You can Download Moving Images Questions and Answers, Kerala SSLC 10th IT Theory Questions and Answers Chapter 9 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Kerala Syllabus SSLC IT Theory Questions and Answers Chapter 9 Moving Images
Moving Images Questions and Answers
Section -1
Question 1.
 The animation software in IT @ School GNU/Linux is
 a) Synfig studio
 b) Tupi
 c) Gimp
 d) Paint
 Answer:
 a) Synfig studio

Question 2.
 Which type of animation software is synfig studio.
 a) Proprietary
 b) not able to take copy
 c) pay and use
 d) free software
 Answer:
 d) free software
Question 3.
 To prepare a film, How many times images appear one after the other continuously in front of our eyes in one second?
 a) 48
 b) 12
 c) 24
 d) 36
 Answer:
 c) 24
Question 4.
 Say the important stage of an animation film?
 a) character designing
 b) background
 c) characters
 d) action
 Answer:
 a) character designing
Question 5.
 Construction of a storyboard is a preparation of
 a) Drawing a picture
 b) finding time zones
 c) producing an animation
 d) character designing
 Answer:
 c) Producing an animation
Question 6.
 Synfig Studio is a free-animation software
 a) Drawing pictures
 b) Studio
 c) Three dimensional
 d) Two dimensional
 Answer:
 d) Two dimensional
Question 7.
 Synfig studio software is designed by
 a) Stall men
 b) Robert B Quattlebaum
 c) Leslie Lamport
 d) Donald Knuth
 Answer:
 b) Robert B Quattlebaum
Question 8.
 What versions of animation software can run in GNU/Linux and Microsoft Windows?
 a) Grass
 b) Notepad
 c) Synfig studio
 d) Pencil
 Answer:
 c) Synfig studio
Question 9.
 Which tool is used to fill colors to the objects in synfig studio?
 
 Answer:
 
Question 10.
 Which tool is used to draw rectangular objects in synfig studio?
 
 Answer:
 
Question 11.
 Which tool is used to move the objects in synfig studio?
 
 Answer:
 
Question 12.
 Expand FPS
 a) Frames per system
 b) Frames per second
 c) File properties settings
 d) Frames per hour
 Answer:
 b) Frames per second
Question 13.
 Animation is done by fast and continuous movements of images in a two-dimensional canvas. The images are known as
 a) characters
 b) FPS
 c) Frames
 d) Scene
 Answer:
 c) Frames
Question 14
 Which menu is used to studio
 a) File
 b) view
 c) window canvas
 d)canvas
 Answer:
 d)canvas
Question 15.
 To change the FPS in Synfig studio, by clicking
 a) canvas → properties → time
 b) view → pause
 c) window → toolbox
 d) canvas properties → image
 Answer:
 a) canvas → properties → time
Question 16.
 We can import Images into synfig studio and use them
 a) odf
 b) vector
 c) Pdf
 d) Bitmap
 Answer:
 d) Bitmap
Question 17.
 FPS = 24, Time =5, for an animation. Find the total number of frames in that animation
 a) 24,
 b) 48
 c) 120
 d) 920
 Answer:
 c) 120
Question 18.
 The frames that represent important positions are known as
 a) Tweening
 b) current time
 c) key
 d)keyframe
 Answer:
 d) keyframe
Question 19.
 What happens when you press
 
 play button
 a) Animation works
 b) Animation stops
 c) no change
 d) to save
 Answer:
 a) Animation works
Question 20.
 The software fills up the frames in between two keyframes is called.
 a) Interpolation
 b) keyframe
 c) Tweening
 d) Edit
 Answer:
 c) Tweening
Question 21.
 Rey frame utility is set in one of the panels in synfig audio. Give the names of that panel
 a) Time track panel
 b) layers panel
 c) parameters panel
 d) panel
 Answer:
 c) parameters panel
Question 22.
 Name the extension of project file in synfig studio?
 a). svg
 b) .pdf
 c) .sifz
 d) .ods
 Answer:
 c) .sifz
Question 23.
 In which panel to give the number of frames in current time?
 a) Time track panel
 b) layers panel
 c) meters panel
 d) panel
 Answer:
 a) Time track panel

Question 24.
 What is the current time to animation from first frame
 a) 0 f
 b) 60 f
 c) 120f
 d) 121 f
 Answer:
 a) 0 f
Question 25.
 What is the name for the frame with current time is ‘o’ f
 a) first keyframe
 b) last keyframe
 c) middle keyframe
 d) keyframe
 Answer:
 a) first keyframe
Question 26.
 Give the order of activity to export a project file on synfig studio
 a) File → Render
 b) File → Save
 c) File → Export
 d) File → Save as
 Answer:
 a) File → Render
Question 25.
 Which is not a member related to synfig studio?
 a) parameters panel
 b) time track panel
 c) panel
 d) layers panel
 Answer:
 c) panel
Question 28.
 The utility to animate the flap its wings of a bird is
 a) joining wings
 b) adding time loop layer
 c) copy of the first wing
 d) adding the layer
 Answer:
 b) adding time loop layer
Question 29.
 Write the activity to include an image to synfig studio
 a) file → open
 b) file → new
 c) file → import
 d) file → save
 Answer:
 c) file → import
Question 29.
 in which menu import facility is available”?
 a) Edit
 b) file
 c) canvas
 d) windows
 Answer:
 b) file
Question 30.
 Select ofie not group
 a) . dv
 b) .flv
 c) . mpeg
 d). svg
 Answer:
 d) .svg
Question 32.
 What is the maximum value of current time?
 a) 20 f
 b) 60 f
 c) 120 f
 d) 1 f ,
 Answer:
 c) 120 f
Question 33.
 What is the least value of current time?
 a) 60 f
 b) 120 f
 c) 40 f
 d) Of
 Answer:
 d)0f ‘
Question 34.
 Keyframe are constructed in different type or same type
 a) same type
 b) different type
 c) not constructing a keyframe
 d) Equal type
 Answer:
 b) different type
Question 35.
 Select any two free animation software’s
 a) Anim studio
 b) pencil
 c) synfig studio
 d) adobe flash
 Answer:
 b) pencil
 and
 c) synfig studio
Question 36.
 An important stage in preparing animation is character designing. What is the meaning of character designing?
 a) characters
 b) Draw the characters
 c) bringing character to life with humanity & personality
 d) Giving life to the story
 Answer:
 b) Draw the characters
 and
 c) bringing character to life with humanity & personality
Question 37.
 What are the uses of multi-colored buttons on the handle of a image?
 a) To switch on the Animate editing mode
 b) To adjust size
 c) To take copy
 d) To rotate if needed.
 Answer:
 b) To adjust size
 and
 d) To rotate if needed
Question 38.
 Give the two activities done before starting animation from first keyframe
 a) Current time is 60 f
 b) Current time is 0 f
 c) Before editing the motion, animate the edit mode button is active
 d) press the play button to see the animation
 Answer:
 b) Current time is 0 f
 and
 c) Before editing the motion, animate the edit mode button is active
Question 39.
 Sky and one star are drawn in synfig studio canvas. In the layers panel we can see a rectangle 001, and star 001. What are the tools use dot draw them
 a) Circle tool
 b) Fill tool
 c) Star tool
 d) Rectangle tool
 Answer:
 c) Star tool
 and
 d) Rectangle tool
Question 40.
 Animation became much easier in film industry, with the arrival of new technologies. What are they?
 a) computers
 b) Radio
 c) Animation software’s
 d) office software.
 Answer:
 a) computers
 and
 c) Animation software’s

Question 41.
 Create animations is one of the stages in animation film. There are two other stages before creating an animation. What are they?
 a) To save animation project
 b) Character designing
 c) Playing an animation
 d) Preparation of storyboards
 Answer:
 b) Character designing
 and
 d) Preparation of storyboards
Question 42.
 Utilities of synfig studio windows are given below. Select one of each set and make a list.
Set-I
a) Database panel
 b) Work area
 c) Layers Panel
 d) Task area
 Answer:
 c) Layers Panel
Set -II
a) Audio track
 b) Video track
 c) Time track panel
 d) Fill
 Answer:
 c) Time track panel
Set-III
a) Parameters panel
 b) Table
 c) Storyboard
 d) Path
 Answer:
 a) Parameters panel
Set -IV
a) Database window
 b) tooIX
 c) Editor window
 d) Window
 Answer:
 b) tooIX
pH Calculator is a free online tool that displays the pH value for the given chemical solution.
Question 43
 Select one video formats from each set
Set I
a) PNG
 b) gif
 c) xcf
 d) sifz
 Answer:
 b) gif
Set II
a) dv
 b) ods
 c) odf
 d) odp
 Answer:
 a) dv
Set III
a) jpg
 b) flv
 c) jpg
 d) py
 Answer:
 b) flv
Set -IV
a) Html
 b) ph
 c) htm
 d) mpeg
 Answer:
 d) mpeg
Question 44.
 There are a lots of job opportunities related to animation in Government/public sectors of India and abroad. A list of job opportunities are given below. Select one from each set.
Set-I
a) Cinema production
 b) Still photograph
 c) Newspaper
 d) Shops
 Answer:
 a) Cinema production
Set-II
a) Schools
 b) advertising agencies
 c) building construction
 b) advertising agencies
 Answer:
 d) Library
Set-III
a) Radio
 b) FM radio
 c) TV
 d) Tape recorder
 c) TV
Set-IV
a) mobile
 b) computer
 c) calculator
 d) computer games
 Answer:
 d) computer games
Question 45.
 Images are included in synfig studio through import menu what are the uses of handles on the image? Select one form each set.
Set-1
a) To join the parts of an image
 b) To arrange its position
 c) To animation
 d) Frame
 Answer:
 b) To arrange its position
Set – II
a) To arrange its size
 b) To reduce its size
 c) To increase its size
 d) Can’t change its size
 Answer:
 a) To arrange its size
Set-II
a) To rotate
 b) Can’t rotate
 c) To remove the image
 d) To include and image
 Answer:
 a) To rotate
Set-IV
a) To add a background image
 b) Creating a scene
 c) To adjust the views of the images
 d) To change its background-color
 Answer:
 c) To adjust the views of the images

Question 46.
 The layers are seen in the layers panel of a synfig studio some activities related to the layers are given in sets. Select correct activities from each set.
Set-1
a) Can’t change its order
 b) can change its order
 c) Arrange the order before including the layer
 d) Layers are not visible
 Answer;
 b) can change its order
Set -II
a) Can’t group together
 b) Objects
 c) Can group together
 d) Can’t change its color
 Answer:
 c) Can group together
Set-III
a) To take a copy of a layer
 b) Layer is fixed
 c) Can edit animation
 d) Can’t delete the layer
 Answer:
 a) To take a copy of a layer
Set-IV
a) Removing the layer may effect he other
 b) Can delete a layer
 c) Can edit animation
 d) Can’t delete the layers
 Answer:
 b) Can delete a layer