Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Students can Download Chapter 3 Structural Organisation in Animals Notes, Plus One Zoology Notes helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

What is a tissue?
In multicellular animals, a group of similar cells along with intercellular substances perform a specific function. Such an organization is called tissue.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

ANIMAL TISSUES:
The tissues are different and are broadly classified into four types:

  • Epithelial
  • Connective
  • Muscularand
  • Neural.

Epithelial Tissue:
This tissues are found in the covering ora lining for some part of the body. The cells are compactly packed with little intercellular matrix.
There are two types of epithelial tissues namely:

  1. SIMPLE EPITHELIUM
  2. COMPOUND EPITHELIUM

1. Simple epithelium:

It is composed of a single layer of cells and functions as a lining for body cavities, ducts, and tubes.
The compound epithelium consists of two or more cell layers and has protective function as it does in our skin
On the basis of structural modification of the cells, simple epithelium is further divided into three types. These are
  • Squamous
  • Cuboidai
  • Columnar

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 1
1. Squamous epithelium:
It forms single thin layer of flattened cells with irregular boundaries. They are found in the walls of blood vessels and air sacs of lungs and are involved in a functions like forming a diffusion boundary.

2. Cuboidai epithelium:
It is composed of a single layer of cube-like cells. This is commonly found in ducts of glands and tubular parts of nephrons in kidneys. Its main functions are secretion and absorption.

3. Columnar epithelium:
It is composed of a single layer of tall and slende cells. Their nuclei are located at the base. Free surface may have microvilli. They are found in the lining of stomach and intestine and help in secretion and absorption.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 2

Ciliated epithelium:
If the columnar or cuboidai cells bear cilia on their free surface they are called ciliated epithelium Their function is to move particles or mucus in a specific direction overthe epithelium. They are present in bronchioles and fallopian tubes.

Glandular epithelium:
The modified columnar or cuboidal cells perform secretion and are called glandular epithelium.
They are mainly of two types:

  • Unicellular (goblet cells of the alimentary canal)
  • Multicellular(salivary gland).

On the basis of the mode of pouring of their secretions, glands are divided into two categories namely exocrine and endocrine glands.
Exocrine glands:
They secrete mucus, saliva, earwax, oil, milk, digestive enzymes and other cell products. These products are released through ducts or tubes.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Endocrine glands:
They do not have ducts. Their products called hormones are secreted directly into the blood.

2. Compound epithelium:
It is multi-layered of cells.
a. Their main function is to provide protection against chemical and mechanical stresses.

b. They cover the dry surface of the skin, the moist surface of buccal cavity, pharynx, inner lining of ducts of salivary glands and of pancreatic ducts.

Three types of cell junctions are found in the epithelium and other tissues. These are called as tight, adhering and gap junctions.

  1. Tight junctions help to stop substances from leaking across a tissue.
  2. Adhering junctions perform cementing to keep neighbouring cells together.
  3. Gap junctions facilitate the cells to communicate with each other by connecting the cytoplasm of adjoining cells for rapid transfer of ions and molecules.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 3

Connective Tissue:
Connective tissues helps to linking and supporting othertissues/organs of the body. They include

  • cartilage
  • bone
  • adipose
  • blood.

Collagen or elastin:
In all connective tissues except blood, the cells secrete fibres of structural proteins called collagen or elastin.
The fibres provide strength, elasticity and flexibility to the tissue.
These cells also secrete modified polysaccharides, which accumulate between cells and fibres and act as matrix (ground substance).
Connective tissues are classified into three types:

  • Loose connective tissue
  • Dense connective tissue and
  • Specialised connective tissue

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 4
Loose connective tissue:
They are loosely arranged in a semi-fluid ground substance. For example,
Areolar tissue:
It is present beneath the skin. It contains fibroblasts (cells that produce and secrete fibres),macrophages and mast cells.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Adipose tissue:
It is the loose connective tissue located mainly beneath the skin. The cells of this tissue are specialised to store fats.

Dense connective tissues.
In this Fibres and fibroblasts are compactly packed and are called dense regular and dense irregular tissues. In the dense regular connective tissues, the collagen fibres are present injows between bundles of fibres.
eg:

  • Tendons, which attach skeletal muscles to bones
  • ligaments which attach one bone to another.

Dense irregular connective tissue has fibroblasts and many fibres (mostly collagen) that are present in the skin.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 5

Specialized connective tissues: They are Cartilage, bones and blood.

Cartilage:
Cells of this tissue (chondrocytes) are enclosed in small cavities within the matrix. Most of the cartilages in vertebrate embryos are replaced by bones in adults. Cartilage is present in the tip of nose, outer ear joints, between adjacent bones of the vertebral column, limbs and hands in adults.

Bones:
They have a hard ground substance rich in calcium salts and collagen fibres which give bone its strength. Bones support and protect softer tissues and organs. The bone cells (osteocytes) are present in the spaces called lacunae.

Limb bones, such as the long bones of the legs, serve weight-bearing functions. They also interact with skeletal muscles attached to them to bring about movements. The bone marrow in some bones is the site of production of blood cells.

Blood:
It is a fluid connective tissue containing plasma, red blood cells (RBC), white blood cells (WBC) and platelets. It also helps in the transport of various substances.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 6

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Muscle Tissue:
It consists of long, cylindrical fibres arranged in parallel arrays. These fibres are composed of numerous fine fibrils, called myofibrils. Muscle fibres contract (shorten) in response to stimulation, then relax (lengthen) and in their uncontracted state. Muscles play an active role in all the movements of the body Muscles are of three types, skeletal, smooth, and cardiac.
1. Skeletal muscle:
It is the tissue is closely attached to skeletal bones. In a typical muscle such as the biceps, striated (striped) skeletal muscle fibres are bundled together in a parallel fashion.

2. Smooth muscle:
These fibres taper at both ends (fusiform) and do not show striations. The wall of internal organs such as the blood vessels, stomach and intestine contains this type of muscle tissue. Smooth muscles are ‘involuntary’ as their functioning cannot be directly controlled.

3. Cardiac muscle tissue:
It is a contractile tissue present only in the heart. Cell junctions fuse the plasma membranes of cardiac muscle cells and make them stick together In Communication when one cell receives a signal to contract, its neighbours are also stimulated to contract.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 7

Neural Tissue:
Neurons, the unit of neural system are excitable cells The neuroglial cell which constitute the rest of the neural system protect and support neurons. Neuroglia make up more than one half the volume of neural tissue in our body.

Nerve impulse transmisssion:
When a neuron is suitably stimulated, an electrical disturbance is generated which swiftly travels along its plasma membrane and reaches at the neuron’s endings, or output zone, triggers events that may cause stimulation or inhibition of adjacent neurons and other cells.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 8

ORGAN AND ORGAN SYSTEM:
Each organ in our body is made of one or more type of tissues. For example, our heart consists of all the four types of tissues, i.e., epithelial, connective, muscular and neural. In animals morphology refers to the external appearance of the organs or parts of the body.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 9

EARTHWORM:
Earthworm is a reddish brown terrestrial invertebrate The common Indian earthworms are Pheretima and Lumbricus.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Morphology:
They have long cylindrical body.lt is divided into more than hundred short segments which are similar. The dorsal surface of the body is marked by a dark median mid dorsal line (dorsal blood vessel). The ventral surface is distinguished by the presence of genital openings (pores).

Anterior end consists of the mouth and the prostomium, a lobe which serves as a covering for the mouth . The prostomium is sensory in function. The first body segment is called the peristomium (buccal segment) which conjoins the mouth.

In a mature worm, segments 14-16 are covered by a prominent dark band of glandular tissue called clitellum. Thus the body is divisible into three prominent regions.

  • preclitellar
  • clitellar &
  • postclitellar segments

Four pairs of spermathecal apertures are situated 5th – 9th segments. A single female genital pore is present in the mid-ventral line of 14th segment. A pair of male genital pores are present on 18th segment.

Numerous minute pores called nephridiopores open on the surface of the body. In each body segment, except the first, last and clitellum, there are rows of S-shaped setae, Setae plays an important role is in locomotion.

Anatomy:
The body wall of the earthworm is covered externally by a thin non-cellular cuticle below which is the epidermis, two muscle layers and an innermost coelomic epithelium. The epidermis is made up of a single layer of columnar epithelial cells which contain secretory gland cells. A terminal mouth opens into the

  1. buccal cavity (1 – 3 segments) which leads into muscular pharynx.
  2. Oesophagus (5 – 7 segments), continues into a muscular gizzard (8 – 9 segments).

 

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 10

It helps in grinding the soil particles and decaying leaves etc. The stomach extends from 9 – 14 segments. The food of the earthworm is decaying leaves and organic matter mixed with soil. Calciferous glands, present in the stomach, neutralise the humic acid present in humus.

Intestine starts from the 15th segment onwards and continues till the last segment. A pair of short and conical intestinal caecae project from the intestine on the 26th segment. The characteristic feature of the intestine between 26 – 35 segments is the presence of internal median fold of dorsal wall called typhlosole.

This increases theeffective area of absorption in the intestine. The alimentary canal opens to the exterior by a small rounded aperture called anus. These simpler molecules are absorbed through intestinal membranes and are utilised. Pheretima shows closed type of blood vascular system, consisting of blood vessels, capillaries and heart.

Blood glands are present on the 4th, 5th and 6th segments. They produce blood cells and haemoglobin which is dissolved in blood plasma. Blood cells are phagocytic in nature.

In Earthworms respiratory exchange occurs through moist body surface into their blood stream. The excretory organs occur as segmentally arranged coiled tubules called nephridia They are of three types:

  • septal nephridia, present on both the sides of intersegmental septa of segment 15 to the last that open into intestine,
  • integumentary nephridia, attached to lining of the body wall of segment 3 to the last that open on the body surface and
  • pharyngeal nephridia, present as three paired tufts in the 4th, 5th and 6th segments

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 11

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Nephridia:
It regulate the volume and composition of the body fluids. A nephridium starts out as a funnel that collects excess fluid from coelomic chamber. The funnel connects with a tubular part of the nephridium which delivers the wastes.

Nervous system:
It is represented by ganglia arranged segment wise on the ventral paired nerve cord (3rd and 4th segments). The cerebral ganglia along with other nerves in the ring integrate sensory input as well as command muscular responses of the body.

Sensory system does not have eyes but does possess light and touch sensitive organs to distinguish the light intensities and to fee the vibrations in the ground. Worms have specialised chemoreceptors (taste receptors) which react to chemical stimuli. Earthworm is hermaphrodite (bisexual), i.e., testes and ovaries are present in the same individual.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 12
There are two pairs of testes present in the 10th and 11th segments. Their vasa deferentia run up to the 18th segment where they join the prostatic duct. Two pairs of accessory glands are present one pair each in the 17th and 19th segments. The common prostrate and spermatic duct opens to the exterior by a pair of male genital pores on the ventro-lateral side of the 18th segment.

Four pairs of spermathecae are located in 6th – 9th segments (one pair in each segment).They receive and store spermatozoa during copulation. One pair of ovaries is attached at the 12th and 13th segments. Ovarian funnels are present beneath the ovaries which continue into oviduct, join together and open on the ventral side as a single median female genital pore on the 14th segment.

A mutual exchange of sperm occurs between two worms during mating. Mature sperm and egg cells and nutritive fluid are deposited in cocoons produced by the gland cells of clitellum.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 13

Fertilisation:
Fertilisation and development occur within the cocoons which are deposited in soil. The ova (eggs) are fertilised by the sperm cells within the cocoon. The cocoon holds the worm embryos. After about 3 weeks, each cocoon produces two to twenty baby worms. Earthworms development is direct, i.e., there is no larva formed.

Earthworms are known as ‘friends of farmers’ because they make burrows in the soil and make it porous which helps in respiration and penetration of the developing plant roots. The process of increasing fertility of soil by the earthworms is called vermicomposting. They are also used as bait in game fishing

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

COCKROACH:
Cockroaches are are included in class Insecta of Phylum Arthropoda. They are nocturnal omnivores that live in damp places throughout the world. They are found in human homes and thus are serious pests and vectors of several diseases.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 14

Morphology:
The adults of the common species of cockroach, Periplaneta americana are about 34 – 53 mm long with wings that extend beyond the tip of the abdomen in males. The body of the cockroach is segmented and divisible into three distinct regions – head, thorax and abdomen. The body is covered by a hard chitinous exoskeleton.

Exoskeleton has hardened plates called sclerites that are joined to each other by a thin and flexible articular membrane (arthrodial membrane). Head is formed by the fusion of six segments and shows great mobility in all directions due to flexible neck It has compound eyes. A pair of antennae arise from sockets lying in front of eyes. They help in monitoring the environment.

Anterior end of the head bears appendages forming biting and chewing type of mouth parts. It consists of a labrum (upper lip), pair of mandibles, a pair of maxillae and a labium (lower lip). A median flexible lobe, acting as tongue (hypopharynx), lies within the cavity enclosed by the outhparts.
Thorax consists of three parts:

  1. prothorax
  2. mesothorax
  3. metathorax.

Each thoracic segment bears a pair of walking legs. The first pair of wings arises from mesothorax and the second pair from metathorax. Forewings (mesothoracic) called tegmina are opaque dark and leathery and cover the hind wings when at rest. The hind wings are transparent, membranous and are used in flight.

The abdomen in both males and females consists of 10 segments. In females, the 7th sternum is boat shaped and together with the 8th and 9th sterna forms a genital pouch whose anterior part contains female gonopore, spermathecal pores and collateral glands.

In males, genital pouch lies at the hind end of abdomen bounded dorsally by 9th and 10th terga and ventrally by the 9th sternum. It contains dorsal anus, ventral male genital pore and gonapophysis. Males bear a pair of short, threadlike anal styles which are absent in females. In both sexes, the 10th segment bears a pair of jointed filamentous structures called anal cerci.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 15

Anatomy:
The alimentary canal is divided into three regions: foregut, midgut and hindgut The mouth opens into a short tubular pharynx, leading to a narrow tubular passage called oesophagus.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 16
Oesophagus opens into a sac like structure called crop used for storing of food. The crop is followed by gizzard or proventriculus. Gizzard helps in grinding the food particles. A ring of 6 – 8 blind tubules called hepatic or gastric caecae is present at the junction of foregut and midgut, which secrete digestive juice.

At the junction of midgut and hindgut is present another ring of 100 – 150 yellow coloured thin filamentous Malphigian tubules. They help in removal of excretory products from haemolymph. The hindgut is differentiated into ileum, colon and rectum. The rectum opens out through anus.

Blood vascular system of cockroach is an open type Blood vessels are open into space (haemocoel). Visceral organs located in the haemocoel are bathed in blood (haemolymph).The haemolymph is composed of colourless plasma and haemocytes.

Heart of cockroach consists of elongated muscular tube lying along mid dorsal line of thorax and abdomen. Blood from sinuses enter heart through ostia and is pumped anteriorly to sinuses again. The respiratory system consists of a network of trachea, that open through 10 pairs of small holes called spiracles present on the lateral side of the body.

Thin branching tubes carry oxygen from the airto all the parts. Exchange of gases take place at the tracheoles by diffusion. During excretion Malpighian tubules absorb nitrogenous waste products and convert them into uric acid which is excreted out through the hindgut. Therefore, this insect is called uricotelic.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

In addition, the fat body, nephrocytes and urecose glands also help in excretion. The nervous system of cockroach consists of segmentally arranged ganglia joined by paired longitudinal connectives. Three ganglia lie in the thorax, and six in the abdomen.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 17
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 18
The nervous system of cockroach is spread throughout the body. If the head of a cockroach is cut off, it will still live for as long as one week. In the head region, the brain is represented by supra-oesophageal ganglion which supplies nerves to antennae and compound eyes. In cockroach, the sense organs are antennae, eyes, maxillary palps, larfial palps, anal cerci, etc.

Compound eves of cockroach:
The compound eyes are situated at the dorsal surface of the head. Each eye consists of about 2000 hexagonal ommatidia. With the help of several ommatidia, a cockroach can receive several images of an object. This kind of vision is known as mosaic vision with more sensitivity but less resolution, being common during night (hence called nocturnal vision).

Cockroaches are dioecious Male reproductive system consists of a pair of testes lying one on each lateral side in the 4th – 6th abdominal segments. From each testis arises a thin vas deferens, which opens into ejaculatory duct through seminal vesicle. The ejaculatory duct opens into male gonopore situated ventral to anus.

A characteristic mushroom shaped gland is present in the 6th – 7th abdominal segments which functions as an accessory reproductive gland. The external genitalia are represented by male gonapophysis or phallomere The sperms are stored in the seminal vesicles and are glued together in the form of bundles called spermatophores which are discharged during copulation.

The female reproductive sysytem consists of two large ovaries, lying laterally in the 2nd – 6th abdominal segments. Each ovary is formed of a group of eight ovarian tubules or ovarioles, containing a chain of developing ova. Oviducts of each ovary unite into a single median oviduct (also called vagina) which opens into the genital chamber.

Sperms are transferred through spermatophores. Their fertilised eggs are stored in capsules called oothecae. On an average, females produce 9 – 10 oothecae, each containing 14 – 16 eggs. The development of P. Americana is paurometabolous, meaning there is development through nymphal stage.

The nymph grows by moulting about 13 times to reach the adult form. The next to last nymphal stage haswing pads but only adult cockroaches have wings.

FROGS:
Frogs are belong to class Amphibia of phylum Chordata. The most common species of frog found in India is Rana tigrina. Their body temperature varies with the temperature of the environment. Such animals are called cold blooded or poikilotherms They have the ability to change the colour to hide them from their enemies (camouflage).

This protective coloration is called mimicry. During peak summer and winterthey take shelter in deep burrows to protect them from extreme heat and cold. This is called as summer sleep (aestivation) and wintersleep (hibernation).
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 19

Morphology:
The skin is maintained in a moist condition. The frog never drinks water but absorb it through the skin. Body of a frog is divisible into head and trunk. A neck and tail are absent. Above the mouth, a pair of nostrils is present. Eyes are bulged and covered by a nictitating membrane that protects them while in water.

On either side of eyes a membranous tympanum (ear) receives sound signals. The forelimbs and hind limbs help in swimming, walking, leaping and burrowing. The hind limbs end in five digits and they are larger and muscular than fore limbs that end in four digits.

Feet have webbed digits that help in swimming. Frogs exhibit sexual dimorphism. Male frogs can be distinguished by the presence of sound producing vocal sacs and also a copulatory pad on the first digit of the fore limbs which are absent in female frogs.

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

Anatomy:
The body cavity consists of organ systems such as digestive, circulatory, respiratory, nervous, excretory and reproductive systems. The digestive system consists of alimentary canal and digestive glands. The alimentary canal is short because frogs are carnivores and hence the length of intestine is reduced.

The mouth opens into the buccal cavity that leads to the oesophagus through pharynx. Oesophagus is a short tube that opens into the stomach which in turn continues as the intestine,rectum and finally opens outside by the cloaca. Liver secretes bile that is stored in the gall bladder. Pancreas, a digestive gland produces pancreatic juice containing digestive enzymes.

Digestion of food takes place by the action of HCI and gastric juices secreted from the walls of the stomach. Partiailv digested food called chyme is passed from stomach to the first part of the intestine, the duodenum. The duodenum receives bile from gall bladder and pancreaticjuicesfrom the pancreas through a common bile duct.

Bile emulsifies fat and pancreatic juices digest carbohydrates and proteins. Final digestion takes place in the intestine. Digested food is absorbed by the numerous finger-like folds in the inner wall of intestine called villi and microvilli. The undigested solid waste moves into the rectum and passes out through cloaca.

In water, skin acts as aquatic respiratory organ (cutaneous respiration). Dissolved oxygen in the water is exchanged through the skin by diffusion. On land, the buccal cavity, skin and lungs act as the respiratory organs. The respiration by lungs is called pulmonary respiration.

The lungs are a pair of elongated, pink coloured sac- like structures present in the upper part of the trunk region (thorax). Air enters through the nostrils into the buccal cavity and then to lungs. During aestivation and hibernation gaseous exchange takes place through skin. The blood vascular system involves heart, blood vessels and blood.

The lymphatic system consists of lymph, lymph channels and lymph nodes. Heart is a muscular structure situated in the upper part of the body cavity. It has three chambers, two atria and one ventricle and is covered by a membrane called pericardium. Atriangularstructure called sinus venosus joins the right atrium.

It receives blood through the major veins called vena cava. The ventricle opens into a saclike conus arteriosus on the ventral side of the heart. The blood from the heart is carried to all parts of the body by the arteries (arterial system).The veins collect blood from different parts of body to the heart and form the venous system.

Special venous connection between liver and intestine as well as the kidney and lower parts of the body are present in frogs. The former is called hepatic portal system and the latter is called renal portal system.

The blood is composed of plasma and cells. The blood cells are RBC (red blood cells) or erythrocytes, WBC (white blood cells) or leucocytes and platelets. RBC’s are nucleated and contain red coloured pigment namely haemoglobin. The lymph is different from blood. It lacks few proteins and RBCs.

The excretory system consists of a pair of kidneys, ureters, cloaca and urinary bladder. Each kidney is composed of several structural and functional units called uriniferous tubules or nephrons. Two ureters emerge from the kidneys in the male frogs. The ureters act as urinogenital duct which opens into the cloaca.

In females the ureters and oviduct open seperately in the cloaca. The thin-walled urinary bladder is present ventral to the rectum which also opens in the cloaca. The frog excretes urea and thus is a ureotelic animal.

The chemical coordination of various organs of the body is achieved by hormones which are secreted by the endocrine glands. The endocrine glands found in frog are pituitary, thyroid, parathyroid, thymus, pineal body, pancreatic islets, adrenals and gonads.

The nervous system is organized into a central nervous system (brain and spinal cord), a peripheral nervous system (cranial and spinal nerves) and an autonomic nervous system (sympathetic and parasympathetic). There are ten pairs of cranial nerves arising from the brain. Brain is enclosed in a bony structure called brain box(cranium).

Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals

The brain is divided into fore-brain, mid-brain and hind-brain. Forebrain includes olfactory lobes, paired cerebral hemispheres and unpaired diencephalon. The midbrain is characterised by a pair of optic lobes. Hind-brain consists of cerebellum and medulla oblongata.

The medulla oblongata passes out through the foramen magnum and continues into spinal cord, which is enclosed in the vertebral column. Frog has different types of sense organs, namely organs of touch (sensory papillae), taste (taste buds), smell (nasal epithelium), vision (eyes) and hearing (tympanum with internal ears).

Eyes in a frog are a pair of spherical structures situated in the orbit in skull. External ear is absent in frogs and only tympanum can be seen externally. The ear is an organ of hearing as well as balancing (equilibrium).

Male reproductive organs consist of a pair of yellowish ovoid testes which are found adhered to the upper part of kidneys by a double fold of peritoneum called mesorchium. Vasa efferentia are 10 – 12 in number that arise from testes. They enter the kidneys on their side and open into Bidder’s canal.

Finally it communicates with the urinogenital duct that comes out of the kidneys and opens into the cloaca. The cloaca is a small, median chamber that is used to pass faecal matter, urine and sperms to the exterior.

The female reproductive organs include a pair of ovaries. They are situated near kidneys and there is no functional connection with kidneys. A pair of oviduct arising from the ovaries opens into the cloaca separately. A mature female can lay 2500 to 3000 ova at a time.
Plus One Zoology Notes Chapter 3 Structural Organisation in Animals 20
Fertilisation is external and takes place in Water. Development involves a larval stage called tadpole. Tadpole undergoes metamorphosis to form the adult. Frogs are beneficial for mankind because they eat insects and protect the crop.

Frogs maintain ecological balance because these serve as an important link of food chain and foodweb in the ecosystem. In some countries the muscular legs of frog are used as food by man.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium Pdf, Kerala SSLC Physics Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may – use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

Answer any four questions. Each question carries 1 score. [4 × 1 = 4]

Question 1.
Find the relation between the first pair and complete the second pair.
Electric oven : Heating effect
Mixie : _______.
Answer:
Mechanical effect.

Question 2.
What is. the voltage of electricity supplied to the distribution transformer?
Answer:
11 KV.

Question 3.
Select the odd one
Solar cells, tidal energy, atomic reactor, Hydroelectric power.
Answer:
Atomic reactor

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 4.
Arrange the given media in the increasing order of their optical densities
Water, Diamond, Glass, Air
Answer:
Air < Water < glass< diamond.

Question 5.
Which mirror always forms diminished and erect image?
Answer:
Convex mirror.

Section – B

Answer any 4 questions. Each question carries 2 score. [4 × 2 = 8]

Question 6.
a) What is the relation between the deviation of component colours of white light through a prism and their wavelength?
b) Classify the colours green, red, indigo and yellow in the descending order of their wavelengths.
Answer:
a) When wavelength increases deviation decreases. When wavelength decreases deviation increases.
b) Red, yellow, green, Indigo.

Question 7.
Write down 2 limitations of wind mills?
answer:

  • This can be established only at those places where wind is available for most time of the year.
  • We may require storage systems to use electricity when there is no wind.

Question 8.
The telescope called ‘Chandra X – ray Observatory’ is placed in the outer space. What is the advantage of placing it there? Explain with, reference to the scattering of light in the atmosphere.
Answer:
In the outer space, there is no atmosphere and scattering of light does not take place. So clear images can be captured.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 9.
Give reasons for the following.
a) Red light is used as signal lamps.
b) Sky in the moon appears dark.
Answer:
a) Wave length of red is greater. So rate of scattering is less.
b) Due to the absence of atmosphere, light does not undergo scattering.

Question 10.
In an AC generator which part is kept stationary, Why?
Answer:
Armature is kept stationary and field magnet is allowed to rotate. The armature is too heavy to rotate. Also this helps to eliminate the graphite brushes and thereby avoid sparks.

Section – C

Answer any 4 questions. Each question carries 3 score. [4 × 3 = 12]

Question 11.
In a house 5 lamps of 60 w used in 3 hours and 6 lamps of 40 w are used in 5 hours daily.
a) Which is the device used to measure the used electric current?
b) Find the amount of current used for 30 days?
Answer:
a) Kwh meter
b) The amount of current used 60 w of 5 lamps for 3 hours = \(\frac{60 \times 5 \times 3}{1000}\) = 0.9 unit
The amount of current used 40 w of 6 lamps for 5 hour’s = \(\frac{40 \times 6 \times 5}{1000}\) = 1.2 unit
Total current used in one day = 0.9 + 1.2 = 2.1 unit
Amount of current used in one month = 2.1 × 30 = 63 Unit

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 12.
The following statements in the boxes are related to working of a loudspeaker. Arrange them in the correct order.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 1
Answer:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 2

Question 13.
Write down the advantages and limitations of solar cooker.
Answer:
Advantages of solar cooker:

  1. Renewable source of energy is used in it
  2. It does not cause environmental pollution
  3. Low expense

Limitations:

  1. Not practical in rainy seasons and during night.
  2. Fried items can not be prepared
  3. Long time is needed.

Question 14.
A motor cyclist observes a car coming from behind with a magnification 1/6. If the actual distance between the car and the bike is 30 m calculate the radius of curvature of the mirror.
Answer:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 3

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 15.
When Newton’s colour disc rotates fast it appears white.
a) Mention the phenomenon related to this?
b) Define this phenomenon.
c) Write another example related to this?
Answer:
a) Persistence of vision.
b) When a person sees an object, its image remains in the retina for a time interval of a 1/16 second. This phenomenon is called persistence of vision.
c) At the time of rain fall drops, we feel that they are glass rods.

Section – D

Answer any 4 questions. Each question carries 4 score. [4 × 4 = 16]

Question 16.
All the constituent colours of sunlight do not have same rate of scattering.
a) Write the reason for this? (1)
b) Describe an experiment to demonstrate that scattering of all colours are not equal. (2)
c) Under what condition all the colours are scattered equally. (1)
Answer:
a) Rate of scattering is directly proportional to the wavelength of the wave and the size of the particles.

b) Allow light from a torch to fall on the water form one side of the beaker. The light emerging form the beaker is focussed on a white screen. Sodium thiosulphate is dissolved in water. Add, hydochloric acid to the water. Blue colour spreads at the beginning. Then the colours emerging from the solution in the order of VIBGYOR.

c) If the size of the particles is greater than the wave¬length of light, then the scattering is same for all colours.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 17.
a) What is the principle of a transformer?
b) When 240 V was applied to the primary of a transformer, the voltage in the secondary was 12 V. If the number of turns in the primary is 4,800 what will be the number of turns in the secondary?
c) To which coil of this transformer thick wire is to be used?
Answer:
a) Mutual induction
b) Vp = 240 v
Vs = 12 v
Np = 4800
Ns = ?
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 4
c) Secondary

Question 18.
Two electric irons working on 230 V AC. The resistance passed by one is 800 W and by the second is 1200 W. If so
a) Which electric iron posses more intensity of current?
b) Which one posses more power consumption?
c) Calculate the amount of consumed energy while the electric-iron of resistance 800 Ω is to be worked for 2 hours?
Answer:
a) Electric iron having resistance 800 W
b) Electric iron having less resistance
c) H =I²RT
V = 230 V, t = 2 × 60 × 60s, R = 800 Ω
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 5

Question 19.
The calorific value of hydrogen is 1,50,000 KJ/Kg and that of LPG is 55,000 KJ/Kg.
a) What do you mean by calorific value?
b) What is the unit of calorific values?
c) Which among the above is a good fuel?
d) Which one is selected as a fuel in home? Illustrate your answer.
Answer:
a) The amount of heat liberated by the complete combustion of 1 kg of fuel is.its calorific value.
b) Its unit is kilojoule/kilogram.
c) Hydrogen, because its calorific value is greater than that of LPG.
d) LPG. There is a chance for explosion when hydrogen is burnt. Moreover, it is difficult to store hydrogen safely. This is why we can’t select hydrogen as a fuel in homes.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium

Question 20.
Observe the figures and answer the following questions:
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 6
a) Of the circuit A and B which is the one used for household electrical circuit?
b) Write three advantages of making circuits in this manner.
Answer:
a)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 4 English Medium 7
b)

  • We can control electric appliances with separate switches.
  • Every instrument in the circuit gets maximum and equal voltage. All instruments can separate switches, low effective resistance.

Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Kerala SSLC IT Theory Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 2 English Medium

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Section – I

Choose one correct answer

Question 1.
To change the animation speed or time using the tool
a) Toggle night N
b) Adjust progress value G
c) Time backward B
d) Time forward A
Answer:
b) Adjust progress value G

Question 2.
According to you, what is the biggest advantage of data base management system?
a) We can made one report
b) can’t make a report
c) We can make different types of reports
d) We can’t save the reports
Answer:
c) We can make different types of reports

Question 3.
Name the extension of project file in synfig studio?
a) svg
b) pdf
c) sif z
d) ods
Answer:
c) sif z

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 4.
Which is the first working computer?
a) Desktop
b) Analytical Engine
c) ENIAC
d) Laptop
Answer:
c) ENIAC

Question 5.
The tool used to display the map of the world showing time zones
a) Toggle Tropic tool
b) Clock and map tool
c) Toggle meridian
d) Sun/moon toggle menu
Answer:
b) Clock arid map tool

Question 6.
More than two pictures are placed on over the other, the option to raise lower to top by
a) Object → Lower to bottom
b) Object → Raise to top
c) Insert → Lower to bottom
d) Object → group
Answer:
b) Object → Raise to top

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 7.
A correct statement related to clone formatting is
a) Use clone formatting for a large report
b) Formattings of headings can be changed by changing the formatting of each heading separately
c) Formattings of headings can be changed by changing the formatting of one heading
d) Formattings of heading cannot be copped to another
Answer:
b) Formattings of headings can be changed by changing the formatting of each heading separately

Question 8.
What is the full form of CSS?
a) Computer System Style
b) Cascading Style Sheet
c) Cascading Style System
Answer:
b) Cascading Style Sheet

Question 9.
What is the use of the command fd()
a) Move the Turtle to the right ,
b) Move the Turtle in a circle
c) Mark a point on the graphic screen
d) Specify the colour of the line to be drawn on the screen
Answer:
a) Move the Turtle to the right

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 10.
In computer, data is processed and stored in the form of signal.
a) Digital
b) Analog
c) Hybrid
d) None of these
Answer:
a) Digital

Section – II

Choose two correct answers.

Question 11.
From the following name the people who considered to be started grid computing
a) Ian foster
b) Carl Kesselman
c) Steve Tuecke
d) Bert bos
Answer:
a) I an foster, b) Carl Kesselman & c) Steve Tuecke

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 12.
What are the phenomena to explain through sun clock software
a) Concept of time zones of earth
b) India
c) The features of the earth surface
d) World map
Answer:
a & c

Question 13.
Bell Laboratories build Unix operating system. These versions used later, with a lot of modifications and addition in other operating systems made by.
a) GNU/Linux
b) Berkeley
c) Microsoft
d) Apple Corporation
Answer:
b & d

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 14.
Give the two activities done before starting animation from first key frame
a) Current time is 60 f
b) Current time is-0 f
c) Before editing the motion, animate the edit mode button is active
d) press the play button to see the animation
Answer:
b & c

Question 15.
What are the differences of a server computer compared to a normal computer
a) can give one IP address
b) can give morethan one IP address
c) can host a website
d) can host different websites to different IP addresses
Answer:
b & d

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 1 English Medium

Students can Download Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 1 English Medium Pdf, Kerala SSLC IT Theory Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 1 English Medium

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Section- I

Choose one correct answer

Question 1.
Name the utility used in inkscape to give a 3D effect to 2D images?
a) Radial Gradient
b) Blur
c) opacity
d) Difference
Answer:
a) Radial Gradient

Question 2.
Anu was prepared a style named main head. Then he select the all headings in a report and click on the style named main head. What happens for the headings?
a) All headings are changed to same type
b) No change to the headings
c) Headings are changed to different sizes
d) Headings are seen in different colours
Answer:
a) All headings are changed to same type

Question 3.
A loop statement contains another loop statement then it is called
a) Nested loop
b) Direct loop
c) Indirect loop
d) None of these
Answer:
a) Nested loop

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 4.
The idea of was suggested by Hakon Wium Lie and Bert Bos.
a) CSS
b) HTML
c) Python
Answer:
a) CSS

Question 5.
What is the network related icon displayed on the screen of the computer connected to a Network.
a) Network Manager Applet
b) Network Neighbourhood
c) Network system
d) None of these
Answer:
a) Network Manager Applet

Question 6.
The land that is being used for widening the road. The buildings that are get affected by this. How much can be saved by changing the width of the road? Above things are easily determind by a technology available in QGIS. Name that technology available in QGIS.
a) vector
b) Layer
c) Attributes
d) Suffer(s)
Answer:
d) Buffer (s)

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 7.
are web sites to publish our works like stories, poems and articles.
a) blogs
b) www
c) Internet
d) HTTP
Answer:
a.

Question 8.
What are the activities can conduct through queries
a) To add records
b) To create tables
c) To change the records
d) To create a database file
Answer:
a & c

Question 9.
Give the order of activity to create a new user
a) Application → graphics → administration → user and group
b) Application → Office → User and groups → User accounts
c) Application → System Tools → User and groups user accounts
d) Application → system tools → User and groups
Answer:
c) Application → System Tools → User and groups user accounts

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 10.
Which tool is used to fill colours to the objects in synfig studio?
Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 1 English Medium 1
Answer:
Kerala SSLC IT Theory Model Question Paper 1 English Medium 2

Section – II

Choose two correct answers

Question 11.
Correct statements for proprietary softwares
a) Computer programms are made free to copy and share
b) Able to examine the programms for study purposes
c) No freedom to copy and share
d) No freedom to examine them for study purposes
Answer:
d) No freedom to examine them for study purposes

Question 12.
What are the uses of multi-coloured buttons on the handle of a image?
a) To switch on the Animate editing mode
b) To adjust size
c) To take copy
d) To rotate if needed
Answer:
b & d

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 13.
Who are the email service providers
a) www.gmail.com
b) IETF
c) www.yahoo.com
d) ICANN
Answer:
a & c

Question 14.
Select the order activity to get open attribute table in QGIS.
a) Select a layer from the layer palette
b) Right click on the layer
c) Right click on the layer and select open attribute table
d) Right click on the layer and select delete
Answer:
a & c

Question 15.
The different ways to select all created images in a canvas
a) Click and drag the mouse in such a way that it covers all images
b) While pressing on the shift key and click on all images separately
c) Select using mouse
d) Selectthrough the menu
Answer:
a & b

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium Pdf, Kerala SSLC Physics Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may – use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

Answer any four questions. Each question carries 1 score. [4 × 1 = 4]

Question 1.
Find the relation and complete the word pair
Transformer: Mutual induction
Inductor : __________.
Answer:
Self induction

Question 2.
Select the odd one
Cock, ammonia, coal tar, Naphtha
Answer:
Naphtha

Question 3.
Write down 2 properties of fuse wire.
Answer:
Low melting point, high resistance

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 4.
Which of the given does not indicate power
I²R, 1/I, IR², V²/R
Answer:
IR²

Question 5.
What is the relation between anlage of incidence and angle of reflection?
Answer:
Equal.

Section – B

Answer any 4 questions. Each question carries 2 score. [4 × 2 = 8]

Question 6.
Write down two advantages and two limitations of Hydrogen as a fuel
Answer:
Advantages:

  1. Greater calorific value
  2. Easily available

Limitations:

  1. Highly inflammable and explosive
  2. Difficult to store and transport.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 7.
The electricity generated at the power stations is transmitted to distant places in high voltage.
a) What is the voltage at which electricity is generated in the power station?
b) What are the problems facing in long distant power transmission?
Answer:
a) 11 KV
b) Power loss, Voltage drop

Question 8.
Match the following

AB
AC GeneratorSelf Induction
TransformerSlip Ring
Bio massMutual Induction
InductorGreen Energy
Methane

Answer:

AB
AC GeneratorSlip Ring
TransformerMutual Induction
Bio massGreen Energy
InductorSelf Induction

Question 9.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 1
a) What is the intensity of current through the circuit?
b) Calculate the heat developed in the circuit for 20 minutes?
Answer:
a) I = \(\frac{V}{R}=\frac{10}{30}\)
= 0.3 A

b) H = I²Rt
= 0.3² × 30 × 20 × 60
= 3240 J

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 10.
Mention the phenomena responsible for the following
a) Formation of rainbow
b) Tyndal effect
Answer:
a) Dispersion
b) Scattering

Section – C

Answer any 4 questions. Each question carries 3 score. [4 × 3 = 12]

Question 11.
Observe carefully the following diagram which show the splitting up of a composite light into its constituent coloures.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 2
a) Which among the above figure is correct ? Give reason. (2)
b) Write the name of the phenomenon. (1)
Answer:
a)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 3
Light undergoes refraction and the extend of deviation depends on the wavelength. Violet having least wavelength undergoes maximum deviation and red rays having highest wavelength undergoes minimum deviation.
b) Dispersion.

Question 12.
Thickness of insulated copper wire used in the primary turns and secondary turns of a transformer are not equal.
a) In a step up transformer which set of turns (primary/secondary) is made of thicker copper wire? Justify your answer.  (2)
b) Write down the working principle of transformer.   (1)
Answer:
a) Primary
Reason: In a transformer if there is no power loss, power in the primary coil is equal to the power in the secondary P = Iv, in a step up transformer, in the primary coil, voltage will be low and .current will be high. To carry high current, thick wires are needed.
b) Mutual induction.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 13.
Wind mill, Hydro electric power, Nuclear reactor and Solar cell are four energy sources.
a) Classify the above four energy sources as green energy and brown energy. (2)
b) What is meant by green energy? (1)
Answer:
a)

Green energyBrown energy
Wind millNuclear reactor
Hydro electric power
Solar cell

b) Green energy is the energy produced from natural sources which does not cause environmental pollution.

Question 14.
An electric bulb is labelled 40W, 200V.
a) Calculate the current flowing through it?
b) What is the resistance of the filament?
Answer:
a)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 4

Question 15.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 5
a) Identify the figure in which bulbs are being connected in series?
b) Select the figure with which the bulbs connected in parallel?
c) Which circuit is suitable for household circuit? Justify your answer.
Answer:
a)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 6
b)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 7
c) Parallel connection.
Each devices can be controlled by separate switches. Voltage remains same. Effective voltage will be very less.

Section – D

Answer any 4 questions. Each question carries 4 score. [4 × 4 = 16]

Question 16.
White light splits into its constituent colours when passed through a glass prism.
a) Name the process of splitting
b) Give the reasons for this type of splitting
c) Draw the diagram for recombining these colours produced by the prism.
Answer:
a) Dispersion
b) Each colour differs in their wavelength. Red having greater wavelength deviates least. Violet having less wavelength deviates most. So colour splitted up.
c)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 8

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 17.
Analyse the circuit and answer the following questions.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 9
1) What is the current through A?
2) What is the current through B?
3) What will be the ammetdr reading?
4) To decrease the q reading in the ammeter, how should the resistors be connected?
Answer:
1. Current through A = I1 = \(\frac{v}{R}=\frac{12}{3}\) = 4A
2. Current through B = I2 = \(\frac{v}{R}=\frac{12}{2}\) = 2A
3. Ammeter reading = I1 + I2 = 4 + 2 = 6A
4. Resistors should be connected in parallel. Then effective resistance = 3 + 6 = 9W
I = \(\frac{12}{9}\) = 1.33 A

Question 18.
There are 10000 turns in a transformer. Voltage in the primary is 240 V and current is 0.2 A. The transformer is wound so as to get a current 0.4 A in the secondary.
a) What type of transformer is this?
b) What is the secondary voltage. Also find the number of turns in the secondary.
c) What is the maximum output power that received from this transformer?
Answer:
a) Step up transformer
b)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium 10
c) P = VI = 240 × 0.2
= 48 w

Question 19.
When an object is placed infront of a spherical mirror at a distance 30 cm, the magnification is -1.
a) Write down the properties of the image?
b) What kind of mirror is this?
c) If the object is placed at 10 cm. What changes occur to the properties of the image?
d) Illustrate the conclusions.
Answer:
a) Image will be real, inverted, same size of the object.
b) Concave mirror
c) Image will be erect, virtual and enlarged.
d) 10 cm means object is in between F and P, then the image is erect, enlarged, and virtual behind the mirror.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 3 English Medium

Question 20.
State the Motor Rule. If the directions of current in the conductor and the magnetic field are the same, in which way will the conductor move?
Answer:
A conductor, which can move freely and which is kept in a magnetic field experiences a force when current passes through it and it moves.
If the direction of current in the conductor and the magnetic field are the same, the conductor will not move.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium Pdf, Kerala SSLC Chemistry Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

(Answer any 4 questions from 1 to 5. Each question carries 1 score) (4 × 1 = 4)

Question 1.
The outermost subshell of inert gases except helium
contains electrons. (1)
(2,6,10,14)
Answer:
6

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 2.
How much is the volume of 32 g of O2 at STP? (1) (Atomic mass O = 16)
Answer:
22.4 L

Question 3.
The functional group present in organic acids is (1)
Answer:
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 4

Question 4.
To which category of medicines does paracetamol belong? (1)
Answer:
Antipyretic

Question 5.
What is the major constituent of LPG? (1)
Answer:
Butane

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Section – B

(Answer any 4 questions from 6 to 10. Each question carries 2 scores)(4 × 2 = 8)

Question 6.
The order of reactivity of certain metals are as follows:
Mg > Zn > Fe> Cu
a) Which among these does notreactwith dil.HCl?(1)
b) A piece of Mg ribbon is dipped in ZnSO4 solution.
Write down the equation showing the redox reaction taking place. (1)
Answer:
a) Cu
b) Mg + ZnSO4 → MgSO4 + Zn / Mg + Zn+ → Mg2+ + Zn

Question 7.
Magnetite (Fe3O4), haematite (Fe2O3) and copper pyrites are some ores.
a) Which of the ores is concentrated by froth floatation? (1)
b) Which one is concentrated by magnetic separation? (1)
Answer:
a) Copper pyrites
b) Magnetite (Fe3O4)

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 8.
Some samples of certain elements are given.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 1
a) Which among the above has the highest number of molecules? (1)
b) Which samples occupies a volume of 22.4 L at STP? (1)
[Atomic mass: H=1, He = 4, N = 14 and O = 16]
Answer:
a) 8g H2
b) 28 g N2

Question 9.
An organic compound has 3 carbon atoms and an OH functional group on the second carbon atom.
a) Give its IUPAC name. (1)
b) Write down the structure of a position isomer of this compound. (1)
Answer:
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 5

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 10.
The third shell of an atomX has 6 electrons.
a) Write the subshell electronic configuration of X. (1)
b) What will be the normal valency of X? (1)
Answer:
a) 1s22s22p6 3s2 3p4
b) -2

Section – C

(Answer any 4 questions from 11 to 15. Each question carries 3 scores) (4 × 3 = 12)

Question 11.
Cement is an important building material.
a) What are the main raw materials of cement production? (1)
b) What is the role of gypsum in cement manufacute? (1)
c) Cement is not kept in moist places. Why? (1)
Answer:
a) Limestone, Clay
b) To regulate the setting time of cement
c) Cement absorbs moisture and hardens permanently,

Question 12.
Atomic number of iron is 26.
a) To which group of the periodic table does iron belong? (1)
b) What is the oxidation state of iron in Fe2O3? (1)
c) Write down the subshell electronic configuration of the ion of iron with this oxidation state. (1)
Answer:
a) 26Fe- 1s22s22p63s23p63d64s2(group-8)
b) +3
c) Fe3+ -1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 13.
Consider the equilibrium given
N2O4 + Heat ⇌ 2NO2
a) When does a reversible reaction attain equilibrium? (1)
b) What will happen to the rate of forward reaction if
a high pressure is applied on the system? (1)
(c) At low temperature N2O4 decomposes only slowly. Why? (1)
Answer:
a) When the speed of forward reaction and backward reaction becomes equal.
b) Rate of foward reaction decreases because due to forward reaction volume (no. of- mols) . increases.
c) Forward reaction is endothermic.,

Question 14.
Complete the following equations:
a) C2H6 + Cl2 → ………+ HCI (1)
b) C3H6 + Cl2 → …………(1)
c) nCH2 = CH2 → …………(1)
Answer:
a) C2H5Cl
b) C3H6Cl2
c) [CH2 – CH2]n

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 15.
The equation showing the reaction of hydrogen with oxygen to form water is given below:
2H2 + O2 → 2H2O
a) What is the ratio of reactant molecules hydrogen and oxygen of the reaction? (1)
b) Suppose 32 g oxygen and 10 g of’hydrogen are allowed to react together.
i) How many molecules of water will be for¬med? (1)
ii) Which reactant will be left behind after the reaction? Hoyv’many moles? (1)
Answer:
a) 2 : 1
b) i) 2 molecules.
ii) 6 g of H2 will be left behind after the reaction.

Section – D

(Answer any 4 questions from 16 to 20. Each question carries 4 scores)(4 × 4 = 16)

Question 16.
Aluminium is the most abundant metal on the earth’s crust.
a) Name the ore of aluminium. (1)
b) This ore is concentrated by Leaching. What is meant by Leaching? (1)
c) What is the role of cryolite in a aluminium production? (1)
d) Give the name and any one use of an alloy of aluminium (1)
Answer:
a) Bauxite (Al2O3.2H2O)
b) The ore is dissolved in a suitable solvent and the impurities are filtered out.
c) During the electrolytic refining of aluminium, alumina is dissolved in molten cryolite. Cryolite lowers the melting point of alumina and increase electrical conductivity.
d) Alnico. Used to produce strong magnets.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 17.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 2
Answer the following questions based on the above . structure.
a) Correctly number the chain. CO
b) Name the side chains. (1)
c) Write the IUPAC name of the compound. (1)
d) Give the structure of the straight chain isomer of this hydrocarbon. (1)
Answer:
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 6
b) Methyl
c) 2, 4- dimethyl hexane
d) CH3-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH2-CH3 (Hectane)

Question 18.
a) How is ethanol manufactured? (2)
b) Complete the equation (1)
CH3 – CH2 – OH + CH3COOH →………….. + H2O
c) To which category of organic compounds does the product of the above reaction belong? (1)
Answer:
a) Ethanol is manufactured by the fermentation of molasses (sugar solution)
b) CH3 – CH2 – OH + CH3-COOH → CH3 – CO – CH2 – CH3 + H2O
c) Esters

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 4 English Medium

Question 19.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 3
A Galvanic cell is represented above .
a) At which metal electrode does oxidation take place? (1)
b) From which metal to which metal do the electrons flow? (1)
c) Which metal acts as the cathode. (1)
d) Write down the equation showing the redox reaction taking place in the.cell. (1)
(Hint: Reactivity Mg>Fe)
Answer:
a) Magnessium (Mg)
b) Mg to Fe
c) Iron(Fe)
d)
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 4 English Medium - 7

Question 20
Sodium thiosulphate and hydrochloric acid are given.
a) Write an experiment to demonstrate the effect of temperature on reaction rate. (2)
b) What happens to the rate of reaction on increasing the temperature? (1)
c) Write another method to increase the rate of the reaction. (1)
Answer:
a) Take equal volume of dilute sodium thiosulphate solution in two boiling tubes. Heat one of them. Add equal volume of dil.HCl in to both the boiling tubes. Reaction takes place faster on heated boiling tube.
b) When temperature increases rate of reaction also increases.
c) Use concentrated solutions of sodium thiosulphate and HCl.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Students can Download Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner Questions and Answers, Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Plus Two Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner One Mark Questions and Answers

Question 1.
Total value of business-Net tangible assets’ is the value of goodwill under.
(a) Superprofit method
(b) Present value of super profit method
(c) Capitalization of average profit method
(d) Weighted average profit method
Answer:
(c) Capitalization of average profit method.

Question 2.
Which of the following does not lead to reconstitution of a partnership firm?
(a) Admission of a new partner
(b) Retirement of a partner
(c) Death of a partner
(d) Dissolution of a partnership
Answer:
(d) Dissolution of a partnership

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 3.
Change in agreement (relationship among the partners) lead to
(a) Reconstitution
(b) Dissolution
(c) Reconstruction
(d) Amalgamation
Answer:
(d) Reconstitution

Question 4.
Change in profit sharing ratio of the existing partners result in
(a) Gain to all partners
(b) Sacrifice to ail partners
(c) Gain to some partners and sacrifice to others
(d) None of these
Answer:
(c) Gain to some partners and sacrifice to others.

Question 5.
Unless otherwise mentioned, sacrificing ratio will be
(a) Equal ratio
(b) New ratio
(c) Old ratio
(d) None of these
Answer:
(c) Old ratio

Question 6.
The profit or loss arising from revaluation of assets and liabilities is transferred to
(a) Old partners’ capital account
(b) All partners’ capital account
(c) New partners’ capital account
(d) Profit and Loss Appropriation account
Answer:
(a) Old partners’ capital account

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 7.
The profit or loss on revaluation is transferred to the old partners capital a/c in
(a) Old ratio
(b) Sacrificing ratio
(c) New ratio
(d) In the ratio of capital
Answer:
(a) Old ratio

Question 8.
At the time of admission of a new partner the re-serves and accumulated profits in P & L account is transferred to
(a) Profit and Loss appropriation account
(b) Profit and Loss Adjustment Account
(c) Old Partner’s capital account
(d) Revaluation account
Answer:
(c) Old partner’s capital account

Question 9.
The amount of goodwill brought in by the new partner is shared among the old partners in
(a) Old ratio
(b) Sacrificing ratio
(c) New ratio
(d) None of these
Answer:
(b) Sacrificing ratio

Question 10.
The goodwill brought in kind (assets) by the new partner is transferred to
(a) Revaluation account
(b) Profit and Loss Account
(c) Sacrificing partners’ capital account
(d) All partners’ capital account
Answer:
(c) Sacrificing partners’ capital account

Question 11.
When the new partner is not able to bring his share of goodwill, his account will be
(a) Debited
(b) Credited
(c) Omitted
(d) Closed
Answer:
(a) Debited

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 12.
In partnership, a minor
(a) Cannot be a partner
(b) Can be a partner
(c) Can be admitted only to the benefits of a partnership.
(d) Can be a partner and share profit & losses along with other partners.
Answer:
(c) Can be admitted only to the benefits of a partnership.

Question 13.
Complete the following on the basis of the hint given

  1. Premium – Sacrificing ratio.
  2. Revaluation profit – _______.

Answer:
Old profit sharing.ratio

Question 14.
Joy’s capital A/c
Dr. Saju’s capital A/c Dr
To Profit and Loss A/c.
What is the entry stands for?
Answer:
Accumulated losses transferred to old partners capital a/c.

Plus Two Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner Two Mark Questions and Answers

Question 1.
‘Goodwill is an asset, but is not visible’. Describe.
Answer:
Goodwill is the value of the reputation of a firm. As such it is an asset to the firm. But it is an intangible asset and is not visible.

Question 2.
A firm has an average profit of Rs. 50,000 during the last certain years. The normal rate of return is 10%. The firm has net tangible assets of Rs. 3,00,000. Calculate the value of goodwill using capitalization method.
Answer:
Average profit = Rs. 50,000
Normal rate of return = 10%
Capitalised value of
average profit = \(\frac{50,000 \times 100}{10}\) = Rs. 5,00,000
Goodwill = Capitalised value of average profit – Total of net tangible assets.
= Rs. 5,00,000 – 3,00,000 = Rs. 2,00,000.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 3.
When a new partner is admitted into a firm?
Answer:
Inclusion of a new partner into an existing firm is called admission of a partner. A new partner is admitted, when a firm needs more capital, managerial skill, etc.

Question 4.
What are the rights acquired by a new partner?
Answer:

  1. Right to share the assets of the firm – For this the new partner has to bring a certain amount of capital.
  2. Right to share the profits of the firm – For this he has to bring his share of goodwill.

Question 5.
What do you mean by sacrificing ratio?
Answer:
At the time of admission of a new partner, the old partners have to sacrifice a certain portion of their profits for the incoming partner. The ratio in which they give up or sacrifice their profit is called sacrificing ratio.

Question 6.
What is a revaluation account?
Answer:
Revaluation account is a nominal account prepared at the time of admission of a new partner. This is prepared to find out the profit or loss on revaluing the assets, if they are overstated or understated.

Question 7.
What is meant by premium or goodwill?
Answer:
At the time of admission, the new partner has to bring in a certain amount for getting a share in future profit. This amount is called premium or goodwill.

Question 8.
What treatment is made of accumulated profits and losses on the admission of a new partner?
Answer:
Accumulated profits and losses are distributed amongst the old partner’s in their old profit sharing ratio. The new partner should not share such profits or losses because these arose before his admission.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 9.
What is Memorandum Revaluation Account?
Answer:
A memorandum revaluation account is prepared when the partners decide to record the effect of revaluation of assets and liabilities without affecting the old figures of assets and liabilities in the balance sheet.

Question 10.
A new partner is admitted into a firm; but he is not in a position to bring his share of goodwill. What the firm will do?
Answer:
When the new partner is not able to bring his share of goodwill, his account is debited and the sacrificing partners capital account is credited. The following is the journal entry.
New Partners’ Capital A/c Dr.
To Sacrificing Partners’Capital A/c.

Question 11.
An equipment having a book value of Rs.2,600 was sold at Rs. 3,000 on the date of admission of a partner.

  1. How much amount will be credited to Revaluation A/c?
  2. Give journal entry for the above.

Answer:

Cash a/c Dr.3000
To Equipment2600
To Revaluation (Being equipment sold)400

Question 12.
In connection with the admission of Mr.Santhosh Kumar as equal partner, one of the existing partners
of the firm Mrs. Sreema has taken over the plant and equipments worth Rs. 15000 at Rs. 18000 on the date of admission. Give a journal entry to this effect.
Answer:

Sreema’s capital Dr.18000
To Plant & Equipment15000
To Revaluation (Being P & E taken over by Sreema)3000

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 13.
X and Y are partners sharing profits and loses in the ratio of 2:1. They admit Z into the firm for a fourth, share. Calculate new ratio and sacrificing ratio.
Answer:
Old ratio = 2:1
New ratio =2:1:1
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 1
Here old ratio and sacrificing ratio are the same.

Question 14.
P and Q are partners in a firm sharing profits in the ratio of 5 : 3. They admit R for 1/6 share. The total goodwill of the firm is Rs. 50,000. Goodwill existing in the books is Rs. 25,000. Pass the journal entry for the share of goodwill to be brought in by R.
Answer:
Amount of goodwill to be brought in by R
= 1/6 of (50,000 – 25,000)
= 1/6 of 25,000
= 1/6 × 25,000 = Rs. 4,167
The Journal entry is

Cash A/c Dr.4,167
To Goodwill (Premium) (Share of Good will brought in by R)4,167

Plus Two Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner Three Mark Questions and Answers

Question 1.
Calculate the value of goodwill at 2 years, purchase from the following 3 years average profits.

1995Rs. 27,000
1996Rs. 28,000
1997Rs. 29,000

Answer:
Average profit = \(\frac{27,000+28,000+29,000}{3}\)
= 28,000
Goodwill = 2 yeas purchase of the average profit = 2 × 28,000 = 56,000.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 2.
A business has earned average profits of Rs. 1,00,000 during the last few years and the normal rate of return in a similar business is 10%. Ascertain the value of goodwill by capitalisation of superprofits method, given that the value of net assets of the business is Rs.8,20,000.
Answer:
Goodwill = superprofit × 100/ Normal rate of return Super profit = Actual/Average profit – Normal profit Normal profit = Capital employed × Normal rate of return = 820000 × 10/100 = 82000
Super profit = 100000 – 82000 = 18000
Goodwill = 18000 × 100/10 = Rs. 180000.

Question 3.
Ram and Rahim are partners in a firm sharing profits in the ratio of 3:2. Their capitals were Rs.80000 and Rs.50000 respectively. They admitted Syam on January 1st 2014 as a new partner for 1/5 share in the future profits. Syam bought Rs.60,000 as his capital. Calculate the value of goodwill of the firm.
Answer:
Syam’s capital = 60000
Syam’s share of capital = 1/5
Total capital of new firm = 60000 × 5/1 = 300000
Total capital of Ram, Rahim & Syam
= 80000 + 50000 + 60000 = 190000
Goodwill of the firm = 300000 – 190000 = 110000
Syam’s share of goodwill = 110000 × 1/5 = Rs.22,000.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 4.
L and M are partners sharing profits in the ratio of 5: 4. On 1st July 2005 they admit N into the firm for 1/10 share in future profits. N contributed the following assets for his capital and share of goodwill. Stock-in-trade Rs. 50,000, Furniture Rs. 25,000 and Land and Buildings Rs. 75,000 and machinery Rs. 50,000. Goodwill of the firm was valued at Rs. 45,000. Give the journal entries.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 2
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 3

Question 5.
P and Q are partners sharing profits and losses in the ratio of 3:2. They admit R into the firm with 2/5 share which he gets equally from P & Q. Calculate the new ratio and sacrificing ratio.
Answer:
Old ratio = 3 : 2 = 3/5 : 2/5
R’s share = 2/5 ie. (1/5 from P 1/5 from Q)
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 4
Here the sacrificing ratio is equal (1: 1) as R gets equally from P&Q.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 6.
Which are the matters on which accounting adjustments are required at the time of the admission of a new partner?
Answer:
At the time of the admission of a new partner, accounting adjustments are required on the following

  1. Capital of the new partner
  2. Ascertainment of profit sharing ratios – new and sacrificing
  3. Revaluation of assets and liabilities
  4. Adjustment of accumulated profits (including reserves) or losses.
  5. Calculation of goodwill
  6. Adjustment of capital accounts of partners.

Question 7.
Explain the premium method of treatment of goodwill.
Answer:
Under premium method, the new partner brings his share of goodwill in cash. The amount so brought in by him is shared among the old partners in the sacrificing ratio.
The journal entries here are:

  1. Cash a/c Dr.
    To premium for goodwill a/c (cash brought in by the new partner for goodwill)
  2. Premium for good will a/c
    To old partners capital a/c (Goodwill shared among the old partners)

“If the amount of premium is paid privately to the old partners, no need of entering the same in the books.”

Question 8.
A new partner instead of bringing his share of good¬will in cash brought the same as assets. How will you treat it?
Answer:
When an incoming partner brings his share of goodwill in kind (as assets), the assets account will be debited. Credit is given to premium for good will account with the share of goodwill and new partner’s capital account with the share of capital.
The journal entries here are:

  1. Assets a/c Dr. To New partner’s Capital A/c
    To Premium (goodwill) A/c (Assets brought in by the new Partner)
  2. New partners’ capital a/c Dr. To Sacrificing partners Capital A/c
    (Share of goodwill brought in by the new partner transferred to old partners capital).

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 9.
A and B are partners sharing profits and losses equally (1:1). They admit C for 1/6 share in future profits. Calculate the new ratio and sacrificing ratio.
Answer:
Old Ratio = 1:1 C’s
Share = 1/6
Remaining portion = 1 – 1/6 = 5/6
This 5/6 is to share among A & B in their old ratio.
So their new shares will be
A’s share 1/2 of 5/6 = 1/2 × 5/6 = 5/12
B’s share 1/2 of 5/6 = 1/2 × 5/6 = 5/12
The new ratio between
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 5
Old ratio and sacrificing ratio are the same here.

Question 10.
Roshi and Riya are partners sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3. Maria is admitted into the firm. Roshi sacrifices 1 /5 of her share and Riya sacrifices 1/6 in favour of Maria. Calculate the new ratio.
Answer:
Old ratio = 5:3
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 6
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 7

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 11.
Ansa and Valsa are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3:2. They admit Sona into the partnership fora sixth share for which she brings in Rs. 35000 as capital and Rs. 20,000 for good will. Pass journal entries in the books of the firm.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 8
Note: Old ratio itself is the sacrificing ratio here as the ratio between old partners is not changed.

Question 12.
X and Y are partners sharing profits and losses equally. They admit Z for a third share for which he brings Rs. 15,000 for good will. X and Y withdrew the full amount of goodwill immediately. Pass journal entries in the books of the firm.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 9

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 13.
P and Q are partners sharing profits and losses in the ratio of 2:1. They admit R for a third share. He brings in Rs. 30,000 for goodwill, half of which is withdrawn by the old partners. Pass journal entries.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 10

Question 14.
X and Y are partners sharing profits in the ratio of 4:3. Z is admitted for 1/6 share in profits. Their capitals were Rs. 50,000 and 40,000 respectively. It is also agreed that Z’s capital should be proportionate to her profit sharing ratio. Find out the amount to be brought in by Z as capital.
Answer:
Share of Profit of Z = \(\frac{1}{6}\)
Share of profit of X and Y = 1 – \(\frac{1}{6}\) = \(\frac{5}{6}\)
Total capital of X & Y= 50,000+ 40,000 = 90,000
Capital of X and Y for 5/6 share = 90,000
∴ Total capital of X,
Y and Z = 90,000×6/5 = 1,08,000
∴ Capital to be brought in by Z = 1,08,000 – 90,000
or 1,08,000 × 1/6 = 18,000.

Question 15.
A trading firm has in its ledger book, an accumulated profit balance of Rs. 30,000 in general reserve. The partners Smitha, Neha, and Anila who share profits in the ratio of 3:2:1. They have decided to become equal partners. Show journal entry to adjust the existing general reserve through capital accounts.
Answer:
Old ratio = 3:2:1 = 3/6 : 2/6: 1/6
New ratio = 1:1:1 = 1/3:1/3:1/3
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 11
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 12
Share of general reserve = 30,000 × \(\frac{1}{6}\) = 5000
Anila’s capital A/c Dr. 5000
To Smitha’s capital 5000
(Being goodwill adjusted between capital a/cs of Smitha and Anila, Neha’s profit sharing ratio remains
unchanged (Neha’s old ratio = \(\frac{2}{6}\) – \(\frac{1}{3}\), New ratio = \(\frac{1}{3}\)).

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 16.
The Profits of firm for the last five years were as follows

YearProfits
2002-0320,000
2003-0424,000
2004-0530,000
2005-0625,000
2006-0718,000

Calculate the value of goodwill on the basis of 3 year’s Purchase of weighted average profit based on weights 1, 2, 3, 4, & 5 respectively to the profits for 2002, 2003, 2004, 2005 and 2006.
Answer:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 13
Weighted Average Profit = \(\frac{3,48,000}{15}\) = 23,200
Goodwill = 23,200 × 3 = 69,600

Plus Two Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner Five Mark Questions and Answers

Question 1.
List the factors affecting goodwill.
Answer:
Following are the important factors affecting the goodwill of a firm

  1. Nature of business -A firm producing goods having constant demand will have more goodwill.
  2. Suitable location – A firm which is situated in a favourable locality will have more goodwill.
  3. Efficiency of management – if the management of a firm is efficient, it wil have high goodwill.
  4. Running period – a firm which is running for a long period of time, will have more goodwill.
  5. Requirement of capital – if a firm requires a lesser amount of capital, it will have high goodwill.
  6. Market situation – if competition in the market is limited, it helps a firm to have more goodwill.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 2.
Describe the methods of valuing goodwill.
Answer:
The following are the common methods used for valuing good will

  1. Average profit method/simple average profit method.
  2. Super profit method
  3. capitalisation method.

1. Average Profit method:
Under this method, the goodwill is valued at agreed number of years purchase of the average profits of the past few years.
Goodwill = Average profits × No. of years purchased.
Average profit = \(\frac{\text { Total profits }}{\text { No. of years }}\)
Weighted Average Profit method:
Goodwill = weighted Average Profit × No. of years purchase. Weighted average is based on specified weights like 1, 2, 3, 4 for respective year’s profit.

2. Superprofit Method:
Under this method, goodwill is calculated by multiplying the super profit with the agreed num-ber of years.
Goodwill = Super Profit × No.of years purchase
Super Profit = Actual or Average Profit – Normal Profit
Normal profit = Capital employed × Normal Rate of Return
Capital employed = Total Assets – Total Liabilities or outside liabilities
Average profit = \(\frac{\text { Total profits }}{\text { No. of years }}\).

3. Capitalisation Method:
Under this method, the goodwill can be calcu-lated in two ways

  • by capitalising the average profits.
  • by capitalising the super profits.

(i) Capitalisation of average profits
Under this method, the value of goodwill is calculated by deducting the capital employed (net assets) in the business from the capitalized value of average profits on the basis of normal rate of return.
Good will = capitalised value – capital employed (net asset)
Capitalised value of average profit
Average Profit × \(\frac{100}{\text { Normal Rate of Return }}\)

(ii) Capitalisation of Super Profits
Under this method the goodwill can be ascer tained by capitalising the super profit directly.
Goodwill = Super Profits × \(\frac{100}{\text { Normal Rate of Return }}\).

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 3.
The following are the particulars in respect of two partnership firms.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 14
Manu wishes to join in any one of the above firm which can make better profit. He seeks your advice as to which firm is more worth while and reputed.
Answer:
Capital Exployed = Assets – Liabilities = (10,000 + 15,000 + 20,000 + 20,000) – 5,000 = 60,000
Normal profit = Capital employed × Normal rate of return
60,000 × 10/100 = 6,000
Actual profit = 5,500
Super profit = Actual profit – Normal Profit
= 5,500 – 6,000 = -500
Firm Y
Capital Employed= (2,000 + 8,000 + 10,000 + 20,000) – 5,000 = 35,000
Normal profit = 35.000 × 10/100 = 3,500
Actual profit = 4,000
Superprofit = 4,000 – 3,500 = 500
Conclusion: Firm ‘Y’ earns Rs. 4,000 which is above normal profit.
Firm Y’s performance is better. So select Firm Y’.

Question 4.
How the capital accounts of the partners are adjusted at the time of admission of a new partner?
Answer:
At the time of admission of a new partner the capital accounts of the partners may be adjusted in the following ways.
1. Asking the new partner to bring in the capital on the basis of the existing partner’s capitals. Here new partners’ capital is calculated as follows.

  • Totalling the capitals of the existing partners left after making all adjustments.
  • Totalling the new profit sharing rights of the old partners.
  • Total capital as per (a) is treated as the capital for the total rights as per (b)
  • On the basis of the above, calculating the amount of capital to be brought in by the new partner.

2. Adjusting the capital of the old partners on the basis of the capital brought in by the new partner. This is done as follows.

  • Comparing the capital of the incoming partner with the capitals of old partners.
  • Asking the partner to bring in the required amount whose capital is less.
  • Allowing the partner to withdraw the surplus amount whose capital is more.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 5.
A and B are partners sharing profits in the ratio of 3:2. On 1st April 2005 they admit C into the firm. C brought in Rs. 1,00,000 for his capital but he was not in a position to bring his share of goodwill. The goodwill of the firm was valued at Rs. 1,50,000. Goodwill existing in the books of the firm is Rs. 2,75,000. The new profit sharing ratio is 2: 1: 1. Pass the journal entries.
Answer:
Working Note:
Sacrificing Ratio = Old Ratio – New ratio
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 15
C’s share of goodwill = 1,50,000 × 1/4 = 37,500 This Rs. 37,500 is to be debited to the new partner’s capital account and credited to old partners’ capital as C (new partner) cannot bring in the same.
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 16
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 17

Question 6.
R & S are partners sharing profits and losses in the ratio of 3:2. They admitted T into the firm. They have agreed to share the future profits – equally. T brought in Rs. 45,000 as his capital and Rs. 40,000 for his share of goodwill. The goodwill of the firm as in the books is Rs. 12,500. Write the journal entries.
Answer:
Notes
Sacrificing Ratio = Old ratio – New ratio
Old ratio = 3:2
New ratio = 1:1:1
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 18
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 19

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 7.
Terry and C.L. Stephen are in partnership engaged in software development on accounting packages to various companies.
Ledger balances as shown by the books of accounts are:

Capital: Terry3,00,000
C.L. Stephen2,50,000
Plant and Machinery2,00,000
Office Fixtures1,00,000
Current Assets1,50,000
General Reserve80,000
Bank loan1,60,000
Stock in trade40,00,000
Land and Building3,00,000
  • They have decided to admit Francis who is the son of Mr. Terry on the following terms.
  • Fixed Assets valued 10% more than the book value.
  • Interest payable on Bank loan Rs 16,000
  • Office Fixtures was taken over by C.L. Stephen.

The new partner’s capital A/c is to be credited with half of Mr. Terry’s capital A/c before making any adjustments. Prepare capital accounts of the partners.
Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 20
Capital Accounts
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 21
Note: The new partners capital A/c is to be credited with half of Mr. Terry’s capital a/c before making Adjustment.
Journal entry is:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 22

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 8.
A and B are partners sharing profit & losses in the ratio of 3:2. They admit C as a partner who is unable to bring goodwill in cash, but pays Rs. 16,000 as his capital. A Goodwill Account is raised in the books of the firm. Goodwill of the firm is valued at two year’s purchase of average three year’s profits. The profits for the three years were Rs. 10,000, Rs. 8,000 and Rs. 9,000. The net profit sharing ratio will be 5:2:2. The partners decided to write off goodwill after C’s admission. Make the Journal Entries, write up the Capital A/c. of partners & Goodwill calculation.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 23
Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 24
Calculation of Goodwill
Average profit = \(\frac{10,000+8,000+9,000}{3}\) = 9,ooo
Goodwill = Average profit × No. of years purchase
= 9,000 × 2 = 18,000
C’s share of Goodwill = 18,000 × 2/9 = 4,000
Sacrificing ratio = Old ratio – New ratio
Old ratio = 3:2
New ratio = 5:2:2
Sacrifice of A = 3/5 – 5/9 = 27 – 25 / 45 = 2/45
Sacrifice of B = 2/5 – 2/9 = 18 – 10 / 45 = 8/45
Sacrificing ratio of A and B = 2 : 8 = 1 : 4

Question 9.
You are given the following information on a reconstitution of a firm.
Partners capital

  • Ammu – Rs. 20,000
  • Beena – Rs. 30,000
  • Ceema – Rs. 20,000
  • Old profit sharing ratio – 2:3:1
  • New Ratio – 1:2:3
  • Revaluation profit – 22,500
  1. State the reason for reconstitution.
  2. Give a journal entry to adjust the revaluation profit through capital accounts of partners.

Answer:
Reconstitution refers to a change in the nature of relationship among partners due to

  1. Change in profit sharing ratio
  2. Admission
  3. Retirement
  4. Death or Amalgamation of two partnership firms.

In the firm of Ammu, Beena and Ceema reconstitution of firm takes place because they decided to change their profit sharing ratio:
Old ratio = 2:3:1 = 2/6 : 3/6: 1/6
New ratio = 1:2:3 = 1/6 : 2/6: 3/6
Ammu’s sacrifice = old ratio – new ratio
= 2/6 – 1/6 = 1/6
Beena’s sacrifice = old ratio-new ratio
= 3/6 – 2/6 = 1/6
Ceema’s gain = new ratio-old ratio = 3/6 – 1/6 = 2/6
Ammu’s revaluation profit = 22,500 × \(\frac{1}{6}\) = 3750
Beena’s revaluation profit = 22,500 × \(\frac{1}{6}\) = 3750
Ceema’s revaluation profit = 22,500 × \(\frac{1}{6}\) = 7500.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 10.
Ann and Gopu were doing sole proprietorship business of same nature. Both are close friends. On 1st April 2005, they have decided to start a partnership business and have brought their existing assets into the new firm. They share profits in the ratio of 3:2. Details of existing assets and liabilities.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 25
On 31st December, 2006, they have changed their profit sharing ratio and become equal partners. The assets were then revalued as follows:

  • Building is up by 10%
  • Plant is down by 10%
  • Furniture is up by 10%
  • Stock is valued at 1,50,000
  • Goodwill valued at Rs. 10,000
  1. Give journal entries at to bring capital into the records on 01.04.2005.
  2. Prepare :
    • Revaluation A/c
    • Capital A/c
  3. New Balance Sheet

Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 26
Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 27
New B/S
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 28

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 11.
Haridas and Sudheer Raj are partners in a firm sharing profits in the ratio 3:2. On 1.04.2004, they admit Ramdas into the firm for a 5th share in profits. Ramdas contributed the following in respect of his capital and goodwill.

StockRs. 10,000
FurnitureRs. 20,000
PlantRs. 30,000
BuildingRs. 40,000

Goodwill has been valued at 2 years purchase of super profit of past 3 years.

1.4.2002profit Rs. 18,000
1.4.2003profit Rs. 25,000
1.4.2004profit Rs. 32,000

Capital employed is Rs. 2,00,000 and normal rate of return is 10%.
Give journal entries in respect of:

  1. Capital contributed by Ramdas.
  2. Goodwill brought in by him.

Answer:
Super profit = (Actual profit) Average profit – Normal profit
Average profit =
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 29
Normal Profit = Capital employed × Normal rate of
return =200000 × \(\frac{10}{100}\) = 20000
Super Profit = 25000 – 20000 = 5000
Value of Goodwill = Super profit × No. of years purchase = 5000 × 2 = 10000
Ramdas’s (New Partner) Share of goodwill = Total goodwill of firm × Ramdas’ share
= 10000 × \(\frac{1}{5}\) = 2000 5
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 30

Plus Two Accountancy Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner Eight Mark Questions and Answers

Question 1.
Jo and Sony are partners sharing profits and losses in the raito of 2: 1. Their Balance Sheet as on 31st December 2004 was as follows.
Balance Sheet As on 31st December 2004
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 31
Ebo is admitted into the partnership on the Balance Sheet date on the basis of the following.

  1. Ebo will bring Rs. 50,000 as his capital.
  2. Stock in trade should be decreased by Rs. 5,000
  3. Plant and Machinery should be increased to Rs. 35,000 and Land and Building should be appreciated by 10%.
  4. Bills payable and creditors be decreased by 5% and 10% respectively.

Record necessary journal entries, prepare revaluation account and partner’s capital account and also prepare the Balance sheet after Ebo’s admission.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 32

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 33
Partner’s Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 34
Balance Sheet as on 1st January 2005
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 35

Question 2.
Sunu and Jinu are partners in a firm sharing profits and losses equally. The following is their Balance Sheet as on 31.12.2005.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 36
On the balance sheet date Tinu is admitted into the partnership on the following terms.

  1. Tinu should bring in Rs. 60,000 as his capital
  2. Furniture should be revalued at Rs. 50,000 and machinery at 25% less.
  3. Bank overdraft should be decreased to Rs. 75,000
  4. A provision of 10% is to be made for bad debts.
  5. An unrecorded liability of Rs. 5,000 on rent is to be recorded.

Give journal entries, prepare revaluation account, capital accounts of partners and the Balance Sheet after Tinu’s admission.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 37
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 38

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 39
Partner’s capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 40
Balance Sheet as on 1st January 2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 41
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 42

Question 3.
The following is the Balance sheet of L & M as on 30th June 2005.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 43
L & M were sharing profits and losses in the ratio of 2:1. N is admitted into the firm for a fourth share. The following are the conditions agreed upon.

  1. Provision for bad and doubtful debts be increased to Rs. 2,500
  2. Land and Buildings was to be depreciated by Rs. 10,000
  3. The firm had an unrecorded machinery of Rs. 10,000 which is to be recorded.
  4. N is asked to bring Rs. 50,000 as his capital and Rs. 15,000 for good will.
  5. L & M had to withdraw half of the goodwill brought in by N.

Record journal entries, prepare Profit Loss adjustment account, capital accounts, and the New Balance Sheet
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 44
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 45

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Profit & Loss Adjustment (Revaluation) a/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 46
Partner’s Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 47
Balance Sheet as on 1st July 2005
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 48

Question 4.
Edwin and Abel are partners sharing profits and losses in the ratio of 4:3. Their Balance sheet as on 30th June 2005 is as follows.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 49
Jerin is admitted into the firm with 2/7th share. The following are the terms and conditions.

  1. Jerin should bring in Rs. 40,000 as his capital and share of goodwill. The value of the goodwill of the firm is fixed at Rs. 35,000.
  2. The amount of furniture and fittings should be written down by Rs. 5,000.
  3. The full amount of goodwill should be withdrawn by old partners.
  4. Creditors should be reduced by Rs. 2,000.
  5. The new profit sharing ratio should be 3: 2:2.

Prepare necessary accounts and the Balance Sheet after the admission of Jerin.
Answer:
Working notes :
1. Jerin’sshare of goodwill = Goodwill of the firm × 2/7
= 35,000 × 2/7 = 10,000

2. Sacrificing ratio = Old share – New share
Edwin’s sacrifice = 4/7 – 3/7 = 1 / 7
Abel’s sacrifice = 3/7 – 2/7 = 1 / 7
Ratio = 1/7 : 1/7 ie. = 1 :1
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 50

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Partner’s capital a/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 51
Balance Sheet as on 1s July 2005
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 52

Question 5.
Ram and Gopal are partners in a firm sharing profit and loss in the ratio of 3:1 respectively. The following is their Balance Sheet as on 31 /12/2008.
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 53
They admit Menon into partnership on 1-1-2009 on the following terms.

  1. Menon should bring Rs. 10,000 as his capital for 1/5th share and 18,000 as her share of good will.
  2. Liability for workmen compensation estimated at Rs. 1500.
  3. Value of land and building be appreciated by Rs. 5000.
  4. Stock reduced by 5%
  5. A provision of 5% should be made for doubtful debts in debtors.

Prepare revaluation a/c, capital account of partners and the Balance sheet of new firm.
Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 54
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 55

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 56
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 57
Working Note:
Menon’s share of goodwill = 18,000 Sacrificing ratio = 3:1
Goodwill credited in Ram = 18,000 × 3/4 = 13,500 Gopal = 18,000 × 1/4 = 4,500.

Question 6.
The following is the Balance Sheet of A and B as on 31st Dec. 2004.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 58
A & B share profits and losses in the ratio of 5 : 3. They admit C into the partnership for equal share. C brings in Rs. 50,000 as capital and Rs. 5,000 for his share of goodwill. Goodwill of the firm is valued at Rs. 30,000. The following conditions were agreed upon.

  1. Land and buildings are appreciated by 20%.
  2. Stock is decreased by Rs. 5,000/-
  3. Creditors include Rs. 2,500/- not become payable.
  4. Unexpired insurance or insurance paid in advance Rs. 2,500 is to be recorded.

Record journal entries, prepare ledger accounts and the new Balance Sheet.
Answer:
Notes:
Calculation of sacrificing ratio
Sacrificing ratio = old ratio – new ratio
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 59
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 60

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 61
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 62
Partner’s Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 63
Balance sheet as on 1st January 2005
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 64

Question 7.
P and Q are partners sharing profits and losses in the ratio of 4:3. Their balance sheet as on 30th June 2004 is as follows.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 65
R is admitted into the firm on the basis of the follow-ing conditions.

  1. Sundry debtors should be revalued at Rs. 1,00,000.
  2. R should bring in Rs. 15000 as capital and Rs. 10000 as his share of goodwill. He will get 1/6 share in future profits.
  3. The capital accounts of all partners should be adjusted on the basis of their profit sharing ratio by bringing in or paying off the cash as the case may be.

Prepare necessary ledger accounts and the new Balance sheet of the firm.
Answer:
Working notes:
Calculation of new ratio:
Old Ratio between P & Q = 4 : 3
R’s share = 1/6
Remaining portion = 1 – 1/6 = 5/6
P’s new share = 4/7 of 5/6 = 4/7 × 5/6 = 20/42
Q’s new share = 3/7 of 5/6 = 3/7 × 5/6 = 15/42
R’s share = 1/6 = 7/42
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 66

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Calculation of capital required:
R’s capital for
1/6 share in profits = 15,000
Total capital of the firm= 15,000 × 6/1 = 90,000
P’s capital = 90,000 × 20/42 = 42,857
Q’s capital = 90,000 × 15/42 = 32,143
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 67
Partners capital a/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 68
Cash A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 69
Balance sheet as on 1st July 2004
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 70

Question 8.
A and B are partners in a firm sharing profits and losses as 3/5 and 2/5.C, comes in for 1/5Th share of profit. He pays Rs. 8,000 as goodwill premium and 50% of the adjusted capitals of A and B. Balance Sheet of A and B on the date of Cs’ admission stand as follows:
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 71
Land and Buildings are to be valued at Rs. 40,000. Plant is to be depreciated by 10% and stock by Rs. 500.Sundry Debtors is worth Rs. 31,750. A liability of Rs. 1,750 for outstanding expenses has been omitted to be recorded in the books. A and B have a joint life policy of Rs. 15,000 not shown in the books, the premium for which has been charged to Profit & Loss Account. The surrender value of the policy on the date of admissions is Rs. 2,000, and is agreed to raise a life policy account in the books at this value. Give Journal Entries.
Answer:
Journal
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 72

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 73
Dr. Partner’s Capital A/c Cr.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 74
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 75
Capital to be brought in by C = 50% of the adjusted capital of A and B.
i.e., = 50% of 57,500+ 40,000 = 50% of 97,500 = 48,750.

Question 9.
Below given the details related to a firm.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 76
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 77
Can you analyse the adjustment on admission of a new partner and show the balance sheet after admission.
Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 78

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner
Capital Accounts
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 79
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 80
Working Note
Goodwill Calculation: Here, Goodwill is calculated on the basis of super profit method.
Goodwill = Superprofit × No. years purchase
Superprofit = Actual or Average profit – Normal profit
Normal profit = Capital Employed × Normal rate of return
Capital employed = Asset – Liabilities
= (10,000 + 20,000 + 31,500 + 30,000+ 20,000) – 11,500
= 1,00,000
Normal profit = 1,00,000 × 10/100 = 10,000
Superprofit =40,000 – 10,000 = 30,000
Goodwill = 30,000 × 2 = 60,000
New partner’s share of Goodwill – 60,000 × 1/3
= 20,000
Sacrifacina ratio
Manu = 3/5 – 1/3 = 9 – 5/15 = 4/15
Raju = 2/5 – 1/3 = 6 – 5/15 = 1/15
Sacrificing ratio = 4:1
Manu = 3/5 – 1/3 = 9 – 5/15 = 4/15
Manu’s Sacrifice = 20,000 × 4/5 = 16,000
Raju’s Sacrifice = 20,000 × 1/5 = 4,000 [Hint: New ratio 1:1:1].

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 10.
Observe the following table.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 81
Furniture was sold at Rs. 2700 on the date of admission. You are required:

  1. Revaluation A/c
  2. Capital Accounts
  3. Balance sheet of the new firm

Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 82
Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 83
Cash A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 84
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 85

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

Question 11.
A and B are partners in a firm sharing profits in the ratio of 2:1 ‘C’ is admitted into the firm with 1/4 share in Profits. He will bring in Rs. 30,000 as capital and capital of A and B are to be adjusted in the profit sharing ratio. The balance sheet of A and B as on 31/03/2017 (before c’s admission) was as under.
Balance sheet of A and B as on 31/03/2017
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 86
The terms of agreement are as follows:

  1. ‘C’ will bring in Rs. 12,000ashisshareofgoodwill.
  2. Building was valued at Rs. 45,000 and Machinery at Rs. 23,000
  3. A provision for bad debts is to be created @ 6% on debtors
  4. The capital accounts of A and B are to be adjusted by opening current accounts.

Prepare necessary ledger accounts and new balance of the firm.
Answer:
Revaluation A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 87
Capital A/c
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 88
Balance Sheet
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 89
Working Note:
1. New Profit Sharing ratio C’s share of Profit = 1 /4
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner - 90

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Reconstitution of a Partnership Firm – Admission of Partner

2. New capital of A and B on the basis of c’s capital
Total capital of the new firm = 30,000 × \(\frac{4}{1}\) = 1,20,000
As new capital = 1,20,000 × \(\frac{2}{4}\) = 60,000
The Existing capital of A = 63,680 Excess (A) = 3,680
B’s new capital = 1,20,000 × \(\frac{1}{4}\) = 30,000
The existing capital of B = 38,840
Excess (B) – 8,840
The current accounts can be opened and the amount to be withdrawn by A and B will be transferred to their respective current accounts.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium Pdf, Kerala SSLC Chemistry Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

(Answer any 4 questions from 1 to 5. Each question carries 1 score) (4 × 1 = 4)

Question 1.
Which one of the following electron configuration is not correct?
a) 1s22s23s2
b) 1s22s2
c) 1s22s22p6
d) 1s22s22p63s1
Answer:
a) 1s22s23s2

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 2.
The volume of 5 mol ammonia (NH30 at STP will be …….
a) 5L
b) 22.4L
c) 17L
d) 112L
Answer:
1121

Question 3.
The metal that cannot liberate hydrogen when react with dilute hydrochloric acid is …….
a) Copper
b) Magnesium
c) Zinc
d) Aluminium
Answer:
Copper

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 4.
To which category the compound CH3-COO-CH3 belongs to?
a) Carboxylic acid
b)Ethene
c) alcohol
d) Ester
Answer:
Ester

Question 5.
Which of the following substance is used to identify a sulphate salt?
a) Hydrochloric acid
b) Silver nitrate
c) Barium chloride
d) Liquor Ammonia
Answer:
Barium chloride

Section-B

(Answer any 4 questions from 6 to 10. Each question carries 2 scores)(4 × 2 = 8)

Question 6.
From the statements given below select those applicable to ‘s’ block elements.
a) high electronegativity
b) high ipnisation energy
c) loses electrons in chemical reactions
d) forms acidic oxides
Answer:
Loses electrons in chemical reactions.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 7.
Complete the blanks in the table given below.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 1
Answer:
a) 17 × 3 = 51 g
b) 22.4 L
c) 10 × 6.022 × 1023
d) 22.4 × 5 = 112L

Question 8.
An iron nail is immersed in copper sulphate solution.
a) What will be the observation after some time?
b) Which of the following reactions include in this change?
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 2
Answer:
a) Iron nail will be coated with copper
b) Fe → Fe2+ + 2e
Cu2+ + 2e → Cu

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 9.
Match those given in the columns A, B and C suitably.

ABC
Blast furnanceManufacture of AluminiumReduction using CO
Hall-HeroultConcentration process of the oreElectrolysis
CalcinationManufacture of ironCalamine

Answer:
Blast Furnace – Production of Iron – Reduction using CO
Hall – Heroult process – Production of Aluminium – Electrolysis
Calcination-Concentration of ore-Calamine

Question 10.
Find out a pair of isomers from those given below. Also write what type of isomers they are?
a) CH3-CH2-CH2-OH
b) CH3-CH2-CH2-CH3
c) CH3-O-CH2-CH3
d) CH3-CH2-CH2-CH2-OH
Answer:
CH3-CH2-CH2-OH and CH3-O-CH2-CH3 Funtional group isomers

Section – C

(Answer any 4 questions from 11 to 15. Each question carries 3 scores) (4 × 3 = 12)

Question 11.
The subshell electron configuration of two ions are given below. (Symbols are not real)
X2+ = 1s22s22p6
Y1- = 1 s22s22p6
a) Write the subshell configuration of the elements X, and Y.
b) Write the chemical formula of the compound formed by the elements X and Y.
Answer:
a) X – 1s22s2 2p63s2
Y – 1s22s22p5
b) XY2

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 12.
The atomic mass of oxygen is 16. Match those in – the following table suitably.

ABC
16 g Oxygen1GMM6.022 × 10 23 molecules
160 g Oxygen1 GAM6.022 × 1023 atoms
32 g Oxygen5 mole112 L volume at STP

Answer:
16g Oxygen – 1 GAM – 6.022 × 1023 atoms
16g Oxygen – 5 mol – 112 L volume at STP
32g Oxygen – 1 GMM – 6.022 × 1023 molecules

Question 13.
Write the products obtained in the following circumstances.
a) Molten NaCl is electrolysed.
b) Aqueous solution of NaCl is electrolysed
Answer:
a) Molten NaCI
At anode – Chlorine
At cathode – Sodium

b) Aqueous solution of NaCI
At anode-Chlorine
At cathode-Hydrogen.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 14.
The different stages involved in the concentration of the ore Of aluminium is given as a flow chart. Complete the missing columns.
Answer:
A – Sodium aluminate – NaAlO2
B – Aluminium hydroxide-AI(OH)3
C – Alumina -Al2O3

Question 15.
a) Complete the following equations by writing the formula/name of the products.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 3
b) Write balanced equation for the combustion of the fuel propane'(C3H8).
Answer:
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 6

Section – D

(Answer any 4 questions from 16 to 20. Each question carries 4 scores)(4 × 4 = 16)

Question 16.
Analyse the structural formula of a Compound given below.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 5
a) Write the IUPAC name of this compound.
b) Write the structural formula of a possible isomer of this compound.
c) Which type of isomers these compounds are?
Answer:
a) 2,3-dimethyl butane
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 3 English Medium - 7
c) Chain isomers

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 17.
The alloys Nichrome and Alnico contains same components.
a) Which are the component elements in these alloys?
b) Write any one use of each alloy.
c) Why does these alloys differ in properties eventhough they contain same components?
Answer:
a. Al, Ni, Cr, Fe
b. Alnico – used to omake magnets Nichrome – used to makeJieating coil of heating appliances.
c. The ratio of components is different

Question 18.
The equation of a reversible reaction is given below.
N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) + Heat
What is the influence of the following factors?
a) Increases pressure
b) Increases the concentration of N2
c) Ammonia (NH3) is continuously removed from the sytem.
d) A catalyst is used.
Answer:
a) Forward reaction increases
b) Forward reaction increases
c) Forward reaction increases
d) Both forward and backward reaction increases and equillibrium state is attained at an early stage.

Question 19.
Write the observation and the reason for it in the following experiments.
a) Barium chloride (BaCl2) is added to the solution of a sulphate salt.
b) Cone. H2SO4 is added to cane sugar crystals.
c) Cone. H2SO4 is added to water taken in a beaker.
d) Cone. H2SO4 is poured in a dry paper.
Answer:
a. A white precipitate is formed. Sulphate salts reacts with Barium chloride to form white Barium sulphate.
b. Sugar changes to sugar charcol. Con. H2SO4 absorbs hydrogen and oxygen present in sugar in the ratio as that of water. (2:1)
c. Heat is liberated. Dissolution of H2SO4 in water is exothermic!
d. Paper get charred. Dehydration property of H2SO4

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 3 English Medium

Question 20.
a) How ethanol is manufactured on a large scale?
b) Write any two uses of ethanol
c) What is power alcohol?
d) What is methylated spirit?
Answer:
a) Ethanol is manufactured by the fermentation of ‘ sugar solution.
b) As a solvent
As a preservative
As beverage
c) Power alcohol is a mixture of absolute alcohol and petrol. It is used as a fuel for motor vehicles.
d) Ethanol added with poisonous substances is called methylated spirit.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium, Kerala SSLC Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium

Time: 2½ Hours
Total Score: 80 Marks

Instructions

  • Read each question carefully before writing the answer.
  • Give explanations wherever necessary.
  • First 15 minutes is Cool-off time. You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • No need to simplify irrationals like √2, √3, π etc., using approximations unless you are asked to do so.

Answer any three questions from 1 to 4. Each question carries 2 scores. (3 × 2 = 6)

Question 1.
In quadrilateral ABCD, ∠A = 100°, ∠B = 110°, ∠C = 50°
a) Where is the position of B?
b) Where is the position of D?
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 1
a) Inside the circle
b) ∠D = 360 – 270 = 90°
On the circle.

Question 2.
In an arithmetic sequence, the 6th term is 14 and 14th term is 6.
a) Find a common difference.
b) Find the 20th term.
Answer:
a) d = \(\frac{6-14}{14-6}\) = \(\frac{-8}{8}\) = 1
b) t20 = t14 + 6d = 6 + 6 × -1 = 6 – 6 = 0

Question 3.
First, five odd numbers which are multiples of five are given
a) Find mean.
b) Find the median.
Answer:
5, 15, 25, 35, 45
\(\frac{5+15+25+35+45}{5}=\frac{125}{5}=25\)
b) Median = 25

Question 4.
In a box, there are pieces of paper in which the digits 1.5 are written. If we take a paper without looking.
a) Probability of being odd is.
b) What is the probability of being prime?
Answer:
1, 2, 3, 4, 5
a) 3/5
b) 3/5

Answer any 5 questions from 5 to 11. Each question carries 3 marks each. (5 × 3 = 15)

Question 5.
Consider the arithmetic sequence \(\frac{17}{7}, \frac{31}{7}, \frac{45}{7}, \ldots \ldots\)
a) Write the algebric form of this sequence.
b) Find wheather.natural numbers are a term of this sequence.
Answer:
17, 31, 45, ……….
a) 14n + 3/7
b) No
Reason = \(\frac{14 n+3}{7}=2 n+3 / 7\)

Question 6.
When a circle of radius 13 unit and mid-point (4, 5) is drawn, the point A and B cuts the x-axis.
a) Find the coordinates of A and B
b) Find the length of AB.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 2
a) (x – 4)2 + 52 = 132
(x – 4)2 = 169 – 25
(x – 4)2 = 144
x – 4 = 12, x – 4 = -12
x = 8, x = -8
A (8, 0), B (-8, 0)
b) AB = 16

Question 7.
a) Draw a circle of radius 3 cm
b) Draw a triangle with angles 55° and 75°, and the abovecirle as the incircle of the triangle.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 3

Question 8.
A chord AB is drawn 4 cm away from the centre of a circle. Chord makes an angle of 120° at the centre.
a) Draw a rough figure.
b) Find the radius of the circle.
c) Find the length of AB.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 4

Question 9.
In polynomial x2 – 3x
a) What should be added with this polynomial for (x – 2) to be a factor.
b) If (x – 1) is a factor of x2 – kx + 2. What is the value of k?
Answer:
a) P(2) = 22 – 3 × 2 = 4 – 6 = -2
P(2) = 0
(To make P(2) = 0 add 2)
b) x2 – kx + 2 if x – 1 is a factor
P(1) = 0
⇒ 1 – k ×1 + 2 = 0
⇒ 3 – k = 0
⇒ k = 3

Question 10.
In the picture, a rhombus is drawn joining the mid-points of a rectangle and another rectangle is drawn joining the mid-points of the rhombus and it is shaded. If we put a dot on the figure without looking at what is the probability that it is inside the shaded part.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 5
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 6
PQ = ½ AB
SR = ½ AB
PS = ½ CD
QR = ½ CD
Area of PQSR = PQ × QR
= ½ AB × ½ CD
= \(\frac { 1 }{ 4 }\) (AB × CD)
= \(\frac { 1 }{ 4 }\) × (area of large rectangle)
Probability = \(\frac { 1 }{ 4 }\) or \(\frac{4}{16}=\frac{1}{4}\)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 7

Question 11.
If the first term of the arithmetic sequence is x and the common difference is 3.
a) What is the next term?
b) Write arithmetic sequences in which the product of the first two terms is 28, and the common difference is 3.
Answer:
First term = x
a) Second term = x + 3
b) x (x + 3) = 28
x2 + 3x = 28
x2 + 3x – 28 = 0
(x + 7) (x – 4) = 0
x = -7, 4
Sequence = -7, -4, -3 … or 4, 7, 10

Answer any 7 questions from 12 to 21. Each question carries 4 score. (7 × 4 = 28)

Question 12.
2x + 1, 4x + 2, 6x + 3
a) If this is an arithmetic sequence what is the common difference?
b) What is the 10th term?
c) If the 10th term is 70. Find the value of x.
Answer:
a) d = 4x + 2 – (2x + 1) = 2x + 1
b) t10 = 2x + 1 + 9 (2x + 1) = 20x + 10
c) 20x + 10 = 70
20x = 60
x = 60/20 = 3

Question 13.
In the figure ABCD is a cyclic quadrilateral PQ, R are the tangents of points at A, C.
∠BAQ = 50°, ∠ABD = 60°, ∠BCR = 30°.
Find the following angles.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 8
a) ∠ADB
b) ∠CDB
c) ∠BCD
d) ∠DCS
Answer:
a) ∠ADB = 50°
b) ∠CDB = 30°
c) ∠BCD = 110°
d) ∠DCS = ∠DBC = 40°

Question 14.
The distance from the centre to a point outside the circle of radius is 3 units larger than 2 times its radius. The length of the tangent is 1 unit less than the distance between the centre and external point.
a) If the radius is x. Find the distance between the centre and external point and length at a tangent.
b) Find its length using a second-degree equation.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 9
a) 2x + 3
2x + 3 – 1 = 2x + 2
b) (2x + 3)2 = (2x + 2)2 + x2
⇒ 4x2 + 12x + 9 = 4x2 + 8x + 4 + x2
⇒ x2 + 8x – 12x + 4 – 9 = 0
⇒ x2 – 4x -5 = 0
⇒ (x – 5)(x + 1) = 0
⇒ x = 5, -1
∴ r = 5, d = 13, l = 12

Question 15.
The angle between lateral edge and base diagonal of a square pyramid is 30°. If the length of lateral edge is 20 cm.
a) Find the height of the square pyramid.
b) Find the length of diagonal.
c) Find the length of base edge.
d) Find slant height.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 10

Question 16.
If x2 – 1 is a factor of P(x) = ax3 + bx2 + cx + d
a) Write two first degree factors of P(x)
b) Prove a + c = b + d
Answer:
a) (x + 1), (x – 1)
b) P(1) = 0, P(-1) = 0
If P(-1) = 0 P(-1) = 0
⇒ – a × (-1)3 + b × (-1)2 + c × -1 + d = 0
⇒ -a + b – c + d = 0
⇒ a + c = b + d

Question 17.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 11
The centre of a regular hexagon is the origin with sides 4 cm.
Write the co-ordinates of all its vertices.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 12
x = 2, y = 2√3
E = (-2, 2√3)
D = (2, 2√3)
C = (4, 0)
B = (2, -2√3)
A = (-2, -2√3)
F = (-4, 0)

Question 18.
The radius of a vessel of cone shape is 6 cm and height 18 cm. It is filled with water. The radius of another cone-shaped vessel is 27 cm and height 24 cm.
a) What is the volume of the first cone?
b) Find the volume of the larger cone.
c) If we pour the water from the small cone to the larger one by holding it upside down. What will be the height of the water level?
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 13
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 14

Question 19.
The number of students in the 10th standard is arranged in a table according to their height.

Height (cm)No. of Students
130 – 1352
135 – 1405
140 – 1458
145 – 15010
150 – 1557
155 – 1606
160 – 1653

a) Find the height of the student in 16th place, if all are arranged according to their heights in order.
b) Which student’s height comes as a median.
c) Find the median height.
Answer:
Less than 135 – 2
Less than 140 – 7
Less than 145 – 15
Less than 150 – 25
Less than 155 – 32
Less than 160 – 38
Less than 165 – 41
N = 41
N/2 = 20.5
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 15
b) 21st
c) 145.25 + 5 × 0.5 = 145.25 + 2.5 = 147.75

Question 20.
a) Draw a rectangle with sides 3 cm, 5 cm.
b) Draw a square with one sides √15 cm and the same area that of the rectangle.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 16
Question 21.
The line joining A(1, 3), B(5, 2) and C(1, 1), D (5, 4) intersects at P.
a) Write the equation of the line AB.
b) Write the equation of the line CD
c) Find the coordinates of P.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 17

Write any 5 questions from 22 to 28. Each question carries 5 marks. (5 × 5 = 25)

Question 22.
In the figure a model of aframe which hangs a weight is given BC = 5 unit, BE = 2 unit, AE = 6 unit. ∠BDC = 35°
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 18
a) Find the length of AB.
b) Find the length of CD
c) Find the length of ED
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 19

Question 23.
Consider the following arithmetic sequences
8, 14, 20, 26, …………
34, 38, 42, 46, ………….
a) Write the common difference of the above two sequences.
b) Write the algebraic form of two sequences.
c) Check whether is there any common term at the same position for these two series.
Answer:
a) 6, 4
b) 6n + 2
2n + 30
c) 6n + 2 = 4n + 30
2n = 28
n = 14
(14th term will be equal)
6 × 14 + 2 = 84 + 2 = 86
Equal term = 86

Question 24.
There are two taps for a tank. One is to fill and the other is to empty. The second tap takes 5 minutes more to empty the full tanks than the first tap to fill the tank. If two were open it took 1 hr to fill the tank.
a) If the first tap takes x minutes to fill the tank. What is the time taken to empty the tank by the second tap?
b) From a quadratic equation by taking the volume fill in the tank in a minute,
c) Find the time taken by the two taps.
Answer:
a) x + 5
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 20

Question 25.
A solid hemisphere is attached at one end of a solid core. Height of the cone is equal to the diameter of the hemisphere. This solid figure is melted and recast into a sphere of radius equal to \(\frac{1}{3}^{\mathrm{rd}}\) of the diameter of the hemisphere.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 21
a) If the radius of the hemisphere is ‘r’. What is the height of the cone?
b) Find the volume of the solid shape.
c) What is the radius of the sphere?
d) Find the volume of the sphere.
e) How many such spheres can be made from the solid shape?
Answer:
a) 2r
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 22

Question 26.
Two lines 2x – 3y + 7 = 0, 3x + 2y – 9 = 0 intersects at P.
a) Find the co-ordinates of P.
b) Find the equation of the line which passes through P and has a slope ½.
c) Prove that the two lines 2x – 3y + 7 = 0 and 3x + 2y – 9 = 0 are perpendicular.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 23

Question 27.
CQ and CS are tangent from C to the outer circle of ∆ABC. I is the centre of the incircle and J is the centre of the outer circle.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 24
a) Prove that the perimeter of ∆ABC is equal to CQ + CS.
b) If CP = 5 cm, CQ = 8 cm, IP = 2 cm. Find the radius of the outer circle.
Answer:
Perimeter of ∆ABC = CB + BR + AR + AC
= (CB + BQ) + (AS + AC)
= CQ + CS
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 25

Question 28.
a) Draw a square of side 5 cm.
b) Draw the incircle and circumcircle of the square.
c) Find the ratio of the incircle and circumcircle of the square.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 26

Read the mathematical concept carefully and answer the following question. (6 × 1 = 6)

Question 29.
We can draw an incircle and circumcircle to a triangle. What about in the case of quadrilaterals….?. Can we draw both to a quadrilateral…?
No. we cannot. If we can draw a circumcircle to a quadrilateral. It is known as a cyclic quadrilateral. What is its property…?. The sum of opposite angles of a cyclic quadrilateral will be 180°. What about if we can draw an incircle to a quadrilateral…?. The sum of opposite sides of that quadrilateral will be equal. If these two properties come together for a quadrilateral then we can draw both circumcircle and incircle. These type of quadrilaterals are known as “Bicentric quadrilaterals”. The area of a “Bicentric quadrilaterals” is given by the formula √abcd where a, b, c, d are the sides of the quadrilateral.
a) Can we draw both circumcircle and incircle to a rectangle? (1)
b) Write two examples of “Bicentric quadrilateral. (1)
c) If one angle of a “Bicentric quadrilateral” is 110°, find its opposite angle. (1)
d) If the sum of two opposite sides of a “Bicentric quadrilateral” is 15 cm. Find its perimeter. (1)
e) If the four sides of a “Bicentric quadrilateral” is 10 cm, 7 cm, 12 cm, 15 cm. Find its area. (2)
Answer:
a) No
b) Square, Rhombus
c) 70° (180 – 110)
d) 2 × 15 = 30 cm
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 4 English Medium 27

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Kerala SSLC Physics Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may – use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section – A

Answer any four questions, Each question carries 1 score. [4 × 1 = 4]

Question 1.
Identify the first word pair relation and complete the second pair.
m : \(\frac{\mathbf{v}}{\mathbf{u}}\)
\(\frac{1}{f}\) : ______.
Answer:
\(\frac{1}{u}+\frac{1}{v}\)

Question 2.
Find the odd one
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 1
Answer:
I2 > Ip

Question 3.
What is the unit of calorific value?
Answer:
Kilojoule/Kilogram.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 4.
What is meant by optic centre?
Answer:
The mid point of lens.

Question 5.
Which is the colour seen on the outer edge of the rainbow?
Answer:
Red.

Section – B

Answer any 4 questions. Each question carries 2 score. [4 × 2 = 8]

Question 6.
Whenever there is a change in the magnetic flux linked with a coil, an emf is induced in the coil.
a) What is the phenomenon called?
b) Name a device that works on this principle.
Answer:
a) Electromagnetic induction
b) Generator/Moving coil microphone

Question 7.
Which figures are correct, so that they can recombine the component colours of light.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 2
Answer:
(b)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 3
(d)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 4

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 8.
Choose the statements related with nuclear fusion.
1. Nuclei of greater mass splits into lighter nuclei
2. Lighter nuclei combine to form heavier ones
3. Process behind energy production in stars
4. Principle of atom bomb.
Answer:
2, 3

Question 9.
When a fuse wire is included in a household wiring, what are the precautions to be taken?
Answer:

  • The ends-of the fuse wire must be connected firmly at appropriate points.
  • The fuse wire should not project out of the carrier base.

Question 10.
a) What is the difference in structure of an AC generator and a DC generator?
b) How is AC generated in the armature of a DC generator is converted into DC in the outer circuit?
Answer:
a) Slip rings are used in AC generator and split ring commutator is used in DC generator
b) Split ring commutator converts AC into DC.

Section – C

Answer any 4 questions. Each question carries 3 score. [4 × 3 = 12]

Question 11.
Observe the figure.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 5
a) If 6V AC is supplied instead of 6 VDC, the intensity of light decreases. Which .is the phenomenon behind this? Explain.
b) Suggest a method to decrease the intensity of light again.
Answer:
a) Self induction
The change in magnetic flux due to the flow of an AC in a solenoid will generate a back emf in the same solenoid in a direction opposite to that applied to it. This phenomenon is called self induction.
b) Insert a soft iron core into the solenoid in the AC circuit.

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 12.
Match the following

ABC
HeaterVoice coilLighting effect
BulbHeating coilElectromagnetic
inductor
MicrophoneArmature
filament
Chemical effect Heating effect

Answer:
Heater → Heating coil → Heating effect
Bulb → filaments → lighting effect
Microphone → Voice coil → electro magnetic induction

Question 13.
a) What is the full form of LPG?
b) What is the main constituent of LPG?
c) What is the purpose of adding ethyl mercaptan to LPG?
Answer:
a) Liquified petroleum gas
b) Butane
c) As an indicator to detect gas leakage

Question 14.
A convex lens of focal length 15 cm, it is used to obtain an image on the screen the size of the images twice the size of the object.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 6
a) Find out the distance between lens to object?
b) Find out the distance between lens to image?
c) Find out the focal length of the lens using ray diagram? Verity focal length of the lens using lens formula.
Answer:
f = +15 cm (check answer)
m = -2 (convex lens create real image so its magnification i negative)
m = \(\frac{u}{v}\)
-2 = \(\frac{v}{u}\)
v = – 2u
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 7

b) v = -2u
= -2 × – 22.5
= 45 cm

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 15.
It is due to the power of accommodation of our eyes, we can see objects clearly.
a) What is meant by power of accommodation?
b) How is power of accommodation related to ciliary muscles?
Answer:
a) The ability of the eye to form an image on the retina by adjusting the focal length of the lens in the eye by varying the curvature of the lens.
b) When we look at nearer objects, the ciliary muscles are contracted and focal length decreases. While looking at far objects the ciliary muscles are released and the curvature of the lens decreases, The focal length of the lens increases.

Section – D

Answer any 4 questions. Each question carries 4 score. [4 × 4 =16]

Question 16.
A ray of light travels from air to glass slab is depicted below.
Observe the figure and answer the questions
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 8
a) Find out the incident ray?
b) Find out the refracted ray?
c) Which is the angle of incidence?
d) Which is the angle of refraction?
e) What happens when a ray of light obliquely travel from air to glass slab?
f) Name this phenomenon of light?
Answer:
a) PQ
b) QR
c) 30°
d) 19°
e) It bend towards the normal (refraction takes place)
f) Refraction

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 17.
a) What is meant by energy crisis?
b) Write down two reasons for energy crisis
c) Give 4 methods to reduce energy crisis.
Answer:
a) Energy crisis is the consequence of increasing demand but decreasing availability
b) Increased population, Industrial revolution
c)

  • Maximum utilisation of solar energy
  • Judicious utilisation of energy
  • Timely maintenance of machines
  • Ensure maximum efficiency of machines.

Question 18.
An object ‘OB’ is placed in front of the lens is given below.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 9
a) Name the lens?
b) Complete the figure, then find out the position of the image.
c) Identify the two nature of the image.
Answer:
(a) Convex lens
(b)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 10
Images formed in between F and 2F
(c) Real and inverted images formed.

Question 19.
A person use a spectacle of power of lens -1.25 D
a) What type of lens is this?
b) What is mean by power of a lens?
c) Find the focal length of the lens?
Answer:
a) Power of the lens is negative. So it is a concave lens.
b) Power of a lens is the reciprocal of its focal length
c)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 11

Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium

Question 20.
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 12
a) Which device is shown in the figure? What is the principle of this device?
b) When 100 V is applied in A, the current was 2A. Calculate the voltage and power received in B.
c) If 100 V is applied in B, find out the voltage and current in A.
Answer:
a) Transformer, mutual induction.

(b)
Kerala SSLC Physics Model Question Paper 2 English Medium 13
= 50 V
P = VI
= 100 x 2
= 200 W

c) Vs = 200 V
I = 1 A

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Students can Download Kerala SSLC English Model Question Paper 3 Pdf, Kerala SSLC English Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Instructions:

  • The first fifteen minutes is cool-off time. You may use the time to read the questions and plan the answers.
  • Read the questions carefully before answering.
  • Certain Sections of the questions have choices. Follow the instructions.

Time: 2½  Hours
Maximum: 80 Scores

Questions 1 – 6: Read the excerpt from ‘Vanka’ and answer the questions that follow. Each question carries one score. (1 x 6 = 6)

Grandfather would drag the tree to the big house, and they would start decorating it. Miss. Olga Ignatyevna, Vanka’s favorite, was the busiest of all. While Pelageya, Vanka’s mother, was alive and in service at the big house, Olga Ignatyevna used to give Vanka sweets, and amuse herself by teaching him to read, write and count to a hundred, and even to dance the quadrille. But when Pelageya died, the orphaned Vanka was sent down to the back kitchen to his grandfather, and from there to Moscow, to Alyakhin the shoemaker.

Question 1.
Who is Vanka’s favorite?
Answer:
Olga Ignatyevna

Question 2.
What idea do you get about Vanka’s mother, from the passage?
Answer:
Vanka’s mother was a loving mother who took him with her when she went to work in the house of Olga Ignatyevna.

Question 3.
What did Vanka learn from Olga Ignatyevna?
Answer:
He learned to read, write, count to a hundred and to dance the quadrille.

Question 4
How did Vanka reach Moscow?
Answer:
His grandfather took him to Moscow.

Question 5.
Find out the word from the passage that means ‘to make someone laugh or happy’.
Answer:
Amuse

Question 6.
Read the following sentence:
‘Grandfather would drag the tree to the big house, and they would start decorating it’. Here two sentences are combined using the linking word ‘and’. Frame a sentence of your choice in the similar pattern.
Answer:
My father would bring fish from the market and my mother and sister would clean and cut it to make curry.

Score Questions 7 – 10: Read the lines from ‘Blowin in the Wind’ and answer the questions that follow. Each question carries one score. (1 x 4 = 4)

How many roads must a man walk down Before you call him a man?
How many seas must a y^hite dove sail Before she sleeps in the sand?
Yes, and how many times must the cannonballs fly Before they’re forever banned?
The answer, my friend, is blowin’ in the wind The answer is blowin’ in the wind.

Question 7.
‘White dove’symbolises ___________
Answer:
Peace

Question 8.
What do you mean by The answer is blowin’ in the wind’?
Answer:
‘Blowin’ in the wind’ means the answer is not easy to get, although it is around. The answers to the questions the poet asks are difficult to get.

Question 9.
What according to the poet will be banned forever? ’
Answer:
The cannonballs.

Question 10.
Pick out an example for alliteration from the above lines.
Answer:
Sleeps in the sand

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Question 11.
Read the following lines from the poem ‘Poetry’ and attempt a brief appreciation focussing on the theme and poetic devices used. (5)
I did not know what to say, my mouth
had no way
with names,
my eyes were blind,
and something started in my soul,
fever or forgotten wings,
and I made my own way,
deciphering
that fire,
and I wrote the first faint line,
faint, without substance, pure
nonsense,
pure Wisdom
of someone who knows nothing,
and suddenly I saw
the heavens
unfastened and open,
planets,
palpitating plantations,
shadow perforated,
riddled
with arrows, fire and flowers,
the winding night, the universe.
Answer:
The poem “Poetry” is by the Chilean poet Neftali Ricardo Reyes Basoalto. He was a diplomat and a politician. He wrote using his pen-name Pablo Neruda. In the poem ‘Poetry’ the poet Pablo Neruda talks about poetry that arrived in search of him. He did not know where it came from, or how or when.

He did not hear any voices speaking to him. He says he was called away by an invisible force, and the poetry touched him. The theme of the poem is the blissful experience of the poet touched by poetic creativity. He had in his mind ideas which he could not express effectively before he was blessed by that touch.

Something started in his soul, like a fever, and he made his own way, learning about the fire of poetry. He wrote his first weak line, and suddenly, the heavens opened up and he could see everything from the planets to the shadows, fire, arrows and flowers, making up the universe.

With the arrival of poetic inspiration, his imagination became limitless. Although he was a small being, by the touch of poetry, he was suddenly lifted to a world of joy. The poem is in free verse. The tone is joyful. There is personification when he says poetry came in search of him and touched him’. The poet has not used end-rhyme, but there are instances of assonance.

Alliteration can be seen in lines, “and something started in my soul”, “fever or forgotten wings” and in “planets, palpitating plantations”. References to flowers, violent fires, the branches of night, the heavens, wings, planets, plantations, part of abyss etc. create beautiful and near-perfect visual images of the universe in the imagination of the readers.

Questions 12 – 16: Read the following story and answer the questions given below. Each question carries one score. (1 x 5 = 5)

Walt Disney was born in Chicago in 1901. He had three brothers and a younger sister. His family moved from Chicago to Missouri and then finally settled in Kansas city when Walt was nine. Since the family was financially backward, Walt and his brothers worked as paperboys and didn’t have much time for school. When Walt was 16 his life suddenly changed as America entered the Great War. A patriotic young man, Walt tried to join the army but was rejected because of his age.

Then he joined the Red Cross unit. When Walt returned to his family in Kansas, his brother Roy helped him get a job at the Pesmen- Rubin Art Studio. Here, he created advertisements for newspapers and magazines. At just 20-years-old, Walt and his friends were making funny short films based on fairy tales through a process of trial and error. In July 1923, Walt sold his camera and, with the little money he had, moved to Hollywood.

He had decided he wanted to be in the motion picture business instead and envisioned himself as a director. He moved in with his uncle Robert Disney and set out to look for a job. Every studio in town turned him down. As a last resort Walt returned reluctantly to animation,

Question 12. Where was Walt Disney born?
Question 13. Why didn’t Walt Disney have much time for school?
Question 14. What made a sudden change in Walt’s life?
Question 15. What was Walt’s work in the Pesmen-Rubin Axt Studio?
Question 16. ‘Walt returned reluctantly to animation.’ Why?
Answer:
Not in the Current Syllabus.

Score Questions 17 – 21: The details of certain books are given below. Study the table and answer the questions that follow. Each question carries one score. (1 x 5 = 5)

Kerala SSLC English Model Question Paper 3 1.png

Question 17. When was Things Fall Apart’ published?
Question 18. Who wrote the book ‘Syntactic Structures’?
Question 19. The publisher of the novel The Alchemist’ is
Question 20. Identify the book written by Pablo Neruda.
Question 21. Which is the only essay collection in the list given above?
Answer:
Not in the Current Syllabus.

Questions 22 – 23: Answer any one of the following in about 120 words. (7 x 1 = 7)

Question 22.
Martha was shocked when she knew about the policy change regarding the scholarship jacket. Suppose you meet her and she narrates the incidents to you. Prepare the likely narrative.
(Hints: Straight ‘A grade’ – hopes to get the scholarship jacket – overheats the conversation – shocked – Principal calls – change in the policy – disappointed)
Answer:
In the School where Martha studied there was a tradition to award the Scholarship Jacket to the best standard 8 student for outstanding performance. It was given during the passing out day every year. Martha worked hard for it and she thought she would get the Jacket, But things were not as she thought.

She overheard a conversation between Mr. Schmidt and Mr. Boone, both her teachers. What she understood from their conversation was that the Management was planning to give Joanne, Martha’s classmate, the Jacket. Joanne was the daughter of a Member of the School Board.

With the support of some staff members, the Board Member wanted to manipulate things so that his daughter would get the scholarship jacket. Joanne was next to Martha in performance. A new proposal was made to charge $15 from the student eligible for the Award.

Martha knew that her parents could not afford such a sum and naturally Joanne would get the Jacket, The Principal had no choice but to agree with the decision of the Board. He asked Martha to bring $15. This made Martha very disappointed as she knew she would not be able to get that money.

Question 23.
“Taking only the stereotypical stories into consideration often mislead us”. Do you agree with the statement? Prepare a write-up based on Adichie’s speech The Danger of a Single Story’. (Hints: middle-class family – Fide – mother’s narrative – Fide’s family – feels sympathy – visit – surprised to see the dyed raffia – goes to America – roommate’s attitude)
Answer:
I quite agree with the statement that “Taking only the stereotypical stories into consideration often mislead us”. The experiences of Chimamanda Ngozi Adichie prove it. She is a Nigerian. She went to study in the USA when she was 19 years old. Her American roommate was shocked by her. She asked Adichie where she had learned to speak English so well. The roommate was confused when Adichie told her that English was the official language of Nigeria.

The roommate wanted Adichie to play some tribal music for her and was disappointed to see that Adichie’s tape had Mariah Carey, who is an American singer and songwriter. The roommate had felt sorry for Adichie even before she saw her. She had pity on Adichie as she was an African. The roommate had a single story of Africa and she could not imagine that anybody in Africa could be like her in any way.

People call Africa “The Dark Continent” and they think the Africans are uncivilized like the primitive savages. A professor once told Adichie that her novel was not authentically African. He told her that because her characters were like him – educated and middle class. Adichie’s characters drove cars. They were not starving. Therefore the professor thought they were not authentically African!

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Questions 24 – 26: Answer any TWO of the following. Each question carries five scores. (5 x 2 = 10)

Question 24.
Mrs. John was very excited on the day her husband Mr. John met the doctor on board the ship. She writes her feeling in her diary. What would the diary entry be? Write it.
Answer:
My husband Mr. John and I were traveling in a ship that was taking us back home after a trip to America. Mr. John was trying to meet Dr. Cronin who was also a passenger in that ship. Cronin wanted to know why John was so eager to meet him. John then introduced himself to Dr. Cronin and told his story. John lost his parents early in life and so his uncle got him an employment in a London Lawyer’s office.

As he was without friends and relatives, he soon fell into bad company and started living beyond his means. He bet on horses and lost all his savings. He borrowed money which also he lost. He decided to steal some money from his office and make a final gamble. That also he lost. Now he would be caught and jailed and so he decided to commit suicide. He went to his room and turned the gas on.

John was lucky. He did not die. The landlady and the sergeant called a doctor to help him. The doctor soon revived John. The sergeant asked him why he decided to kill himself. He said he stole 7 pounds and 10 shillings from the office safe. If that was not returned, he would be caught and jailed. In his helpless condition, the three present there – the doctor, the landlady and the sergeant – decided to help him. The doctor gave him the money to be put back in the safe.

The sergeant agreed not to report the case. The landlady agreed to give John freeboard for a month. These virtuous acts on the part of his benefactors transformed John. He studies hard and becomes a lawyer and then the director of a charitable organization working for the rehabilitation of maladjusted and delinquent youth. We see John repaying generosity with generosity. Cronin, the doctor, had made the best investment he had ever made. It is such people that make this world a beautiful place to live in.

Question 25.
Satyajit Ray says that he felt a lot of difficulty while shooting a scene with the tiger. Suppose you meet him after the shooting of the scene. Write the likely conversation between Ray and you.
Answer:
I: Good Morning, Mr. Ray!
Ray: Good Morning!
I: Sir, I want to ask you some questions about the shooting with the tiger.
Ray: Okay! Go ahead!
I: For which film are you shooting the scene with the tiger?
Ray: For my next film titled “Goopy Gyne Baghe Byne”.
I: Sir, from where did you get the tiger?
Ray: I got it from Bharat Circus.
I: Why did you choose Notun Gram to shoot this scene?
Ray: I thought it was an ideal place for the shooting because of the bamboo grove there.
I: Wasn’t it dangerous to leave the tiger free while shooting?
Ray: Yes, it was.
I: Then how did you manage it?
Ray: The ringmaster Mr. Thorat had a solution to that problem. He tied a thin but strong wire round the tiger’s neck. A collar made of tiger skin was made and the wire was tied around the neck of the tiger. The end of the wire was tied to a 5 – foot iron rod fixed to ground, some 30 feet away from where the tiger was to walk. The rod and the wire were not seen in the film.
I: It was quite a risky job, wasn’t it?
Ray: Shooting an adventurous film of this kind is always risky.
I: Thank you, Sir! Thank you very much. Bye for now!
Ray: It’s alright! Bye!

Question 26.
The English Club of your school has decided to conduct a seminar on the topic ‘Live and Let Live’ in light of the story ’Adolf’. Draft a notice inviting all the teachers and students to attend the seminar.
Answer:
Not in the syllabus.

Questions 27 – 31: Answer any three of the following. Each question carries six scores. (6 x 3 = 18)

Question 27.
Vanka suffers a lot at the workplace. He is optimistic and hopes that one day his grandfather will come and save him. Prepare a character sketch of Vanka.
Answer:
Vanka is an unhappy nine-year-old orphan who is apprenticed to a cruel shoemaker, Alyakhin in Moscow. He is subjected to cruelty in Alyakhin’s house, not only by the master, but also by the mistress and fellow apprentices. He is not given enough food. Moreover, he is made to rock the baby of Alyakhin at night and so, he can’t sleep properly. The senior apprentices send him to buy Vodka and to steal cucumbers from the master. They also make fun of him. Unable to bear it further, Vanka wants to run away to his grandfather, but he has no shoes and he is afraid of the frost.

Tired of this miserable life, the innocent child longs for a family. Images of a loving family flash through his mind. Born out of these memories is the hope of living a better life in the company of his grandfather and his friends in the village. Therefore, Vanka decides to write a letter to his grandfather and makes a desperate plea. ‘Come to me dear Granddad…. I beg you for Christ’s sake, take me away from here,’ he pleads.

The letter is simply addressed To Konstantin make rich.’ We are left to wonder whether this cry for freedom will reach its objective as the letter doesn’t have a correct postal address and the cover is not stamped. Lulled by rosy hopes, reminiscent memories of better days, vivid images of his grandfather, the dogs, and life in the village, Vanka goes to sleep with an intense feeling of hope.

Question 28.
The narrator was disappointed when Adolf was sent back to the forest. He writes a letter to his friend describing all the incidents that happened in his house. Write the likely letter.
Answer:
Not in the syllabus.

Question 29.
Write a short profile of Satyajit Ray using the details given below:
Born: 2 May,1921
Place of Birth: Bihar, India
Nationality: Indian
Famous as: Filmmaker, screenwriter and graphic artist
Notable works: Pather Panchali, Apur Sansar, Charulata, Mahanagar
Awards and honors: Dadasahib Phalke Award, Bharat Ratna, Academy Award
Died: 23 April, 1992
Answer:
Satyajit Ray, the famous Indian Film Maker, was born on 2 May 1921, in Bihar, India. His films were mainly in Bengali. He was a genius with many talents. He was a film-maker, screenwriter and also a graphic artist. His notable films were “Pather Panchali”, “Apur Sansar”, “Charulata” and “Mahanagar”. He received many Awards and Honours for his notable contribution to the Indian film industry. He brought Indian film into international fame. He was given the Dadasahib Phalke Award, Bharat Ratna and the Academy Award. He died on 23 April 1992.

Question 30.
A news reporter comes to know about the sufferings of Vanka at Alyakhin’s house. He drafts a report to be published in the daily the next day. Prepare the likely news report.
Answer:
Vanka is an unhappy nine-year-old orphan who is apprenticed to a cruel shoemaker, Alyakhin in Moscow. He is subjected to cruelty in Alyakhin’s houe, not only by the master, but also by the mistress and fellow apprentices. He is not given enough food. Moreover, he is made to rock the baby of Alyakhin at night and so, he can’t sleep properly. The senior apprentices send him to buy Vodka and to steal cucumbers from the master. They also make fun of him. Unable to bear it further, Vanka wants to run away to his grandfather, but he has no shoes and he is afraid of the frost.

Tired of this miserable life, the innocent child longs for a family. Images of a loving family flash through his mind. Born out of these memories is the hope of living a better life in the company of his grandfather and his friends in the village. Therefore, Vanka decides to write a letter to his grandfather and makes a desperate plea. ‘Come to me dear Granddad. I beg you for Christ’s sake, take me away from here,’ he pleads.

The letter is simply addressed To Konstantin make rich.’ We are left to wonder whether this cry for freedom will reach its objective as the letter doesn’t have a correct postal address and the cover is not stamped. Lulled by rosy hopes, reminiscent memories of better days, vivid images of his grandfather, the dogs, and life in the village, Vanka goes to sleep with an intense feeling of hope.

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Question 31.
‘One dusty old book of nursery rhymes saved the world from Martian invasion’. How? Describe the incidents in a paragraph,
Answer:
Not in the syllabus.

Question 32.
Complete the following conversation between Mr. John and Dr. A.J. Cronin. (5)
John: You still don’t remember me ______ (a) ______?
Cronin: Sorry, I don’t remember.
John: You saved a man’s life 25 years ago.
Cronin: Oh! I do remember it now ______ (b) ______?
John: Yes sir, I’m John and this is my wife.
Cronin: ______ (c) ______ ?
John: I’m a social worker. I help the derelict adolescents to come back to life.
Cronin: Good. Helping others makes one’s life meaningful.
John: If you hadn’t saved me,______ (d) ______ ?
Cronin: That’s my duty.
John: ______ (e) ______ ?
Cronin: Yes, I still live in London.
Answer:
a) do you?
b) Aren’t you John?
c) What are you doing now?
d) I would not have been here.
e) Do you still live in London?

Question 33.
Report the following dialogue. (2)
Mother: Where did you get it from?
Father: I got it on my way back home.
You may begin like this:
Mother asked Father ______ (a) ______
Father replied ______ (b) ______
Answer:
Mother asked father from where he had got it. Father replied saying that home. he had got it on his way back

Question 34.
Complete the passage choosing the right words from the ones given in brackets. (5)
Satyajit Ray wanted to shoot a scene with a tiger for his film. He decided ______ (a) ______ approach Bharat Circus Company to get a tiger. He took ______ (b) ______ appointment to meet ______ (c) ______ manager. The manager greeted Ray warmly and sent him ______
(d) ______ Mr. Thorat, the ringmaster. He was ______
(e) ______ South Indian.
(the, for, an, a, to)
Answer:
a) to
b) an
c) the
d) to
e) a

Question 35.
There are a few errors in the following passage. They are underlined. Edit them. (4)
What constant (a) recurs to me is The rain patters, the leaf quivers’. Whenever the joy that of day (b) come back to me, even now, I realises (c) why rhyme are (d) so needful in poetry.
Answer:
a) constantly
b) of that day
c) realise
d) is

Question 36.
Complete the passage choosing appropriate phrasal verbs from the ones given below: (4)
The principal ______ (a) ______ justifying the change impolicy in awarding the scholarship jacket. But Martha was able to ______ (b) ______ what their plan was. But she was not ready to ______ (c) ______ the partiality shown by the board. She knew that their demand for money would be ______ (d) ______ by her grandfather. (make out, turn down, put up with, went on)
Answer:
a) went on
b) make out
c) put up with
d) turned down

Kerala SSLC English Model Question Paper 3

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Kerala SSLC Chemistry Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The first 15 minutes is the cool off time. You may use the time to read and plan your answers.
  2. Answer the questions only after reading the instructions and questions thoroughly.
  3. Questions with marks series 1, 2, 3 and 4 are categorized as sections A, B, C and D respectively.
  4. Five questions are given in each section. Answer any four from each section.
  5. Answer each question by keeping the time.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Section  – A

(Answer any 4 questions from 1 to 5. Each question carries 1 score) (4 × 1 = 4)

Question 1.
Which one of the following is not possible?
a) 2s 2
b) 3p3
c) 2d5
d) 4F2
Answer:
NH4OH

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 2.
Which metal cannot displace copper from CuSO4. solution.
a) Magnessium
b) Silver
c) Zinc
d) Iron
Answer:
Silver

Question 3.
The substance obtained at the cathode when NaCl solution is electrolysed is …………..
a) Sodium
b) Chlorine
c) Hydrogen
d) Sodium hydroxide
Answer:
Hydrogen

Question 4.
The chemical formula of liquor ammonia is ………..
a) NH4OH
b) NH4Cl
c) (NH2)SO4
d) NH3
Answer:
NH4OH

Question 5.
The symbol of carboxylase functional group is ……………
a) -OH
b) – COOH
c) -CH3
d) – O –
Answer:
-COOH

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Section – B

(Answer any 4 questions from 6 to 10. Each question carries 2 scores)(4 × 2 = 8)

Question 6.
The subshell electron Configuration of certain elements are given below.
Find out the wrong ones and correct them (symbols are not real)
a) 12P = 1s22s22p63s2
b) 6Q = 1s22s23s2
c) 178R = 1s22s22p63s23p6
d) 20S = 1s22s22p63s23p63d2
Answer:
Q – 1s22s22p2
S – 1s22s22p63s23p63d64s2

Question 7.
Calculate the number of molecules in 90g of water.
(Hint -Atomic mass H = 1 O = 16)
Answer:
1 GMM of water = 18 g.
90 g water = \(\frac{90}{18}\) = 5 mol
No. of molecules in 5 mol = 5 x 6.022 x 1023

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 8.
Observe the solutions and the metals placed in three test tubes.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 1
a) In which test tube a chemical reaction is likely to take place? Why. (1)
b) Write the name of the reaction. (1)
c) Write the equation of the redox reaction taking place here. (1)
Answer:
a) In test tube 2. More reactive iron displaces copper from CuSO4 solution.
b) Displacement reactions
c) Fe + Cu2+ → Fe2+ + Cu

Question 9.
Metallurgy involves all the process leading to the separation of a pure metal from its ore.
a) Distinguish a mineral from an ore. (1)
b) What type of ores are usually concentrated by froth floatation process. Given an example. (2)
Answer:
a) Elements or their compounds, occurring naturally and obtained by mining are called minerals, Ore is the mineral from which a metal is extracted economically, easily and quickly.
b) Sulphide ores eg. Copper pyrites.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 10.
Analyse the chemical equations given below and answer the questions that follow.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 2
a) Identify A, B and C. (2)
b) Write what type of chemical reactions (i) and (ii) are (1)
Answer:
a) A = CH3-CH = CH2 or C3H6
B = CH3 – CH2 – CH3 or C3H8
C = CH3 – CH2 – CH2 – Cl

b) i) Addition reaction
ii) Substitution reaction

Section – C

(Answer any 4 questions from 11 to 15. Each question carries 3 scores) (4 × 3 = 12)

Question 11.
The outermost electronic configuration of an element , X is 3s2 3p1. Answer the questions given below related
to this element. (Symbol of the element is not actual).
a) What is the atomic number of this element? (1)
b) Write the group number and period number of X? (1)
c) Write the formula of the oxide of this element?(1)
Answer:
a) 13
b) Group-13, Period-3
c) X2O3

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 12.
The atomic masses of certain elements are S = 32, O = 16, H = 1,C = 12
a) Find out 1 GMM of H2SO4 (1)
b) Find out the number of molecules in 220 gCO2(2)
c) What will be the volume of 1 mole SO2 at STP?(1)
Answer:
a) 98g
b) 220g CO2 = \(\frac{220}{44}\) = 5 mol
No. of molecules in 5 mol = 5 x 6.022 x 1023
c) 22.4 L

Question 13.
Analyse the picture of an electro chemical cell given below, and answer the questions that follow.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 3
a) Which are the anode and cathode in this cell?(1)
b) Write the equation of chemical reaction taking
place at both of the electrodes. (2)
c) Write the equation of the redox reaction.
Answer:
a) Anode – Mg
Cathode – Cu
b) At anode Mg →Mg2+ + 2e
At cathode Ca2+ + 2e → Cu
c) Mg + Cu2+ → Mg2+ + Cu

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 14.
Certain metals their characteristics and the method of refining are tabled below. Match them suitably.(3)
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 4
Answer:
Tin-Low melting point – Liquation
Mercury – Low boiling point – Distillation
Copper – Low electropositivity – Electrolysis

Question 15.
The structural formula of an organic compound is given below.
CH3-CH2-CH2-CH2-OH
a) Write the IUPAC name of the compound. (1)
b) Write the structure of a position isomer of this compound. (1)
c) Write the structure of a functional group isomer of this compound. (1)
Answer:
a) Butan -1 – ol
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 8
(c) CH3 – CH2 – O – CH2 – CH3 (OR)
CH3 – O – CH2 – CH2 – CH3

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Section – D

(Answer any 4 questions from 16 to 20. Each question carries 4 scores)(4 × 4 = 16)

Question 16.
The chemical equation showing the preparation of 8 -10% of ethnol is given below
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 5
a) Write the products A and B. (1)
b) How the product obtained is converted in to rectified spirit? (1)
c) What is denatured spirit? (1)
Answer:
a) A = C6H12O6
A = CO2
b) By fractional distillation
c) Ethanol added with poisonous substances to avoid its misuse as a beverage.

Question 17.
Analyse the compounds given below
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 6
a) Which among these compounds is an ester?(1)
b) Choose the compounds required to form this ester and write the chemical equation. (1)
c) Write any two uses of esters. (1)
Answer:
a) CH3-COO-CH3
b) CH3-COOH-CH3-OH →CH3-COO-CH3
c) Used as a flavouring agent for food. Used for making perfumes.

Question 18.
Two reversible reactions are given below:
i) H2(g) + l2(g)⇌ 2Hl(g)
ii) N2(g) + 3H2(g) ⇌ 2NH3(g) + Heat
a) In which reaction change of pressure has no effect.
b) Suggest two methods to increase the amount of product in the second reaction.
c) Even though the forward reaction is exothermic the temperature is maintained at 450°C. Why?
Answer:
a) Pressure has no effect in reaction -1. Because there is no change in number of molecules due to forward and backward reactions.
b) Increase pressure Increase the concentration of the reactants Remove the products continuously from the system.
c) 450°C is the optimum temperature of this reaction. At this temperature maximum product is obtained. At low temperature NH3 decomposes back in the reactants.

Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium

Question 19.
At one end of a glass tube cotton soaked in cone.
HCl and at the other end of it cotton soaked in cone.
NH4OH solution is inserted.
Kerala SSLC Chemistry Model Question Paper 2 English Medium - 7
a) What will be the observation after sometime?
b) What will happen if the glass tube is heated?
c) Write equations of the chemical reactions in a and b
Answer:
a) A white precipitate is formed inside the glass tube. NH3 gas and HCI gas combines to form NH4Cl.
b) The precipitate disappears on heating. On heating NH4Cl decomposes into NH3 and HCl

c) NH3 + HCI → NH4Cl
NH4Cl → NH3 + HCl

Question 20.
Match those given in columns A, B and C suitably.

ABC
Bayles LawReversible ReactionV&T
Charles LawVolume & number of moleculesV ∝ 1/p
Avagadros LawVolume & pressureV ∝ η
Le-Chatelers principleVolume and temperatureEquillibrium state

Answer:

ABC
Bayles LawVolume & pressureV&T
Charles LawVolume and temperatureV ∝ 1/p
Avagadros Law Volume & number of moleculesV ∝ η
Le-Chatelers principle Reversible ReactionEquillibrium state

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium, Kerala SSLC Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Time: 2½ Hours
Total Score: 80 Marks

Instructions

  • Read each question carefully before writing the answer.
  • Give explanations wherever necessary.
  • First 15 minutes is Cool-off time. You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • No need to simplify irrationals like √2, √3, π etc., using approximations unless you are asked to do so.

Answer any three questions from 1 to 4. Each question carries 2 scores. (3 × 2 = 6)

Question 1.
The algebraic form of an arithmetic sequence is 6n + 8.
a) Find its first term.
b) What is the difference between its 100m term and 98m term?
Answer:
a) 6 × 1 + 8 = 14
b) 2 × 6 = 12

Question 2.
The centre of a circle is (0, 0), (4, 0) is a point on the circumference of the circle.
a) Find the radius of the circle.
b) Write the coordinates of another point on the circle.
Answer:
a) 4
b) (-4, 0)

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 3.
In a place, there were 80 houses which as occupied. Due to recent floods \(\frac{3}{8}\) of houses were left.
a) Now how many houses were vacant?
b) What is the probability that a house is occupied?
Answer:
a) 80 × \(\frac{3}{8}\) = 30
b) 80 – 30 = 50
∴ \(\frac{50}{80}=\frac{5}{8}\)

Question 4.
Daily wages of some families are given below
350, 425, 280, 2300, 500
a) Find Mean
b) Find Median
Answer:
a) (350 + 425 + 280 + 2300 + 500)/5
= \(\frac{3855}{5}\)
= 771
b) 280, 350, 425, 500, 2300
∴ Median = 425

Write any 5 questions from 5 to 11. Each question carries 3 marks each. (5 × 3 = 15)

Question 5.
a) Draw a line of length √5 cm.
b) Draw a right triangle of base 6 cm and height √5 cm.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 1
Draw AB = 6 m.
Divide AB into AP, PB such that 5, 1.
Draw a circle such that AB as diameter.
Draw a perpendicular at P then extend B to R such that BR = 5 cm.
Then draw ΔPQR

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 6.
P(x) = x2 + ax + b
x – 2, x – 3 are the factors of P(x)
a) What will be the values of P(2), P(3).
b) Find the values of a, b.
Answer:
a) 22 + a × 2 + b = 2a + b + 4
32 + a × 3 + b = 9 + 3a + b = 3a + b + 9
b) 2a + b + 4 = 0 ⇒ 2a + b = -4 ……(1)
3a + b + 9 = 0 ⇒ 3a + b = -9 ………(2)
(1) – (2) ⇒ -a = 5 ⇒ a = -5
2 × – 5 + b = -4
⇒ b = -4 + 10 = 6

Question 7.
Area of a square pyramid is 360 cm2. Area of one lateral face is 65 cm2.
a) What is the slant height?
b) Find the height of the pyramid.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 2

Question 8.
(6, 4), (11, 11) are two points on a line.
a) Find the slope of this line.
b) Write two more points on this line.
Answer:
Slope = \(\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}=\frac{11-4}{11-6}=\frac{7}{5}\)
If (11, 11) a point on this line, other points
(11 + 5, 11 + 7) = (16, 18)
(11 – 5, 11 – 7) = (6, 4)

Question 9.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 3
In the fig: PA, PB are the tangents to the circle.
∠ACB = ∠APB
a) If ∠PAB = x°, then what will be ∠PBA
b) Then prove that ∆PAB is equilateral.
Answer:
a) x°
b) ∠ACB = x°
∠APB = x° = ∠PAB = ∠PBA
∆PAB is an equilateral triangle.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 10.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 4
In the fig: OA = 8 unit
a) Find the coordinates of A.
b) Find the coordinates of B.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 5

Question 11.
A semicircle is rolled up to make a cone of radius 12 cm. Through the apex, and perpendicular to the base, It is cut into two pieces.
a) What will be the radius of the semicircle?
b) What is the slant height of the cone?
c) Which type of triangle is got after cutting it into two as mentioned above?
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 6
b) l = 24 cm
c) Equilateral triangle

Answer any 7 questions from 12 to 21. Each question carries 4 scores. (7 × 4 = 28)

Question 12.
Sum of the first 5 terms of an AP is 320.
Sum of next 5 terms is 395.
a) Write the third term and the 8th term of this sequence.
b) What is the common difference?
c) Find the sum of the next 10 terms of this sequence.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 7

Question 13.
There are 16 mangoes in a basket of which 6 are unripe and others are ripe. Another basket contains 35 mangoes in which 13 are unripe and others are ripe. On the next day, 3 of the unripe mangoes in the first basket became ripe and 7 mangoes of the second basket became ripe.
a) What is the probability that we will get ripe from the first basket?
b) What is the probability that both being unripe if we took one mango from each on the first day?
c) What is the probability that we will get unripe mangoes from the second basket on the day ?
d) What is the probability that one being ripe and other, being unripe, if we took one from each on the second day?
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 8

Question 14.
A boy of height 1.5 m is looking upon a tower at an elevation of 25°. The distance between the boy and the tower is 47 m.
a) Draw a rough figure.
b) Calculate the height of the tower.
[sin 25° = 0.4226, cos 25° = 0.9120, tan 25° = 0.4663]
Answer:
a)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 9
b) tan 25 = \(\frac{A B}{B C}\)
0.4226 = \(\frac{A B}{47}\)
AB = 47 × 0.4226 = 19.86 m
Height of tower = 19.86 + 1.5 = 21.36 m

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 15.
The table shows 53 children in a class sorted according to their heights

HeightNo. of children
140 – 1456
145 – 1508
150 – 15512
155 – 16016
160 – 16511

a) If the children are arranged in ascending order of height which student has median height?
b) Find the median height.
Answer:
Less than 145 – 6
Less than 150 – 14
Less than 155 – 26
Less than 160 – 42
Less than 165 – 53
a) 27th
b) 27th student
lies in the class 155-160 dividing 5 cm among 16 students
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 10

Question 16.
x2 + y2 – 6x – 8y + 9 = 0 is the equation of a circle.
a) Write the coordinates of the circle.
b) Find the radius.
Answer:
a) centre = (-g, -f)
\(=\left(-\frac{(-6)}{2},-\frac{(-8)}{2}\right)=(3,4)\)
b) (x2 – 6x + 9) + (y2 – 8y + 16) = -9 + 9 + 16
(x – 3)2 + (y – 4)2 = 42
Radius = 4

Question 17.
a) Draw a circle of radius 2 cm.
b) Draw a triangle whose two angles are 70°, 60° also its sides touches the circle.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 11

Question 18.
In figure AP, AQ, BC are the tangents to the circle. The perimeter of ΔABC is 70 cm. BP = 10 cm, CQ = 7 cm.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 12
a) Find the length of BC.
b) Find all the sides of ΔABC
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 13

Question 19.
One asks 5 days more to complete a job than the second one. If both of them works together the job will finish within 6 days.
a) If the number of days to finish the job for the second one is x, how many days will be needed for the first one.
b) From a second degree equation and find the no. of days required by each one to complete the job.
Answer:
a) x + 5
b) \(\frac{1}{x}+\frac{1}{x+5}=\frac{1}{6}\)
\(\frac{x+5+x}{x(x+5)}=\frac{1}{6}\)
\(\frac{2 x+5}{x^{2}+5 x}=\frac{1}{6}\)
x2 + 5x = 12x + 30
x2 – 7x – 30 = 0
(x – 10) (x + 3) = 0
x = 10, -3
Time taken by both 10, 10 + 5 = 10, 15

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 20.
In figure AB, AC is tangents to the circle ∠OBC = 30°. Find the following angles.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 14
a) ∠OCB
b) ∠BOC
c) ∠A
d) If ΔPBC is an equilateral triangle find ∠PCAQ
Answer:
a) ∠OCB = 30°
b) ∠BOC = 120
c) ∠A = 60° (180 – 120)
d) ∠PCQ = 60°

Question 21.
P(x) = 4x2 + 6x + k
a) If P(-2) = 0 then write a factor of P(x).
b) Find the value of k.
Answer:
a) x + 2
b) P(2) = 0
⇒ 4 × (-2)2 + 6 × -2 + k = 0
⇒ 4 × 4 – 12 + k = 0
⇒ 16 – 12 + k = 0
⇒ 4 + k = 0
⇒ k = -4

Answer any 5 questions from 22 to 28. Each question carries 5 marks. (5 × 5 = 25)

Question 22.
A conical vessel of base radius 12 cm and height 36 cm contains water up to 9 cm high. After closing the lid the vessel is turned upside down as shown.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 15
a) Find the volume of water in the first figure.
b) Find the volume of vacant space in the second figure.
c) Find the height of the vacant part of the vessel in the second figure.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 16
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 17

Question 23.
a) Write the arithmetic sequence between 100 and 1000 which can be divisible by 7.
b) What is the common difference.
c) What is the last term.
d) Form an algebric expression to find the sum of ‘n’ terms of this sequence.
Answer:
a) 105, 112, 119, …….
b) 7
c) 994
d) \(\frac{n}{2}\) (2f + (n – 1)d)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 18

Question 24.
a) Draw a triangle whose sides are 6 cm, 8 cm and angle between them is 70°.
b) Draw a rectangle whose area is equal to the triangle.
c) Draw another rectangle with side 7 cm and equal area of the first rectangle.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 19

Question 25.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 20
Cartres of the two circles lies on the same line.
AP = 4 cm, CD = 2.5 cm, BF = 7 cm.
a) Find all the lenghts of sides of ∆ABC
b) If the radius of small circle is 3 cm, find the area of ∆ABC
Answer:
a) AB = AP + BF = 4 + 7 = 11 cm
BC = BF + CD = 7 + 2.5 = 9.5 cm
AC = AP + CD = 4 + 2.5 = 6.5 cm
b) r = \(\frac{11+9.5+6.5}{2}=\frac{27}{2}=13.5\)
Area = 3r = 3 × 13.5 = 40.5 cm2

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Question 26.
A(2, 2), B(7, 4), C(5, 6) are the vertices of quadrilateral ABCD. P, Q, R and S are the midpoints of AB, BC, CD, AD.
a) Find the coordinates of P, Q, R, S.
b) Prove that the perimeter of PQRS is AC + BD.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 21
b) PQRS is a parallelogram.
SR || AC. Also SR = ½ AC
PQ || AC. Also PQ = ½ AC
SP || BD, SP = ½ BD
QR || BD, QR = ½ BD
Perimeter of PQRS = PQ + SR + SP + QR
= ½ AC + ½ AC + ½ BD + ½ BD
= AC + BD

Question 27.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 22
In the figure PQ is the tangent, AB is the chord. ∠BAQ = 54°, AB = 8 cm.
a) Find ∠AOB
b) Find the radius of the circle.
c) If AC = BC then find the perimeter of ∆ABC (sin 54 = 0.81, sin 63 = 0.89)
Answer:
a) ∠AOB = 2 × 54 = 108°
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 23
AC = 2 × 4.94 × 0.89 = 8.79 cm
BC = 8.79
Perimeter = 8.79 + 8.79 + 8 = 25.88 cm

Question 28.
When Many opened his social textbooks, he found the product of page numbers in front of him in 1122.
a) If the first-page number is ‘x’, what is the next page number?
b) Form a second-degree equation and find out the page numbers.
c) In other occasions, when he added 6 with the product of page numbers he got 2759. So which are the page numbers…?
Answer:
a) x + 1
b) x (x + 1) = 1122
x2 + x – 1122 = 0
(x + 34) (x – 33) = 0
x = 33
Page numbers = 33, 34
c) x (x + 1) + 3 = 2759
x2 + x + 3 = 2759
x2 + x – 2756 = 0
(x + 53) (x – 52) = 0
x = 52
Page Numbers = 52, 53

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium

Read the mathematical concept carefully and an¬swer the following question. (6 × 1 = 6)

Question 29.
In polygons line joining the opposite vertices are the diagonals. A triangle has no diagonal. A quadrilateral has two diagonal and a paragon five.
The number of diagonals of a polygon written in order is 0, 2, 5, ………..
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 24
This can be expressed in terms of their sides.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 25
Like this, there is a beautiful relation between the number of sides and the number of diagonals. That can be drawn from one vertex of a polygon that is also written in order ………..
No. of sides : 3, 4, 5, …………
No. of diagonals from one vertex : 0, 1, 2, …………
Subtract 3 from the number of sides.
a) How many diagonals can be drawn from one vertex of a hexagon?
b) How many diagonals are there in a hexagon?
c) What is the number of diagonals of a polygon with ‘n’ sides?
d) How many sides are there for a polygon with 35 diagonals?
e) How many more diagonals are there in a polygon with 51 sides than that of a polygon with 50 sides?
f) How many more diagonals are there in a polygon with (n + 1) sides that of a polygon with ‘n’ sides?
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 3 English Medium 26

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium, Kerala SSLC Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Time: 2½ Hours
Total Score: 80 Marks

Instructions

  • Read each question carefully before writing the answer.
  • Give explanations wherever necessary.
  • First 15 minutes is Cool-off time. You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • No need to simplify irrationals like √2, √3, π etc., using approximations unless you are asked to do so.

Answer any three questions from 1 to 4. Each question carries 2 scores. (3 × 2 = 6)

Question 1.
a) Write an arithmetic sequence with 7 as common difference
b) How much should be added with 4th term to get 15th term?
Answer:
a) 1, 8, 15, ………
b) 77 is added

Question 2.
In the picture AC, OB meets at point P. ΔBPC is an equilateral triangle.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 1
a) Find ∠C
b) Find ∠AOB
Answer:
a) ∠C = 60°
b) ∠AOB = 2 × 60 = 120°

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 3.
In ΔABC, ∠90°, BC = 15 cm, sin B = 0.35
a) Construct the figure approximately.
b) Find the length of AC.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 2
AC = 15 × 0.35 = 5.25 cm

Question 4.
The area of a solid sphere is 200 cm2. If we cut and divide it into two hemispheres, what will be the area of the hemisphere?
Answer:
4πr2 = 200 cm2
πr2 = 50 cm2
3πr2 = 3 × 50 = 150 cm2

Write any 5 questions from 5 to 11. Each question carries 3 marks each. (5 × 3 = 15)

Question 5.
The sides of a rectangle are parallel to x and y-axis. The co-ordinates of opposite vertices are (-2, 3), (6, 9)
a) Find the coordinates of the other two vertices.
b) Find the length of diagonals.
Answer:
a) (-2, 9), (6, 3)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 3

Question 6.
A and B are points on a circle of radius 4 cm. O is the centres. ∠AOB = 120°. The tangents from A and B meet at point P.
a) Draw the appropriate figure
b) Find the length of the OP, AP
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 4

Question 7.
P(x) = x2 – 8x + 12
a) Find the value of P(2)
b) Write the factors of P(x)
Answer:
a) P(2) = 22 – 8 × 2 + 12 = 4 – 16 + 12 = 0
b) x2 – 8x + 12 = (x – 6) (x – 2)

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 8.
If 1 + 2 + 3 + ……… + 20 = 210
Find
a) 3 + 6 + 9 + …… + 60
b) 5 + 8 + 11 + ……. + 62
Answer:
a) 3(1 + 2 + 3 + …. + 20) = 3 × 210 = 630
b) 3 + 2 + 6 + 2 + 9 + 2 + ……….. + 60 + 2
= (3 + 6 + 9 + ……. 60) + (2 + 2 + …… 20 times)
= (3 + 210 + 2 × 20
= 630 + 40
= 670

Question 9.
One angle in a rhombus is 120°. One side = 6 cm. To find the length of its diagonal.
a) If ∠PAB = x°, then what will be ∠PBA
b) Then prove that ΔPAB is equilateral.
Answer:
Half of diagonals = \(\frac{6}{\sqrt{3}}\) = 2√3, 4√3
Diagonals = 4√3, 8√3 cm

Question 10.
The base edge of a square prism is 16 cm and height 15 cm. From this a square pyramid of maximum height is cut off
a) What is its maximum height?
b) Find slant height
c) Find lateral surface area?
Answer:
a) h = 15 cm
b) \(\sqrt{15^{2}+8^{2}}=\sqrt{289}\) = 17 cm
c) 2al = 2 × 16 × 17 = 544 cm2

Question 11.
a) What is the slope of the life 3x – 2y – 6 =0
b) Write the coordinates on which the line cuts x and y axis?
Answer:
a) slope = \(-\left(\frac{3}{-2}\right)=3 / 2\)
b) x axis : y = 0
3x – 2 × 0.6 = 0
3x = 6
x = 6/3 = 2
∴ (2, 0)
y axis : x = 0
3 × 0 – 2y – 6 = 0
y = \(\frac{6}{-2}\) = -3
∴ (0, -3)

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Answer any 7 questions from 12 to 21. Each question carries 4 score. (7 × 4 = 28)

Question 12.
A box contains some paper pieces in which the numbers from 1 to 20 are written. If we take one without looking.
a) What is the probability of it being a prime number?
b) Probability of its being a perfect square.
c) What is the probability of being prime or perfect square?
Answer:
a) \(\frac{8}{20}=\frac{2}{5}\)
b) \(\frac{4}{20}=\frac{1}{5}\)
c) \(\frac{12}{20}=\frac{3}{5}\)

Question 13.
The sum of first n terms in an arithmetic sequence is \(\frac{5}{2} n^{2}+\frac{3}{2} n\)
a) What is the first term?
b) Find the common difference
c) Find the sum of first 12 terms.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 5

Question 14.
In a square pyramid, all edges are of the same length. Its height is 12√2 cm.
a) What is the length of its base edge?
b) Find volume.
Answer:
a) Base edge
b) Lateral edge
e) Slant height (l)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 6

Question 15.
P(x) = kx2 – 6x – 5. The reminder got when p(x) is divided by 2 is 3.
a) Find P(2).
b) Find the value of 4.
c) How much should be added to P(x), for (x + 2) to be a factor of P(x)?
Answer:
a) P(2) = 3
b) K × 22 – 6 × 2 – 5 = 3
4K – 12 – 5 = 3
4K = 20
K = \(\frac{20}{4}\) = 5
c) P(-2)= 5 × (-2)2 – 6 × -2 – 5 = 20 + 12 – 5 = 27
∴ K = added – 27.

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 16.
Consider the lines 2x + 3y = 12, x – 2y = -1
a) Find the coordinate at which both the lines meet.
b) Form the equation of the line which passes through this point and the slope ½.
Answer:
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 7

Question 17.
In figure 2 circles meet at the points Q, R. PA = PB
a) Prove PA × PC = PB × PD
b) Prove ∠C = ∠D
c) Prove ABDC is a cyclic quadrilateral.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 8
Answer:
a) PA × PC = PQ × PR = PB × PD
∴ PA × PC = PB × PB
b) If PA = PB, PC = PD
ΔPCD is Isosceles
∠C = ∠D
c) ∴ ABCD is an isoscelless trapezium
∴ ABDC is cyclic

Question 18.
In the figure, the circle with O as center is the circum circle of ∆ABC. ∠A = 50°, ∠B = 65°. AB = 8 cm.
a) Find ∠C.
b) Find the diameter.
c) Find AC, BC. (sin 50° = 0.76, sin 65° = 0.90)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 9
Answer:
∠C = 65°
b) \(2 r=\frac{A B}{\sin C}, 2 r=\frac{8}{0.9}\)
Diameter = 8.89
b) AC = 8.89 × sin 65 = 8.89 × 0.9 = 8 cm or isoscelles triangle.
So AC = AB
BC = 8.89 × sin 50 = 8.89 × 0.76 = 6.75 cm

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 19.
The perimeter of a right triangle is 40 cm. The hypotenuse is 17 cm.
a) What is the sum of the other two sides?
b) If one side is x what is the other side?
c) Find the length of both sides.
Answer:
a) 23
b) 23 – x
c) x2 + (23 – x)2 = 172
x2 + x2 – 46x + 529 = 289
x2 – 23x + 120 = 0
Value of x = 15 cm.
Sides = 8 cm, 15 cm, 17 cm

Question 20.
P(x) = 2x3 – 7x2 + ax + b
a) If x – 1, x – 3 are factor of P(x) find P(1), P(3)
b) Find the value of a, b.
c) Find the third factor of P(x)
Answer:
a) P(1) = -5 + a + b = 0
P(3) = -9 + 3a + b = 0
b)
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 10
c) 2x3 – 7x2 + 2x + 3
3rd factor (2x + 1)

Question 21.
From a hemisphere, a square pyramid of maximum size is cut off. Its height is 9 cm.
a) What is the radius of the hemisphere?
b) What is the base edge of the square pyramid?
c) Find the volume of the square pyramid.
Answer:
a) 9 cm
b) \(\frac{18}{\sqrt{2}}\) or 9√2 diameter is the diagonal of square.
c) Volume = \(\frac{1}{3} \times(9 \sqrt{2})^{2} \times 9\) = 486 cm3

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Answer any 5 questions from 22 to 28. Each question carries 5 marks. (5 × 5 = 25)

Question 22.
Consider the arithmetic sequence 4, 7, 10, 13, ……..
a) Write its algebraic expression.
b) Is 169 a term of this sequence?
c) Prove that the square of any term of this sequence is also a term in this arithmetic sequence.
Answer:
a) 3n + 1
b) Yes 169 = 3 × 56 + 1
c) (3n + 1 )2 = 9n2 + 6n + 1
If we divde with 3 remainder is 1.
Square of any term is also a term in this sequence.

Question 23.
In ΔABC. AB = 6 cm, AC = 7 cm, ∠A = 70°
a) Draw the triangle and draw a rectangle of the same area.
b) Construct a square of equal area to the triangle.
Answer:
a) Draw the triangle, then draw its height, draw its perpendicular bisector. Taking the half of height and base complete the rectangle.
b) Then extend its breadth along with its length. Find its midpoint complete the semicircle. Draw a perpendicular from the end of the length. Taking that long to complete a square.

Question 24.
The area of a cone is 628 cm2 slant height is 17 cm.
a) Find its radius.
b) Find volume.
Answer:
a) πr (R + r) = 628
⇒ πr (17 + r) = 628
⇒ r(17 + r) = \(\frac{628}{3.14}\) = 200
⇒ r2 + 17r = 200
⇒ r2 + 17r – 200 = 0
⇒ r = 3 and r = -25
Radius = 8 cm
Height = \(\sqrt{17^{2}-8^{2}}\) = 15 cm.
b) Volume = \(\frac{1}{3} \pi \times 8^{2} \times 15=320 \pi \mathrm{cm}^{3}\)

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 25.
The daily wages of workers in a factory is given in the table.

Daily wage

No.of workers

200 – 3003
300 – 4005
400 – 5006
500 – 6008
600 – 70010
700 – 8007
800 – 9005
900 – 10003

a) If the workes are arranged according to their wages. Which members comes as the median?
b) What is the wage of the 23rd member?
c) Find the wage which comes as the median.
Answer:
300 – 3
400 – 8
500 – 14
600 – 22
700 – 32
800 – 39
900 – 44
1000 – 47
a) Coolie of 24th Man
b) 600 + 5 = 605
b) 605 + 10 = 615

Question 26.
Construct an equilateral triangle of side 6 cm and draw its incircle.
Answer:
Construction
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 11

Question 27.
A circle having the centre (3, 4) passes through the origin.
a) What is the radius?
b) It one point on the circle is (x, y) find the relation between x, y
c) Check whether (-2, 1) a point on the circle?
Answer:
a) \(r=\sqrt{3^{2}+4^{2}}=5 \text { unit }\)
b) \(r=\sqrt{(x-3)^{2}+(y-4)^{2}}\)
⇒ (x – 3)2 + (y – 4)2 = 52
⇒ x2 + y2 – 6x – 8y = 0
c) (-2)2 + 12 – 6 × (-2) – 8 × 1
= 4 + 1 + 12 – 8 ≠ 0
-2, 1 is not a point on circle

Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
The chord BD is perpendicular to the diameter AC. Find the angles.
Kerala SSLC Maths Model Question Paper 2 English Medium 12
a) ∠BAC
b) ∠BCD
c) ∠ADC
d)∠CDM
e) ∠BAP
Answer:
a) ∠BAC = 20°
b) ∠BCD = 140°
c) ∠ADC = 90°
d) ∠CDM = 70°
e) ∠BAP = 140°

Read the mathematical concept carefully and answer the following question. (6 × 1 = 6)

Question 29.
An arrangement of data in rows and columns. Using numbers is known as a matrix. Usually, the matrix is represented by English capital letters.
If a matrix contains 2 raw and 3 columns has an order of 2 × 3. It can be read as ‘2 by 3’ and is represented by 2 × 3. If you say an order say the number of rows, then namber of columns. For example
\(A=\left[\begin{array}{ll}
1 & 2 \\
4 & 5 \\
7 & 8
\end{array}\right]\) order of this matrix is 2 × 3
If the number of rows, and number of columns are different. It is known as rectangular matrix. It both are same then it is square matrix. If the order of matrices are same men it can be add, subtract, ….
for example \(A=\left[\begin{array}{ll}
2 & 4 \\
6 & 8
\end{array}\right] B=\left[\begin{array}{ll}
3 & 5 \\
7 & 9
\end{array}\right]\)
\(A+B=\left[\begin{array}{ll}
2+3 & 4+5 \\
6+7 & 8+9
\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}
5 & 9 \\
13 & 17
\end{array}\right]\)
we can do the subtraction also like this.
a)
\(A=\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right]\)
i) Write the order of A
ii) Which type of matrix is A?
b) If B has ‘m’ rows as ‘n’ columns write the order of B
c) If \(C=\left[\begin{array}{lll}
1 & 2 & 3 \\
4 & 5 & 6
\end{array}\right], D=\left[\begin{array}{ccc}
7 & 8 & 9 \\
10 & 11 & -12
\end{array}\right]\)
i) Find C + D
ii) Find D – C
d) If the matrix X has an order 4 × 5, y has an order 4 × 5 what will be the order of x + y
Answer:
a) i) 3 × 2
ii) Square matrix
b) m × n
c) \(\mathrm{C}+\mathrm{D}\left[\begin{array}{l}
8,10,12 \\
14,16,18
\end{array}\right] ; \mathrm{C}+\mathrm{D}=\left[\begin{array}{l}
6,6,6 \\
6,6,6
\end{array}\right]\)
d) 4 × 5