Tangents Questions and Answers Class 10 Maths Chapter 7 Kerala Syllabus Solutions

You can Download Tangents Questions and Answers, Activity, Notes PDF, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 7 Tangents Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Maths Chapter 7 Tangents Notes

Textbook Page No. 163

Tangents Class 10 Chapter 7 Kerala Syllabus Tangents Class 10 Kerala Syllabus Question 1.
In each of the two pictures below, a triangle is formed by a tangent to a circle, the radius through the point of contact and a line through the center:
Tangents Class 10 Chapter 7 Kerala Syllabus
Tangents Class 10 Kerala Syllabus Chapter 7
Draw these in your notebook.
Answer:
Draw a circle with radius 2.5cm and center as O. Mark a point P at a distance 5cm from O. Taking OP as the diameter, draw a circle.
Sslc Maths Chapter 7 Kerala Syllabus
Mark A at the point where the two circles intersect each other. Join PA.
Radius of the circle = \(\sqrt{4^{2}-2^{2}}\)
= \(\sqrt{16-4}\) = √12 = 2√3 cm
= 2 × 1.73 = 3.46 cm ~ 3.5 cm
Draw a circle with radius 3.5 cm. OA is the radius. Draw AP = 2 cm, perpendicular to OA. Join O and P, such that PA is the tangent
Sslc Maths Chapter Tangents Kerala Syllabus Chapter 7

Tangents Class 10 Kerala Syllabus Chapter 7 Question 2.
In the picture, all sides of a rhombus are tangents to a circle.

Draw this picture in your notebook.
Class 10 Maths Tangents Kerala Syllabus Chapter 7
Answer:
Draw a circle of radius 4 cm and center O. Sdesof a rhombus are the tangents of the circa Let the angle between the tangents be 40°, then the center angle of arc between them = 180 – 40 = 140°.
Draw a rhombus by given measures.
Class 10 Tangents Kerala Syllabus Chapter 7

Sslc Maths Chapter 7 Kerala Syllabus Question 3.
Prove that the tangents drawn to a circle at the two ends of a diameter are parallel.
Answer:
Tangent Class 10 Solutions Kerala Syllabus Chapter 7
A tangent through P is perpendicular to PQ, PQ ⊥RP. A tangent through Q is perpendicular to PQ, PQ ⊥ SQ ∴∠SQP = ZRPQ = 90°. But they are co-interior angles. RP || SQ This means that RP is parallel to SQ. Hence proved.

Sslc Maths Chapter Tangents Kerala Syllabus Chapter 7 Question 4.
What sort of a quadrilateral is formed by the tangents at the ends of two perpendicular diameters of a circle?
Answer:
Let centre of the circle be O. Draw 2 mutually perpendicular diameters, PQ and SR.
Tangents drawn from a point outside to circle have equal length.
Sslc Maths Chapter 7 Notes Kerala Syllabus
AP = AS, PD = PR, CQ = CR, QB = BS
AD + BC = AP + PD + BQ + CQ = AS + DR + SB + CR
= AS + SB + DR + CR
= AB + CD
Opposite sides are equal.
Hence ABCD is a square.

Textbook Page No. 166

Class 10 Maths Tangents Kerala Syllabus Chapter 7 Question 1.
Draw a circle of radius 2.5 centimeters. Draw a triangle of angles 40°, 60°, 80° with all its sides touching the circle.
Answer:
First, draw a circle with radius 2.5cm. PCOB is a quadrilateral, ∠COB = 360 – (90 + 90 + 40) = 140°. Divide the circle into three as 100°, 120°, 140°. Draw an arc equal distance from A and B find the point R. Similarly, find P and Q. Complete the figure,
Tangents 10th Class Kerala Syllabus Chapter 7

Class 10 Tangents Kerala Syllabus Chapter 7 Question 2.
In the picture, the small (blue) triangle is equilateral. The sides of the large(red) triangle are tangents to the circumcircle of the small triangle at its vertices.
i. Prove that the large triangle is also equilateral and its sides are double those of the small triangle.
ii. Draw this picture, with sides of the smaller triangle 3 centimeters.
Sslc Tangent Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 7
Answer:
i. Let O be the center of the radius
In ΔAOB
OA = OB (Radius)
∴ ∠OAB = ZOBA =30°
∴ ∠AOB = 120° ⇒ ∠APB = 60°
Similarly
∠AOC = 120° ⇒ ∠ARC = 60°
∠BOC = 120° ⇒ ∠CQB = 60°
Angle in the A PQR 60° each.
ΔPQRis an equilateral triangle.
In Δ APB, AP = PB
∠APB = 60°
∠PAB = ∠PBA = 60°
∴ Δ PAB is a equilateral triangle.
PA = PB=AB Similarly
AR = RC = AC and CQ = BQ =BC
Δ ABC is a equilateral triangle. Hence
PR = PA + AR = AB + AC = 2 AC
∴ The large triangle is also equilateral and its sides are double that of the small triangle.
Hss Live Maths 10th Kerala Syllabus Chapter 7
10th Maths Tangents Kerala Syllabus Chapter 7

Tangent Class 10 Solutions Kerala Syllabus Chapter 7 Question 3.
The picture shows the tangents at two points on a circle and the radii through the points of contact
Tangent Class 10 Kerala Syllabus Chapter 7
i. Prove that the tangents have the same length.
ii. Prove that the line joining the center and the point where the tangents meet bisects the angle between the radii.
Tangent Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 7

iii. Prove that this line is the perpendicular bisector of the chord joining the points of contact.
Sslc Maths Tangents Model Questions Kerala Syllabus Chapter 7
Answer:
i. Δ OAP, Δ OBP are similar triangles.
In.ΔOAP
OP2=OA2+AP2
AP2=OP2 – OA2
Sslc Maths Tangents Notes Kerala Syllabus Chapter 7
Length of the tangents are equal,
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Guide Pdf Download Chapter 7

ii. . Consider Δ AOP, ΔBOP
PA= PB
(tangents)
OA = OB (radii)
PO = PO (common side)
∴ ΔAO ~ ΔBOP (Since all the sides are same)
Hence triangles are similar.
∴ ∠OPA = ∠OPB
OP bisects ∠ APB
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Guide Malayalam Medium Chapter 7

iii. As ΔOAP ~ ΔBOP
∠POA = ∠POB
Considering
ΔAOM, ΔBOM
OA =OB(radii)
OM = OM (common side)
∠AOM = ∠BOM
ΔAOM ~ ΔBOM (By SAS property).
∴ AM = BM, OP bisects AB
10th Class Maths Malayalam Medium Kerala Syllabus Chapter 7

Sslc Maths Chapter 7 Notes Kerala Syllabus Question 4.
Prove that the quadrilateral with sides as the tangents at the ends of a pair of perpendicular chords of a circle is cyclic.
What sort of a quadrilateral do we get if one chord is a diameter? And if both chords are diameters?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 19
Answer:
LetAB, AD be tangents
∠PON + ∠PCN = 180°
∠PON = ∠MOQ
∠MAQ + ∠PCN = 180°
(PQ ⊥ MN)
∠MOQ = 90°
∠MAQ = 180° – 90° = 90°,
Similarly
∠NCP = 90°, ∠AMQ || ∠NCP = 180°,
∠A+ ∠ C = 180°
ABCD is a cyclic quadrilateral. If one chord is the diameter then the quadrilateral is a trapezium. If two chords are diameters then the quadrilateral is a square.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 20

Textbook Page No. 172

Tangents 10th Class Kerala Syllabus Chapter 7 Question 1.
In the picture, the sides of the large triangle are tangents to the circumcircle of the small triangle, through its vertices.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 21
Calculate the angles of the large triangle
Answer:
In a circle, the angle which a chord makes with the tangents at its ends on any side are equal to the angle which it makes on the part of the circle on the other side.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 22
In Δ ABC, ∠B = 80°, ∠C = 60°
∠R = 180 – (80 + 60) = 40
∠CAR = 80°= ∠ACR
∠QBC = ∠QCB = 40°
∠P = 60°, ∠Q = 100°
∠NCP = 20°
Then the angles of bigger triangle are 60°, 100°, 20°.

Sslc Tangent Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 7 Question 2.
In the picture, the sides of the large triangle are tangents of the circumcircle of the smaller triangle, through its vertices.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 23
Calculate the angles of the smaller triangle
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 24
∠ACB =180-(60+ 40) = 80°
In a circle, the angle which a chord makes with the tangents at its ends on any side are equal to the angle which it makes on the part of the circle on the other side.
AP = AR ∴ ∠APR = ∠ARP = 60°
CR = CQ ∴ ∠CRQ =∠CQR = 50°
PB = BQ ∴ ∠BPQ = ∠BQP = 70°
Angles of the smaller triangle are 50°, 60°, 70°

Hss Live Maths 10th Kerala Syllabus Chapter 7 Question 3.
In the picture, PQ, RS, TU are tangents to the circumcircle of ΔABC.
Sort out the equal angles in the picture
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 25
Answer:
∠QAB = ∠ACB = ∠ABS
∠RBC = ∠BAC = ∠BCU
∠PAC = ∠ABC = ∠TCA
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 26

10th Maths Tangents Kerala Syllabus Chapter 7 Question 4.
In the picture, the tangent the circumcle of a regular pentagon through a vertex is shown.
calculate the angle which the tangent makes with the two sides of the pentagon through the point of contact.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 27
Answer:
Sides of the pentagon are equal.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 82
Textbook Page No. 179

Tangent Class 10 Kerala Syllabus Chapter 7 Question 1.
In the picture, a triangle is formed by two mutually perpendicular tangents to a circle and a third tangent. Prove that the perimeter of the triangle is equal to the diameter of the circle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 29
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 30
O is the center and OS perpendicular to PS
(Radius is perpendicular to tangent)
OQ perpendicular PQ
(Radius is perpendicular to tangent)
OS = PS = PQ = OQ
(PQRS is a square)
PS= PA + AS
AS = AM (Tangents from A is equal) PS= PB + BQ
Hence BM= BQ (Tangents from B is equal)
PQ = PB + BM
Therefore
PS+ PQ= PA+AM + PB + BM
= PA+PB+AM + BM
= PA+PB+AB = Perimeter of right angled triangle PS + PQ is diameter of the circle.
So, the perimeter of the triangle is equal to the diameter of the circle The picture shows a

Tangent Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 7  Question 2.
The picture shows a triangle formed by three tangents to a circle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 31
Calculate the length of each tangent from the corner of the triangle to the point of contact
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 83

Sslc Maths Tangents Model Questions Kerala Syllabus Chapter 7 Question 3.
In the picture, two circles touch at a point and the common tangent at this point is drawn
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 33
i. Prove that this tangent bisects! another common tangent of these circles.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 34
ii. Prove that the points of contact of these two tangents from the vertices of a right triangle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 35
iii. Draw the picture on the right in your notebook, using convenient lengths. What is special about the quadrilateral formed by joining the points of contact of the circles?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 36
Answer:
i.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 37
PB = PQ and AP = PQ (Since they are tangents from P). PQ is common side.
∴ PA = PB, Therefore, the first tangent bisects the second tangent

ii. AP = QP
=> ∠ PAQ = ∠ PQA = x
BP = QP
=> ∠BQP = ∠PBQ = y
In AAQB
∠QAP + ∠ABQ + ∠AQB = 180°
x + y + x + y = 180°
2(x + y) = 180°
x + y = 90°
∠AQB = 90°
Δ ABQ is a right angled triangle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 38

iii. It is a rectangle
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 39

Sslc Maths Tangents Notes Kerala Syllabus Chapter 7 Question 4.
In the picture below, AB is a diameter and p is a point on AB extended. A tangent from P touches the circle at Q.
What is the radius of the circle?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 84
Answer:
AP = 8 cm PQ = 4 cm
QP2 = AP × BP
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 41
AB = AP – BP
= 8 – 2 = 6
Diameter = 6
∴ Radius = \(\frac { 6 }{ 2 }\) = 3 cm

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Guide Pdf Download Chapter 7 Question 5.
In the first picture below, the line joining two points on a circle is extended by 4 centimeters and a tangent is drawn from this point. Its length is 6 centimeters, as shown:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 42
The second picture shows the same line extended by 1 centimeter more and a tangent drawn from this point. What is the length of this tangent?
Answer:
In the first circle
PC2 = PB × PA
62 = 4 x PA
PA = \(\frac { 36 }{ 4 }\) = 9
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 43
AB = AP – PB = 9 – 4 = 5 cm In the second
PC2 = PA × PB
PC2= 10 × 5 = 50
PC= √50 = 5 √2cm
= 7.05 cm
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 44

Textbook Rage No. 185

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Guide Malayalam Medium Chapter 7 Question 1.
Draw a triangle of sides 4 centimetres, 5 centimetres, 6 centimetres and draw its incircle. Calculate its radius.
Answer:
Draw a line BC = 6 cm. Draw an arc with a radius of 4 cm with the B as center. Also, draw an arc with a radius of 5 cm taken C as center. Let the bisector of both arcs drawn and they meet at ‘A’. Complete Δ ABC.
Let the bisectors of ∠A and∠B be drawn and they meet at ‘O’. Draw an incircle to the triangle with center O.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 45

10th Class Maths Malayalam Medium Kerala Syllabus Chapter 7 Question 2.
Draw a rhombus of sides 5 centimeters and one angle 50° and draw its incircle.
Answer:
Draw AB with length 5 cm. Draw a ray from A making angle 50° with AB. Mark D at 5 cm from A. Draw a perpendicular bisector to ∠A. That is meet BD atO.
Extend line AO up to C such that AO = OC. Join BC and DC. Draw a perpendicular OP to AB through O. Draw a circle with centre as O and OP as radius.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 46

Question 3.
Draw an equilateral triangle and a semi-circle touching its two sides, as in the picture.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 47
Answer:
Draw an equilateral triangle with side 4cm.
The bisector of ∠A is passing through the midpoint of BC. Take the midpoint of AB as P. Join OP. Let draw a circle with OP as radius, we get the required one.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 48

Question 4.
What is the radius of the incircle of a right triangle having perpendicular sides of length 5 centimeters and 12 centimeters?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 49.

Question 5.
Prove that if the hypotenuse of a right triangle is h and the radius of its incircle is r, then its area is r(h+r).
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 50
Let the perpendicular sides of right-angled triangle be a, d and hypotenuse be h then
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 51
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 52

Question 6.
Prove the radius of the incircle of an equilateral triangle is half the radius of its circumcircle.
Answer:
The center of the circumcircle and the incircle are the same.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 53
r = \(\frac { r }{ R }\), Hence the radius of the incircle of an equilateral triangle is half the radius of its circumcircle.

Tangents Orukkam Questions & Answers

Question 1.
ΔABC is an equilateral triangle. A circumcircle is drawn to it Prove that the triangle formed by the tangents to the circle at the vertices of ABC is another equilateral triangle.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 54
∴ ∠AOB = 120° ∠BOC = 120°
∠A = ∠B = ∠c = 60° (v Equilateral triangle)
∴ ∠AQC = 180 – 120° = 60°
(Sum of opposite sides of a quadrilateral is 180°)
∠BPC = 180 – ∠BOC = 60°
∠ARB = 180 –∠AOB = 60°
Three angles of the ΔPQR is 60° each.
So ΔPQR is an equilateral triangle.

Question 2.
Δ lf the perimeter of ΔABC is 10cm, calculate the perimeter of triangle PQR?
Answer:
Perimeter of ΔPQR = 2 × 10 = 20
One side =20/3
Area of ΔPQR =
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 55

Question 3.
What is the relation between the perimeters of ΔABC and ΔPQR?
Answer:
Area of Δ ABC = Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 56
Area of ΔPQR is four times of the area of ΔABC.

Question 4.
Draw the figure. Mark the circumcenter of AABC.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 57.

Question 5.
Join OA, OB, OC. Note the cyclic quadrilaterals in it.
Answer:
OBPC, OAQC, OARB are the cyclic quadrilaterals by joining tangents and radius.

Question 6.
Since ∠B = 60°. ∠AOC will be 120° Write is ∠AOC?
Answer:
∠B = 60° hence ∠AOC = 120°
Angle made by an arc on the center which is twice the angle made by it on the alternate arc.

Question 7.
Find ∠P, ∠R . Write conclusions
Answer:
∠P = 60°, ∠R = 60°, both are equal

Question 8.
See three parallelograms like ABCQ. Find the perimeter of the outer triangle by the equality of opposite sides.
Answer:
ABCQ, CABP, CARB are three parallelograms.
In parallelogram. ABCQ , AB = CQ and BC = AQ . AB = BC
QA = QC (tangents from a outside point) = AB + BC = 2BC
PC = PB (tangents from a outside point) = 2 BC
RA = RB (tangents from a outside point) = 2 AC
∴ PQ + QR + PR =QC + PC + QA + RA + RB + PB
= 2 AB + 2 BC + 2 AC = 2(AB + BC + AC) = 2 × 10 (Perimeter of ΔABC is 10) = 20
Perimeter of ΔPQR =20

Question 9.
AC is the diagonal which divides the parallelogram by two equal triangles.
Answer:
The diagonal AC divides parallelogram ABCQ into two equal triangles.
Area of ΔACQ = Area of ΔABC
Similarly, area of ΔBPC
= Area of ΔABC
Area of ΔPQR
= Area (ΔACQ + ΔBPC + ΔABR + ΔABC)
= (4 × Area ΔABC)
∴ The perimeter of the outer triangle is twice of the perimeter of inner triangle.

Question 10.
Draw a circle and mark a point on it. Construct tangent to the circle at this point without using center.
Draw the circle and mark the point(P) DrawachordAB and joinAP and BP.
See the chord in the figure that you have drawn. This chord made the angle ∠PAB on one side. An equal angle will be formed on the other side of the chord at P with P B as one arm.(Use compass and scale method)
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 58
All angles in the arc PB are equal.

Worksheet 6

Question 11.
In the figure, a circle touches the sides of?
ABC at P, Q, R.
If AB =AC then prove that BR = C R
Why is AP=AQ?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 58
Answer:
AP = AQ
(Tangent drawn from a point A to circle have equal length)
Establish BP = C Q.
Establish BR = C R.
If AB = AC
AP + PB = AQ + QC
AP = AQ (Tangent drawn from a point A to circle have equal length)
∴ PB = QC
BP = BR (Tangent drawn from a point B to circle have equal length)
CR = CQ (Tangent drawn from a point C to circle have equal length)
∴ BR = CR

Question 12.
In the figure AP, BQ, P Qare tangents to the circle. The line AP is parallel to BQ. Find ∠POQ
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 60
Draw figure, mark OA, OB, OC.
Establish angle OAP, angle OCP equal.
Take ∠AOP, ∠COP as x.
Triangles BOQ, and COQ are equal.
∠BOQ, ∠COQ = Y
2x + 2y = 180. Write x + y and ∠POQ
Answer:
Δ OAP, Δ OCP are equal triangles.
So, ∠AOP = ∠COP = x
ΔBOQ, ΔCOQ are equal triangles.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 61
So,
∠BOQ= ∠COQ = y
2x + 2y = 180°
Angle on semicircle.
So, x + y = 90°, ∠POQ = x + y = 90°

Question 13.
If a circle can be drawn by touching the sides of a parallelogram inside it will be a rhombus. Prove.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 62
Draw the figure AP = AS, BP = BQ, DR= DS, CR = CQ.
Using these equations prove the statement given as the 11th point in the basic concepts.
2 × AB = 2 × AD.
Answer:
AP = AS, BP = BQ,
DR = DS, CR = CQ
(Tangent drawn from a point to circle have equal length)
Sum of opposite sides of a quadrilateral formed by joining the tangents on four points of a circle are equal.
So, 2 × AB = 3 × AD.
Therefore ABCD is a rhombus.

Question 14.
If r is the radius of the incircle of a right triangle prove that \(r=\frac{a+c-b}{2}\)
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 63
BP = BQ = r
AP = AR = c – r
CR = CQ = b – r
b = c – r + a – r
Answer:
In figure BP = BQ = r
∴ AP = AR = c – r
(Tangent drawn from a poijt A to circle have equal length)
CR = CQ = a – r
(Tangent drawn from a point C to circle have equal length)
AC = b = c – r + a – r
= c + a – 2r,
c + a – 2r = b
∴ \(r=\frac{a+c-b}{2}\)

Question 15.
Find the inradius of an equilateral triangle of side 10cm. User r = \(\frac { A }{ s }\)
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 64

Tangents SCERT Questions and Answers

Question 16.
PQ is a tangent to the circle with center O.
a. Find ∠p?
b. If ∠O = 42° ,what is ∠Q? [Score: 3, Time: 5 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 65
Answer:
∠P = 90°, ∠Q = 90 – 42 = 48°

Question 17.
Draw this figure using the given measurements. [Score: 3, Time: 4 minutes]
Answer:
Draw a circle of radius 4 centimeters. (1)
Draw a radius and a perpendicular to it. (1)
Complete the triangle after marking angle 60° at the center.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 66

Question 18.
In the figure, AC and BC are tangents to the circle from C. Centre of the circle O.
i. Find ∠A
ii. If ∠C is 2 times ∠O, then what is ∠C ? [Score: 3, Time: 4 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 67
Answer:
i. ∠A= 90° (1)
ii. ∠C + ∠O = 180° (0)
∠C= 60° (0)

Question 19.
The radius of a circle touching all sides of an equilateral triangle is 3centimetres. Draw this triangle. [Score: 3, Time: 4 minutes]
Answer:
Draw a circle of radius 3 cm. (1)
Mark 120° at the center of circle. (2)
Complete the equilateral triangle. (2)

Question 20.
Radius of an incircle to a triangle is 3 centimeters. Two angles of this triangle are 55° and 63°. Draw this triangle. [Score: 5, Time: 8 minutes]
Answer:
Draw a circle of radius 3 cm. (1)
Mark the angles 180 – 55 = 125°, 180 – 63 = 117°, at the centre (1)
Draw the tangents.
Complete the triangle. (3)

Question 21.
In the figure PA, PB are tangents through A and B of a circle with center O. If the radius of the circle is r, then prove that OP × OQ = r2. [Score: 3, Time: 5 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 68
Answer:
Δ OQA, ΔOPA are triangle with equal angles.
The ratio of sides opposite to the equal angles. (1)
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 69

Question 22.
In the figure, angles formed by the radius segment of the meeting points of the tan-gent to incircle are given. Find all angles of the triangle. [Score: 3, Time: 5 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 70
Answer:
Angles 180 – 120 = 60° (1)
180-130 = 50° (1)
Third angle 180 – (60 + 50) = 70° (1)

Question 23.
The incircle triangle ABC touches the tri-angle sides at P, Q& R. as shown in the figure. Find all angles of PQR [Score: 3, Time: 5 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 71
Answer:
The angles at the center of the circles are 180 – 70 = 110°,
180 – 80 = 100 and
360 + ( 110 + 100) = 150° (2)
The angles of triangle PQR are
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 85
Question 24.
Find all angles of triangle AOP and OPT. [Score: 4, Time: 7 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 72
Answer:
The angles of ΔAOP are 32°, 32°, 116° (2)
The angles of ΔOPT are 64°, 26°, 90° (2)

Question 25.
QP is a tangent of the circle with center O. AR is a diameter. Find all angles of triangle PQR. [Score: 4, Time: 6 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 73
Answer:
∠PQR = ∠QAR = 30° (1)
∠PRQ = 180 – 60 = 120° (1)
∠P = 180 – (120 + 30) = 30°

Question 26.
In the figure, PQ is a diameter and O is the center of the circle. ∠R = ∠T= 90°
1. Prove that ∠PSR – ∠OSQ.
2. Prove that ΔPSR and ΔSQT are similar. [Score: 3, Time: 5 minutes]
Answer:
1. ∠PSR = ∠PQS (1)
Q is a diameter ZPSQ = 90° (1)
∠PSR = 90 – ∠OSP = ∠OSQ
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 74
2. ∠PSR = ∠SQT (1)
∴ Triangle are similar (2 angles are same) (1)

Question 27.
Draw a circle of radiu$3 3 cm. Draw a chord AB = 4 cm of this circle. Draw tangents through A and B. [Score: 3, Time: 5 minutes]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 75

Question 28.
In the figure, O is the center. C is a point on the semicircle with diameter OA.
BC is a tangent through B, If OB = 1 cm AB = 3 cm then what is BC f Find all angles of triangle OBC ? [Score: 4, Time: 6 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 76
Answer:
OB × AB = BC2 (1)
1 × 3 = BC2 = 3 (1)
BC = √3
The angles of ΔOBC 30°, 60°, 90°. (2)

Question 29.
In the figure, radius of the circle centered at O is 9 cm.
OA = 15 cm. Semicircle with diameter O A cuts the circle with center O at D and BC is a tangent through B.
1. What is the length of BC?
2. If the line PD is perpendicular to OA, then what is the length of PD? [Score: 4, Time: 7 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 77
Answer:
1. BC2 = OB × BA = 9 × 6 = 54
BC = √54cm (1)
2. OP × OA = r2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 78

Question 30.
Hypotenuse of a right triangle is 18 cm and its inradius 3 cm. What is its perimeter? What is its area? . [Score: 3, Time: 5 minutes]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 79
Perimeter = 3 + x + x +y +y + 3
= 3 + 3 + 18 + 18 = 42 cm (1)
Area = \(\frac { 42 }{ 2 }\) × 3 = 21 × 3 = 63 sq.cm (1)

Question 31.
Area of a right triangle is 60 sq. centimetres and its inradius 3 cm. What is the length of its hypotenuse? [Score: 3, Time: 5 minutes]
Answer:
Area = 60 sq.cm, radius = 3
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 80

Tangents Exam Oriented Questions and Answers

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 32.
From a point P, the length of the tangent to a circle is 24 cm and distance of P from the center is 25cm. Find radius.
Answer:
OP2 = OQ2 + QP2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 81
252 = OQ2 + 242
OQ2 = 252 – 242
OQ2= 625 – 576 = 49
OQ = 7 cm

Question 33.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 82
Let PQ be a tangent to a circle at A and AB be a chord. Let C be a point on the circle such that ∠BAC = 54° and ∠BAQ= 62°. Find ∠ABC.
Answer:
∠ABC = l80° – ( ∠BAC + ∠ACB )
∠ABC = i8o° – (54° + 62°) = 64°

Question 34.
Draw a circle of radius 3.5cm and construct an equilateral triangle intersecting all sides with this circle. What is the radius of a circumcircle?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 83
Radius of circumcircle = 7 cm

Question 35.
In the figure, AB is the tangent at B of the circle centered at O. How much is ∠OBA? How much is ∠AOB?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 84
Answer:
∠OBA = 90°
∠AOB = 55°

Question 36.
In the figure O is the center of the circle and P, Q,R are points on it. Find the angles of the triangle formed by the tangent at P, Q,R.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 85
Answer:
Angle in a triangle and opposite angle in its center is supplementary. One angle is 40°, other angles are 70° each.

Question 37.
ABCD is a quadrilateral such that all of its sides touch a circle. If AB = 6cm, BC = 6.5cm and CD = 7cm, then find the length of AD.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 86
Answer:
We have, AP = AS
BP = BQ
CR = CQ
DR = DS
Hence,
AP + BP+CR + DR = AS + BQ + CQ + DS
AB +CD = AD + BC
AD = AB + CD – BC = 6 + 7 – 6.5 = 6.5 cm

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 38.
Draw a circle of radius 2cm. Also, construct a regular hexagon intersecting all sides with this circle.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 87
ABCDEF is a regular hexagon.

Question 39.
AB 4cm and BC = 6cm. Find the length of AD? Draw a line segment of length √12 cm by using the same idea?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 88
Answer:
AB × AC = AD2
AB = 4cm
AC = AB + BC = 4 + 6= 10cm
4 × 10 = AD2
∴ AD = √40
Inorder to draw √12 , draw AC = 6cm by taking BC = 4 cm and AB = 2 cm.
When a tangent is drawn from A, its length is √12 cm.

Question 40.
The radius of a circle with center O is 8cm. P is a point outside the circle. PQ and PR are the tangents drawn from P to the circle. If ∠QOR = 60° then find the lengths of PQ, PR, and OP.
Answer:
In Δ OPQ the angles are 30°, 60°, and 90°.
∴ The sides are in the ratio 1 : √3: 2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 89

Question 41.
In the figure PA, PB and RS are the three tangents to the circle. Prove that the perimeter of ΔPRS is the sum of the lengths PAandPB.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 90
Answer:
PA = PB (Tangents from an outside point are equal)
RA = RT
ST = SB
Perimeter of ΔPRS = PR + RS + PS
= PR + (RT + ST) + PS
= (PR + RA) + (SB + PS)
(Since RT = RA, ST= SB)
= PA + PB

Question 42.
In the figure, tangents PA and PB are drawn to a circle with center O from an external point P. If CD is a tangent to the circle at E and AP=25cm, find the perimeter of ∠PCD,
Answer:
We know that the lengths of the two tangents from an exterior point to a circle are equal.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 91
CA = CE, DB = DE and PA = PB Now,
the perimeter of = PC + CD + DP
= PC + CE + ED + DP
= PC + CA + DB + DP
= PA + PB = 2PA(PB = PA)
Thus, the perimeter of ∠PCD = 2 × 25 = 50cm

Question 43.
In the figure, PQ is the diameter and RS is a tangent to the circle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 92
If ∠SPQ = 34°,fmd
a) ∠SQP
b) ∠RSQ
c) ∠SRP
Answer:
∠PSQ = 90° (Angle in a semicircle)
∴ ∠ SQP
= 180 – (90 + 34)
= 180 – 124 = 56°
b. ∠RSQ = ∠SPQ = 34° (Angle between chord and tangent = Angle in the segment on the other side)
c. ∠SRP= 180 – (124 + 34) s = 180 – 158 = 22°
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 93

Question 44.
Prove that the angles formed by the tangents from the endpoints of a chord are equal.
Answer:
Each angle between a chord and the tangent at one of its ends is equal to the angle in the segment on the other side of the chord. [Angles in the alternate segments are equal].
∴ ∠P = x ie ∠RBA = x.
ie ∠QAB = ∠RBA

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 45.
In the following figure, PQ is the tangent and PB is the scent. Prove that PQ2 = PA × PB
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 94
Answer:
Considering the triangles PAQ and PQB.
∠APQ = ∠BPQ (Common angle)
∠PQA = ∠QBP (Angle between tangent and chord = the angle made by the chord on its . complimentary arc)
ΔPAQ ~ ΔPQB
[A.A Similarly]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 95
[Ratio of the similar sides are equal]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 96
PQ2 = PA × PB

Question 46.
AB, BC, and AC are the tangents of the circle. If AR = 5cm, BP = 4cm and BC = 10cm, find the perimeter of the triangle.
Answer:
AR = AQ = 5 cm
BP = BR = 4 cm
BC – BP = PC
∴ PC = 10 – 4 = 6cm,
PC = PQ = 6cm
∴Perimeter = 2 × 5 + 2 × 4 + 2 × 6
= 2 (5 + 4 + 6 ) = 30 cm
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 97

Long Answer Type Questions (Score 5)

Question 47.
AB and AC are the tangents of the circle with center O.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 86
Show that the quadrilateral ABOC is a cyclic quadrilateral.
Answer:
AB and AC are tangents
∠B = ∠C = 90°
∠B + ∠C = 180°
The sum of the four angles of a quadrilateral is 360°. ie, ∠A + ∠O = 180°
The opposite angles of quadrilateral ABOC are complementary.
∴ ABOC is a cyclic quadrilateral.

Question 48.
AB, BC, CD and AD are the tangents of the circle. If AP = x, BP = y, CR = z, SD =w then show that the perimeter of the quadrilateral ABCD is 2(x + y + z + w).
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 99
Answer:
AP = AS = x;
BP = BQ = y
CR = CQ = z;
SD = DR = w
ie, AB = x + y
BC = y + z;
CD = z + w
AD = x + z
∴ Perimeter = 2x + 2y + 2z + 2w = 2(x + y + z + w)

Question 49.
In the picture PQ, RS, and TU are the tan-gents of the circle with center O. Find the pairs of angles with same measures
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 100
Answer:
∠QAB = ∠RBA ; ∠QAB = ∠ACB
∠RBA =∠ACB ; ∠SBC = ∠UCB
∠SBC = ∠BAC ; ∠UCB = ∠BAC
∠ACT = ∠PAC ; ∠ACT = ∠ABC
∠PAC = ∠ABC

Tangents Memory Map

Tangent to the circle is perpendicular to the radius through the point of tangency.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 101
The tangents from an exterior point to a circle and radii to the points of tangency form a cyclic quadrilateral. In figure PAOB is a cyclic quadrilateral.
Tangents from an exterior point to a circle are equal. If PA, PB are the tangents then PA=PB.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 102
The angle between a chord of a circle and the tangent at one end of the chord is equal to angle formed by the chord in the other side of the circle.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 103
If a circle touches the sides of a quadrilateral, that circle will be the incircle of that quadrilateral. Sum of the opposite sides of such quadrilateral are equal. In the figure, ABCD is a quadrilateral having incircle AB + CD = AD + BD.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 104
If P is an exterior point to a circle, a line from P touches the circle at T on the circle and a line intersects the circle at A and B then PA × PB = PT2.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 105

The center of the circle which touches two lines will be a point on the bisector of the angle between the lines. The bisectors of the angles of a triangle passes through a point. That point will be the incenter of the triangle.

The circle drawn inside a triangle which touches the sides of the triangle is called incircle. The circle drawn outside the triangle which touches the sides of the triangle are excircles.

The radius of the incircle of a triangle is obtained by dividing area of the circle by its semi perimeter.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 7 Tangents - 106

If a, b, c are the sides of a triangle then the area of the triangle
A= \(\sqrt{\mathrm{S}(\mathrm{S}-\mathrm{a})(\mathrm{S}-\mathrm{b})(\mathrm{S}-\mathrm{c})}, s=\frac{a+b+c}{2}\)
This is popularly known as Hero’s formula.

Refraction of Light 10th Class Physics Notes Malayalam Medium Chapter 5 Kerala Syllabus

Students can Download Physics Chapter 5 Refraction of Light Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Physics Chapter 5 Refraction of Light Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Physics Textbook Chapter 5 Solutions Malayalam Medium

Sslc Physics Chapter 5 Notes Malayalam Medium

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Notes Malayalam Medium
Refraction Of Light Class 10 Kerala Syllabus
10th Class Physics Chapter 5 Notes Kerala Syllabus

10th Class Physics Notes Malayalam Medium
Sslc Physics Chapter 5 Solutions Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Notes

Sslc Physics Chapter 5 Refraction Of Light Kerala Syllabus
Sslc Physics Chapter Wise Questions And Answers Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 10th Std Physics Solutions

10th Physics Notes Kerala Syllabus Malayalam Medium
Class 10 Physics Chapter 5 Kerala Syllabus
10th Physics Notes Kerala Syllabus

Sslc Physics Malayalam Medium
Kerala Syllabus 10th Physics Notes
Sslc Physics Chapter 5 Notes Pdf Kerala Syllabus

Hss Live Guru 10th Physics Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 18
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 19

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 22

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 25

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 27
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 28

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 31

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 33
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 34

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 35
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 36
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 5 Refraction of Light in Malayalam 37

Class 10 Physics Chapter 7 Energy Management Notes Kerala Syllabus

You can Download Energy Management Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 7 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Physics Chapter 7 Energy Management Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Physics Chapter 7 Energy Management Solutions

Textbook Page No. 147

Sslc Physics Chapter 7 Kerala Syllabus Question 1.
It is said that energy can neither be created nor destroyed; then how does energy crisis occur?
Answer:
When energy is transformed from one form to another, some part of it gets lost in other forms. Such a loss is the main cause for energy crisis.

Textbook Page No. 148

Energy Management Class 10 Kerala Syllabus Question 2.
List down the different forms of energy you use for various purposes from the time you wake up till you reach your school.
Answer:

  • Muscular energy – for different physical activities
  • Chemical energy – for cooking
  • Mechanical energy – for moving
  • Sound energy – to call friends.

Sslc Physics Chapter 7 Notes Kerala Syllabus Question 3.
From which sources are you getting these forms of energy?
Answer:
From different sources like sun, fuels and power stations.

Textbook Page No. 149

Sslc Physics Chapter 7 Energy Management Kerala Syllabus Question 4.
Complete the table 7.1
Sslc Physics Chapter 7 Kerala Syllabus
Answer:

SolidLiquidGas
FirewoodKeroseneBiogas
CokePetrolMethane
Wood charcoalDieselLPG
CoalFuel oilCool gas
Power keroseneC.N.G
EthanolHydrogen

Physics Chapter 7 Class 10 Kerala Syllabus Question 5.
Take three papers of the same size. Keep one stretched. Crumble the next. Make the third paper wet using water. Burn each of them over a candle flame using pincers. Compare the burning of each.
Complete the table 7.2
Energy Management Class 10 Kerala Syllabus .
Physics Chapter 7 Answer:
Sslc Physics Chapter 7 Notes Kerala Syllabus

Textbook Page No. 150

Hss Live Guru 10th Physics Kerala Syllabus Question 6.
Write down the situations/specialties for partial combustion.
Answer:

  • Partial dryness
  • Insufficient availability of O2
  • Lack of facilities for the removal of oxygen.

Sslc Physics Chapter Wise Questions And Answers Kerala Syllabus Question 7.
What are the drawbacks of partial combustion?
Answer:

  • Fuel loss
  • Wastage of time
  • Economic loss
  • Atmospheric pollution
  • More smoke is produced
  • CO2, CO (carbon monoxide) are produced as byproducts.

Sslc Physics Textbook Solutions Kerala Syllabus Question 8.
What are the advantages of using smokeless choolahs at home? Note them down in the science diary.
Answer:
Makes home neat, lung disease can be reduced, does not affect the oxygen-carrying capacity of blood. Reduces wastage of time and fuel loss.

Class 10 Physics Kerala Syllabus  Question 9.
Visit a nearby pollution testing center, interact with the staff there and prepare a note on the permissible pollution rate.
Answer:
The carbon monoxide produced as a result of combustion of fuels causes environmental pollution. More carbon monoxide may be produced if the vehicles are not working properly. Smoke testing is conducted to know what quantity of carbon monoxide is present in the smoke coming out of vehicle.

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Question 10.
Which are the fuels that are used in vehicles and industries?
Answer:
Petrol, Diesel, LPG, CNG etc

Hss Live 10th Physics Kerala Syllabus Question 11.
Tabulate the category to which these fuels belongs to.
Sslc Physics Chapter 7 Energy Management Kerala Syllabus
Answer:

CoalPetroleumNatural Gas
CokePetrolLNG
Coal gasKeroseneMethane
Coal tarDieselPropane
AmmoniaGasolineEthane

Textbook Page No. 151

Hsslive Physics 10th Kerala Syllabus Question 12.
Which are the products obtained from fractional distillation of petroleum?
Answer:
Petrol (or gasoline), naptha, kerosene, diesel oil, lubricating oil, fuel oil, grease wax, and some residue.

Physics Class 10 Chapter 7 Kerala Syllabus Question 13.
Which is the cooking gas that we get in cylinders for domestic use?
Answer:
LPG

10th Scert Physics Solutions Kerala Syllabus Question 14.
How will you know if there is leakage in a LPG cylinder?
Answer:
The smell of LPG is felt

Physics Kerala Syllabus 10th Standard Question 15.
Never switch on or switch off electricity when there is a leakage of LPG Why?
Answer:
It is usually advised not to switch on or off any of the electric switches if you detect a gas leakage. It is because the fumes of gas are highly flammable and even smallest of sparks can ignite a huge fire.

Class 10 Kerala Syllabus Physics Solutions Question 16.
If there is a leakage of LPG does it rise up or come down in the atmosphere? Why?
Answer:
Another reason why care should be taken during storage is that LPG vapor is heavier than air, so any leakage will sink to the ground and accumulate in low lying areas and may be difficult to disperse. LPG expands rapidly when its temperature rises

Class 10 Physics Chapter 7 Kerala Syllabus Question 17.
If there is leakage of LPG it is mandatory to open the doors and windows. Why?
Answer:
Immediately open all the doors and windows to your house so that the gas can escape. Never open electrical fans or even an exhaust fan. Let the gas escape naturally. Once you do that, go outside the house and isolate the main electric supply. Be sure to evacuate yourself and others from the area.

Kerala Syllabus 10 Physics  Question 18.
What precautions are to be taken to avoid accidents due to LPG leakage? Discuss and record in the science diary.
Answer:

  • Examine the rubber tube at regular intervals and ensure that it does not have a leakage.
  • Turn on the knob of stove only after the regulator is turned on.
  • Always buy LPG cylinders from authorized franchisees only
  • Check that the cylinder has been delivered with the company seal and safety cap intact, do not accept the cylinder if the seal is broken.
  • Please look for the due date of test, which is marked on the inner side of the cylinder stay plate and if this date is over, do not accept the cylinder
  • Disconnect LPG regulator and affix safety cap on the cylinder when your gas stove is not in use for prolonged period.
  • Always store the LPG cylinder in an upright position and away from other combustible and flammable materials.
  • Check for gas leaks regularly by applying soap solution on cylinder joints and Surakshapipes.

Textbook Page No. 153

Physics Class 10 Kerala Syllabus Question 19.
If a gas leak is suspected or if the fire spreads on a cylinder, what else could be done? Think it over.
Answer:
If you are convinced that there is a gas leak, disconnect electricity from outside the home (switch off the main switches). Switch off the regulator and shift the cylinder to an empty space. Keep the windows and doors open. Request help from the Fire Force by calling in the toll-free number 108.

Well trained rescue operators can put out the fire by covering the top end of the cylinder with wet sack to prevent the contact with oxygen. If the fire is in flat or the top story, then one should not try to escape using lifts. Only staircase should be used. Cover the nose and the mouth with soft cloth to avoid the intake of smoke or gases.

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Notes Question 20.
Haven’t you seen bio-wastes dumped in public places? Don’t you experience a putrid smell, when you pass them by? Which are the gases responsible for this smell?
Answer:
Methane gas is responsible for the putrid smell.

Physics 10th Class Notes Kerala Syllabus Question 21.
Besides air pollution, what are the problems that may arise when garbage is heaped? Discuss and record.
Answer:

  • Soil contamination
  • Air contamination
  • Water contamination
  • Bad impact on human health
  • Impact on animals and marine life.
  • Disease-carrying pests
  • Adversely affect the local economy
  • Missed recycling opportunities.

Textbook Page No. 154

Question 22.
Some of you may be using LPG in your houses. What is the weight of the LPG filled in the cylinders supplied to your homes?
Answer:
14.2 kg

Question 23.
Using this quantity of LPG for how many days can you cook?
Answer:
This must be sufficient for a month.

Question 24.
How many days can you cook using firewood of the same weight?
Answer:
14.2 kg firewood would be sufficient for a few a days only.

Question 25.
What difference do you feel in the efficiency of these two fuels?
Answer:
The LPG with more calorific value has more fuel efficiency.

Textbook Page No. 155

Question 26.
Based on its calorific value, which fuel can be considered as the most efficient?
Answer:
Hydrogen

Question 27.
Which are the instances when hydrogen is used as fuel?
Answer:
Hydrogen used as fuel in rockets.

Question 28.
Why is hydrogen not used as a domestic fuel?
Answer:
The combustion rate is very high for hydrogen, the possibility of explosion is also more. And it is also difficult to store hydrogen.

Textbook Page No. 156

Question 29.
What is the energy conversion in a generator?
Answer:
Mechanical energy → Electrical energy

Question 30.
From where do we get energy required for the working of a generator?
Answer:
The mechanical energy required can be provided by engines operating on fuels such as diesel, petrol, natural gas, etc. or via renewable energy sources such as a wind turbine, water turbine, solar-powered turbine, etc

Question 31.
Power stations can be classified based on the nature of the source providing the energy required to operate the generator.
Answer:
Flowing water -Hydroelectric power station.
Nuclear energy – Nuclear power station
Coal – Thermal power station

Textbook Page No. 157

Question 32.
On the basis of notes and discussions, complete the table :
Physics Chapter 7 Class 10 Kerala Syllabus
Answer:

Power stationsEnergy conversions
Hydroelectric power stationMoolamattom Kuttiadi Pallivasal SabarigiriPotential energy → kinetic enegy → mechanical energy → electri­cal energy
Thermal power stationNeyveli Kayamkulam Ramagundam EnnoraChemical energy → heat energy mechanical energy → electrical energy

Textbook Page No. 158

Question 33.
We get different forms of energy from the Sun. Attempts are underway now to utilize solar energy of its maximum. What are the devices used for this?
Answer:

  • Solar panel
  • Solar water heater
  • Solar cooker
  • Solar water heater
  • Solar thermal power plant

Textbook Page No. 159

Question 34.
What is the energy transformation that takes place in a solar cell?
Answer:
In a solar panel light energy is converted into electrical energy.

Question 35.
There are certain situations in which a solar panel cannot be put to use. Which are they?
Answer:
When the sky is cloudy, during the rain and night time we can not use solar panels.

Question 36.
What are the situations where solar panel alone is depended on?
Answer:
In space stations, satellite, and in remote islands where there is no electricity, etc solar panels are used.

Question 37.
Take two conical flasks. Paint the outer surface of one with black paint and the other, with white paint. Fill both of them with water and expose them to direct sunlight for the same period of time. Which one gets heated first? What may be the reason?
Answer:
The conical flask which is painted black seems to be more hot when kept under the sun for an hour because the black body absorbs more heat and do not let it out from it. It is the property of black body to absorb heat and there is no chance of heat to escape.

Textbook Page .159

Question 38.
List down the specialties of a solar cooker by examing Fig. 7.7.
Hss Live Guru 10th Physics Kerala Syllabus
1. A box with blackened interior
2. A glass cover for the box
3. A mirror outside the each? What is the function of each?
Answer:
1. A box with blackened interior:
The black color of the vessel lets it to absorb more heat as dark colors absorb more heat.
2. A glass cover for the box:
The glass lid will allow the light and heat energy of the sun to come inside but the light energy will go out but the heat will be trapped inside the cooker to cook food.
3. A mirror outside the each?:
The plane mirror will reflect the maximum light of the Sun inside the cooker.

Question 39.
Find out the working of solar cookers other than the box type and record them in the science diary.
Answer:
Panel solar cookers are inexpensive solar cookers that use reflective panels to direct sunlight to a cooking pot that is enclosed in a clear plastic bag.

Textbook Page .160

Question 40.
Sslc Physics Chapter Wise Questions And Answers Kerala Syllabus
Observe the figure. Discuss and record how hot water is formed in the tank of solar heater.
Answer:
Solar water heating (SWH) is the conversion of sunlight into heat for water heating using a solar thermal collector. A sun-facing collector heats a working fluid that passes into a storage system for later use. SWH are active (pumped) and passive (convection-driven). They use water only, or both water and a working fluid. They are heated directly or via light-concentrating mirrors. They operate independently or as hybrids with electric or gas heaters. In large- scale installations, mirrors may concentrate sunlight into a smaller collector.

Textbook Page .162

Question 41.
‘Ocean as a source of energy: its possibilities and limitations’ Prepare a seminar paper on this.
Answer:
Hints: Oceans cover 70 percent of the earth’s surface and represent an enormous amount of energy. Although currently under-utilized, Ocean energy is mostly exploited by just a few technologies: Wave, Tidal, Current Energy and Ocean Thermal Energy.
Limitations:

  • Few limited sites/places where this wave, tidal or ocean thermal energy can be obtained.
  • The cost of construction of plants is very; high
  • The efficiency of producing energy is also low.

Question 42.
Why is it said that geothermal power plants are not possible in Kerala? Discuss and record.
Answer:
There are some minor environmental is-sues associated with geothermal power. Geothermal power plants can in extreme cases cause earthquakes. There are heavy upfront costs associated with both geothermal power plants and geothermal heating/cooling systems. Very location-specific (most resources are simply not cost-competitive). Some countries have been blessed with great resources – Iceland and Philippines meet nearly one-third of their electricity demand with geothermal energy. If geothermal energy is transported long distances by the means of hot water (not electricity), significant energy losses has to be taken into account. Geothermal power is only sustainable (renewable) if the reservoirs are properly managed.

Textbook Page .164

Question 43.
What are the different methods by which energy is produced from the nucleus?
Answer:
Nuclear fusion, nuclear fission.

Question 44.
Even if the matter converted is very small, the energy produced is very large. What is the reason?
Answer:
According to Einstein’s equation E = mc2. The amount of energy produced is high, even though the transformed mass is very less. Here’ represents the converted mass, c is the speed of light (3 x 108 m/s) and E is the amount of energy obtained.

Question 45.
What is the reason for an uncontrolled fission reation ending in an explosion?
Answer:
Nuclear fission is the process in which the nuclei of greater atomic mass are split into lighter nuclei using neutrons. The mass of nucleus produced in such a process is less than of its parent nuclei. Thus there will be loss of matter in fission process. The mass lost during fission converts into energy. The two or three neutrons produced during the process, bombards with other nucleus and fission process continue rapidly and ends in big explosion.

Textbook Page . 165

Question 46.
Complete the Table 7.5
Sslc Physics Textbook Solutions Kerala Syllabus
Answer:

NaturalMan-made
1. Cosmic rays from outer space1. isotopes in the medical field.
2. Radiations from radioactive materials on the Earth2. Wastes from nuclear reactors.
3. Radiations from radioactive materials on the soil, water, and vegetation.3. Televisions. Medical X-rays, Smoke detectors, Lantern mantles Nuclear medicine, Building materials
4. Internal radiations
Potassium – 40, Carbon -14, Lead – 210
4. During nuclear experiments

Textbook Page .166

Question 47.
Classify the energy from the follow-ing sources as green energy and bown energy. Solar cells, atomic reactors, tidal energy, hydroelectric power, diesel engines, windmills, thermal power stations.
Answer:

Green EnergyBrown Energy
Solar cellsAtomic reactors
WindmillsDiesel engines
Tidal energyThermal power stations
Hydroelectric power

Question 48.
What must be done to ensure maximum utilization of green energy while constructing a house?
Answer:

  • Sufficient sunlight should be available in the rooms during day time.
  • Comfortable warmth, coolness and air circulation must be available without the help of electricity.
  • Using the sun for heating through south facing windows during the winter lowers heating costs. Shading those same windows in summer lowers cooling costs.
  • Grid-tied solar photovoltaic (PV) panels currently provide the most cost- effective form of renewable energy for a zero energy home.
  • Fresh filtered air and moisture control are critical to its success. This need for ventilation has a silver lining:

Let Us Assess

Question 1.
In a way most of the important energy sources of today can be said to be solar. Which of the following does not belong to the solar energy?
a. fossil fuel
b. energy from the mind
c. nuclear energy
d. biomass
Answer:
Nuclear energy

Question 2.
Which of the following is a green energy?
a. coal
b. naptha
c. biogas
d.petroleum gas
Answer:
Biogas

Question 3.
Write down the advantages and limitations of solar cooker.
Answer:
Advantages:

  • Eco-friendliness
  • Maintain better air quality indoors, reduce carbon monoxide emissions
  • Less expensive
  • Don’t cause any environmental pollution

Limitation:

  • Cooking with solar cookers obviously requires sunlight, which makes it difficult to use during winter months and on rainy days.
  • Cooking also takes a significantly longer time compared to conventional methods.
  • Solar cookers are not as efficient at retaining heat as conventional cooking devices. Factors such as wind,  rain, and snow can seriously hinder operation, and in such weather conditions, even after the food is cooked, it  will lose its warmth very quickly.

Question 4.
Kerala has a long coastal land. Still, ocean is not considered as a major source of energy. Why?
Answer:
In Kerala usually, waves are of low. So they have less energy. Also during tides Kerala sea coasts, the sea attitude does not increasingly rise.

Question 5.
The graph regarding the calorific value of certain fuels is given below. Analyze the graph and answer the following Questions.
Class 10 Physics Kerala Syllabus
a. Which fuel has the highest calorific value? Which has the lowest?
b. How many kilogram of dried cow- dung is to be burnt to obtain the same amount of heat produced when 1 kg of LPG burns?
c. From the graph find out the most suitable fuel for household pur-pose. Justify your answer.
Answer:
a. Highest – Hydrogen
Lowest – Cowdung (Dried)
b. Energy released when 1kg LPG bums = 54000 kJ.
Dried cow-dung is to be burnt to obtain the same amount of heat \(\frac { 54000 }{ 6000 }\) = 9 kg
c. Biogas, because it is a renewable energy. Comparatively high calorific value.

Extended Activities

Question 1.
Find out the scope of hydrogen as a fuel with a high calorific value and prepare an essay.
Answer:
The amount of heat liberated by the complete combustion of 1kg of fuel is its calorific value. Hydrogen has high calorific value and also possess high combustion rate too. Hydrogen does not create much atmospheric pollution like other gases. Therefore seek method to combust it in moderate rates and use fuel cells.

Question 2.
Visit a hydroelectric power station and
try to understand different stages of the production of electricity. Make use of this principle and find out the scope of mini hydroelectric power project.
Answer:
There are only some primary expenses to build a hydrogen-electric power station. Hydroelectric power stations must be constructed only in areas of heavy rainfall and good streamflow. If these required conditions are satisfied, the production of electricity from such power station is very profitable one.

Question 3.
Visit a biogas plant and explore the possibility of establishing a community biogas plant in your region.
Answer:
Generally, the biomass required to construct a biogas plant may not be available from a single house and it is not profitable to construct separate biogas for each house. We know that the social cleanliness is equally important as personal cleanliness, due to several reasons, like.economic advantages, it is necessary to run a social biogas plant. And it will be useful to more people.

Question 4.
Write a short play to make the public aware of the need for making use of solar energy.
Answer:
Sun is the major source of energy available in earth, during photosynthesis the light energy is converted into chemical energy and is stored in plant cells. Since this plant reaches in animals as food, the stored energy reaches in animals too. The remainings of the animals hurried in earth transforms under high pressure and temperature and becomes fuels. Write drama using these hints.

Question 5.
Solar energy has an incredible future in the field of transportation. We are in its infant stage. Write an essay on the topic “Prospects of solar energy”.
Answer:
Solar energy is the ultimate energy source. All energy sources are related and connected with solar energy in one or the other way. Expand these points and complete the essay.

Question 6.
Find out the advantages and disadvantages of main energy sources and tabulate them.
Answer:

Energy sourceAdvantagesDisadvantages
Solar energyFuel profitHigh temperature
Solar power plantlow pollution rateIt is difficult con­struct a plant ca­nnot be used all the time
petrolIt provides more energy in the useful mannerMore expense creates more po­llution. It gets ov­er very soon.
coalIt provides more energy in the useful formMore expense creates more po­llution. It gets ov­er very soon
BiogasIt can be renewed less environmental pollutionMore expense space limitation

Question 7.
A nuclear reactor is about to be established in Kerala. What is your reaction to this proposal? Justify.
Answer:
Kerala is a highly populated state in India. Therefore there are not much vacant places available for the construction a nuclear reactors here. Since the radiations given out from such power plant are very harmful to human life, it may cause unpredictable effects. I strongly disagree with this opinion.

Question 8.
A man pointing at a car running on petrol says. “This car is running on solar energy”. Write down your responses about this matter.
Answer:
We use fossil fuels like petrol or diesel in cars. The plants which lived millions of year ago have also used solar energy for photosynthesis to make food. Humans and animals grew up by taking these plants and fruits. Then this humans and animals are burned in earth after their death and became fossil fuels. Fuels are formed out of them. This fuel is being used in cars so the ultimate source of energy here is the solar energy itself. The vehicles connected with solar panels uses solar energy in the direct form.

Energy Management Orukkam Questions and Answers

Question 1.
Observe the fast and complete combustion of a flat paper. Understand that combustion of a crumbled paper make more smoke.
a. List the conditions for the complete combustion.
b. Name the gases produced during complete combustion.
c. Name the gases produced during partial combustion.
d. How does the partial combustion causes environmental pollution?
e. How are the fossil fuels formed?
f. Why are they considered as non-renewable?
g. Write the full form of LNG and CNG
h. Which is the main constituent of LNG? What are the uses of CNG?
i. Name the main constituent of CNG.
Answer:
a. Conditions for complete combustion. Dryness, Fast evaporation, Materials should reach at a certain temperature that is required for combustion.
b. Carbon dioxide, Steam, Heat, and light.
c. Carbon monoxide, soot and a little of car-bondioxide.
d. Besides the fuel loss and time loss, the carbon monoxide produced during partial combustion
e. Fossil fuels are formed by the transformation of plants and animals that went under the earths crust millions of years ago. Eg: Coal, petroleum and natural gases.
f. They are not replenished or renewed in proportion to their consumption.
g. LNG – Liquefied Natural Gas CNG – Compressed Natural Gas
h. Methane. CNG is used as fuel in vehicles, thermal power stations.
i. Methane

Question 2.
1. Write the full form of LPG, what is its main constituent?
2. Why is ethyl mercaptan added to LPG?
3. Which element is the main component of coal?
4. Name the different types of coal?
5. Name the process by which the components of coal are separated?
6. Write the products obtained by the distillation of coal.
Answer:
1. Liquefied Petroleum Gas, Butane
2. To identify the leak of LPG.
3. Carbon
4. Peat, Lignite, Anthracite and Bituminous coal.
5. Distillation
6. Ammonia, Coal gas, Coal tar, and Coke.

Work Sheet:

Question 1.
Identify the relation and fill in the blanks
a. LPG: Butane
LNG ………….
b. LNG: Fuel in Vehicles
LPG …………..
Answer:
a. Methane
b. For domestic use.

Question 2.
Name the chemical used to identify the leakage of cooking gas.
Answer:
Ethyl mercaptan

Question 3.
Find the odd one out and explain the reason
(Peat, Anthracite, Bauxite, Lignite)
Answer:
Bauxite, Others are types of coal.

Question 3.
1. Is the heat produced by the combustion of different fuels the same? Discuss
2. What do you mean by fuel efficiency?
3. What is its unit?
4. List the qualities of a good fuel.
5. Compare biomass and biogas
6. Name the device that converts solar energy into electrical energy.
7. What is the reason for electric current in this device?
8. In a Solar Panel Solar energy is converted into electrical energy. What do you mean by a Solar panel?
9. Write down the situation where solar panels are used.
10. What is the energy change in a solar heater?
11. What is the difference between a solar voltaic power plant and solar thermal power plant?
Answer:
1. No, the heat produced by combustion of different fuels is not the same because their calorific value is not the same.
2. We use firewoods, kerosene, LPG etc in our homes as fuels. Each of them liberates different amounts of heat. This is indicated as fuel efficiency.
3. Kilo Joule/ Kilogram
4. Should be easily available Should be of low cost
Should cause minimum atmospheric pollution on combustion.
5. Biogas: Biogas refers to a mixture of different gases produced by the breakdown of organic mater in the absence of oxygen. Biomass: The body parts of plants and animals are known as Biomass.
6. Solar panel
7. The flow of electrons from p – region to n – region.
8. A large number of solar cells are suitably assembled to form a solar panel.
9. In lighting street lamps, In artificial satellites
10. Solar energy to heat energy
11. Both photovoltaic and solar thermal are the two established solar power technologies. Photovoltaics use semi conductor technology to directly convert sunlight into electricity. Solar thermal works by using mirrors to concentrate sunlight.

Question 4.
Watch the animation video of nuclear fission and fusion
a. Which nuclear reaction happens in an atom bomb?
b. E=mc2
E = energy, then m = ………., c = ………….
c. What will you call the nuclear reaction in which small atoms combine?
d. Which nuclear reaction is carried out in stars?
e. What is energy change in a nuclear reactor?
f. Classify the given energy sources into conventional and non-conventional energy.
(Fossil fuels, Solar energy, Nuclear energy, Biomass, Hydro-Electric Power)
g. What will call the energy sources that lead to global warming?
h. What do you mean by green energy?
i. Why is it instructed to control the use of brown energy sources?
j. List the names of renewable energy sources.
k. Write down the causes an remedies of energy crisis.
Answer:
a. Nuclear Fission
b. m = mass, c = velocity of light
c. Nuclear fusion
d. Nuclear fusion
e. Nuclear energy to electical energy
f. Conventional energy sources – Fossil fuels, Biomass, Hydroelectric power Nonconventional energy sources – Solar energy, Nuclear energy
g. Brown energy
h. Green energy is the energy produced from natural sources which does not cause environmental pollution.
i. Brown energy are the sources which cause environmental problems including global warming, so it is essential to control the use of brown energy sources.
j. Solar energy, Wind energy, energy from biomass.
k. Judicious utilization of energy, Maximum utilization of energy Timely repairing of machines

Work Sheet

Question 1.
Classify the given energy sources into renewable and nonrenewable.
(Solar energy, Petroleum, Nuclear energy, Coal, Geothermal energy)
Answer:
Renewable energy resources – Solar energy, Geothermal energy, Coal

Question 2.
Identify the relation and fill in the blanks.
a. Hydrogen bomb: Nuclear fusion
Atom bomb: …………
b. Solar energy: Green energy
Nuclear energy: ……….
Answer:
a. Nuclear fission
b. Brown energy

Question 3.
Why green energy is called clean energy?
Answer:
Green energy is the energy produced from natural sources which does not cause environmental pollution. Hence it is known as clean energy.

Question 4.
What is the fuel used in a nuclear reactor?.
Answer:
Enriched Uranium

Energy Management SCERT Question Pool Questions and Answers

Question 5.
Though energy is available in many forms we depend mostly on electrical energy.
a. Write down two forms of energy, other than electrical energy, used in daily life.
b. Electrical energy is used much in daily life. Why?
c. Does increase in population and mechanization lead to energy crisis? How?
Answer:
a. Heat energy, Light energy.
b. Electrical energy can be easily converted into many other forms.
c. Small increase in population cause large increase in the use of energy consumption, mechanization will lead to excessive use of sources of energy and leads to energy crisis

Question 6.
The heat energy obtained on burning 2 kg of hydrogen, coal and petrol are given below:
Petrol – 9 × 107 J
Hydrogen- 3 × 108 J
Coal – 6 × 107 J
a. Which of these is the most efficient fuel?
b. How much is the calorific value of hydrogen?
c. Arrange these fuels in the ascending order of their calorific values.
d. Which of the above will you select as a good fuel? What is the basis of your selection?
Answer:
a. Hydrogen
b. 150000 kj/kg
c. Coal, petrol, hydrogen.
d. Petrol.
Easy to handle: less atmospheric pollution, Calorific value is high.

Question 7.
It is advisable to keep stirring heap of wastes while burning them.
a. Write down two essential situations for the complete burning of fuels.
b. How does the stirring help the combustion? Explain.
c. Write down two disadvantages, of partial combustion.
Answer:
a. To increase the availability of oxygen.
i. Increase the surface area exposed to air
ii. Make available the temperature needed for burning.
b. Sufficient oxygen is made available which increases the rate of combustion.
c. Partial combustion pollutes the air by giving excess of smoke, soot, carbon monoxide an carbon dioxide.

Question 8.
a. What is meant by nonrenewable sources of energy?
b. How did such fuels originate in nature?
c. Write down any two examples for it.
Answer:
a. sources that cannot be renewed.
b. The biowastes (bio residue) that went into the earth change into petroleum by undergoing chemical changes due to high temperature, in the absence of air.
c. Petrol, coal.

Question 9.
a. What are fuels? Write down the names of two fuels each from the various category of fuels.
b. How does the excessive use of fuels in-fluence global warming? Explain.
c. English the need for prohibiting diesel vehicles in our country in the context of environmental pollution.
Answer:
a. Fuels are substances that release large quantities of heat on burning; solid: logs: liquid: kerosene.
b. Excessive of fuels produce greenhouse gases which increase the temperature of atmosphere and cause global warming.
c. The amount of CO2 and SO2 released by diesel vehicles is very large. This accelerates global warming.

Question 10.
a. How does the biomass change into biogas in a biogas plant?
b. Of these which is the fuel that is advantageous?
c. What are the advantages of having community biogas plants?
Answer:
a. Biogas is formed in the biogas plants by the action of bacteria on biomass in the absence of oxygen.
b. Biogas has higher calorific value; environmental pollution is less.
c. Community biogas plants help in con-trolling environment pollution, centralised energy source minimizes expense.

Question 11.
a. On what basis are the sources of energy classified as green energy and brown energy?
b. Classify the following into green energy and brown energy Solar cell, nuclear reactor, tidal energy, hydroelectric, diesel engine, windmill, thermal power station
c. Give any two suggestions to use the green energy to the maximum level.
Answer:
a. Green energy – green energy is the energy produced from natural resources that do not cause environmental pollution Brown energy – Energy from petroleum, coal, etc., and nuclear energy.
b. Green energy: solar cell, tidal energy, electricity from water, windmill.
Brown energy: nuclear reactor, diesel engine, thermal power station.
c. i. Install biogas plants
ii. Use solar panels

Question 12.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics
The figure indicates the fission reaction of a heavy nucleus of Uranium.
a. Write down an activity to make energy available by using lighter nucleii.
b. Calculate the energy obtained if Ig matter changes into energy during nuclear fission reaction (c = 3 x 108 m/s).
c. What will be the result if the reaction shown in the above figure continues?
d. Why are we establishing nuclear reactors despite of the realization that nuclear reactors are controlled nuclear bombs?
Answer:
a. Nuclear fusion
b. E = mc2 m = lg
Hss Live 10th Physics Kerala Syllabus
c. Continuous fission reaction ends in an explosion (atom bomb).
d. Energy crisis and industrial growth promote production of energy.

Question 13.
Coal is the most abundant fossil fuel on the earth.
a. How did the fossil fuels originate?
b. Which is the main constituent of coal?
c. What are the substances obtained when coal is allowed to undergo distillation in the absence of air?
d. How does the excessive use of fossil fuels cause global warming?
Answer:
a. Plants and animals that went under the earth many years ago changed into fossil fuels by undergoing changes under high pressure, high temperature, and absence of oxygen.
b. Carbon
c. Ammonia, coal gas, coaltar, coke
d. The greenhouse gases given out by the burning of fossil fuels increase the temperature of atmosphere and causes global warming

Question 14.
LNG and CNG are made from natural gases.
a. What is the advantage of LNG over CNG?
b. Compare LNG and CNG from the point of view of fuel efficiency.
Answer:
a. LNG – liquefied natural gases can be conveniently transported by liquefaction. Can be changed into gaseous state at the same temperature and can be distributed through pipes.

Question 15.
Hydrogen is a fuel with a high calorific value.
a. What is the limitation of hydrogen as a fuel?
b. Which is the substance added to hydro-gen to make a hydrogen fuel cell? ‘
Answer:
a. Hydrogen easily catches fire and has a high chance of explosion. It is difficult to store and transport.
b. Oxygen.

Energy Management Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 16.
Which of the following is a renewable energy source?
(Petroleum, Solar energy, Coal)
Answer:
Solar energy

Question 17.
What is the fuel used in a nuclear reactor?
Answer:
Enriched Uranium

Question 18.
Using the relation from the first pair, complete the other.
LNG – Methane
LPG –
Answer:
Butane

Question 19.
Write the full expansion of LPG.
Answer:
Liquified Petroleum Gas

Question 20.
Which nuclear reaction is carried out in stars?
Answer:
Nuclear Fusion

Question 21.
Which material is used along with hydro-gen to make Hydrogen fuel cells?
Answer:
Oxygen

Question 22.
Using the relation from the first pair, complete the other. Solar cell – Green energy Atomic reactor –
Answer:
Brown energy

Question 23.
Find the odd one in the group and write the reason.
[Coal gas, Coaltar, Butane, Coke]
Answer:
Butane. Others are those materials got from distillation of coal.

Question 24.
Which nuclear reaction takes place in an atom bomb?
a.Nuclear fission
b. Nuclear fusion
c. Radioactivity
d. Combustion
Answer:
a.Nuclear fission

Question 25.
Using the relation from the first pair, complete the other.
Atomic bomb – Nuclear fission
Hydrogen bomb – …………….
Answer:
Nuclear fusion

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 26.
What is meant by Biomass? Give examples for biomass.
Answer:
The body parts of plants and animals are known as biomass. Examples for biomass are Wood, Excreta, etc.

Question 27.
L.P.G is one of the common fuel for domestic use.
a. Which is the main constituent of LPG?
b. Write full form of LPG.
Answer:
a. Butane b. Liquified Petroleum Gas

Question 28.
Calorific value of Hydrogen is 1,50,000 kj / kg. What does it mean?
Answer:
The amount of heat liberated by the complete combustion of 1 kg of hydrogen is 1,50,000 kj/kg.

Question 29.
a. Write any two qualities of hydrogen as a fuel.
b. What is the limitation of hydrogen as a domestic fuel?
Answer:
a. High calorific value, High availability b. Hydrogen easily catches fire and has a high chance of explosion. It is difficult to store and transport.

Question 30.
Complete the flowchart.
Hsslive Physics 10th Kerala Syllabus
Answer:
a. Methane
b. LNG

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 31.
Write down the remedies of energy crisis.
Answer:

  • Judicious utilization of energy.
  • Maximum utilization of solar energy
  • Minimizing the wastage of water
  • Making use of public transportation as far as possible
  • Construction and beautifying of houses and roads in a scientific manner.
  • Controlling of the street lamps with LDR.

Question 32.
Classify the following suitably.
Solar cell, Atomic reactor, Tidal energy, Hydroelectric power, Diesel engine, Thermal power station, Windmill, Biogas

Green energyBrown Energy
solar cellAtomic reactor
tidal energyDiesel engine
Hydroelectric powerThermal power station
WindmillLPG
Biogas

Question 33.
Physics Class 10 Chapter 7 Kerala Syllabus
Various situations which uses solar energy are given in the diagram. What are the advantages & disadvantages of solar energy list them
Answer:

AdvantagesDisadvantages
1. Fuel efficientIt is difficult to create high temperature
2. less atmospheric ‘ pollutionSolar panel can not be made pollution use all the time

Question 34.
a. What are fossil fuels?
b. Why it is called as fossil fuels?
Answer:
a. Coal, Petroleum, Natural gas
b. Fossil fuels are formed by the transformation of animals and plants that went under the earth millions of years ago.

Question 35.
High calorific value is one among the properties that a substance must possess to be considered as a good fuel.
a. What do you mean by calorific value?
b. What are the other properties a substance must have in order to be considered as a good fuel?
Answer:
a. The amount of heat liberated by the complete combustion of 1kg of fuel is its calorific value.
b. Low price, more availability, less atmospheric pollution, portability, and easiness to store, etc. are the properties of a good fuel.

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 36.
Firewood, Cowdung cake, Kerosene, Petrol, LPG, etc are fuels.
a. Which among these has high calorific value?
b. In which state it exists?
c. What are the qualities of a good fuel?
d. Complete the table.

FuelMain constituent
BiogasMethane
LPG….. 1 ….
LNG….. 2 …..
CNG…… 3….

Answer:
a. LPG
b. Gaseous state
c. Fuel with high calorific value is considered as good fuel
d. 1. Butane
2. Methane
3. Methane

Question 37.
A few news related to energy crisis are given below. State two reasons of energy crisis and write how we can overcome them.
10th Scert Physics Solutions Kerala Syllabus
Answer:
Reasons: Increase in population, Overexploitation of nonrenewable energy resources, Industrialisation, Urbanisation. Remedial measures:- Population control, Use of renewable energy sources, Industrialisation after finding required energy sources.

Question 38.
Choose the correct answer from the bracket
Fossil fuel, Hydrogen, electrical energy
methane, Butane, Petroleum, Solar panal
a. The most abundant element in sun is ………
b. A solar cell converts solar energy into ………..
c. ……….. is the main constituent of biogas.
d. ……….. provides the power required for artificial satellite.
Answer:
a. Hydrogen
b. Electrical energy
c. Methane
d. Solar panel

Question 39.
a. Among the energy sources identify which will give green energy.
Energy from fossil fuel. Nuclear energy, Solar energy, Energy from wind
b. What are the precautions to be taken for green energy in household buildings.
c. When fuels v are partially burned it can cause certain hazards. List out some.
Answer:
a. Solar energy, Energy from wind
b. Use solar panels, Use biogas plants.
c. Energy loss, Pollution

Question 40.
a. What are the properties that a good fuel must-have?
b. What is the full form of LNG? List out its characteristics.
Answer:
a. 1. Should be of low cost
2. Should be easily available
3. Should cause minimum atmospheric pollution on combustion.
b. Liquefied Natural gas. LNG is a natural gas that can be liquefied and transported to long distances conveniently. It can be again converted into gaseous format atmospheric temperature and distributed through pipelines.

Question 41.
a. What is the full form of LNG? List out its characteristics.
b. Compare Nuclear fission and Nuclear Fusion.
Answer:
a. Liquefied Natural gas. LNG is a natural gas that can be liquefied and transported to long distances conveniently. It can be again converted into gaseous form atmospheric temperature and distributed through pipelines.
b. Nuclear fusion: The process in which lighter nuclei are combined to form heavier ones. Nuclear Fission: The process by which the nuclei of greater mass are split into lighter nuclei, using neutrons. The mass of small nuclei is less than that of parent nucleus.

 

Arithmetic Sequence Questions and Answers Class 10 Maths Chapter 1 Kerala Syllabus Solutions

You can Download Arithmetic Sequences Questions and Answers, Activity, Notes PDF, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 1 Arithmetic Sequence Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Maths Chapter 1 Arithmetic Sequences Notes

Textbook Page No. 10

Arithmetic Sequence Questions And Answers 10th Standard Question 1.
Make the following number sequences, from the sequence of equilateral triangles, squares, regular pentagons and so on, of regular polygons:
Number of sides 3, 4, 5, ………
Sum of inner angles
Sum of outer angles
One inner angle
One outer angle
Arithmetic Sequence worksheet with Answer:
No. of triangles of a regular polygon having no. of sides are 3, 4, 5 ………… n respectively is given as 1, 2, 3, 4. Sum of interior angles of a triangle is 180°.

Then the sequence of Sum of interior angles
= 180, 180 × 2, 180 × 3 …. = 180, 360, 540, ……………….
Sum of exterior angles of any geometric structure having any number of sides is always 360°.
Sum of exterior angles = 360, 360, …………..
One interior angle
= \(\frac { 360 }{ 3 }\), \(\frac { 360 }{ 4 }\), \(\frac { 360 }{ 5 }\), ……………. = 120, 90, 72, ………….

Find the sequence calculator can determine the terms (as well as the sum of all terms) of the arithmetic, geometric, or Fibonacci sequence.

Arithmetic Sequence Class 10 Kerala Syllabus Question 2.
Look at these triangles made with dots. How many dots are there in each ?
Arithmetic Sequence Questions And Answers 10th Standard
Compute the number of dots needed to make the next three triangles.
Arithmetic Sequence worksheet with Answer:
3, 6, 10
The number of dots needed to make the next three triangles will be:
10 + 5 = 15
15 + 6 = 21
21 + 7 = 28
15, 21, 28 Dots

Arithmetic Sequence Question 3.
Write down the sequence of natural numbers leaving remainder 1 on division by 3 and the sequence of natural numbers leaving remainder 2 on division by 3.
Answer:
The numbers that leave 1 as remainder when divided by 3 are 1, 4, 7, 10, 13, ………..
(Sequence each with difference of 3 and starting from 1)
The numbers that leave 2 as remainder when divided by 3 are 2, 5, 8, 11, 14, ………….
( Sequence each with difference of 3 and starting from 2)

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Chapter 1 Question 4.
Write down the sequence of natural numbers ending in 1 or 6 and describe it in two other ways.
Answer:
1, 6, 11, 16, 21, ……………..
Numbers, each with difference of 5 and starting from 1.
Numbers, when divided by 5, leaves 1 as remainder.

SSLC Maths Arithmetic Sequence Question 5.
A tank contains 1000 litres of water and it flows out at the rate of 5 litres per second. How much water is there in the tank after each second? Write their numbers as a sequence.
Answer:
Water in the tank initially = 1000 litre
Water in the tank after first second
= 1000 – 5 = 995 litre
Water in the tank after next second
= 995 – 5 = 990 litre
Water in the tank after third second
= 990 – 5 = 9.85 litre
Sequence 1000, 995, 990, 985, 980, ………………

Textbook Page No. 15

Sslc Maths Chapter 1 Question Answer Question 1.
Write the algebraic expression for each of the sequences below:
i. Sequence of odd numbers
ii. Sequence of natural numbers which leave remainder 1 on division by 3.
iii. The sequence of natural numbers ending in 1.
iv. The sequence of natural numbers ending in 1 or 6.
Answer:
i. Sequence of odd numbers = 1, 3, 5, 7 …………
That is 2 × 1 – 1,2 × 2 – 1,
Common difference a = 2,
First term, a + b=1, b = 1
Algebraic expression xn = an + b = 2n – 1
n=1, 2, 3 ………..

ii. Sequence of natural numbers which leave remainder 1 on division by 3.
1, 4, 7, 10, 13, 16
x1 = 1
x2 = 1 + 3(1) = 4
x3 = 1 + 3(2) = 7
………………………
……………………..
xn= 1 + 3(n – l) = 3n – 2
Algebraic expression xn = 3n – 2
n = 1, 2, 3 …………..

iii. The sequence of natural numbers ending in 1 is 1, 11, 21, 31……….
That is 10 × 1 – 9, 10 × 2 – 9, ……………….
Algebraic expression xn = 10n – 9
n = 1,2,3 ………….

iv. The sequence of natural numbers ending in 1 or 6 is 1, 6, 11, 16, 21 ………….
That is 5 × 1 – 4, 5 × 2 – 4,
Algebraic expression xn = 5n – 4
n=1,2,3 ……………….

An arithmetic common difference calculator is an online free tool to find the arithmetic sequence with the given common difference.

Arithmetic Sequence Pictures Question 2.
For the sequence of regular polygons starting with an equilateral triangle, write the algebraic expressions for the sequence of the sums of inner angles, the sums of the outer angles, the measures of an inner angle, and the measure of an outer angle.
Answer:
Let n be the number of sides
Sum of interior angles: 180°, 360°, 540°, 720°, ……………
Algebraic expression xn = 180n
Sum of exterior angles 360°, 360°, 360°,………..
Algebraic expression xn = 360°
Sequence of one interior angle:
\(\frac { 180° }{ 3 }\), \(\frac { 360° }{ 4 }\), \(\frac { 540° }{ 5 }\) ………………
Algebraic expression xn = \(\frac{180^{0} n}{n+2}\)
Sequence of one exterior angle:
\(\frac { 360° }{ 3 }\), \(\frac { 360° }{ 4 }\), \(\frac { 360° }{ 5 }\), …………..
Algebraic expression xn = \(=\frac{360^{0}}{n+2}\)

Class 10 Maths Chapter 1 Kerala Syllabus Question 3.
Look at these pictures:
Arithmetic Sequence Questions And Answers Class 10 Pdf
The first picture is got by removing the small triangle formed by joining the midpoints of an equilateral triangle. The second picture is got by removing such a middle triangle from each of the red triangles of the first picture. The third picture shows the same thing done on the second.
i. How many red triangles are there in each picture?
ii. Taking the area of the original uncut triangle as 1, compute the area of a small triangle in each picture.
iii. What is the total area of all the red triangles in each picture?
iv. Write the algebraic expressions for these three sequences obtained by continuing this process.
Answer:
i. The red triangles in the first picture = 3
Red triangles in the second picture = 9
Red triangles in the third picture = 27

ii. Area of the original uncut triangle = 1
Area of the first triangle = \(\frac { 1 }{ 4 }\)
Area of red triangles in the second picture = \(\frac { 1 }{ 16 }\)
Area of red triangles in the third picture = \(\frac { 1 }{ 64 }\)

iii. Total area of red triangle in the first picture = = \(3 \times \frac{1}{4}=\frac{3}{4}\)
Total area of red triangles in the second picture = \(9 \times \frac{1}{16}=\frac{9}{16}\)
Total area of red triangles in the third picture = \(27 \times \frac{1}{64}=\frac{27}{64}\)

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Chapter 1

This free Recursive sequence formula calculator can determine the terms (as well as the sum of all terms) of the arithmetic, geometric, or Fibonacci sequence.

Textbook Page No. 18

Arithmetic Sequence Class 10 SCERT Question 1.
Check whether each of the sequences given below is an arithmetic sequence. Give reasons. For the arithmetic sequences, write the common difference also.
i. Sequence of odd numbers.
ii. Sequence of even numbers.
iii. Sequence of fractions got as half the odd numbers.
iv. Sequence of powers of 2.
V. Sequence of reciprocals of natural numbers.
Answer:
i. Sequence of odd numbers 1, 3, 5, 7,…….
Difference of adjacent numbers = 2
Common difference = 2

ii. Sequence of even numbers 2, 4, 6, 8,…….
Difference of adjacent numbers = 2 Common difference = 2
∴ This is an arithmetic sequence.

iii. Sequence of half of the odd numbers
Sslc Maths Chapter 1 Question Answer
Difference of adjacent numbers = 1
Common difference = \(\frac{3}{2}-\frac{1}{2}=1=\frac{5}{2}-\frac{3}{2}\)
∴ This is an arithmetic sequence.

iv. Sequence of powers of 2 21, 22, 23, 24,
2, 4, 8,16, ………………
Difference of adjacent numbers = 4 – 2 ≠ 8 – 4
It does not have a common difference
∴ This is not an arithmetic sequence

v. Sequence of reciprocals of natural numbers
Arithmetic Sequence Class 10
Difference of adjacent numbers
Class 10 Maths Chapter 1 Kerala Syllabus
It does not have a common difference
∴ This is not an arithmetic sequence

SSLC Maths Chapter 1 Question 2.
Look at these pictures:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 7
If the pattern is continued, do the numbers of coloured squares form an arithmetic sequence? Give reasons.
Arithmetic Sequence Questions and Answer:
Numbers of coloured squares in each picture 8, 12, 16, ……………
Common difference =12 – 8 = 4 = 16 – 12
∴ This is an arithmetic sequence

10th Class Maths Chapter 1 Arithmetic Sequence Question 3.
See the pictures below:
Arithmetic Sequence Class 10 Kerala Syllabus
i. How many small squares are there in each rectangle?
ii. How many large squares?
iii. How many squares in all?
Continuing this pattern, is each such sequence of numbers, an arithmetic sequence?
Answer:
i. No., of small squares in the first picture = 2
No. of small squares in the second picture = 4
No. of small squares in the third picture = 6
No. of small squares in the fourth picture = 8

ii. No. of big squares in first picture = 0
No. of big squares in second picture = 1
No. of big squares in third picture = 2
No. of big squares in fourth picture = 3

iii. Total squares in first picture = 2
Total squares in second picture = 5
Total squares in third picture = 8
Total squares in fourth picture = 11
Sequence of no. of small squares 2, 4, 6, 8
This is an arithmetic sequence with common difference = 2
Sequence of no. of big squares, 0, 1, 2, 3
This is an arithmetic sequence with common difference = 1
Sequence of Total no. of squares 2, 5, 8, 11
This is an arithmetic sequence with common difference = 3

Question 4.
In the staircase shown here the height of the first step is 10 centimetres and the height of each step after it is 17.5 centimetres.
i. How high from the ground would be some-one climbing up, after each step?
ii. Write these numbers as a sequence
Sslc Arithmetic Sequence Questions And Answers
Answer:
i. High from the ground climbing up first step = 10 cm
High from the ground climbing up sec-ond step = 10 + 17.5 = 27.5cm
High from the ground climbing up third step = 27. 5+ 17.5 = 45 cm
High from the ground climbing up fourth step = 45 + 17.5 = 62.5 cm
High from the ground climbing up fourth step = 62.5 + 17.5 = 80 cm
High from the ground climbing up fourth ‘ step = 80 + 17.5 = 97.5cm

ii. Sequence of height
10, 27.5, 45, 62.5, 80, 97.5 ……………

Question 5.
In this picture, the perpendiculars to the bottom line are equally spaced. Prove that, continuing like this, the lengths of perpendiculars form an arithmetic sequence.
Maths Chapter 1 Class 10 Kerala Syllabus
Answer:
Arithmetic Sequence Class 10 Notes

In figure ΔOAB, ΔOCD are similar right-angled triangles. That is if one side and its included angles of a triangle are equal to the one side and included angles of another triangle, then the triangles are similar.
∴ sides are proportional.
\(\frac{O A}{O C}=\frac{x}{2 x}=\frac{A B}{C D} \quad \Rightarrow C D=2 A B\) similarly
EF = 3AB. Sequence of length of perpendicular AB, 2AB, 3AB,………..
That is AB is the common difference, so perpendicular lengths are in arithmetic sequence

Question 6.
The algebraic expression of a sequence is xn = n3 – 6n2 + 13n – 7
Is it an arithmetic sequence?
Answer:
Algebraic expression = n3 – 6n2 + 13n – 7
n = 1 ⇒ =1 – 6 + 13 – 7 = 1
n = 2 ⇒ = 8 – 24 + 26 – 7 = 3
n = 3 ⇒ =27 – 6 × 9 + 39 – 7
= 27 – 54 + 32 = 5
n = 4 ⇒ = 64 – 96 + 52 – 7 = 13
1, 3, 5, 13,………. This is not an arithmetic sequence.lt does not have a common difference

Textbook Page No. 21

Question 1.
In each of the arithmetic sequences below, some terms are missing and their positions are marked with Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 77. Find them.
Arithmetic Sequence 10th Std Questions And Answers
Answer:
Class 10 Maths Chapter 1 Arithmetic Sequences
Common difference = 42 – 24 = 18
Numbers to be found out = 42 + 18 = 60
60 + 18 = 78
Arithmetic sequence 24, 42, 60, 78, ………….
10th Class Maths Chapter 1 Arithmetic Sequence
Common difference = 42 – 24 = 18
Numbers to be found out = 24 – 18 = 6
42 + 18 = 60
24 – 18, 24, 42, 42 + 18
Arithmetic sequence 6, 24, 42, 60, ………….
Arithmetic Sequence Kerala Syllabus 10th Standard
Common difference = 18
Numbers to be found out = 24 – 18 = 6
6 – 18 = – 12 6 – 18, 24 – 18, 24, 42
Arithmetic sequence – 12, 6, 24, 42, ………
Sslc Maths Chapter 1 Questions
Common difference = 9
[(42 – 24)/2 = 18/2 = 9)
Numbers to be found out =
24 + 9 = 33, 33 + 9 = 42, 42 + 9 = 51
Arithmetic sequence 24, 33, 42, 51 ……..
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 17
Common difference = (42 + 24)/2 = 18/2 = 9
Numbers to be found out = 24 – 9, 24, 24 +9, 42
Arithmetic sequence 15, 24, 33, 42
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 78
Let numbers to be found out be x and y If common differences are equal = x – 24 = 42 – y
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 18

Question 2.
The terms in two positions of some arithmetic sequences are given below.
Write the first five terms of each:
i. 3rd term 34
6th term 67
ii. 3rd term 43
6th term 76
iii. 3rd term 2
5th term 3
iv. 4th term 2
7th term 3
v. 2nd term 5
5th term 2
Answer:
i. Third term =34
Sixth term =67
We get the 6th term from the 3 rd term, we must add the common difference (6 – 3 = 3)3 time.
Three times of common difference 67 – 34 = 33
Common difference = \(\frac { 33 }{ 3 }\) = 11
Second term = 34 – 11 = 23
First term = 23 – 11 = 12
First five terms 12, 23, 34, 45, 56

ii. Third term =43
Sixth term = 76
Thrice the common difference = 76 – 43 = 33
Common difference = \(\frac { 33 }{ 3 }\) = 11
Second term = 43 – 11 = 32
First term =32 – 11 =21
First five terms 21, 32, 43, 54, 65.

iii. Third term = 2
Fifth term = 3
Twice the common difference= 3 – 2 = 1
Common difference = 1/2
Second term =2 – 1/2 = 1 1/2
First term = 1 1/2 – 1/2 = 1
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 19

iv. Fourth term =2
Seventh term = 3
Thrice the common difference = 3 – 2 = 1
Common difference = 1/3
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 20

v. Second term = 5
Fifth term = 2
Thrice the common difference = 2 – 5 = -3
Common difference = –3/3 = –1
First term = 5 – –1 = 6
First five terms 6, 5, 4, 3, 2

Question 3.
The 5th term of an arithmetic sequence is 38 and the 9th term is 66. What is its 25th term?
Fifth term = 38
Ninth term = 66
Term difference = 66 – 38 = 28
Position difference = 9 – 5 = 4 – 2 8
Common difference = 28/4 = 7
25th term = Fifth term = 20 × Common difference
25th term = Fifth term + 20 × Common difference = 38 + 20 × 7 = 38 + 140 = 178

Question 4.
Is 101 a term of the arithmetic sequence 13, 24, 35, …? What about 1001?
Answer:
13, 24, 35,………..
Common difference = 24 – 13 = 11
Difference between 101 and 13
= 101 – 13 = 88 = 8 × 11
That is we can obtained 101 by adding 8 times of common difference with 13.
So, ‘101’ is the 9th term of this arithmetic sequence
101 is the 9th term of this sequence
Difference between 1001 and 13
= 1001 – 13 = 988
This is not a multiple of 11.
Therefore ‘1oo1’ is not a term of this arithmetic sequence.

Question 5.
How many three-digit numbers are there, which leave a remainder 3 on division by 7?
Answer:
101, 108, …………………………. 997
First-term = 101
Common difference = 7
Last term = 997
Term difference = 997 – 101 = 896 = 128 × 7
Last term = First term + 128 × common difference
i. e., 997 is the 129th term.
129 three-digit numbers are there which leave remainder 3 on division by 7

Question 6.
Fill up the empty cells of the given square such that the numbers in each row and column form arithmetic sequences:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 21
What if we use some other numbers instead of 1, 4, 28 and 7?
Answer:
1. In the first row differences between 1st and 4th terrm =3
Position difference = 4 – 1 = 3
Common difference = 3/3 = 1
Arithmetic sequence 1, 2, 3,4

2. In the first coloumn Term difference = 7 – 1 = 6
Position difference = 4 – 1 = 3
Common difference = 6/3 = 2
Arithmetic sequence 1, 3, 5, 7……….

3. In the fourth row
Termdifference = 28 – 7 = 21
Position difference = 4 – 1=3
Common difference = 21/3 = 7
Arithmetic sequence 7, 14, 21, 28

4. In the second coloumn 2, –,– 14
Term difference = 14 – 2 = 12
Position difference = 4 – 1=3
Common difference = \(\frac { 14 – 2 }{ 3 }\) = 4
Arithmetic sequence 2, 6, 10, 14

5. In the third coloumn 3, –, –, 21
Term difference = 21 – 3 = 18
Position difference = 4 – 1=3
Common difference = \(\frac { 21 – 3 }{ 3 }\) = 6
Arithmetic sequence 3, 9,15, 21

6. In the fourth coloumn 4, –, –, 28
Term difference = 28 – 4 = 24
Position difference = 4 – 1=3
Common difference = \(\frac { 28 – 4 }{ 3 }\) = 8
Arithmetic sequence 4,12, 20, 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 22

Question 7.
In the table below, some arithmetic sequences are given with two numbers against each. Check whether each belongs to the sequence or not.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 24
Answer:
i. Sequence 11, 22, 33, …………..
Difference = 22 – 11 = 11
Difference between 123 and 11.
=123 – 11 = 112
112 is not a multiple of 11, so 123 is not a term of this arithmetic series.

Difference between 132 and 11
= 132 – 11 = 121
121 is a multiple of 11, so 132 is a term of this arithmetic series.

ii. Sequence 12, 23, 34,
Common difference = 23 – 12 = 11 Difference between 100 and 12
= 100 – 12 = 88
88 is a multiple of 11, so 100 is a term of this arithmetic series.

Difference between 1000 and 12.
= 1000 – 12 = 988
988 is not a multiple of 11, so 1000 is not a term of this arithmetic series.

iii. Sequence 21, 32, 43, ……………
Common difference = 32 – 21 = 11
Difference between 100 and 21.
= 100 – 21 = 79
79 is not a multiple of 11, so 1000 is not a term of this arithmetic series.

Difference between 1000 and 21
=1000 – 21 = 979
979 is a multiple of 11, so 1000 is a term of this arithmetic series.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 25
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 86
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 26

Textbook Page No. 24

Question 1.
The 8th term of an arithmetic sequence is 12 and its 12th term is 8. What is the algebraic expression for this sequence?
Answer:
Difference between terms = 8 – 12 = -4
To get the 12th term from the 8td term, we must add the common difference (9 – 5 = 4) 4 times.
Common difference = – 4 / 4 = -1
Algebraic expression for arithmetic series
xn = an + b
12 = – 1 × 8 + b ⇒ 12 = – 8 + b
b = 12 + 8 = 20
Algebraic expression for arithmetic series =
xn = –1 × n + 20 = 20 – n

Question 2.
The Bird problem in Class 8 (The lesson, Equations) can be slightly changed as follows.
One bird said:
“We and we again, together with half of us and half of that, and one more is a natural number”
Write all the possible number of birds starting from the least. For each of these, write the sum told by the bird also.
Find the algebraic expression for these two sequences.
Answer:
If we take x as the number of birds
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 27
∴ 11x + 4 is a multiple of 4.
⇒ 11x is a multiple of 4.
x is a multiple of 4.
No. of birds 4, 8, 12, 16 ……………
(a= 4, a+b = 4, b = 0)
Algebraic expression of the series = an + b = 4n No. of sums
\(\left(\frac{11 x}{4}+1, x=4,8,12 \ldots .\right)=12,23,34,45, \ldots \ldots\)
Algebraic expression for the series = 12 + (n -1)11 = 11 n + 1

Question 3.
Prove that the arithmetic sequence with first term 1/3 and common difference 1/6 contains all natural numbers.
Answer:
f = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
d = \(\frac { 1 }{ 6 }\)
\(x_{n}=d n+(f-d)=\frac{1}{6} n+\frac{1}{6}=\frac{1}{6}(n+1)\)
As n = 5, 11, 17,………….
∴ All natural numbers will occur in this arithmetic sequence

Question 4.
Prove that the arithmetic sequence with first term 1/3 and common difference 2/3 contains all odd numbers, but no even number.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 28
Value of (2n -1) is always an odd number, Therefore there is no even number.

Question 5.
Prove that the squares of all the terms of the arithmetic sequence 4,7,10,…. belong to the sequence.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 29
This is in the form 3k + 1, so squares of all terms are in this series. (When we divide 3k + 1 by 3 get 1 as remainder)

Question 6.
Prove that the arithmetic sequence 5,8,11,……. contains no perfect squares.
Answer:
f = 5
d = 3
\(x_{n}=d n+(f-d)=3 n+(5-3)=3 n+2\)
That is when we divide a perfect square with 3 we get remainder as 1 or 0. Here we can divide 3k + 2 by 3 to get 2 as remainder and it doesn’t contain any perfect square.

Question 7.
Write the whole numbers in the arithmetic sequence \(\frac { 11 }{ 8 }\), \(\frac { 14 }{ 8 }\), \(\frac { 17 }{ 8 }\), ………..
they form an arithmetic sequence?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 30
If ‘n’ is a multiple of 8 then 4, 7, 10, … is a sequence having whole numbers
Common difference = 3,This is an arithmetic sequence.

Textbook Page No. 28

Question 1.
Write three arithmetic sequences with 30 as the sum of the first five terms.
Answer:
If the five terms are
x, x + 1, x + 2, x +3, x + 4
x + x+ 1 + x + 2 + x + 3 + x + 4 = 30
5x + 1o = 30
5x = 20
x = 4
The arithmetic sequence is 4, 5, 6, 7, 8

If the five terms are
x, x + 2, x + 4, x +6, x + 8
x + x + 2 + x + 4 + x + 6 + x + 8 = 30
5x + 20 = 30
5x = 30 – 20 = 10
x = 2
The arithmetic sequence is 2, 4, 6, 8, 10

If the five terms are
x, x + 3, x + 6, x + 9, x + 12
x + x + 3+ x+ 6 + x + 9+ x + 12 = 30
5X + 30 = 30
5x = 0
x = 0
The arithmetic sequence is 0, 3, 6, 9,12
The arithmetic sequences whose sum of first five terms give 30 are:
4, 5, 6, 7, 8, …………..
2, 4, 6, 8, 10, …………..
0, 3, 6, 9, 12, ………….

Arithmetic Sequence Question 2.
The first term of an arithmetic sequence is 1 and the sum of the first four terms is 100.
Find the first four terms.
Answer:
First term f = 1
If first four terms are
f, f+d, f+2d, f+3d
f + f + d + f + 2d + f + 3d = 100
4f + 6d = 100
= 2f + 3d = 50
2+3d = 50
= 3d = 50 – 2 = 48
d = 16
The arithmetic sequence is 1, 17, 33, 49, ………….

Question 3.
Prove that for any four consecutive terms of an arithmetic sequence, the sum of the two terms on the two ends and the sum of the two terms in the middle are the same.
Answer:
First four terms of an arithmetic sequence is x,
x+ d, x+ 2d, x+ 3d
Sum of the two terms on the two ends = 2x + 3d
Sum of the two terms in the middle
= (x + d) +(x + 2d) = 2x + 3d
They both are equal

Question 4.
Write four arithmetic sequences with 100 as the sum of the first four terms.
Answer:
If the first four terms are
x – 3d, x – d, x + d, x + 3d
x – 3d + x – d + x + d + x + 3d = 100
4x = 100
x = 25
i. If d= 1
The arithmetic sequence is 22, 24, 26, 28

ii. If d= 2
The arithmetic sequence is 19, 23, 27, 31

iii. If d = 3
The arithmetic sequence is 16, 22, 28, 34

iv. If d = 4
The arithmetic sequence is 13, 21, 29, 37

Question 5.
Write the first three terms of each of the arithmetic sequences described below:
i. First-term 30; the sum of the first three terms is 300.
ii. First-term 30; the sum of the first four terms is 300.
iii. First-term 30; the sum of the first five terms is 300.
iv. First-term 30; the sum of the first six terms is 300.
Answer:
i. First-term = 30
Sum of first three terms = 300
In the arithmetic sequence sum of any three consecutive natural numbers is thrice the middle number
∴ Second term = \(\frac { 300 }{ 3 }\) = 100
∴ Common difference = 300 – 30 = 270
∴ Third term =100 + 70 = 170
Sequence 30, 100, 170, ……….

ii. First-term = 30
Sum of first four terms = 300
Four consecutive terms of an arithmetic sequence, the sums of the first and the last is equal to the sum of the second and the third.
First term + Fourth term = Second term + Third term = \(\frac { 300 }{ 2 }\) = 150
∴ Fourth term = 150 – 30 = 120
30, ………, ………., 120
Term difference = 120 – 30 = 90
Position difference = 4 – 1 = 3
Common difference = 90/3 = 30
∴ Sequence = 30, 60, 90, 120,………….

iii. First term = 30
Sum of first five terms = 300
Sum of the five consecutive terms of arithmetic sequence is five times of its middle term.
Third term = 300/5 = 60
Common difference = 15
∴ Sequence = 30, 45, 60, 75, 90, ……….

iv. First term =30
Sum of first six terms =300
Fist term + Sixth term = Second term + Fifth term = Third term + Fourth term = 300/3 = 100
Sixth term = 100 – First term = 100 – 30 = 70
Term difference = 70 – 30 = 40
Position difference =6 – 1 = 5
Common difference = \(\frac { 40 }{ 5 }\) = 8
Sequence = 30, 38, 46, 54, 62, 70,

Question 6.
The sum of the first five terms of an arithmetic sequence is 150 and the sum of the first ten terms is 550.
i. What is the third term of the sequence?
ii. What is the eighth term?
iii. What are the first three terms of the sequence?
Answer:
i. Sum of first five terms = 150
Sum of the five consecutive terms of arithmetic sequence is five times of its middle term.
Third term = \(\frac { 150 }{ 5 }\) = 30

ii. First term + Tenth term = Second term + Nineth term = Third term + Eighth term = Fourth term + Seventh term = Fifth term + Sixth term = \(\frac { 550 }{ 5 }\) = 110
Third term + Eighth term = 110
Eighth term =110 – Third term
= 110 – 30 = 80

iii. Third term = 30
Eighth term = 80
Term difference = 80 – 30 = 50
Position difference = 8 – 3 = 5
Common difference = \(\frac { 50 }{ 5 }\) = 10
∴ Sequence = 10, 20, 30,…………….

Question 7.
The angles of a pentagon are in arithmetic sequence. Prove that its smallest angle is greater than 36°.
Answer:
Let the smallest angle in the pentagon be x
x + x + d + x + 2d + x + 3d + x + 4d = 540
5x + 10d = 540,
x + 2d = 108
x = 36°, then
d = 36,
angles are 36, 72, 108, 144, 180.
180° will not an angle of a pentagon (Sum of exterior and interior angle is 180°).
Therefore the smallest angle in a pentagon will always be greater than 36°

Textbook Page No. 35

Question 1.
Find the sum of the first 25 terms of each of the arithmetic sequences below.
i. 11, 22, 33,….
ii. 12, 23, 34,…
iii. 21, 32, 43,….
iv. 19, 28, 37,…
vi. 1, 6, 11,….
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 31
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 87
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 85
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 84

Question 2.
What is the difference between the sum of the first 20 terms and the next 20 terms of the arithmetic sequence 6, 10, 14,…?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 33
Differences = 2480 – 880 = 1600

Question 3.
Calculate the difference between the sums of the first 20 terms of the arithmetic sequences 6, 10, 14,… and 15, 19, 23,……
Answer:
6, 10, 14,
Algebraic expression of the above arithmetic sequence = 4n + 2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 35
15, 19, 23, …… Algebraic expression of the arithmetic sequence = 4n +11
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 36
Differences = 1060 – 880 = 180

Question 4.
Find the sum of all three-digit numbers, which are multiples of 9.
Answer:
First 3 digit number divisible by 9 = 108
Last 3 digit number divisible by 9 = 999 108, 117,126, …………… 999
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 37

Question 5.
The expressions for the sum to n terms of some arithmetic sequences are given below. Find the expression for the nth term of each:
i. n2 + 2n
ii. 2n2 + n
iii.n2 – 2n
iv.2n2 – n
v. n2 – n
Answer:
i. n2 + 2n, First term =12+ 2 × 1 = 3
Sum of first two terms = 22 + 2 × 2 = 8
Second term = 8 – 3 = 5
The arithmetic sequence is 3, 5,…………..
nth term = dn + (f – d) = 2n + (3 – 2)
= 2n + 1

ii. 2n2 + n
First term =2 + 1 = 3
Sum of first two terms =2 × 22 + 2
= 8 + 2 = 10
Second term = 10 – 3 =7
The arithmetic sequence is 3, 7, …………
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 38

iii. n2 – 2n
First term = 1 – 2 = – 1
Sum of first two terms =22 – 4 = o
Second term = 0-(-1) = 0 + 1 = 1
The arithmetic sequence is –1, 1, ……………
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 39

iv. 2n2 – n
First term = 2 – 1 = 1 Sum of first two terms = 2 – 22 – 2
=8 – 2=6
Second term = 6 – 1 = 5
The arithmetic sequence is 1, 5,……….
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 40

v. n2 – n
First term = 1 – 1 = 0
Sum of first two terms = 22 – 2 = 2
Second term = 2 – 0 = 2
The arithmetic sequence is 0, 2,……….
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 80

Question 6.
Calculate in head, the sums of the following arithmetic sequences.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 83
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 41
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 42

Question 7.
Prove that the sum of any number of terms of the arithmetic sequence 16, 24, 32,….. starting from the first, added to 9 gives a perfect square
Answer:
16, 24, 32,…………. Algebraic expression of the arithmetic sequence = 8n + 8
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 43
Hence it is a perfect square

Question 8.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 44
i. Write the next two lines of the pattern above.
ii. Write the first and the last numbers of the 10th line.
iii. Find the sum of all the numbers in the first ten lines.
Answer:
i. First row contains one element, second row contains two elements, therefore j fifth row will contain five elements and j sixth row will contain six elements.
Consider the first row
1, 2, 4, …………..
1, 1+1, 2 + 2, 4 + 3, …………
Therefore
1, 1+1, 2 + 2, 4 + 3, 7 + 4, 11+5 …………..
1, 2, 4, 7, 11, 16 …………
Generally it written as
1 + 1 (1+2 + 3 + ……….)
Fist term in the fifth row = 1 + 1(1 + 2 + 3 + 4) = 1 + 10 = 11
Fist term in the sixth row= 1 + 1(1 + 2 + 3 + 4+ 5) = 1 + 15 = 16
Common differences in each row = 1
Fifth row 11, 12, 13, 14, 15.
Sixthrow 16, 17, 18, 19, 20, 21.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 45

ii. Fist term in the tenth row = 1 + 1(1 + 2 + 3+ 4 + 5 + 6+ 7 + 8 + 9) = \(=1+\frac{1 \times 9 \times 10}{2}=46\)
Last term in the tenth row = 46 + 1 × 9 = 46 + 9 = 55

iii. Numbers in the first ten lines 1, 2, 3, 4, 5, ………….. 55
Sum of all the numbers in the first ten lines = \(\frac{n(n+1)}{2}=\frac{55 \times 56}{2}=1540\)

Question 9.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 46
Write the next two lines of the pattern above. Calculate the first and last terms of the 20th line.
Answer:
4, 7, 13, 22, 34, 49,…….
(4, 4+3, 7+6, 13+9, 22 + 12, 34+15),
Generally it written as 4 + 3(1 + 2 + 3 + ………..)
First term in the fifth row = 4 + 3(1 +2 + 3+ 4) = 4 + 30 = 34
First term in the sixth row =
4 + 3(1 + 2+ 3 + 4 + 5) = 4 + 45 = 49
Common differences in each row = 3
Fifth row 34, 37, 40, 43, 46,..
Sixth row 49, 52, 55, 58, 61, 64…
4
7 10
13 16 19
22 25 28 31
34 37 40 43 46
49 52 55 58 61 64
………………………….
First term in the 20th row = 4 + 3(1 + 2 + 3 + 4 +……………. +19)
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 47

Arithmetic Sequences Orukkam Questions & Answers

Worksheet 1
Answer the following questions

Question 1.
Write the sequence of natural numbers
Answer:
1,2,3,4,

Question 2.
Write the sequence of odd numbers
Answer:
1,3,5,7,

Question 3.
Write the sequence of even numbers
Answer:
2,4,6,8,10,

Question 4.
Write the sequence of multiples of 3.
Answer:
3,6,9,12,15,

Question 5.
Write the sequence of numbers which leaves the remainder 1 on dividing by 4.
Answer:
0 × 4 + 1, 1 × 4 + 1, 2 × 4 + 1, 3 × 4 + 1, 4 × 4 + 1, 5 × 4 + 1, …………
=1, 5, 9, 13, 17, 21,

Question 6.
Write the sequence of prime numbers.
Answer:
2,3,5,7,11,13,17,

Question 7.
Write the sequence of perfect squares.
Answer:
1, 4, 9, 16, 25, 36,

Question 8.
Write the sequence of numbers which leaves the remainder 0 on dividing by 6
Answer:
6, 12, 18, 24, 30, 36, ………….

Question 9.
Write the sequence starting from 1 and is added subsequently
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 48

Question 10.
Write the sequence starting from 1/2 and 3/4 is added subsequently
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 49

Question 11.
Write the sequence starting from 60 and 0 is added subsequently
Answer:
60, 60, 60,…………..

Worksheet 2

Question 12.
Write the sequence of the perimeters of the equilateral triangles having sides 1cm, 2cm, 3cm.
a. Write the sequence of area
b. Write the sequence of sum of angles.
Answer:
’If we Increase 1 cm of sides of an equilateral triangle having sides 1cm, 2cm, 3cm.
a. Area =1 cm2, Area after increasing
sides by 1 cm \(\frac{\sqrt{3} \times 2^{2}}{4}=\sqrt{3}\) cm2
Area after increasing thelength of side 2cm by
V3x32 9V3 ,
1cm = \(=\frac{\sqrt{3} \times 3^{2}}{4}=\frac{9 \sqrt{3}}{4}\) cm2
Area after increasing thelength of side 3cm by
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 50

c. The sum of angles of a triangle will be 180° always for any measures of sides. Sequence of sum of angles 180, 180, 180,……..

Question 13.
Write the sequence of numbers which leaves the remainder 3 on dividing by 5 and 10.
Answer:
The number which can be divided by 5 and 10 must be divisible by 10.
∴ The sequence of numbers which leaves the remainder 3 on dividing by 5 and 10 is 3, 13, 23, 43,………

Question 14.
Look at the sequence 1 + (1 + 5), 2 + (2 + 5), 3 + (3 + 5) …….
a. Write next two terms
b. Write its algbraic form.
Answer:
a. Next two terms
4 + (4 + 5), 5 + (5 + 5),

b. Algebraic expression
xn = n + (n + 5) = n + n + 5
xn = 2n + 5

Question 15.
Write the terms of the sequence 5 × (1+6), 10 × (2+6), 15 × (3+6), 20 × (4+6) in the form :
first term 5 × 1(1 + 6),
second term 5 × 2(2 + 6).
Write its algebraic expression
Answer:
5 x (1+6), 10 x (2 + 6), 15 x (3 + 6), 20 x (4 + 6), … this sequence can be written as 5 x 1(1 + 6), 5 x 2 (2 + 6), 5 x 3 (3 + 6), 5 x 4 (4 + 6). Algebraic expression = 5 x n (n + 6)
i.e. xn = 5 n2 + 30n.

Worksheet 3

Question 16.
Write eighth terms of an arithmetic sequence using the numbers given below. (22, 15, 18, 4, 10, 14, 6, 12)
Answer:
6, 10, 14, 18, 22, ……………

Question 17.
Write the missing terms in the arithmetic sequence given below
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 51

Question 18.
The difference between 12th and 8th term of an arithmetic sequence is 20. Find the common difference.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 52

Question 19.
The tenth term of an arithmetic sequence is 65 and its 15th term is 80. Is 200 a term of this sequence?
Answer:
’To get the 15th term from the 10th term, we must add the common difference 5 times.
5 times of common difference = 80 – 65 = 15
Common difference (d) = 15/5 = 3
Dividing 65 by 3 we get the remainder as 2.
Dividing 200 by 3 we get the remainder as 2.
Therefore 200 is a term of this sequence.

Question 20.
The 20th term of an arithmetic sequence is 64 and its 21th term is 70. Can the difference between two terms 46? Why?
Answer:
20th term = 64
21th term = 70
Common difference = 70 – 64 = 6 Difference between any two terms of this sequence will be a multiple of 6.
Dividing 46 by 6 we get the remainder as 4, So difference between any two terms of the sequence will not be 46.

Question 21.
The angles of a quadrilateral are in an arithmetic sequence. The largest angle is 150°. Find other angles.
Answer:
Sum of four angles of a quadrilateral = 360° Angles are in arithmetic sequence, so first angle + 3 x common difference (d) = 150°
i.e., f + 3d= 150
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 53
The four angles are f, 70, f + 2d, 150 .
\(\mathrm{f}+2 \mathrm{d}=\frac{150+70}{2}=110\)
Common difference = 110 – 70 = 40
First angle = 70 – 40 = 30
So, the four angles are 30, 70, 110, 150

Question 22.
What will be the remainder on dividing a term of the sequence 3n + 7 by its common difference?
Answer:
Dividing 3n + 7 by 3 we get the remainder as 1.

Worksheet 4

Question 23.
Write the algebra of the following sequences and its sum of n terms
1.5, 10, 15, 20, ………..
2. 6, 11, 16, 21, ………
3. 4, 9,14,19, ……….
4. 3, 8, 13, 18, …………..
Answer:
1. 5, 10, 15, 20,
First term f = 5
Common difference = d = 10 – 5 = 5
General form xn = dn + (f – d)
= 5n + (5 – 5) = 5n
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 54

2. 6, 11, 16,21, …………..
First term f = 6
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 55

3. 4, 9, 14, 19, ………….
First term f = 4
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 56

4. 3, 8, 13, 18, …………
First term f = 3
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 57

Worksheet 6

Question 24.
Write the sequence of the squares of all odd numbers. What is its algebra?
Answer:
Odd numbers = 1, 3, 5, 7, 9, 11, ………
f= l, d = 3 – 1 =2, f – d= 1 – 2 = – 1
Algebraic form of odd numbers
xn= dn+ (f – d) = 2n – 1
The sequence of the squares of all odd numbers = 1, 9, 2 5, 49,……….
Algebraic form = (2n -1 )2

Question 25.
Write the sequence formed by the number of diagonals from a vertex of a triangle, a quadrilateral, a pentagon etc. What is its algebra?
Answer:
Diagonal drawn from one vertex of a triangle = 0 = 3 – 3 = 0
Diagonal drawn from one vertex of a quadrilateral = 4 – 3 = 1
Diagonal drawn from one vertex of a pentagon = 5 – 3 = 2
Diagonal drawn from one vertex of a n sided polygon = n – 3
Sequence of number of diagonals 0, 1, 2, 3, 4, ……….
Algebraic expression xn = n – 3

Question 26.
Write the sequence of the number of diagonals in a quadrilateral, pentagon, hexagon etc. What is its algebra?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 58

Question 27.
Can the difference between any two terms of an arithemetic sequence having common difference 6 be 2016? Justify your answer.
Answer:
\(\frac{\text { Differences of terms }}{\text { Common difference }}=\frac{2016}{6}=336\)
It is a natural number, so the difference between any two terms of an arithemetic sequence having common difference 6 be 2016.

Question 28.
Write algebra of the sum of the sequence 6n + 5. Can the sum 2000 ? Why?
Answer:
nth term = 6n + 5
1st term = 6 + 5 = 11
Sum of n terms = n/2 (11 + 6n + 5)
= n/2 (6n + 16) = n(3n + 8) = 3n2 + 8n
Algebraic form of the sum = 3n2 + 8n
To check wheater the sum is 2ooo
3n2 + 8n = 2000
i.e., 3n2 + 8n – 2000 = 0
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 59
It is not a natural number. So 2000 will not be a sum.

Worksheet 7

Question 29.
Prove that the squares of the sequence 1, 3, 5,……..belongs to that sequence itself.
Answer:
Odd-numbered arithmetic sequence will be 1, 3, 5, …
Here the arithmetic sequence have common difference 2. Their squares are also odd numbers. Therefore the squares of the sequence 1, 3, 5, …belongs to that sequence itself. nth term = 2n – 1.

Question 30.
In an arithmetic sequence having terms natural numbers, prove that if one of the terms is a perfect square, it will have more that this as the perfect square term.
As we know when a definite number of common difference of an arithmetic sequence is added to a term we get another term of the same sequence. If n2 is a perfect square term, add (2n + d) times d to n2. n2 + (2n + d) x d = (n + d)2. This is nothing but a perfect square term.

Question 31.
If the angles of a right triangle are in an arithmetic sequence, find them by making suitable equations.
Answer:
Let angles be f – d, f, f + d f – d + f + f+d = 180
3f = 180, f = 60, f + d = 90, d = 30 Angles are 30, 60 and 90

Question 32.
If ten times tenth term of an arithmetic sequence is equal to fifteen times fifteenth term, find 25th term. Calculate the product of first 25th terms.
Answer:
10 × (f + 9d) = 15 × ( f + 14 d)
⇒ 10 f + 90 d = 15 f + 210 d
⇒ 5 f+ 120 d = 0
⇒ f + 24 d=0
25th term = f + 24 d = 0
25th term is 0. Product of 25 terms is 0.

Question 33.
Write the algebraic form of 1,4,7,10,… is 100 a term of this sequence. Why? Prove that the square of any term of this sequence belongs to that sequence.
Answer:
1,4, 7, 10,…
f = 1, d = 3
xn= dn + (f – d) = 3n + (1 – 3) = 3n – 2
When 4 is divided by 3 we get remainder as 1 When 100 is divided by 3 we get remainder as 1 So, 100 is a term of the arithmetic sequence.
Square = (3n – 2)2 = 9n2 – 12n + 4 (9n2 – 12n + 4) + 3
When 9n2 – 12n + 4 is divided by 3the remainder is 1.
So square of the term also in the sequence.
∴ The square of any term of this sequence belongs to that sequence.

Question 34.
Write the sequence obtained by adding two adjacent consecutive terms in counting numbers starting from 1.
Write the algebraic expression of this sequence.
[Score: 3, Time: 4 minutes]
Answer:
Counting numbers:
1, 2, 3, 4, 5, … (1)
Sequence obtained by adding:
: 1+2, 2 + 3, 3 + 4, 4 + 5, … (1) Two adjacent consecutive terms
3, 5, 7, 9, …
Algebraic expression of above sequence :
n + (n+l) = 2n + 1 (1)

Question 35.
Consider circles, points on its circumference and chords as shown in the figure. Mark two points on the circle and draw a chord. Mark one more point and draw three chords. Continue this process by adding one more point each time. [Score: 4, Time: 7 minutes]
a. Write the number of chords in each figure as a sequence.
b. Write the algebraic expression of this sequence.
c. Find the number of chords in the 10th figure.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 60
Answer:
a. No. of chords in figure 1 = 1
No. of chords in figure 2 = 1 + 2 = 3
No. of chords in figure 3 = 1+ 2 + 3 = 6 (1)
Sequence of number of chords
= 1, 3, 6, 10, … (1)

b. No. of chords in figure n
\(=1+2+3+\ldots+n=\frac{n(n+1)}{2}\) (1)

c. No. of chords in the 10th figure
\(=\frac{10 \times 11}{2}=55\) (1)

Question 36.
A pattern is formed using sticks of equal length as shown below:
[Score: 4, Time: 9 minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 61
a. Write the sequence of number of sticks used in each figure.
b. Write the sequence of number of squares and rectangles in each figure,
c. Write the algebraic expression in the above two sequences.
d. Find the number of sticks and squares in the 10th figure.
Answer:
a. No of sticks in figure 1 = 1 + 3 = 4
No of sticks in figure 2
= 1 + 3 + 3 = 1+2 × 3 =7 No of sticks in the figure 3
= 1 + 3 × 3 = 10 No of sticks in the figure 4
= 1+4 × 3 = 13 Sequence of number of sticks
= 4, 7, 10, 13, … (i)

b. No of squares and rectangles in the figure 1 = 1
No of squares and rectangles in the figure 2 = 2 + 1 = 3
No of squares and rectangles in the figure 3 =3 + 2+ 1=6
No ofsquares and rectangles in the figure 4 = 4 + 3 + 2 + 1 = 10
Sequence of squares and rectangles = 1, 3, 6, 10, …. (1)

c. No of sticks in the nth figure 1
= 1+ n × 3 = 3n + 1
No of squares and rectangles in the nth figure = 1 + 2+ 3….. +n = \(=\frac{n(n+1)}{2}\) (1)

d. No of sticks in the 10th figure = 3 × 10 + 1 = 31
No of squares and rectangles in the 10th figure = \(\frac{10 \times 11}{2}=55\) = 55 (1)

37. Consider an arithmetic sequence with common difference 6 and 7th term 52. Find the 15th term of the arithmetic sequence. Is it possible, to get a difference of 100 between any two terms of this sequence?
[Score: 3, Time: 5 minutes]
Answer:
15th term can be obtained by adding 8 times the common difference to the 7th term.
x15 = x7 +8d (1)
= 52 + 8 × 6 = 100 (1)
The difference between any two terms of an Arithmetic sequence will be a multiple of com-mon difference. 100 can’t be the difference be-tween any two terms of this sequence, since it is not a multiple of 6. (1)

Question 38.
Consider an arithmetic sequence whose 7th term is 34 and 15th term is 66.
[Score: 3, Time: 5 minutes]
a. Find the common difference,
b. Find the 20th term.
Answer:
a. 15th term can be obtained by adding 7th term ‘ and 8 times the common difference.
x15 = x7 + 8d (1)
66 = 34 + 8d
8d = 66 – 34 = 32
d = \(\frac { 32 }{ 8 }\) = 4 (1)

d. 20th term can be obtained by adding 15th term and 5 times the common difference.
x20 = x15 + 8d (1)
= 66 + 5 × 4 = 86

Question 39.
Consider an arithmetic sequence \(\frac { 17 }{ 7 }\), \(\frac { 20 }{ 7 }\), \(\frac { 23 }{ 7 }\), ……….
a. Write the algebraic expression of the sequence.
b. Write the sequence of counting numbers in the above given sequence. Is the newly obtained sequence an arithmetic sequence. [Score:. 4, Time: 6 minutes]
Answer:
a. Common Difference = \(\frac { 20 }{ 7 }\) – \(\frac { 17 }{ 7 }\) = \(\frac { 3 }{ 7 }\) (1)
Algebraic expression of the sequence
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 82

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 62
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 63

Question 40.
Let the algebraic expression of an arithmetic sequence be 5n + b. If there is no perfect square in this sequence, find the counting number less than 5 that can be the value of ‘b’. [Score:4, Time: 5minutes]
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 64
Any perfect square when divided by 5 leaves remainder 0, 1,4 So if remainder is 2 and 3 then it will not be a perfect square.
If there is no perfect square in the sequence, the only possibility for value of ‘b’ less than 5 is 2 and 3. (1)

Arithmetic Sequences Exam Oriented Questions & Answers

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 41.
—, 18, —, 28 are four consecutive terms of an arithmetic sequence. Fill in the blanks.
Answer:
18 + 2d = 28
2d = 28 – 18 = 10
d = 5
Sequence 13, 18, 23, 28.

Question 42.
98 is a term of the arithmetic sequence having common difference 7. is 2016 a term of this sequence. Why?
Answer:
If (2016 – 98) is a multiple of common difference 7, then 2016 is a term of the arithmetic sequence.
2016 – 98 = 1918
1918 is a multiple of 7.
(Quotient = 274, Remainder = 0)
∴ 2016 is a term of this sequence.

Question 43.
For the arithmetic sequence 6, 12, 18,………
a. What is the common difference?
b. Find the 10th term?
Answer:
a. Common difference = 6
b. 10th term = f + 9d = 6 + (9 × 6)
= 6 + 54 = 60

Question 44.
The algebraic form of an arithmetic sequence is 3 + 2n.
a What is the first form of the sequence?
b. What will be the remainder if the terms of the sequences are divided by 2?
Answer:
a. Firstterm = 3 + 2 x 1 = 5
b. d = 2 (coefficient of n be the common difference)
The remainder divided by 2 = 1

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 45.
The nth term of an arithmetic sequence is an = 5 – 6n. Finditssumofnterms?
Answer:

Question 46.
Consider the multiples of 7 in between 100 and 500.
a. What are the first and last numbers?
b. How many terms are there in the sequence?
Answer:
a. Firstteim=100 – 2 + 7 = 105
Last term = 500 – 3 = 497

Question 47.
For an arithmetic sequence 22, 26, 30, …………..
a. What is the common difference?
b. Will 50 be a term of this sequence? Why?
c. Can the difference between any two terms of this sequence be 50? Justify your answer?
Answer:
a. Common differenced = 26 – 22 = 4
b. \(\frac{50-22}{4}=7\)
So, 50 is a term of this sequence,
c. 50 is not a multiple of 4. So, 50 is cannot be a difference of two terms.

Question 48.
Find the smallest 3 digit number which is the multiple of 6. Find the sum of all the three-digit numbers which are the multiple of six.
Answer:
Smallest 3 digit number which is the multiple of 6 = 102,
Highest =996
Common difference = 6
Arithmetic series : 102, 108, …………….. 996
Number of three digit numbers

Question 49.

Answer:

Question 50.
Find the sum of first 24 terms of the list of numbers whose nth term is given by an = 3 + 2n.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 1 Arithmetic Sequences img 81

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 51.
a. Write the arithmetic sequence with first term 2 and common difference 3.
b. Check whether 100 is a term in this sequence.
c. Check whether the difference of any two terms of this sequence will be 2015.
d. Find the position of the term 125 in this sequence.
Answer:
a. f = 2
d. = 3
Sequence is 2, 5, 8, 11, ……….

b. If (100 – 2) is not a multiple of common difference 3, then 100 is not a term of the arithmetic sequence.
c. 2015 is not a multiple of common difference 3, so 2015 will not be the difference of any two terms of this sequence.

d. xn= 3n – 1
3n-1 = 125
3n= 126
n = 42

Question 52.
When 60 added to the first term of an A.P, we get its 11th term. Which number should be added to its first term to get the 19th term? Can 75 be the difference between any of the two terms of this sequence?
Answer:
Differences between first term and 11th term is = 60
(11 – 1 = 10)
10 times of common difference = 60
Common difference = 60/10 = 6
Differences between first term and 19th term is = 18 x common difference = 18 x 6 = 108 When 108 is added to the first term, we get 19th
term. The difference between two terms in an A.P is the multiple of common difference. 75 is not the multiple of common difference 6. So 75 cannot be the difference between two terms in the series.

Question 53.
i. What is the sum of first 20 natural numbers?
ii. The algebraic form of an arithmetic sequence is 6n + 5. Find the sum of first 20 terms of this sequence?
Answer:

Question 54.
23rd term of an arithmetic sequence is 32. 35th term is 104. Then
a. What is the common difference?
b. Which is the middle term of first 35 terms of this sequence?
c. Find the sum of first 35 terms of this sequence.
Answer:

b. Middle term offirst 35 terms = \(\sqrt { 4 } \)
c. 18 th term = X19 = X23 – 5d = 32 -5 × 6 = 32 – 30 = 2
Sum of 35 terms = 18th term × 35 = 70

Question 55.
The difference between the 15th term and the 5th term of an A.P is 40. Which number is to be added to its 12 Answer:
The difference between the 15th term and the 5th term = 40
i.e., ten times an of a common difference = 40
Common difference = 40/10 = 4
When we add 8 x common difference we will get 20th term.
The difference between the 12th term and the 20th term = (20 – 12) × common difference
= 8 x 4 = 32
The difference between the first term and the 21th term = (21 – 1) × Common difference
= 20 × = 80

Long Answer Type Questions (Score 5)

Question 56.
Consider the arithmetic sequence 171, 167, 163,………..
i) Is ‘0’ is a term of this sequence? Why?
ii) How many positive terms are in this sequence?
Answer:
Arithmetic senes : 171, 167, 163 …………….

∴ 0 will not be a term of the sequence

Question 57.

a. How many numbers are there in the 30th row of this number pyramid?
b. Which is the last number in the 30th row?
c. Which is the first number in the 30th row?
d. What is the sum of all terms in the first 30 rows?
Answer:
a. Total numbers in each sequence can be written as 1, 3, 5, …. xn = 2n – 1
Numbers in the 30th row = 2 x 30 – 1 = 59

b. Last number in the first row = 12 = 1
Last number in the second row = 22 = 4
Last number in the third row = 32 = 9
Last number in thew 30th row = 302 = 900

c. Number of terms in the 30th row = 59
Last number in the 30th row = 900
First number in the 30th row + 58d = Last term in the 30th row
First number in the 30th row + 58 x 1 = 900 First number in the 30th row = 900 – 58 = 842

d. The sum of all terms in the first 30 rows = \(\begin{array}{l}{\frac{900 \times 901}{2}} \\ {=450 \times 901=405540}\end{array}\)

Arithmetic Sequences Memory Map

Polynomials 10th Class Maths Notes Malayalam Medium Chapter 10 Kerala Syllabus

Students can Download Maths Chapter 10 Polynomials Questions and Answers, Notes PDF, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 10 Polynomials Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Maths Textbook Chapter 10 Solutions Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 10 Malayalam Medium

Polynomials Class 10 Kerala Syllabus Chapter 10
Sslc Maths Malayalam Medium Chapter 10
10th Maths Notes Malayalam Medium Chapter 10

Polynomials Class 10 In Malayalam Chapter 10
Maths Class 10 Malayalam Medium Chapter 10
S.S.L.C Maths Malayalam Medium Chapter 10

Sslc Maths Polynomials Solutions Chapter 10
10th Class Maths Malayalam MediumChapter 10
Maths Malayalam Medium Chapter 10

Kerala 10th Maths Solutions Chapter 10
10th Maths Notes Kerala Syllabus Chapter 10
Kerala Syllabus 10th Std Maths Solutions Chapter 10

Sslc Maths Notes Malayalam Medium Pdf Download Chapter 10
Sslc Maths Notes Malayalam Medium Chapter 10
Hsslive Guru Maths 10 Chapter 10

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 17
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 18
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 19

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 23

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 27

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 31

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 33
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 10 Polynomials in Malayalam 35

Class 10 Chemistry Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration Notes Kerala Syllabus

You can Download Periodic Table and Electronic Configuration Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Chemsitry Solutions Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Chemistry Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Chemistry Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration Solutions

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 1 Text Book Page No: 7

→ What is the basis of classification of elements in the periodic table?
Answer:
Atomic Number

Sslc Chemistry Chapter 1 Questions And Answers Text Book Page No: 8

→ Atomic number of sodium is 11 Electronic configuration – 2,8,1
GroupNumber — …………..
Period number — …………
Answer:
Group Number — 1
Period number — 3

→ Is the group 1 element a metal or a nonmetal?
Answer:
Metal

→ Write the electronic configuration of sodium and argon and complete the Table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 1
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 1 Questions And Answers

This article mainly deals with the chemical formula of lithium oxide, the structural lithium oxide formula with its properties and uses.

Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Notes Text Book Page No: 9

→ How many electrons are present in the M shell, the outermost shell of argon?
Answer:
8

→ What is the maximum number of electrons that can be accommodated in the M Shell?
Answer:
18

→ The ‘K’ shell, which is the first shell, has 1 subshell. The next ‘L’ shell has 2, and so on. What will be the number of subshells in the ‘M’ shell and ‘N’
M = ……………… , N = ……………….
Answer:
M = 3, N = 4

→ Which subshell is common to all shells?
Answer:
S

Sslc Chemistry Chapter 1 Notes Kerala Syllabus Text Book Page No: 10

→ Complete the Table 1.3
Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Notes
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 1 Notes Kerala Syllabus

→ Complete the Table 1.4
Periodic Table And Electronic Configuration Class 10
Answer:
Chemistry Class 10 Chapter 1 Kerala Syllabus

→ What is the maximum number of electronics that can be accommodated in the ‘s’?
Answer:
2

→ What may be the maximum number of electrons to be filled in the ‘p’ subshell?
Answer:
6

Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Text Book Page No: 11.

The atomic number of hydrogen is 1(1H)

→ How many electrons are present?
Answer:
1

→ In which shell is the electron filled?
Answer:
‘K’ shell

→ In which subshell?
Answer:
S

→ How many electrons are present in helium (2He)?
Answer:
2

Follow along with the alkene reactions cheat sheet.

Chemistry Class 10 Chapter 1 Kerala Syllabus Text Book Page No: 12

→ Complete the subshell electronic configuration?
Answer:
1s2

→ Write the electronic configuration of Lithium (3Li)
Answer:
1s2 2s1

→ Complete the electronic configuration of beryllium?
Answer:
Be[Z=4] -1s2 2s2

→ Write the electronic configuration of Boron
Answer:
B[Z=5] -1s1 2s2 2p1

→ Write the electronic configuration of Carbon
Answer:
C[Z=6] – 1s2 2s2 2p2

→ Complete the Table 1.6
Class 10 Chemistry Chapter 1 Periodic Table And Electronic Configuration
Answer:
Sslc Chemistry Notes Chapter 1 Kerala Syllabus

Class 10 Chemistry Chapter 1 Periodic Table And Electronic Configuration Text Book Page No: 13

→ How was the shell wise electronic configuration of potassium written?
Answer:
2, 8, 8, 1

→ Compare the energies of Is and 2s subshells. Which one has lower energy?
Answer:
1s < 2s

Sslc Chemistry Notes Chapter 1 Kerala Syllabus Question 14.
Among the 3s & 3p subshells which has higher energy?
Answer:
3s < 3p

→Among the 3d & 4s subshells which has higher energy?
Answer:
4s < 3d

→ Write down the subshells in the increasing order of their energies.
Answer:
1s <2s <2p <3s <3p <4s <3d <4p

→ Write the subshell wise electronic configu-ration of potassium.
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2

→The electronic configuration of scandium (2lSc) is
Answer:
s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d1 4s2

Periodic Table And Electronic Configuration Kerala Syllabus Text Book Page No: 14

→ Write the electronic configu ration of 22Ti, 23V, the two elements after Sc.
Answer:
22Ti — 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d2 4s2
23V — 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d3 4s2

→Which is the noble gas preceding sodium (11Na)?
Answer:
Neon(Ne)

→ Write its subshell electronic configuration.
Answer:
10Ne – 1s2 2s2 2p6

→ Subshell electronic configuration of sodium?
Answer:
11Na – 1s2 2s2 2p6 3s1

Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Important Questions Text Book Page No: 15

→ Using the symbol of neon, write the subshell electronic configuration of sodium?
Answer:
[Ne] 3s1

→ Complete the Table 1.7
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 32
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 33

→ Write the subshell electronic configuration of 24Cr
Answer:
24Cr – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s1

→ On the basis of this, identify the correct electronic configuration of 29Cu from those given below:
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d9 4s2 – False
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s1 – True

Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Question Paper Text Book Page No: 16

If the subshell wise electronic configuration of an atom is 1s2 2s2 2p6 3s2, find answers to the following:

→ How many shells are present in this atom?
Answer:
3

→Which are the subshells of each shell?
Answer:
K — Is, L — 2s, 2p, M — 3s

→Which is the subshell to which the last electron was added?
Answer:
3s

→ What is the total number of electrons in the atom?
Answer:
12

→ What is its atomic number?
Answer:
12

→ How can the subshell electronic configuration be written in a short form?
Answer:
[Ne]3s2

Periodic Table And Electronic Configuration Class 10 Questions And Answers Text Book Page No: 17

→ Complete the Table 1.8
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 34
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 35

→ Which is the subshell of lithium to which the last electron was added?
Answer:
S

→ What about the subshell to which the last electron of nitrogen was added
Answer:
p

→ What is the relation between the subshell to which the last electron was added and the block to which the element belongs?
Answer:
The subshell in which the last electron enters represent the block in which the element belongs.

→ Write the subshell electronic configuration of the following elements and find the blocks to which they belong.
a. 4Be: ………………..
b. 26Fe……………..
c. 18Ar: ……………
Answer:
a. 4Be : 1s2 2s2 — s block
b. 26Fe : Is2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d6 4s2 — d block
c. 18Ar : 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 — p block

Text Book Page No: 18

→ Complete the Table 1.9
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 36
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 37

→ Complete the Table 1.10
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 38
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 39

→ What is the relation between number of electrons present in the last ‘s’ subshell and their group number?
Answer:
The number of electrons in the outermost ‘s’
subshell = The group number

Text Book Page No: 20

→ When the s block elements react, do they donate or accept electrons?
Answer:
They donate electrons.

→ Which type of chemical bond is usually formed?
Answer:
Ionic bonds

→ How many electrons are donated by the first group elements in chemical reactions ?-
Answer:
One

→ How many electrons are donated by the second group elements in chemical reaction?
Answer:
Two

→ Complete the table 1.11
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 40
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 41

→ ‘s’ block elements are present at the extreme left side of the periodic table. Relating to their position, what other characteristics can be listed out?
Answer:

  • More metallic character s
  • Less ionization energy
  • Less electronegativity
  • Lose of electrons in chemical reaction
  • Compounds are mostly ionic
  • Oxides and hydroxides are basic in nature

Text Book Page No: 21

→ Which are the group included in the p block
Answer:
13, 14, 15, 16, 17, 18

→ In which subshell did the filling of the last electron take place?
Answer:
p subshell

→ Complete the table 1.13.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 42
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 43

Text Book Page No: 22

The outermost subshell wise electronic configuration of an element Y (Symbol is hot real) is 3s2 3p4.

→ To which period and group does this element belongs to?
Answer:
Period = 3, Group = 16

→ Write down the outermost subshell electronic configuration of the element coming just below it in the same group?
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p4

→ Find out examples of elements in such different states with the help of the periodic tables?
Answer:
Solid – Li, Be, B, C, Na, Mg, Al, Si
Liquid – Br
Gas – H, He, N, O, F, Ne

→ Which element has the highest ionization energy in each period?
Answer:
Group 18 elements.

Text Book Page No: 23

→ The elements having the highest electronegativity is in the p block. Find its name and position?
Answer:
Fluorine F, Period – 2, p block, Group 17

→ Analyze the general characteristics of the p block elements and prepare a note on this?
Answer:

  • The outermost p subshell of the p block elements contains 1 to 6 electrons.
  • Elements showing positive oxidation state and negative oxidation state are members of this block.
  • There are metals and nonmetals in these blocks.
  • Elements in the solid, liquid and gaseous states are present in p block.

→ Complete the table 1.14
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 44
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 45

→ Which element has a valency 1?
Answer:
Y

→Which element shows metallic character?
Answer:
X

→ Which element has the highest ionization energy?
Answer:
Y

→ Write the chemical formula of the compound formed by the combination of X and Y and label the oxidation states?
Answer:
Compound: X Y2
Oxidation state: X2+, Y1-

→ Where is the position of d block elements in the periodic table?
Answer:
3rd Group to 12th Group

→ From which period onwards does the d block begin?
Answer:
4

Text Book Page No: 24

→ Put a tick mark ✓’ against the statements below, which are applicable to d block elements.
Answer:
1. ‘✓’ These are metals.
2. ‘✓’ The last electron is filled in the penultimate shell.
3. ‘✗’ In the case of these elements in the 4th period, the last electron is filled in 4s.
4. ‘✓’ These are found in groups 3 to 12 of the periodic table.

Text Book Page No: 25

→ Complete the table 1.16
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 46
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 47

→ How does Fe change to Fe2+?
Answer:
By losing 2 electrons from 4s valence subshell.

Text Book Page No: 26

→ Write down the subshell electronic configuration of Fe21.
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d6

There is only a small difference of energy between the outermost s subshell and the penultimate d subshell of transition elements.

→ If so, which will be the subshell from which iron loses the third electron?
Answer:
From 3d sub-shell

→ Write the electronic configuration of Fe3+ on the basis of this.
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5

→ Write the subshell electronic configuration of Manganese (Mn).
Answer:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5 4s2

→ Complete the table 1.17
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 48
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 49

Text Book Page No: 27

→ Examine these compounds available. Find more colored compounds and extend the list.
Answer:

  • Copper sulfate CuSO4.5H2O – blue,
  • Copper nitrate Cu(NO3)2.6H2O – pink.
  • Potassium permanganate KMnO4 – violet.
  • Ferrous sulfate FeSO4.7H2O – Green,
  • Ferrous nitrate (Fe(NO3)2.6H2O) – light green

Text Book Page No: 28
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 50

→ List out the dements of the s block?
Answer:
A, B

→ Which elements shows+2 oxidation state?
Answer:
B, C, D

→ Which elements contains 5 electrons in the outermost shell?
Answer:
E

→ Which is the element that has 5 p electrons in the outermost shell?
Answer:
G

→ Which are the elements in which the last electron enters the d subshell?
Answer:
C, D

→ Which element has the highest ionization energy?
Answer:
H

→ Which is the highly reactive nonmetal?
Answer:
G

→ Which elements show -2 oxidation state?
Answer:
F

Text Book Page No: 29

The outermost electron configuration of an element in this is 2s2 2p6

→ Which is the element?
Answer:
H

→ Write down the complete subshell electronic configuration?
Answer:
Is2 2s2 2p6

→ Write any two characteristics of this element?
Answer:

  • Noble element / gases.
  • The outermost shell is completely filled

→ Write the chemical number of questions, the answer of which is an element in the table
Answer:
A G

Periodic Table and Electronic Configuration Let Us Assess

Question 1.
Based on the hints given, find out the atomic number and write down the subshell electronic configuration of elements (Symbols used are not real).
i. A – period 3 group 17
ii. B – period 4 group 6
Answer:
A17 — 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5
B24 — 1S2 2s2 2p6 3S2 3p6 3d5 4S1

Question 2.
When the last electron of an atom was filled in the 3d subshell, the subshell electronic configuration was recorded as 3d8 Answer the questions related to this atom.
1. Complete subshell electronic configuration
2. Atomic number
3. Block
4. Period number
5. Group number
Answer:
1. Complete subshell electronic configuration:
1 s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d8, 4s2
2. Atomic number: 28
3. Block : d
4. Period number: 4
5. Groupnumber : 8 + 2 = 10

Question 3.
Pick out the wrong ones from the subshell electronic configuration given below.
a. 1s2 2s2 2p7
b. 1s2 2s2 2p2
c. 1s2 2s2 2p5 3s2
d. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d2 4s2
e. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d2 4s2
Answer:
Wrong electronic configuration
a. 1s2, 2s2, 2p7
(2p maximum 6 electrons only)

c. 1s2, 2s2, 2p5, 3s1 (electrons are filled in 3s only after filling 6 electrons in 2p)

d. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d2, 4s1 (electrons are filled in 3d only after filling 2 electrons in 4s)

Question 4.
The element X in group 17 has 3 shells. If so,
a. Write the subshell electronic configuration of the element.
b. Write the period number,
c. What will be the chemical formula of the compound formed if the element X reacts with element Y of the third period which contains one electron in the p subshell?
Answer:
a. Three shells are K, L, M. The subshells are 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 3d
Group number: 17
Electrons in last shell: 7
Shell electronic configuration: 2,8,7
Sub-shell electronic configuration 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p5

b. Period-3

c. Y – Third period
∴ shells – 3
1 electron in p – subshell
Total electrons in valence shell 2+1=3 (2 electrons in s + 1 electron in p)
Valency of x – 1(1 electron is recieved – electro negative atom)
Valency of y – 3 (3 electrons are lost – electro positive atom)
Therefore they combine to form compounds with chemical formula YX3
(Symbol of electropositive element first followed by electro negative element).

Question 5.
The element Cu with atomic number 29 undergoes chemical reaction to formation with oxidation number +2.
a. Write down the subshell electronic configuration of this ion.
b. Can this element show variable valency? Why?
c. Write down the chemical formula of one compound formed when this element reacts with chlorine (17CI).
Answer:
a. 29Cu — 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d10, 4s1
Cu2+ — 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d9

b. Yes. One electron can be lost from 4s subshell and can’exist as Cu+ ion, It is a d-block element.

c. Copper react with chlorine to form two compounds Cu+, Cu2+ ions react with chlorine to form CuCl and CuCl2 respectively.

Question 6.
Certain subshells of an atom are given below. 2s, 2d, 3f, 3d, 5s, 3p
a. Which are the subshells that are not possible?
b. Give the reason.
Answer:
a. Not possible sub-shells are 2d, 3f

b. d – subshell is not possible in 2nd shell
f – subshell is not possible in 3rd shell

Periodic Table and Electronic Configuration Extended Activities

Question 1.
Prepare the comprehensive table which indicates the name, symbol, electron configuration, subshell configuration of elements having atomic number 1 to 36?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 51

Question 2.
Some information related to the elements of the p bllock in the 17th group of the periodic table are given in the table below. Complete the table and analyze the following questions?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 52

a. What is the family names of elements belonging to the 17th group?
Answer:
Halogen

b. What is their common valency?
Answer:
1

c. Which element has the highest electro negativity ?
Answer:
F

d. Which element has the highest ionization energy?
Answer:
F

e. List out the name and chemical formula of the compounds formed by these elements with block elements?
Answer:

  • sodium chloride – NaCl
  • potassium chloride – KCl
  • magnesium chloride- MgCl2
  • calcium chloride- CaCl2
  • magnesium fluoride- MgF2
  • calcium fluoride – Ca F2
  • sodium iodide – Nal
  • potassium iodide – KI
  • potassium bromide – KBr
  • potassium fluoride – KF

Periodic Table and Electronic Configuration Orukkam Questions and Answers

Question 1.
Complete the table of details about shells and subshells.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 53
a. No of electrons in KLMN shell.
b. No of electrons in each shell.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 54
c. Which subshell is common to all sub-shells?
d. Write names of subshells in accordance with increasing energy level,
e. Identify the incorrect subshell electronic configuration.
– 1s2
– ls2 2p6
– ls2 2s2 2p6
– 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 55

a, K – 2 ; L – 8 ; M – 18 ; N – 32

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 56

c. s- Subshell

d. 1s <2s <2p <3s <3p <4s <3d <4p <5s <4d <5p <6s <4f <5s

e. 1s2 2p6

Question 2.
Atomic number of iron is 26. It exhibits Fe2+, Fe3+ oxidation state. Write the subshell electronic configuration.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 57
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 58

Question 3.
Manganese, a d-block element exhibits I different oxidation state. Why?
a. Include chemical formulae of more compounds of manganese in the table, write their ; oxidation state and subshell electronic configuration.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 59

b. Write the oxidation number and subshell electronic configuration K, Cl and O.
Answer:
Manganese shows different oxidation states because in manganese 4s and 3d subshell electrons take part in chemical reactions.

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 60

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 61

Question 4.
Find out atomic number, group, block period using subshell electronic configuration and then complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 62
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 63

Question 5.
Write down the characteristics of s,d,p, f block elements
Answer:
s-block elements:
Elements in which last electron enters into s-subshell are called s-block elements. It contains group I elements (Alkali metals) and group II elements (Alkaline earth metals).

1st group elements lose one electron during chemical combination. Therefore its oxidation state is +1.

2nd group elements lose two electrons from valence shell during chemical combination and their oxidation state is +2.

The highest shell number in a sub-shell electronic configuration is the period number of that element.

1. Group number characteristics = no.of electrons in valence sub-shell.
2. s block ionization energy & electro negativity decreases downwards.
3. Metallic character & reactivity increases downwards.
4. Lose electrons during chemical combination j and they form ionic compounds.
Their oxides and hydroxides are basic.
Their atomic radii are high in a period.

p-block elements:

  • Last electron enters into p-subshell.
  • Group 13 -18 elements.
  • Highly reactive elements are non-metals – group 17,
  • These are elements with positive and negative oxidation state.

Group number of p-block elements = electrons in last p-subshell + 12

d-block elements:

  • Last electron enters into penultimate d-subshell
  • Known as transition elements.
  • Metals
  • Shows similarity in group and period.
  • Variable oxidation states.
  • Form coloured compounds.

Group = electrons in ‘d’-subshdl + electrons in s-subshell.

f-block elements:

  • Last electron enters into antepenultimate f sub-shell.
  • Contains Lanthanoids and Actinoids.
  • Variable oxidation state.
  • Most of the Actinoids are radioactive.
  • Most of the elements are artificial.
  • U, Th, Pu are used in nuclear reactors.
  • Some elements are used as catalyst in pet-roleum industry.

Periodic Table and Electronic Configuration Evaluation Questions

Question 1.
Write down subshell electronic configuration of Cu1+ and Cu2+
Answer:
Cu1+ – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10
Cu2+ – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d9

Question 2.
How many ‘s’ subshell electrons are in 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p2
Answer:
6 Electrons

Question 3.
11,17,10 are the atomic number of elements X, Y, and Z.
a. Write down their subshell electronic configuration, group, block, period,
b. Write the molecular formulae of the compound formed when any two of the above elements are combined.
c. Write down the oxidation numbers of the elements in those compounds. Write the subshell electronic configuration of both ions.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 64

b. X Y

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 65

Question 4.
Element ‘X’ is having atomic number 28, it gives two electrons to element ‘Y’.
a Write down the electronic configuration of ‘X’ and its ion
b. In which block ‘X’ belongs?
c. Write down the characteristics of that block
Answer:
a. X28 – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8 4s2
X2+– 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8

b. d block Compound

c. 1. It exhibits variable oxidation states
2. Forms colored compounds
3. Last electron enters d subshell

Question 5.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 66
a. Write down the group and period of each element.
b. What are the use of writing electronic configuration this fashion?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 67

b. Group and period of the element can be identified easily. In the Same way long electron configuration can be avoided.

Question 6.
24Cr – [Ar] 3d5 4s1
29Cu – [Ar] 3d10 4s1
Why chromium and copper exhibits such electronic configuration ?
Answer:
Half filled and completely filled subshells are most stable. Change in the electronic configuration of 24Cr &, 29Cu is due to .this. The electrons in these elements are arranged in such away to give these elements stability.

Periodic Table and Electronic Configuration SCERT Questions and Answers

Question 1.
The electronic configuration of the elements A, B, C, Dare given below.
A – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p4
B – 1s2 2s2 2p6 3s2
C – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5
D – 1s2 2s2 2p6 3s1
a. Which of these elements show +2 oxidation state?
b. Which metal belongs to 17th group?
c. Which is the period number of the element A ? What is the basis of your findings?
d. Which of these elements can form basic Oxides?
Answer:
a. B

b. C

c. Period number: 3, Period number = No.of shells

d. B, D

Question 2.
Two compounds of iron are jpven below.
FeSO4 Fe2(SO4)3
(The oxidation state of sulfate radical is-2)
a. Which ofthese compounds show +2 oxidation state for Fe?
b. Which compounds has Fe3+ ion?
c. Write the subshell electronic configuration of Fe3+ ion.
d. Why do transition elements show variable oxidation states?
Answer:
a., FeSO4
b. Fe2(SO4)3
c. Fe3+ – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5

d. The energy difference between the outer most ‘s’ subshell and penultinate ‘d’ subshell is very small. Hence under suitable conditions, the electrons in ‘d’ subshell also take part in chemical reaction.

Question 3.
Identify the incorrect electronic configurations and correct them.
i) 1s2 2s2 2p3
ii) 1s2 2s2 2p6 3s1
iii) 1s2 2s2 2p6 2d7
iv) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d4
Answer:
iii). 1s2 2s2 2p6 3s2 3p5 .
iv). 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d2

Question 4.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 68
Answer:
a. – 2
b. 1
c. 17,
d. – 1
e. 12
f. +12

Question 5.
a. Two compounds XY2, XZ4 are given. The oxidation state of Z is 1. What will be the oxidation state of Y ?
b. Write the molecular formula of the compound formed by Y when it combines with aluminum (Al) having oxidation state +3.
Answer:
a. Y= – 2 (oxidation state of X is +4)
b. Al2 Y3

Question 6.
Pick out the statements which suit to f-block elements.
a. All of them are naturally occurring elements.
b. Uranium and Thorium are f block elements.
c. Last electrons is filled in the shell pre-ceding the outermost shell.
d. last electrons are filled up in the antepenultimate shell.
e. Includes some radioactive elements.
f. Some of them are used as catalyst in petroleum industry.
Answer:
b, d, e, f

Question 7.
The atomic number of four elements are given below. (The symbols ore not real)
A – 8
B – 10
C – 12
D – 18
a. Write the sub-shell electronic configuration of the elements,
b. Which of them are inert gases?
c. Write the chemical formula of the compound formed by two elements other than inert gases.
Answer:
a. A – 1s2 2s2 2p4
B – 1s2 2s2 2p6
C – 1s2 2s2 2p6 3s2
D – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6

b. B, D

c. CA, (C2 A2 is simplified and written as CA)

Question 8.
The subshell electronic configuration of two elements ends as follows. (Symbols are not real)
P – 3s2 Q – 3p4
a. Write the complete subshell electronic configuration.
b. Find out the oxidation state of each element.
c. The chemical formula of the compound formed by these elements is PQ. Is this statement correct? Justify your answer.
Answer:
a. P – 1s2 2s2 2p6 3s2
Q – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p4

b. P = +2, Q = – 2 :

c. Right, valency of both P and Q is ‘2’

Question 9.
Match the following.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 69
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 70

Question 10.
The atomic number of two elements are given below.
Si – 14 Ni – 28
a. Write the subshell electronic configu-ration of these elements.
b. Find out the group and period of each element.
Answer:
a. Si – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2
Ni – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d8 4s2
b. Si – Period Number – 3, Group number – 14 Ni – Period Number – 4, Group number – 10

Question 11.
The element ‘X’ has 4 shells and its 3d subshell has 6 electrons. (Symbol is not real)
a. Write the complete electronic configu-ration of the element.
b. What is its group number? Which is the block?
c. Write any two characteristics of the block to which element X belongs to.
d. From which subshell the electrons are lost when the element X shows +2 oxidation state.
Answer:
a. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d6 4s2
b. Group number – 8, Block – d
c. All of them are metals
d – block elements are placed in group 3 to group 12
d. s – Sub shell

Question 12.
The outermost electronic configuration of the element A is 2s2 2p2. (Symbol is not real)
a. Find out the group number and block of the element.
b. Write the chemical formula of the compound formed by A when it combines with chlorine.
c. Write the complete electronic configuretion of the element just below ‘A’ in the j periodic table.
Answer:
a. Group number – 14, Block – P
b. ACl4
c. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2

Question 13.
The figure of an incomplete periodic table is given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 71
a. Which one of these elements shows -2 oxidation state?
b. Which of these elements have 3 electrons in their outermost p subshell?
c. Which element has the highest atomic radius? Which one has the least?
d. Which of these elements show variable oxidation state?
e. Which of these elements has the highest ionization energy?
Answer:
a. G

b.F

c. The element having highest atomic radius – A
The element having lowest Atomic radius – H

d. D, C

e. H

Question 14.
Examine the given electronic configurations.
A – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2
B – 1s2 2s2 2p6 3s1
C – 1s2 2s2 2p1 3s2 3p6
D – 1s2 2s2 2p6 3s2
E – 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2
a. Which of these elements belongs to 4th period?
b. Which elements belongs to the same group ?
c. Which element doesn’t participate in chemical reactions generally ?
d. Which element has highest metallic character ?
Answer:
a. A, E
b. B, E
c. C
d. E

Question 15.
The atomic number of the elements X and Y are 20, 26 respectively. When these elements combine with chlorine, three compounds XCl2, YCl2, YCl3 are formed.
a. What is the specialty of the oxidation number of Y, compared to that of X?
b. Explain the reason for this, on the basis of the subshell based electronic configuration.
Answer:
a. Element X has constant oxidation state. Y shows variable oxidation states.
b. X20 = 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 4s2
X26 = 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 4s2, 3d6
Y is a transitional element. In chemical reactions only two elections in ‘ s’ subshell or besides ‘s’ subshell electrons ‘d’ sub shell electrons also take part.

Periodic Table and Electronic Configuration Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 1.
Arrange the following sub-shells in the in-creasing order of energy 5p, 2s, 4f, 3s, 4s, 3d, 6s
Answer:
2s < 3s < 4s < 3d < 5p < 6s < 4f

Question 2.
Last electron in f-block elements goes to
a. Which shell? Outer shell/Penultimate shell /Antepenultimate shell
b. Which sub-shell? Outer f-subshell Penultimate f-subshell/Antepenulti mate f-subshell.
Answer:
a. Antepenultimate shell
b. Antepenultimate f-sub-shell

Question 3.
Sub-shell electronic configuration of X is given below.
1s2, 2s2, 2p5
a. The element Y is coming just below the element in same group. Then write the sub-shell electronic configuration of Y.
b. Write the sub-shell electronic configuration of the element next to X in same period.
Answer:
a. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p2
b. Is2, 2s2, 2p6

Question 4.
A compound of vanadium pentoxide (V20;) is used as catalyst.
a. What is the oxidation state of vanadium in this compound?
b. How vanadium ion is represented?
c. Write the sub-shell electronic configuration of this ion (V – 23)
Answer:
a. +5
b. V5+
c. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 5.
Find the wrong electronic configurations from the following. What is wrong in these?
a. 1s2,2s2,2p6,3s2,3p6,3d9,4s2
b. 1s2
c. 1s2, 2s1, 2p6
d. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p2
Answer:
(a) and (c) are wrong electronic con figurations.

In (a) one electron from 4s is to be trans-ferred to 3d since completely filled configu-rations are more stable. So the correct electronic configuration is 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d10, 4s1

In (c) electrons are filled in 2p only after filling electrons in 2s.

Question 6.
Group and period number of two elements are given.
P – group 17, period – 3
Q – group 2, period – 3
a. Write the sub-shell electronic configuration of each.
b Write the chemical formula of the compound formed by their combination.
Answer:
Answer:
a. P – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p5
Q – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2

b. Q is electropositive. P is electro negative;
∴Chemical formula QP2

Question 7.
Write the reason for the statement given
below.
a. d-block elements in the same period show similarity.
b. Transition elements show variable oxidation state.
Answer:
a. Valence shell electrons of d-block elements in same periods are almost same. Valence shell electrons are entering in chemical reaction. Therefore they shows similarity.

b. Energy of electrons in s-subshell and inner d- subshells are almost same. Therefore s- electrons or s and d electrons take part in chemical reaction and show variable oxidation state.

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 8.
Write the sub-shell electronic configuration of following elements. Predict the block, group and period. (Symbols are not real)
a. M – 27 b. N – 19 c. P – 15
Answer:
a. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d7, 4s2
block – d; group – 9; period – 4.
b. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 4s1
block – s; group – 1; period – 4
c. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p3
block – p; group – 15; period – 3

Question 9.
Observe the model of periodic table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 72
a. Which element is having S electrons in valence shell?
b. Which elements are having 2 electrons in valence sub-shell?
c. Which element is having last electron in3p?
d. Which element ends with electronic configuration 4d5, 5s1 ?
Answer:
a. B;
b.A, C;
c. C, D;
d. E

Question 10.
Calculate oxidation state of transition elements in the following compounds.
Answer:
a. KMnO4 – Mn – 7+
b. Cr2 O3 – Cr – 3+
c. K2Cr2O7 – Cr – 6+

Question 11.
Atomic number of some elements are given. A – 15, B – 8, C – 11, D – 18, E – 20, F – 34, G – 10
a. Which are the elements in same period?
b. Which are the elements in same group?
Answer:
A -1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p3
(group -15 period – 3)
B – 1s2, 2s2, 2p4 (group –16 period – 2)
C – 1s2, 2s2, 2p6, 31 (group – 1 period – 3)
D – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6 (group – 18 period – 3)
E – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 4s2.(group – 2 period – 4)
F – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d10, 4s2, 4p4 (group – 16 period – 4)
G – 1s2, 2s2, 2p6 (group – 18 period – 2)
a. A, D same period ;
B, G same period 1
b. B, F same group ;
D, G same group

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 12.
Electronic configuration of some elements are given. Write answers to the following questions.
i. [Ne] 3s2
ii. [Ar ] 3d2,4s2
iii. [Xe] 6s2
iv. [Ne]3s2
v [Ne] 3s2,3p5
a. Which metal is having high reactivity?
b. Which is having possibility of formation of colored compounds?
c. Which is the non-metal?
d Which element shows the possibility of +2 oxidation state?
Answer:
a. [Xe] 6s1
b. [Ar ] 3d2, 4s2
c. [Ne] 3s2, 3p5
d. [Ne] 3s2,[Ar] 3d2, 4s2

Question 13.
Pick the wrong statement from the following.
a. Elements with atomic number 5 belong to group 15.
b. Electronic configuration of scandium (Atomic number 21) is 2,8,8,3.
c. d-block elements are known as transition elements.
d. All s-block elements are metals.
Answer:
a. Wrong. It belongs to group 13.
b. Wrong. Electronic configuration
2,8,9,2 (1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6,3d1, 4s2)
c. Correct .
d. Correct

Question 14.
Look at the Bohr model of X-atom.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 73
a. Write the sub-shell electronic configuration of this atom.
b. Mention the compounds in which d-subshell electrons are taking part in chemical reaction during their formation.
XCl2, XO2, X2O7
c. Write the electronic configuration of X ions in the above three compounds.
Answer:
a. 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d5, 4s2

b. XCl2 – ion X2+ (electrons in 4s only)
XO2 – ion X+4 (2 electrons in 4s and 2 electrons in 3d)
X2O7 – ion X7+ (2 electrons in 4s and 5 electrons in 3d)
XO2, X2O7 d – subshell electrons are taking part in chemical reaction during the formation of X207

c. X2+ – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d5
X4+ – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6, 3d3
X7+ – 1s2, 2s2, 2p6, 3s2, 3p6

Question 15.
Select the suitable one from the following columns A, B, C.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 74
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 1 Periodic Table and Electronic Configuration 75

Mathematics of Chance 10th Class Maths Notes Malayalam Medium Chapter 3 Kerala Syllabus

Students can Download Maths Chapter 3 Mathematics of Chance Questions and Answers, Notes PDF, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 3 Mathematics of Chance Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Maths Textbook Chapter 3 Solutions Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 3 Malayalam Medium

Mathematics Of Chance Questions And Answers
Mathematics Of Chance Questions And Answers Pdf
10th Class Maths Chapter 3 Malayalam Medium

Mathematics Of Chance Class 10 Kerala Syllabus
Samanthara Shreni 10th Malayalam
Hss Live Guru 10th Maths Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 3 Questions And Answers
Class 10 Maths Chapter 3 Mathematics Of Chance
Hsslive 10th Maths Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 3 Notes
Mathematics Of Chance Pdf
Sslc Maths Chapter 3 Solutions
Class 10 Maths Chapter 3 Kerala Syllabus

Kerala Syllabus 10th Standard Maths
Class 10 Maths Kerala Syllabus
10th Class Maths Notes Malayalam Medium
Maths Questions And Answers For Class 10 Kerala Syllabus Malayalam Medium

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Notes
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 21

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 24

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 27

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 30

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 33

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 35
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 36

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 37
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 39

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 40
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 41
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 42

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 44
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 45

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 46
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance in Malayalam 47

Circles 10th Class Maths Notes Malayalam Medium Chapter 2 Kerala Syllabus

Students can Download Maths Chapter 2 Circles Questions and Answers, Notes PDF, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 2 Circles Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Maths Textbook Chapter 2 Solutions Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 2 Malayalam Medium

Sslc Maths Notes Malayalam Medium Chapter 2
Sslc Maths Chapter 2 Circles Malayalam
10th Class Maths Notes Malayalam Medium

Sslc Maths Chapter 2 Circles Questions And Answers
Sslc Maths Chapter 2 In Malayalam
Sslc Maths Chapter 2 Circles Notes

Hss Live Guru 10th Maths Malayalam Medium
Sslc Maths Circles Questions And Answers Pdf
Maths Chapter 2 Class 10 Kerala Syllabus

10th Maths Notes Malayalam Medium
Sslc Maths Circles Notes
10th Class Malayalam Medium Maths Notes

Sslc Maths Chapter 2 Circles
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 15
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 16
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 17

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 18
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 19
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 21

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 25

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 27
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 29

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 33

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 35
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 36
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 37

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 39
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 40
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 41

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 42
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 44

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 45
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 46
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 47
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 48

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 49
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 50
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 51
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 52

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 53
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 54
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 55
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 56

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 57
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 58
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 59
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 60

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 61
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 62
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 63
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 64

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 65
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 66
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 67
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 68

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 69
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 70
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 71
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 72

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 73
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 74
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 75
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 76

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 77
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 78
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 79
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 80

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 81
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 82
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 83
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 84

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 85
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 86
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 87
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 88
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 2 Circles in Malayalam 89

Statistics 10th Class Maths Notes Malayalam Medium Chapter 11 Kerala Syllabus

Students can Download Maths Chapter 11 Statistics Questions and Answers, Notes PDF, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 11 Statistics Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Maths Textbook Chapter 11 Solutions Malayalam Medium

sslc maths chapter 11 malayalam medium

sslc maths chapter 11 statistics Kerala Syllabus
statistics class 10 kerala syllabus
statistics class 10 scert solutions Kerala Syllabus

Sslc Maths Statistics Questions And Answers
Sslc Maths Chapter 11 Solutions Kerala Syllabus
S.S.L.C Maths Malayalam Medium
Statistics Class 10 State Syllabus

Kerala 10th Maths Solutions
Sslc Maths Chapter Statistics Kerala Syllabus
Sslc Maths Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Malayalam Medium

Hsslive 10th Maths Malayalam Medium
Hss Live Guru 10th Maths Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 15
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 16

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 17
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 18
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 19
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 20

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 24

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 27

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 30

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 33

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 11 Statistics in Malayalam 35

Electromagnetic Induction 10th Class Physics Notes Malayalam Medium Chapter 3 Kerala Syllabus

Students can Download Physics Chapter 3 Electromagnetic Induction Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Physics Chapter 3 Electromagnetic Induction Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Physics Textbook Chapter 3 Solutions Malayalam Medium

Sslc Physics Chapter 3 Malayalam Medium

Sslc Physics Chapter 3 Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Notes Malayalam Medium
10th Class Physics Notes Pdf Malayalam Medium Chapter 3

10th Physics Chapter 3 Notes Malayalam
Electromagnetic Induction Class 10 Kerala Syllabus
10th Physics Notes Malayalam Medium

10th Class Physics Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Chapter 3
10th Physics Kerala Syllabus Malayalam

Physics Chapter 3 Class 10 Kerala Syllabus
Class 10 Physics Chapter 3 Notes Pdf
10th Class Physics Notes Pdf Malayalam Medium
Physics Class 10 Malayalam Medium Chapter 3
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Notes

Hss Live Guru 10th Physics Malayalam Medium
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Chapter 3 Malayalam Medium
10th Class Malayalam Medium Physics Notes
Electromagnetic Induction In Malayalam
10th Physics Malayalam Medium

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 22
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 24
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 25
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 26

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 27
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 28
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 31

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 32
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 33
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 36
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 37

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 39
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 40
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 41
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 42

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 44
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 45
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 46

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 47
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 48
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 49
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 50

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 51
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 52
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 53
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 54

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 55
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 56
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 57
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 58
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 59

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 60
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 61
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 62
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 63

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 64
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 65
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 66
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 67

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 68
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 69
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 70
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 71
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 72

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 73
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 74
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 75
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 76

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 77
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 78
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 79
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 80

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 81
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 82
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 83
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 84
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 85

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 86
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 87
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 88
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 89

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 90
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 91
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 92
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 93

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 94
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 95
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 96
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 97
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 98

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 99
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 100
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 101
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 102

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 103
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 104
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 105
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 106
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 107

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 108
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 109
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 110
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 111

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 112
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 113
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 114
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 115

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 116
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 117
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 118
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 119

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 120
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 121
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 122
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 123
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 124

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 125
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 126
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 127
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 128
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 129

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 130
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 131
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 132
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 133
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 134

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 135
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 3 Electromagnetic Induction in Malayalam 136

Class 10 Chemistry Chapter 4 Production of MetalsNotes Kerala Syllabus

You can Download Production of Metals Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Chemsitry Solutions Chapter 4 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Chemistry Chapter 4 Production of Metals Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Chemistry Chapter 4 Production of Metals Solutions

→ All ores are minerals, but are all minerals ores?
Answer:
NO

→ Which metal’s ore is calamine?
Answer:
Zinc (Zn)

→ Which is the ore of aluminum?
Answer:
Bauxite (Al2O2 2H2O)

→ Which metals have sulfide ores?
Answer:
Copper, Zinc

Production Of Metals Class 10 Kerala Syllabus Text Book Page No: 65

→ Complete the table 4.2.
Production Of Metals Class 10 Kerala Syllabus
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 4 Kerala Syllabus

→ Write suitable method of concentration for the ores given in the Table (4.3)
Chemistry Class 10 Chapter 4 Kerala Syllabus
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 4 Notes Kerala Syllabus

Sslc Chemistry Chapter 4 Kerala Syllabus Text Book Page No: 67

→ Complete The table 4.4
Production Of Metals Class 10 Notes Kerala Syllabus
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 4 Notes Pdf Kerala Syllabus

→ Haematite, magnetite, iron pyrites, etc. are the minerals of iron. Which are the ores of iron among these minerals?
Answer:
Haematite, magnetite.

Chemistry Class 10 Chapter 4 Kerala Syllabus Text Book Page No: 69

→ Complete the table 4.5.
Sslc Chemistry Chapter 4 Notes English Medium
Answer:
Sslc Chemistry 4th Chapter Kerala Syllabus

→ Which alloy steel is used for the production of heating coils? Explain the reason.
Answer:
Nichrome, because of high resistance, easily it becomes hot.

→ Even though nichrome and stainless steel contain the same components they possess different properties. Find out the reason.
Answer:
The ratio of the component elements are different.

→ Which alloy steel is used for making permanent magnets?
Answer:
Alnico

Sslc Chemistry Chapter 4 Notes Kerala Syllabus Text Book Page No: 70

→ Complete the table 4.7
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 4
Answer:
Production Of Metals Class 10 Notes Pdf Kerala Syllabus

→ How ¡s alumina obtained from this aluminum hydroxide?
Answer:
The precipitate is separated, washed and then heated strongly to get alumina.

Production Of Metals Class 10 Notes Kerala Syllabus Text Book Page No: 71

→ Complete the flow diagram, related to concentration of bauxite, which is given below.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 11

→ Complete the chemical equation for the reaction taking place when Aluminium hydroxide is heated.
Ans. 2Al(OH)3 → Al2O3 + 3H2O

→ Which method can be used for separating aluminum from alumina?
Answer:
Electrolysis

→ Can we use carbon as the reducing agent? Why?
Answer:
Can’t use carbon as the reducing agent, because the reactivity of aluminum is very high hence they require very strong reducing agent.

Sslc Chemistry Chapter 4 Notes Pdf Kerala Syllabus Text Book Page No: 72

→ To which electrode does Al3+ move?
Answer:
Towards negative electrode (Cathode)

→ What about oxide ion?
Answer:
Towards positive electrode (Anode)

→ Complete the table related to the electrolysis of Alumina.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 12

Production of Metals Let Us Assess

Sslc Chemistry Chapter 4 Notes English Medium Question 1.
Which of the properties of metals is utilized in the following instances?
a. Aluminum utensils are used for cooking.
b. Copper is used for making vessels.
c. Gold wires are used in ornaments.
Answer:
a. Heat conductivity, lightweight, can be molded in any shape, low price, etc.
b. Malleability
c. Ductility

Sslc Chemistry 4th Chapter Kerala Syllabus Question 2.
What are the factors to be considered while selecting minerals for the extraction of metals?
Answer:
High availability
Extraction of metal should be easy
The percentage of metal content in the mineral should be comparatively high.
Cost of production should below.

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 4 Question 3.
Write the different stages involved in metallurgy.
Answer:
a. Concentration of the ore methods are:

  • Levigation/hydraulic washing
  • Froth floatation
  • Magnetic separation
  • Leaching

b. Extraction of metal from the concentrated ore has 2 stages.

  • Conversion of ore into its oxide. The different methods are Calcination, Roasting etc.
  • Reduction of oxidised ore using suit-‘ able reducing agents.

c. Refining of metals. Different methods are:

  • Liquation
  • Distillation
  • Electrolytic refining

Production Of Metals Class 10 Notes Pdf Kerala Syllabus Question 4.
What are the different methods for the refining of metals?
Answer:

  • Liquation
  • Distillation
  • Electrolytic refining

Chemistry Chapter 4 Class 10 Kerala Syllabus Question 5.
How is iron extracted industrially?
Answer:
The ore is crushed into small lumps and then wash out the soluble impurities in running water. Then it undergoes roasting. Thus impurities like sulfur, arsenic, moisture, etc. get removed. The roasted ore is mixed with coke and limestone and the mixture is changed into a blast furnace.
Reaction in blast furnace:

At high temperature, CaCO3 (limestone) decomposes to form CaO.
CaCO2 (s) → CaO(s) + CO2 (g)

This CaO combines with acidic gangue, SiO2 forming slag.
CaO(s)+ SiO2(g) → CaSiO3 (s)

Coke reacts with oxygen and form CO2
C(s) + O2(g) → CO2(g)

CO2 combines with more carbon and produces CO.
CO2(g) + C2(s) + Heat → 2 CO (g)
This CO acts as reducing agent.

Fe2O3 is reduced to form Fe.
Fe2O3(s)+ 3 CO(g) → 2Fe(s)+ 3CO2(g)

Hss Live Guru 10th Chemistry Kerala Syllabus Question 6.
Write the uses of the following:
a. Nichrome
b. Stainless steel
c. Alnico
Answer:
a. Nichrome – For making heating coils
b. Stainless steel – For the manufacture of utensils, parts of vehicles
c. Alnico-To make permanent magnets

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Guide Question 7.
Explain the process of producing alumina from bauxite.
Answer:
Bauxite is treated with hot concentrated NaOH. Aluminum oxide reacts with NaOH solution forming sodium aluminate solution (NaAlO2). The unreacted impurities are removed from the solution. To the remaining solution of sodium aluminate, add Al(OH)3 in small quantity and dilute with water. Then the whole aluminum in the solution gets precipitated as Al(OH)3. The Al(OH)3 precipitated is separated from the solution. Then it is washed and heated strongly. Then Al(OH)3 decomposes to give pure AL2O3 or alumina.

2Al(OH)3(s)→ Al2O3(s) + 3H2O(1).

Hsslive Chemistry Class 10 Kerala Syllabus Question 8.
Explain the method of obtaining pure aluminum from alumina by electrolysis. In this process, the carbon rods are replaced from time to time. Why?
Answer:
Pure Al2O3 mixed with cryolite undergo electrolysis.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 13
At cathode :
Al2+ + 3e → Al
At anode :
2O2 → O2 + 4e
Carbon at anode reacts with O2and form CO2. Thus anode gets used up. So anode is replaced frequently.

Production of Metals Extended Activities

Hss Live Guru Class 10 Chemistry Kerala Syllabus Question 1.
You know that metals can be separated from molten compounds of metals by electrolysis. Find out how metals like Na, Ca and Mg are extracted.
Answer:
Na
Produced by the electrolysis of molten NaCl. KCl is added to reduce the melting point of NaCl.

Chemical equation:
NaCl → Na++Cl-
At cathode : Na++ le → Na
At anode : 2Cl → Cl2 + 2e

Ca:
Mixture of CaCl2 and 16% CaF2 are melted and undergo electrolysis.

Mg:
By the electrolysis of molten mixture of camalite (KCl.MgCl2.6H2O) and NaCl in equal amounts.

Production of Metals Orukkam Questions and Answers

Hss Live Guru 10th Chemistry Malayalam Medium Question 1.
Complete the table
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 14
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 15

Chemistry Solutions Class 10 Kerala Syllabus Question2.
Features of ore and impurity are given in the table. Write down the method used for the separation of the ore.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 16
a. How can we convert ore into its oxide form? Explain with proper examples
b. ZnCO3/Cu2S in these two calcination is used for ………. and Roasting is used for ………..
c. Give Examples for reducing agents for reducing oxide ores.
d. Strongest reduction agent
e. Which reducing agent used fur reducing ZnO, Fe2O3, Al2O3 ?
Answer:
i. Levigation/Hydraulic washing
ii. Magnetic Separation
iii. Froth Floatation
iv. Leaching

a. Calcination
Calcination is the process of heating the concentrated ore at a temperature below its melting point to remove the volatile impurities. When subjected to calcination, impurities like water, organic matter, and other volatile impurities are expelled from the ore. Metal Carbonate and hydroxides decompose to form oxides,
eg: ZnCO is converted to ZnO by calcination

Roasting:
Roasting is the process of heating the concentrated ore at a temperature below its melting point in a current of air. During roasting the ore gets converted into its oxide. When the concentrated ore is subjected to roasting, the water present in it is removed as vapor. Other impurities like sulfur, phosphorus and organic matter are oxidized and expelled. The sulfide combines with oxygen to form oxide eg: Cu2S ore is converted to Cu2O by roasting;
b. Calcination – ZnCO3, Roasting – Cu2S
c. Carbon monoxide, Carbon, Electricity
d. Electricity
e. Carbon Monoxide is used as the reducing agent to extract iron from haematite. (Fe2O3)
ZnO :- Carbon is used as the reducing agent to extract Zinc from Zinc Oxide. Electricity is used to extract aluminum from Al2O3.

Kerala Syllabus Class 10 Chemistry Solutions Question 3.
Complete the table:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 17
Answer:
a. Low Melting point.
b. Low Boiling points
c. Metals having high electropositivity

Question 4.
a. Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 18

b. Stainless steel and Nichrome are having same content (Fe, Ni, Cr, C). But nature of both alloys are different Why?

c. Bauxite and clay are minerals of aluminum. But bauxite is the only ore of Aluminium. Why?.
Answer:
i. Obtained from Blast Furnace Contains 4% Carbon and other impurities like manganese silicon, phosphorus, etc.

ii. Pig iron mixed with scrap iron and coke melted in a special furnace contains 3% carbon.

iii. Made by purifying cast Iron.

iv. Prepared by varying the amount of carbon from 0.1 to 1.5%.

b. Stainless steel and Nichrome are having the same content but the nature of both alloys are different because ratio of constituent elements are different.

c. A mineral from which a metal is economically, easily and quickly extracted is called the core of the metal. Among the minerals of aluminum, bauxite possesses these properties. Hence bauxite is the ore of Aluminium. Since clay does not possess these properties it is not an ore of Aluminium.

Question 5.
Given below are the equations for the reaction taking place inside the blast furnace.
C + O2→ CO2
CO2+ C → 2CO
CaCO3 + SiO2 → CaSiO3
Fe2O3+3CO → 2Fe + 3CO2
a. Name the ore of iron.
b. Which is the gangue in iron ore?
c. Name the flux used in blast furnace,
d. Gangue + flux → ………… Which product is formed in blast furnace?
e. Reducing agent used in blast furnace.
f. Subjects dropped in blast furnace are …………., …………….
Answer:
a. Haematite
b. SiO2
c. CaO
d. slag(CaSiO3 )
e. Carbon monoxide
f. A mixture of roasted haematite, coke and limestone.

Question 6.
a. Write down the names of Anode, Cathode, Electrolyte used in the Electrolyte cell for the manufacturing of copper,
b. Write down the equations for the reaction in anode and cathode.
Answer:
Anode – Copper to be refined
Cathode – Pure Copper
Electrolyte – Aqueous Copper Sulphate Solution mixed with H2SO4

b. Anode – Cu → Cu2 + 2e
Cathode – Cu2+ +2e → Cu

Question 7.
Manufacturing of iron.
a. Name the furnace used for producing iron.
b. Name the materials using for producing iron.
c. Write down the reaction occurring on coke when hot is blasted on it?
d. Why CaCO3 is dropping inside the furnace?
e. Write down the nature of gangue with iron ore.
f. Gangue + flux → ……….. Write down the uses of the product formed in blast furnace.
g. Reducing agent in blast furnace
h. Write down the reactions taking place inside the blast furnace.
i. Iron formed from the blast furnace is called ……………
j. How can we change iron into steel?
k. What are the different types of steel?
Answer:
a. Blast Furnace
b. Mixture of roasted haematite, coke and limestone.
c. At the bottom of the blast furnace, coke combines with oxygen in the hot current of air. The CO2 which rises up along with the hot air current is reduced by coke.
d. CaCO3 in the furnace decomposes to form CaO and CO2. CaO which is basic combines with SiO2 (acidic) to form slag. Molten slag which is lighter floats over the heavier molten iron. CaCO3 is added to the furnace for the production of slag.
e. Acidic
f. Slag. (CaSiO3) used for the production of cement and in the Construction of Road.
g. Carbon monoxide
h. CaCO3(s) → CaO + CO2
CaO+SiO2 → CaSiO3
C+O2 CO2 + Heat
CO2(g) + C(s) + Heat → 2CO (g)
Fe2O3+3CO → 2Fe + 3CO2
i. Pig iron
j. Different types of steel can be prepared by varying the amount of carbon from 0.1 to 1.5
k. Mild steel, Medium steel, High carbon steel
Mild steel:- If the carbon content in steel is from 0.05% to 0.2 % then it in called mild steel. I

Medium steel :- Medium steel contains carbon from 0.2 % to 0.6 % medium steel

High carbon steel: – If the content of carbon is from 0.61 % to 15 % then it is known as high carbon steel.

Question 8.
Flow chart of Manufacturing Aluminium.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 19
a. Draw the Electrolyte cell and then write answers for the following questions.
b. Anode, Cathode in this cell are …………….
c. Write down the reactions taking place in Anode and Cathode.
d Why Carbon power dropped above the electrolyte?
e. Which gas is evolved out from graphite.
f. Uses of Cryolite.
Answer:
a.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 20
b. Anode – Carbon Rod, Cathode – Carbon lining
c. Anode -2O2– → O2 + 4e-
Cathode – AI3+ +3e → AI
d. To prevent the chemical reaction of carbon rods with the oxygen in atmosphere.
e. Oxygen
f Cryolite is added to alumina to reduce its melting point and increase its electrical conductivity.

Production of Metals SCERT Questions and Answers

Question 1.
Nature of some ores are given. Pick ore concentration from the bracket.
(Magnetic Separation, Froth Floatation, Levigation, Leaching)
i. Ores are lighter and impurities are heavier.
ii. Ore is magnetic. But impurities are non-magnetic.
iii. Uses a solution which dissolves the ore.
iv. Ore is heavier and impurities are lighter.
Answer:
i. Froth floatation
ii. Magnetic separation
iii. Leaching
iv. Levigation

Question 2.
Some metals and ores are given. Match them suitably
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 21
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 22

Question 3.
Calcination is used to convert zinc carbonate into zinc oxide. But cuprous sulfate is converted into cuprous oxide by roasting.
a. What is the difference between calcination and roasting?
b. What happens to the ore when it is subjected to calcination?
Answer:
a. Calcination: It is the process in which the ore is heated in the absence of air at a temperature below its melting point so that the moisture content of ore, volatile impurities, bio substances, etc. can be removed. Along with this, metal carbonates and hydroxides are converted into its oxide.

Roasting: It is the process in which the ore is heated in the presence of air at a temperature below its melting point so that the moisture content of ore, sulfur, phosphorous, etc, are converted into its oxide and can be removed. Sulfide ores also get converted into oxides.

b. Zinc carbonate ore is converted to Zinc oxide.

Question 4.
a. Some metals and their methods of concentration are given. Match them suitably.
Mercury, Zinc, Tin, Copper, Lead
Liquation, Electrolytic refining, Distillation
b. Write the reason for selecting the methods for the concentration of mercury and tin.
Answer:
a. Liquation – Tin, Lead
Electrolytic refining – Copper Distillation – Mercury, Zinc
b. Boiling point of mercury is low. Melting point of Tin is low

Question 5.
The order the reactivity of some metals are given. Answer the following questions by analyzing it.
Al >Zn >Cu >Au
a Which metal is produced bytfie electrolysis of its molten salt ?
b. Metal occur in free state in nature,
c. Metal produced by the self oxidation reduction reaction.
d. Metal ore which is reduced by carbon.
Answer:
a. Al
b. Au
c. Cu
d. Zn

Question 6.
A reducing agent is required to extract the metal from its ore. Why ? Explain with ex ample.
Answer:
In ores metals are in positive oxidation state, reducing agent is needed (electron giving substance) to get the metal.
Eg: Carbon is used to extract zinc from zincoxide. Zno(s) + C(s) → Zn(s) + CO(g)

Question 7.
The equations of the production of iron in the blast furnace are given. Answer the following questions.
C + O2 → CO2
CO2 + C → 2CO
CaCO3 → CaO + CO2
CaO + SiO2 → CaSiO3
Fe2O3+3CO → 2Fe + 3CO2
a. Which substance reduces haematite in the metallurgy of iron? How this reducing agent is produced in the furnace?
b. Which is the main impurity found in haematite? Which substance is used to remove the gangue?
c. Write the chemical equation of the formation of slag in blast furnace.
Answer:
a. CO, Oxygen in the blast of hot air reacts with coke, to form CO2. This CO2 again reacts with coke to produce CO.
b. SiO2 – Impurity; CaO – remove gangue
c. CaO + SiO2 → CaSiO3

Question 8.
a. How pig iron is converted into cast iron?
b. Molten cast iron is poured into moulds to make different shapes. Which speciality if cast iron is based for it?
Answer:
a. Pig Iron mixed with scrap iron and coke, is melted in a special furnace to make cast iron.
b. Molten cast iron expands a little on solidifiation.

Question 9.
Alloys containing iron are given. Find out a, b, c and
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 23
Answer:
a. Fe, Ni, Al, Co
b. For the manufacture of permanent magnets
c. Stainless steel
d. For making heating coils

Question 10.
Aluminium is prepared industrially by Hall-Heroult process. Various steps in the concentration of ore are given below. Write them
in the correct order.
i. The precipitate formed is separated, washed and strongly heated to get alumina,
ii. Crushed bauxite is leached with hot sodium hydroxide solution.
iii. Impurities are removed from the sodium aluminate solution by filtration.
iv. Solution is diluted after adding a little aluminium hydroxide, to precipitate aluminum hydroxide.
Answer:
Order:
(ii),
(iii),
(iv),
(i)

Question 11.
a. Carbon monoxide cannot be used as reducing agent to extract aluminium from alumina. Why?
b. The electrolytic cell for alumina is given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 24
i. Al2O3 dissolved in molten cryolite is used as the electrolyte. What is the purpose of adding cryolite to alumina?
ii. Anode is replaced from time to time while producing aluminium. Why?
iii. Write the chemical equation of the reaction at the cathode.
Answer:
a. Aluminium compounds are very stable,
b. i. The melting point of alumina is very high. Cryolite is added to alumina to reduce its melting point and increase its electrical conductivity, .
ii. Oxygen liberated at the anode reacts with carbon, forming CO
iii. Al3+ + 3e → Al

Question 12.
a. Illustrate the arrangement of refining copper and label the anode, cathode and electrolyte.
b. Write the chemical equations at the anode and cathode and sustain it as a redox reaction.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 25
As oxidation and reduction takes place it is a redox reaction

Question 13.
Clay, cryolite and bauxite are the minerals of aluminium.
a. Which among them is the ore of aluminium? What is its chemical formula?
b. What are the features of an ore?
Answer:
a. Bauxite, Al2O3, 2H2O
b. 1. Easily available
2. Metal can be separated easily
3. High content of metal

Question 14.
The chemical reaction of calcium carbonate while heating is given. .
\(\mathrm{CaCO}_{2} \stackrel{\text { Heat }}{\longrightarrow} \mathrm{CaO}+\mathrm{CO}_{2}\)
How the reaction is made use in the metallurgy of iron?
Answer:
CaO is framed by the decomposition of Ca- CO3. This CaO acts as a flux and combines with SiO2 (gangue) to form CaSiO3 (Slag).

Question 15.
Find the relation and answer the following.
a. Zinc Sulphate : Roasting,
Calcium Carbonate:…………
b. Haematite: Magnetic Separation;
Bauxite:…………..
Answer:
a. Calcination
b. Leaching

Question 16.
The flowchart of the process of concentrate of aluminium ore is given. Complete the flowchart.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 26
Answer:
a. NaAlO2(Sodium aluminate)
b. Al(OH)3 /Aluminum hydroxide)
c. The precipitate is separated, washed well and strongly heated;
d. Al2O3

Production of Metals Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 1.
What is the importance of adding cryolite in the electrolysis of alumina? ‘
Answer:
Alumina has a very high melting point. Cryolite lowers the melting point of alumina and improves the conductivity of alumina.

Question 2.
What are gangue, flux and slag?
Answer:
Gangue: Impurities in the metal ore 1
Flux: Chemical substances used to convert impurities which are not easily removable (gangue) into slag.
Slag: substances which are easily removable when gangue and flux are combined.

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 3.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 27
a. Choose the ore from those given below which can be used in the above figure. Bauxite, Tin stone, Copper pyrites, Calamine
b. Give reason for your answer:
Answer:
a. Tin stone (SnO2)
b. This figure depicts magnetic separation. SnO2 is a magnetic ore. But the gangue, iron tungstate present in this also has magnetic property.

Question 4.
Haematite, the ore of iron undergo roasting.
a. Which impurity is not removed by this method?
b. How is it removed then? Explain.
Answer:
a. Silicon dioxide (SiO2)
b. It is removed during metallurgy. At high temperature, CaC03 (limestone) decomposes to form CaO, which is the flux. CaO combines with SiO2 and forms CaSiO3 (slag).
CaCO3(s) → CaO(s) + CO2(g)
CaO(s) + SiO2(s) → CaSiO3(s)

Question 5.
During the concentration process of bauxite,
a. Why is hot concentrated NaOH used?
b. Why isAl(OH)3 added in small quantity and diluted with water to sodium aluminate solution?
Answer:
a. Only bauxite is soluble in hot concentrated-. ted NaOH. As the impurities are insoluble, they can be easily filtered. This process is known is leaching.
b. When Al(OH)3 is added in small quantity and diluted with water to sodium aluminate solution, the whole aluminium in the solution gets precipitated as Al(OH)3. The Al(OH)3 precipitate is separated from the solution. Then it is washed and heated strongly to form pure Al2O3 or alumina.

Question 6.
Define:
a. Cast iron
b. Wrought iron
Answer:
a. Cast iron is formed by heating pig iron, scrap iron and coke. Cast iron contains about 3% of carbon. Cast iron expands on solidification. So these are used to make molds. Though it is strong, it is brittle.
b. When cast iron is purified, it becomes wrought iron which is comparatively a pure form of iron. Wrought iron contains about 0.2% to 0.5% of carbon. Small amounts of phosphorus, silicon, etc. are also present.

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 7.
Match columns A, B and C suitably.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 28
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 29

Question 8.
The concentration methods of certain ores are given below. Why these methods are used?
a. Bauxite – Leaching
b. Magnetite – Magnetic separation
c. Copper pyrites – Froth floatation
Answer:
a. Bauxite gets dissolved in hot concentrate NaOH. But the impurities does not dis-solve in this.
b. Magnetite, the ore of iron has magnetic properties but the impurities does not have.
c. Copper pyrites have a lesser density and impurities have higher density. Also, only the ore particles float in pine oil.

Question 9.
Explain the relationship between reactivity series of metals and metallurgy.
Answer:
Metals such as K,”Na, Ca, Mg and Al are placed above in the reactivity series. Strong reducing agent like electricity is used in the production of these metals by the electrolysis of their molten metallic compounds. Weak reducing agent such as carbon/carbon monoxide is used for the production of Zn, Fe, Ni, Sn and Pb. Copper is produced by the oxidation-reduction reactions of metal sulfide. Ag, Au, etc

Question 10.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 30
Purification of copper is depicted here.
a Identify the anode, cathode and electrolyte.
b. Write the chemical equation during electrolysis.
c. What is seen below the positive electrode?
Answer:
a. Anode : Impure copper
Cathode : Pure copper
electrolyte : aqeous solution of CuSO4 to which H2SO4 is added.

b. At anode : Cu → Cu2+ + 2e
At cathode : Cu2+ + 2e → Cu

c. Anode mud – impurities in impure copper

Question 11.
Certain alloys are given below.
i. Nichrome
ii. Stainless steel
a. What are the constituent elements in them?
b. What is the reason for the difference in their properties?
c. Write one use of each.
Answer:
i. Nichrome: Fe, Ni, Cr, C
ii. Stainless steel: Fe, Cr, Ni, C
b. The constituent elements are same in both but their ratios are different. So their properties also differ.
c. Nichrome : for making heating coils Stainless steel: to make utensils

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 12.
Describe the following:
a. Calcination
b. Roasting v
Answer:
Extraction of metals from the concentrated ore have 2 stages:-
a. Calcination: It is the process in which the ore is heated in the absence of air at a temperature below its melting point so that the moisture content of ore, volatile impurities, bio substances, etc. can be removed. Along with this, metal carbonates and hydroxides are converted into its oxide.

b. Roasting: It is the process in which the ore is heated in the presence of air at a temperature below its melting point so that the moisture content of ore, sulfur, phosphorous, etc, are converted into its oxide and can be removed. Sulfide ores also get converted into oxides.

Question 13.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 31
Answer:
a. Haematite
b. Levigation
c. Roasting
d. Impurities with less density are removed.
e. Moisture content is removed. Sulfur, Arsenic, phosphorous, etc. are converted into its oxides. As they are in gaseous state, these are also removed.

Question 14.
Minerals of certain metals are given below. Write down the refining method of each.
a. Tin
b. Copper
c. Zinc
d. Lead
e. Cadmium
f. Silver
g. Mercury
Answer:
a. Tin – Liquation
b. Copper – Electrolysis
c. Zinc – Distillation
d. Lead – Liquation
e. Cadmium – Distillation
f. Silver – Electrolysis
g. Mercury – Distillation

Question 15.
The figure depicts the electrolysis of mixture of alumina and cryolite. Label anode, cathode and electrolyte in the figure.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 32
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 4 Production of Metals 33

Mathematics of Chance Questions and Answers Class 10 Maths Chapter 3 Kerala Syllabus Solutions

You can Download Mathematics of Chance Questions and Answers, Activity, Notes PDF, Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Maths Chapter 3 Mathematics of Chance Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Maths Chapter 3 Mathematics of Chance Notes

Textbook Page No. 71

Mathematics Of Chance Questions And Answers Kerala Syllabus 10th Standard Question 1.
A box contains 6 black and 4 white balls. If a ball is taken from it. What is the probability of it being black? And the probability of it being white?
Answer:
Total no. of balls = 10
No. of black balls = 6
No. of white balls = 4
Probability of it to be black = \(\frac { 6 }{ 10 }\) = \(\frac { 3 }{ 5 }\)
Probablitiy of to be white = \(\frac { 4 }{ 10 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Mathematics Of Chance Class 10 Kerala Syllabus Kerala Syllabus Question 2.
There are 3 red balls and 7 green balls in a bag, 8 red and 7 green balls in another.
i. What is the probability of getting a red ball from the first bag?
ii. From the second bag?
iii. If all the balls are put in a single bag, What is the probability of getting a red ball from it?
Answer:
i. Total no. of balls in the first bag = 10
No. of red balls = 3
P(red ball) = 3/10

ii. Total no. of balls in the second bag= 15 No. of red balls = 8
P(red ball) = 8/15

iii. Total no. of balls in both bags = 25
Total no. of red balls = 11
P(red ball) = 11/25

Mathematics Of Chance Questions And Answers Pdf Kerala Syllabus 10th Standard Question 3.
One is asked to say a two-digit number. What is the probability of it being a perfect square?
Answer:
Total no. of two-digit numbers = 90
Perfect squares from 10 to 99 are 16, 25, 36, 49, 64, 81.
There are 6 favourable numbers Probability = \(\frac { 6 }{ 90 }\) = \(\frac { 1 }{ 15 }\)

Mathematics Of Chance Extra Questions And Answers Kerala Syllabus 10th Standard Question 4.
Numbers from 1 to 50 are written on slips of paper and put in a box. A slip is to be drawn from it; but before doing so, one must make a guess about the number, either prime number or a multiple of five. Which is the better guess? Why?
Answer:
Probablity of getting prime numbers from 1 to 50 = \(\frac { 15 }{ 50 }\) = \(\frac { 3 }{ 10 }\)
Probability of getting a multiple of 5 from 1 to 50 = \(\frac { 10 }{ 50 }\) = \(\frac { 1 }{ 5 }\)
∴ Better guess would be prime numbers as probability of that is more.

Sslc Maths Mathematics Of Chance Kerala Syllabus 10th Standard Question 5.
A bag contains 3 red beads and 7 green beads. Another contains one red and one green more. The probability of getting a red from which bag is more?
Answer:
Total no. of beads in first bag = 10
No. of red beads in first bag = 3
P(red ball) in first bag = \(\frac { 3 }{ 10 }\)
Total no. of beads in second bag = 12
No. of red beads in second bag = 4
P(red ball) in second bag = \(\frac { 4 }{ 12 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
The probability of getting a red bead is more from the second bag since, \(\frac{1}{3}>\frac{3}{10}\left(\frac{10}{30}>\frac{9}{30}\right)\)

Textbook Page No. 72

In each picture below, the explanation of the green part is given. Calculate in each, the probability of a dot put without looking to be within the green part.

Mathematics Of Chance Pdf Kerala Syllabus 10th Standard Question 1.
A square got by joining the mid points of a bigger square.
Mathematics Of Chance Questions And Answers Kerala Syllabus 10th Standard
Answer:
∴ Probability = \(\frac { 4 }{ 8 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Mathematics Of Chance Class 10 Kerala Syllabus Kerala Syllabus

Class 10 Maths Chapter 3 Mathematics Of Chance Kerala Syllabus Question 2.
A square with all vertices on a circle
Mathematics Of Chance Questions And Answers Pdf Kerala Syllabus 10th Standard
Answer:
Side of square = a = 2cm Radius
Mathematics Of Chance Extra Questions And Answers Kerala Syllabus 10th Standard
ie., The area of the square is 2/π the area of the circle.
Sslc Maths Mathematics Of Chance Kerala Syllabus 10th Standard
Probability = \(\frac{a^{2}}{\frac{\pi}{2} a^{2}}=\frac{4}{2 \pi}=\frac{2}{\pi}\)
Probablity ofthe dot falling on the square is \(\frac { 2 }{ π }\) = 0.64

Sslc Maths Chapter 3 Questions And Answers Kerala Syllabus Question 3.
Circle exactly fitting inside a square.
Mathematics Of Chance Pdf Kerala Syllabus 10th Standard
Answer:
If radius of circle is r
Side of the square = 2r
Area of the square = 4r2
Area of the circle= πr2
Class 10 Maths Chapter 3 Mathematics Of Chance Kerala Syllabus

Mathematics Of Chance Extra Questions Kerala Syllabus 10th Standard Question 4.
A triangle got by joining alternate vertices of a regular hexagon.
Sslc Maths Chapter 3 Questions And Answers Kerala Syllabus
Answer:
The area of regular hexagon having side a = \(\frac{3 \sqrt{3}}{2} a^{2}\)
Side of the triangle got by joining alternate vertices = √3a
Area of triangle = \(\frac{\sqrt{3}}{4}(\sqrt{3} a)^{2}=\frac{3 \sqrt{3}}{4} a^{2}\)
∴ Probability of the dot falling on the tri-angle = \(\frac{3 \sqrt{3}}{4} a^{2} \times \frac{2}{3 \sqrt{3} a^{2}}=\frac{2}{4}=\frac{1}{2}\)

Sslc Maths Chapter 3 Solutions Kerala Syllabus 10th Standard Question 5.
A regular hexagon formed by two overlapping equilateral triangles.
Mathematics Of Chance Extra Questions Kerala Syllabus 10th Standard
Answer:
Area of two equilateral triangles
Sslc Maths Chapter 3 Solutions Kerala Syllabus 10th Standard
Area of regular hexagon = \(\frac{3 \sqrt{3}}{2} a^{2}\)
Area of regular hexagon is half of the area of equilateral triangle.
∴ Probability of dot falling on the hexagon
Class 10 Maths Chapter 3 Kerala Syllabus

Textbook Page No. 75

Class 10 Maths Chapter 3 Kerala Syllabus Question 1.
Raj ani has three necklaces and free pairs of earrings, of green, blue and red stones. In what all different ways can she wear them? What is the probability of her wearing the necklace and earrings of the same color? Of different colors?
Answer:
Possible ways of wearing:

NecklaceEarring
GreenGreen
GreenBlue
GreenRed
BlueGreen
BlueBlue
BlueRed
RedGreen
RedBlue
RedRed

Raj ani can wear the ornaments in 9 different ways.
Probability of wearing necklace and earring of same colour = \(\frac { 3 }{ 9 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
Probability of wearing necklace and earring of different colour = \(\frac { 6 }{ 9 }\) = \(\frac { 2 }{ 3 }\)

Sslc Maths Chapter 3 Notes Question 2.
A box contains four slips numbered 1, 2, 3, 4 and another box contains two slips numbered 1,2. If one slip is taken from each, what is the probability of the sum of numbers being odd? What is the probability of the sum being even?
Answer:

First boxSecond boxSum
112
123
213
224
314
325
415
426

Probability of sum being odd = \(\frac { 4 }{ 8 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Probability of sum being even = \(\frac { 4 }{ 8 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Kerala Syllabus 10th Standard Maths Chapter 3 Question 3.
A box contains four slips numbers 1, 2, 3, 4 and another contains three slips numbered 1, 2, 3. If one slip is taken from each, what is the probability of the product being odd? The probability of the product being even?
Answer:

First boxSecond boxProduct
111
122
133
212
224
236
313
3      .26
339
414
428
4312

Probability of sum being odd = \(\frac { 4 }{ 12 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
Probability of sum being even = \(\frac { 8 }{ 12 }\) = \(\frac { 2 }{ 3 }\)

10 Th Maths Text Book Questions And Answers Question 4.
From all two-digit numbers with either digit 1, 2 or 3 one number is chosen.
i. What is the probability of both digits being the same?
ii. What is the probability of the sum of the digits being 4?
Answer:
Two digit numbers
11, 12, 13, 21, 22, 23, 31, 32, 33.
i. P (both digits being same) = \(\frac { 3 }{ 9 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)
ii. P(sum of digits being 4) = \(\frac { 3 }{ 9 }\) = \(\frac { 1 }{ 3 }\)

10th Class Maths Textbook Answers Question 5.
A game for two players. First, each has to decide whether he wants odd number or even number. Then both raise some fingers of one hand. If the sum is odd, the one who chose odd at the beginning wins; if it is even, the one who chose even wins. In this game, which is the better choice at the beginning, odd or even?
Answer:
The results in the order when the first player raises one finger and second player raises one finger and so on.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 12

Textbook Page No. 78

Maths Chapter 3 Class 10 Kerala Syllabus 10th Standard Question 1.
In class 10A, there are 30 boys and 20 girls. In 10B, there are 15 boys and 25 girls. One student is to be selected from each class.
i. What is the probability of both being girls?
ii. What is the probability of both being boys?
iii. What is the probability of one boy and one girl?
iv. What is the probability of at least one boy?
Answer:
i. Total no. of possible pairs = 50 × 40 = 2000
No. of pairs in which both are girls = 20 × 25 = 500
Probability of both being girls = \(\frac { 500 }{ 2000 }\) = \(\frac { 1 }{ 4 }\)

ii No. of pairs in which both are boys = 30 × 15 = 450
Probability of both being boys = \(\frac { 450 }{ 2000 }\) = \(\frac { 9 }{ 40 }\)

iii. No. of pairs in which one is boy and one is girl = 2000 – (500 + 450) = 2000 – 950 = 1050
Probability of one being boy and one girl = \(\frac { 1050 }{ 2000 }\) = \(\frac { 21 }{ 40 }\)

iv. No. of pairs in which atleast one is boy = 1050 + 450 = 1500
Probability in which atleast one is boy = \(\frac { 1050 }{ 2000 }\) = \(\frac { 3 }{ 4 }\)

Question 2.
One is asked to say a two-digit number.
i. What is the probability of both digits being the same?
ii. What is the probability of the first digit being larger?
iii. What is the probability of the first digit being smaller?
Answer:
i. Probability of two digits being same = \(\frac { 9 }{ 90 }\) = \(\frac { 1 }{ 10 }\)
(11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88, 99)

ii. Numbers in which first digit is greater than second digit are 10, 20, 21, 30, 31, 32, 40, 41, 42, 43, 50, 51, 52, 53, 54, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98,
45 outcomes, Required Probability = \(\frac { 45 }{ 90 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)

iii. Numbers in which first digit is smaller than second digit are
12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 45, 46, 47, 48, 49, 56, 57, 58, 59, 67, 68, 69, 78, 79, 89,
36 total no.of favourable outcomes = 36
Probability =
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 13

Question 3.
Each two-digit number is written on a paper slip and these are all put in a box. What is the probability that the product of the digits of a number drawn is a prime number? What if three-digit numbers are used instead?
Answer:
Total two-digit numbers = 90
Product of the digits of a number drawn is a prime number 12, 13, 15, 17, 21, 31, 51, 71.
(1 is not a prime number)
Total number whose product of the digits drawn is a prime number = 8
Probability of product of the digits drawn is a prime number = \(\frac { 8 }{ 90 }\) = \(\frac { 4 }{ 45 }\)
Total three-digit numbers = 900
Product of the digits of a number drawn is a prime number 112, 113, 115, 117, 121, 131, 151, 171.
Total number whose product of the digits drawn is a prime number = 8
Probability of product of the digits drawn is a prime number = \(\frac { 8 }{ 900 }\) = \(\frac { 2 }{ 225 }\)

Question 4.
Two dice with faces numbered from 1 to 6 are rolled together. What are the possible sums? Which of these sums has the maximum probability?
Answer:
Each dice has the following numbers:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 14

Mathematics of Chance Orukkam Questions & Answers

Worksheet 1

Question 1.
How many odd numbers are there below 25
Answer:
12 odd numbers

Question 2.
How many prime numbers are there below 30?
Answer:
10 prime numbers

Question 3.
Find the number of two-digit even numbers?
Answer:
90 two-digit even numbers

Question 4.
How many two digits perfect squares are there?
Answer:
6

Question 5.
Write all three-digit numbers that can be written using the digits 3, 6, 8 without repeating the digits.
Answer:
368, 386, 683, 638, 836, 863

Question 6.
How many multiples of 7 are there in between 100 and 300?
Answer:
First multiple of 7 = 105
Last multiple of 7 = 294
Number of multiples
= Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 15

Question 7.
There are 50 children in a class. Thirty of them are girls. There are 40 children in another class. 25 of them are boys. One student is taken from each class at random. What is the number of outcomes? How many outcomes contain both boys. How many outcomes contain both girls. How many outcomes have one boy and one girl?
Answer:
Total pairs = 50 × 40 = 2000
No. of pairs in which both are boys = 20 × 25 = 500
No. of pairs in which both are girls = 30 × 15 = 450
No. of pairs in which one is a boy and the other a girl = 30 × 25 + 20 × 15 = 750 + 300 = 1050

Worksheet 2

Question 8.
A fine dot is placed into the picture with-out looking into it. What is the probability of falling the dot in the small semicircle? What is the probability of falling the dot outside the small semicircle but inside the big semicircle?
Answer:
Let the radius of circle be r, then the radius of
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 16

Question 9.
P, Q, R are the midpoints of the sides of triangle ABC. Another triangle is drawn by joining these points. A fine dot is placed into the figure without looking into the picture. What is the probability of falling the dot in triangle PQR?
What is the probability of falling the dot outside the triangle?
Answer:
Area of each small triangle is 1/4th of area of large triangle ABC.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 17
Probability of the dot falling on triangle PQR is = 1/4
Probability of the dot falling on small triangle is = 1/4
Probability of the dot falling inside the triangle PQR is \(\frac{3}{4}-\frac{1}{4}=\frac{2}{4}=\frac{1}{2}\) less than that of outside the triangle.

Question 10.
What is the probability of occurring 53 Sundays in a leap year
Answer:
Leap year have 366 days.
That is 52 weeks and 2 days.
There two days are
Sunday – Monday, Monday – Tuesday, Tuesday – Wednesday, Wednesday – Thursday, Thursday – Friday, Friday – Saturday, Saturday – Sunday.
∴ Probability for to occur 53 Sunday is 2/7.

Question 11.
You can see a triangle inside a square. ABCD is a square. P, Q are the midpoints of C D and C B. A fine dot is placed into the figure without looking into the figure. What is the probability of falling the dot in triangle APQ?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 18

Question 12.
The value of 21, 22, 23… 250 are written in small papers and put it in the box. A paper is taken at random. What is the probability of getting a number having 4 in ones place? What is the probability of falling 8 in the one’s place?
Answer:
The 13 numbers having 4 in one’s place are 22, 26, 210 …, 250.
∴ Probability = \(\frac { 13 }{ 50 }\)
The 12 numbers having 8 in one’s place are 23, 27, 211 …, 247.
∴ Probability = \(\frac { 12 }{ 50 }\)

Worksheet 3

Question 13.
Numbers from 1 to 10 are written in small papers and placed in a box. One number is taken from the box at random. What is the probability of getting a prime number?
Answer:
Probability of getting a prime number = \(\frac { 4 }{ 10 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Question 14.
Two boxes contain tokens on which numbers 1, 2, 3, 4 are written One token is taken from each box. What is the probability of getting sum of the face numbers a prime number
Answer:
Pairs of numbers in tokens are
(1.1) , (1,2), (1,3), (1,4)
(2.1), (2, 2), (2, 3), (2, 4)
(3, 1), (3,2), (3; 3), (3,4)
(4, 1), (4, 2), (4, 3), (4,4).
Pairs getting sum as prime numbers
(1.1) , (1,2), (1,4), (2, 1), (2, 3), (3, 2), (3, 4), (4, 1), (4, 3)
Probability of getting sum of the face numbers a prime number = \(\frac { 9 }{ 16 }\)

Question 15.
One box contains 8 black balls and 12 white balls. Another box contains 9 black and 6 white balls. One ball is taken from each box at random. What is probability of getting both black? What is the probability of getting both white? What is the probability of getting one black and one white?
Answer:
Total pairs = 20 x 15 = 300
Number of pairs getting both black= 8 x 9 = 72
Probability of getting both black = \(\frac { 72 }{ 300 }\) = \(\frac { 6 }{ 25 }\)
Probability of getting one black and one white
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 19

Question 16.
In the figure, a triangle is drawn by joining the alternate vertices of a regular hexagon. A fine dot is placed into the figure at random. What is the probability of falling the dot in the triangle?
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 20
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 21
Probability of the dot falling on triangle
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 22

Question 17.
What is the probability of occurring four Wednesdays in 23 consecutive days in a month?
Answer:
23 days = 3 weeks + 2 days
Wednesday comes on Tuesday + Wednesday, Wednesday + Thursday when two days are taken.
Total probabilities (Sunday, Monday), (Monday, Tuesday), (Tuesday, Wednesday), (Wednesday, Thursday), (Thursday, Friday), (Friday, Saturday), (Saturday, Sunday)
∴ Total probabilities = 7
∴ Probabilities = 2/7

Mathematics of Chance SCERT Question Pool Questions & Answers

Question 18.
One is asked to say a two digit number. What is the probability of being the number not a perfect square? [Score : 3, Time : 3 Minutes]
Answer:
Total number of two digit number : 90 (1)
Total number of two digit perfect squares: 6 (1)
Number of two digit numbers which are not perfeet squares : 90 – 6 = 84,
Probability = \(\frac { 84 }{ 90 }\) = \(\frac { 42 }{ 45 }\) (1)

Question 19.
A bag contains 10 blue balls and 12 yellow balls. Another contains 15 blue balls and 7 yellow balls.
a. What is the probability of getting a yellow ball from the first bag?
b. What is the probability of getting a yellow ball from the second bag?
C. If all the balls are put in a single bag, what is the probability of getting a yellow ball from it? [Score : 4, Time : 4 Minutes]
Answer:
a. Total number of balls in the first bag = 10 + 12 =22, Number of yellow balls = 12
Probability of getting a yellow ball = \(\frac { 12 }{ 22 }\) = \(\frac { 6 }{ 11 }\) (1)

b. Total number of balls in the second bag = 15 + 7 = 22, Number of a yellow ball = 7
Probability of getting a yellow ball = \(\frac { 7 }{ 22 }\) (1)

c. Total number of balls = 22 + 22 = 44
Number of yellow balls = 12 + 7 = 19 (1)
Probability of getting a yellow ball = \(\frac { 19 }{ 44 }\) (1)

Question 20.
A regular hexagon is drawn with its vertices on a circle. Without looking into the I picture, if one put dot in that picture, what is the probability of being the dot not in the regular hexagon? [Score: 4, Time: 3 Minutes] .
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 23
Answer:
Area of circle = πr2
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 24

Question 21.
In the figure, all the four shaded semicircles have same area. If we put a dot in the figure without looking into it, what is the probability of being the dot in the shaded semicircles? [Score : 3, Time: 5 Minutes]
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 25
Answer:
If the radius of the shaded semicircle is r,
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 26

Question 22.
What is the probability of getting 5 Sundays in December in a calendar year? [Score : 3, Time : 5 Minutes]
Answer:
There are 31 days in December. That means 4 full weeks and 3 days.
The probable three days are as shown below.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 27
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 28

Question 23.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 29
Two semicircles are drawn in a square as shown. If we put a dot in the figure, without looking into it, what is the probability of being the dot in the shaded region? [Score: 3, Time: 5 Minutes]
Answer:
If a is the side of a square,
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 30

Mathematics of Chance Exam Oriented Questions and Answers

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 24.
A bag contains 6 red balls, 8 green balls, and 8 white balls. One ball is drawn at random from the bag, find the probability of getting
i. A white or green ball
ii. Neither green ball nor a red ball.
Answer:
Red balls = 6
Green balls = 8
White balls = 8
Total number of balls = 6 + 8 + 8 = 22
a. The probability of getting a white or green ball = 16/20
b. The probability of getting neither green balls nor a red ball = 8/20

Question 25.
20 cards numbered 1, 2, 3, 4, ….19, 20 are put in a box. One boy draws a card from the box. Find the probability that the number on the card is:
i. Prime
ii. Divisible by 3
Answer:
Total number of outcomes = 20
a. Prime numbers from 1 to 17 are 2, 3, 5, 7, 11,13, 17, 19.
Number of outcomes = 8
The probability that the card drawn is prime number = 8/20

b. Numbers are divisible by 3 are 3, 6, 9, 12, 15, 18.
Number of outcomes = 6
The probability that the card drawn is divisible by 3 = 6/20

Question 26.
In a bag, there were 3 white balls and 5 black balls. From this one ball is taken, then
a. What is the probability of being blackball?
b. What is the probability of being white ball?
Answer:
Total no. of balls is 8 and in that 5 of then are black balls.
a. Probability of getting black balls = 5/8
b. 3 of the balls were white, so the probability of getting white balls = 3/8

Question 27.
a. How many two-digit natural numbers are there in all?
b. If we choose one number from the two-digit numbers, what is the probability that the sum of digits of that number will be 10?
Answer:
a. Number of two-digit natural numbers = 90

b. Numbers whose sum of digits will be 10 is 19, 28, 37, 46, 55, 64, 73, 82, 91
Probability that the sum of digits of that number will be 10 = \(\frac { 9 }{ 90 }\) = \(\frac { 1 }{ 10 }\)

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 28.
In selecting a two-digit number up to 50.
a. What is the probability of the digit in the ten’s place to be larger than the digit in the one’s place?
b. What is the probability of the digit in the tens place to be smaller than the digit in the one’s place?
Answer:
Total numbers of two-digit numbers up to 50 = 41
a. Number of numbers with the digit in the tens place to be larger than the digit in the units place = 11
Probability that the number with tens place digit is larger than the digit in the unit place = 11/41

b. Probability that the number with the tenth place digit is smaller than the digit in the unit place = 26/41

Question 29.
A black dice and a white dice are thrown at the same time,
a. Write all the possible outcomes.
b. What is the probability that the sum of the two numbers is to be 8.
c. What is the probability that being the same number to be on both dice?
Answer:
a. Total outcomes
(1,1), (1,2), (1,3), (1,4), (1,5), (1,6) ‘
(2,1), (2,2), (2,3), (2,4), (2,5), (2,6) .
(3,1), (3,2), (3,3), (3,4), (3,5), (3,6)
(4.1), (4,2), (4,3), (4,4), (4,5), (4,6)
(5.1) , (5,2), (5,3), (5,4), (5,5), (5,6)
(6.1), (6,2), (6,3), (6,4), (6,5), (6,6)
Total = 36

b. Sum of two numbers is to be 8 = 5
(2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2),
Probability = 5/36

c. Probability of being same number =(1,1),(2,2), (3,3), (4,4), (5,5), (6,6),
Total = 6
Probability = \(\frac { 6 }{ 36 }\) = \(\frac { 1 }{ 6 }\)

Question 30.
A box contains 400 electronic toy cars. Among them, 12 are defective. One toy is taken out at random. What is the probability that
a. It is a defective toy.
b. It is a non-defective toy.
Answer:
Total number of cars = 400
Number of defective toys = 12
Number of non-defective toys = 400 – 12 = 388
a. Probability of getting a defective toy = \(\frac { 12 }{ 400 }\) = \(\frac { 3 }{ 100 }\)

b. Probability of getting a non-defective toy = \(\frac { 388 }{ 400 }\) = \(\frac { 97 }{ 100 }\)

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 31.
Natural numbers from 1 to 30 are written on paper slips and kept in a box. If one slip is taken from the box,
a. What is the probability of this number to be even?
b What is the probability of this number to be a multiple of 3?
c. What is the probability of this number to be a multiple of 3 and 5?
d. What is the probability that this number be a natural number?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 31

Question 32.
There is one spot at one side of the cube, two on another side, three on the third side and so on. There are spots on all the six faces; in this order. Another cube which is marked in the same way is taken.
a. If both the cubes are thrown, what is the probability that the total number of spots on the upper faces is 6?
b. What is the probability that the sum of the spots on the upper faces is 9?
c. What is the probability that the sum of the spots be one?
d. What is the probability that the sum of the spots be a prime number?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 32

Question 33.
In a pack of 52 cards, half are red and the rest are black. There are 4 Suits of 13 cards each and having the signs ‘hearts’, ‘spade’, ‘clubs’ and ‘diamond’. If a card is picked from this pack.
a. What is the probability of it being black?
b. Whatistheprobabilityofitbeingaspade?
c. What is the probability of it being a spade or a diamond?
Answer:
a. Total number of cards = 52
Number of black cards = 26
Probability of the picked card being black = \(\frac { 26 }{ 52 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)

b. No. of spade cards = 13
Probability of a picked card being spade = \(\frac { 12 }{ 52 }\) = \(\frac { 1 }{ 4 }\)

c. No. of cards spade or diamond =13 + 3 = 26
Probability of a picked card being spade or diamond = \(\frac { 26 }{ 52 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Long Answer Type Questions (Score 5)

Question 34.
A man is asked to say a 3 digit number,
a. What is the probability that the first and last digits be equal?
b. What is the probability that the last two digits be ‘O’?
c. What is the probability that the last digits being greater than the first?
Answer:
Total 3 digit numbers = 900
a. Numbers with first and last digits are equal
101, 111, 121, 131, 141, 151, 161, 171, 181, 191, 202, 212, 222, 232, 242, 252, 262, 272, 282, 292, 303, 313, 323, 333, 343, 353, 363, 373, 383, 393
There are 90 such numbers.
∴ Probability = \(\frac { 90 }{ 900 }\) = \(\frac { 1 }{ 10 }\)

b. The numbers with last two digits zero are 100, 200, 300,……… 900 total numbers 9.
∴ Probability = \(\frac { 9 }{ 900 }\) = \(\frac { 1 }{ 100 }\)

c. The numbers with the last digit greater than the first digit is 36
∴ probability = \(\frac { 36 }{ 90 }\) = \(\frac { 2 }{ 5 }\)

Question 35.
There are 10 black pearls and 5 white pearls in the box A. There are 8 black pearls and 7 white pearls in box B.
a. Which box has more probability of be ing the pearls black, when a pearl from each of the boxes is taken?
b. What is the probability to get a white pearl from the box A?
c. What is the probability to get a black pearl from box B?
d. If all the pearls in the box B is dropped in the box A, then what is the probability to get a black pearl from it?
Answer:
a. Box A because it has more black pearl
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 33

Question 36.
Cards marked with the numbers 2 to 101 are placed in a box and mixed thoroughly. One card is drawn from this box. Find the probability that the number of the card is
a. an even number
b. a number less than 16
c. a number which is a perfect square
d. a prime number less than 25
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 34

Mathematics of Chance Memory Map

When probabilities are explained in terms of numbers it is the ratio of number of favorable outcomes to the total number of outcomes.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 35
The least probability will be 0 and the highest will be 1. The probability will be a number between 0 and 1.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 36
If an event can be completed in ‘m’ ways and another event can be completed in ‘n’ ways then both the events can be completed one after the other in m x n ways.
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 37
Kerala Syllabus 10th Standard Maths Solutions Chapter 3 Mathematics of Chance - 38

Compounds of Non-Metals 10th Class Chemistry Notes Malayalam Medium Chapter 5 Kerala Syllabus

Students can Download Chemistry Chapter 5 Compounds of Non-Metals Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Chemistry Chapter 5 Compounds of Non-Metals Questions and Answers Malayalam Medium

SCERT 10th Standard Chemistry Textbook Chapter 5 Solutions Malayalam Medium

Sslc Chemistry Chapter 5 Notes Malayalam Medium

Sslc Chemistry Chapter 5 Malayalam Medium
Sslc Chemistry Chapter 5 Malayalam
Chemistry Class 10 Chapter 5 Kerala Syllabus

Chemistry Chapter 5 Class 10 Kerala Syllabus
Chemistry Chapter 5 Class 10 Kerala Syllabus
Sslc Chemistry Chapter 5 Questions And Answers

Hsslive 10th Chemistry Notes
10th Chemistry Notes Malayalam Medium
Chemistry Class 10 Kerala Syllabus
10th Chemistry Notes Kerala Syllabus

10th Class Chemistry Notes Pdf Malayalam Medium
Chemistry 10 Kerala Syllabus Notes
10th Class Chemistry Notes Malayalam
Sslc Chemistry Notes Malayalam Medium

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Notes
10th Standard Chemistry Notes
Chemistry Notes For Class 10 Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 20
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 21
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 22

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 23
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 65
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 25

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 26
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 27
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 28

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 29
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 30
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 31
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 32

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 33
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 34
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 35

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 36
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 37
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 38
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 40

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 41
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 42
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 43
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 44

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 45
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 46
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 47
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 48

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 49
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 50
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 51
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 52

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 53
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 54
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 55
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 56

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 57
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 58
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 59
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 60

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 61
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 62
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 63
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 5 Compounds of Non-Metals in Malayalam 64

Class 10 Chemistry Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Notes Kerala Syllabus

You can Download Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Chemistry Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Chemistry Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Solutions

Text Book Page No: 97

Nomenclature Of Organic Compounds And Isomerism Class 10 Question 1.
The given structures indicate the valency of carbon. Imagine that hydrogen atoms are added to these structures. Complete the given structures.
Nomenclature Of Organic Compounds And Isomerism Class 10
Answer:
Sslc Chemistry Chapter 6 Kerala Syllabus

Text Book Page No: 98

Sslc Chemistry Chapter 6 Kerala Syllabus Question 2.
Complete the table (6.2) given below.
Sslc Chemistry Chapter 6 Solutions Kerala Syllabus
Answer:
Chemistry Chapter 6 Class 10 Kerala Syllabus

Sslc Chemistry Chapter 6 Solutions Kerala Syllabus Question 3.
What is the relationship between the number of atoms of carbon and hydrogen in alkane?
Answer:
Number of hydrogen atoms are equal to adding 2 with twice of number of carbon atoms.

Chemistry Chapter 6 Class 10 Kerala Syllabus Question 4.
If an alkane contains ‘n’ carbon at-oms, how many hydrogen atoms will be there?
Answer:
2n + 2

Chemistry Class 10 Chapter 6 Kerala Syllabus Question 5.
If so, can you deduce a general formula for alkanes?
Answer:
CnH2n+2

Text Book Page No: 99

Nomenclature Of Organic Compounds And Isomerism Kerala Syllabus Class 10 Question 6.
What is the difference between the number of carbon atoms and hydrogen atoms in CH4 and C2H6 ?
Answer:
One carbon and two hydrogen atoms (CH2)

Sslc Chemistry Chapter 6 Notes Kerala Syllabus Question 7.
Is the difference same in the case of C2H6 and C3H8.
Answer:
Yes

Nomenclature Of Organic Compounds Class 10 State Syllabus Question 8.
What is the difference between the molecular formulae of any two successive alkanes?
Answer:
CH2

Class 10 Chemistry Chapter 6 Question 9.
Complete the table given below (Table 6.3).
Chemistry Class 10 Chapter 6 Kerala Syllabus
Answer:
Nomenclature Of Organic Compounds And Isomerism Kerala Syllabus Class 10

Text Book Page No: 100

Class 10 Chemistry Chapter 6 Kerala Syllabus Question 10.
Analyze Table 6.3 and find the number of hydrogen atoms in an alkene with ‘n’ carbon atoms.
Answer:
2n

Sslc Chemistry Chapter 6 Questions Kerala Syllabus Question 11.
If so, can a general formula of alkenes be deduced? Try to write it.
Answer:
CnH2n

Sslc Chemistry Chapter 6 Notes Pdf Kerala Syllabus Question 12.
Complete the table 6.4.
Sslc Chemistry Chapter 6 Notes Kerala Syllabus
Answer:
Nomenclature Of Organic Compounds Class 10 State Syllabus

Chemistry Class 10 Chapter 6 Kerala Syllabus Question 13.
Analyse Table 6.4 and find out how many hydrogen atoms would be present in an alkyne within carbon atoms.
Answer:
2n – 2

Sslc Organic Chemistry Kerala Syllabus Question 14.
If so, can a general formula of alkynes be deduced? Try to write the general formula of alkynes?
Answer:
CnH2n-2

Sslc Chemistry Nomenclature Of Organic Compounds Kerala Syllabus Question 15.
Check whether the alkynes given in the above table are members of a homologous series.
Answer:
Yes

Text Book Page No: 102

Chemistry Chapter 6 Class 10 Kerala Syllabus Question 16.
Write the IUPAC names of all the alkanes in Table 6.2.
Answer:
CH4 — Methane
C2H6 — Ethane
C3H8 — Propane
C4H10 — Butane
C5H12 — Pentane

Text Book Page No: 103

Class 10 Chemistry Chapter 6 Notes Kerala Syllabus Question 17.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 9
number for the carbon atom carrying the branch?
b. Number of carbon atoms in the main chain.
c. Word root
d. Suffix
e. Name of the alkyl radical coming as branch.
f. Position of the branch.
Answer:
a. 2
b. 4
c. But
d. -ane
e. methyl
f. 2

Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 6  Questions 18.
Complete the table 6.3.
Class 10 Chemistry Chapter 6
Answer:
Class 10 Chemistry Chapter 6 Kerala Syllabus

Text Book Page No: 104

Hsslive Guru 10th Chemistry Kerala Syllabus Question 19.
Some structural formula are given below. Name them.
Sslc Chemistry Chapter 6 Questions Kerala Syllabus
Answer:

  • Number of carbon atoms in the main chain: 5
  • Number of branch/branches: 2
  • Position of the first branch while numbering from left to right: 2
  • Position of the first branch while numbering from right to left: 2
  • Is there any change in the position number: Nil
  • IUPAC name: 2, 4 dimethyl pentane

Text Book Page No: 105

10th Class Chemistry Chapter 6 Malayalam Kerala Syllabus Question 20.
Sslc Chemistry Chapter 6 Notes Pdf Kerala Syllabus
Number the carbon atoms in the main chain of the above compound given above. Put an ✓ against the correct position numbers of the branches.

Answer:

a. What is the IUPAC name?
Answer:
2,4 – Dimethyl hexane.

b. Which is the second branch?
Answer:
CH3

c. When does this branch get the lowest number? Put a ✓ mark against the correct one.
d. While numbering from left to right
e. While numbering from right to left
Answer:
While numbering from right to left ✓

Class 10 Organic Chemistry Questions Kerala Syllabus Question 21.
Write the IUPAC name of the compound given below.
Chemistry Class 10 Chapter 6 Kerala Syllabus
Answer:
2, 3, 6 – trimethylheptane

Hsslive Guru Chemistry Kerala Syllabus Question 22.
Sslc Organic Chemistry Kerala Syllabus
See the given compound
Answer:
No. of branches in this compound: 2
Names of the branches: methyl
Position numbers of branches: 2, 2
IUPAC name: 2, 2-dimethylbutane

Text Book Page No: 106

Hss Live Guru 10th Chemistry Kerala Syllabus Question 23.
How can the structure of 2, 3- dimethylbutane be written?
Answer:
Sslc Chemistry Nomenclature Of Organic Compounds Kerala Syllabus

a. How many carbon atoms are present in its main chain?
Answer:
4

b. Let us represent the main chain.
Answer:
C – C – C- C

c. Which are the branches?
Answer:
Methyl groups – 2 in number

d. What are the positions?
Answer:
2, 3

Question 24.
Complete the table given below. (Table 6.4).
Chemistry Chapter 6 Class 10 Kerala Syllabus
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Chapter 6

Text Book Page No: 107

Question 25.
Complete the table 6.5.
Hsslive Guru 10th Chemistry Kerala Syllabus
Answer:
10th Class Chemistry Chapter 6 Malayalam Kerala Syllabus

Question 26.
Can you write the structural formula of the compound C2H4 ?
Answer:
CH2 = CH2

Question 27.
If so, what will be structural formula of But – 2- ene?
Answer:
CH3 – CH = CH – CH3

Text Book Page No: 108

Question 28.
Which is IUPAC name of the com-pound CH3 – CH2 – CH = CH – CH3? Tick (✓) the right one.
Pent – 3 – ene
Pent – 2 – ene
Answer:
Pent – 2 – ene ✓

Question 29.
CH3 – C = C – CH3 But – 2 – yne
How many hydrocarbons can be written by changing the position of triple bond in this compound? Try to write their IUPAC names also.
Answer:
CH3 = C – C – CH3 But – 1 – yne
CH3 – C = C – CH3 But – 2 – yne
CH3 – C – C = CH3 But – 1 – yne

Text Book Page No: 109

Question 30.
Try to write down the molecular formula of Benzene.
Answer:
C6H6

Text Book Page No: 110

Question 31.
See the compound given below.
CH3 – CH2 – CH2 – OH
Write its molecular formula.
Answer:
C3H8O

Question 32.
Class 10 Organic Chemistry Questions Kerala Syllabus
Write the molecular formula.
Answer:
C3H8O

Question 33.
Then try to write the IUPAC name of the second compound.
Answer:
Propan – 2 – ol

Text Book Page No: 112

Question 34.
Complete the table 6.6.
Hsslive Guru Chemistry Kerala Syllabus
Answer:
Hss Live Guru 10th Chemistry Kerala Syllabus

Question 35.
See the two compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 24
a. What are the similarities between these two compounds?
Answer:
No change in the molecular formula and functional group

b. Molecular formula : C3HgO
c. Functional group: OH
d. What is the difference between them?
Answer:
Position is different

Question 36.
Examine the two compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 25
a. Try to write the molecular formula. Can’t you write the IUPAC names of these compounds?
Answer:
Molecular formula: C4H10
IUPAC Name: Butane, 2 – Methyl Propane.

b. What is the difference between them?
Answer:
The structure of carbon chains differs from each other.

Text Book Page No: 113

Question 37.
What are the functional groups in CH3 – CH2 – OH and CH3 – O – CH3 ?
Answer:
-OH, CH3-O-

Question 38.
Try to write down their molecular formula
Answer:
C2H6O

Question 39.
Are they isomers?
Answer:
Yes. They show functional isomerism

Text Book Page No: 114

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 15s Question 40. Try to write down all position isomers of the compounds CH3 -CH2 – CH2 – Cl.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 26

Question 41.
Examine the compounds given below and find out the isomeric pairs. To which type do they belong?
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 27
Answer:
Pairs of isomers :
1. CH3 – CH2 -CH2 -CH2 -CH3,
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 28
: Chain isomerism.
2. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -OH,
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 29
: Position isomerism.
5. CH3 -CH2 -CH2 -OH
6. CH3 -CH2 -O -CH3
: Functional Isomerism

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 5s Question 42. How many position isomers are possible for CH3 -CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH.
Answer:
3

a. Write the structure and IUPAC names of its functional isomers?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 30

Question 43.
How many position isomers are possible for CH3 – CH2 – CH2 – CH2- CH2 – CH3 ? Write them down.
Answer:
5

i. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -CH2 -CH3
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 31
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 31a

Organic Chemistry Chapter 1 Problem 6s Question 44.
The structural formula of various compounds are given. Tabulate them into different pairs of isomers. Write down their IUPAC names also.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 32
Answer:
Chain isomers
1. CH3 -CH2 -CH2 -CH2 -CH2 -CH3
Hexane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 33
Functional group isomers
2. CH3 – CH2 – O – CH3
Methoxy ethane
4. CH3 – CH2 – CH2 – OH
Propan -1 -ol

Let Us Assess

SSLC Chemistry Chapter 6 Question 1. Mark the main chain in the compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 34
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 35

Question 2.
See how the carbon chains are numbered. Correct the wrong ones.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 36
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 37
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 38
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 39

Question 3.
Write down the IUPAC names of the given compounds.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 40
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 41
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 42
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 43
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 44

Question 4.
Write down the structural formulae of compounds given below.
a.2, 2 – Dimethylhexane
b. But – 2 – ene.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 45
b. CH3 – CH = CH – CH3

Question 5.
Write down the structural formula of compound C2H10. Write down the structural formula of one of its isomers which is an alicyclic compound.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 46

Extended Activities

Question 1.
Given below are certain hints about a hydrocarbon.
1. The molecular formula is C5H10.
2. Has a methyl radical as branch.
a. Write the structural formula of any two possible isomers of their compound.
b. Write their IUPAC names.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 47
b. i. 3-Methyl but – 1 – ene
ii. 2 – Methyl but – 2 – ene
iii. 2 – Methyl but -1 – ene

Organic Chemistry Chapter 2 Problem 14s Question 2. Write down the IUPAC names of the compounds given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 48
d. CH3 – CH2 – CH2 – C = CH
e. CH3 – CH2 – CH2 – OH
f. CH3 – CH2 – O – CH3
g. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – COOH
Answer:
a. 4-Methylhept-l-ene
b. 3, 5 – diethylheptane
c. 2, 4-dimethyl hexane
d. Pent – l – yne
e. Propane – 1 – ol
f. Methoxyethane
g. Hexanoic acid

Question 3.
Write the structural formulae of all possible isomers of the compound with molecular formula C4H10. Identify the different isomer pairs from them and find the type of isomerism to which each pair belongs.
Answer:
a. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 49
c. CH3 – O – CH2 – CH2 – CH3
d. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3
e. CH3 – CH – CH2 – OH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 50
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 51

Question 4.
Find three pairs of isomers from the compounds given below. Identify the type of isomerism to which each pair belongs.
a. Propan -1 – ol
b. 2, 2, 3, 3 – Tetra methyl butane
c. Octane
d. Propan – 2 – ol
e. Methoxyethane
Answer:
1. Propan – l – ol
Propan – 2 – ol (Position isomerism)
2. Octane
2, 2, 3, 3 -Tetramethyl butane (Chain Isomerism)
3. Propan – l – ol Methoxyethane (Functional Isomerism)

Question 5.
The structural formulae of two organic compounds are given.
i. CH3 – O – CH2 – CH3
ii. CH3 – CH2 – CH2 – OH
a. What are the IUPAC name of these compounds?
b. Write one similarity and one difference between these two compounds,
c. What is this phenomenon known as?
Answer:
a. i. Methoxy ethane ii. Propan – l – ol
b. Similarity: Molecular formula is same
Difference: Functional group is different
c. Functional group isomerism.

Question 6.
Write down the structural formulae of the following compounds.
a. Cyclopentane
b. Cyclobutene
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 52

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Orukkam Questions and Answers

Question 1.
Write the structure, Root word, Suffix and IUPAC name of
CH4, C3H6, C3H8 ,C4H10, C5H12, C6H14, C2H4, C3H6, C4H8, C5H10, C6H12, C2H2, C3H4, C4H6, C5H8, C6H10.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 53

Question 2.
Write down the IUPAC name of the compound
CH3
CH3 – CH2 – CH – CH3
a. How many Carbon sare there in the main Chain?
b. Position number of the branch,
c. Name of the branch,
d. IUPAC Name.
Answer:
a. Four
b. Two
c. Methyl
d. 2 – Methyl Butane

Question 3.
Write down the IUPAC name of the following structures by finding the branch no, Branch name and no.of carbons in the main chain.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 54

Question 4.
Draw the structure of the following compounds.
a 2, 2 – Dimethyl pentane
b. 2, 4 – Dimethyl octane
Answer:
a. 2, 2 – Dimethyl pentane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 55
b. 2, 4 – Dimethyl octane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 56

Question 5.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 57
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 58

Question 6.
Find out the pairs exhibiting same type of Isomerism from those given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 59
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 60

Evaluation Questions

Question 7.
Write down the structure of C4H10 then write possible isomeric forms of the same.
Answer:
C4H10 → CH3 – CH2 – CH2 – CH3 Butane Chain Isomerism
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 61

Question 8.
Write down all the position isomers of CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Answer:
CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH – pent – l – ol
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 62

Question 9.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 63
Write down the IUPAC name of the compounds given above and then write the name of the isomerism exhibited by it.
Answer:
Functional Isomerism
CH3 – CH2 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3 – Propoxy propane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 64

Question 10.
Write down all the possible structures of C5H10. Name them, what type of isomerism are they exhibiting?
Answer:
Position Isomerism
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 65
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 66

Question 11.
Write down all the position isomers and functional group isomers of the compound. Name all of the compounds.
CH3 – CH2 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 67

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism SCERT Question Pool Questions and Answers

Question 12.
Complete the table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 68
Answer:
a. C7H16
b. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3
c. Hexane
d. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3

Question 13.
The structure of a hydrocarbon having 5 carbon atoms is given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 69
a. Complete the structure by adding hydrogen atoms.
b. Write the molecular formula of the compound
c. Write a possible chain isomer of the compound
d. Write its IUPAC name.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 70
b. C5H12
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 71
d. Pentane or 2, 2 – dimethyl propane

Question 14.
The parts of the structure of an organic compound are given below.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 72
a. Write a completed structure of an organic compound by connecting all the groups given above.
b. Write the IUPAC name of the compound
c. Write the structure of a position isomer of the compound.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 73

Question 15.
A hydrocarbon chain with molecular C7H16 is numbered in four different ways.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 74
a. Which of the above is numbered correctly?
b. What is the name of alkyl radical found as the branch?
c. Write the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. Cb. Methyl
c. 3 – methyl hexane

Question 16.
Analyze the following structural formula and answer the questions.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 75
a. How many carbon atoms are there in the longest chain?
b. What are the positions of the branches?
c. Write the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. 6
b. 2, 4
c. 2,4 dimethyl hexane

Question 17.
The features of an organic compound are given.
1. It’s an alkane.
2. There are 7 carbon atoms in the longest chain.
3. There is a methyl radical on the 3rd carbon and ethyl radical on the 4th carbon.
a. Write the structural formula of the compound.
b. Write the IUPAC name of the compound
Answer:

b. 4- ethyl – 3 – methyl heptane

Question 18.
The functional groups of two compounds with same molecular formula are given. Analyze it and complete the boxes.

ii. What is the name of this
Answer:
i. (a) CH3 – CH2 – CO – CH3 or CH3 – CO – CH2 – CH3
(b) Butan – 2 – one
(c) CH3-CH2-CH2CHO
ii. Functional isomerism

Question 19.
Analyse the given organic compounds and answer the following questions.
i. CH3 – CH2 – CH2 – CH3

iii. CH3 – CO – CH3
iv. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
v. CH3 – CH2 – CH2 – CHO
a. Identify the isomer pairs. Write the type of isomerism observed in them.
b. Write the structure of the isomer of compound (iii). Write the IUPAC name.
Answer:

& CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
Position isomerism
b. CH3 – CH2 – CHO, Propanal

Question 20.
Complete the table.

Answer:
a. Hydroxyl
b. Amino
c. Butane – l – amino
d. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH2 – CH3

Question 21.
a, b, c, are the different isomers of C4H10O.

i. identify a, b, c
ii. identify a pair of functional isomers among them.
Answer:

Question 22.

a. Write the IUPAC name of this compound.
b. Write the molecular formula.
c. Write the structural formula of its isomer
d. Identify the type of isomerism in the above.
Answer:
a. 2 – Methyl propane
b. C4 – H10
c. CH3 – CH2 – CH2 – CH3
d. Chain isomerism

Question 23.
The structural formula of two organic compounds are given below.
i. CH3 – CH2 – CH2 – OH
ii. CH3 – O – CH2 – CH3
a. What is the similarity between these two? What is the phenomenon known as?
b. Is their chemical properties the same? What is the reason?
c. Write the functional groups of these two compounds.
Answer:
a. Same molecular formula, Isomerism.
b. No, In these functional groups are different
c. Hydroxyl, Alkoxy

Question 24.
Analyze the IUPAC names given to the following organic compounds and correct them, if incorrect.

iii. CH3 – CH2 – CH = CH – CH3 : Pent – 3 -ene
Answer:
i. 3 – Methylhexane
ii. Pent – 2 – ene

Question 25.
An organic compound is given below. CH3 – CH2 – CH2 – CH = CH – CH3
Pick out suitable statements for the given compound from below.
a. It’s a saturated compound b The general formula is CnH2n
c. It’s an alkene
d. IUPAC name is hex – 4 – ene
e. Similar with the molecular formula of cyclohexane.
f. IUPAC name is hex – 2 – ene.
Answer:
b.The general formula is CnH2n
c. It’s an alkene
e. Similar with the molecular formula of cyclohexane.
f. IUPAC name hex – 2 ene.

Question 26.
CH3 – CH2 – C = C – CH2 – CH3
a. Write the IUPAC name of this organic compound.
b. Write the structure of any two isomers of this compound.
Answer:
a. Hex-3-yne
b. CH3 – C = C – CH2 – CH2 – CH3
CH3 – CH2 – C = C – CH2 – CH3

Question 27.
Some details about the structure of an organic compound are given below.
i. There are 5 carbon atoms in the main chain.
ii. There is a double bond between 1st and 2nd carbon atoms.
iii. There is a methyl radical on the 3rd carbon as a branch.
a. Write the structural formula of this compound.
b. Identify the category of organic compounds.
Answer:
a. CH2 = CH – CH – CH2 – CH3
CH3
b. Alkene

Question 28.
Match the following.

Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 86

Question 29.
CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
a. Write the structure of a chain isomer of this compound.
b. Write the IUPAC name of a position isomer of the given compound.
c. Write the structure of the functional isomer of the given compound. What is the name of the functional group in the isomer.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 87
b. Butan – 2 – ol
c. CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3
CH3 – O – CH2 – CH2 – CH3
Alkoxy group

Question 30.
CH3 – CH2 – CH = CH2
a. Write the IUPAC name of this organic compound.
b. Give the structure of the alicyclic compound having the same molecular formula. Write its IUPAC name.
Answer:
a. But – 2- ene
b. Cyclobutane
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 88

Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism Exam Oriented Questions And Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 31.
Examine the organic compound given below
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 89
a. How many carbons atoms are there in the longest carbon chain?
b. Which are the substituents?
c. How is the longest carbon chain numbered in this? (Left to right or right to left)
d. Give the IUPAC name of the compound.
Answer:
a. 8
b. Methyl, Ethyl
c. Right to left
d. 3 – Ethyle – 6 – Methyloctane

Question 32.
The names of some organic compounds are given below. Identify the wrong ones and correct them.
a Butan – 3 – ol
b. Hexanoic acid
c. 3 – ethyl – 2 – methyl pentane
d. 2, 2, 3 – methyl hexane
e. Methanol
Answer:
a. In this Butane – 3 – ol is incorrect. Butane – 2 – 0l is correct name.
d. 2, 2, 3 – Trimethylhexane

Question 33.
The name of an organic compound was written as 5- Methyl hexane.
a. Is this name correct?
b. If not draw its structural formula and give reason.
c. Give the correct IUPAC name.
Answer:
a. Name of the compound is incorrect.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 90
In this compound, the longest carbon chain can numbered from right to left. Therefore 2 is the position value of branched carbon.
c. 2 – Methylhexane

Question 34.
Ether is a functional isomer of alcohol.
a. Which is the alcohol that has no functional isomer?
b. Write its IUPAC name.
Answer:
a. CH3 – OH
b. Methanol

Question 35.
From the below organic compounds, identify the pairs of isomers.
a. CH3 – CH2 – CH = CH2
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 91
c. CH3 – C = CH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 92
Answer:
(a), (d) are isomers,
(b), (c) are isomers.

Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 36.
Some hints are given below about an organic compound:
1. It contains 4 carbons.
2. It contains 1 oxygen atoms and 10 hydrogen atoms.
a. Write the structural formulas of the possible compounds using the above hints.
b. Write the IUPAC names of each.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 93

Question 37.
The names of some organic compounds are given below. Identify their functional group.
a. 2 – Methoxybutane
b. Heptane – 2 – ol
c. Propan – l – amine d Propanone
e. Pentanal
Answer:
a. Methoxy (CH3 – O -): Ether
b. Hydroxine (-OH): Alcohol
c. Amino (-NH2): Amines
d. Keto (-CO-): Ketones
e. Aldehyde (-CHO): Aldehydes
i. 1 – Methoxypropane
ii. Ethoxyethane

Question 38.
Look at the compounds given in the bracket [ Methanoic acid, Propane, Chlorobutane, Butyne, Methoxy-methane]
a. Which is the hydrocarbon that doesn’t have a chain isomer?
b. Which one has position isomer?
c. Which one has only one carbon atom?
d. Which belongs to the family of ether?
Answer:
a. Propane.
b. Chloroquine.
c. Mehtanoic acid
d. Methoxymethane

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 39.
a. Write all possible organic compounds with formula C3H8O. Give their IUPAC names.
b. Find out the isomers from this. Which type of isomerism do each exhibit?
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 94
Methoxyethane
b. (i), (ii) are isomers.
Position isomerism
(i) , (iii) are isomers.
Functional isomerism
(ii), (iii) are isomers.
Functional isomerism

Question 40.
Give numbers in the correct order to the carbon chains given below:
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 95
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 96

Question 41.
Write the names of the following groups.
a. CH2 – CH3
b. -CO
c. -O – CH2 – CH3
d. -Cl
e. -COOH
f. -OH
Answer:
a. Ethane
b. Keto
c. Ethoxy
d. Chloro
e. Carboxyl
f. Hydroxyl

Long Answer Type Questions (Score 4)

Question 42.
Write the IUPAC names of the following organic compounds:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 97
b. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH2 – OH
c. CH3 – COOH
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 98

Question 43.
Draw the structural formula of the following compounds.
a. Butanone
b. Methoxyethane
c. 2-Chloropropane
d. 2, 2, 3, 3- Tetramethylbutane
e. Ethanal
f. Ethyne
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 99

Question 44.
Complete the following table.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 100
Answer:
a. CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – CH3 b.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 101
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 102
d. Pentane
e. 2 – Methylbutane
f. 2, 2 – Dimethylpropane
g. CH3 – CH2 – CHO
h. CH3 – CO – CH3
i. Propanol
j.propanone

Question 45.
Match the molecular formula with the IUPAC names of the following compounds.
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 103
Pentanal, 1 – Methoxypentane, Methanoic acid, 3 – Ethyl – 3 – Propyl Pentane, 1 – Methoxybutane, 3, 3-Diethylhexane, Hex – 3 -yne.
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Chemistry Solutions Chapter 6 Nomenclature of Organic Compounds and Isomerism 104

Class 10 Physics Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current Notes Kerala Syllabus

You can Download Magnetic Effect of Electric Current Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

SSLC Physics Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current Textbook Questions and Answers

SCERT Class 10th Standard Physics Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current Solutions

Textbook Page No. 33

Observe the depiction of magnetic fields of two types of magnets.

Sslc Physics Chapter 2 Notes Kerala Syllabus

Sslc Physics Chapter 2 Notes Kerala Syllabus Question 1.
The magnetic field of which magnets are depicted?
Answer:

  • Bar magnet
  • Soft iron core (Electromagnet)

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Chapter 2 Question 2.
How can you identify the direction of the magnetic fields?
Answer:
The presence of the magnetic field and the polarity can be understood using a magnetic compass. The direction of the magnetic fields can also determine using the Right hand thumb rule of James Clark Maxwell. Magnetic field lines are continuous, forming closed loops without beginning or end. They go from the north pole to the south pole.

Sslc Physics Chapter 2 Questions And Answers Kerala Syllabus Question 3.
How can you find out the polarity of these magnets using a magnetic compass?
Answer:
If the North end of the compass needle is j pointing toward your magnet, if it attract you have found the South pole of your j magnet. Rotate the other side of your magnet toward the compass; the South end of the compass needle will now be pointing directly to the North pole of your magnet.

Sslc Physics Chapter 2 Questions And Answers Pdf Kerala Syllabus Question 4.
What are the main differences between the magnets in the picture?
Answer:
The first figure indicates the magnetic field lines of the bar magnet, second figure indites the magnetic field lines of a electromagnet.The magnetic strength magnetism of an electromagnet is temporary while magnetic strength of a bar magnet is permanent.

Textbook Page No. 35

Class 10 Physics Chapter 2 Questions And Answers Kerala Syllabus Question 5.
Arrange a circuit above a pivoted magnetic needle in such a way that the part AB of the conductor is parallel and close to the magnetic needle, as shown in Fig 2.3 (a).
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Chapter 2
Switch on the circuit. Observe the direction in which the North Pole(N) of the magnetic needle deflects and complete the Table 2.1.
Sslc Physics Chapter 2 Questions And Answers Kerala Syllabus
→ When the direction of electric current is from A to B, what will be the direction of the electron flow through it?
Answer:
From B to A

→ Repeat the experiment after reversing the current and record your observations in the table.
Sslc Physics Chapter 2 Questions And Answers Pdf Kerala Syllabus
Answer:
Class 10 Physics Chapter 2 Questions And Answers Kerala Syllabus

→ Repeat the experiment keeping the conductor below the magnetic needle and record the observations in the table.
Sslc Physics Chapter 2 Questions Kerala Syllabus
Answer:
Sslc Physics Chapter 2 Notes Pdf Kerala Syllabus

Sslc Physics Chapter 2 Questions Kerala Syllabus Question 6.
Find out the answer for the following based on the experiment.

→ What might be the reason for the deflection of the magnetic needle?
Answer:
A magnetic field is created which repels the magnetic needle. It is due to the current flow through the conductor. A magnetic field is created around a conductor when current flows through it.

→ Does the deflection depend on the direction of current?
Answer:
Yes

Textbook Page No. 36

Sslc Physics Chapter 2 Notes Pdf Kerala Syllabus Question 7.
Physics Chapter 2 Class 10 Kerala Syllabus
Is the direction of current in the circuit between A and B from A to B or from B to A?
Answer:
From A to B

→ Examine whether the direction of magnetic field lines around X are in the . clockwise or anticlockwise direction by observing the North Pole of the magnetic compass.
Answer:
Anticlockwise direction

Physics Chapter 2 Class 10 Kerala Syllabus Question 8.
Compare the directions of the fingers of the right hand encircling the conductor and the magnetic field lines.
Answer:
According to Right Hand Thumb Rule of James Clark Maxwell holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current. The direction in which the other fingers encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

Textbook Page No. 37

Class 10 Physics Chapter 2 Kerala Syllabus Question 9.
Are the magnetic field lines inside the coil seen in the same direction?
Answer:
No

Class 10 Physics Chapter 2 Solutions Kerala Syllabus Question 10.
What is the difference observed in the direction of magnetic field lines on reversing the current through the solenoid?
Answer:
Direction of magnetic lines reversed.

Physics Class 10 Chapter 2 Kerala Syllabus Question 11.
When the coil is viewed in such a way that the current is in the clockwise direction, I how are the magnetic fields marked? (Into the coil/ out from the coil)
Answer:
Into the coil

Physics 10 Class Chapter 2 Kerala Syllabus Question 12.
How will the magnetic field lines appear when the coil is viewed in such a way that the current is in the anticlockwise direction?
Answer:
out from the coil

Textbook Page No. 38

Physics Class 10 Chapter 2 Notes Kerala Syllabus Question 13.
Record in the science diary the various factors affecting the magnetic effect of electricity.
Answer:
The strength of the magnetic field in-creases when the number of turns of the coil or current is increased.

10 Physics Chapter 2 Kerala Syllabus Question 14.
Take an insulated copper wire of length not less than 1 m and make a solenoid (preferably a wire of gauge number 26)

→ It will act as a magnet when current from a cell is passed through it after inserting a soft iron core. What is this device known as?
Answer:
Electromagnet

→ With the help of a magnetic compass check the specialty of the magnetism at either ends of the solenoid.
Answer:
Magnetism at either ends of the solenoid are different. The needle of the magnetic compass will be attracted by the south pole and repelled by the north pole.

→ What is the change observed in the movement of the magnetic needle when the experiment is repeated after removing the soft iron core?
Answer:
The strength of the magnetic field will decrease.

Physics Class 10 Chapter 2 Notes Kerala Syllabus Question 9.
From the movements of the magnetic needle in the magnetic compass, find out the polarity of the solenoid and mark them.
Answer:
When current flows through the solenoid, it behaves like a bar magnet.

→ Hold a current carrying solenoid with one end facing you. Note the direction of current at that end. Is it clockwise or anticlockwise?
Answer:
When a solenoid is hold in the right hand and if the four fingers represent the direction of current flow, then the thumb represents the direction of the North pole.

→ Find out the relationship between the direction of current and the polarity.
Answer:
The end of the solenoid through which current flows in the clock wise direction is the south pole and the end through which current flows in the anti clockwise direction is north pole.

Textbook Page No. 39

Chapter 2 Physics Class 10 Kerala Syllabus Question 15.
Based on the above activities, tabulate the factors affecting the strength of the magnetic field of a solenoid carrying current.
Answer:

  • Increase the number of turns
  • Increase the strength of current flow.
  • Use soft iron as the core.
  • Increase the area of cross section of the solenoid.

10th Class Physics Chapter 2 Kerala Syllabus Question 16.
Analyse and compare the ability of solenoid and bar magnet to bring changes in permanency of the magnetism, polarity and the strength of the magnetism.
Class 10 Physics Chapter 2 Kerala Syllabus

Answer:

Bar magnetSolenoid
1. The magnetism is permanent1. The magnetism is temporary
2. Permanent magnet2. Electromagnet It act as a magnet when current passed through it
3. Weak magnetic field3. Strong magnetic field
4. Strength cannot be changed.4. Strength can be changed by changing the current through it or changed the number of turns.
5. Polarity is fixed and cannot be easily reversed.5. The polarity can be reversed by changing the direction of current through it

Textbook Page No. 40

Physics Class 10 Chapter 2 Kerala Syllabus Question 17.
The figure shows a copper wire suspended between the pole pieces of a U shaped magnet, using thin conductors in such a way that the wire is perpendicular to the magnetic field and it is free to oscillate in the magnetic field.

→ Does the conductor move when the circuit is switched on? Observe in which direction it is moving.
Answer:
The copper wire deflects. Conductor will move perpendicular to direction of current.

→ Repeat the experiment by changing the direction of current.
Answer:
The direction of deflection of the copper wire also changes to the opposite direction.

→ Repeat the experiment by interchanging the position of the magnetic poles
Answer:
When the polarity of the magnetic field is changed the deflection is in the opposite direction.

→ Aren’t the direction of the magnetic field and the direction of current mutually perpendicular in this arrangement?
Answer:
Yes

Textbook Page No. 41

Physics 2nd Chapter Class 10 Kerala Syllabus Question 18.
Armature is the metallic coil wound round a soft iron core so that it is free to rotate. It is fixed firmly on the axis XY. In the figure, are the forces acting on sides AB and CD in the same direction? Find out on the basis of Fleming’s Left Hand Rule and write it down.
Answer:
No, AB moves forward and CD moves back wards.

→ What are the effects produced by these forces on the armature?
Answer:
Forces produced are in the opposite directions. They are experiences on the different positions of same object. So it rotates.

Physics 2 Chapter Class 10 Kerala Syllabus Question 19.
Observe the structure of a loud speaker.
Class 10 Physics Chapter 2 Solutions Kerala Syllabus

→ Where is the voice coil situated?
Answer:
In the magnetic field

→ To which the diaphragm is connected?
Answer:
It is connected with the voice coil.

→ From where current reaches to the voice coil
Answer:
Current reaches from the amplifier.

→ What happens when current reaches through the voice coil
Answer:
It vibrates.

Magnetic Effect of Electric Current Let Us Assess

10th Physics Chapter 2 Kerala Syllabus Question 1.
Current is passed from South to North through a conductor placed below a freely pivoted magnetic needle.
a. To which direction will the North Pole of the magnetic needle turn?
b.Which is the rule used to arrive at this inference?
c. State the rule.
d. If the current flows in the conductor in the East West direction, what do you guess about the deflection of the magnetic needle? Explain
Answer:
a. Towards east

b. Ampere’s swimming rule

c. Ampere’s swimming rule
Suppose a man swims in the direction j of current flow in a conductor by looking towards a magnetic needle, the north pole deflects towards the direction of the left hand.

d. A freely suspended magnetic needle remains in the north south direction. When the current flows in the east west direction, the magnetic field produced will be in the north south direction. Magnetic needle does not deflect.

Hss Live Guru 10th Physics Kerala Syllabus Question 2.
How can we find the polarity when current flows through a solenoid? Write the methods to increase the strength of magnetic field around a current carding solenoid?
Answer:
If the direction of current flow in the end of the solenoid is in the clock wise direction. South pole is formed there . If the direction of current flow is in the anti clockwise direction, the pole formed there is North. methods to increase the magnetic strength of solenoid.

  • Increase the number of turns
  • Increase the intensity of current.
  • Increase the area of cross section of the soft iron which is used as the core.

Question 3.
The figure shows an insulated copper wire AB made into a coil. Suppose current flows from A to B through this.
Physics Class 10 Chapter 2 Kerala Syllabus
a. What will be the direction of electron flow through it?
b. Can you find out the direction of the j magnetic field around the conductor AB? State the rule that substantiates this.
c. Explain how you can find out the direction of the magnetic field inside the coil,
Answer:
a. From B to A

b. The magnetic field across the conductor AB can be formed out. The direction of the magnetic field will be below the table, The rule which helps to find out this is the right hand thumb rule.
According to Right Hand Thumb Rule of James Clark Maxwell holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current, i The direction in which the other fingers j encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

c. The direction of current flow in the coil will 1 be from B to A. That is when viewed from top in the clockwise direction so the direction of magnetic field lines will be from outside to inside the coil.

Question 4.
The magnetic field around the current carrying conductor AB is depicted
Physics 10 Class Chapter 2 Kerala Syllabus
Based on the Maxwell’s Right Hand Cork Screw Rule find out the direction of cur¬rent and record it.
Answer:
If a right hand screw is rotated in such a wave that its tip advances along the direction of the current in the conductor, then the direction of rotation of the screw gives the direction of the magnetic field around the conductor. In figure the current flows from B to A.
Physics Class 10 Chapter 2 Notes Kerala Syllabus

Question 5.
Electricity flows through a very long solenoid. Some statements are given below related to the magnitude of the magnetic field developed. Find out the correct ones and write them down.
a. It is zero
b. It will be the same at all points
c. It gradually decreases towards the ends,
d. It gradually increases towards the ends.
Answer:
It will be the same at all points

Question 6.
The direction of movement of electrons through a magnetic field is depicted. “The force felt by the electrons due to the influence of the magnetic field is into the plane of the paper”. Is this statement correct? Explain based on the Fleming’s Left Hand Rule.
10 Physics Chapter 2 Kerala Syllabus
Answer:
Yes. Current flows on the opposite direction of electrons. According to Fleming’s Left hand rule, When the thumb, point finger and middle finger of the left hand are kept mutually perpendicular and if the point finger represents the direction of the magnetic field middle finger the direction of current then the thumb represents the direction of motion experienced on the conductor.

Question 7.
In an experiment to know the intensity of magnetic field around a current carrying coil, why is the coil kept in the North South Direction.
Physics Class 10 Chapter 2 Notes Kerala Syllabus
Answer:
When the coil is kept in south north direction the magnetic field becomes free. That is when kept in south north direction the geomagnetic does not influence the experiment.

Question 8.
In the split ring commutator of a DC motor, semi circular rings are used. What is the need for this?
Answer:
Tn the motor the split rings rotate, according to the armature rotation. When the position of the semiconductor rings in the split ring changes the direction of the current in the armature also change. In this way the continuous rotation of the DC motor is possible.

Question 9.
A current carrying solenoid is stretched to increase the distance between the coils. What change will occur in its magnetic field? Describe.
Answer:
The magnetic intensity will decrease. The magnetic intensity decreases as the number of magnetic lines decreases through as area of 1 unit.

Question 10.
State the Motor Rule. If the directions of current in the conductor and the magnetic field are the same, in which way will the conductor move?
Answer:
Principle of motor:
A freely suspended current carrying conductor when kept in a magnetic field moves when current flows through it. If the direction of current in the coil and the direction of the magnetic field are same, the conductor doesn’t move.

Magnetic Effect of Electric Current Exam Oriented Questions and Answers

Very Short Answer Type Questions (Score 1)

Question 1.
Observe the figure. If current flows from P to Q in the conductor PQ, then find the direction of the magnetic field in ABCD?
Chapter 2 Physics Class 10 Kerala Syllabus
Answer:
Clockwise

Question 2.
Find the odd one in the group and write the reason.
[Voice coil, field magnet, slip rings, armature]
Answer:
Voice coil. Others are parts of microphone.

Question 3.
Find out the relation and fill in the blanks.
Slip ring : AC Generator
…………. : DC Generator
Answer:
Split ring commutator

Question 4.
Choose the incorrect statement related with electromagnets.
a. The magnetism is permanent
b. Strength can be changed by changing
c. The polarity can be reversed by changing the direction of current through it.
Answer:
The magnetism is permanent

Question 5.
When current passes through a conductor a magnetic field is produced around it What rule helps to find the direction of magnetic field.
Answer:
Right hand thumb rule

Question 6.
is a coiled conductor wound up in the shape of a spring
Answer:
Solenoid

Question 7.
Which effect of electricity is made used of in a solenoid?
Answer:
Magnetic effect of electricity

Very Short Answer Type Questions (Score 2)

Question 8.
a. Which are the components of an electric motor
b. Explain an armature?
Answer:
a. Magnetic poles, Armature, Split rings, graphite brushes and axis
b. An armature is the will wound upon a soft iron core which is suspended such that it can rotate freely.

Question 9.
Draw the direction of magnetic flux lines around a solenoid when current flows through it. Show the direction of current flow and that of magnetic field?
Answer:
10th Class Physics Chapter 2 Kerala Syllabus

Question 10.
Physics Class 10 Chapter 2 Kerala Syllabus
a. Find out the polarity in A&B.
b. Which are the way to increase the magnetic strength ?
Answer:
a. A – South pole
B – North pole

b. 1. Increase the number of turns
2. Increase the strength of current flow.
3. Use soft iron as the core.
4. Increase the area of cross section of the solenoid.

Question 11.
List some devices which use electromagnets.
Answer:
Electric bell, MCB, ELCB, Generator & Crane

Question 12.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 19
a The direction of current flow at one end of a solenoid is given above. Which pole of the solenoid is this,
b. What is the relationship between the direction of current flow and magnetic polarity?
Answer:
a. South pole

b.The end of the solenoid through which current flows in the clock wise direction is the south pole and the end through which current flows in the anti clockwise direction is north pole.

Short Answer Type Questions (Score 3)

Question 13.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 20
Observe the U magnet and the direction of current flow in the figure,
a Which is the direction of rotate an of the wheel?
b. Name and state the rule which is the base of this experiment?
Answer:
a. Clockwise direction,

b. Fleming’s left hand rule.
When the thumb point finger and middle finger of the left hand are kept mutually perpendicular and if the point finger represents the direction of the magnetic field middle finger, the direction of current then the thumb represents the direction of motion experienced on the conductor

14. When current is passed through a conductor a magnetic field is produced. The direction of the magnetic field can be found out using the right hand thumb rule,
a State this rule.
b. Name and state another rule used for this purpose.
Answer:
a. Right hand thumb rule:
Imagine you are holding a current carrying conductor with the right hand in such a way, that the thumb points in the direction of the current. The direction in which the other fingers encircle the conductor gives the direction of the magnetic field.

b. Right Hand Screw Rule:
If a right hand screw is rotated in such a way that its tip advances along the direction of the current in the conductor, then the direction of rotation of the screw gives the direction of the magnetic field around the conductor.

Question 15.
Write down the working of a moving coil loud speaker by rearranging the following in correct sequence.
a. strengthened electrical pulses are sent through the voice coil of a loudspeaker.
b. The voice coil, which is placed in the magnetic field, moves to and fro rap¬idly, in accordance with the electrical pulses.
c. The electrical pulses from a micro-phone.
d. Make the diaphragm vibrate, thereby reproducing sound
e. Electrical pulses are strengthened using an amplifier
Answer:
Answer:
c. The electrical pulses from a microphone.

e. Electrical pulses are strengthened using an amplifier

a. strengthened electrical pulses are sent through the voice coil of a loudspeaker

b.The voice coil, which is placed in the magnetic field, moves to and fro rapidly, in accordance with the electrical pulses.

d.Make the diaphragm vibrate, thereby reproducing sound

Short Answer Type Questions (Score 4)

Question 16.
a. Current flows towards west in a straight electric line. Find out the direction of the 1 magnetic field below and above the electrie line.
b. When the switch of the below given circuit is ON. What will be the direction of the north pole of the needle in the compass box ?
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 21
Answer:
a. According to Right Hand Thumb rule, the j direction of the magnetic field above the electric line will be from south to north whereas the direction of magnetic field below the current line will be from north to douth.

Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 22
Since the direction of current flows is in clockwise direction. The compass needle will be directed towards the south pole.

Question 17.
The structure of a loud speaker is given.
Kerala Syllabus 10th Standard Physics Solutions Chapter 2 Magnetic Effect of Electric Current image 23
a. What A and B represent?
b. Explain the working of this device?
Answer:
a. A – Diaphragm
B – Soft iron core

b. A voice coil which is kept in a magnetic field deflects, when current reaches on it. Sound is produced when the dia-phragm which is connected to the coil vibrated.