Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration

Answer the following. Score 1 each.

A. Choose the correct answer.

Question 1.
Public administration is concerned with the administration of the government. Whose definition is this?
Gladden
A.P.J.Abdul Kalam
Gandhiji
Answer:
Gladden

Question 2.
The agency that recruits candidates to All India Services and Central services.
State Public Service Commission
Union Public Service Commission
Staff Selection Commission
Answer:
Union Public Service Commission

Question 3.
Who appoints the Chairman and the members of Union Public Service Commission?
Governor of the state
President of India
Prime Minister of India
Answer:
President of India

Question 4.
Who appoints the Chairman and members of State Public Service Commission?
Governor of the state
Chief Minister of the State
Prime Minister
Answer:
Governor of the State

Question 5.
The use of electronic technology in administration.
E-governance
Lokpal
Ombudsman
Answer:
E-governance

Question 6.
The organization whose efforts that led to the legislation of Right to Information Act.
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan of Rajasthan
Narmada Bachao Andholan
Social Work and Research Centre
Answer:
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan of Rajasthan

Question 7.
The institution constituted at the national level to prevent corruption.
Lokpal
Lokayukta
Ombudsman
Answer:
Lokpal

Question 8.
The institution constituted at the state level to hear the corruption cases
Lokpal
Information Commission
Lokayukta
Answer:
Lokayukta

Question 9.
The institution that examines cases of corruption,’ nepotism and financial misappropriation of elected representatives and bureaucrats
Lokpal
Ombudsman
Lokayukta
Answer:
Ombudsman

B. Answer in a sentence each.

Question 1.
What do the governments try through public administration?
Answer:
Governments try to find solutions to various problems and ensure the welfare of the people through public administration.

Question 2.
What is the aim of Civil Service?
Answer:
The aim of Civil Service is to bring welfare programmes speedly to all.

Question 3.
What is meant by hierarchical organisation?
Answer:
The system in which there is one employee at the top and the number increases when it reaches the lower levels is known as hierarchical organization.

Question 4.
What is E-governance?
Answer:
E-’govemanCe is the use of electronic technology in administration.

Question 5.
What is E-literacy?
Answer:
E-literacy is the awareness about basic information about internet technology.

Question 6.
When was the Right to Information Act passed?
Answer:
In 2005.

Question 7.
Why are UPSC and PSC called constitutional institutions?
Answer:
UPSC and PSC are constituted on the basis of constitutional provisions.

Question 8.
Name the organization in Rajasthan whose activities led to the legislation of the Right to Information Act.
Answer:
Mazdoor Kisan Shakti Sangathan

Question 9.
What is considered as corruption by modern society?
Answer:

  • Delayed service.
  • Denial of right to service.
  • Making service as a favour.

Answer the following. Score 2 each.

Question 1.
What is public administration?
Answer:
Public administration is the effective utilization of men and materials for the implementation of existing laws, governmental policies, programmes and developmental projects.

Question 2.
Public administration differs in monarchy and democracy. Explain.
Answer:
Based on the differences in the form of government, we can find differences in public administration also. During monarchy, the interests of the monarch were the basis of public administration. In democratic system, importance is given to the interests of the people. Democratic administration becomes more effective and efficient through public administration.

Question 3.
Examine Gandhiji’s view on public administration?
Answer:
Gandhiji expected the protection of the interests of all through public administration. But there are a number of persons in the society who require special consideration and protection. He opined that public administration should consider them specially and protect them.

Question 4.
What is meant by bureaucracy?
Answer:

  • The employees who work under public administrative system and administer the country are together known as bureaucracy.
  • All the services of the government reach the people through bureaucrats.

Question 5.
Who are all included in Indian Civil Service?
Answer:
All the employees working under Central government and state governments and employees of public sector undertakings are included in Indian Civil Service.

Question 6.
What is meant by administrative reforms?
Answer:
A number of steps are taken by government for increasing the efficiency of the services and to provide service to people in a time bound manner. They are known as administrative reforms. The intention is to make administration, people friendly and efficient.

Question 7.
Certain information cannot be released as per Right to Information Act. Which are they?
Answer:

  • Information relating to the security and integrity of the nation.
  • Matters under the consideration of the court.
  • Matters which endanger the life and liberty of individuals.

Question 8.
What is meant by Right to Service?
Answer:

  • Right to Service is a law which ensures services to the people.
  • This law determines the time limit for every service given by a government office.

Question 9.
Complete the sun diagram on the significance of public administration.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration Important Questions 1
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration Important Questions 2

Question 10.
Which are the institutions that recruit candidates to central services and state services? Why are they called constitutional institutions?
Answer:

  • Candidates to central services are recruited by the Union Public Service Commission and to state services by Public Service Commission.
  • UPSC and state PSCs are constituted on the basis of constitutional provisions. So they are called constitutional institutions.

Question 11.
Which institution is given the responsibility to recruit candidates to all India services by the constitution? Write examples for all India service.
Answer:

  • The constitution has given the responsibility to recruit candidates to all India services to Union Public Service Commission.
  • E.g: Indian Administrative Service, Indian Police Service.

Question 12.
What is meant by hierarchical organisation and permanence of bureaucracy?
Answer:

  • One employee at the top and the number increases when it reaches the lower levels. This is known as hierarchical organisation.
  • Persons appointed as employees will continue in service till the age of retirement. This is known as permanence.

Question 13.
Explain the structure of Infonpation Commission.
Answer:

  • The Information Commission at the national level consists of a Chief Information Commissioner and not more than ten members.
  • The State Information Commission consists of a Chief Information Commissioner and members as prescribed by the state government.

Answer the following. Score 3 each.

Question 1.
What is the need for or importance of bureaucracy in public administration?
Or
The bureaucrats make the public administrative system dynamic. Substantiate.
Answer:
Bureaucracy is constituted to help and advise the government and to execute the programmes. Several employees have been appointed for the day-to-day functioning of the government from local to national level.

The bureaucrats make the public administration system dynamic. All the services of the government reach the people through them. The bureaucracy prepares plan for the maximum and scientific utilisation of human and material resources and implements them effectively.

Question 2.
Compare the structure and functions of UPSC and PSC.
Answer:
UPSC

  • Candidates to All India Services and Central Services are recruited by UPSC.
  • The Chairman and members of UPSC are appointed by the President of India.
  • Recruits suitable candidates to various posts based on qualification.

PSC

  • Candidates of the state level are recruited by PSC of the state.
  • The Governor appoints the Chairman and members of the state PSC.
  • Recruits suitable candidates to various posts based on qualification.

Question 3.
Prepare a sun diagram showing the steps taken for administrative reforms in India.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration Important Questions 3

Question 4.
What was the observation of A.P.J.Abdul Kalam about E-governance?
Answer:

  • Transparent and vibrant government project.
  • Safe and speedy information that reaches to all without red tapism.
  • Project that is available to all citizens without any discrimination.

Question 5.
Differentiate the functions of Lokpal and Lokayukta.
Or
Discuss the role of Lokpal and Lokayukta in preventing corruption.
Answer:
Lokpal and Lokayukta are institutions constituted to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels.

The Lokpal
The institution constituted at the national level to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels. It has the power to register cases on issues of corruption against employees and public workers and suggest necessary actions. It follows judicial procedures.

Lokayukta
Lokayukta is the institution constituted at the state level to hear corruption cases at administrative, bureaucratic and political levels. It follows judicial procedures.

Question 6.
Match the following.

A

B

All India Services Sales Tax
Central Services Indian Administrative Service
State Services Indian Railways

Answer:

A

B

All India Services Indian Administrative Service
Central Services Indian Railways
State Services Sales Tax

Question 7.
Write the difference and similarity between All India Services and Central Services.
Answer:

  • Similarity:
    Candidates to All India Services and Central Services are recruited by Union Public Service Commission.
  • Difference :
    In All India Service, appoint in central or state service. But in central service, appoint in central government departments only.

Question 8.
Examine the role of public administration in ensuring welfare of the people.
Answer:

  • The ultimate aim of public administration is to ensure the welfare of people.
  • Public administration provides goods and services needed for people’s welfare.
  • Government policies are formulated and implemented through public administration.
  • Find out solutions to social issues.
  • Special consideration to those who need protection.

Question 9.
How does Right to Information Act make the functioning of government transparent?
Answer:

  • The interventions of several organisations and social activities led to the passing of the Right to Information Act in 2005.
  • This Act ensures the right of all citizens in India to receive information.
  • As per this Act, information from any government institutions or institutions which receive government funds can be collected.
  • The main objectives of this Act are to prevent corruption, create responsibility among the bureaucrats and make the functioning of government transparent.
  • The citizens will get copies of public documents if they apply for them.

Question 10.
Compare and list the features of different levels of civil service in India.
Answer:
The three divisions of Indian Civil Service are

  1. All India Services
  2. Central Services
  3. State Services

All India Services

  • Recruits at national level.
  • Appoints in central or state service.

Central Services

  • Recruits at national level.
  • Appoints in central government departments only.

State Services

  • Recruits at state level.
  • Appoints in state government departments only.

Answer the following. Score 4 each.

Question 1.
What is the public administration? Explain its importance.
Answer:
Public administration is the effective use of men and materials for the implementation of existing laws, governmental policies, programmes and developmental projects.

  • Formulate government policies.
  • Ensure welfare of the people.
  • Find out solutions to public issues.
  • Provide goods and services.

Question 2.
There are a number of public administration institutions around us related to our day-to-day life. Make a list of such institutions with their functions.
Answer:

Institutions

Functions

Police Station Maintains law and order
Electricity Office Provides electricity
Krishi Bhavan Promotes agriculture
Primary Health Centre Provides treatment facilities

Question 3.
What is meant by E-governance? Write an example. What are its advantages to people?
Answer:
E-govemance is the use of electronic technology in administration. It helps to obtain government services easily in a speedy manner. Eg. Single window system for admission to Higher Secondary Courses.

Advantages of E-governance

  • Need not wait in government offices for services.
  • Can receive service with the help of information technology.
  • Government services are offered speedily and with less expense.
  • Efficiency of the offices and quality of the service get enhanced.

Question 4.
Complete the flow chart on Indian Civil Service.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration Important Questions 4
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 3 Public Administration Important Questions 5

Question 5.
Write a note on Right to Service Act. How does the Right to Service Act help the citizens in ensuring government services within a time limit?.
Or
Evaluate whether the Right to Service Act is beneficial to common people.
Answer:
Right to Service is a law which ensures service to people. This law determines the time limit for every service given by a government office. If the desired service is not given within this time limit, the responsible employee should pay a fine. As per this Act, an officer is appointed in every government office to give guidance and proper help to applicants. It is beneficial to common people.

Question 6.
Explain the working of Central Vigilance Commission.
Answer:

  • Central Vigilance Commission is the institution constituted at national level in 1964 to prevent corruption.
  • Formed to prevent corruption in the central government offices.
  • The Central Vigilance Commissioner is the head of the Central Vigilance Commission.
  • The duty of the Commission is to enquire into vigilance cases and take necessary actions.

Question 7.
How effective is Ombudsman in controlling the activities of elected representatives and bureaucrats?
Or
How the functioning of Ombudsman helps the public to prevent corruption?
Answer:

  • Elected representatives and bureaucrats are part of public administration. Complaints can be filed against their corruption, nepotism or financial misappropriation or negligence of duty. Ombudsman is constituted for this purpose.
  • A retired judge of the High Court is appointed as the Ombudsman.
  • People can directly approach the Ombudsman with complaints.
  • On receiving complaints, the Ombudsman has the power to summon anyone and can order enquiry and recommend actions.

Question 8.
Find out the factors that adversely affect the efficiency of public administration.
Answer:

  • Bribe
  • Negligence of duties by bureaucrats
  • Lack of efficiency
  • Unnecessary interventions
  • Nepotism
  • Corruption

Question 9.
Write the benefits of Right to Information Act.
Answer:

  • Prevent corruption
  • Prevent nepotism
  • Create responsibility among bureaucrats
  • Make the functioning of government transparent
  • Prevent privileges to undeserved.

Question 10.
What are the purposes and functions of bureaucracy?
Answer:
Bureaucracy :
The employees who work under public administrative system and administer the country are together known as bureaucracy.

Purpose of bureaucracy :
Bureaucracy is constituted to help and advise the government and to execute the programmes. Several employees have been appointed for the day- to-day functioning of the government from local to national level.

Functions of bureaucracy:
The bureaucrats make the public administration system dynamic. All the services of the government reach the people through them. The bureaucracy prepares plan for the maximum and scientific utilisation of human and material resources and implements them effectively.

Question 11.
Mention the main objectives of Right to Information Act, 2005. Point out the institutions constituted to perform the functions under the Act.
Answer:
Objectives of Right to Information Act, 2005

  • To prevent corruption
  • Create responsibility
  • Make the functioning of the government transparent.
  • Information Commissions are constituted at the National and State levels to perform the functions under the Right to Information Act. There will be a Chief Information Commissioner and more than ten members in the Information Commission.

If the authorities do not give, or refused to give the information or gave wrong and unsatisfactory replies, one can approach the Information Commission and can file an appeal. If the Commission is convinced, a fine of ₹ 250 per day can be imposed on the employee concerned till the information is given.

Answer the following. Score 5/6 each.

Question 1.
What is bureaucracy? What are its features?
Or
Briefly describe the basic features of bureaucratic organisation in democratic countries.
Answer:
The employees who work under public administrative system and administer the country are together known as bureaucracy. All the services of the government reach people through them. Bureaucracy prepares plan for the maximum and scientific utilisation of human and material resources.
The following are the features of bureaucracy.

  • Hierarchical organisation:
    Bureaucracy is organised in such a way that there is one employee at the top and the number increases when it reaches the lower levels. This is known as hierarchical organisation.
  • Permanence:
    Persons appointed will continue in service till the age of retirement.
  • Appointment on the basis of qualification:
    Employees are recruited and appointed on the basis of educational qualification.
  • Political neutrality:
    Bureaucrats are liable to implement the policies of whichever party comes to power. Party interests should not reflect in their work. They should act neutrally.
  • Professionalism:
    Every government employee must be skilled in their work.

Question 2.
What is administrative reform? What are the steps introduced in India aimed at administrative reform?
Answer:
A number of steps are taken by the government for increasing the efficiency of the services and to provide service to people in a time bound manner. They are known as administrative reforms. The intention is to make administration people friendly and efficient.

E-governance:
E-governance is the use of electronic technology in administration. This helped to obtain government services easily in a speedy manner. Its benefits are:

  • Need not wait in government offices for services.
  • Can receive service with the help of information technology.
  • Government services offered speedily and with less expense.
  • Efficiency of the offices and quality of the service get enhanced.
  • People can receive the services of E-govemance at home with the spread of E- literacy.

Right to Information Act:
In India, the Right to Information Act was passed in 2005. This ensures the right of all , citizens of India to receive information. The main
objectives of this Act are to prevent corruption, create responsibility among employees and make the functioning of the government transparent.

Information Commission:
To perform the functions under the Right to Information Act, Information Commissions are constituted at national and state levels. There will be a Chief Information Commissioner and not more than ten members in the Information Commission.

Right to Service:
Right to Service Act is a law which ensures services to the people. This law determines the time limit for every service given by a government office. As per this Act, an officer is appointed in every government office to give guidance and proper help to the applicants.

Lokpaland Lokayukta :
These are institutions constituted to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels. The institution constituted at the national level to prevent corruption is Lokpal. Lokayukta is the institution constituted at the state level to hear the corruption cases.

Central Vigilance Commission :
The Central Vigilance Commission is the institution constituted at the national level to prevent corruption. It is formed to prevent corruption in the central government offices. Based on this model, State Vigilance Commissions have been constituted at state level.

Ombudsman :
Ombudsman is constituted to file complaints against corruption, nepotism, financial misappropriation or negligence of duties of elected representatives and bureaucrats.

Question 3.
Various institutions and systems function in India to prevent corruption at different levels. Explain.
Answer:
Delayed service, denial of right to service or making service as favour is considered as corruption. Various systems are formed in India to prevent corruption and to make public administration efficient.

Lokpal and Lokayukta:
Lokpal and Lokayukta are institutions constituted to prevent corruption at administrative, bureaucratic and political levels. The institution constituted at the national level to prevent corruption is Lokpal. Lokpal has the power to register cases on issues of corruption against employees and public workers and can suggest necessary actions. Lokayukta is the institution constituted at the state level to hear corruption cases. Both of them follow judicial procedures.

Central Vigilance Commission:
The Central Vigilance Commission is the institution constituted at the national level to prevent corruption. It came into effect in 1964. It is formed to prevent corruption in Central government offices. The Central Vigilance Commissioner is the head of the Central Vigilance Commission. In each department, there will be a Chief Vigilance Officer. The duty of the Commission is to enquire into vigilance cases and take necessary actions.

Based on the model of the Central Vigilance Commission, State Vigilance Commissions have been constituted at state levels. The State Vigilance Commission inquires into corruption in the state government offices. Vigilance courts are also constituted to track vigilance cases.

Ombudsman

  • Elected representatives and bureaucrats are part of public administration. Complaints can be filed against their corruption, nepotism or financial misappropriation or negligence of duty. Ombudsman is constituted for this purpose.
  • A retired judge of the High Court is appointed as the Ombudsman.
  • People can directly approach the Ombudsman with complaints.
  • On receiving complaints, the Ombudsman has the power to summon anyone and can order enquiry and recommend actions.

Question 4.
Match suitably.

A

B

E-governance Basic education about internet technology
Lokpal Use of electronic technology in administration
E-literacy Hear cases of corruption at state level
Lokayukta Complaints in banking sector
Ombudsman Constituted to prevent corruption at national level

Answer:

A

B

E-governance Use of electronic technology in administration
Lokpal Constituted to prevent corruption at national level
E-literacy Basic education about internet technology
Lokayukta Hear cases of corruption at state level
Ombudsman Complaints in banking sector

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions