HSSLive Plus Two Study Material / Question Bank Kerala

HSSLive.Guru providing HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Higher Secondary SCERT Plus Two Study Material, Question Bank, Quick Revision Notes, Chapter Wise Notes, Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers, Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus in both English Medium and Malayalam Medium for Class 12. Students can also read NCERT Solutions.

HSSLive Plus Two Study Material / Question Bank Kerala

HSSLive Plus Two Previous Year Question Papers and Answers Kerala

Here HSSLive.Guru have given HSSLive Higher Secondary Kerala Plus Two Previous Year Sample Question Papers with Answers.

HSSLive Kerala Plus Two Notes Chapter Wise Kerala

Here HSSLive.Guru have given HSSLive Higher Secondary Kerala Plus Two Chapter Wise Quick Revision Notes.

HSSLive Plus Two Chapter Wise Questions and Answers Kerala

Here HSSLive.Guru have given HSSLive Higher Secondary Kerala Plus Two Chapter Wise Questions and Answers.

HSSLive Plus Two Chapter Wise Previous Year Questions and Answers Kerala

Here HSSLive.Guru have given HSSLive Higher Secondary Kerala Plus Two Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers.

Plus Two History Notes Chapter Wise HSSLive Kerala

Plus Two history Notes Chapter Wise HSSLive Kerala

HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two History Notes Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium are part of SCERT Kerala HSSLive Plus Two Notes. Here HSSLive.Guru has given Higher Secondary Kerala Plus Two History Chapter Wise Quick Revision Notes based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala
Text Book NCERT Based
Class Plus Two
Subject History
Chapter All Chapters
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two History Notes Chapter Wise

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two History Notes Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. If you have any query regarding Higher Secondary Kerala Plus Two History Chapter Wise Quick Revision Notes based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Challenges of Life

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Challenges of Life Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Challenges of Life

“Be the change you want to see in the world.”

– Mahatma Gandhi

Challenges of Life About The Unit

Teenage is the period of dreams and hopes, enthusiasm and adventure. It is the most appropriate time to develop different views of life and to understand the challenges of the world. In this unit we will see the lives and attitudes of people who have made contributions to the society in their own ways. Definitions of success have changed. Success is not about just making money. It is about pursuing excellence to make a difference in the society. The unit introduces the concept of ‘entrepreneurship’ and emphasizes the dignity of labour.

The Unit has an interview with a young entrepreneur, a personal story and a poem. Irfan Alam tells us how concepts of business can be used for a social cause successfully. ‘Didi’ tells us how a 19-year old girl mad a difference in the slums of Mumbai. The ‘Stammer’tells us how something looks different when viewed from a different point.

Let’s Begin

Look at the following cartoon strip, Can you build a story on them?
Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Challenges of Life 1

Question 1.
Use your imagination to develop a story in the above comic strip. Make sure to give your story a beginning, a climax (turning point) and an ending. You can add details about the setting of the story (time and place) and the characters (name, profession, personality traits etc.) Discuss your ideas with your partner and modify your story. Now narrate the story to your class. Have fun!
Answer:
Gopal worked as a chef in a restaurant. He prepared delicious meals for the customers and people came to the restaurant to enjoy Gopal’s food. He was a happy with a loving wife and a darling daughter.

It was Monday the 10th of May 2014. As usual Gopal went to his restaurant to do his work. He was summoned to the office of the Manager. Gopal got the shock of his life when his manager told him that he was fired from his job as he got another trained chef in his place. Gopal did not wait to argue with the rude manager, who dismissed him from service without any notice or any valid reason.

With a sad heart Gopal was walking back home thinking what he would to make a living. He was passing by the local bus stop. There were many people waiting for the bus. Suddenly he saw a bird sitting on an electric wire with a straw in her beaks. It was trying to build a nest. An idea suddenly occurred to him: “Why don’t I begin a restaurant here?” There was an empty shop nearby which he could get on rent. The problem was money.

He went home and told his wife what happened. She was an understanding wife. She immediately took out her bangles and told him to pawn them to get money to start a small restaurant. He was reluctant to take the bangles. But she insisted. He went to the local financiers and got a loan. With the loan, he started “Gopal’s Food Comer” near the bus stop. Gopal’s Food Comer became very popular within days. Soon he got the bangles back and bought a couple more for his wife. The Food Corner soon developed into a big restaurant with a lot tables and chairs for customers. Even as Gopal is sitting on the Manager’s chair, he has not forgotten his past.

Question 2.
Comment on the following quotes:
Answer:
a) “If plan A didn’t work, the alphabet has 25 more letters! Stay cool!”
This is a very positive and optimistic quote. Sometimes people feel very disappointed when their plan fails. They feel sad and disappointed as if the whole world has crashed. The quote tells us that if a plan has failed there are other plans you can pursue. There can be plan A, plan B, plan C, etc. A is just one letter in the alphabet. There are 25 more! So be cool and don’t get worried.

b) If you don’t build your dream, someone will hire you to help build theirs. ”
All people, especially the youths, have dreams. But often we are afraid to build them for fear of failure. That is why many educated people look for government jobs because they feel secure there. But if you are intelligent and adventurous try to build your own dream. Bill Gates and Mukesh Ambani had big dreams. They hired people to build their dream. So instead of working for others to realize their dreams, be courageous and be an entrepreneur, building your own dreams.

Question 3.
Can you find more quotes on success? Collect them and write them on the chart to display in the classroom.
Answer:

  • Where there is a will there is away.
  • Rome was not built in a day.
  • No pain, no gain.
  • Nothing ventured, nothing gained.
  • Success favours the lion-hearted.
  • Success is not final, failure is not fatal; it is the courage to continue that matters.

Read And Reflect

Question 1.
Most of the teenagers dream big. Some of them pursue their dreams, choosing a different path from others. They plan their own route of life. Success is for those who think big and act differently.

Question 2.
Have you heard about ‘entrepreneurship’. Meet an entrepreneur who changed the lives of many people through his innovative enterprise. Here is an interview with him.

Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 2 Rice (Poem)

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 2 Rice Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 2 Rice (Poem)

Read And Respond (Text Book)

Rice Poem Appreciation Hsslive Chapter 2 Question 1.
Of all the memories of his homeland, the narrator thinks of rice’ first. What does this show?
Answer:
It shows his extreme love for rice. He is a rice eater. For the last 4 years he has been eating chapattis. Now he is craving for rice.

Rice Poem Summary In Malayalam Chapter 2 Question 2.
What are the memories of the narrator about the paddy cultivating season?
Answer:
He remembers his father in the fields below his house. He is wearing a handloom dhoti stained with yellow mud. He is excited about the water of the Varanganal canal. He also remembers his little brother carrying the tender saplings to be planted where the ploughing is done. On the dyke baskets full of seeds are kept. There is the noise of shouting as the oxen draw the plough in the field.

Plus Two English Rice Appreciation Chapter 2 Question 3.
The narrator wants the train to move a little faster. What does this tell us about his feeling for his native village?
Answer:
It tells that he loves his village dearly. He has been missing it for long. He wants to reach it as quickly as possible. We see his nostalgic feelings here.

Appreciation Of The Poem Rice Plus Two English Question 4.
What changes in the native village does the narrator notice on his return.
Answer:
There are many changes in his native village. The palm-thatched houses are gone. There are only rubber plants there. There are no rice fields any more. There is no noise of people below. No shouts of ploughing. The whole field is planted with areca nut palms. In the corner, along the canal, there are the dealwood trees which were not there before.

Plus Two English Chapter Rice Appreciation Chapter 2 Question 5.
Rubber plants have taken the place of paddy. What does this imply?
Answer:
It implies that food crops are replaced by cash/commercial crops. People don’t any more cultivate their favourite varies of rice like athikira, modan and vellaran. Now they survive on their rations which consist of wheat.

Plus Two English Chapter Rice Summary Chapter 2 Question 6.
“Only fools turn to rice farming for gain.” Why does the father say so?
Answer:
The father says so because nobody promotes the farming of rice. Rice farming was quite inconvenient and the farmer gained nothing. Rubber brings better money. The government gives rice to those who have no paddy fields.

Plus Two English Textbook Malayalam Translation Question 7.
What does the ship of the sky represent?
Answer:
It represents the aeroplane, as the ship of the desert represents the camel.

Plus Two Rice Poem Appreciation Chapter 2 Question 8.
“Can we get some husk from the Centre, too, to make toys with it?” Bring out the satire in these lines.
Answer:
The poet had gone to North India and did a 4-year research on making toys with husk. He got a doctoral degree at the end of his research. Now he comes back to Kerala to find out that there is no more rice cultivation here and consequently no husk to make toys with. To make toys with husk, he has to get husk from the Centre! He did the research to help the State to find employment and. income. What use the State will have now with his doctorate?

Think And Write

Plus Two English Rice Poem Appreciation Chapter 2 Question 1.
Why does the narrator feel confused as he walks home?
Answer:
The narrator feels confused as he walks home because things were quite different from the state he had left them before he went to North India for his research that took him 4 years. The palm-thatched houses that were in the distance had gone. All around him he sees rows of rubber plants on the ridge. They have grown twice his height. He used to see modan and vellaran there in the past. Now nothing. So he is confused.

Plus Two English Rice Summary Chapter 2 Question 2.
Why does the father wear a contented look?
Answer:
The father wears a contented look because he is excited about the water of the Varanganal canal. He is getting enough water from the canal so that he can start his planting. He is happy with his work.

Rice Poem Questions And Answers Chapter 2 Question 3.
What changes have occurred in the lifestyle of the farmers when they shifted from food crops to cash crops?
Answer:
Their life has become comparatively easy. They don’t have to struggle in the field wearing wet and muddy clothes. They are happy that they have stopped producing food crops. It was quite inconvenient. The farmer gained nothing. Cash crops bring more money and life is better. They feel good times have come. But they have to eat wheat instead of their favourite varieties of rice.

Plus Two English Rice Notes Chapter 2 Question 4.
Read the lines “My father says ……….. quite inconvenient” (Page 118).
Cite other instances of satire in the poem.
Answer:

  • “Only fools turn to rice-farming for gain.”
  • “The government gives rice to those who don’t have paddy fields.”
  • The narrator wants to eat athirika rice but his younger brother is bringing the ration for the household which consists of only wheat!
  • The Chief Minister flying like an arrow to the Centre to clamour for more gains.
  • Can we get some husk from the Centre, too, to makes toys with it?” This is the bitterest satire because he has a doctorate on making toys with husk.

Plus Two English Poem Rice Summary Chapter 2 Question 5.
The poem is a contrast between expectations and reality. Prepare a write-up substantiating this.
Answer:
The poem is definitely a contrast between expectations and reality. The narrator goes to North India to do a research on making toys with husk as there is a lot of husk in Kerala because of the huge amount of paddy produced at that time. He spends 4 years and gets a doctorate. Naturally he has plans to use his knowledge and expertise to make toys from husk and thus generate employment opportunities for others. But when he comes back with his doctorate what does he see? The paddy fields have been converted to rubber plantations. No husk!

He is tired of eating chapatti day after day and he longs to eat his favourite rice when he comes home. What does he see? His younger brother brings wheat as the ration for the whole family. Now he has to continue eating chapatti!

Plus Two English Rice Summary In Malayalam Chapter 2 Question 6.
Comment on the style of writing of the poem.
Answer:
The poem is written in a colloquial style. The poem is a translation from the Malayalam original. A number of Malayalam words are used in the poem. These words will not be understood by foreigners even with some explanations as they would not even know the various varieties of rice that we cultivate here. Such words are ‘athirika’, ‘modan’ and ‘vellaran’.

The imagery is quite good. The picture of the father wearing a mud-stained dhoti and working in his field is very touching. We see the ploughing scene. We can see the rubber trees on the ridge and dealwood trees along the canal. Then we see another picture of the father sitting and watching workers fixing the machine for making rubber sheets. We see the little brother of the narrator running in with the ration and tripping and falling down scattering the wheat he has brought. We see the aeroplane carrying the Chief Minister, flying to the Centre, to clamour for more grain. He is flying over the cash crops.

The stanzas are irregular – sometimes 4 lines, sometimes 5 lines and there are three 6-line stanzas. There is also a 2-line stanza in the end. It is a prose- poem. Being a satirical poem, the style is simple, direct and lucid and it suits the theme.

Rice (Poem) Edumate Questions and Answers

Plus Two English Rice Short Summary Chapter 2 Question 1.
“… only fools turn to rice-farming for gains”
Do you agree with this idea expressed by the father in the poem Rice? Express your opinion/suggestion in three or four sentences. You may use expressions like ‘I think…, I feel…, I suggest…, In my opinion…’
Answer:
I think the father is wrong here. I feel that saying that only fools turn to rice farming is an insult to the rice farmers who work hard to give us rice to eat. I suggest that the father should have told his son that any job is good provided one does it well. He should have given importance to the principle of dignity of labour. In my opinion rice farming is a good way of earning one’s livelihood and also a way of making good profits. My neighbour is a rice farmer and he is very rich and he lives in style in a palatial bungalow, with a pair of cars and a few servants working for him every day.

Question 2.
a) The poet in Rice finds his place totally changed in four years. What are the major changes mentioned by the poet?
b) Describe a place in your locality elaborating the changes it has undergone within a short period of time.
Answer:
a) The poet in “Rice” finds the place totally changed in four years. The palm thatched houses are gone. There are only rubber plants now. There are no rice fields any more. There is no noise of people ploughing. The whole field is planted with areca nut palms. In the corner along the canal there are the dealwood trees which were not there four years ago.

b) My locality has undergone many changes in a short time. Mine was a village. In the junction there were a few shops. A grocery shop, a tea shop, a shop that sold tobacco, beedi, cigarette and ‘paan’, a stationery shop where one bought his pen, pencil, notebooks etc. There was also a barbershop. In the tea shop there would be some people all the time discussing all the things under the sun – from the foreign policy of Donald Trump to the love affair of a local boy and girl. But all this is gone.

Now there is a huge shopping mall there. If one left the place a couple of years ago and came back only now, he would not even recognize the place. So many changes have taken place in my locality.

Question 3.
Much of our water bodies are polluted by industrial waste and toxic chemicals and fertilizers from farmlands. Prepare an essay describing the increasing rate of water pollution in our state.
(Hints: reason for pollution – impact of pollution – remedial measures etc.)
Answer:
Water covers two-thirds of the Earth’s surface, with over 97% present in the oceans and less than 1% in freshwater streams and lakes. Water is also present in the atmosphere in solid form in the polar icecaps and as groundwater in water-bearing rocks deep underground. Water is called a universal solvent because many things get dissolved in it.

Water pollution may be defined as any chemical or physical change in water, harmful to living organisms. It can occur through natural processes. For example, water can be polluted by sediments produced by natural erosion. Water bodies get polluted as they receive a lot of waste produced by human activity. This waste is discharged directly into the water bodies by sewers or pipes from factories and washed down from agricultural or urban areas, especially after heavy rains.

Sources of pollution may be domestic, agricultural or industrial. In the underdeveloped and developing countries human and animal waste and sediments from defective agricultural and forestry practices are the main pollutants. In developed countries, industrial pollutants such as toxic metals and organic chemicals add to the water pollution. This is more dangerous than the pollution caused by human and animal waste.

Water pollution is caused by different things. They include excessive plant nutrients, acidification by acid rain and acid mine drainage, organic compounds containing chlorine like DDT and other pesticides, oil getting into water sources through drilling or accidental spillage from oil tankers, the discharge of huge quantities hot water into water bodies causing thermal pollution, fluoride and arsenal pollutants. Now the question comes how can we prevent water pollution? If the water is polluted people and animals easily become sick and die. But we can do certain things to prevent or reduce pollution. First of all industries should not be allowed to discharge untreated chemicals into water bodies, especially rivers and lakes.

Secondly, the domestic sewage system should be designed in a scientific manner. Thirdly, Underground water can be saved from pollution if the land is not exposed to pesticides and other industrial chemicals. Farmers should be encouraged to do organic farming instead of using a lot of artificial fertilizers, pesticides and other such things that pollute the soil and later get washed into the water bodies.

Question 4.
In connection with the activities of the Haritha Keralam project, the Nature Club of your school has organized a programme for planting trees in the campus. You are asked to deliver a speech on the importance of preserving nature and natural resources. Draft the speech you would like to present there.
Answer:
Respected Principal, dear teachers and friends,
As you are aware in connection with the activities of the Haritha Keralam Project, the Nature Club of our
School has organized this programme for planting trees in the campus. Ralph Waldo Emerson once said, “Nature never hurries, atom by atom, little by little, she achieves’ fier work.” He is very right when we think how the trees grow taking their time to reach their full status as trees. Before a tree becomes a full-fledged tree it passes through many stages – seed, seedling, sapling and then tree. Some trees take years to become real trees. But look at man! How cruelly he cuts them down in just a few minutes to use it as fuel, for furniture work, construction works and even to make paper. Sometimes man destroys entire forests to convert them into farmlands or to make factories and residential areas. Large scale deforestation brings about climatic changes. Even in Kerala there are climatic changes because of the large scale destruction of forests.

Trees absorb the carbon dioxide in the atmosphere and supply us oxygen. They prevent the soil from eroding. They help in blocking the clouds and bring rain. They supply us a lot of forest products like honey, wax and different kind of herbs and roots. Nowadays forests are converted into National Parks attracting tourists from all over the world. That way also, trees bring us money. Thus forests help us in so many ways and so destroying them will be suicidal.

We all should emulate Wangari Maathai, the Kenyan lady and the Nobel Prize Winner, who led a crusade against deforestation. She wanted each person to plant some trees as his duty to help himself and also posterity. In India we had the Chipko Movement. When the contractors came to cut down the trees, the women from the locality rushed to the forest and stood near the trees embracing them. Chipko in Hindi means embrace. The men who came to cut down the trees had to go back because of the people embracing the trees.

John Keats, the famous English Romantic poet said, “A thing of beauty is a joy forever.” I believe a tree is a thing beauty and we should do our best to preserve our trees and plant new ones. Today let’s pledge that each one of us will plant at least ten trees. Remember it Is not enough to plant trees, but make sure that they grow by giving the trees adequate care.

Let’s make our campus green and contribute our share to make the earth green.
Thank you all!

Question 5.
Read the following line from the poem Rice and answer the given question.
Handloom dhoti stained with yellow mud’
What does this line imply?
Answer:
“Handloom dhoti stained with yellow mud” – This line describes a farmer working in the field. He is wearing a handloom dhoti. The field is full of muddy water and since he is working in it, his dhoti is stained by the muddy water, ft implies the hard work of a farmer.

Question 6.
The Nature Club of your school wishes to visit the Botanical Garden at Thiruvananthapuram. Draft a letter to the Director of Botanical Garden, Thiruvananthapuram seeking permission to visit the garden and to enquire about their research projects on food crop cultivation.
Answer:
The Secretary
Nature Club
NSSHSS, Pullur
7 June 2017

The Director
Botanical Garden
Thiruvananthapuram

Dear Sir,
Sub: Permission to Visit the Botanical Garden
The Nature Club Members of this school want to visit the Botanical Garden as part of their educational tour. We are 35 in number, including two teachers. We would lie to visit the place on Saturday the 25* of this month, from 10.00 a.m. We also want to make some enquiries regarding your research projects on food crop cultivation because we also want to do some agricultural production in our school. It has a lot of land which could be used for the cultivation of food crops.

Thanking you and hoping to get your positive reply very soon,
Geeta Sankar
Secretary

Question 7.
Reads the lines from the poem ‘Rice’.
Son, we’ve stopped working on all the rice.
It was quite inconvenient.
Now, answer these questions.
a) ‘all the rice’ means ………..
b) What does it tell us about the farmers?
(Hints: change in attitude-lifestyle-profit motive-job preferences etc.)
Answer:
a) Different type or rice/Everything in connection with rice cultivation.
b) It tells that there is a change in the attitude of the farmers. Their life style has changed. They are now driven by the profit motive. They are also reluctant to work in the fields as such work makes their bodies and clothes covered with mud.

Question 8.
The bar diagram shows the production (in tonnes) of wheat, rice, coarse grains and oilseeds of different countries. Analysefit and prepare a write-up.
Answer:
Foodgrain And Oilseeds Production In The world
A study was conducted in April 2011 to see the production rate of wheat, rice, coarse grains and oil seeds in countries like India, the USA, China and the rest of the world. The study has shown the following results.

The highest rate of wheat production per hectare went to China with 4.7 tonnes per hectare. It was followed by the USA with 31.1 tonnes. India and the rest of the world were equal with 2.9 tonnes each. In the case of rice, the USA had the highest rate with 7.5 tonnes per hectare. China came second with 6.7 tonnes. India had only 2.2, whereas the rest of the world produced more than India with 4.3 tonnes per hectare.

Coarse grains had a different story to tell. USA and China were equal in this regard with 9.0 tonnes per hectare. The rest of the world had 3.5 whereas India had the lowest with just 2.5 tonnes.

In oil seeds, USA topped with 2.7 closely followed by China with 2.1. India came third with 1.2 . Quite strangely the rest of the world did not have any oil seeds production at all.

Question 9.
“Can we get some husk from the Centre, too, To make toys with it? I don’t know.”
The poem ‘Rice’ ends with these sarcastic lines. Do you think the poem is a satire? If so, what does the poet try to satirise? Consider the poem as a satire and prepare a paragraph on your views.
Answer:
Chemmanam Chacko’s “Rice” is not just a satire but a biting satire. It shows the greed of some people and how they misguide farmers to change their crop from rice to cash crops like rubber. We can’t eat rubber! For our rice we have to depend on our neighbouring States and the rice we get is contaminated in so many ways. The height of the satire is that the boy went to North India to get his doctorate degree by researching the uses of husk. He spent 4 years there researching on the topic of making toys with husk.

Because his father is a farmer producing rice, there would be plenty of husk even in his own house to work with. But when he comes back with his doctorate degree what does he see? The rice fields have been converted to rubber plantations. Where will he get the husk now? Maybe he will ask the Central Government to give him some husk to make toys! His four years’ research is rendered useless now!

Activity – I: (Critical Appreciation)

Prepare a critical appreciation of the poem in the light of your responses to pie questions above.
Answer :
The poem “Rice” written by Chemmanam Chacko’ and translated by Prof. Ayyappa Paniker is a superb satire hitting hard at the greed of some farmers here. The poem is laced with scorn and sarcasm. The son of a rice farmer goes to North India to do a research on making toys with husk. He works hard for four years, eating chapatti day after day, and finally succeeds in getting a doctorate. He must have thought of doing research on the possibilities of husk because as the son of a rice farmer he had plenty of husk at home and also in the homes nearby. By using husk for toy making, a lot of people could find employment in a state notorious for unemployment.

But then there is the anticlimax. When the son returns home with his well-earned doctorate on making toys with husk, there is no husk at all in his house or around. Farmers had shifted to cash crops, especially rubber, as they found rice cultivation is inconvenient and non- profitable. Moreover, a lot of incentives were given by promoters to cultivate cash crops. The son finds his father watching people setting up a machine for making rubber sheets. All the paddy fields are gone and in their place what he sees are rubber trees and dealwood trees.

There is biting sarcasm in the description of the Chief Minister flying to the Centre to request for more food grains to feed the people here. There is no more rice to eat. People have to eat wheat. The son comes home after four 4 years with a desire to eat his favourite ‘athirika’ rice. But his desire will remain an unfulfilled desire as he too has to eat the wheat that is given to the household as ration. And his doctoral degree? How can he find husk to make toys?

I would not call it an exquisite poem comparable to the poems of Wordsworth, Coleridge, Shelley or Keats. But it can stand comparison with the poetry of Alexander Pope who excelled in satire. The poem has excellent imagery. The poet has used a number of Malayalam words in the poem. The language is colloquial. The stanzas of the poem are irregular – ranging from 2 lines to 6. It is a prose-poem. Being a satirical poem, the style is simple, direct and lucid and it suits the theme. Chemmanam Chacko has done a good job in showing how the farmers have changed from simple people to shrewd commercially minded people.

Activity – II (Write-up)

Chemmanam Chacko is a master satirist who has fought many a battle with the system through his writings, laced with scorn and sarcasm. He says, ‘Socio-political sphere is much meek and limited compared with earlier times. Society has changed, and, with it, have the mass sensibilities.’ Consider his poem ‘Rice’ as a satire on the farmers who are forced to switch to cash crops when the market for food crops fell. Prepare a write-up.
Answer:
Chemmanam Chacko is very right in observing that society has changed and with it the mass sensibilities have also changed. Chacko was born in 1926, when Kerala was very much an agricultural land. People cultivated mainly food crops. Hardly anything was brought from outside. This situation continued until the 1960s and 70s, when there was an exodus of Kerala people, especially the youth, to the Gulf Countries, America and Europe.

In most families in Kerala there will be at least one member who will be working abroad. These people working abroad send money to their parents and relatives at home. Soon the Kerala farmers stopped working hard on their farms. Often they left them without cultivating because money was coming from outside and they could buy their food.

Many farmers started cultivating cash drops, especially rubber. As we saw in the poem, rice cultivation is inconvenient and non-profitable. We all have heard the saying that Indian agriculture is a gamble on the monsoons. Once we change into cash crops we are not so heavily dependent on the monsoons. But crops like rice heavily depend on the rains. If there is too much rain, there is a problem. If there is too little rain, there is a problem. If the rains don’t come in time, there is a problem. So rice farmers started shifting to cash crops. There were many promoters, including the government, who encouraged cash crops.

The glitter of money was very tempting to our rice farmers. Farmers can’t go into the fields well-dressed and they can’t even keep their body clean all the time as they have to work in the muddy fields. Their love of luxury also made the rice farmers either quit or shift to other cash crops. The results are obvious. Kerala State has become a Consumer State. Today we get our food grains, vegetables and fruits from neighbouring states. We can’t blame the farmers. We all want to catch the fish without wetting our fingers. Hard work is no more considered a virtue. One who makes quick money will be considered a successful and smart person. No wonder, the farmers also want to be smart!

Activity – III: (Paragraph writing)

Instead of a system of values, we have the market ruling us, making-decisions for us. Consider this statement in the light of the poem ‘Rice’ by Chemmanam Chacko.
Answer:
These days we are not ruled by any system of value, but by the market. The market decides what we should eat, what we should drink and what we should wear. It even decides how we should worship, and how we should behave in our families. In the past people cultivated food crops and most of the things they consumed came from their farms. But today we survive on fast foods.

Fashion Designers decide what we should wear, Soft Drink companies decide what we should drink. Our worship is often controlled by Tour Operators who organize tours to places of Pilgrimage. The Gold and Diamond merchants decide how we should show our love to the family members by giving what gifts on which occasion. Marriages are controlled by videographers! Markets rule us and we do as they dictate. Even our religious festivals have become occasions for discount shopping.

Read And Reflect

You have now understood the importance of protecting the world around us. Will-this be enough? Can a society survive without ensuring that its members have a healthy life style? Won’t it be dangerous if people surrender themselves to different kinds of addiction? Let’s find out.

Rice (Poem) About the Poet

Prof. Chemmanam Chacko was born in 1926, at Mulakulam in the erstwhile Travancore. He is a popular poet in Malayalam. He is a master satirist and he is fond of poking fun at the trivialities of people and their customs.
Rice Poem Appreciation Hsslive Chapter 2

Rice (Poem) About the translator

Prof. K. Ayyappa Paniker (1930-2006) is a poet, literary critic, an academic and a famous scholar. He is pioneer of modernism in Malayalam poetry and his book “Kurukshetram” is a turning point. He taught English in various colleges and universities. He retired as Director, Institute of English, University of Kerala.
Rice Poem Summary In Malayalam Chapter 2

Rice (Poem) Meaning Of The Poem in English

Stanza 1: After four years of research in North India, I return home. I have received a doctoral degree. I also received a lot of praise for my work on making toys with husk. I am bored with eating chapatti every day and now I want to eat a meal of athikira rice (a variety of rice popular in central Kerala).

Stanza 2: When I get back home, it will be the planting season. My father is in the fields below our house. He is wearing a handloom dhoti stained with yellow mud. He is excited about the water of the Varanganal canal. He will greet me amidst the shouts of ploughing with several oxen.

Stanza 3: The oxen will stop when they see me walking with my suitcase. There is a smile coming to my father’s lips and he does not show it. From the field itself he asks me when I started my journey from there.

Stanza 4: My little brother is carrying the tender saplings to be planted where the ploughing is done. When he sees me he will run and shout so that the people at home can hear him, saying “Mother, brother has arrived.”

Stanza 5: I walk carefully along the dyke so that I don’t upset the baskets kept there. They are full of seed. At last I reach home. Mother has drained the well-cooked rice.

I tell the train to run faster so that I can get home quickly and eat to my satisfaction.

II (Page 116)
Stanza 6: The bus stops on the road close to my house. When I left the place palm-thatched houses could be seen in the distance on the right side. But now there is nothing. There are only trees. The place has changed completely.

Stanza 7: All around me I see rows of rubber plants on the ridge. They have grown twice my height. I used to see modan and vellaran (varieties of paddy) here. I am confused even about the path leading to my home.

Stanza 8: There is no noise of people below. No shouts of ploughing. The whole field is planted with areca nut palms. In the corner, along the canal, there are the dealwood (wood that is soft and easy to saw, usually used for making packing cases and boxes) trees.

Stanza 9: I get into the house. On the southern side, my father is watching workers fixing up the machine for making rubber sheets. He looks happy and contented.

Stanza 10: My father tells with some pride that he has stopped producing rice. It was quite inconvenient. The farmer gained nothing. Only fools will try rice-farming for any gain. Rubber money is better. Good times have come. The government gives rice to those who don’t have paddy fields.

Stanza 11: My small brother runs to meet me. I am eager to eat a full meal of athikira rice. He is carrying the rations for the entire household. He trips over something and scatters the wheat all over the yard.

Stanza 12: A plane is flying above us. It is going north. The noise of the plane drowns my brother’s loud cries. The Chief Minister is flying to the Centre to get more grains. He is flying above the cash crops which are now growing like trees. No one promotes the farming of rice here.

Stanza 13: Can we get some husk from the Centre to make toys? I don’t know.

Rice (Poem) Meaning Of The Poem in Malayalam

Plus Two English Rice Appreciation Chapter 2
Appreciation Of The Poem Rice Plus Two English
Plus Two English Chapter Rice Appreciation Chapter 2

Rice (Poem) Meanings

Plus Two English Chapter Rice Summary Chapter 2
Plus Two English Textbook Malayalam Translation

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Kerala

Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium are part of SCERT Kerala Plus Two Chapter Wise Questions and Answers. Here HSSLive.Guru has given Higher Secondary Kerala Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala
Text Book NCERT Based
Class Plus Two
Subject Computer Application
Chapter All Chapters
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. If you have any query regarding Higher Secondary Kerala Plus Two Computer Application Chapter Wise Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Botany Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Reproduction in Organisms

Students can Download Chapter 1 Reproduction in Organisms Questions and Answers, Plus Two Botany Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Botany Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Reproduction in Organisms

Plus Two Botany Reproduction in Organisms One Mark Questions and Answers

Plus Two Botany Chapter Wise Questions And Answers Pdf  Question 1.
Syngamy means:
(a) Fusion of similar spores
(b) Fusion of dissimilar spores
(c) Fusion of cytoplasm
(d) Fusion of gametes
Answer:
(d) Fusion of gametes

Plus Two Botany Chapter Wise Questions And Answers Question 2.
Fill in the blanks by observing the relationship of the first.

  1. Amoeba: Binary fission
    Yeast: …………..
  2. Reptiles: Oviparous
    Mammals: ………….

Answer:

  1. Yeast: Budding
  2. Mammals: Viviparous

Plus Two Botany Questions And Answers Chapter 1 Question 3.
Internal buds of Sponges are:,
(a) Spores
(b) Gemmules
(c) Planula
(d) Blastos
Answer:
(b) Gemmules

12th Botany 1st Lesson Important Questions  Question 4.
In honeybees and lizards, the female gamete undergoes development to form new organism without fertilization. Name this phenomenon.
Answer:
Parthenogenesis

Plus Two Botany Previous Question Papers Chapter Wise Question 5.
The life span of man is_____years.
(a) 60
(b) 70
(c) 85
(d) 100
Answer:
(d) 100

Plus Two Botany Chapter Wise Questions And Answers Hsslive Question 6.
What is meiocyte?
(a) The cell undergoes meiosis
(b) The cell undergoes mitosis
(c) Both a and b
(d) None of the above.
Answer:
(a) The cell undergoes meiosis

Plus Two Botany Chapter Wise Previous Questions And Answers Pdf Question 7
All individuals produced are genetically identical
(a) clone
(b) offspring
(c) fission
(d) monoecious
Answer:
(a) clone

Plus Two Botany Previous Year Questions And Answers Chapter 1 Question 8.
Hydra reproduces asexually by
(a) budding
(b) binary fission
(c) Multiple fission
(d) Vegetative propagation
Answer:
(a) budding

Plus Two Botany Focus Area Questions And Answers Chapter 1 Question 9.
Find the propagules of ginger
(a) Runner
(b) Bulbil
(c) Rhizome
(d) Bulb
Answer:
(c) Rhizome

Hsslive Botany Question Bank Plus Two Chapter 1 Question 10.
Bulb acts as a propagule in
(a) Onion
(b) Garlic
(c) Agave
(d) Both and b
Answer:
(d) Both and b

Plus Two Biology Chapter Wise Questions And Answers Pdf Question 11.
In some algae_____are motile
(a) male gametes
(b) female gametes
(c) both male and female gametes
(d) none of the above.
Answer:
(c) both male and female gametes

Plus Two Botany Chapter Wise Previous Questions And Answers Question 12.
A population of genetically identical plants derived from a single parent is called………..
Answer:
Clone

Plus Two Botany Previous Questions Chapter Wise Chapter 1 Question 13.
Embryo sac is found in:
(a) Endosperm
(b) Embryo
(c) Ovule
(d) Seed
Answer:
(c) Ovule

Plus Two Botany Previous Questions Chapter Wise Pdf Chapter 1 Question 14.
Types of asexual reproduction found in Hydra is………
(a) Gemmule formation
(b) Budding
(c) Sporulation
(d) Multiple fission
Answer:
(b) Budding

Reproduction In Organisms Class 12 Objective Questions Question 15.
Observe the relation and fill in the blanks. Syncarpous: the pistils remain united: the pistils remain free.
Answer:
Apocarpous

Reproduction In Organisms Class 12 Questions And Answers Pdf Question 16.
In honeybees and turkey new organisms are formed through a peculiar phenomenon. Name that phenomenon.
Answer:
Parthenogenesis

Botany Chapter Wise Questions And Answers Chapter 1 Question 17.
Choose the correct answer: Chlamydomonas reproduces asexually through
(a) Gemmules
(b) Conidia
(c) Bud
(d) Zoospores
Answer:
(d) Zoospores

Question 18.
In Marchantia male and female thallus are separate. This condition is called
(a) Dioecious
(b) Hermaphrodite
(c) Monoecious
(d) Bisexual
Answer:
(a) Dioecious

Question 19.
Find the odd one. Bulbil, Bulb, Rhizome, Stem tuber.
Answer:
Bulbil

Question 20.
Identify the correctly matched pair.
(a) Chlamydomonas – conidia
(b) Sponge – Zoospore
(c) Hydra – bud
Answer:
(c) Hydra – bud

Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers

Question 1.
Sugarcane, Banana, Ginger, and Onion are flowering plants. But these are mostly cultivated by vegetative propagation.

  1. What is meant by vegetative propagation.
  2. Can you identify which part of the above plants are used for vegetative propagation.

Answer:

  1. The regeneration of new plants from the portions of vegetative organs like stem, root, and leaves.
  2. plants are used for vegetative propagation.
  • Sugar cane – stem
  • Banana – Rhizome
  • Ginger – Rhizome
  • Onion – Bulb

Question 2.
Leaves not only produce foods, but also produce young ones. Comment on this statement.
Answer:
In some plants, leaves are organ of vegetative propagation i.e new plants are formed from leaf margins eg-Bryophyllum.

Question 3.
How is pistia and zingiber officinale different in their mode of Asexual reproduction?
Answer:
The above two plants shows vegetative propagation. The vegetative propagation is a form of asexual reproduction The vegetative propagule of pistia is offset (short and thick internode) and zingiber is rhizome (underground stem).

Question 4.
Fill in the blanks by observing the relationship of the first.

  1. Male and female flowers on the same plant: monoecious
    Male and female flowers on different plants: ………….
  2. Fusion of gametes: Syngamy
    Offspring from unfertilized female gamete: ……………

Answer:

  1. Dioecious
  2. Parthenogenesis

Question 5.
Plant can reproduce both vegetatively and sexually. Name any 4 vegetative propagule.
Answer:

  1. Eye of potato,
  2. rhizome of ginger,
  3. bulbil of agave,
  4. offset of water hyacinth.

Question 6.
Given below is a diagram showing particular types of reproduction.
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 1

  1. Name the process of reproduction.
  2. Briefly explain the process

Answer:

  1. Budding
  2. It is the mode of asexual reproduction in which the unicellular organism divides unequally and the buds remain attached to the parent cell. Eg. yeast.

Question 7.
Given below the figures of different types of reproduction present in organisms. Identify and name the type of reproduction.
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 2
Answer:

  1. Zoospores in chlamydomanas
  2. Conidia of penicillium
  3. Eyes of potato
  4. Leaf buds of bryophyllum.

Question 8.
Match the following: (Hint: Name of organisms in column A and asexual reproductive structure in Column B)

A B
1. Chlamydomonas
2.  Penicillium
3.  Hydra
4.  Sponge
1. Gemmules
2. Buds
3. Zoospores
4. Conidia

Answer:

A B
1.  Chamydomonas
2.  Pencillium
3.  Hydra
4.  Sponge
Zoospores
Conidia
Buds
Gemmules

Question 9.
In diploid organisms, meiosis and gametogenesis are always interlinked. Justify.
Answer:
In diploid organism, reproductive cells undergoes reduction division – meiosis and produces haploid gametes. Gametogenesis means the process of gamete formation. So meiosis and gametogenesis are always interlinked.

Question 10.
Categorize the following into pre and post-fertilization changes in plants. Gamete transfer, pericarp formation, ovule development, embryogenesis.
Answer:
Pre fertilization-ovule development and gamete transfer. Post fertilization -embryogenesis and pericarp formation.

Question 11.
Events of sexual reproduction is given below.

  1. Write the events in a sequential order. Fertilization, gamete transfer, zygote, gameto – genesis, embryogenesis.
  2. Point out the differences between gametogenesis and embryogenesis

Answer:

  1. Gametogenesis, gamete transfer, fertilization, zygote, embryogenesis.

Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 3

Question 12.
‘Water-hyacinth’ is commonly called ‘Terror of Bengal’. Give reason.
Answer:
‘Water-hyacinth’ is a highly spreading aquatic weeds, which drains oxygen from the water and leads to the death of fishes.

Question 13.
Bamboo plant and strobilanthus kunthianus (Neela Kurunji) have similarity and dissimilarity in their reproductive and vegetative character. Justify.
Answer:

  1. Similarity – Both Bamboo and neela kurinji are perennial plants.
  2. Dissimilarity – Bamboo flowers only once in their life time (in the period of 50-100 years) and die whereas neelakurinji flowers once in 12 years.

Question 14.
Zygote is called as the vital link. Why?
Answer:
Zygote is the product of fertilization, that maintains the continuity of species between organisms of one generation and the next.

Question 15.
Post fertilization changes in flowering plants are given, by observing the given pair complete the others.
(a) Zygote: Embryo
(b) Ovule: ……….
(c) Ovary: ………
(d) Nucellus: Perlsperm
(e) Integument: ……….
(f) PEN: ………..
Answer:
(b) Ovule: Seed
(c) Ovary: Fruit
(e) Integument: seed coat
(d) PEN: Endosperm

Question 16.
Leaves are used not only for photosynthesis but also for reproduction.

  1. Name the type of reproduction
  2. Give an example.

Answer:

  1. Vegetative propagation
  2. Eg-Broyophyllum

Question 17.
Observe the relationship between first two terms and fill up the blanks.
1. Asexual reproduction – Unparental
Sexual reproduction……………….

2. Zygote: Diploid nucleus: Endosperm: ………….

3. Pea: non albuminous: wheat ………….
Answer:

  1. biparental
  2. Triploid nucleus
  3. albuminous

Question 18.
In yeast and Amoeba the parent cell divides to give rise to two new individual cells. How does the cell division differ in these two organisms?
Answer:

  • In yeast, the cell division is unequal and small buds are produced.
  • In Amoeba, the cell division is equal and identical daughter cells are produced.

Question 19.
Offsprings formed due to sexual reproduction have better chances of survival. Why?
Answer:
Sexual reproduction combines the characters of two parents and introduces variations which make the offsprings better in environmental adaptation.

Question 20.
Some organism are capable of producing fertilized egg but others are not possible.

  1. Name the organism producing fertilized egg.
  2. Why are offspring of oviparous-animals subjected to greater risk as compared to offsprings of viviparous animals.

Answer:

  1. oviparous animals
  2. In oviparous orgaisms development of zygote take place outside the body of the female parent while in viviparous organisms development of zygote take place inside the body of female organisms. Hence viviparous type get proper embryonic care and protection.

Question 21.
In one type plant Adventitious buds develops into new leafy shoot by leaf as means of vegetative propagation but in others by rhizome. Give examples for leaf and rhizome used as unit of vegetative propagation.
Answer:

  • Leave – bryophyllum
  • Rhizome – banana, and Ginger

Question 22.
In certain lower plants, equal and un equal daughter cells are produced by asexual reproduction. Name these Asexual Reproduction with examples
Answer:
In binary fission equal daughter cells are produced. Example bacteria and Paramecium. In budding two unequal daughter cells are produced. Example Yeast and hydra.

Question 23.
In lower plants movement of gametes takes place by water but in seed plants male gametes are non motile. Which part of plant helps the movement of gametes?
Answer:
Pollen tube

Question 24.
Haploid gametes are produced in bryophytes and angiosperms by two types of cell division. Name it
Answer:

  • bryophytes-Mitosis
  • angiosperms-meiosis

Question 25.
Sexual reproduction is very common in higher plants to produce young ones that shows variation.

  1. Name the product formed in sexual reproduction is considered as vital link
  2. Give its significance

Answer:

  1. product-zygote
  2. It maintains continuity of species for many generation.

Question 26.
Nature prefer internal fertilization than external fertilisaiton. Do you agree with this statement.
Answer:
Yes, In nature the advanced plants and animals show internal fertilisation.

Question 27.
In fishes gamete fusion takes place in external medium. Give the disadvantage of this method.
Answer:
The offsprings formed through external fertilisation are subjected to the attack of predators.

Question 28.
Animals are categorized into viviparous and oviparous based on the development of the Zygote takes place outside the body or inside. In which of these two types the chances of survival is greater. Why?
Answer:
In oviparous animals like reptiles and birds, the fertilised eggs after the period of incubation young ones hatch out. In viviparous animals, the zygote develops into a young one inside the body of the female organism. After the period of growth, they are delivered out. The chances of survival is greater in viviparous animals.

Question 29.
Mention the characteristic feature and a function of zoospore in some algae.
Answer:

  • Zoospores are flagellated, motile aquatic bodies
  • On germination give rise to new plants

Question 30.
Name the site of occurrence of syngamy in amphibians and reptiles.
Answer:

  • In amphibians syngamy occurs outside the body of organism i.e external.
  • In reptile syngamy occur inside the body of the organism i.e internal

Question 31.
What are the three major phases in the life cycle of an organism? Define each phase.
Answer:
Juvenile phase, Reproductive phase, senescent phase

  • Juvenile phase-The phase of growth in the organisms before reproductive maturity
  • Reproductive phase- In this phase organism attains reproductive maturity
  • Senescent phase- The phase between reproductive maturity and death

Question 32.
How does the progeny formed from asexual reproduction differ from those formed by sexual reproduction?
Answer:
The progeny formed from asexual reproduction is the product of single parent and does not have genetic variations.

Question 33.
In yeast and amoeba the parent cell divides and give rise to two new individual cells. How does the cell division differ in these two organisms?
Answer:
In yeast, cell division is unequal and small buds are produced that remain attached to parent cell. In amoeba the cell division is equal and produces identical daughter cells.

Question 34.
Mention the site where syngamy occurs in amphibians and reptiles respectively.
Answer:
In amphibians syngamy occurs outside the body of organisms in the external medium (water). In reptiles syngamy occurs inside the body of an organism.

Question 35.
The turkey usually produces females for several. generations. How is this possible?
Answer:
In a turkey, female gametes undergo development without fertilization. This phenomenon is called parthenogenesis.

Question 36.
Leaves not only produce food but also produce young ones. Substantiate.
Answer:
In few plants the leaves are the means of vegetative propagation in addition to photosynthesis. In such plants, plantlets are formed on the leaves eg- Bryophyllum.

Question 37.
Observe the figures given below, identify and name the organisms and their asexual reproductive structures.
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 4
Answer:
Organisms – Asexual reproductive Structures

  1. Chlamydomonas – Zoospore
  2. Penicilium – Conidia

Question 38.
The chromosome number in the meiocyte of housefly is 12 and that of its gamete is 6. Write the reason for the change in chromosome number of meiocyte and gamete.
Answer:
Meiocyte is a diploid cell undergo reduction division to form haploid gametes.

Question 39.
In coconut, male and female flowers are separate. Write the technical term for the male and female flowers. Write the condition of the flower.
Answer:

  1. Female flower – pistillate
  2. Male flower – staminate
  3. Condition of the flower – unisexual

Question 40.
Observe the figures given below. Identify the gametes in A and B. Justify your answer.
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 5
Answer:

  1. Homogametes
  2. Heterogametes

In first figure gamates come to fusion have similar structure but in second figure gametes have dissimilar structure.

Question 41.
Match the items of column A with B

A B
a. Offset i. Ginger
b. Bulb ii. Agave
c. Rhizome iii. Onion
d. Adventitious leaf buds iv. Water hyacinth
v. Bryophyllum

Answer:
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 6

Question 42.
Analyse the table given below and fill in the blanks.
Plus Two Botany Reproduction in Organisms Two Mark Questions and Answers 7
Answer:

  1. Hermaphrodite or bisexual
  2. Female gamete develops into new organism without fertilisation
  3. majority of algae or fishes or amphibians
  4. Fertilisation occurs inside the body

Question 43.
The chances of survival of young ones is greater in viviparous organisms than oviparous organisms. Justify this statement.
Answer:
In viviparous organisms the zygote develops into young one inside the body of the female organism. So during the course of development proper embryonic care and protection is provided inside the female organism.

Question 44.
In some organisms male and female reproductive organs are seen in the same individual. Name that condition. Give two examples of such organisms.
Answer:
Hermaphrodite Eg.Earthworm, Leech.

Question 45.
Name of certain plants and their vegetative propagules are given below. Make correct pairs using them. Agave, Offset, Ginger, Bulb, Bulbil, Water hyacinth, Potato, Bryophyllum, Rhizome
Answer:

  1. Agave – Bulbil
  2. Ginger-Rhizome
  3. Water hyacinth – offset
  4. Onion-Bulb

Question 46.
Gametogenesis and gamete transfer are the two prefertilisation events. Write the differences between the two.
Answer:
Gametogenesis – It is the formation of gametes.
Gamete transfer – It is the transfer of male gamete to the female gamete.

Question 47.
Based on the nature of reproduction, organisms are classified as continuous breeders and seasonal breeders. Write the difference between the two.
Answer:

  1. Continuous breeders – They are reproductively active throughout their reproductive phase.
  2. Seasonal breeders – They reproduce only during favourable seasons in their reproductive phase.

Question 48.
Observe the relationship between the first two terms and fill in the blanks.

  1. Hydra: Bud; …….: Gemmule
  2. Birds: Internal fertilization; …….External fertilization.

Answer:

  1. Sponge: gemmule
  2. Algae or fishes or amphibian

Question 49.
Fertilisation in some organisms occur outside the body. Name that kind of fertilization. Write its disadvantage.
Answer:
External fertilization
In this type young ones are subjected to threat of predators. So, it is the disadvantage of external fertilisation.

Question 50.
The offspring formed by asexual reproduction is referred to as clone. Justify this statement.
Answer:
Offsprings formed are morphologically and genetically similar among themselves and to their parents. So such individuals are called clone.

Plus Two Botany Reproduction in Organisms Three Mark Questions and Answers

Question 1.
During sexual reproduction-fertilization is an important process. But in most aquatic organisms like fishes, amphibians, etc. external fertilization occur. In most terrestrial organisms internal fertilization is common.

  1. Point out the differences between external and internal fertilization.
  2. Write the disadvantages of external fertilization.

Answer:
(a) 1. External Fertilization:
Syngamy occurs in the external medium – water i.e. outside the body of organisms. Eggs and sperms are released outside the female and male parents respectively and move through water before fusion of gametes.

2. Internal Fertilization:
Syngamy occurs inside the body of organisms. Egg is formed inside the female body where they fuse with male gamete that is released by the male parent.

(b) Offsprings formed by external fertilization, are extremely vulnerable to predators threatening their survival up to adulthood.

Question 2.
Write technical terms for the following.

  1. Morphologically different types of gametes.
  2. Process of formation of male and female gametes.
  3. Formation of new organisms without fertilization.

Answer:

  1. Heterogametes
  2. Gametogenesis
  3. Parthenogenesis

Plus Two Botany Reproduction in Organisms NCERT Questions and Answers

Question 1.
In bacteria and lower organisms offspring formed are close similar among themselves and to their parents.

  1. Name offsprings derived through such process
  2. Write down the 2 characterstics of such offsprings

Answer:

  1. Clone
  2. Morphologically and genetically similar

Question 2.
The offsprings formed by a sexual reproduction have better chances of survival. Why?
Answer:
Sexual reproduction combines the characters of two parents and introduces variations which make the offsprings better in environmental adaption.

Question 3.
How does the progeny formed from asexual reproduction differ from those formed by sexual reproduction?
Answer:
The progeny formed from asexual reproduction is the product of single parent and does not have genetic variations.

Question 4.
In some lower and higher plants offsprings are produced shows greater similarity and it occurs mainly through asexual reproduction, in higher plants the process occurs through vegetative propagation.

  1. What is vegetative propagation?
  2. Give two suitable examples.

Answer:
1. The process of multiplication, in which parts or fragments of the plant act as reproductive unit or propagule to form new individuals is called vegetative propagation.

2. Examples,

  • Buds (eyes) of Potato.
  • Rhizome of Ginger.

Question 5.
Distinguish between asexual and sexual reproduction. Why is vegetative reproduction also considered as a type of asexual reproduction?
Answer:

Asexual reproduction Sexual reproduction
1. It is always uniparental
2. There is no formation and fusion of gametes.
3. Only mitotic cell division takes place.
4. Offsprings are genetically identical to the parent.
1. It is usually biparental
2. Formation and fusion of gametes take place.
3. It involves both meiosis and mitosis.
4. Offsprings genetically differ from the parent.

Vegetative reproduction involves single parent and its offsprings are genetically identical hence it is considered as a type of asexual reproduction.

Question 6.
Higher organisms have resorted to sexual reproduction in spite of its complexity. Why?
Answer:
Because sexual reproduction induces genetic variability(adaptations) which make the offsprings better equipped for the struggle of existence.

Question 7.
Some organism are capable of producing fertilized egg but others are not possible.

  1. Name the organism producing fertilized egg.
  2. Why are offspring of oviparous animals at a greater risk as compared to offsprings of viviparous animals.

Answer:

  1. oviparous animals
  2. In oviparous orgaisms development of zygote take place outside the body of the female parent, (they lay fertilized /unfertilized egg). In viviparous organisms development of zygote develops into a young one inside the body of the female organism.

This offers proper embryonic care and protection and have better chances of survival than young ones of viviparous organisms.

Question 8.
Prefertilisation events events of sexual reproduction in all organisms are gametogenesis and gamete transfer.

  1. What are the post fertilization events?
  2. Name the parts of plants such as ovary, ovule and ovary wall develop in post fertilization process.

Answer:

  1. Zygote formation Embrogenesis
  2. Ovary-fruit, ovule-seed, ovary wall -pericarp

Plus Two Botany Reproduction in Organisms Multiple Choice Questions and Answers

Question 1.
In papaya, the flowers are:
(a) Unisexual
(b) Bisexual
(c) neuter
(d) Flowers are not formed
Answer:
(a) Unisexual

Question 2.
In vegetative propagation, characters of parent plants are:
(a) Changed
(b) Not preserved
(c) preserved
(d) Exchanged
Answer:
(c) preserved

Question 3.
Rhizopus reproduces asexually by:
(a) Conidia
(b) Spores
(c) Gemma
(d) Bulbil
Answer:
(b) Spores

Question 4.
In potato, vegetative propagation takes place by:
(a) Root
(b) Leaf
(c) Grafting
(d) Stem tuber
Answer:
(d) Stem tuber

Question 5.
Vegetatively propagated plants are:
(a) Genetically similar
(b) Genetically dissimilar
(c) Do not bear roots
(d) Do not form buds
Answer:
(a) Genetically similar

Question 6.
Syngamy means:
(a) Fusion of similar spores
(b) Fusion of dissimilar spores
(c) Fusion of cytoplasm
(d) Fusion of gametes
Answer:
(d) Fusion of gametes

Question 7.
In which pair both the plants can be vegetatively propagated by leaf pieces?
(a) Bryophyllum and Kalanchoe
(b) Chrysanthemum and Agave
(c) Agave and Kalanchoe
(d) Asparagus and Bryophyllum
Answer:
(a) Bryophyllum and Kalanchoe

Question 8.
Regeneration of a plant, cell to give rise to new plant is called :
(a) Reproduction
(b) Budding,
(c) Totipotency
(d) Pleuripotency
Answer:
(c) Totipotency

Question 9.
Hydra reproduces asexually through:
(a) iragmettatwn
(b) Budding
(c) binary fission
(d) Sporulation
Answer:
(d) Sporulation

Question 10.
Animals giving birth to young ones are
(a) Oviparous
(b) Ovoviviparous
(c) viviparous
(d) both b and c
Answer:
(c) viviparous

Question 11.
The offspring that are exactly identical to one another as well as identical to their parents are called as
(a) clone
(b) twins
(c) replicates
(d) drones
Answer:
(a) clone

Question 12.
Buds and conidia are asexual reproductive structures of
(a) hydra&rhizopus
(b) rhizopus & penciriium
(c) hydra & pencillium
(d) both a&b
Answer:
(c) hydra & pencillium

Question 13.
Banana is multiplied through
(a) suckers
(b) seeds
(c) rhizome
(d) stolen
Answer:
(c) rhizome

Question 14.
In rotifers, the type of reproduction responsible for the organisms to multiply is
(a) apomixis
(b) parthenogenesis
(c) asexual reproduction
(d) sexual reproduction
Answer:
(b) parthenogenesis

Question 15.
Bulbils are employed for multiplication of
(a) bryophyllum
(b) crocus
(c) Agave
(d) strawberry
Answer:
(c) Agave

Question 16.
During favourable condition Amoeba reproduces by
(a) binary fission
(b) buds
(c) multiple fission
(d) both a and c
Answer:
(a) binary fission

Question 17.
After post-fertilization, the ovary and ovule develops into
(a) pericarp and fruit
(b) fruit and seed
(c) fruit and seed coat
(d) none of the above
Answer:
(b) fruit and seed

Question 18.
The plants which flower every year after attaining certain maturity are called
(a) monocarpic
(b) polycarpic
(c) perennials
(d) annuals
Answer:
(b) polycarpic

Question 19.
The type of reproduction occurs in ciliated protozoans is
(a) syngamy
(b) conjugation
(c) budding
(d) cross fertilization
Answer:
(b) conjugation

Plus Two Chemistry Notes Chapter Wise HSSLive Kerala

Plus Two Chemistry Notes Chapter Wise HSSLive Kerala

HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Chemistry Notes Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium are part of SCERT Kerala HSSLive Plus Two Notes. Here HSSLive.Guru has given Higher Secondary Kerala Plus Two Chemistry Chapter Wise Quick Revision Notes based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala
Text Book NCERT Based
Class Plus Two
Subject Chemistry
Chapter All Chapters
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Chemistry Notes Chapter Wise

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Chemistry Notes Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. If you have any query regarding Higher Secondary Kerala Plus Two Chemistry Chapter Wise Quick Revision Notes based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Social Institutions: Continuity and Change

You can Download Social Institutions: Continuity and Change Questions and Answers, Notes, Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Social Institutions: Continuity and Change

Social Institutions: Continuity and Change Questions and Answers

Social Institutions Continuity And Change Important Questions Chapter 3  Question 1.
In the Census taken by the British Government in the year ………… information about the caste was included.
Answer:
1860

Social Institutions Continuity And Change Questions And Answers Chapter 3 Question 2.
From the names given below, who is not considered to be a leader of the lower castes of South India?
a) Sri Narayana Guru
b) Ayyankali
c) Chattambi Swamikal
d) Gandhiji
Answer:
Gandhiji

Social Institutions: Continuity And Change Questions And Answers Chapter 3 Question 3.
From… the British Government began to take regular census every 10 years.
a) 1781
b) 1881
c) 1891
d) 2001
Answer:
1881

Social Institutions Questions And Answers Chapter 3 Question 4.
From among the given things what is not an important feature of the Upper Classes?
a) right to education
b) right to enter temples
c) Not drinking alcohol
d) political power
Answer:
Not drinking alcohol

Sociology Class 12 Chapter 3 Questions And Answers Chapter 3 Question 5.
From the following chose the family in which members of only two generations live: Joint family, Nuclear family, Extended Family.
Answer:
Nuclear family

In India The Institution Of Family Has A Trend Towards Chapter 3 Question 6.
The family in which newly married couples stay with the family of the father of the groom is called …….
Answer:
Patriarchal family

Social Institutions Continuity And Change Notes Chapter 3 Question 7.
A family of a mother with her children and their children is called ………
Answer:
Matriarchal family

Social Institutions Continuity And Change Chapter 3 Question 8.
What are the 3 most important social institutions of a society?
Answer:
Jati, Tribe (Gotram), Family

Caste System Multiple Choice Questions Chapter 3 Question 9.
The 4-phase division of the society is called ……….
Answer:
Caste System

Social Institutions Continuity And Change Pdf Chapter 3 Question 10.
Who is the father of Indian Sociology?
a) VenierElvin
b) G. S. Ghurye
c) M.N. Srinivas
d) Periyar
Answer:
G.S. Ghurye

Sociology Class 12 Important Questions Chapter 3 Question 11.
Match the following

A B C
Caste Matrififcal Fought against caste system
Herbert Risley Social Revolution Sanskritization
M.N. Srinivas Matriarchal family Patrilocal
Sri Narayana Guru 1901 Patriarchal family
Authority Dominant Caste Information about Caste
Dwelling place Regional classification More than 1000 sub-castes

Answer:

Multiple Choice Questions On Social Institutions Chapter 3 Question 12.
Explain the different levels of the meaning of ‘Jati’.
Answer:
Jati is translated as ‘caste’ in English. Caste actually comes from Portuguese. It means ‘pure breed’. Jati shows a social arrangement of people based on birth. Varna is another word that means Jati. Both these words ‘Jati’ and ‘Varna’ are often used as synonyms. But actually there are some differences between them. Varna is a Sanskrit word. It means color. The ‘Varna’ system originated during the Veda period. At that time the people were divided into four groups – Brahmin, Kshatriya, Vaisya, and Sudra. This 4-class division is called Varna, in these 4 groups, a good number of people were not included.

They were excluded from the 4-Varna system. They included those ostracised from the Jati, foreigners, slaves and the people of the defeated nations. These people who were excluded from the 4-Varna system were called ‘Panchamar’ or ‘the fifth group’. Jati is a common name to indicate a group. In this, even inanimate things, plants, animals and persons were included. Thus Jati is simply an institution and S does not mean Varna.

Question 13.
Explain the relation between Jati and Varna.
Answer:
In fact, the actual relation between Jati and Varna is often debated by scholars. There are many imaginary concepts about this. Varna system is an all-India system. The 4-Varna system can be seen everywhere in India. But Jati is a regional or local institution. A Jati found in one area of India may not be found in another area. The Jati chain is different in each area. The main difference between Jati and Varna is in the number. Vamas are 4. But there are hundreds of Jatis and Updates. The Jati system is highly complicated.

Question 14.
What are the main features of Jati?
Answer:

  • Jati is decided by birth.
  • Marriage in the same group (Swagana Vivaham).
  • Restrictions in food items and sharing of food.
  • Hierarchical system by giving people high, low and middle status.
  • Upajatis and upa-upajatis
  • Kulathozhil (specified family jobs)

Question 15.
What re the contributions of Jyoti Rao Phule?
Answer:
Jyoti Rao Phule was later known as Mahatma Phule. He started a Social Reformation Movement in Maharashtra.

  • He gave leadership to a fight against Brahmin domination and Jati system.
  • He worked for the education of the lower castes and women.
  • He rejected the idea of ‘purity-pollution’ (suddha- asuddha) concepts.
  • He worked for righteousness and human rights of the lower castes.
  • • He found the Satyajodhak Samaj.

Question 16.
Jati system is a combination of two kinds of principles. Explain.
Answer:
Theoretically, Jati system is a combination of two kinds of principles. One kind is based on differences and distance. The other kind is based on universality and power hierarchy (chain).
Each Jati is supposed to be different from others. Therefore each Jati was expected to keep away from other Jatis. Most of the rules and regulations of Jati are formulated on the principle of preventing the mingling of Jatis. Thus there were restrictions regarding marriage and ‘panthibhojanam’ (eating together).

At the same time a Jati can’t survive by itself. It can survive only as part of larger community. And this is its universality. The community (society) as a whole is not based on any principle of equality. There is a hierarchical order there. It is like a ladder. In this ladder each Jati is given its place.
Jati is a combination of two kinds of concepts:
a) Differences and distance from other Jatis.
b) Part of a larger community and part of a power hierarchy.

Question 17.
Explain the purity-pollution (Suddha-Asuddha) concept of Jati system.
Answer:
Purity and Pollution are like antonyms, opposite to each other. Purity is associated with the higher classes whereas impurity or pollution is associated with the lower classes. Purity is related to those things which are considered sacred. Thus some rituals in temples can be performed by only the Upper Castes like Brahmins. But those who do lowertypes of jobs, like cleaning, sweeping, etc. are considered impure and even their touch was avoided polluting (untouchability) by the Upper Classes.

Question 18.
What changes did Colonialism bring in the Jati system?
Answer:
Scholars say1 that colonialism brought drastic changes in the Jati system. There are some scholars who even argue the Jati-system as we see it today is not part of the Indian system, but is a creation of colonialism. However, these systems were not deliberately introduced but happened over centuries, it is true that the colonialists did make some changes in the existing system.

Question 19.
Who is Periyar? What were his contributions?
Answer:
E . V. Ramaswami Naicker is called Periyar. He was a rationalist and a leader of the lower caste people of South India. He taught that all people are equal and freedom and equality were the birthrights of everyone. He formed the ‘Swabhiman Movement.’ He took part in the Vaikom Satyagraha, in Kerala.

Question 20.
What were the reforms made for the prosperity of the lower castes by the Colonial rulers?
Answer:
Towards the end of their rule, the Colonial Masters took some interest in bringing prosperity to the so called lower classes of people. As part of the reform activities, in 1935, the Government prepared a schedule of the lower classes. This schedule was officially approved by a law. Those that were approved in the schedule were known as Scheduled Castes and Scheduled Tribes and they got special considerations from the Government.

All the lower class people who even suffered from the inhuman, horrible ‘untouchability’ were in the schedule. This way the Colonial rulers brought some good changes in the rigid caste system in India.

Question 21.
What were the factors that brought changes in the Indian Jati System after independence?
Answer:
Changes in the Jati System were brought by different factors working together. They included industrialization, urbanization and spread of modem education.
Developmental activities by the nation and the growth of private industries brought economic changes. This indirectly affected Jati system. Modern industries created a lot of new employment opportunities. The Jati laws did not apply to those jobs. When people of different castes began go work together in factories and business enterprises, many of Jati restrictions became impractical and irrelevant.

Urbanization made life according to Jati laws impossible. People of different Jatis had to live together in cities. It was not practical to live in the city following Jati system. There people had to live together.

Question 22.
Codify the ideas of Sree Narayana Guru.
Answer:

  • He propagated the principle of universal brotherhood.
  • He fought against the Varna system and dominance by the Upper Class.
  • He tried to wipe away the evil practices among the Ezhavas.
  • He formed the SNDPYogam.
  • He brought a silent revolution in the Kerala Society. He spread the message of One Jati, One Religion and One God for Man.

Question 23.
What is Sanskritization?
Answer:
Sanskritization is a process by which members of the lower classes adapt the lifestyles and social conventions of the Higher classes with the intention of raising their own status in society. It is a way through which the lower class people try to enter the higher classes. They do it through imitation.

Question 24.
What is meant by dominant Caste (Prabala Jati)? What are they?
Answer:
Through the land reform measures after independence, many people got ownership of their lands. Among these new owners of land, the castes that had big numbers were called dominant castes by M.N. Srinivas. The land reforms took away the rights of many high caste estate owners to their estates. They were not making any contributions to the economic system except that they collected axes from the farmers. The lands that were confiscated from these landlords were given to people at the next lower level. The people who newly got the land rights were not farmers. They were simply managers of agriculture. They were middle-class Dalits who had a lot of members. Here are some dominant castes:
a) Yadavs of Bihar and Uttar Pradesh.
b) Vokkaligas of Karnataka.
c) Reddys and Khammans in Andhra Pradesh.
d) Marathis of Maharashtra
e) Jats of Punjab, Haryana and Western UP.
f) Patidars of Gujarat

Question 25.
What were the special features of the dominant castes?
Answer:
The special features are:

  • Large number
  • Land and economic power
  • Political power

Question 26.
What are the permanent features of ‘Gotras’ (Tribes)?
Answer:
The permanent features of Gotras include their region, language, special physical features, and environmental habitat. The Tribals in India are scattered in many regions of the country. But in some places, there are some concentrations. Among the Tribals, some 85% live in Central India. Central India is a wide area extending to Western Gujarat and Rajasthan, Eastern West Bengal and Orissa. Madhya Pradesh, Jharkhand, Chhatisgarh, Parts of Maharashtra and Andhra Pradesh come in this vast area. Of the remaining 15%, more than 11% live in North-East States, and the remaining in different other States of India.

If we look State-wise, most of them are found in the North-East States. Except in Assam, all the North East States have Tribals which come to more than 30% of the total population. In Arunachal Pradesh, Mizoram and Nagaland 60 to 95% of the people belong to Tribal groups. IntherestoflndiatheTribalpopulation is negligible. Except in Orissa and Madhya Pradesh, the Tribals are less than 12% of the population. Hills, forests, village plains and even some industrial ‘ belts of cities are the habitats of these Tribals.

Question 27.
Based on language, how are the Tribal groups categorized?
Answer:
Based on language, Tribal groups are categorized into 4:
a) Indo-Aryan
b) Dravidian
c) Austric
d) Tibeto-Burman
The first two, Indo-Aryan and Dravidian, are also spoken by other people of India. Among the Tribals, 1% speak Indo-Aryan and 3% speak Dravidian languages. Austric and Tibeto-Burman are the most popular languages of the Tribals.
Based on physical and racial features, the Tribals of India are divided into 5:
a) Negrito
b) Australoid
c) Mongoloid
d) Dravidian
e) Aryan.
Of these the last two – Dravidian and Aryan, are shared by other Indians also.

Question 28.
Tribal Groups are categorized based on their acquired features. Explain.
Answer:
Acquired features include the ways they earn their livelihood and their mixing with Hindu communities. Sometimes both these happen simultaneously. Based on the means of their livelihood, Tribais are grouped as fishermen, collectors of food, hunters, shifting cultivators, peasants, estate workers, and industrial workers.
Adapting Hindu ways of life is another criterion for the categorization of Tribal Groups. In Sociology, political science and public matters this criterion is more widely used.

Question 29.
Write about the mainstream views about the Tribal Groups of India.
Answer:
In 1940 there was a controversy regarding separation/ integration of the Tribal groups in India. This was the result of a feeling that Tribal Groups should themselves separately from the mainstream society. The spokesman for the Separation theory was Verrier Elwin and the spokesman for Integration was G.S. Ghurye.

The proponents of the Separation theory argued that the Tribals should be kept separate from the mainstream society. They said that these Tribals should be protected from traders, financiers, Hindu and Christian missionaries. All these people are trying to make the Tribals laborers without land and thus make them non- Tribals. The Separation Theory supporters argued that the close relation between Tribals and mainstream society would result in their ruin.

On the other hand, the Integration theory supporters argued that Tribals are part of the Hindu community. GS. Ghurye called them backward Hindus. He argued that the Tribals should be integrated into the mainstream Hindu community. They also said that since the Tribals are backward Hindus, they also should be treated like the other Scheduled Castes and given all considerations.

This argument created a lot of noise in the Indian Constitutional Assembly. People supported both sides. Finally, it was agreed that the Tribals should be integrated into the mainstream gradually. It was this approach -gradual or controlled integration – that resulted in many welfare schemes for the Tribals. There were many welfare schemes for them, provisions for them in the Five Year Plans, specific Tribal schemes, Tribal welfare blocks, multiple-aim schemes and so on. But the integration of the Tribals created a basic problem. The Five Year Plans during the Nehru Era gave prominence to Industrial and agricultural development. Later government followed the same policy The stress was given to the construction of huge dams and factories and exploiting mineral wealth for the development of country.

Question 30.
What are the problems faced by the Tribals?
Answer:
Tribals depended on the forest for their livelihood. The loss of forests was a big blow to them. During the British rule forests were exploited. This tendency continued even after independence. The coming of the land under private ownership also adversely affected the Tribals. When private landowners had their own private lands, the Tribals held their land collectively. This collective ownership proved harmful to them. For example, when a series of dams were constructed on Narmada River, ail the communities did not equally share their advantages and disadvantages. It helped the private landowners but it was harmful to the Tribals, who owned the land collectively.

Many of the regions where* Tribals are concentrated are becoming the targets, and thus victims, of national development schemes. Non-Tribals migrate into their areas in large numbers. It proves a great threat to ihe Tribals and their ways of life. It also reduces their population. For example, in Jharkhand, because of the migration by non-tribals into the new industrial areas, the number of Tribals has been reduced drastically there. But the most dramatic development was in North-Easter States. In States like Tripura, the Tribal population has come down to half in just one decade. The same thing was seen in Arunachal Pradesh. ,

Question 31.
What are the reasons for the rise of Tribal Movements?
Answer:
There are mainly two reasons. One of them is the problem related to the control of land, forests and such other important economic resources. The second problem in connected with the racial-cultural being of the Tribals.

Question 32.
What are the special features of the internal structure of the family?
Answer:
The following are the features:

  • A family can be nuclear or joint.
  • It can be patriarchal or matriarchal.
  • The hereditary rights can be paternal or maternal.

Question 33.
What are the differences between a nuclear family and an extended family?
Answer:
Nuclear family is the smallest. It is also called the primary family. In a nuclear family, there are the parents and their children. It consists of members belonging to two generations.
An Extended family is quite different. It is commonly known as joint family. There are different types of extended families. In an extended family, more than one couple and their children live. This can be a group of brothers and their families. It could be the family of an old couple whose children and grandchildren stay with them. An extended family is often seen as a sign of India. But that was never a strong-knit family. It was limited to some regions and some communities. An extended family is not a strong form even now.

Question 34.
What are the other forms of families?
Answer:
In the different communities of India, different forms of families are found. These differences occur because of the factors like residence, authority, and heredity. Depending on the residence (dwelling), families are of two kinds: paternal and maternal. When the newly married couple stays with the parents of the bride, we call it maternal family. On the other hand, when the newly married couple lives with the parents of the groom, it will be called paternal family.

Depending on hereditary rights there are two kinds of families-matriarchal and patriarchal. In matriarchal families, properties go to the daughters of the mother. In patriarchal families, the property goes to the sons.

Question 35.
How can we divide the family based on authority?
Answer:
Here also we divide the families into patriarchal and matriarchal. In patriarchal families the men wield authority. The father is the leader. In matriarchal families, women wield the authority. The mother is the leader here.

Plus Two English Textbook Answers Unit 1 Chapter 1 The 3Ls of Empowerment

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 1 Chapter 1 The 3Ls of Empowerment Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook Answers Unit 1 Chapter 1 The 3Ls of Empowerment (Speech)

The 3Ls of Empowerment (Speech) Questions and Answers

Plus Two English Chapter 1 Question 1.
What are the three essential factors for empowerment?
Answer:
The three essential factors for empowerment are Learning, Labour and Leadership. Together they are called the 3Ls.

Plus Two English Textbook Activity Answers Question 2.
What is the role of learning in empowering women?
Answer:
Education is the foundation on which any change is built. Learning helps women to help themselves and break free of the chains with which they are bound.

3l Of Empowerment Summary In Malayalam Pdf Question 3.
How can we promote more opportunities for women in the workplace?
Answer:
Women can be given more opportunities in the work place by changing some of our laws to ensure that property and inheritance laws do not discriminate against women. Education and healthcare for women should be encouraged. Women should be given more credit facilities so that women can get greater economic independence.

Think And Write

Women Empowerment Speech In Malayalam Question 1.
The role of educated, empowered women in building a strong nation.
Answer:
Educated and empowered women have a big role to play in building a strong nation. India has a population of 1.3 billion of which nearly half are women. If these women are not given their rights and if they do not carry out their economic responsibilities how can we hope to grow and prosper? There should be gender equality between man and woman so that India too can become a developed nation.

The 3ls Of Empowerment Malayalam Meaning Question 2.
The role of learning, labour and leadership skills in making a woman liberated.
Answer:
The 3 Ls are important in liberating a woman. Education makes her conscious of her rights and responsibilities. Labour helps her to earn money and also contribute to the economic development of the nation. Women are sometimes better leaders because they tend to make decisions based on consensus-building, inclusion, compassion and sustainability. Men tend to be rash, whereas women are supposed to be more sober.

3ls Of Empowerment Summary In Malayalam Question 3.
Women should step outside their ‘comfort zones’. Discuss.
Answer:
Women should certainly step outside their comfort zone if they have to get their rightful place in the society. Most women, especially Indian women, feel safe and comfortable within the four walls of their home. Even when they take up jobs they prefer to do safe jobs like teaching, nursing and clerical jobs. They are afraid to take up more challenging jobs because they are afraid of failure. They think if they take up jobs and do things that are usually done by men they will be called ‘men’ and they don’t relish it. So they remain in their comfort zones, denying themselves the opportunity to grow to their potential.

Plus Two English First Chapter Notes Question 4.
Women sometimes lack the confidence to match their competence. Comment on the statement.
Answer:
It is true that many women are competent but they often lack confidence. They are afraid of failure. We have seen women like Golda Meir of Israel, Margaret Thatcher of Britain, Sirimao Bandaranaike of Sri Lanka and Indira Gandhi of India. They were all more manly than men! They were iron ladies who had the courage to do things the way they thought right. But most ladies lack such confidence. They prefer to stay at home, looking after their husbands and children. Their mindset has to change. They should feel that they are in no way inferior to men. There is a popular African saying: “What a man can do, a woman can do better!” Let them believe in it and then they will see the difference.

The 3ls Of Empowerment Summary In Malayalam Question 5.
How can we build self-confidence in women?
Answer:
We can build self-confidence in women by letting them do things on their own, without being advised and guided. They should be made to read the biographies of women like Golda Meir of Israel, Margaret Thatcher of Britain, Sirimao Bandaranaike of Sri Lanka and Indira Gandhi of India. They should also read about Valentina Tereshkova, the first woman in space, and our own Kalpana Chawla. All religious books contain stories about courageous and powerful women. The idea that men and women are equal should be drilled into their minds. Entrust them with responsible jobs.

Activity I (Speech)

Women Empowerment Meaning In Malayalam Question 6.
Can speeches make an impact on the human mind?
Answer:
Speeches can definitely make an impact on the human mind. We see how great men influenced their people with powerful speeches. Our own Subhash Chandra Bose said, “Give me blood, and I will give you freedom”. Many people joined the INA (Indian National Army) because of his speeches. We know how Winston Churchill influenced his countrymen during the Second World War with his ‘Blood, Toil, Tears and Sweat’ speech on 13 May 1940. When he was elected the Prime Minister he told the cabinet: “I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” Kennedy influenced the American youth and indeed the youth all over the world with his famous inaugural address on 20 January 1961. He said, “Ask not what your country can do for you, but ask what you can do for your country.” Speeches do influence us. Some of our political leaders are good speakers and that is why they are in leadership positions.

The 3ls Of Empowerment Malayalam Summary Question 7.
Why do we make speeches?
Answer:
We make speeches to make our listeners follow our ideas and ideologies. Through speeches we let others know what we think is right. Religious leaders make the believers follow their religion through speeches, known as sermons. Political leaders constantly make speeches to retain their following and to prove that their policies and programmes are the best. To be successful in public we ought to master the art of speech-making. Oratorical skills are essential for leaders to make an impact on people. Sometimes, it may sound paradoxical, but words often speak louder than actions!

Read the speeches given on page 11 and 12:

3l Of Empowerment Summary In Malayalam Question 8.
Do you remember any such famous speech?
Answer:
Yes, I do. The speech made by John F. Kennedy on his Inauguration as the 35th President of the United States.

If so, provide the following details:

  • Who delivered it: John F. Kennedy
  • What was the occasion : His Inauguration as the President
  • When was it delivered: On 20 January 1961
  • What was the purpose of his speech: To influence the youth, of America
  • Who were the audience: Mainly the House of Representatives and the US Congress. But the entire America, and in fact the whole world, listened.
  • How was it presented? With powerful voice, apt gesticulations and other oratorical flourishes.

Plus Two English The 3ls Of Empowerment Summary In Malayalam Question 9.
Christine Lagarde suggests various means of empowering women. She persuasively insists on the idea that women should think and act independently. Keeping this in mind; prepare a script of a persuasive speech on the topic ‘Education is the Key to Women Empowerment’ to be delivered at the school assembly on International Women’s Day (March 8).
Answer:
Respected Principal, teachers, and my dear students, As all of you know, today, March 8, is International Women’s Day. All over the world, the day is observed to ensure that women have an equal share in the developmental activities. In many parts of the world women are still considered second class citizens. India is one of the countries where women suffer most because of discriminations. We still have the dowry system. Female foeticide is common. Although these are prohibited by law, they still go on in our society.

The life of an Indian woman, generally speaking, is a series of slaveries. Until she is married, she is a slave of her father; when she is married she is a slave of her husband and when the husband dies she becomes the slave of her son with whom she chooses to stay. It is usual that husbands die before their wives because they marry women much younger to them. This situation has to change and this can be done by 3 Ls – Learning, Labour and Leadership – as shown by Christine Lagarde, who was first woman Finance Minister of France.

Learning helps the woman to know about her rights and duties. Labour or employment gives her the economic power to assert herself. A woman without any income has to depend on her father, husband or son for her needs. Leadership makes the woman powerful. She should be able to lead so that the world becomes a better place to live in. Lagarde says women make better leaders than men. Women tend to make decisions based on consensus-building, inclusion, compassion and sustainability.

It is true that sometimes women lack the confidence to match their competence. They have to change their mindset. They should be ready to “dare the difference”, to take risk and step outside their comfort zones. Indira Gandhi and Kalpana Chawla .came out of their comfort zones and that is why we respect them and remember them almost every day.

I, therefore, ask the girls assembled here to take charge of their lives. You have a lot to gain and nothing to lose by trying to make yourself equal to men.

I wish you success in your endeavours!

II. READ AND ENJOY

Plus Two English Amigo Brothers Notes Question 1.
What is your concept of freedom? When does a person enjoy real freedom?

The 3ls Of Empowerment Story In Malayalam Question 2.
Do women enjoy real freedom?

Hsslive Guru Plus Two English Notes Question 3.
Women support a family, but are they really supported by the family?

3ls Of Empowerment Malayalam Summary Question 4.
Do women share equal status with men?

The 3Ls of Empowerment (Speech) Edumate Questions and Answers

Question 1
In her speech The 3Ls of Empowerment’, Christine Lagarde speaks about the importance of learning in empowering women. Do Indian women get an equal space in the society? Write a paragraph of about 100 words on the social, cultural and economic status of Indian women.
Answer:
Christine Lagarde is quite right in saying that in empowering women, learning has great importance. In the Indian society, women do not have equality with men in many areas. Although the Constitution of India ensures equality of women in all aspects of life, in practice that equality remains on paper. In the social, economic and cultural status, women are inferior to men. Even now there is the dowry system. When a man marries he gets not only a wife, but also a lot of money which is called by euphemistic terms like share, pocket money or gift. But the fact of the matter is women won’t get married unless they pay huge dowries to men. Culturally a woman is discriminated against. She is refused entry in many places, even in some places of worship just because she is a woman. There is also economic discrimination. If a man gets Rs. 800 as his daily wages, a woman is paid only Rs. 400, although she may do more work than a man. Look at the Ministries in the Centre and the States. How many women ministers are there? Look at the Lok Sabha and the State Assemblies. How many women representatives are there? We find in India equality of women is only on paper and to change this, learning has a major role to play.

Question 2.
Imagine that your Residents’ Association is organising a celebration on Women’s Day. As the secretary of the Youth Wing of the Association, you are asked to deliver a speech on the Role of Women in the Family and Society. Draft the speech in the light of your reading of “The 3Ls of Empowerment’ and any Woman’.
Answer:
Respected Principal, teachers, and my dear students, As all of you know, today, March 8, is International Women’s Day. All over the world, the day is observed to ensure that women have an equal share in the developmental activities. In many parts of the world, women are still considered second class citizens. India is one of the countries where women suffer most because of discriminations. We still have the dowry system. Female foeticide is common. Although these are prohibited by law, they still go on in our society. The life of an Indian woman, generally speaking, is a series of slaveries. Until she is married, she is a slave of her father; when she is married she is a slave of her husband and when the husband dies she becomes the slave of her son with whom she chooses to stay. It is usual that husbands die before their wives because they marry women much younger to them. This situation has to change and this can be done by 3 Ls – Learning, Labour and Leadership – as shown by Christine Lagarde, who was first woman Finance Minister of France.

Learning helps the woman to know about her rights and duties. Labour or employment gives her the economic power to assert herself. A woman without any income has to depend on her father, husband or son for her needs. Leadership makes the woman powerful. She should be able to lead so that the world becomes a better place to live in. Lagarde says women make better leaders than men. Women tend to make decisions based on consensus-building, inclusion, compassion and sustainability.

It is true that sometimes women lack the confidence to match their competence. They have to change their mindset. They should be ready to “dare the difference”, to take risk and step outside their comfort zones. Indira Gandhi and Kalpana Chawla came out of their comfort zones and that is why we respect them and remember them almost every day.

I, therefore, ask the girls assembled here to take charge of their lives. You have a lot to gain and nothing to lose by trying to make yourself equal to men.

I wish you success in your endeavours!

Question 3.
You are a regular commuter in city buses. You have noticed that the seats reserved for women are usually occupied by men. The conductor of the bus does not respond to your complaints and you decide to report it to the station master. Draft a letter of complaint.
Answer:
CIassXII
St. Jude’s HSS,
Chalakudy
7 July 20178

The Station Master
City Bus Service
Chalakudy

Sir,
Sub: Seats Reserved for Women in the City Buses

I am a regular traveller in the city buses. As a woman, I find it quite irritating to see men occupying the seats meant for women, while women are standing. The other day I saw a pregnant woman and an old lady standing in the bus, while the seats reserved for women were occupied by some very impolite and rude male passengers. I requested the conductor of the bus to ask the illegal occupants to vacate the seats but the conductor told me that he would be abused or even beaten by the men. I think this is a gross violation of the law by the male passengers. Please ensure that the seats reserved for women are made available to them when they are travelling in the bus.

Thanking you,
Yours faithfully,

Sd /-
(Nelly Jose)

Question 4.
The Ayalkkoottam unit in your locality is opening a canteen for wayfarers and locals. Imagine that you are a journalist and you wish to prepare a feature on how such initiatives boost the self-confidence of women.
Answer:

Opening Of Vanitha Canteen Near Athani Junction

The Ayalkkoottam Unit of Athani is planning to open a Vanitha Canteen for wayfarers and locals very close to the Athani Junction, on the NH 47. The Canteen will be managed by a Committee consisting of only women. The primary aim of opening the Canteen is building self-confidence among women to undertake new initiatives. It will also bring in financial benefits to the Ayalkkootam for planning and executing other welfare services in the locality. Since Athani is a busy junction, close to the Kochi Airport, the Canteen is expected to have a lot of customers. Since the prices are below what is charged by similar places run by private persons, it is expected that Canteen will prove a success.

If you are near the airport for any reason you may visit this Canteen and have nice meals or snacks at quite reasonable prices. The authorities say customers can expect excellent personalized service in their Canteen.

Question 5.
Your friend Raj drafted the following notice for a debate to be conducted by the Social Science Club. But it has some errors. Edit it.

Dear friends,
The Social Science Club of our school has organising a debate in the topic ‘Women are born to do what men cannot do’ on’21.08.2Q17. The programme will inaugurate by Dr. Prasanna who fights for women’s rights. We shall be thankful if you could kindly register your names at least by 18.8.2017.

Sd /-
Convenor
Social Science Club
Answer:
Dear Friends,
The Social Science Club of our school is organizing a debate on the topic “Women are born to do what men cannot do’ on 21.8.2017. The programme will be inaugurated by Dr. Prasanna who fights for women’s rights. We shall be thankful if you could kindly register your names at least by 18.8.2017.

Sd/-
Convenor
Social Science Club

Question 6.
A popular television channel is telecasting a panel discussion on ‘The Need for women Empowerment’. If you are one of the panellists, how will you introduce the topic? Attempt it in about 150 words.
Answer:
The Need for Women Empowerment Empowering women is an urgent need of the day, especially in our society. In the Indian society, women do not have equality with men in many areas. Although the Constitution of India ensures equality of women in all aspects of life, in practice that equality remains on paper. In the social, economic and cultural status, women are considered inferior to men. Even now there is the dowry system. When a man marries he not only gets a wife, but he also gets a lot of money or ornaments. Many women don’t get married because they have no money to pay huge dowries to men. Culturally a woman is discriminated against. She is refused entry in many places, even in places of worship just because she is a woman. There is also economic discrimination. If a man gets Rs. 800 as his daily wages, a woman is paid only Rs. 400, although she may do more work than a man. Look at the Ministries in the Centre and the States. How many women ministers are there? Look at the Lok Sabha and the State Assemblies. How many women representatives are there? We find in India equality of women is only on paper. Therefore the empowerment of women is very essential.

Question7.
The following is an article on the importance of girl child in our society. Complete the paragraph using appropriate adjectives. .
Education of the girl child is a ……….. (a) ……….. (disturbing/distracting/ discussing) question when we analyse the situation in certain rural areas of our country. A girl child is often seen as a ……….. (b) ……….. (big/ negligible /grand) burden by many families in rural areas. The government is trying its best to bring to the fore, the ……….. (c) ……….. (lighter/brighter/tighter) side of learning, especially in the case of the girl child. However, it is the parents who should realise that a girl child is a ……….. (d) ……….. (deliberate/ dedicated/ divine) gift and should be properly taken care of.
Answer:
(a) disturbing,
(b) big,
(c) brighter,
(d) divine

Question 8.
Given below is an excerpt of an article that appeared in a prominent daily newspaper. There are certain errors in the passage given below. Edit them.

The more disturbing fact about the plight of women in India is that the merits of learning and labour are not enjoyed by all. The deepest our analysis, the clearer the picture becomes. Rural women are lesser ill focus when we study the impact of education among women. The great trouble is that it is realty hard to bring the rural, semi-rural, urban and semi-urban women under the same umbrella.
Answer:
The most disturbing fact about the plight of women in India is that the merits of learning and labour are not enjoyed by all. The deeper our analysis, the clearer the picture becomes. Rural women are less in focus when we study the impact of education among women. The greatest trouble is that it is really hard to bring the rural, semi-rural, urban and semi-urban women under the same umbrella.

Question 9.
A debate was conducted by the English Club of your school on the topic ‘Women are not bom to do everything a man can’. As a member of the group that supports the topic, write a short paragraph expressing your arguments in favour of the topic. There should be at least four points in your argument. You may use expressions like ‘I agree … ,”1 don’t agree…’ etc.
Answer:
I quite agree with the idea that “Women are not born to do everything a man can”. I may sound a male chauvinist when I say like that. But look at the facts impartially and decide if a woman can do everything a man can do. Can a woman run as fast as a man? Can a woman lift as much weight as a man can? Can a woman jump as high as a man jumps? Look at the world of science and technology. If you ask people to name some great women inventors they may immediately gome up with the name of Marie Curie and then they will struggle to find a second inventor. But we have hundreds of male inventors. Ask the ladies to name a few literary giants like Shakespeare, Milton, Coleridge, Wordsworth, Keats, Shelley, Dickens and so on. Of course they will come up with some names like Emily Bronte, Jane Austen, Elizabeth Barrett Browning. But can we really compare their works with those of the men? Now ask for great painters among women. Do they have any Raphael, Michael Angelo or Pablo Picasso? Do they have any female composer to match Mozart or Beethoven? So I feel that women can’t do everything that men can do!

Question 10.
Imagine that a leading activist for women’s rights is visiting your school. You are one of the students who got an opportunity to interact with her. Frame four questions on the need of women empowerment that you wish to ask.
Answer:
Madam, do you think women empowerment is really possible?
What is the greatest obstacle you find in women empowerment?
Do you think women themselves are against women empowerment because in many families mothers prefer their sons to their daughters?
We have heard that the 3 L’s for women empowerment are Learning, Labour and Leadership. Are they enough?

The 3LS of Empowerment About The Author


– Christine Lagarde

Christine Lagarde was born in Paris on 1.1.1956. She is the first woman to become the Finance Minister of G-8 economy and to head the International Monetary Fund. She advocates 3 Ls for women empowerment. This speech was made on 19 May 2014 at the National Democratic Institute, Washington DC.

The 3LS of Empowerment Summary in English

Good Afternoon!

It is great to be among friends and kindred spirits.

The 21st century poses many challenges that require new ways of thinking. None of them is more important than the economic role of women in a quickly changing world. But women today remain blocked from contributing their true potential. This has a huge cost. In some countries, the per capita income is very low because women are not given equal opportunity. They are half the world’s population. But their economic contribution is far less than 50%. We have to change this situation. For empowering women, I suggest three Ls – Learning, Labour and Leadership.

Education is the foundation on which any change is built. Learning helps women to help themselves and break free of the chains with which they are bound. This is more necessary in the developing world. In Africa, there is a common saying: “If you educate a boy, you train a man. If you educate a girl, you train a village.”

Labour is the second step. Labour helps women to flourish and achieve their true potential. Unfortunately today, even when women work, they are often limited to jobs where the pay, status and security are low. Globally, women earn only % as much as men, even when they have similar education and similar jobs. One of our important ideas should be “equal pay for equal work”. Researches show that removing the gender inequality in economic participation can bring an increase in the per capita income.

Women can be given more opportunities in the work place. There is a need to change our laws to ensure that property and inheritance laws do not discriminate against women. Education and healthcare for women should be encouraged. Women should be given more credit facilities so that they can get greater economic independence.

The 3rd L is leadership. It enables women to rise and fulfil their inborn abilities and talents. A lot can be done here. Sometimes women make better leaders than men. Women tend to make decisions based on consensus building, inclusion, compassion and sustainability. It is true that sometimes women lack the confidence to match their competence. They have to change their mindset. They should be ready to “dare the difference”, to take risk and step outside their comfort zones. But they face a lot of barriers. These barriers are seen even when we talk about giving primary education for girls in a village orgiving executive positions to women in business.

It is time to create a world where all women can grow to their potential. The world will reap the benefits. The three Ls will help us to get there.

If we dare the difference, the difference will deliver.

The 3LS of Empowerment Summary in Malayalam

Plus Two English Textbook Answers Unit 1 Chapter 1 The 3Ls of Empowerment (Speech) 4

The 3LS of Empowerment Glossary

Plus Two English Textbook Answers Unit 1 Chapter 1 The 3Ls of Empowerment (Speech) 2

Plus Two Zoology Previous Year Question Papers and Answers Kerala

Plus Two Zoology Previous Year Question Papers and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Zoology Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both English medium and Malayalam medium are part of SCERT Kerala Plus Two Previous Year Question Papers and Answers. Here HSSLive.Guru have given Higher Secondary Kerala Plus Two Zoology Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala Board
Textbook NCERT Based
Class Plus Two
Subject Zoology
Papers Previous Papers, Model Papers, Sample Papers
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Zoology Previous Year Question Papers and Answers

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Zoology Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both English medium and Malayalam medium will help you. If you have any query regarding HSS Live Kerala Plus Two Zoology Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation

Students can Download Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation Questions and Answers, Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation

Plus Two Accountancy Accounting for Not For Profit Organisation One Mark Questions and Answers

Subscription Account Questions And Answers Chapter 1 Question 1.
The Receipts and payments account is a_______.
(a) Real Account
(b) Nominal Account
(c) Personal Account
(d) Impersonal Account
Answer:
(a) Real Account

Subscription Account Questions And Answers Pdf Chapter 1 Question 2.
The Revenue account prepared by not-for-profit organisation is called.
(a) Receipt and Payment A/c
(b) Profit and Loss A/c
(c) Income and Expenditure A/c
(d) Statement of affairs
Answer:
(c) Income and Expenditure A/c

Hsslive Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers Question 3.
income and Expenditure A/c is prepared in order to ascertain_______.
(a) Profit or Loss
(b) Surplus or deficit
(c) Cash in hand and at bank
(d) Assets and Liabilities
Answer:
(b) Surplus or deficit.

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers Question 4.
The Receipts and payment account contains______.
(a) Capital receipts and payments only
(b) Revenue receipts and payments only
(c) All receipts and payments
(d) Petty receipts and payments only
Answer:
(c) All receipts and payments.

Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Chapter 1 Question 5.
Income and Expenditure A/c is a______account.
(a) Nominal
(b) Real
(c) Personal
Answer:
(a) Nominal

Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers Pdf Question 6.
Income and Expenditure A/c records transactions of______nature.
(a) Revenue
(b) Capital
(c) Both revenue and capital
Answer:
(a) Revenue

Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Pdf Chapter 1 Question 7.
Choose odd one and give reasons.
(a) Tsunami arts and club
(b) Tsunami trading company
(c) Tsunami artis club
(d) Tsunami library
Answer:
(b) Tsunami trading company is a trading organisation, all others are non-trading organisation.

Plus Two Accountancy Chapter 1 Numerical Questions And Answers Question 8.
______represents the excess of the assets over liabilities.
Answer:
Capital Fund

Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Pdf Download Question 9.
The excess of income over expenditure is called______.
Answer:
Surplus

Plus Two Accountancy Questions And Answers Chapter 1 Question 10.
The amount received by a Non-profit organisation as per the will of a deceased person is called____.
Answer:
Legacy.

Accounting For Not For Profit Organisation Class 12 Solutions Chapter 1 Question 11.
Receipts and payments A/c is maintained under_____system of accounting.
Answer:
Cash

Non Profit Organization Accounting Questions And Answers Pdf Question 12.
Specific donation is a______receipt.
Answer:
Capital

Plus Two Accountancy Accounting for Not For Profit Organisation Two Mark Questions and Answers

Not For Profit Organisation Class 12 Solutions Pdf Chapter 1 Question 1.
Define Receipts and Payment Account.
Answer:
Receipts and Payment account is “a statement prepared at the end of an accounting year giving a summary of all receipts and payments recorded in cash book.” It is debited with all items of receipts and credited with all payments.

Plus Two Accountancy 1st Chapter  Question 2.
What are the difference between cash book and Receipts and payment A/c?
Answer:
The difference between Receipts and Payment A/c and cash book are as follows.

Receipts and Payment A/c Cash Book
1. Entries are not made date-wise
2. All entries are made in classified form
3. This accounts is opened by non-trading concern only.
1. All entriess are made date-wise
2. All entries are made in detail
3. This account is opened in both trading and non-trading concerns.

Question 3.
What do you mean by Income and Expenditure Account?
Answer:
An Income and Expenditure Account is a nominal account prepared by a not-for-profit organisation, in order to ascertain the surplus or deficit by recording revenue items of the particular period. It isparepared in the form of profit and loss account.

Question 4.
State whether the following expenditure is revenue or capital. Give reasons for your answers.

  1. The advertising expenditure, the benefit of which will last for 5 years.
  2. Registration fee paid at the time of purchase of a building.

Answer:
1. Revenue Expenditure / Deferred Revenue Expenditure:
Advertising expenditure is not written off completily to the profit and loss account of the accounting year during which it is incurred. It is spread overa number of years whose benefit is likely to be received.

2. Capital Expenditure:
Any amount spent on acquistion of an asset or for increasing the nature of an asset is called capital expenditure. Registration fee paid is a capital expenditure.

Question 5.
How will you treat Entrance fees in Income and Expenditure Account?
Answer:
The fee charged for admitting a person as a member in an institution is called admission fee or entrance fee. It is paid only once by the member, it is not of a recurring nature and should not be treated as income. There is another argument that though each member pays it only once, the institution receives it every year when new admission take place.

Therefore, it can be treated as revenue income. Here again if there is specific instruction to treat the entire or a portion of the amount as capital the relevant amount should be taken to Balance Sheet.

Plus Two Accountancy Accounting for Not For Profit Organisation Three Mark Questions and Answers

Question 1.
What are the Accounting records of not-for-profit organisation?
Answer:

  1. Not-for-profit organisation usually keep ‘a cash book’ in which all receipts and payments are recorded.
  2. They maintain ‘a ledger’ containing the accounts of all incomes, expenses, assets, and liabilities which facilities the preparationof financial state¬ments at the end of the accounting year.
  3. The final accounts of a non-profit organisation con¬sist of the following:
    • Receipts and payment Account
    • Income and Expenditure Account
    • Balance sheet

Question 2.
What are the procedure for preparing Balance sheet of not-for-profit organisation?
Answer:
Procedure for preparation of Balance sheet:
The balance sheet of a not-for-profit organisation is prepared as in any other organisation contains particulars of assets and liabilities on the date on which it is prepared.

The excess of assets over liabilities is called capital fund or general fund and it increase with surplus of income over expenditure and also certain other items which are capitalised. If the opening capital fund is not given, then the opening balance sheet is prepared in order to know the opening fund.

Question 3.
From the given particulars ascertain the amount to be credited to income and expenditure account for the year ending 31.12.08.
Subscription received during the year – Rs. 18,000
Subscription outstanding oh 31.12.08 – Rs. 1,000
Subscription received in advance on 31.12.08 – Rs. 1,200
Subscription received in advance on 31.12.07 – Rs. 700
Subscription outstanding on 31.12.07 – Rs. 100 of which Rs. 900 were received in 2008.
Answer:
Subscription Account Questions And Answers Chapter 1

Question 4.
Calculate expenses incurred for the year2009 from the following particulars.

Rs.
Expenses paid during 2009 950
Expenses outstanding 1.1.2009 300
Expenses outstanding on 31.12.2009 450
Expenses paid in advance on 1.1.2009 200
Expenses paid in advance on 31.12.2009 300

Answer:
Subscription Account Questions And Answers Pdf Chapter 1
Hsslive Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers

Question 5.
From the following, calculate the amount to be shown in the Income and expenditure account, in respect of stationery. Payment made for stationery during the year Rs. 700. Stock of stationery on the opening date and closing date Rs. 50 and 90 respectively. Amount due for stationery bought during the year Rs. 140.
Answer:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers

Question 6.
Subscription received by Anuragha sports club during 2008 amounted to Rs. 25,400, which included Rs. 2,500 received in arrears forthe year2007 and Rs. 4,200 received in advance for 2009. It is found that Rs. 4000 has not been received for the current year (2008) and that Rs. 2,400 was received in advance in 2007 as subscription for 2008. Calculate income from subscription for the year 2008.
Answer:
Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Chapter 1

Question 7.
How will you treat with the following items while preparing final accounts of a Non-profit organisation?
Trial Balance as on 31.12.2007
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions And Answers Pdf
Answer:
Match Fund Investment and match fund bank balance – Rs. 95,000 and Rs. 4,500 will be shown on the assets side of the balance sheet. The match fund will be shown on the liability side of the Balance sheet as follows:
Match Fund – 1,00,000
Add Interest on match fund investments – 4,000
1,04,000
Less Match expenses – 4,500
Match Fund Balance – 99,500

Question 8.
How will you deal with the following items while preparing for Bombay Criket Club, its Income and Expenditure A/c and Balance sheet for 2008?
Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Pdf Chapter 1
Answer:
Tournament Investments Rs. 25,000/- will be shown on the assets side of the balance sheet. The tournament fund will be shown on the liability side of the balance sheet as follows:
Plus Two Accountancy Chapter 1 Numerical Questions And Answers

Question 9.
From the following information find out the total amount of subscription to be credited to Income and Expenditue A/c for the year ending 31.12.2004.

  • Subscription received during the year 2004 – 22,000
  • Subscription outstanding on 31.12.2003 – 1200
  • Subscription outstanding on 31/12/2004 – 2400
  • Subscription received in advance on 31.12.2004 – 2600.
  • Subscription received in advance on 01.01.2004 – 3200.

Answer:
Plus Two Accountancy Textbook Questions And Answers Pdf Download

Question 10.
From the following data, find out the total amount of rent to be debited for the Income and Expenditure Account for the year ending 31.12.2004.

Rs.
Rent paid during the year 2500
Rent outstanding on 31.12.2004 400
Rent paid in advance on 31.12.2004 300
Rent outstanding on 31.12.2003 250
Rent paid in advance on 31.12.2003 paid in advance on 31.12.2009 300

Answer:
Plus Two Accountancy Questions And Answers Chapter 1

Question 11.
How will you deal with the following items while preparing income and expenditure account for the year ending March 2016 in respect of XYZ Club:
Accounting For Not For Profit Organisation Class 12 Solutions Chapter 1
Locker rent received during the year 2015 – 16 Rs. 75,000.
Answer:
Non Profit Organization Accounting Questions And Answers Pdf

Question 12.
Show how will you deal with the following items in the final accounts of a not-for-profit organisation?

Prize Fund 80000
Interest of Prize fund investment 6000
Prize given 10000
Prize Fund investment 60000
Donation for prize fund 25000

Answer:
Balance Sheet:
Not For Profit Organisation Class 12 Solutions Pdf Chapter 1

Plus Two Accountancy Accounting for Not For Profit Organisation Five Mark Questions and Answers

Question 1.
Define a not-for-profit organisation and mention its features.
Answer:
Not-for-profit organisation is an entity intended to render services to the members of the public without any intention of profit”
eg: sports and arts club, Hospitals, Libraries charitable institutions, etc.
Features:

  1. Their main objective is to render services to members and to the public.
  2. They are not expected to earn profit.
  3. They donot normally engage in trading activities.
  4. Credit transactions are not usually made.
  5. Such concerns keep only cash book to record daily transactions.
  6. They prepare a summary of cash book at the end called Receipts and payments A/c.
  7. No trial balance is prepared.
  8. Do not prepare trading, profit and loss A/c, but prepare Income and Expenditure A/c.

Question 2.
What are the steps involved in the preparation of Receipts and payment Account?
Answer:
Procedure for preparation of Receipts and payments account as follows.
1. This account always starts with opening balance of cash in hand and cash at bank, cash in hand always has a debit balance and hence appears on the debit side as the first item. Cash at bank has either a debit balance or a credit balance (overdraft).

2. All receipts made in cash during the accounting year will be shown on the debit side and all cash payments made during the accounting year are shown on the credit side.

3. Only actual cash receipts and cash payments are recorded in this account.

4. At end of the accounting period, this account is balanced and it shows the closing balance of cash in hand and at bank or bank overdraft, as the case may be.

Question 3.
From the following Receipts and Payment account, show subscription to be shown in Income and Expenditure Account for the year ending 31.03.2010 and relevant item in the Balance Sheet as at 31.03.2010.
Receipts and Payments Account (an extract) (for the year ended 31.03.2010)
Plus Two Accountancy 1st Chapter
The charitable trust has 1000 members each paying Rs.200 as annual subscription. Outstanding subscription as on 31.03.2009 was Rs. 27000/-.
Answer:
Subscription A/c:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 15
Balance sheet as on 31.03.2010:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 16

Question 4.
The following is the Receipts and Payments A/c of Neelgiri club forthe yearended 31.12.2007.
Receipts and Payments Account:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 17
The club has 100 members each paying an annual subscription of Rs.100. On 1.1.2007, Stock of stationery was for Rs. 75 and 31.12.07 stock is valued at Rs.125. On 1.1.2007, furniture was valued at Rs. 5,000. Provide depreciation on furniture @ 20% p.a.Prepare Income and Expenditure A/c for the year ended 31.12.2007.
Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.12.2007
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 18

Question 5.
Mention the difference between receipts and payment account and Income and Expenditure Account.
Answer:

Receipts and payment A/c Income & Expenditure A/c
1. It is a real account 1. It is a nominal account
2. It is a summary of cash book 2. It is like a profit and Loss A/c
3. Its debit side shows receipts and credit side shows payments 3. Debit side shows expenses and credit side shows income and gians.
4.  It starts with an opening balance of cash/bank 4. It does not start with cash/ bank balance
5. It records both revenue and capital items 5. It records only revenue items.
6. Adjustments are not made 6. Adjustments are made
7. objective is to ascertain the balance of cash in hand or cash at bank 7. Objective is for knowing surplus or deficit.
8. Its closing balance is carried to the succeeding year 8. Its balance is transferred to capital fund.
9. Includes receipts and payments for current year, previous year and next year. 9. Includes items relating to current year only.
10. lt is prepared on cash system 10. It is prepared as mercantile system

Question 6.
What are the steps involved in the preparation of income and Expenditure Account?
Answer:
While preparing an Income and Expenditure account, the following points are to be considered.

  1. This account is prepared usually in “T” form taking revenue expenses on the debit side and the revenue incomes on the credit side.
  2. It is also prepared in vertical form. Under this method, the total of revenue incomes are shown first, revenue expenses follow it. After this, the total of expenses is deducted from the total of the incomes for ascertaining the surplus or deficit.
  3. It is prepared to find out the current year’s surplus or deficit, it does not have any opening balance. Therefore, previous year’s surplus or deficit is not important.
  4. This account takes only the revenue incomes and revenue expenses. Capital receipts and payments are not taken into account.
  5. Since it is maintained under accrual basis, current year’s income and expenditures alone are shown.
  6. Outstanding expenses, accrued incomes, prepaid expenses, income received in advance, depreciation, provision, etc. in the current year are to be suitably adjusted.
  7. At the end of the accounting year the income and expenditure account is balanced and it reflects either a surplus or a deficit which is transferred to capital fund.

Question 7.
Explain the treatment of the following items by a not- for-profit organisation:

  1. Donation
  2. Legacies
  3. Life membership
  4. Endowment fund

Answer:
1. Donation:
Donation appears on the receipt side of the receipts and payment Account. Donation can be for specific purposes or for general purposes.

Specific Donation:
If donation received is to be utilised to achieve specified purpose, it is called specific donation. The specific purpose donation is to be capitalised and shown on the liabilities side of the balance sheet irrespective of the fact whetherthe amount is big or small.

General Donation:
Donations are to be utilised to promote the general purpose of the organisation, it is called general donation. These are treated as revenue receipts as it is a regular source of income, hence it is taken to income side of the income and expenditure account of the current year.

2. Legacies:
The amount received by a non-profit organisation as perthe will of a deceased person is called legacy. It appears on the receipts side of the Receipt and Payment Account and is directly added to capital found or general fund in the balance sheet. If the legacies of a small amount may be treated as income and shown on the income side of the income and expenditure account.

3. Life membership:
Fees some members prefer to pay lumpsum amount as life membership fee instead of paying periodic subscription. Such amount is treated as capital receipt and credited directly to the capital fund or general fund.

4. Endowment fund:
It is a capital receipt and shown on the liabilities side of the Balance sheet as an item of a specific purpose fund.

Question 8.
How will you treat the following items by a not-for- profit organisation?

  1. Sale of periodicals
  2. Payment of Honorarium
  3. Special fund
  4. Government Grant

Answer:
1. Sale of Periodicals:
It is an item of recurring nature and shown as the income side of the income and expenditure a/c.

2. Payment of Honorarium:
It is the amount paid to the person who is not the regular employee of the institution. This amount is shown on the expenditure side of the income and expenditure a/c.

3. Special fund:
The special fund such as prize fund, match fund, sports fund, etc. are invested in securities and income from such investment is added to the respective fund and the expenses incurred on such specific purposes are deducted from the specific fund. Special funds are shown on the liability side of the balance sheet.

4. Government fund:
The recurring grants (maintenance grant) by the government is treated as revenue receipt (income) and credited to income and expenditure a/c. Grants such as building grant are treated as capital receipt.

Plus Two Accountancy Accounting for Not For Profit Organisation Eight Mark Questions and Answers

Question 1.
From the following Receipts and payments Accounts and additional information relating to Soorya Arts Club, prepare Income and Expenditure Account forthe year ending 31.03.2006 and a Balance Sheet on that date.
Receipts and Payments Account For the year ending 31.3.2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 19
Additional Informations:

  1. Depreciation on furniture at 10% p.a.
  2. On 31.3.2006 locker rent receivable was Rs.60, outstanding wages was Rs. 150, and Rs. 500 due for subscriptions.
  3. On 1.4.2005 the club owned furniture worth Rs. 2,000 and subscription in arrears on that date was Rs. 400.
  4. 75% of the entrance fee should be capitalised

Answer:
Income and Expenditure Account for the year ended 31.03.2006:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 20

Note: Subscription = 4000 + 500 = 4500
Depreciation = 1000 × 10/100 × 6/12 + 2000 × 10/100 = 250
Interest on investment = 6000 × 10/100 × 9/12 = 450
Balance sheet as at 1.4.2005:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 21
Balance Sheet as on 31/03/2006:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 22

Question 2.
The following is the Receipts and Payments A/c of the Lions Club for the year ended 31.3.2005.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 23
Additional Informations:

  1. Salaries and wages outstanding Rs. 450, the figures on 1.4.2004 being Rs. 270.
  2. Miscellaneous expenses outstanding on 31.3.2005 amounts to Rs. 720 and paid in advance on 1.4.2004 amounted to Rs. 110.
  3. Subscription outstanding on 1.4.2004 were Rs. 600, subscription outstanding forthe current year amounts to Rs. 900 as on 31.3.2005.
  4. On 1.4.2004, there was furniture with a book value of Rs. 5,000 and is subject to a depreciation of 10%. Prepare Income and Expenditure Account for the year ended 31.3.2005 and a Balance sheet as on that date.

Answer:
Income and Expenditure a/c for the year ended 31/03/05:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 24
Balance Sheet as on 1.4.2004:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 25
Balance Sheet as on 31.3.2005:
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 26

Question 3.
The Income and Expenditure Account of Adithya Club for the year ending 31.12.2006 is given below.
Income and Expenditure Account for the year ending 31.12.2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 27
The accounts has been prepared after the following adjustments.
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 28
The club owned a building since 2005 Rs. 20,000. On 31.12.2005 the club had furniture worth Rs. 1000. At the end of the year 2006, the firm had furniture worth Rs. 1,800 after providing depreciation. Cash in hand on 31.12.2006 is Rs. 15,500.

You are required to prepare receipts and payments account of the club for 2006 and the Balance sheet as on 31.12.2006.
Answer:
Receipts and payments account for the year ended 31.12.2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 29
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 30
Balance sheet as on 1.1.2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 33
Balance sheet as on 31.12.2006
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 34
Furniture Account
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 35

Question 4.
Following is the receipt and payment Account of central club in respect of the year 31.03.2016.
Receipt and Payment Account for the year ending 31.3.2016
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 36
Additional Information:

  1. There are 500 members, each paying an annual subscription of Rs. 50, Rs. 17500 being in arrears for 2014-2015 at the beginning of 2015-2016. During 2014-2015, subscriptions were paid in advance by 40 members for 2015-2016.
  2. Stock of stationary at 31/3/2015, was Rs.1500 and 31/3/2016 Rs. 2000.
  3. At 31/3/2016, the rates and taxes were prepaid to the following January 31, the annual charge being Rs.1500.
  4. A quarter’s charge for telephone is outstanding, the amount accrued being Rs.1500. There is no change in quarterly charge.
  5. Sundry expenses accruing at 31.3.2015 were rs. 250 and at march 31,2016 Rs.300.
  6. At march 31,2015 Building stood in the books at Rs. 2,00,000 and it is required to write off depreciation @ 10% p.a.
  7. Value of 8% Govt, securities at march 31,2015 was Rs. 75,000 which were purchased at that date at par. Additional Govt, securities worth Rs. 25,000 are purchased on 31/3/2016.

You are required to prepare:

  • An income and expenditure Account for the year ended 31/3/2016
  • A balance sheet on the date.

Answer:
Income and Expenditure Account for the year ending on 31/3/2016
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 37

Balance sheet as on 31/3/2015
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 38
Balance sheet as on 31/3/2016
Plus Two Accountancy Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Accounting for Not For Profit Organisation - 39

Plus Two Computer Application Previous Year Question Papers and Answers Kerala

Plus Two Computer Application Previous Year Question Papers and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Computer Application Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both Computer Application medium and Malayalam medium are part of SCERT Kerala Plus Two Previous Year Question Papers and Answers. Here HSSLive.Guru have given Higher Secondary Kerala Plus Two Computer Application Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala Board
Textbook NCERT Based
Class Plus Two
Subject Computer Application
Papers Previous Papers, Model Papers, Sample Papers
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Computer Application Previous Year Question Papers and Answers

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Computer Application Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both Computer Application medium and Malayalam medium will help you. If you have any query regarding HSS Live Kerala Plus Two Computer Application Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Questions and Answers Kerala

Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Questions and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium are part of SCERT Kerala Plus Two Chapter Wise Previous Questions and Answers. Here HSSLive.Guru have given Higher Secondary Kerala Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala
Text Book NCERT Based
Class Plus Two
Subject Zoology
Chapter All Chapters
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Year Questions and Answers

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. If you have any query regarding Higher Secondary Kerala Plus Two Zoology Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Botany Previous Year Question Papers and Answers Kerala

Plus Two Botany Previous Year Question Papers and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Botany Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both English medium and Malayalam medium are part of SCERT Kerala Plus Two Previous Year Question Papers and Answers. Here HSSLive.Guru have given Higher Secondary Kerala Plus Two Botany Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala Board
Textbook NCERT Based
Class Plus Two
Subject Botany
Papers Previous Papers, Model Papers, Sample Papers
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Botany Previous Year Question Papers and Answers

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus Plus Two Botany Previous Year Model Question Papers and Answers Pdf HSSLive Free Download in both English medium and Malayalam medium will help you. If you have any query regarding HSS Live Kerala Plus Two Botany Previous Year Sample Question Papers with Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two

Plus Two Economics Chapter Wise Previous Questions and Answers Kerala

Plus Two Economics Chapter Wise Previous Questions and Answers Kerala

HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Economics Chapter Wise Previous Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium are part of SCERT Kerala Plus Two Chapter Wise Previous Questions and Answers. Here HSSLive.Guru have given Higher Secondary Kerala Plus Two Economics Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus.

Board SCERT, Kerala
Text Book NCERT Based
Class Plus Two
Subject Economics
Chapter All Chapters
Category Kerala Plus Two

Kerala Plus Two Economics Chapter Wise Previous Year Questions and Answers

Part – I: Introductory Microeconomics

Part – II: Introductory Macroeconomics

We hope the given HSE Kerala Board Syllabus HSSLive Plus Two Economics Chapter Wise Previous Questions and Answers Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. If you have any query regarding Higher Secondary Kerala Plus Two Economics Chapter Wise Previous Year Important Questions and Answers based on CBSE NCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

HSSLive Plus Two