Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 8 Binomial Theorem.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem

Plus One Maths Binomial Theorem 3 Marks Important Questions

Question 1.
i) The number of terms in the expansion of \(\left(\frac{x}{3}+9 y\right)^{10}\) is _____.(IMP-2013)
ii) Find the middle term in the above expansion.
Answer:
i) 11
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 1

Question 2.
i) Find the general term in the expansion of (x + y)n
ii) Find the middle term in the expansion of \(\left(2 x+\frac{1}{3 y}\right)^{18}\) (MARCH-2014)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 2

Question 3.
i) Write the general term in the expansion of (a + b)
ii) Find the 9th term in the expansion of \(\left(\frac{x}{2}+\frac{6}{x^{2}}\right)^{12}\) (IMP-2014)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 3

Plus One Maths Binomial Theorem 4 Marks Important Questions

Question 1.
i) Find the general term in the expansion of \(\left(3 x^{2}-\frac{1}{3 x}\right)^{9}\) (MARCH-2010)
ii) Find the term independent of x in the above expansion.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 4
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 5

Question 2.
Consider the expansion of \(\left(x^{2}-\frac{1}{3 x}\right)^{9}\) (IMP-2010)
i) Find the coefficient of x9
ii) Find the term which is independent of x.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 6

Question 3.
Consider the expansion of \(\left(\frac{x}{9}+9 y\right)^{2 n}\) (MARCH-2011)
i) The number of terms in the expansion is _____
(a) 2n
(b) n+1
(c) 2n+1
(d) 2/7-1
ii) What is its (n+1)th term?
iii) If n = 5, find its middle term.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 7

Question 4.
i) Write the general term in the expansion (1 + x)44   
Write 21st and ,22nd terms in the expansion of (1 + x)44
iii) If 21st and 22nd terms in the expansion of (1 + x)44 are equal then find the value of x. (IMP-2011)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 8

Question 5.
8. Find(x + y)4 – (x – y)4(IMP-2012)
Hence evaluate: (√5 + √6)4 – (√5 – √6)4
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 9

Question 6.
i) How many terms are there in the expansion of (1 + x)2n (n is a positive integer)? (IMP-2012)
ii) Show that the middle term in the (1 + x)2n
expansion of is \(\frac{1.3 .5 \ldots(2 n-1)}{n !} 2^{n} x^{n}\)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 10
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 11

Question 7.
i) Find the general term in the expansion of \(\left(\frac{x}{2}-\frac{2}{x}\right)^{10}\) (MARCH-2012)
ii) Find the terms independent of x in the above expansion.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 12

Question 8.
i) Find the number of terms in the expansion of \(\left(x-\frac{1}{x}\right)^{14}\) (MARCH-2013)
ii) Find the general term in the expansion of \(\left(x-\frac{1}{x}\right)^{14}\)
iii) Find the term independent of x in the above expansion.
Answer:
i) 15
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 13

Question 9.
i)Write the number of terms in the expansion of (a -b)2n
ii) Find the general term in the expansion of \(\left(x^{2}-y x\right)^{12}, x \neq 0\) (MARCH-2014)
iii) Find the coefficient of x6y3 in the expansion of (x + 2y)9
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 26

Question 10.
i) Write the expansion of (a + n)n, where n is any positive integer. (IMP-2014)
ii) Find the value of ‘a’ if the 17th term and 18th term in the expansion of (2 +a)50 are equal.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 15

Question 11.
i) The number of term in the expansion of \(\left(x-\frac{1}{x}\right)^{2 n}\) is ______. (MARCH-2015)
(a) n+1
(b) n
(c) 2n+1
(d) 2n+2
ii) Find a, if the 17th term and 18th term of the expansion of (2 +a)50 are equal.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 16

Question 12.
i) Number of terms in the expansion of \(\left(x+\frac{1}{x}\right)^{20}\) (IMP-2016)
(a) 19
(b) 20
(c) 21
(d) 22
Consider the expansion of \(\left(3 x^{2}-\frac{1}{3 x}\right)^{9}\)
find the coefficient of x6 and the term independent of x.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 25

Question 13.
The 8th term in the expression (MARCH-2016)
of(√2 + √3)7 is
a) 27√2
b) 27√3
c) 72√2
d) 72√3
ii) Find the term independent of x in the expansion of \(\left(x+\frac{1}{2 x}\right)^{18} ; x>0\)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 18

Question 14.
Write the expansion of (a + b)4  (MAY-2017)
Evaluate: (√5 + √6)4+ (√5 – √6)4
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 19
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 20

Question 15.
Consider the expansion of \(\left(x+\frac{1}{x}\right)^{10}\) (MARCH-2017)
i) The number of terms in the expansion is _____.
(a) 10
(b) 9
(c)11
(d) 12
ii) Find the term which is independent of x in the above expansion.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 21

Plus One Maths Binomial Theorem 6 Marks Important Questions

Question 1.
i) Write the number of terms in the expansion of (a + b)n
ii) Expand \(\left(\frac{x}{3}+\frac{1}{x}\right)^{5}\) (MARCH-2013)
iii) Find the general term in the expansion of \(\left(x^{2}-y\right)^{6}\)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 22
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 8 Binomial Theorem 23

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 7 Permutation and Combinations.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations

Plus One Maths Permutation and Combinations 3 Marks Important Questions

Question 1.
i) if \({ }^{n} C_{9}={ }^{n} C_{8}\) find ‘n’ and \({ }^{n} C_{17}\) (IMP-2014)
ii) How many chords can be drawn, through 23 points on a circle?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 1

Plus One Maths Permutation and Combinations 4 Marks Important Questions

Question 1.
i) Simplify (MARCH-2011)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 2
ii) In how many different ways can the letters of the word HEXAGON be permuted?
iii) In how many different ways can a team of 3 boys and 3 girls be selected from 5 boys and 4 girls?
(March (Science) – 2011)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 3
Total number of ways = 10 x 4 = 40

Question 2.
i) If \(\frac{1}{8 !}+\frac{1}{9 !}=\frac{x}{10 !}\) (MARCH-2011)
then find x.
ii) How many 4 digit numbers are there with no digit repeated?
iii) If nC8 = nC2, then find nC3 ?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 4

Question 3.
Consider all the letters of the word ‘FALIURE’.  (IMP-2011)
i) How many words can be formed using these letters?
ii) How many words can be formed so that the vowels being together?
iii) How many words begin with A and end with E?
(Imp (Commerce) – 2011)
Answer:
i) ‘FALIURE’ word has 7 letters in it, can be arranged in 7! Ways = 7.6.5.4.3.2.1 = 5040
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 5
A,E,I,U are vowels in the word, should be kept together, so should be treated as on block. Hence there are 4 such blocks can be arranged in 4! ways. These 4 vowels can be arranged in 4! Ways.
Hence the total words = 4! x 4! = 24 x 24 = 576
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 6
The only possible arrangement is for 5 blocks; hence total number of ways is 5! = 120.

Question 4.
i) Find the value of n if (IMP-2012)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 7
ii) How many words, with or without meaning,
can be formed using all the letters of the word CHEMISTRY, using each letter exactly once? How many of them start with C and end with Y?
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 8
n —10,- 3
n = – 3 is not possible since negative son = 10
ii) Total number of words = 9!
Total number of words starting by C and ending by Y= 7!

Question 5.
i) If 2nC3 : nC3 = 12 : 1 find n. (IMP-2012)
ii) What is the total number of ways of choosing 4 cards from a pack of 52 playing cards? In how many of these four cards of the same suit?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 9

Question 6.
i) If nC9 = nC8, find nC17 
ii) A committee of 5 person is to be selected from a group of 4 men and 5 women. In how many ways can this be done? How many of these committees would consist of 2 men and 3 women? (IMP-2012)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 10
Number of different selection = 6 x 10 = 60

Question 7.
i) If nC9 = nC8, find nC17 
ii) How many three digit number can be formed using the digits 1,2,3,4,5 if repetition is not allowed? (MARCH-2013)
iii) In How many ways can a team of 4 boys and 3 girls be selected from 6 boys and 4 girls?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 11

Question 8.
i) If nC5 = nC4, find nC8
ii) How many chords can be drawn through 20 points on a circle? (MARCH-2014)
iii) A bag contains 6 red and 5 blue balls. In how many ways can one choose 3 red and 2 blue balls from this bag?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 12

Question 9.
i) Find the number of permutation of the letters of the word ALLAHABAD.
ii) Find r,if \({ }^{5} P_{r}=2 \times{ }^{6} P_{r-1}\) (IMP-2014)
Answer:
i) Total number of letters is 9.
A: 4 times; L: 2 times.
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 13
Therefore r = 3.

Plus One Maths Permutation and Combinations 6 Marks Important Questions

Question 1.
i) Find the value of n such that (MARCH-2010)
nP5 = 42 x nP3 for n > 4
ii) A committee of 3 persons is to be constituted from a group of 2 men and 3 women.
a) In how many ways can this be done?
b) How many of these committees would consist of 1 man and 2 women? (March (Science) – 2010)
Answer:
i) nP5 = 42 x nP2
=> n(n – 1)(n – 2 )(n – 3)(n – 4) = 42 x n(n -1)(n- 2)
=> (n – 3)(n – 4) = 42
=>n2 – 7n + 12 = 42
=> n2 – 7n – 30 = 0
=> (n -10)(n + 3) = 0
=> n = 10; n = – 3
n can’t be negative, so the acceptable value is n = 10
ii) a) 3 person can be selected from 5 in 5C3 = 10
(b) 1 man can be selected from 2 in 2C1 = 2 ways.
2 women can be selected from 3 in 3 C2 = 3 ways.
Total ways = 2×3 = 6

Question 2.
i) lf \({ }^{n} C_{2}:{ }^{2 n} C_{1}=3: 2\), find n. (MARCH-2010)
ii) a) Find the number of words that can be
formed from the letters of the word MALAYALAM.
b) How many of these arrangements start with Y?
(March (Science) – 2010)
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 14
ii) a) MALAYALAM, this word has 9 letters
M- repeated 2 times.
A- repeated 4 times.
L- repeated 2 times.
Number of words formed by these 9 letters
= \(\frac{9 !}{2 ! \times 4 ! \times 2 !}\)
b) If the word starts with Y, then total number of letters that can be arranged become 8. Number of words formed which begin with Y
= \(\frac{8 !}{2 ! \times 4 ! \times 2 !}\)

Question 3.
i) if \(5 \times 4 P_{r}=6 \times 5 P_{r-1}\) find ‘r’, (IMP-2014)
ii) How many 3 digit number can be formed with the digits 0,1,2,3 and 4?
iii) In a Panchayath there are 10 Panchayath members. Ladies contested only in the 50 % reserved constituency. If the post president and vice president are reserved for ladies, in how many ways both the president and vice president can be selected?
(Imp (Science) – 2010)
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 15
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 16
Total 3 digit numbers = 4x5x5 = 100 (IMP-2010)
iii) The 10 member Panchayath has 5 men and 5 ladies. The president and vice president are to be selected from these ladies in 5C12 = 10 ways.

Question 4.
i) Prove that nCr = nCn-r
ii) Twenty eight matches were played in a volley ball tournament. Each team playing one against each of others. How many teams were there? (IMP-2010)
iii) If the letters of the word ‘TUTOR’ be . permuted among themselves and arranged as in a dictionary, then find the position of the word ‘TUTOR’.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 17
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 18

Question 5.
A student is instructed to answer any 8 out of 12 questions. (IMP-2011)
i) How many different ways he can choose the questions?
ii) How many different ways he can choose the questions so that question no.1 will be included?
iii) How many different ways, he can choose the questions so that question no.1 will be included and question no.10 will be excluded?
Answer:
i) 8 out of 12 questions can be selected
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 19
ii) Since question no.1 is included, the possible is selection is from 11 questions and the number of questions to be selected becomes 7.
Hence the total selection
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 20
iii) Question no.10 will be excluded so total questions become 11. Question no.1 is included again total questions reduced to 10. Now we have to select 7 questions out of 10, can be done in 10C7 = 10C3 = \(\frac{10 \times 9 \times 8}{1 \times 2 \times 3}\) = 120.

Question 6.
Solve for the natural n; (MARCH-2012)
12.(n-1)P10C3 =5.(n + 1)P10C3
In how many ways seven althlets can be chosen out of 12?
iii) The English alphabets has 5 vowels and 21 consonants. How many words with two different vowels and two different consonants can be formed without repetition of letters?
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 21
ii) 7 athletes be chosen out of 12 in 12C7 =12C5 ways
iii) Two different vowels can be selected in 5C2. Two different consonants can be selected in 21C2.
Therefore total numbers of words
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 22

Question 7.
i) Find r if 5Pr = 6Pr-1.
ii) If there are 12 persons in a party and each of them shake hands with all others, what is the total number of handshakes? (MARCH-2012)
iii) In How many ways can a committee of 3men and 2 women be selected out of 7 men and 5 women?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 23
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 24

Question 8.
i) Find the value of n such that (MARCH-2013)
3.nP4 = 5.(n -1 )P4,n > 4
ii) In how many ways can 5 students be seated on a bench?
iii) Find the number of different 8-letter arrangements that can be made from the letters of the word, ‘DAUGHTER’ so that:
a) All vowels are occur together.
b) All vowels do not occur together.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 25

Question 9.
i) Determine n if 2nC3 = 11.nC
ii) In how many ways can a cricket team of 11 of players be selected from 15 players? (MARCH-2013)
iii) A bag contains 5 white, 6 red and 4 blue balls. Determine the number of ways in which 2 white, 3red and 2 blue balls can be selected.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 26
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 27

Question 10.
i) The number of 3 digit numbers can be formed from the digits 1,2,3,4,5 assuming that repetition of the digits is not allowed is _______.
ii) If \(\frac{1}{6 !}+\frac{1}{7 !}=\frac{x}{8 !}\), find x. (IMP-2013)
iii) How many words, with or without meaning, can be formed using all the letters of the word ‘FRIDAY’, using each letter exactly once? How many of them have first letter is a vowel?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 28

Question 11.
i) nC7=nC5,n =
ii) A bag contains 5 blue and 6 white balls. Determine the number of ways in which 3 blue and 4 white balls can be selected. (IMP-2013)
iii) What is number of choosing 3 cards from a pack of 52 playing cards? In how many of these 3 cards of the same colour?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 29
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 30

Question 12.
i) if \(\frac{1}{8 !}+\frac{1}{9 !}=\frac{x}{10 !}\) find x? (MARCH-2014)
ii) How many four digit numbers can be formed using the digits 4,5,6,7,8 if repetition of digits is not allowed?
iii) Find the number of arrangements that can be made from the letters of the word ‘MOTHER’ so that all vowels occur together.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 31

Question 13.
i) In how many ways can the letters of the word PERMUTATIONS be arranged if; (MARCH-2014)
a) the word starts with P and ends with S?
b) there are always 4 letters between P and S?
ii) In how many ways can 5 girls and 3 boys be seated in a row so that no two boys are together?
iii) How many chords can be drawn through 21 points?
Answer:
i) a) In the word T is repeated twice
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 32
b) P should move from 1 to 7th position and S should move from 6th to 12th position. Hence the arrangements
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 33
ii) First arrange 5 girls in 5P5 ways. Arrange 3 boys in 6P3.
Hence the total arrangements
= 5P5 x 6P3 = 14400
iii) Chord is the join of two points. Hence selection 2 points from 21, which can be done in 21C2 =210

Question 14.
i) What is the minimum number of ways of choosing 4 cards from a pack of 52 playing cards? In how many of these
a) are 4 cards of the same suit? (MARCH-2014)
b) do 4 cards belong to 4 different suits?
ii) Find the number of permutation of the letters of the word, ALLAHABAD.
iii) How many 5-digit telephone numbers can be constructed using the digits 0 to 9 if each number starts with 67 and no digit appears more than once?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 34

Question 15.
i) Find ‘n’ if \(9 \times^{(n-1)} P_{3}={ }^{n} P_{4}\) (IMP-2014)
ii) Find the number of words that can be formed from the letters of the word, COMMERCE’.
iii) In how many ways can a group of 12 students be selected from 15 students? How many of these groups would include one particular student?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 35

Question 16.
i) \(\frac{0 !}{1 !}\) = _____ (MARCH-2015)
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
ii) Find r, if \(5 \times^{4} P_{r}=6 \times^{5} P_{r-1}\)
iii) Find the number of 8-letter arrangements that can be made from the letters of the word DAUGHTER so that all vowels do not occur together.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 36
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 37

Question 17.
nCn – 1 = _____ (MARCH-2015)
(a) n-1
(b) n
(c) 0
(d) 1
If nC9=nC8,find nC2
How many ways can a team of 5 persons be selected out of a group of 4 men and 7 women, if the team has at least one man and one women?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 38

Question 18.

i) \({ }^{7} P_{7}\) = _____ (IMP-2014)
a) 7
b) 7!
c) 1
d) 77
ii) Find the number of words that can be formed from the letters of the word “MALAYALAM”. How many of them start with Y?
iii) \({ }^{2 n} C_{3}=11 \times{ }^{n} C_{3}\) Find ’n’.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 39
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 49

Question 19.
i) \({ }^{29} C_{29}\) = ______ (IMP-2015)
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
ii) Prove that \({ }^{61} C_{57}-{ }^{60} C_{56}={ }^{60} C_{3}\)
iii) In how many ways can the letters of the word ‘ARRANGE’ be arranged such that two A’s do not occur together?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 40

Question 20.
Write the value of \({ }^{7} C_{5}\) (MARCH-2016)
Find the vale of n, if \(3 \times^{n} P_{4}=5 \times^{n-1} P_{4}\)
What is the number of ways of choosing 4 cards from a pack of 52 cards, provided all 4 cards belong to 4 different suits? (March (Science) – 2016)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 41

Question 21.
i) \({ }^{29} C_{29}\) = ______ (MARCH-2016)
a) 0
b) 1
c )2
d )3
ii) Find the value of n,
if \(12 \times^{n-1} P_{3}=5 \times^{n+1} P_{3}\)
iii) A group consists of 4 girls and 7 boys. In how many ways can a team of 5 members be selected if the team has at least one boy and one girl?
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 42

Question 22.
i) How many 4 digit numbers can be formed using the digits 9, 8, 7, 6, 5, 4, if no digits are repeated? (MAY-2017)
(a) 630
(b) 603
(c) 306
(d) 360
ii) In how many ways a committee of 3 persons can be formed from a group of 2 men and 3 women?
iii) Find the value of n,
if \({ }^{2 n} C_{3}=11 \times{ }^{n} C_{3}\)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 43

Question 23.
i) \({ }^{569} \mathrm{C}_{569}\) = ______. (MAY-2017)
ii) \({ }^{2 n} C_{3}:{ }^{n} C_{3}=12: 1\) Find n.
iii) If the letters of the word EQUATION are arranged, find the number of arrangements in which no two consonants occur together?
Answer:
i) 1
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 44

Question 24.
i) if \(\frac{1}{6 !}+\frac{1}{7 !}=\frac{x}{8 !}\) , then x is ______.
(a) 32
(b) 16
(c) 64
(d) 8
ii) Given 5 flags of different colour, how many different signals can be generated if each other.
iii) Find r, if \({ }^{5} P_{r}=2 \times{ }^{6} P_{r-1}\)
Answer:
i) c) 64
ii) Number of ways = 5 x 4 = 20
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 45
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 46

Question 25.
i) lf nC9=nC8, then n = ______.
a) 9
b) 8
c) 17
d) 1
ii) How many chords can be drawn through 12 point on a circle?
iii) What is the number of way of choosing 4 cards from a pack 52 playing cards? In how many of these:
a) Four cards are of the same suit.
b) Cards are of the same colour.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Permutation and Combinations 47

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 6 Linear Inequalities.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities

Plus One Maths Linear Inequalities 4 Marks Important Questions

Question 1.
i) Draw the graphs of 2x + 3y = 24 and x + y = 9 (IMP-2011)
ii) Solve the following system of inequalities graphically;
2x + 3y ≤ 24,
x + y ≤ 9, x, y ≥ 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 1
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 2

Question 2.
i) Solve 4x – 5 < 7, when x is a real number. (IMP-2012)
ii) Solve the following system of inequalities
graphically. 3x + 4y ≤ 12, x ≥ 0, y ≥ 0
Answer:
i) 4x – 5 < 7 => 4x < 12 => x < 3
ii) 3x + 4y ≤ 12, x ≥ 0, y ≥ 0
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 3

Question 3.
Solve: 4x + 3 < 3x + 7 represent the solution on the real line. (MARCH-2013)
ii) Solve the following system of inequalities graphically.
3x + 2y ≤ 12;
x,y ≥ 0
Answer:
i) 4x + 3 < 3x + 7 => 4x – 3x < 7 – 3 => x < 4
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 4

Question 4.
i) Represent the inequality x ≥ – 3 on a number line. (IMP-2014)
ii) Solve the following inequalities graphically:
x + y≥5;
x – y≤ 3
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 5

Question 5.
The interval representing the solution of the inequality 3x-1 ≥ 5, x∈R is (MARCH-2015)
a) [5,∞) b) [2, ∞)
c) [3,∞) d) (— ∞, ∞)
ii) Solve the system of inequality graphically
x + 2y ≤ 8,2x + y ≤ 8,
x ≥ 0,y ≥ 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 6

Question 6.
i) Which among the following is the interval corresponding to the inequality – 2 < x ≤ 3 . (MARCH-2016)
(a) [- 2,3]
(b) [- 2,3)
(c) (- 2,3]
(d) (- 2,3)
ii) Solve the following equation.
2x + y ≥ 4;
x + y ≤ 3;
2x – 3y ≤ 6.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 7

Question 7.
i) Which among the following inequality represents the intervals [2,∞)
a) x – 3 ≥ 5, x∈R
b) 3x – 3 ≥5, x∈R
c) 3x – 1≥ 3, x∈R
d) 3x – 1 ≥ 5, x∈R
ii) Solve the following system of inequalities graphically. 3x + 2y ≤ 12; x ≥ 1; y ≥ 2
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 8

Plus One Maths Linear Inequalities 6 Marks Important Questions

Question 1.
i) Solve the inequality 3(x – 1) ≤ 2(x – 3)  (MARCH-2010)
ii) Solve the following system of inequalities graphically. 5x + 4y ≤ 20; x ≥ 1, y ≥ 2
Answer:
i) 3(x – 1) ≤ 2(x – 3) =>3x – 3 ≤2x – 6
=>3x – 2x ≤ 3 – 6
=> x ≤ – 3
ii) 5x + 4y = 20
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 9

Question 2.
i) Arathi took 3 examinations in an year. The marks obtained by her in the second and third examinations are more than 5 and 10 respectively than in the first examination. If her average mark is at least 80 find the minimum mark that she should get in the final examinations? (IMP-2010)
ii) Solve the following system of inequalities graphically 2x + y ≥6; 3x + 4y ≤12
Answer:
Let x denote the marks of arathi in first examination. then mark in second exam and third exam are x +5 and x + 10 respectively. Given average in three examinations is atleast 80.
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 10

Question 3.
i) Solve the inequality
2(2x + 3) – 10 < 6(x – 2) (MARCH-2011)
ii) Solve the following inequalities graphically. system of
x – 2y < 3;
3x + 4y ≥ 12; x,y ≥ 0
Answer:
i) 2(2x + 3) – 10 < 6(x – 2)
=> 4x + 6 – 10 ≤ 6x – 12
=> – 2x ≤ -12 + 4
=> – 2x ≤ – 8
=> x ≥ 4
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 11
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 12

Question 4.
i) Find all pairs of consecutive odd natural numbers, both of which are smaller than 10, such that their sum is more than 11. (IMP-2012)
ii) Solve 2x + y ≤ 6 graphically.
Answer:
i) Consecutive odd natural numbers be x and x+2. Then,
x + x + 2 > 11;
x + 2 < 10
=> 2x > 11 – 2;
x < 10 – 2
=> x > 9/5 = 4.5;
x < 8
5 ≤ x < 8 Therefore x can take values 5,7.
Hence the pairs are (5,7),(7,9)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 13

Question 5.
i) Solve the inequality: 3(2 – x) ≥ 2(1 – x)  (MARCH-2013)
ii) Solve the following system of inequalities graphically.
2x + y ≥ 4;
x + y ≤ 3;
2x – 3 ≤ 6
Answer:
i) 3(2 – x) ≥ 2(1 – x)
=> 6 – 3x ≥ 2 — 2x
– 3x + 2x ≥ 2 – 6
=>- x ≥ – 4
=> x ≤ 4
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 14

Question 6.
i) Solve: 5x – 3 < 3x + l (MARCH-2014)
ii) Solve the following inequalities graphically.
x + 2y ≤ 8;
2x + y ≤ 8;
x,y ≥ 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 15

Question 7.
i) Raju obtained 70 and 60 marks in first two examinations. Find the minimum mark he should get in the third examination to have an average of atleast 50 marks. (IMP-2013)
ii) Solve the following system of inequalities graphically.
3x + 2y ≤ 12;
x ≥ 1;
y ≥ 2
Answer:
i) Let x be the mark obtained by Raju in third exam. Then,
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 16

Question 8.
i) Solve: 5x + 3 < 2x + 7 represent the solution on the real line. (MARCH-2014)
ii) Solve the following system of inequalities graphically.
x + 2y ≤ 8;
2x + y ≤ 8;
x, y ≥ 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 17

Question 9.
i) Solve: 7x + 3 < 5x + 9 represent the solution on the real line. (MARCH-2014)
ii) Solve the following system of inequalities graphically.
x + 2y ≤ 8;
2x + y ≤ 8;
x, y ≥ 0
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 18
ii)
15

Question 10.
i) Solve 10x – 23 < 3x + 5
ii) Solve the following system of inequalities graphically: 3x + 5y ≤ 15; 5x + 2y ≤ 10; x,y ≥ 0 (IMP-2014)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 19

Question 11.
i) Solve; 7x + 3 ≤ 5x + 9; x∈R . Express the solution on a number line.  (IMP-2015)
ii) Solve graphically; 3x + 4y ≤ 60;
x + 3y ≤ 30;
x,y ≥ 0.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 20

Question 12.
Solve the inequality \(\frac{x}{3}>\frac{x}{2}+1\) (MARCH-2017)
Solve the system of inequality graphically
2x + y > 6,3x + 4y ≤ 12
Answer:
i) 2x > 3x + 6
=> – x > 6
=> x < – 6
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Linear Inequalities 21

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

Plus One Maths Principle of Complex Numbers and Quadratic Equations 3 Marks Important Questions

Question 1.
Find the modulus and argument of the complex number \(\frac{1+i}{1-i}\) . Find its multiplicative inverse in the form a + ib (IMP-2012)
Answer:
Convert into a + ib form
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 1
Hence Modulus is 1 and argument is \(\frac{\pi}{2}\)
Multiplicative inverse of i is \(\frac{1}{i}=\frac{1}{i} \times \frac{-i}{-i}=-i\)

Plus One Maths Principle of Complex Numbers and Quadratic Equations 4 Marks Important Questions

Question 1.
i) Express the complex number \(z=\frac{5 + i}{2 + 3i}\) in the form of a + ib. (MARCH-2010)
ii) Represent z in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 2

Question 2.
consider the complex number (MARCH-2011)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 3
i) Express z in the form of a + ib
ii) Represent z in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 4
The complex number lies in the first quadrant;
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 5

Question 3.
i) Express \(\frac{1}{1-i}\) in the form of a + i(IMP-2011)
ii) Express \(\frac{1}{1-i}\) in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 6

Question 4.
Represent the complex number 1 + i√3 in the polar form.  (IMP-2012)
Express \(\frac{2 + i}{2 – i}\) in the form of a + ib.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 7

Question 5.
Consider the complex number  (MARCH-2012)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 8
i) Express complex number in the form of a + ib.
ii) Express complex number in the polar form
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 9

Question 6.
i) Express the following complex number in the form a + i(MARCH-2013)
(1 +i) – (1 – 6i) + (2 + i)
ii) Represent the complex number z = 1 + i in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 10

Question 7.
i) Represent the complex number √3+ i in the polar form.  (MARCH-2013)
ii) Solve : √5x² + x + √5 = 0
(March (Science) – 2013)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 11

Question 8.
i) Express \(\frac{1+i}{1-i}\) in the form a + ib.  (IMP-2013)
ii) Represent the \(\frac{1+i}{1-i}\) in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 12

Question 9.
i) Solve the quadratic Equation – x² + x – 2 = 0  (IMP-2014)
ii) Express ‘i’ in the form r(cosθ+i sinθ )
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 13
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 14

Plus One Maths Principle of Complex Numbers and Quadratic Equations 6 Marks Important Questions

Question 1.
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 15
a) a + ib form. (IMP-2010)
b) polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 16

Question 2.
i) If z = √3 + i , find the conjugate of Z. (IMP-2010)
ii) Write the polar form of the complex number z = √3 + i
iii) Solve 2x² + 3x + 1 = 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 17
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 18

Question 3.
i) Solve: √3x² + x + √3 = 0 (MARCH-2014)
ii) Represent the complex number z = 1 + i √3 in the polar form.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 19

Question 4.
The conjugate of 1 – 2i is _______. (IMP-2014)
ii) Express the complex number \(\frac{2 + 3i}{1 – 2i}\) in the form a + ib .
iii) Solve x² + 3x + 5 = 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 20
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 21

Question 5.
i) Represent the complex number 1 + √3i in the polar form. (MARCH-2015)
ii) Find the square root of the complex number – 7 – 24i.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 29
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 22
Since the product xy is negative, we have x = 3, y = – 4 or, x = – 3, y = 4
Thus, the square roots of – 7 – 24i are 3 – 4i and – 3 + 4i.

Question 6.
i) What is i – 35(IMP-2015)
a) i
b) -i
c) 1
d) -1
ii) Express the complex number √3 + i ’ in the polar form.
iii) Solve: √5x² + x + √5 = 0
Answer:
i) a) i
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 23
The complex number lies in the first quadrant;
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 24
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 31

Question 7.
i) Which one of the following is the real part and imaginary part of the complex number: (MARCH-2016)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 25
a) 0 and 1
b) 0 and 2
c) 3 and 2
d) 0 and 4
ii) Express the complex number ‘ i ’ in the polar form.
iii) Solve: √5x² + x + √5 = 0
Answer:
i) b) 0 and 2
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 26
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 31

Question 8.
i) Write the real and imaginary part of the complex number – 3 + √- 7 (MAY-2017)
ii) Find the modulus and argument of the complex number 1 + i√3
iii) Solve: x² – 2x + 3 = 0
Answer:
i) Real part is – 3 and imaginary part is √7
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 32
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 27

Question 9.
i) i18= ________
a) 1
b) 0
c) – 1
d) i
ii) complex number in polar form √3 + i
iii) Find the square root of the complex number – 8 – 6i.
Answer:
i) c) – 1
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 23
The complex number lies in the first quadrant;
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 24
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations 28
Since the product xy is negative, we have x = 1, y = – 3 or, x = – 1, y = 3 Thus, the square roots of – 8 – 6i are 1 – 3i and – 1 + 3i.

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 4 Principle of Mathematical Induction.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction

Plus One Maths Principle of Mathematical Induction 3 Marks Important Questions

Question 1.
Consider the statement “p(n): 9n – 1 is a multiple of 8 ”. Where n is a natural number. (MARCH-2011)
i) is p true?
ii) Assuming p(k) is true, Show that p(k+1) is true.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 1

Question 2.
Consider the statement “ P(n): xn – yn is divisible by x – y” (MAY-2017)
i) Show that P is true.
ii) Using the principle of Mathematical induction verify that P(n) is true for all natural numbers.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 2
Hence divisible by (x – y).
Therefore by using the principle of mathematical induction true for all n ∈ N .

Plus One Maths Principle of Mathematical Induction 4 Marks Important Questions

Question 1.
Consider the statement “ 7n – 3n is divisible by 4” (MARCH-2010)
i) Verify the result for n = 2.
ii) Prove the statement using mathematical induction.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 3
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 4
Therefore p(k +1) is multiple of 4. Hence p(n) is true for all natural number n.

Question 2.
i) Which among the following is the least number that will divide 72n-42n for every positive integer n? [4,7,11,13] (IMP-2010)
ii) Prove by mathematical induction.
(cos θ + i sin θ)n = (cosnθ + i sin nθ)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 5
Therefore true for p(k +1). Hence p(n) is true for all natural number n.

Question 3.
Given P(n): 32n -1 is divisible by 8. (IMP-2011)
i) Check whether P(1) is true.
ii) If P(k) is true then prove P(k+1) is true.
iii) Is the statement P(n) true for all natural numbers? Justify your answer.
Answer:
i) P(1):32(1) = 9 -1 = 8 divisible by 8, hence true.
ii) P(k) : 32k -1 is divisible by 8.
32k– 1 = 8M .
M is a positive real
P(k + 1):32k+1 – 1= 32k+2 – 1
= 32k32 – 1
= 32k x 9 – 1
=32k x 9 – 9 + 8
= 9(32k – 1) + 8
= 9(8M) + 8
Hence divisible by 8
iii) By PMI; true for all natural number n.

Question 4.
Prove that by 1.2 +2.3 + 3.4 + + n(n +1) = \(\frac{n(n+1)(n+2)}{3}\) by using the principle of mathematical induction for all n∈N. (IMP-2012)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 7
Hence by using the principle of mathematical induction true for all n∈N .

Question 5.
By the principle of Mathematical Induction, Prove that (IMP-2012)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 8
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 9
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 10
Hence by using the principle of mathematical induction true for all n∈N .

Question 6.
Consider the statement P(n): n(n+1)(2n+1) is divisible by 6 (MARCH-2012)
i) Verify the statement for n = 2.
ii) By assume that P(k) is true for a natural number k, verify that P(k+1) is true.
Answer:
P : 2(2 + 1)(2 x 2 + 1) = 2 x 3 x 5 = 30
Which is divisible by 6.
ii) Assuming that true for p(k)
p(k): k(k +1)(2k +1) is divisible by 6.
k(k +1)(2k +1) = 6M, M is a positive real
Let p(k +1): (k +1)(k + 2)(2(k +1) +1)
= (k + 1)(k + 2)(2k + 3)
= {k + 1){2k² +7k + 6)}
= {(k + 1){(2k²+k) + (6k + 6)}
= k(k + 1)(2k +1) + 6(k + 1)(k +1)
= 6M + 6(k + 1)(k +1)
Hence divisible by 6. Therefore by using the principle of mathematical induction true for all n∈N .

Question 7.
Consider the statement (MARCH-2013)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 11
i) Check whether P is true.
ii) By assume that P(k) is true, prove that P(k+1) is true.
iii) Is P(n) true for all natural number n?
justify your answer.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 12
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 13
iii) Hence by using the principle of mathematical induction true for all n∈ N .

Question 8.
Consider the statement (MARCH-2013)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 14
i) Check whether P is true.
ii) If P(k)is true, prove thatP(k+1) is true.
iii) Is P(n) true for all natural number n?
Justify your answer.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 15
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 16
iii) By PMI; true for all natural number n.

Question 9.
Consider the statement (IMP-2014)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 17
i) Verify the result for n = 2.
ii) Prove the statement using mathematical induction.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 18
Hence by using the principle of mathematical induction true for all n∈ N

Question 10.
Consider the statement (MARCH-2014)
P(n) : 1.2 + 2.3 + 3.4 +……… + n(n +1) = \(\frac{n(n+1)(n+2)}{3}\)
i) Prove that P is true.
ii) Assume that P(k) is true for a natural number k, verify that P(k+1) is true.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 19
Therefore p(k+1) is true.

Question 11.
Consider the statement (MARCH-2014)
P{n) = 32n+2 – 8n – 9 is divisible by 8
i) Verify the statement for n = 1.
ii) Prove the statement using the principle of mathematical induction for all natural numbers.
Answer:
i) P(1) = 32+2 – 8 – 9 = 64 is divisible by 8 . hence true
ii) Assuming true for P(k) is divisible by 8
P(k) = 32k+2 – 8k – 9=8M,
M is a positive real
Let P(k +1) = 32(k+1)+2 – 8(k) – 9
32k+2+2 – 8k – 8 – 9
32k+2 x 32 – 8k – 17
= (8M + 8k + 9)9 – 8k – 17
= 72M + 12k + 81 – 8k – 17
= 72M + 64k + 64 = 8(9M + 8k + 8)
Therefore p(k +1) is divisible by 8. Hence p(n) is true for all natural number n.

Question 12.
Consider the statement:(IMP-2014)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 20
i) Prove that P is true.
ii) If P(k) is true, Prove that P(k+1) is true
iii) Is P(n) true for all natural number n? Why?
Answer:
11 i,ii

Question 13.
Using the principal of mathematical induction, prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 21
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 22
It is true.
Therefore P(k+1) is true when ever P(k) is true. By PMI P(n) is true for all n.

Question 14.
A statement p(n) for a natural number n is given by (MARCH-2015)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 23
i) Verify that p(1) is true.
ii) By assuming that p(k) is true for a natural number k, show that p(k+1) is true.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 22

Question 15.
Consider the statement (IMP-2015)
P(n): 7n-3n is divisible by 4.
i) Show that P(1) is true.
ii) Verify, by the method of Mathematical induction, that P (n) is true for all natural numbers.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 3
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 4

Question 16.
Consider the following statement:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 24
i) Prove that P is true.
ii) Hence by using the principle of mathematical induction, prove that P(n) is true for all natural numbers n. (MARCH-2016)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 4 Principle of Mathematical Induction 25
Hence by PMI the result is true for all natural numbers.

Question 17.
Consider the statement “102n-1+1 is divisible by 11” verify that P is true and prove the statement by using Mathematical induction.
(MARCH-2017)
Answer:
p(1): 101 + 1 = 11 divisible by 11, hence true. Assuming that true for p(k)
p(k): 102k – 1 + 1 is divisible by 11.
102k – 1 + 1 = 11M
p(k + 1):102(k+1) – 1 + 1
= 1o2k + 2 – 1 +1
=102k – 1 x 102 + 1
= 102k – 1 x 100 + 1
(11M – 1)100 + 1
= 1100M – 100+1
= 1100M – 99
= 11(100M – 9)
Hence p(k+1)divisible by 11. Therefore by using the principle of mathematical induction true for all n ∈ N .

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 3 Trigonometric Functions.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions

Plus One Maths Trigonometric Functions 3 Marks Important Questions

Question 1.
i) Find the degree measure corresponding to \(\frac { 11 }{ 14 }\) radians.( use π = \(\frac { 22 }{ 7 }\)) (MARCH-2010)
ii) If cos x = \(\frac { -1 }{ 2 }\), x lies in the third quadrant,find sin x and tan x
Answer:
i) Degree measure corresponding to \(\frac { 11 }{ 14 }\) radians
= \(\frac{11}{14} \times \frac{180}{\pi}=\frac{11}{14} \times \frac{180 \times 7}{22}=\frac{1}{2} \times \frac{180}{2}=45^{\circ}\)
ii) since x lies in the third quadrant
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 1
sin x = –\(\frac{\sqrt{3}}{2}\)
tan x = √3

Question 2.
prove that (MARCH-2010)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 2
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 3

Question 3.
Showthat (cos x + cos y)² +(sin x + sin y)² =\(4 \cos ^{2}\left(\frac{x-y}{2}\right)\) (MARCH-2011)
Answer:
(cos x + cos y)² + (sin x + sin y)²
= cos² x + cos² y + 2cosx cosy + sin² x + sin² y + 2 sin x sin y
= 1+ 1 + 2(cosxcosy + sinxsiny)
= 2 + 2cos(x – y) = 2(1 + cos(x – y))
= \(4 \cos ^{2}\left(\frac{x-y}{2}\right)\)

Question 4.
prove that (MARCH-2013)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 4
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 5

Question 5.
Consider the trigonometric equation tan x = √3 (IMP-2013)
i) Write the general solution.
ii) Write the principal solution.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 6

Question 6.
i) The value of sin(π – x) is _______. (MARCH-2014)
ii) Find the principal and general solution of the equation sin x = \(\frac { √3 }{ 2 }\)
Answer:
i) sin x
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 7

Question 7.
prove that (MARCH-2014)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 8
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 9

Question 8.
i) 1 + tan² x = _______. (IMP-2014)
ii) If sin x = \(\frac { 3 }{ 5 }\) and x lies in the second quadrant, find the values of cosx, tan x and secx.
Answer:
i) sec² x
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 10

Plus One Maths Trigonometric Functions 4 Marks Important Questions

Question 1.
Expand cos(x + y) and hence prove (IMP-2010)
i) cos 2x = 1 – 2sin² x
ii) Solve the equation tan² θ + cot² θ = 2
Answer:
i) cos(x + y) = cos x cos y — sinx sin y
Put y = x
cos(x + x) = cos x cosx – sin x sin x
=> cos(2x) = cos² x – sin² x
=> cos(2x) = 1 – sin² x – sin² x = 1 – 2sin² x
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 11

Question 2.
Show that (IMP-2010)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 12
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 13

Question 3.
i) Find the value of sin(\(\frac { 31π }{ 3 }\)) (MARCH-2011)
ii) Find the principle and general solution of the equation cos x = \(\frac {-√3 }{ 2 }\)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 14
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 15

Question 4.
Solve: sin 2x – sin 4x + sin 6x = 0 (IMP-2012)
Answer:
sin 2x + sin 6x – sin 4x = 0
=> 2sin4xcos2x – sin4x = 0
=> sin4x(2cos2x – 1) = 0
=>sin4x = 0 or (2cos2x – 1) = 0
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 16

Question 5.
tan x tan 2x tan 3x = tan 3x – tan 2x – tan x (IMP-2012)
Answer:
We have; 3x= 2x + x
Take tan on both sides;
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 17
tan 3x(1 – tan 2x tan x) = tan 2x + tan x
tan 3x- tan 3x tan 2x tan x = tan 2x + tan x
tan x tan 2x tan 3x = tan 3x – tan 2x – tan x

Question 6.
i) Evaluate tan(\(\frac {13π }{ 6 }\)) (MARCH-2012)
ii) If tan x = \(\frac {1 }{ 2 }\) and x is in the third quadrant, find sinx and cosx.
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 61

Question 7.
Prove that (MARCH-2012)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 19
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 20

Question 8.
i) \(\frac {tan x + tan y}{ 1 – tan x tan y }\) = _________. (MARCH-2013)
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 21
Answer:
i) tan(x + y)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 22

Question 9.
Match the following: (MARCH-2013)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 23
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 24

Question 10.
i) Prove that (MARCH-2013)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 25
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 26
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 27

Question 11.
Show that (IMP-2013)
i) tan 15°=2-√3
ii) tan 15°+cot 15° = 4
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 28
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 29

Question 12.
i) Prove that (MARCH-2014)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 30
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 31
Answer:
i)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 32
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 58

Question 13.
i) If tan x = \(\frac {3 }{ 4 }\); x lies in the third quadrant,
find the value of cos x. (MARCH-2014)
ii) Find the principal and general solution of cos x = \(\frac {1 }{ 2 }\)
Answer:
i) Since x lies in the third quadrant
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 33

Plus One Maths Trigonometric Functions 6 Marks Important Questions

Question 1.
i) Write the value of (IMP-2011)
sin 600°; cos 330°; cos 120°; sin 150°
ii) Prove that
sin 600° cos330° +cos120° sin 150° + sin 180° cos 180° = -1
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 59

Question 2.
i) Find the value of sin 75° (IMP-2012)
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 35
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 36

Question 3.
i) \(\frac {2π }{ 3 }\) radians = ______ degree.(IMP-2014)
ii) cos(2π – x) = _______
iii) Find the general solution of sin 2x – sin 4x + sin 6x = 0
Answer:
i) 120°
ii) cos x
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 60

Question 4.
i) sin x cos y + cos x sin y = ______. (IMP-2014)
ii) Find sin 50° cos 10° + cos50° sin10°
iii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 37
Answer:
i) sin(x + y)
ii) sin 50° cos 10° + cos 50° cos 10°
= sin(50° +10°) = sin(60°) = \(\frac {√3 }{ 2 }\)
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 62

Question 5.
i) Which one of the following values of sin x is incorrect? (MARCH-2015)
a) 0
b) \(\frac {1 }{ 2 }\)
c) 3
d) 1
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 38
iii) A tree breaks due to a storm and the broken part bends so that the top of the tree touches the ground making an angle 30° with it. The distance between the foot of the tree to the point where the top touches the ground is 8 m. Find the height of the tree.
Answer:
i) 3
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 39
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 40

Question 6.
i) sin 225° = _______.(MARCH-2015)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 41
ii) Find the principle and general solutions of sin x = – \(\frac {√3 }{ 2 }\)
iii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 42
Answer:
i) \(\frac {- 1 }{ √2 }\)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 43
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 44
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 45

Question 7.
i) Which of the equal to 520° ? (IMP-2015)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 46
ii) Solve Sin 2x – Sin 4x + Sin 6x = 0.
iii) In any triangle ABC, prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 47
Answer:
i) \(\frac { 26π }{ 6 }\)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 60
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 48

Question 8.
i) The degree measure of \(\frac { 7π }{ 6 }\) radian is _____. (MARCH-2016)
(a) 120° (b) 102° (c) 201° (d) 210°
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 49
iii)A lamp post is situated at the middle point M of the side AC of a triangular plot ABC with BC = 7m, CA = 8m, AB =9m. Lamp post subtends an angle 15° at the point B. Determine the height of the lamp post.
Answer:
i) 210°
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 50
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 51

Question 9.
i) 40°20′ = ____ radians (MAY-2016)
a) \(\frac { 112π }{ 540 }\)
b) \(\frac { 211π }{ 540 }\)
c) \(\frac { 122π }{ 540 }\)
d) \(\frac { 121π }{ 540 }\)
ii) Prove that
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 52
iii) Solve sin 2x – sin 4x + sin 6x = 0
Answer:
i)
d) \(\frac { 121π }{ 540 }\)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 53
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 60

Question 10.
i) sin 405°= _____. (MARCH-2017)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 54
ii)
sin x = \(\frac { 3 }{ 5 }\)
x lies in the second quadrant.Find the values of cosx,secx,tanx,cotx
iii) Solve: sin 2x – sin 4x + sin 6x = 0
Answer:
i) a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 55
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 60

Question 11.
i) \(\frac { 7π }{ 6 }\) radian = ______ degree. (MARCH-2017)
a) 200
b) 300
c) 240
d) 120
ii) Find the value of tan 75°
iii) In a triangle ABC, prove that
a sin(B – C)+b sin(C -A)+c sin (A – B) = 0
Answer:
i) a) 210
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 56
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 3 Trigonometric Functions 57

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 2 Relations and Functions.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions

Plus One Maths Relations and Functions 3 Marks Important Questions

Question 1.
Let A = {1,2,3,4} and B = {1,4,5} be two sets. (IMP-2011)
If R is the relation”<” from A to B then )
i) Write R in Roster form.
ii) Write Domain and Range of R.
iii) Find the number of relations from AtoB.
Answer:
i) R = {(1,4), (1,5), (2,4), (2,5), (3,4), (3,5), (4,5)}
ii) Domain of R = {1,2,3,4}; Range of R = {4,5}
iii) Number of relations from A to B = 24 x 3 =212

Question 2.
\(\left(\frac{2 x}{5}+1, y-\frac{3}{4}\right)=\left(\frac{1}{5}, \frac{1}{4}\right)\) find xand y (IMP-2012)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 16

Question 3.
Let A = {1,2,3}; B = {3,4}. Write a relation from A and B having 5 elements. Write its domain, co-domain and range. (IMP-2012)
Answer:
R = {(1,3), (1,4), (2,3), (3,4), (3,3)}
Domain of R = {1,2,3}
Range of R = {3,4}
Co-domain of R = {3,4} = B

Question 4.
The function f is defined by (IMP-2012)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 2
Draw the graph of Find f(x)
Answer:
For x < 0
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 3

Question 5.
5. Let A = {1,2,3}, B={4,5} (MARCH- 2013)
i) Find A x B and B x A
ii) Find the number of relations from A to B.
Answer:
i) A x B = {(1,4),(1,5),(2,4),(2,5),(3,4),(3,5)} B x A = {(4,1), (4,2), (4,3), (5,1), (5,2), (5,3)}
ii) n(R) = 22 x 3 = 26 = 64

Question 6.
i) Let A = {7,8} and B = {2,4,5}. Find A x B (MARCH – 2013)
ii) Determine the domain and range of the relation R defined by R={(x,y):y=x+1},
x ∈ {0,1,2,3,4,5,6}
Answer:
i) A x B = {(7,5), (7,4), (7,2), (8,5), (8,4), (8,2)}
ii) R= {(0,1),(1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6)}
Domain = {0,1,2,3,4,5}
Range = {1,2,3,4,5,6}

Question 7.
i) If A = {2,4}, B = {1,3,5}. Then the number of relations from A to B is …………. (IMP-2013)
ii) If P={-1,1}, form the set P x P x P
Answer:
i) number of relations from A to B 22 x 3 = 26 = 64
ii) P x P = {-1,1} x {-1,1} – {(-1,-1),(-1,1), (1-1), (1,1)}
P x P x P={(-1,-1), (-1,1), (1,-1),(1,1)} x {-1,1}
= {(-1,-1,-1),(-1-1,1),(-1,1,-1),(-1,1,1), (1,-1,-1), (1,-1,1), (1,1-1), (1,1,1)}

Question 8.
Consider the function f :R -> R defined by f(x) = -|x| (IMP-2013)
i) Find the domain and range of f.
ii) Draw the graph of f.
Answer:
i) Domain = R; Range = (-∝,0]
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 4

Plus One Maths Relations and Functions 4 Marks Important Questions

Question 1.
Consider the functions (MARCH- 2010)
\(f(x)=\sqrt{x-2}, \quad g(x)=\frac{x+1}{x^{2}-2 x+1}\)
Find
i) Domain of ‘f.
ii) Domain of ‘g’.
iii) (f + g)(x)
iv) (fg)(x)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 5

Question 2.
The Cartesian product P*P has 9 elements among which are found (- a, 0) and (a, 0). A relation from P to P is defined as (IMP- 2010)
R = {(x,y):x + y = 0)
i) Find P.
ii) Depict the relation using an arrow
diagram.
iii) Write down the domain and range of R,
iv) How many relations are possible from P to P?
Answer:
i) (-a,0), (a,0) are elements in P*P and P*P have 9 elements, implies P has 3 elements Therefore; P = {- a,a,0}
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 6
ii) Given; R = {(x,.y) : x + y
x = -a=>y = a=> (-a, a)
x = a =>y = -a => (a,-a)
x = 0=>y = 0 => (0,0)
iii) R = {{-a, a), (a-a), (0,0)}
Domain of R = {-a,a,0}; Range of R = {-a,a,0}
iv) Number of relation from P to P = 29

Question 3.
Consider the real function (MARCH-2012)
\(f(x)=\frac{x+2}{x-2}\)
i) Find the domain and range of thefunction.
ii) Prove that f(x)f(-x) + f(0) = 0
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 7

Question 4.
i) Let P = {1,2}. Find P x P x P (MARCH-2014)
ii) Let A = {1,2,3,……..13,14},
R is the relation on A defined by R={(x,y):3x-y=0,x,y∈A}
a) Write R in a tabular form.
b) Find the domain and range of R.
Answer:
i) P x P x P = {(1,1,1), (1,1,2), (1,2,1), (1,2,2), (2,1,1), (2,1,2), (2,2,1), (2,2,2)}
ii) R = {(1,3), (2,6), (3,9), (4,12)}
Domain = {1,2,3,4}
Range = {3,6,9,12}

Question 5.
i) Write the domain and range of the relation (IMP-2014)
R = {(2,5),(3,10),(4,17),(5,26)}
ii) If f{x) – x² -3x and g(x) = x + 2 find (f + g)(x), (f – g)(x) and (fg)(x)
Answer:
i) Domain = {2,3,4,5}; Range = {5,10,17,26}
ii) (f – g)(x) = f(x) – g(x)
= x² – 3x + x + 2
=x²—2x + 2
(f – g)(x) = f(x) – g(x)
= x² – 3x – x – 2 =x²-4x – 2
(fg)(x) = f(x) x g(x)
= (x² —3x) x (x + 2) = x³ – x² – 6x

Question 6.
i) If P = {m,n}, Q = {n,m} ; state whether the following is TRUE or FALSE (MAY-2016)
P x Q – {(m,n),(n,m)}
ii) Write the relation R= {(x, x³), x is a prime number less than 10}, in roster form.
iii) Let A = {1,2,3,4} B = {1,5,9,11,15,16} and
f = {(1,5),(2,9),(3,1),(4,5),(2,1)}. State with the reason whether f is a relation or a function.
Answer:
i) False
ii) R = {(2,2³)(3,3³),(5,5³),(7,7³)}
= {(2,8)(3,27), (5,125), (7,343)}
iii) F is not a function since the element 2 has two images.

Plus One Maths Relations and Functions 6 Marks Important Questions

Question 1.
Let R be the set of Reals. Define a function (IMP-2011)
f : R→R by f(x) = 2x²-1
i) Find \(\frac{f(-1)+f(1)}{2}\)
ii) Find f[f(x)]
iii) Draw the graph of f(x)
Answer:
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 8
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 9

Question 2.
i) If A = {-1,1}, Find A x A. (MARCH-2014)
ii) Consider the relation R defined by R = {(x,x + l) : x ∈ {-1,1}} Write R in the roster form. Also find the range.
iii) Draw the graph of the function. y = x, x ∈ R
Answer:
i) A x A ={-1,1} x {-1,1}
= {(-1,-1), (-1,1), (1,-1), (1,1)}
ii) R = {(-1,0),(1,2)}; Range ={0,2}
iii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 10

Question 3.
Let A = {1,2,3,4,5,6} be a set. Defined a relation R from A to A by R = {(x,y)/y = x+1} (IMP-2014)
i) Express R in the roster form.
ii) Represent the relation R using an arrow diagram.
iii) Write the domain and range of R.
Answer:
i) R = {(1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6)}
ii) Given; y = x +1
x = l =>j = 1 + 1 = 2; x = 2=> y = 3
x = 3 =>j = 4; x = 4 =>y = 5
x = 5=> y = 6
R = {(1,2), (2,3), (3,4), (4,5), (5,6)}
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 11
iii) Domain of R = {1,2,3,4,5}
Range of R = {2,3,4,5,6}
Codomain of R = {1,2,3,4,5,6}

Question 4.
i) Find the domain of the function. (MARCH-2015)
\(f(x)=\frac{x^{2}+3 x+5}{x^{2}-5 x+4}\)
ii) Sketch the graph of the function
f(x) = |x + 1|
iii) Consider A = {1,2,3,5} and B = {4,6,9}. Define a relation
R : A → B by R = {(x,y): x – y is odd,x ∈ A,y ∈ B}.
Write R in roster form and find range of R.
Answer:
i) x² – 5x + 4 = 0 => (x-4)(x-l) = 0
Therefore f(x) is defined for all x∈R? , except x = 4 and x = 1. Hence the domain is R – {1,4}.
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 12
iii) R = {(1,4),(1,6),(2,9),(3,4),(3,6),(5,4),(5,6)}
Range = {4,6,9}

Question 5.
i) Match the following  (IMP-2015)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 13
ii) A = {1,2,3 ………. 14}. R is a relation from
A to A defined by R = {(x,y): 3x – y = 0,x,y ∈A}. Write the domain, range, co-domain of ,R.
Answer:
i) 1- Identity function, f :R →R : f(x) = x
2- Modulus function, f :R →R : f(x) = |x|
3 – Signum function f :R → R
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 14

Question 6.
i) If (x+1, y-2) = (3,1), write the values of x and y. (MARCH-2016)
ii) Let A = {1,2,3,4,5,} and B = {4,6,9} be two sets. Define a relation R from A to B by R = {(x,y): x – y} is a positive integer}
iii) Define the modulus function. What is its domain? Draw a rough sketch.
Answer:
i) Given; (x + l,y-2) = (3,1)
=> x + l = 3;
y – 2 = 1
=>x = 2; y = 3
ii) A x B= {(1,4),(1,6),(1,9),(2,4),(2,6),(2,9), (3,4),(3,6),(3,9),(4,4),(4,6)(4,9),(5,4),(5,6),(5,9)}
Then R = {(5,4)}
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 15

Question 7.
The domain of the function (MARCH-2017)
\(f(x)=\frac{1}{x-1}\)
(a) {1}
(b) R
(c) R – {1}
(d) R – {0}
ii) A relation R on set natural numbers is defined by R = {(x,y):y = x+5,x is a natural number less than 4, x, y ∈ N}
a) Write the relation in roster form.
b) Write the domain and range of the relation.
iii) Draw the graph of the relation
f(x) = |x|,x∈R
Answer:
i) c) R – {1}
ii) a) R = {(1,6), (2,7), (3,8)}
b) Domain = {1,2,3,}
Range of R = {6,7,8}
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 2 Relations and Functions 15

Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 1 Sets

Kerala State Board New Syllabus Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 1 Sets.

Kerala Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 1 Sets

Plus One Maths Sets 3 Marks Important Questions

Question 1.
Consider the sets A and B given by (MARCH-2010)
A = {x\ x is a natural number, 2 ≤ x ≤ 6 }
B = {x: x is a prime number x ≤ 7 }
C = {x: x² – 5x + 6 = 0 }
i) Write A, B and C in the roster form.
ii) Verify that(A∪B)∪C = A∪(B∪C)
Answer:
i) A = {2,3,4,5,6}; B = {2,3, 5,7};
x² – 5x + 6 = 0
=> (x – 2)(x – 3) = 0
x = 2,3
C = {2,3}

ii) A∪B = {2,3,4,5,6,7};
(A∪B)∪C = {2,3,4,5,6,7}
B∪C = {2,3,5,7};
A∪(B∪C )= {2,3,4,5,6,7}
Hence;
(A∪B)∪C = A∪(B∪C)

Question 2.
Consider the sets A and B given by (MARCH-2011)
A = {x: x is a prime number <10}
B = {y. x is a natural number which divides 12}
i) Write A and B in the roster form.
ii) Find A∪BandB-A.
iii) Verify that(A∪B) – A = B – A.
Answer:
i) A = (2,3,5,7};B = {1,2,3,4,6,12}
ii) A∪B = {1,2,3,4,5,6,7,12};
B-A = {1,4,6,12}
iii) (A∪B)-A = {1,4,6,12} = B – A

Plus One Maths Sets 4 Marks Important Questions

Question 1.
If A = {1},
B = {{1},2}
C = {{1}, 3} and ∪ = {{1}, {2}, {3},1,2,3}, then find (IMP-2010)
i) A∩B
ii) B∩C
iii) n{{A∩B)’∪(B∩C)’)
Answer:
i) A∩B = ????
ii) B∩C={{1}}
iii) (A∩B)’ = ∪ ;
(B∩C)’ = {{2},{3},1,2,3}
(A∩B)’∪(B∩C)’ = U∪{ {2}, {3} ,1,2,3} =U
n((A∩B)'{B∩C)’)= 6

Question 2.
Given U = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10},A= {1,2,3,4,5} and B = {3,4,5,6} (IMP-2011)
i) Write A∪B
ii) Verify whether(A∪B) ‘ = A’∩B’
iii) Verify whether
n(A∪B)=n(A-B)+n(A∩B)+n(B – A)
Answer:
i) A∪B = {1,2,3,4,5,6}
ii) A’ = {6,7,8,9,10} ,B’-= {1,2,7,8,9,10}
A’∩B’ = {7,8,9,10}
(A∪ B)’ = {7,8,9,10}
Hence (A∪B)’ = A’∩B’
iii) (A – B)={1,2};B – A = {6}; A∩B = {3,4,5}
n(A∪B) = 6,n(A – B) = 2,
n{B-A) = 1,n(A∩B) = 3
n(A -B) + n(A ∩ B) + n(B -A)
= 2 + 3 +1 = 6
= n(A ∪ B)
Hence verified.

Question 3.
Let A = {x:x is an integer \(\frac{1}{2}<x<\frac{7}{2}\) } and B = {2,3,4} (MARCH-2012)
i) Write A in the roster form.
ii) Find the power set of (A∪ B).
iii) Verify that(A-B)∪(A∩B) = A
Answer:
i) A = {1,2,3}
ii) A ∪ B= {1,2,3,4}
P(A) = {????, {1} ,{2}, {3}, {4}, {1,2}, {1,3}, {1,4},{2,3},{2,4},{3,4},{1,2,3},{1,2,4},{1,3,4}, {2,3,4}, {1,2,3,4}}
iii) (A – B)∪(A ∩ B)
= {1} ∪ {2,3} = {1,2,3} = A

Question 4.
i) How many elements has P(A) if A = {1,2,3}? (IMP-2012)
ii) U = {1,2,3,4,5,6,7}; A = {1,4,6,7}; B = {1,2,3}. Find
A’,B’,A’∩B’,A∪B and
hence show that A’ ∩ B’ = (A ∪ B)’.
iii) If A and B are two sets such that A⊂B, then what is A ∩ B ?
Answer:
i) n(P(A)) = 2³ = 8
ii) A’ = {2,3,5},B’= {4,5,6,7}
A’ ∩B’ = {5}
A∪B = {1,2,3,4,6,7} =>(A∪B)’={5}
Hence A’∩B’ = (A∪ B)’
iii) A∩B = A

Question 5.
i) Let A = {1,2,3,5,6} and B = {1,3,4,6,7} (MARCH-2013)
a) Find A ∪ B? and A ∩B?
b) Find A -(A ∩B)
ii) If X and Y are two sets such that n(X) = 17, n{Y) = 23 and n(X∪Y)=38, find n(X∩Y).
Answer:
i) a) (A∪B) = {1,2,3,4,5 6,7} ,A∩B = {1,3,6}
b) A – (A∩B) = A – {1,3,6} = {2,5}
ii) We have; n(X∪Y)=n(X) + n(Y) – n(X∩Y)
38 = 17 + 23 – n(X∩Y)
n(X∩Y)= 40 – 38 = 2

Question 6.
Let ∪ = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}, A = {1,2,4,7} and B = {1,3,5,7} (MARCH-2013)
i) Find A∪B.
ii) Find A’, B’ and hence show that
(A∪B)’ = A’∩B’
iii) The power set P(A) has …………. elements.
Answer:
i) A∪B={l,2,3,4,5,7}
ii) A’ = {3,5,6,8,9} ,B’ = {2,4,6,8,9}
(A∪B)’ = {6,8,9} = A’ ∩B’
iii) 2⁴= 16

Question 7.
i) If two sets A and B are disjoint, which none among the following is true? (IMP-2014)
a) A∪B = A
b)A∪B = B
c) A∩B = A
d )A∩B = ????
ii) Find the set of the equation x² + x – 2 = 0 in roster form.
iii) In a group of students, 100 students know Hindi, 50 know English and 33 know both. Each of the students knows either Hindi or English. How many students are there in the group?
Answer:
i) d)A∩B = ????
ii) x² + x – 2 = 0
=> (x – 1)(x + 2) = 0 =>
x = 1;-2
Solution set is {1,-2}
iii) Let H-Hindi; E- English
n(H) = 100;
n(E) = 50;
n(H ∩E) = 33
n(H ∪ E) = n(H) + n(E) – n(H ∩ E)
= 100 + 50-33 = 117

Question 8.
Let A = {x: x ∈ W ,x<5} and B = (x : x is a prime number less than 5} and U = {x: x is an integer O ≤ x ≤ 6} (MARCH-2015)
i) Write A,B in roster form.
ii) Find (A-B)∪(B-A)
iii) Verify (A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
Answer:
i) A= {0,1,2,3,4}; B = {2,3}
ii) A – B = {0,1,4}; B – A ={ }
iii) U= {0,1,2,3,4,5,6}
A’ = {5,6}, B’ = {0,1,4,5,6}
(A∪B)’ = {5,6}
A’ ∩ B’ = {5,6}

Question 9.
If U = {1,2,3,4,5,6,7,8}, A = {2,4,6,8} and B = {2,4,8} (MAY-2016)
then:
i) Write A’, B’.
ii) For the above sets A and B prove that (A∪B)’ = A’∩B’
iii) Check whether (A∩B)’ = A’∪B’
Answer:
i) A’ = {1,3,5,7};B’ = {1,3,5,6,7}
ii) A ∪ B = {2,4,6,8}, (A ∪ B)’ = {1,3,5,7}
A’∩B’ = {l,3,5,7} => (A∪B)’ = A’∩B’
iii) A ∩ B = {2,4,8}; (A ∩ B)’ = {1,3,5,6,7}
A’∪B’ = {1,3,5,6,7} => (A∩B)’ = A’∪B’

Plus One Maths Sets 6 Marks Important Questions

Question 1.
i) What is A∪A’? (IMP-2012)
ii) If A and B are two sets such that n(A∪B) = 17 and n(A∩B) = 5,
find n(A) + n(B)
iii) In a group of 100 peoples, 40 people like cinema, 10 like both drama and cinema. How many like drama? How many like drama only not cinema?
Answer:
i) A∪A’ = ∪
ii) We have; A(A∪B)=n(A) + n(B) – n(A∩B)
=> 17 = n(A) + n(B) – 5
=> n(A) + n(B) = 17 + 5 = 22
iii) Let D – is the set of Drama, C is the set of Cinema.
Given;
n(D∪C) = 100, n{C) = 40, n(D∩C) = 10,
n(D ∪ C) = n(D) + n(C) – n(D ∩ C)
=>100 = n(D) +40 – 10
=> n(D) = 100-40 +10 = 70
n(Drama not Cinema) = n(D ∩ C’)
= n(D) – n(D∩C) = 70-10 = 60

Question 2.
i) If A and B are two sets such that A ⊂ B, (IMP-2013)
a) A ∪B is
b) Draw the Venn diagram of B – A
ii) In a committee, 60 people speak English,30 speak Hindi and 15 speak both English and Hindi. How many speak atleast one of these two languages?
Answer:
i) a) B
b)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 1 Sets 2
ii) Let the events be E – English and H – Hindi
n(E) = 60; n(H) = 30; n(E∩H) = 15
People speak atleast one of these two languages = n(E∪H)
= n(E) + n(H)-n(E∩H)
= 60 + 30 – 15 = 75

Question 3.
Consider the set A = {2,3,5,7} and B = {1,2,3,4,6,12} (MARCH-2014)
i) Find A∩B.
ii) Find A – B,B – A and hence show that (A∩B)∪(A – B)∪(B – A)=A∪B
iii) Write the power set of A ∩ B
Answer:
i) A ∩ B = {2,3}
ii) A – B = {5,7} ,B-A = {1,4,6,12}
(A∪ B) = {1,2,3,4,5,6,712}
(A ∩B) ∪(A – B) ∪ (B – A) = {1,2,3,4,5,6,7,12}
iii) P(A∩B) = {????,{2},{3},{2,3}}

Question 4.
i) If A = {1,2,3,4} and B = {3,4,5,6} then (MARCH-2014)
A – B= ………
(ii) In a group of 70 people, 37 like coffee, 52 like tea and each person likes atleast one of the two drinks. How many people like both coffee and tea?
iii) Let U = {1,2,3,4,5,6}, A= {2,3} and B = {3,4,5}. Find A’,B’and hence show that (A ∪ B)’ = A’ ∩ B’
Answer:
i) A – B = {1,2}
ii) n(C∪T) = 70,n(C) = 37,n(t) = 52 ,n(C∪T) = n(C) + n(T) – n(C∩T)
=> 70 = 37 + 52 – n(C ∩ T)
=> n(C ∩ T) = 89 – 70 = 19
iii) A= {1,4,5,6},B’ = {1,2,6}
A’∩B’ = {1,6}
{A∪B)’ = ({2,3,4,5})’ = {1,6}
Hence; (A∪ B)’= A’ ∩ B’

Question 5.
Let A= {1,2,3,4,5}, B = {1,2,6} and C = {1,6,7,8} (IMP-2014)
i) Find A∪B and B∩C
ii) Show that
A∪(B∩C) = (A ∪ B)∩(A ∪ C)
iii) Find A – (B∩C) and (A ∪ B) – (B∩C)
Answer:
i) A∪B = {1,2,3,4,5,6}
(B∩C) = {1,6}
ii) A∪ (B∩C) = {1,2,3,4,5} ∪ {1,6}
= {1,2,3,4,5,6}
A∪C = {1,2,3,4,5,6,7,8}
(A ∪ B) ∩ (A ∪ C) = {1,2,3,4,5,6}
Hence A∪(B∩C) = (A∪B)∩(A∪C)
iii) A- (B∩C) = {1,2,3,4,5} – {1,6} = {2,3,4,5}
(A∪B) – (B∩C) = {2,3,4,5}

Question 6.
i) A: {x : x is a prime number x ≤ 6} (IMP-2015)
a) Represent A in Roster form.
b) Write the Power set of A.
ii) Out of 25 members in an office 17 like to take tea, 16 like to take coffee. Assume that each takes at least one of the two drinks. How many like (a) Both coffee and tea? (b) Only tea and not coffee?
Answer:
i) A ={2,3,5}
ii) P(A) = {????,{2},{3},{5},{2,3},{2,5},{3,5},{2,3,5}}
iii) Let the sets be defined as follows;
T- Tea; C – Coffee.
n(T) = 17; n(C) = 16; n(T ∪ C) = 25
n(T ∪ C) = n(T) + n(C) – n(T ∩ C)
Coffee and Tea = n(T∩C) = 17 + 16 – 25 = 8
Only tea and not coffee =
n(T ∩C’) = n(T) – n(T∩C) = 17 – 8 = 9

Question 7.
i) If A is a subset of the set B, then (MARCH-2016)
A∩B = _____
ii) Represent the above set A∩B by Venn diagram.
iii) In a school, there are 20 teachers who teach Mathematics or Physics. Of These, 12 teach Mathematics, 12 teach Physics. How many teach both the subject?
Answer:
i) A
ii)
Plus One Maths Chapter Wise Previous Questions Chapter 1 Sets 1
iii) Let the sets be defined as follows;
M- Mathematics; P – Physics.
n(M) = 12
n(P) = 12;
n(M∩P) = 20
n(M ∪ P) = n(M) + n(P) – n(M ∩ P)
n(M ∪ P) = 12 +12- 20 = 4

Question 8.
i) If U is the universal set and A is any set U∩A (MARCH-2017)
(a) U
(b) A
(c)????
(d) A’
ii) Consider the sets
U = {a,b,c,d,e,f,g}, A = {b,c,d,e}, B = {a,c,g). Find A’and B’ the verify (A∪B)’ = A’∩B’
iii) In a group of 400 people, 250 speaks Hindi, 200 can speak Malayalam. How many people can speak both Malayalam and Hindi?
Answer:
i) b) A
ii) A∪B = {a,b,c,d,e,g}
A’ = {a,f,g} ;
B’ = {b,d,e,f};
(A∪B)’ = {f}; A’∩B’ = {f}
iii) n(A∩B) = 400,n(A) = 250
n(B) = 200
n(A ∩ B) = n(A) + n(B) – n(A ∪ B)
= 250 + 200 – 400
= 50

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 12 Accounting System Using Database Management System

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 12 Accounting System Using Database Management System.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 12 Accounting System Using Database Management System

Question 1.
Krishna intends to create a table in MS-Access. Suggest suitable data types for the following fields. (March 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 13 Accounting System Using Database Management System March 2015 Q1
Answer:
Field Name – Data Type
a) Job Id – Number/Text
b) Job Name – Text
c) Job Type – Text
d) Job Department – Text
e) Job Unit – Number
f) Job Time – Date/Time

Question 2.
A company has supplied certain information required for creating a table under MS Access. (Say 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 13 Accounting System Using Database Management System Say 2015 Q1
Fill in the blanks with suitable data types wherever you find a question mark.
Answer:
Field Name – Data type
a) Account code – Number/Text
b) Account name – Text
c) Debit/Credit – Number/Text
d) Amount – Number
c) Narration – Text

Question 3.
Sorting or filtering of records is not possible in _____ data type. (March 2016)
a) text
b) number
c) memo
d) date
Answer:
c) Memo

Question 4.
Fill in the blank with a suitable data type on the basis of the hint given: (March 2016)
a) Name : Text
b) Birthdate : ________
Answer:
b) Birthdate : Date/Time/Text

Question 5.
List any two ways in which queries may be created in access. (March 2016)
Answer:
Design view, SQL, wizard

Question 6.
Consider the following table and answer the questions given below. (Say 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 13 Accounting System Using Database Management System Say 2016 Q1
a) Name of the entity.
b) Primary key.
c) Generate a meaningful record by writing an example in the above boxes with a question mark.
Answer:
a) Student
b) Student Adm. No.
c)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 13 Accounting System Using Database Management System Say 2016 Q1.1

Question 7.
Mention the steps for creating a simple table in MS Access. (Say 2016)
Answer

  • MS Access
  • Table/Table design
  • Data Type
  • Set primary key
  • Save the table

Question 8.
Entity in MS Access is a ________ (March 2017)
a) object of relation
b) present a working model
c) thing in the real world
d) model of the relation
Answer:
c) Things in the real world

Question 9.
What is the maximum length a text field can be in MS Access? (March 2017)
a) 120
b) 255
c) 265
d) 75
Answer:
b) 255

Question 10.
Write any two data types in MS-Access with suitable examples. (March 2017)
Answer:
The followings are the different data types:

  • Text → Example: Job name, Job type, etc.
  • Number → Example: Job unit, Job ID
  • Date/Time → Example: Job time
  • Currency → Example: Dollars, Rupees, etc.
  • Yes/No

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 11 Structuring Database for Accounting

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 11 Structuring Database for Accounting.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 11 Structuring Database for Accounting

Question 1.
The formal blueprint or pictorial representation of accounting reality using the entity-relationship model concept is called ________ (March 2015)
a) E R design
b) Voucher
c) Entity
d) Database structure
Answer:
a) E R design

Question 2.
The most suitable ‘data-type’ for storing ‘name’ in a database is a _________ (March 2015)
a) number
b) text
c) date
d) memo
Answer:
b) Text

Question 3.
Consider the following fields of MS-Access and answer the questions. (March 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 12 Structuring Database for Accounting March 2015 Q3

  1. Here, ‘Voucher’ stands for _______
  2. ‘Voucher Name’ is termed as _________

Answer:

  1. Entity
  2. Attribute

Question 4.
State the entity and its attributes for the given information wherever you find a question mark. Entity:? (Say 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 12 Structuring Database for Accounting Say 2015 Q1
(Hint: The above information is taken from the payroll records of a company.)
Answer:
Entity → Employee
Attributes → ID, Name, Age, Designation

Question 5.
________ are some properties or characteristics that give more description of an entity. (March 2016)
a) Objects
b) Attributes
c) Entity types
d) Values
Answer:
b) Attributes

Question 6.
Observe the following table. (March 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 12 Structuring Database for Accounting March 2016 Q2
a) Give a suitable entity name.
b) Write the relevant attributes relating to the entity.
Answer:
Entity → Employee/student
Attribute → Job ID, Name, Sex, Date of Birth

Question 7.
Arrange the following items given in the brackets into their order of occurrence in the transaction processing cycle. (Say 2016)
(Storage, Data Entry, Processing, validation)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 12 Structuring Database for Accounting Say 2016 Q1
Answer:

  1. Data Entry
  2. Validation
  3. Processing
  4. Storage

Question 8.
a) Write a suitable entity for the attributes given below. (March 2017)
Account Code, Account Name
b) Also identify the key attribute to that entity.
Answer:
a) Entity – Accounts
b) Key attributes – Account code, Account name.

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 10 Applications of Computers in Accounting.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 10 Applications of Computers in Accounting

Question 1.
The physical components of a computer are collectively called as _________ (March 2010)
a) software
b) hardware
c) live-wave
d) None of these
Answer:
b) Hardware

Question 2.
The use of computers in accounting is called computerized accounting.” Explain four points of difference between manual accounting and computerized accounting. (March 2010)
Answer:
Computerised Accounting

  1. In computerised accounting data can be easily processed and statements can be prepared with high speed and accuracy.
  2. Mass data can be stored in a very small space and brought back very easily.
  3. Coding is essential in computerised accounting.
  4. Closing entries are not necessary.
  5. The possibility of errors is less in computerised accounting.

Manual Accounting

  1. In manual accounting financial statements cannot be prepared with such speed and accuracy.
  2. Data are stored in a large number of books and retrieval of data is a very tedious job.
  3. Coding is not essential.
  4. Closing entries are necessary.
  5. The possibility of errors is more.

Question 3.
“Even though computers possess many capabilities, they suffer from a number of limitations. Mention any four limitations of computers. (March 2010)
Answer:

  1. Lack of commonsense
  2. Computers have no intelligence
  3. Lack of decision making skill
  4. No feeling

Question 4.
What is a computer? Explain its capabilities and limitations. (March 2011)
Answer:
A computer is an electronic device which accepts data and instructions input, stores them, processes the data according to the instructions, and communicates the results as output.
Capabilities of a computer:

  • High-speed
  • A large volume of data can be stored.
  • Accuracy is very high.
  • Computers are multi-purpose ¡nformaon machine i.e. versatility.

Limitations of a computer:

  • Computers lack common sense.
  • Lack of decision-making skills
  • Computers have no intelligence.
  • Computers cannot make judgments based on feelings.

Question 5.
How is computerized accounting more helpful to business decision making than manual accounting? (March 2011)
Answer:

  • Speed and accuracy
  • Storage and retrieval of data
  • Automatic and instant processing
  • Ease in alteration
  • Periodic availability of results

Question 6.
Processed data becomes _________ (March 2012)
a) data based
b) information N
c) record
d) data
Answer:
b) Information

Question 7.
What is computerized accounting? What are the differences between computerized accounting and manual accounting? (March 2012)
Answer:
Computerised accounting is different from manual accounting, the following are the main difference between these two:
Computerised Accounting

  1. In computerised accounting data can be easily processed and statements can be prepared with high speed and accuracy.
  2. Mass data can be stored in a very small space and brought back very easily.
  3. Coding is essential in computerised accounting.
  4. Closing entries are not necessary.
  5. The possibility of errors is less in computerised accounting.

Manual Accounting

  1. In manual accounting financial statements cannot be prepared with such speed and accuracy.
  2. Data are stored in a large number of books and retrieval of data is a very tedious job.
  3. Coding is not essential.
  4. Closing entries are necessary.
  5. The possibility of errors are more.

Question 8.
Find the odd one out from the following and state the reasons. (March 2012)
a) Printer
b) Keyboard
c) Monitor
d) Plotter
Answer:
b) Keyboard – All others are output devices, the keyboard is an input device.

Question 9.
“Even though computers possess many capabilities it suffers from a number of limitations. Mention any four limitations of computers. (Say 2012)
Answer:

  • Computers lack common sense.
  • Lack of decision-making skills
  • Computers have no intelligence.
  • Computers cannot make judgments based on feelings.

Question 10.
Find out the odd one from the following. (Say 2012)
a) Monitor
b) Printer
c) Barcode reader
d) Plotter
Answer:
c) Barcode reader

Question 11.
Mr. A maintains his accounts manually. Mr. B uses computers for the preparation of accounts. State any two differences between these two systems. (Say 2012)
Answer:
Computerised Accounting

  1. In computerised accounting data can be easily processed and statements can be prepared with high speed and accuracy.
  2. Mass data can be stored in a very small space and brought back very easily.
  3. Coding is essential in computerised accounting.
  4. Closing entries are not necessary.
  5. The possibility of errors is less in computerised accounting.

Manual Accounting

  1. In manual accounting financial statements cannot be prepared with such speed and accuracy.
  2. Data are stored in a large number of books and retrieval of data is a very tedious job.
  3. Coding is not essential.
  4. Closing entries are necessary.
  5. The possibility of errors is more.

Question 12.
Tally ERP-9 is a/an _______ software. (March 2013)
a) Operating
b) System
c) Application
d) Utility
Answer:
c) Application software

Question 13.
You are given certain components of a computer. Classify them into software and hardware. (March 2013)
a) Keyboard
b) MS-Office
c) Windows
d) Processor
Answer:
Software – MS Office, Windows
Hardware – Keyboard, Processor

Question 14.
A series of operations in a certain specific order to achieve the desired result in data processing is termed as ________ (March 2013)
a) Processor
b) procedure
c) DBMS
d) hardware
Answer:
b) Procedures

Question 15.
“Computerized accounting is more helpful in decision making when compared to manual accounting”. Give any two points favoring this argument. (March 2013)
Answer:
Computerised Accounting

  1. In computerised accounting data can be easily processed and statements can be prepared with high speed and accuracy.
  2. Mass data can be stored in a very small space and brought back very easily.
  3. Coding is essential in computerised accounting.
  4. Closing entries are not necessary.
  5. The possibility of errors is less in computerised accounting.

Question 16.
VDU stands for ________ (March 2014)
Answer:
Visual Display Unit (VDU)

Question 17.
Which item is different from others? Why? (March 2014)
a) Mouse
b) Printer
c) Scanner
d) Joystick
Answer:
b) Printer – is an output device, others are input devices.

Question 18.
Mention two capabilities of a computer over human beings. (March 2014)
Answer:
The capabilities of a computer system are as follows:

  • Speed
  • Accuracy
  • Storage
  • Versatility

Question 19.
Tailored accounting software is usually suitable for a _______ business. (March 2015)
a) small
b) medium
c) large
d) all of these
Answer:
c) Large business

Question 20.
Write any two limitations of a computer. (March 2015)
Answer:

  • Lack of common sense
  • Computers have no intelligence

Question 21.
Which among the following is NOT true about computers? (March 2015)
a) Computers have no common sense.
b) Computers cannot take decisions on their own.
c) Computers have zero IQ.
d) Computers have no storage capacity.
Answer:
d) Computer have no storage capacity

Question 22.
Computerized accounting has some advantages over manual accounting. List out any four such advantages. (March 2015)
Answer:
Advantages of computerised Accounting

  • Speed
  • Accuracy
  • Efficiency
  • Storage and retrieval
  • Reliability
  • Versatility

Question 23.
Classify the following into input devices and output devices. (March 2015)

  1. Optical pen
  2. VDU
  3. Printer
  4. Smart card reader

Answer:

  1. Optical pen – Input device
  2. VDU – Output device
  3. Printer – Output device
  4. Smart card reader – Input device

Question 24.
Find out the odd man out. (Say 2015)
a) MICR
b) OCR
c) Optical Scanner
d) VDU
Answer:
d) VDU

Question 25.
State any four elements of a computer system. (Say 2015)
Answer:
Hardware, Software, People, Procedure

Question 26.
Computerized accounting is not free from limitations. What points would you stress on to support this statement? (Say 2015)
Answer:
The following are the limitations of computerised accounting:

  • Huge training cost
  • System failure
  • Staff opposition
  • Inability to check unanticipated errors

Question 27.
Which one of the following is NOT an advantage of computerized accounting? (March 2016)
a) Quality report
b) Up to date
c) Accurate
d) Cost of training
Answer:
d) Cost of training

Question 28.
Complete the diagram. (March 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting March 2016 Q2
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting March 2016 Q2.1

Question 29.
Find the pair which is NOT matched. (March 2016)
a) Operating system – System Software
b) Keyboard – Mouse
c) Scanner – Output device
d) Microwave transmission – Satellite link
Answer:
c) Scanner – output device

Question 30.
Computerized accounting has many advantages over manual accounting. (March 2016)

  1. List any two advantages of computerized accounting.
  2. Write any one condition that must fulfill by an accounting report.
  3. The user-oriented programme designed and developed for performing certain specific tasks are called as ________

Answer:

  1. High speed, Accuracy is high, efficiency
  2. Relevant, timeliness, accuracy, completeness
  3. Application software

Question 31.
Give suitable names to the following: (Say 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting Say 2016 Q1
Answer:

  1. Ready-to-use or customized software
  2. Tailored

Question 32.
Find the odd one out and justify your answer. (March 2017)
a) Ready-to-use
b) Customized
c) Tailored
d) Database
Answer:
d) Database, others are accounting packages

Question 33.
Complete the following chart. (March 2017)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting March 2017 Q2
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 10 Applications of Computers in Accounting March 2017 Q2.1

Question 34.
Which of the following is NOT a feature of Ready-to-use accounting software? (March 2017)
a) It is suited to small organizations.
b) Volume of accounting transactions is very low.
c) Cost of installation is high
d) Number of users is limited.
Answer:
c) Cost of installation is high

Question 35.
Classify the following into input devices and output devices. (March 2017)
a) Keyboard
b) Printer
c) Mouse
d) Monitor
Answer:
Input devices – Keyboard, Mouse
Output devices – Printer, Monitor

Question 36.
Give any two limitations of computerized accounting systems. (March 2017)
Answer:

  • Huge Training cost
  • Staff opposition
  • System failure
  • Breaches of security

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 9 Accounts from Incomplete Records.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 9 Accounts from Incomplete Records

Question 1.
Joseph started his textile shop on 1 st January, 2005 with a capital of Rs. 1,00,000. During the year he introduced Rs. 20,000 as additional capital and his withdrawal was of Rs. 1000 per month.
On 31st December, 2005, his position is as follows: Cash in hand Rs. 20,000; Debtors Rs. 75,000; Closing stock Rs. 1,00,000; Building Rs. 50,000; Creditors Rs. 25,000; Bills payable Rs. 20,000. Calculate the profit earned by Joseph in the year 2005. (March 2010)
Answer:
Statement of Affairs as on 31.12.2005
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q1
Statement of Profit/Loss
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q1.1

Question 2.
The closing balance of creditors can be ascertained from the ________ (March 2010)
a) Cash account
b) Balance Sheet at the end of the year.
c) Total creditors account
Answer:
c) Total Creditors Account

Question 3.
The amount of credit sale is determined by preparing a total creditors account. (March 2010)
Answer:
False, The amount of credit sale is determined by preparing a total Debtor’s Account.

Question 4.
From the following information find out the credit sales: (March 2010)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q4
Answer:
Total Debtors Account
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q4.1

Question 5.
A retail trader had not kept proper books of account but from the following details, you are required to ascertain the profit or loss for the year ended 30th June, 2009 and also to prepare a statement of affairs as on that date. (March 2010)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q5
The drawings during the year amounted to Rs. 2,600. Depreciate furniture by 10% and write off Rs. 300 on motor van. As regards to the debtors, it is ascertained that Rs. 500 are irrecoverable and create a further reserve of 5% for bad and doubtful debts. Also create a reserve of Rs. 700 with respect to bills receivable. (March 2010)
Answer:
Statement of Affairs as on 1/7/2008 & 30/6/2009
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q5.1
Statement of Profit or Loss for the year ended 30/6/2009
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 10 Q5.2

Question 6.
Ascertain the credit sales and purchase from the following figures: (March 2011)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q1
Answer:
Total Debtors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q1.1
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q1.2

Question 7.
Statement of affairs is prepared to find out the ________ (March 2011)
a) assets and liabilities
b) capital
c) purchases and sales
Answer:
a) Assets and liabilities OR b) capital

Question 8.
Pooja started her business with Rs. 75,000 and she further introduced Rs. 10,000 while she withdrew Rs. 23,000 for her personal use. The capital at present will be Rs. _______ (March 2011)
Answer:
Rs. 62,000 ie (75,000 + 10,000 – 23,000)

Question 9.
Mr. Kumar commenced business on 1-1-2009 with a capital of Rs. 30,000. On the same day, he bought furniture for Rs. 6,000. During the year, he borrowed Rs. 5,000 from his father for business purposes and introduced further capital of Rs. 3,000. He had withdrawn Rs. 300 at the end of every month for domestic use. From the following particulars obtained from his books, prepare the Trading and Profit & Loss account for the year ending 31-12-2009 and the Balance Sheet on that date. (March 2011)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4
Mr. Kumar has used goods worth Rs. 1,400 for his private purpose and paid Rs. 1,000 to his son, but not recorded it in the books. On 31-12-2009, his debtors were Rs. 19,000 and creditors were Rs. 16,000. Stock on that date was valued at Rs. 8,000. Furniture is to be depreciated at 15% p.a.
Answer:
Total Debtors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4.1
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4.2
Cash Account
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4.3
Trading and Profit & Loss A/c for the year ended 31-12-2009
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4.4
Balance Sheet as on 31/12/2009
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 11 Q4.5

Question 10.
From the following information, find out: (March 2012)
a) Credit purchase by preparing the total Creditors A/c.
b) Total purchase.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 12 Q1
Answer:
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 12 Q1.1
Bill Payable A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 12 Q1.2
Total purchase = Cash Purchases + Credit Purchases
= 37,000 + 1,25,000
= 1,62,000

Question 11.
If stock at the beginning or at the end is missing, the same can be ascertained with the help of _________ (March 2012)
a) debtors account
b) creditors account
c) statement of affairs
d) Memorandum of Trading Account
Answer:
c) Statement of affairs
or
d) Memorandum of Trading Account

Question 12.
Mr. Sumesh is a retailer whose records are incomplete. You are required to ascertain his profit or loss for the year ended 31S1 December 2011 from the following details. (March 2012)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 12 Q3
Answer:
Statement of Profit or Loss for the year ended 31-12-2011
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 12 Q3.1

Question 13.
From the following particulars prepare: (Say 2012)
A) Total debtors account and find out credit sales.
B) Total creditors account and find out credit purchases.
C) Bills receivable account.
D) Bills payable account.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q1
Transactions during the year
Cash received from Debtors ₹ 28000, Cash received against bills receivables ₹ 9,000.
Cash paid to suppliers ₹ 13000, Cash sales ₹ 18000, Cash purchases ₹ 12000.
Cash paid against bills payable ₹ 3150, Discount allowed to debtors ₹ 3500, Bad debts are written off ₹ 1,750.
Return inwards ₹ 3250, Discount received from suppliers ₹ 3150, Return outwards ₹ 1,900, Bills payable dishonoured ₹ 750.
Answer:
Total Debtors a/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q1.1
Bill Receivable A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q1.2
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q1.3
Bill Payable A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q1.4

Question 14.
Calculate the Capital at the beginning. (Say 2012)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q2
Answer:
Capital at the beginning = (75,000 + 12,000) – 20,000 = 67,000/-

Question 15.
Mr. Kiran, a sole trader does not keep full records of books of accounts. However, the following information is available. You are required to calculate Credit Sales and Credit Purchases by preparing the Total Debtors Account and Total Creditors Account. Also, show the Bills Receivable A/c and Bills Payable A/c. (Say 2012)
Balance on 1st January 2010
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3
Balance on 31st December, 2010
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3.1
Answer:
Bills Receivable A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3.2
Total Debtors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3.3
Bills Payable A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3.4
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 12 Q3.5

Question 16.
Ascertain the amount of total credit purchases from the following. (March 2013)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q1.1
Answer:
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q1

Question 17.
Mr. Sankaran commenced business on 1st April 2011 with cash Rs. 20,000, furniture Rs. 10,000 and machinery Rs. 50,000. On 1st January 2011, he introduced Rs. 20,000 into the business. He withdrew @ Rs. 1,000 per month. His financial position as of 31.3.2012 was as follows. Ascertain the profit for the year ending 31.3.2012. (March 2013)
Assets: Stock Rs. 25,000; sundry debtors Rs. 20000; mahcinery Rs.44,000; cash at bank Rs. 20,000; cash in hand Rs. 10,000; bills receivable Rs. 8,000 and furniture Rs. 9,500.
Liabilities: Sundry creditors Rs. 12,500; loan from bank Rs. 20,000; bills payable Rs. 5000.
Answer:
Statement of Affairs as on 01/04/2011 and 31/3/2012.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q2
Statement of Profit and Loss for the year ended 31.3.2012
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q2.1

Question 18.
Prasad kept his books under the single entry system. His position as on 31-12-2012 was as follows. (March 2013)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q3
His capital account shows a credit balance of Rs. 54,000 as on 01-01-2012. He introduced an additional capital of Rs. 5,000 during the financial year. He withdrew Rs. 10,000 for personal purposes. As certain his profit for the year ended 31-12-2012.
Answer:
Statement of Affairs as on 31 -12-2012
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q3.1
Statement of Profit or Loss for the year ended 31/12/2012
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 13 Q3.2

Question 19.
If the opening capital is less than the closing capital, provided there are no adjustment, the result is _________ (March 2014)
a) a profit
b) a loss
c) drawings
d) expenses
Answer:
a) Profit

Question 20.
From the following information, find the amount of credit purchase. (March 2014)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q2
Answer:
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q2.1

Question 21.
The profit or loss under the single entry system is found by/on _______ basis. (March 2014)
a) An estimate
b) Drawing the profit and loss account
c) Drawing the balance sheet
d) the double-entry system
Answer:
a) An estimate

Question 22.
Jaya brothers ¡s a sole trader who invested Rs. 10,000 on 01 .01 .2012 in his business and the same was found at Rs. 18000 at the end of the accounting year. He also withdrew Rs. 6,000 for his private use. Ascertain his profit for the year. (March 2014)
Answer:
Statement of profit/loss for the year ended _______
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q4

Question 23.
Mr. John, who does not follow the double-entry system gives you the following details for the period ended 31.12.2012. (March 2014)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5
Other information:
a) Depreciate plant by 10%.
b) Salary outstanding Rs. 1000.
You are asked to prepare the Profit and Loss Account and the Balance Sheet as of 31.12.2012.
Answer:
Statement of Affairs as on 01.01.2012
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.1
Cash Book
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.2
Total Debtors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.3
Total Creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.4
Trading and Profit & Loss A/c for the year ended 31.12.2012
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.5

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.6
Balance Sheet as on 31.12.12
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 14 Q5.7

Question 24.
From the given information find the following: (March 2015)
a) Credit sales by preparing the total Debtors account
b) Ascertain the total sales.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q1
Answer:
Total Debtors Account
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q1.1
b) Total Sales = Cash sales + Credit sales
= 25,000 + 22,900
= 47,900

Question 25.
Mr. Thomas keeps his books under the single entry system. On 1 st April 2013, his records indicated the following assets and liabilities. (March 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q2
During the year, he introduced Rs. 15000 as further capital and withdrew Rs. 400 every month. Calculate the profit or loss made by him during the year by using the statement of affairs method.
Answer:
Statement of Affairs as of 1/04/2013 & 31/03/2014
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q2.1
Statement of Profit or Loss for the year ended 31/3/2014
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q2.2

Question 26.
Ascertain the profit from the following: (March 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q3
Answer:
Statement of profit/loss
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 15 Q3.1

Question 27.
Credit purchases are calculated by preparing ________ (March 2015)
a) Total Debtors account
b) Total Creditors account
c) Bills Receivable account
d) Bills Payable account
Answer:
b) Total Creditors Account

Question 28.
Which of the following cannot be a posting on the credit side of the debtor’s account? (Say 2015)
a) Discount allowed
b) Bad debts
c) Credit sales
d) Cash received
Answer:
c) Credit sales

Question 29.
Abu does not follow any perfect system of accounting. He gives you the following information. (Say 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 15 Q2
a) Ascertain the net profit
b) What method have you employed for profit computation?
Answer:
a) Statement of Profit or Loss
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 15 Q2.1
b) Single entry system

Question 30.
The following information was extracted from the book of Mr. Raveendran, who maintains a single entry system, for the year ending 31st December 2015. (March 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 16 Q1
a) Calculate total purchase made by Mr. Raveendran during the year 31st December 2015.
b) While preparing the final account, from where did he get the value of opening capital and expenses made during the year?
Answer:
a) Total creditors A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 16 Q1.1
Total purchase = 75,000 + 12,000 = 1,87,000
b) i) Opening capital is calculated by preparing statement of affairs.
ii) Expensens from cash book or cash summary.

Question 31.
Consider the following information from the books of Mr. Sidique. (March 2016)
a) Profit for the year Rs.60,000
b) Additional capital introduced by him Rs. 50,000
c) Drawings by him this year Rs. 30,000
d) Capital at the end of the year Rs. 2,00,000
Find the capital contributed by him at the beginning of the year.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 16 Q2

Question 32.
Find the capital at the beginning, from the following information. (Say 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records Say 16 Q1
Answer:
Capital at the beginning = Capital at the end + Drawings + Loss during the year – Additional capital
= 1,56,000 + 14,000 + 20,000 – 40,000
= 1,50,000

Question 33.
Vimal started a business on 1st January 2014 with an investment of Rs. 1,60,000. He does not maintain proper books of accounts for his business. During the year 2014, he withdrew Rs. 20,000 for personal use and introduced Rs. 10,000 as fresh capital. His position of assets and liabilities as of 31st December 2014 stood as follows. (March 2017)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 17 Q1
Prepare a statement of Profit or Loss for the year ended 31st December. 2014, provided that depreciation on furniture is to be charged at 10%.
Answer:
Statement of Affairs as on 31/12/2014
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 17 Q1.1
Statement of profit or loss for the year ended 31/12/14
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 9 Accounts from Incomplete Records March 17 Q1.2

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 7 Bill of Exchange.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 7 Bill of Exchange

Question 1.
Bills received from debtors during the year can be obtained from the _______ account. (March 2010)
Answer:
Bill Receivable a/c / Total Debtors a/c

Question 2.
There are only two parties in case of a Bill of Exchange. (March 2010)
Answer:
False. Three parties

Question 3.
On 15th June, 2009, Naveen sold goods to Preman valued at Rs. 20,000. He drew a bill at 3 months for the amount and discounted the same with his bankers at Rs. 19,600. On the due date, the bill was dishonoured and Naveen paid the bank the amount due plus the noting charge of Rs. 100. Pass entries in the books of Naveen. (March 2010)
Answer:
In the books of Naveen
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2010 Q3

Question 4.
A bill of exchange is a _______ instrument. (March 2010)
Answer:
Negotiable/credit/creditorship instrument

Question 5.
On 1st May, 2007, Rolex Traders sold goods to AB & Company for Rs. 5,000 and drew them a bill of three months for the amount. AB & Co. accepted it and returned to Rolex Traders.
On the due date, AB & Co. expressed their inability to meet the bill and offered Rs. 3,000 in cash and a new bill for the balance with interest of Rs. 200 for 3 months. On maturity, the bill was duly met by AB & Co. Pass the entries in the books of Rolex Traders. (March 2010)
Answer:
Journal Entries in the books of Rolex Traders
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2010 Q5

Question 6.
A bill is drawn on 20th January 2005, payable after two months. The bill becomes due on _______ (March 2011)
a) 20th March 2005
b) 23rd March 2005
c) 23rd February 2005
d) 20th February 2005
Answer:
b) 23rd March 2005

Question 7.
A bil of exchange is a _______ instrument. (March 2011)
Answer:
Negotiable Instrument

Question 8.
On 1st January, 2000, P sold goods to Q for Rs. 5,000 and drew a bill on him for 3 months. Q accepted the bill and returned it to P. On the same day, P discounted the bill with his bank at 10% per annum. On the due date, the bill was dishonoured and the bankers paid noting charge of Rs. 100. Show the necessary journal entries in the books of P. (March 2011)
Answer:
Journal (In the book of P)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2011 Q3

Question 9.
Signing on the back of the instrument for negotiation is called ________ (March 2011)
a) accepting
b) endorsement
c) noting
Answer:
b) Endorsement

Question 10.
Mrs. Latha sold goods for Rs. 5,000 to Mrs. Sheena on 1-1-2010 and drew a bill for 3 months. The latter accepted the same and retired her acceptance after one month at a rebate of 10%. Journalize the transactions in the books of Mrs. Latha and Mrs. Sheena. (March 2011)
Answer:
Journal (In the book of Mrs. Latha)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2011 Q5
Journal (In the book of Mrs. Sheena)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2011 Q5.1

Question 11.
When discounted bills of exchange are dishonoured, the amount of the bill is debited in the ______ account and credited in the account in the ________ books of the drawee. (March 2012)
a) debtors, bank
b) debtors, bills receivable
c) bills payable, creditors
d) debtors, creditors
Answer:
c) Bills payable, Creditors

Question 12.
On 1st January, 2010, Raju sold goods to Ravi on credit for Rs.4,000. Raju drew a bill for the same amount for three months and got it accepted by Ravi. On the same date, this bill was discounted with the bank @ 12% p.a. On the due date, the bill was met. Pass the necessary journal entry in the books of Raju. (March 2012)
Answer:
Journal (in the book of Raju)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2012 Q2

Question 13.
A bill of exchange is drawn on 29th January, 2012 made payable after ‘2’ months. Calculate the due date of the bill. (March 2012)
Answer:
31-03-2012 or 1-4-2012

Question 14.
A) On 1st July, 2011, Mrs. Kavitha sold goods to Mrs.Molly for Rs. 10,000 and drew two months bill for that amount which was duly accepted. On 5th July, 2011, Mrs. Kavitha discounted the same with the bank for Rs. 8,500. On the due date, the bill was dishonoured and noting charges of Rs. 150 was paid by the bank. Show the journal entries in the books of both the parties.
B) Draw a specimen of the Bill of Exchange and explain any four essential features of it. (March 2012)
Answer:
A) In the book of Mrs. Kavitha
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2012 Q4
In the book of Molly
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2012 Q4.1
B)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2012 Q4.2
The document is a Bill of Exchange.
Features:

  • It contains an order to pay money.
  • The order should be unconditional.
  • The drawer must sign the bill.
  • The drawee must be a certain person.
  • The order must be for the payment of money only.
  • It should be properly stamped.

Question 15.
A bill is noted when it is _______ (Say 2012)
a) Dishonoured
b) Honoured
c) Discounted
d) None of these
Answer:
a) dishonoured

Question 16.
If the acceptor makes payment of the bill before maturity, it is called renewal of a bill. (Say 2012)
Answer:
False. If the acceptor makes payment of the bill before maturity, it is called retiring of the bill.

Question 17.
On 1st January 2005, Ram received from Hari three acceptance for ₹ 5,000, ₹ 8,000, and ₹ 10,000 for two months.
The first bill of ₹ 5,000 was endorsed to Mohan. The second bill of ₹ 8,000 was held till the due date, the third bill of ₹ 10,000 was discounted for a discount of Rs. 100. The maturity date of all the three bills was dishonoured. Give journal entries in the books of Ram, noting charge ₹ 200 for each bill. (Say 2012)
Answer:
Journal (in the book of Ram)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2012 Q3

Question 18.
Ram sold goods for Rs. 2,000 to Krishna on 10th January, 2010 and he drew a 10 days bill for the same amount. The due date of the bill is: (Say 2012)
a) 10th January, 2010
b) 23rd January, 2010
c) 20th January, 2010
Answer:
b) 23rd January, 2010.

Question 19.
From the given specimen of bill of exchange, identify: (Say 2012)
(i) Drawer
(ii) Drawee
(iii) Due Date
(iv) Amount of the bill.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2012 Q5
Answer:
i) Drawer – George Kurian
ii) Drawee – Robert Mathew
iii) Due Date-15th April 2011
iv) Amount of the bill – Rs. 2500/-

Question 20.
Mr. Akhil sold goods to Mr. Sunil and received a two months bill of exchange for Rs. 5,000. On the due date Mr. Sunil failed to pay the amount of the bill. Pass dishonour entries in the books of Akhil in the following circumstances.
i) If Akhil retains the bill with him.
ii) If he discounted the bill through the bank for Rs. 4,800. (Say 2012)
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2012 Q6

Question 21.
Making payment of the bill of exchange before the due date is called _________ (March 2013)
a) Renewal of the bill
b) Retiring of the bill
c) Discounting of the bill
d) Dishonour of the bill
Answer:
b) Retiring of the bill

Question 22.
On 1st January, 2012 Suresh accepted the 2 monthly bill drawn by Sudhi for Rs. 10,000. On 15th January, Sudhi discounted the bill with his banker @ 10%. On the due date, the bill was dishonoured. Give journal entries in the books of Suresh and Sudhi. (March 2013)
Answer:
Journal (in the book of Sudhi)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2013 Q2
Journal (in the book of Suresh)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2013 Q2.1

Question 23.
A bill dated August 1, 2012 is payable 2 months after date. If the due date is a public holiday, what will be the date of maturity of the bill? (March 2013)
Answer:
3rd October 2012. (If the due date falls on holiday, the due date will be the previous day.)

Question 24.
On 1st January, 2012, Rajan sold goods to Suresh for Rs. 25,000 and drew upon him a Bill of exchange for 2 months. Suresh accepted the bill and returned it to Rajan. He then endorsed the bill to Manoj, who discounted the bill with the bank on 15-01-2012 for cash Rs. 24,750. The bill was dishonoured on the due date. Show the journal entries in the books of Rajan and Suresh. (March 2013)
Answer:
Journal (In the Book of Rajan)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2013 Q4
Journal (In the Book of Suresh)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2013 Q4.1

Question 25.
A bill of exchange is drawn on _______ (March 2014)
a) debtors
b) Creditors
c) banks
d) None of these
Answer:
a) Debtors

Question 26.
Calculate the due date of the bills in the following cases. (March 2014)
a) Bill drawn on July 1, 2013 for 2 months.
b) Bill drawn on June 30, 2013 for 30 days.
Answer:
a) 4th September, 2013
b) 2nd August, 2013

Question 27.
The drawer of a bill of exchange is always the ________ (March 2014)
a) Debtor
b) endorser
c) Creditor
d) Proprietor
Answer:
c) Creditor

Question 28.
On 01.01.2013, A sold goods to B for Rs. 2000 and on the same day, Adrew upon B a bill of Rs. 2000 for three months. On 06.01.2013, the bill has been discounted and received Rs. 1,800. On the due date, the bill has been dishonored.
Draw up the journal in the drawer’s books. What would the entry have been had the banker spent Rs. 100 for noting the bill? (March 2014)
Answer:
Journal (in the book of ‘A’)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2014 Q4

Question 29.
On 1st June 2013, Sujith accepted three months bill drawn by Sooraj for Rs. 5000. on 5th June, Sooraj discounted the bill with his banker @ 12%. The bill was dishonoured on the due date. (March 2015)
a) Calculate the amount of discount.
b) Identify the drawer and drawee in the above bill transaction.
c) Record the necessary journal entries in the books of the drawee and the drawer.
Answer:
a) Amount of discount = \(5000 \times \frac{12}{100} \times \frac{3}{12}\) = 150
b) Drawer is Sooraj
Drawee is Sujith
c) Journal Entries In the Books of Sooraj
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2015 Q1
Journal Entries In the Books of Sujith
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2015 Q1.1

Question 30.
Ali purchased goods for Rs. 30,000 from Stephen on 1st January 2015. A bill was drawn for three months which was accepted by the drawee and returned to Stephen. On the same day, the bill was discounted with the bank @12%. Pass the entries in the books of the drawer and drawee. (March 2015)
Answer:
Journal Entries (In the book of Stephen)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2015 Q2
Journal Entries (In the book of Ali)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2015 Q2.1

Question 31.
Record the following bill transactions druing the month fo March 2014 in the books of drawer and drawee. (Say 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2015 Q1
1-3-2012 Anu purchased goods from Sasi for Rs.51,000
1-0-2012 A bill was drawn and accepted fa the above amount
4-3-2012The bill was endorsed to Mrs. Thomas On the due date the bill is honoured.
Answer:
Journal (In the book of Sasi)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2015 Q1.1
Journal (In the book of Anu)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2015 Q1.2

Question 32.
A specimen of a document used in a business is given below. (March 2016)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2016 Q1
a) Identify the given document.
b) Write any two difference of the above document with Bill of Exchange.
Answer:
a) Promissory note
b) i) Bill of exchange is drawn by the creditor. But the promissory note is drawn by the debtor.
ii) Bill of exchange contains an order to make payment. But promissory note contains a promise to make payment.

Question 33.
Sajan sold goods for Rs. 8,000 to Roshan on 9th October, 2013 and drew upon him a bill of exchange payable after 2 months. Roshan accepted the bill and returned it to Sajan. Roshan met the bill on maturity date. Pass the journal entries in the books of Sajan under the following situations. (March 2016)
a) Sajan retained the bill till maturity.
b) Sajan discounted the bill with his bank @ 12% p.a. on 9th November, 2013.
Answer:
a) Sajan retained the bill till maturity
Journal (In the book of Sajan)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2016 Q2
b) Journal (In the book of Sajan)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2016 Q2.1

Question 34.
When the drawee of the bill of exchange makes the payment before the maturity date of bill it is called _________ (March 2016)
a) dishonour bill
b) discounting of bill
c) retiring of bill
d) renewal of bill
Answer:
c) Retiring of bill

Question 35.
Arun sold goods on credit for Rs. 1,000 to Amal. (March 2016)
a) Who is the debtor in this transaction?
b) Write journal entry on this transaction.
Answer:
a) Amal
b) Amal A/c Dr – 1000
To sales – 1000

Question 36.
On 1st January, 2015 Arya sold goods to Adwaith for Rs. 10,000 and drew a bill of exchange for 3 months. Adwaith accepted the bill.
On 7th February, 2015 Arya discounted the bill with her bank for Rs. 9,800. But on the date of maturity of the bill, Adwaith was unable to make the payment. Pass the journal entries in the books of Arya. (March 2016)
Answer:
Journal Entries in the book of Arya
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2016 Q5

Question 37.
On 01/01/2015 Sachin sold goods worth Rs.17,000 to Mr. Anand. Anand paid rs.7,000 immediately and for the balance, Sachin drew a bill on Anand payable after three months, which was duly accepted. Sachin discounted the bill with the bank for Rs.9,500. On the due date the bill was dishonored. Pass the entries in the books of Sachin. (Say 2016)
Answer:
Journal entries in the book of Sachin
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange Say 2016 Q1

Question 38.
Anu draws a bill on Achu for Rs.3,000 on 1 st January, 2015 payable after 3 months. Achu accepted and returned the bill to Anu. The bill is discounted by Anu on the same day. (March 2017)
a) Calculate the amount of discount in the following cases.
The bill is discounted for Rs. 2900
The bill is discounted @ 12% p.a.
b) Ascertain the maturity date of the above bill.
Answer:
a) i – Rs. 100
ii – \(3000 \times \frac{12}{100} \times \frac{3}{12}\) = Rs. 90
b) Date of Maturity = April 4th, 2015

Question 39.
Rajeev drew a bill of Rs. 1,20,000 on Sajeev on 1st February, 2015 for 3 months. Immediately after acceptance, Rajeev endorsed the bill to Soman. The bill was met on maturity. Make journal entries in the books of all the parties. (March 2017)
Answer:
Journal Entries (In the book of Rajeev)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2017 Q2
Journal Entries (In the book of Sajeev)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2017 Q2.1
Journal Entries (In the book of Soman)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2017 Q2.2

Question 40.
On 1st January, 2016 Arun drew a 3 months bill upon Varun for Rs. 6000. On 3rd January, 2016 Arun discounted the bill with his banker @ 6% per annum. The bill was honoured on the due date. (March 2017)
a) Identify the drawer in the above bill.
b) Record the necessary journal entries in the books of Arun and Varun.
Answer:
a) Drawer – Arun
b) Journal Entries in the book of Arun
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2017 Q3
Journal Entries in the book of Varun
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 7 Bill of Exchange March 2017 Q3.1

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves

Question 1.
Depreciation of a fixed asset is an example of ________ (March 2010)
a) revenue expenditure
b) capital expenditure
c) deferred revenue expenditure
d) None of these
Answer:
a) Revenue expenditure

Question 2.
Under the ______ method, depreciation remains the same from year to year. (March 2010)
Answer:
Straight-line method

Question 3.
Fixed instalment method is also called _________ (March 2010)
a) Straight-line method
b) Re-evaluation method
c) Depletion method
d) None of these
Answer:
a) Straight-line method

Question 4.
Depletion method of depreciation is used for _________ (March 2010)
a) cattle, loose tools, etc.
b) mines, quarries, etc.
c) machinery, building, etc.
Answer:
b) mines, quarries, etc.

Question 5.
Under the ______ method, depreciation goes on reducing from year to year. (March 2010)
Answer:
Reducing Balance/Diminishing/Written down value method

Question 6.
A firm purchased machinery for ₹ 58,200 on 1st January 1984 and spent ₹ 1,800 on its erection. On 1st July 1984, additional machinery costing ₹ 20,000 were purchased. On 1st July 1986, the machinery purchased on 1st January 1984 was sold for ₹ 28,600. Provide depreciation at the rate of 10% on the written down value. Give the machinery account for 1984 to 1986. (March 2010)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2010 Q6

Question 7.
Reserves can be classified into _______ reserves and revenue reserves. (March 2011)
a) revenue
b) asset
c) capital
d) liability
Answer:
c) Capital Reserve

Question 8.
Under the _____ method, depreciation goes on decreasing from year to year. (March 2011)
Answer:
Diminishing balance/Reducing balance/written down value method

Question 9.
While calculating depreciation, _______ is deducted from the total cost. (March 2011)
Answer:
a) additional purchases of assets
b) scrap value
c) provision for depreciation
Answer:
b) Scrap value

Question 10.
Reserve is a _______ of profit. (March 2011)
Answer:
Appropriation/Adjustment of profit

Question 11.
Machinery was purchased for ₹ 10,000 and ₹ 1,000 spent on its installation. The market value of the machinery is ₹ 15,000. The cost that should be recorded is ₹ _________ (March 2011)
Answer:
₹ 11,000

Question 12.
A firm purchased machinery for ₹ 5,00,000 by cash on 1st January 2001. Depreciation is charged at 10% of the original cost and depreciation transferred to the Depreciation Provision account On 1st January 2003, the machinery was sold for ₹ 3,75,000. Show the Machinery account, Accumulated Provision for Depreciation account, and Machinery Disposal account. (March 2011)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2011 Q6
Accumulated Depreciation A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2011 Q6.1
Machinery Disposal A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2011 Q6.2

Question 13.
Profit on sale of machinery is __________ (March 2012)
a) capital profit
b) revenue profit
c) deferred revenue expenditure
d) capital reserve
Answer:
a) Capital profit

Question 14.
The amount of depreciation should be accurately estimated and accounted for _________ (March 2012)
a) to present a true Balance Sheet
b) to avoid excess payment of Income Tax
c) to fulfill legal requirements
d) All of these
Answer:
d) All of these

Question 15.
A company purchased machinery costing ₹ 1,25,000 on 1st January 2008 and spent ₹ 25,000 on its erection. On 1st July 2009, additional machinery was purchased for the value of ₹ 60,000. The company decided to write off depreciation at 10% p.a. Prepare the machinery account for the first 4 years under the diminishing balance method. (March 2012)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2012 Q3

Question 16.
Under the diminishing balance method, depreciation provided in the initial years will be higher. True/False. (September 2012)
Answer:
True

Question 17.
On 1 st January 2005 a limited company purchased machinery for ₹ 12,000, and on 30th June 2006, it acquired additional machinery at a cost of ₹ 2,000. On 31st March 2007, one of the original machines which had cost ₹ 500 was found to have become obsolete and was sold as scrap for ₹ 50. It was replaced on that date by a new machine costing Rs. 800. Depreciation is to be provided @ 15% p.a. on the written down value. Show the Machinery A/c for the first 3 years. (September 2012)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves September 2012 Q2

Question 18.
On 1 st October 2000 a firm purchased machinery for ₹ 40,000. Depreciation was provided at 10% per annum on the straight-line method and accounts were closed on 31 st December every year. With effect from 1st January 2002, the firm decided to change the method of depreciation to diminishing balance method @ 15% p.a. On 1st October 2003, the machinery was sold for ₹ 26,000. Prepare Machinery Account from 2000 to 2003. (September 2012)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves September 2012 Q3

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves September 2012 Q3.1

Question 19.
Granite quarry is an example of ________ assets. (March 2013)
a) Intangible
b) Wasting
c) Fictitious
d) Tangible
Answer:
b) Wasting

Question 20.
A company bought machinery at a cost of ₹ 8200 and spent ₹ 800 on erection charges. It is estimated that its working life is 4 years and the value of scrap is ₹ 1000. Calculate the amount of annual depreciation. (March 2013)
Answer:
Depreciation = \(\frac{(8200+800)-1000}{4}\) = 2000

Question 21.
On 1st January 2001, Saraswathy Traders purchased a machine at a cost of ₹ 46,000. The erection charges of ₹ 4,000 were paid separately. It was decided to charge depreciation @ 10% on a straight line. On 30th June 2005, the machinery was sold for ₹ 30,000. Write up the machinery account. (March 2013)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2013 Q3
Note: Selling price = 30000
Value of machinery on the date of sale = (30000 – 2500) = 27500
Profit on sale of machinery = 2500

Question 22.
Star Ltd. purchased machinery for ₹ 2,90,000 and spent ₹ 10,000 on its installation on 1st April 2008. After using it for 3 years, it was sold for ₹ 2,00,000 on March 31, 2011. Depreciation is to be provided at 10% on the fixed installment method.
a) Pass a journal entry for recording the purchase of machinery.
b) Find the amount of profit/loss on the sale of machinery assuming that the accounting year closes on 31 st March every year. (March 2013)
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2013 Q4

Question 23.
Erection charges of machinery are debited to the _______ (March 2014)
a) Profit and Loss A/c
b) Sundry Expenses A/c
c) Machinery A/c
d) Trading account
Answer:
c) Machinery a/c

Question 24.
Introduction of the latest technologies may be one of the causes for _______ (March 2014)
a) depletion
b) amortization
c) appreciation
d) depreciation
Answer:
Obsolescence

Question 25.
Mr.Noel, a sole trader bought a building for ₹ 1,00,000 on 01.01.2009. Further, he constructed another building which was completed on 01.01.2010. He spent ₹ 2,00,000 for this. Depreciation was charged at the end of every year on 31 st December on the diminishing balance method @ 10%. Draw the building account till 2012. (March 2014)
Answer:
Building A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2014 Q3

Question 26.
Mahesh Enterprises purchased machinery for ₹ 1,00,000 on 1 st January 2007. Depreciation is to be charged @ 10% per annum under the diminishing balance method. On 1st July 2010, the machinery was sold for ₹ 52,000. Show the machinery account. (March 2014)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2014 Q4

Question 27.
John and Co. purchased machinery for ₹ 42,000 on 1.1.2010. The estimated life of machinery is 10 years and its scrap value is ₹ 2,000. On 1.7.2012, the machinery was sold for ₹ 38,000.
Depreciation is charged under the straight-line method. (March 2015)
a) Calculate the actual amount of depreciation.
b) Prepare the Machinery account from 2010 to 2012.
Answer:
a) Depreciation = \(\frac{42000-2000}{10}\) = 4000
b) Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2015 Q1
Note:
Proft on sale of machinery Cost of machinery as on 1/7/12
(34000 – 2000) = 32,000
The selling price of machinery = 38,000
Proft on Sale = 6,000

Question 28.
On 1st July 2012, a firm purchased a plant worth ₹ 40,000. The firm writes-off depreciation @ 10% on the original cost. The accounts are closed on 31st December every year. If the plant is sold for ₹ 35,000 on 1st July 2013, prepare the Plant account upto this date. (March 2015)
Answer:
Plant Account
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2015 Q2
Note:
Loss on Sale of plant
Value of plant as on 30/6/2013 = 38000 – 2000 = 36000
Selling Price = 35000
Loss on sale = 1000 (35000 – 36000)

Question 29.
Given below is the transaction relating to the purchase and sale of vehicles by the tour operators for the purpose. 01-01-2010 Purchase of vehicles ₹ 2,00,000. The firm has employed a written down value method for calculating depreciation. The rate being 10% and the accounting year ends on 31st December every year. Prepare vehicles to account for three years. (September 2015)
Answer:
Vehicle A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves September 2015 Q1

Question 30.
Kannan and Sons acquired a machine for ₹ 1,80,000 on 10th October 2012, and spend ₹ 20,000 on its installation. The firm write-off depreciation at the rate of 10% p.a. on original cost every year. Draw up machinery account for the first 3 years given that the books of accounts close on March 31st, every year. (March 2016)
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2016 Q1

Question 31.
SK associates purchased secondhand machinery on 1st October 2009 for ₹ 60,000 and spent ₹ 10,000 for its repairs. They also spent ₹ 5,000 on its installation. Another machinery was purchased for ₹ 20,000 on 1st April 2010. Depreciation is charged @ 10% on a written down value basis.
a) Prepare Machine A/c upto 31st March 2012 assuming the accounts are closed on 31st March every year.
b) Find the profit if the machinery purchased on 1st October 2009 were sold on 31st March 2011 for ₹ 68,000. (March 2016)
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2016 Q2
b) Cost of machinery (Purchased on 1/10/09) = 75,000
Less depreciation (3750 + 7125) = 10875
Valueof machinery on 31/11/11 = 64125
Sales value of machinery = 68,000
Profit on sale of machinery = +3875

Question 32.
A company purchased machinery costing ₹ 90,000 on 01/01/2015. On 01/07/2015 another machinery was purchased for ₹ 95,000. The installation cost was ₹ 5,000. Provide depreciation at the rate of 10% per annum. Show the machinery account for the year 2015. Assume that book is closed on 31/12/2015. (September 2016)
Answer:
Machine A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves September 2016 Q1

Question 33.
Machinery was purchased by Kefcon Ltd., for ₹ 5,00,000 on 1st April 2011. It purchased additional machinery for ₹ 2,00,000 on 30th September 2012. The machinery purchased on 1 st April 2011 was sold for ₹ 3,70,000 on 30th June 2013. Depreciation is to be charged at 10% p.a. under the straight-line method. (March 2017)
a) Prepare machinery account upto 31 st December 2013 books are closed on 31st December each year.
b) Make correct pairs form the following on the basis of the hint given.
(Hint: Current Assets: Fluctuation)
i) Depreciation
ii) Depletion
iii) Wasting Assets
iv) Fixed Assets
Answer:
Machinery A/c
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 6 Depreciation, Provisions and Reserves March 2017 Q1
b) Depreciation – Fixed Assets
Depletion – Wasting Assets

Question 34.
Writing off the cost of intangible assets is termed as _______ (March 2017)
a) depreciation
b) depletion
c) amortization
d) obsolescence
Answer:
c) amortization

Question 35.
a) Mention the name of the reserve that is created out of revenue profits.
b) How does it differ from capital reserve? (March 2017)
Answer:
a) Revenue Reserve/General Reserve
b) Difference between Revenue Reserve and Capital Reserve

Revenue ReserveCapital Reserve
i) It is created out of business profits.i) It is created out of capital profits.
ii) It can be utilised for distribution of dividendii) It cannot be utilised for distribution of dividend
iii) It is created to strengthen the financial positioniii) It is created for compliance with legal requirements or accounting practices

Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors

Kerala State Board New Syllabus Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors.

Kerala Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions and Answers Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors

Question 1.
Which of the following errors does not affect the trial balance? (March 2010)
a) Wrong balancing
b) Wrong totaling
c) Writing an amount in the wrong account, but on the correct side.
d) None of these
Answer:
c) Writing an amount in the wrong account, but on the correct side.

Question 2.
The statement containing various ledger balances on a particular date is known as _______ (March 2010)
Answer:
Trial Balance

Question 3.
Sales to Roy worth Rs. 336 posted to his account as Rs. 363 would affect ________ (March 2010)
a) Sales account
b) Roy’s account
c) Cash account
Answer:
b) Roy’s Account

Question 4.
State whether the following is “true” or “false”. If false, correct the same. (March 2010)
All errors affect the agreement of the Trial Balance.
Answer:
False, All errors do not affect the agreement of the trial balance.

Question 5.
On verification, the following errors are found in the books of Ajith. Help him to rectify the errors. (March 2010)
a) Purchase returns for Rs. 10,000 were entered in the Purchase book.
b) Repairs of motor lorry worth Rs. 2,500 has been debited to the Motor Lorry account.
c) Salary paid to Mujeeb Rs. 10,000 was debited to his personal account.
d) A credit sale of Rs. 15,000 to Ashraf has been wrongly passed through the Purchase book.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2010 Q5

Question 6.
Installation charge of machinery is debited to _______ (March 2011)
a) Profit and Loss account
b) Income and Expenditure account
c) Machinery account
d) Purchase account
Answer:
c) Machinery account

Question 7.
A sale of old machinery is credited to the sales account. It is an error of ________ (March 2011)
а) principle
b) omission
c) commission
d) None of these
Answer:
a) principle

Question 8.
_______ helps in verifying the correctness of the books of accounts. (March 2011)
Answer:
Trial Balance

Question 9.
Purchase of furniture debited to the sales account is an error of ________ (March 2011)
a) principle
b) commission
c) omission
Answer:
a) Error of Principle

Question 10.
State whether the following is “true” or “false”. If false, correct the same. (March 2011)
If the sale of furniture for Rs. 10,000 to ‘B’ is debited to the sales account, it will not affect the agreement of Trial Balance.
Answer:
False, It will affect the agreement of Trial Balance

Question 11.
State whether the following is “true” or “false”. If false, correct the same. (March 2011)
Tallying of Trial Balance is conclusive proof of the accuracy of the books of account.
Answer:
False, Tailing of Trial Balance is not proof of the accuracy of the books of accounts because there can be errors which do not affect the equality of debits and credits.

Question 12.
The following errors have been discovered in the books of a firm. You are required to rectify these errors. (March 2011)
a) Rs. 5,000 received on the sale of machinery had been credited to the Sales account.
b) A purchase of goods from T. Rajan for Rs. 2,500 had been credited to the account of B. Rajan.
c) Rs. 1,000 drawn by the proprietor for his personal use has been shown as Trade Expenses.
d) Rs. 500 spent for repairs of machinery was debited to the Machinery account.
e) A credit sale of goods worth Rs. 2,400 to Anand has been wrongly passed through the Purchase book.
Answer:
Journal
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2011 Q7

Question 13.
The following errors are found in the book of Miss. Athira. (March 2011)
a) A cheque for Rs. 4,500 given to Mrs. Rajitha debited to Remithi’s account.
b) A sale of land for Rs. 50,000 has been credited to the sales account.
c) A credit purchase of Rs. 4,000 from Mumthas is entered through the sales book.
d) A credit purchase of Rs. 8,900 from Revathi was entered in the sales book as Rs. 9,800.
Help Athira to rectify the errors by suggesting rectification entries.
Answer:
Journal
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2011 Q8

Question 14.
Purchase of machinery on credit from Mr.Rajan is not recorded in the journal. It is a/an __________ (March 2012)
a) error of omission
b) error of commission
c) compensating error
d) error of principle
Answer:
a) error of omission

Question 15.
Trial balance consists of ledger balance + ________ balance. (March 2012)
Answer:
Trial balance = Ledger balance + Adjusted/Suspense A/c

Question 16.
Which of the following errors will affect the Trial Balance? (March 2012)
a) Errors of complete omission
b) Errors of principle
c) Compensating error
d) Errors of commission
Answer:
d) Errors of commission

Question 17.
Pass the necessary rectifying entry to correct the errors committed in the following transactions. (March 2012)
a) Wages paid for erecting machinery worth Rs. 5,000 were debited in the wages account.
b) Rs. 340 paid for repairs was debited in the repairs account as Rs. 430/-.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2012 Q4

Question 18.
Rectify the following errors: (March 2012)
a) The payment of the proprietor’s personal telephone bill of Rs. 4,000 was debited to the postage account.
b) Rent paid Rs. 1,250 was wrongly posted to the Rent A/c as Rs. 1,520.
c) A credit purchase of goods worth Rs. 20,000 from Mr. Mohan was wrongly passed through the Sales Daybook.
d) Bills Receivable Day Book has been overcast by Rs. 1,000.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2012 Q5

Question 19.
Sale of furniture is credited to sales account is an error of ______ (Say 2012)
a) Commission
b) Omission
c) Principles
d) None of these
Answer:
c) Principles

Question 20.
The statement containing various ledger balances on a specified date is known as _______ (Say 2012)
Answer:
Trial Balance

Question 21.
Machinery purchased for Rs. 25,000 has been recorded as follows. (Say 2012)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2012 Q3
Whether it is right or wrong? If it is wrong, identify the type of error.
Answer:
Wrong, Error of Principle

Question 22.
State whether the following is “true” or “false”. If false, correct the same. (Say 2012)
Assets minus total outsiders liabilities is equal to owners equity.
Answer:
True

Question 23.
The following errors have been discovered in the books of a firm. You are required to rectify those errors. (Say 2012)
1. A purchase of goods from Gopal amounting to ₹ 4,500 has been wrongly passed through the sales book.
2. An amount of ₹ 2,500withdrawn by the proprietor for personal use has been debited to trade expenses.
3. ₹ 4000 paid for wages to workers for making a table has been charged to the wages account.
4. Furniture purchased on credit from Modern Furniture Mart for ₹ 9,000 has been entered as ₹ 900.
Answer:
Journal (Rectification Entries)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2012 Q5

Question 24.
While checking the accounts of Mr. Suresh it was found that some errors are committed by the accountant. Rectify them bypassing proper rectification entries. (Say 2012)
a) Wages paid for the installation of machinery was debited to wages A/c Rs. 2,000.
b) Cash paid to Anitha Rs. 5,000 was debited to Athira’s account.
c) Purchase of goods from Das for Rs. 4,000 was posted on the debit side of Das’s A/c.
d) A bill for Rs. 500 issued was not entered in the bills payable book.
Answer:
Journal Entries
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2012 Q6

Question 25.
What will be the effect on the trial balance if Rs. 500 is received as interest and correctly entered in the cashbook, but posted to the debit side of the Interest account? (March 2013)
Answer:
It will affect the agreement of Trial Balance. The Debit side of the Trial Balance shows an increase of Rs. 500 and credit side decreased by Rs. 500.

Question 26.
Give the rectifications entries for the following. (March 2013)
a) A sale of Rs. 575 to Joseph was entered in the Sales Book as Rs. 755.
b) Rs. 5000 paid for furniture purchased has been charged to the Purchases account.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2013 Q2

Question 27.
From the following transactions, identify the type of error. (March 2013)
a) Wages paid for making additions to machinery Rs. 100 was debited to the wages account.
b) Sales account was given an excess credit by Rs. 1,600 and at the same time, rent account was totaled shortly by Rs. 1,600.
c) A credit purchase of Rs. 10,000 from Manju Agencies was not recorded at all.
d) A credit sale of Rs. 5,000 was entered in the sales book as Rs. 50,000.
e) Purchase of Rs. 200 from Lexi Traders was not recorded in the purchases day book.
Answer:
a) Error of Principle.
b) Compensating Error/Error of Commission.
c) Error of omission/Error of complete omission.
d) Error of commission.
e) Error of omission/Error of complete omission.

Question 28.
Errors cancelled by themselves are called _______ (March 2014)
Answer:
a) errors of omission
b) compensating errors
c) errors of principle
d) errors of commission
Answer:
b) compensating errors

Question 29.
Furniture bought on credit is wrongly recorded in the cash book. It is an example of an error of _______ (March 2014)
a) Principle
b) Compensation
c) Commission
d) Omission
Answer:
a) Principle

Question 30.
Rectify the following transactions of Baby Stores during the year 2012-13. (March 2014)
a) Salary paid Rs. 900 was recorded as Rs. 90 only.
b) Furniture purchased on credit for Rs. 20000 was recorded through cash book by mistake.
c) Wages worth Rs. 40000 paid for the construction of a car porch were debited to Wages a/c.
d) Purchase book was cast short by Rs. 900.
Answer:
Journal
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2014 Q3
OR
As the purchase account is less by Rs. 900, it should be debited to the purchase account as “To wrong totaling of Purchase book.” No entry is required.

Question 31.
The following errors are located in the books of Carolin. (March 2014)
a) A machine bought for Rs. 3,000 was debited to the Furniture account.
b) Rent of Rs. 1,000 paid for the proprietor’s residence was debited to the Rent account.
i) Identify the types of errors.
ii) Pass the rectification entries.
Answer:
i) a – Error of commission
b – Error of Principle
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2014 Q4

Question 32.
_______ is a temporary account created when a trial balance is not tallied. (March 2015)
a) Cash account
b) Purchase account
c) Suspense account
d) Sales account
Answer:
c) Suspense account

Question 33.
The following errors are found in the books of Miss Rincy. Help her to rectify the errors. (March 2015)
a) Wages paid for the installation of machinery were debited to the Wages account worth Rs. 5,000.
b) Cash paid to A. Gomez worth Rs. 8,000 was debited to A. Gautham.
c) Cash sales to Mr. Jijo for Rs. 3,000 not entered in the cashbook.
d) Purchase daybook has been overcast by Rs. 500.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2015 Q2
OR
Purchase account should be credited with Rs.500/-

Question 34.
The following errors are noticed in the books of accounts of a trader at the time of preparation of a Trial Balance. (March 2015)
a) Sales book was overcast by Rs. 300.
b) Salary paid Rs. 1,500 was wrongly debited to Wages account.
c) Goods sold to Kavitha worth Rs. 2,000 were completely omitted to be recorded.
d) Rent amounting to Rs. 1,200 was received but debited to Rent account as Rs. 120.
i) Pass the rectification entries for the above.
ii) Identify the compensating error from the above.
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2015 Q3
ii) Salary paid Rs.1500 was wrongly debited to wages Account – compensating error.

Question 35.
Interest credited to the pass book Rs. 12,000 was found recorded as Rs. 1,200 in the cash book. This error will cause a decline in the cash book by Rs. ________ (Say 2015)
a) 12,ooo
b) 6,000
c) 10,800
d) 1,200
Answer:
c) 10,800

Question 36.
A few journal entries are given below with narration. (Say 2015)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2015 Q2
i) Pass the specification entries, if the above is not correct.
ii) Identify the type of errors committed in (b) and (c).
Answer:
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2015 Q2.1
ii) Error of Principle

Question 37.
Trial balance is a statement prepared to check the arithmetical accuracy of the business. (March 2016)
a) Name any two types of errors which cannot be disclosed through this statement.
b) Rectify the following errors.
i) Office furniture purchased for Rs.5,000 was posted to the purchase account
ii) Cash sales Rs.2,000 was posted as Rs. 200
iii) Goods are withdrawn by the proprietor for personal use Rs. 1,000 was not recorded in the books.
Answer:
a) Error of principle, compensating error, error due to complete omission.
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2016 Q1

Question 38.
At the time of preparing the final accounts, the following errors were detected from the books of Swapna. (March 2016)
a) Purchase of furniture for Rs.25,000 entered through purchase book.
b) Sales day book overcast by Rs. 1,000
c) Purchase of goods for Rs. 5,000 not entered in the cashbook.
d) Repairs of machinery Rs. 2,000 entered in machinery account.
i) Rectify the above errors.
ii) Identify the type of errors
Answer:
a) Error of Principle
b) Error of Commission
c) Error of omission
d) Error of principle

Question 39.
Statement prepared to ascertain arithmetical accuracy of accounts. (Say 2016)
a) Bank Reconciliation Statement
b) Statement of Affairs
c) Trial Balance
d) Financial Statements
Answer:
c) Trial Balance

Question 40.
You are required to (Say 2016)
a) Pass rectification entries for the following based on the narration.
b) Which among the following will affect the agreement of Trial Balance?
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2016 Q2
Answer:
a)
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors Say 2016 Q2.1
b) Second transaction will affect the agreement of trial balance, (i.e., posting of a wrong amount)

Question 41.
Trial Balance is ________ (March 2017)
a) an account
b) a statement
c) a subsidiary book
d) a principal book
Answer:
b) a statement

Question 42.
Following errors were noticed in the books of Mr. Prem. (March 2017)
Wages paid Rs. 3,000 to Ganesh was debited to his personal account.
Wages paid for building construction Rs. 12,000 was debited to wages account.
a) Identify the type of error and rectify them.
b) Name the temporary ledger account opened for putting the difference in the trial balance.
Answer:
a) i – Error of commission
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2017 Q2
b) Suspense Account

Question 43.
Purchases daybook was undercast by Rs. 3,000. Wages paid Rs. 500 in connection with the purchase of machinery have been debited to the wages account. (March 2017)
a) Identify the type of errors committed in the above transactions.
b) Pass the entries to rectify them.
Answer:
a) i) → One side error
ii) → Error of principle/Two side error
Plus One Accountancy Chapter Wise Previous Questions Chapter 5 Trial Balance and Rectification of Errors March 2017 Q3