b) Apple mac osx
 c) IT @ school Linux
 d) Red hat
 Answer:
 c) IT @ school Linux
 and
 d) Red hat
Question 56.
 What are the facilities arranged in a smartwatches
 a) Camera.
 b) to listen to music
 c) Make phone calls
 d) Sensors
 Answer:
 b) to listen to music
 and
 c) Make phone calls
Question 57.
 Correct statements for free software
 a) Computer programs are made free to copy and share
 b) Able to examine the programs for study purposes
 c) No freedom to copy and share
 d) No freedom to examine them for study purposes
 Answer:
 a) Computer programs are made free to copy and share
 and
 b) Able to examine the programs for study purposes
Question 58.
 Correct statements for proprietary software
 a) Computer programs are made free to copy and share
 b) Able to examine the programs for study purposes
 c) No freedom to copy and share
 d) No freedom to examine them for study purposes
 Answer:
 d) No freedom to examine them for study purposes
Question 59.
 Activities performed in a computer are given below. Also, the software used for the activities are given in four sets select the proper one form, each set.
Set -1
To edit an image
 a) Libre Office writer
 b) Libre Office Cale
 c) Inkscape
 d) Synfig studio
 Answer:
 c) Inkscape
Set – II
To create animation
 a) GIMP
 b) Synfig studio
 c) Python
 d) Libre Office base
 Answer:
 b) Synfig studio
Set – III
To handle a database
 a) Libre office base
 b) Libre office writer
 c) Libre office calc
 d) Abhiword
 Answer:
 a) Libre office base
Set – IV
To process text
 a) Libre Office writer
 b) Gimp
 d) Libre office base
 c) Synfig studio
 Answer:
 a) Libre Office writer
Question 60.
 A file is saved in a computer with some other the information are also. Select one information form each set.
Set-I
a) Name of the operating system
 b) Name of the computer
 c) Name of the file
 d) The name of the file creates
 Answer:
 c) Name of the file
Set – II
a) Computer
 b) Pendrive
 c) CD drive
 d) location of saving
 Answer:
 d) location of saving
Set – III
a) File format
 b) Name of the owner
 c) Operating system
 d) Temporary Name
 Answer:
 a) File format
Set – IV
a) Swap
 b) Size of the file
 d) Software
 c) Driver
 Answer:
 b) Size of the file
Question 61.
 What are the benefits of a user in a computer?
Set -1
a) No folder facility in a computer
 b) When a user is created, at the same time a user folder is formed in the home
 c) When a user is created, no folder formed in the home
 d) Not able to create a folder in a computer
 Answer:
 b) When a user is created, at the same time a user folder is formed in the home
Set – II
a) Operating system creates a Desktop for each user in the home folder of the user.
 b) As single desktop for a computer
 c) Operating system creates a Desktop, not in the home
 d) Operating system creates a Desktop for all users.
 Answer:
 a) Operating system creates a Desktop for each user in the home folder of the user.
Set-III
a) A user change system application
 b) Not able to use all devices by the user
 c) All users can configure the appearance of the computer separately
 d) Users canot change appearance
 Answer:
 c) All users can configure the appearance of the computer separately
Set-IV
a) Anyone can delete the file
 b) Files can’t be protected by the user
 c) Files cannot be protected using password
 d) Users can protect their files, configurations, etc. using a password
 Answer:
 d) Users can protect their files, configurations, etc. using a password

Question 62.
 A list of wearable devices with OS are given in four select correct devices from each set.
Set -1
a) Camera
 b) Lockets contain camera and sensors
 c) Phone
 d) Watch
 Answer:
 b) Lockets contain camera and sensors.
Set – II
a) Gadgets that control the flow of insulin for diabetics
 b) Syringe
 c) TV set
 d) Computer
 Answer:
 a) Gadgets that control the flow of insulin for diabetics,
Set – III
a) BP apparatus
 b) Microscope
 c) Window to mobile
 d) Wrist bands that measure blood pressure
 Answer:
 d) Wrist bands that measure blood pressure
Set – IV
a) IT @ Linux
 b) 1C chips
 c) Black berry limited
 d) Chips that are installer under the skin
 Answer:
 d) Chips that are installer under the skin
Question 63.
 Devices having an operating system and work according to the given instruction. What are they?
Set-I
a) Watch
 b) TV set
 c) Mobile phone
 d) Mobile charger
 Answer:
 c) Mobile phone
Set – II
a) Internet
 b) ATM
 c) Softwares
 d) Radio
 Answer:
 b) ATM

Set – III
a) Computer
 b) Linux
 c) Spectacles
 d) Camera
 Answer:
 a) Computer
Set – IV
a) Cars
 b) Motorcars
 c) 1C chips
 d) Apple corporation Inc
 Answer:
 b) Motorcars