If Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 1 Chapter 4 (Poem)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 4 If Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook If Questions and Answers Unit 1 Chapter 4 (Poem)

If (Poem) Textual Activities Questions and Answers

Activity -1 (Read and Respond)

Plus One English Textbook Answers Chapter 4  Question 1.
The first stanza of ‘If’ speaks about the need for self-confidence. Do you agree? Why?
Answer:
Yes, I agree. Without self-confidence, nothing worthwhile can be achieved.

If Poem Appreciation Hsslive Chapter 4 Question 2.
What does the poet say about patience?
Answer:
Successful people exercise patience. Without patience, nothing can be got. In English they say, “Slow and steady wins the race’ and ‘Haste makes waste’.

Plus One English Questions And Answers Chapter 4 Question 3.
Explain the poet’s views on honesty and fortitude of character.
Answer:
The poet says that even if people tell lies to you, never follow their examples and start telling lies. A liar is not respected in the society. A liar may succeed temporarily but in the long run he is bound to fail and will be put to shame.

Plus One English If Notes Chapter 4 Question 4.
Lines 5-7 speak about the need for righteous behavior in the face of unrighteousness. How far do you agree?
Answer:
I fully agree with the view that in the face of unrighteous behavior, we should face it with righteous behavior. If somebody is bad, we don’t have to become bad and follow his ways. We should learn to conquer hatred with love.

Plus One English Text Book Answers Chapter 4 Question 5.
What is the poet’s approach to dreams and longings?
Answer:
It is good to dream but we should not let dreams become our master. We can have longings, but we should never take crooked paths achieve them. We can think — but thinking is not ouraim. Our aim is to act and achieve.

Plus One English If Questions Answers Chapter 4 Question 6.
The poet believes that success comes from self control and a true sense of the value of things. Express your views on this.
Answer:
I fully agree with the poet’s views on these aspects. Success comes from self-control and a true sense of the value of things. We should know that all that glitters is not gold. Without self-control we will go astray. Unless we know the true value of things, we may spend our time and energy trying to get things that have no true value. Appearances can be deceptive.

Plus One English Textbook Activity Answers Chapter 4 Question 7.
‘Never breathe a word about your loss. ’ What impression do you get about the poet when you read this?
Answer:
I feel that the poet is a strong-willed person. He can keep his secrets. He does not want people’s sympathies. He has fortitude and courage to suffer his adversities without sharing them with others.

Plus One English Textbook Solutions Chapter 4 Question 8.
What is the message conveyed in the last stanza of the poem?
Answer:
You can talk with the .crowds, but you should not become one of.them and lose your virtue. Even when you walk with kings, you should not lose sight of the ordinary people. You should be beyond getting hurt by your enemies or friends. All kinds of people should be able to count upon you for help. You should forgive and never rush to punish the offender. If you can do all these things you can enjoy on this earth as if you are its master.

Activity – II (Read and Reflect)

If Poem Appreciation 11th English Hsslive Chapter 4 Question 9.
What is the central theme of the poem?
Answer:
The central theme of the poem is the qualities of greatness or the traits of a perfect man.

Plus One Scert English Textbook Solutions Chapter 4 Question 10.
What, according to the poem, are the two impostors of life?
Answer:
According to the poem the two impostors of life are Triumph and Disaster.

Plus One English Chapter If Questions And Answers Chapter 4 Question 11.
What, according to the poet, should be one’s attitude to unexpected loss?
Answer:
According to the poet one’s attitude to unexpected loss should be one of indifference. Triumphs and Tragedies are part of life. Don’t be overjoyed at the successes and don’t be dejected at the failures. If you happen to have a loss, don’t tell anyone. Accept it with fortitude.

Plus One English Unit 1 Questions And Answers Chapter 4 Question 12.
What is the poem about? (Consider the speaker, theme, symbols, comparisons, contrasts and conflicts.)
Answer:
The speaker here is a father. He is speaking to his son about the qualities that are needed to become a successful man, a perfect man. The theme is the attainment of perfection. To make his ideas clear, the speaker has used many symbols. There are symbols like ‘pitch-and-toss’ (suggesting gambling), ‘force heart, nerve and sinew’ (suggesting gathering of strength) and ‘sixty seconds worth of distance run’ (suggesting delayed reaction). There are fine contrasts in ‘triumph and disaster’, ‘kings and common people’ and ‘friends and foes’. There are conflicts in ‘risking it on one turn of pitch-and-loss’ and ‘loving friends hurting you’.

Question 13.
Identify the poetic form, figurative language and poetic structure.
Answer:
It is a lyrical poem with four stanzas consisting of four octaves (a group of eight lines). The poem is in rhyme although the rhyming scheme is different in various stanzas. In the first stanza it is aaaa, bcbc. The poet has figurative language with a lot of metaphors, personification, parallelisms, climaxes, etc. It is a didactic poem telling us what to do and what not to do to enjoy life and to be a perfect man.

Question 14.
When the poet says, ‘If you can dream – and not make dreams your master, he is personifying dreams, i.e. dreams are spoken of as masters who can control our lives. In this case, dreams assume a human role/qualjfy.
Answer:
Pick out other expressions where the poet uses personification.
a) Triumph and disaster treated as impostors.
b) Will which says ‘Hold on’.

‘Unforgiving minutes’ is a metaphoric expression as it refers to time that waits for no man; it is like a race where every second is important.

Now, identify other metaphoric expressions used in the poem.

Deal in lies, twisted by knaves, one heap of all your winnings, breathe a word, unforgiving minute, sixty second’s worth of distance

Question 15.
What do knaves represent?
Answer:
Knaves represent dishonest people.

Question 16.
What other symbols are used in the poem ‘If’?
Answer:
a) Deal in lies
b) Making one heap of all your winnings
c) Risk it on one turn of pitch-and-toss
d) Breathe a word
e) Force your heart, nerve and sinew

Notes:

  1. Personification : Speaking of things and animals as if they are persons with human traits and qualities. Example: Death steals our life; he is very cruel.
  2. Metaphor: A metaphor is a figure of speech in which one thing or person is spoken as another. Example: K.S. Chitra is a nightingale.
  3. Symbol : A symbol is an object that represents an idea, image or an action. We see different symbols on our roads to warn us. Example: Red Light is the symbol of danger.

Activity – III (Appreciation)

Question 17.
Based on the responses you have got, prepare an appreciation of the poem ‘If ’ (Consider theme, language, style, figures, symbols, relevance)
Answer:
Plus One English Textbook Activity Answers Unit 1 Chapter 4
The poem ‘If is written by Rudyard Kipling. Kipling is an English short-story writer, poet and novelist. He is chiefly known for his stories and poems about the British soldiers in India. He also wrote stories for children.

In the poem a father tells his son how to be happy and how to be a perfect man. So many conditions have to be fulfilled if one is become perfect man. He should not lose his head, even when others around him have lost theirs. He has to trust himself when all people doubt him. He should wait and shouldn’t be tired of waiting. When people tell him lies, he should not follow their example. People may hate him but he should not hate them. He should not try to look too good and try to talk too wise.

He should dream, but should not make dreams his master. He should think but shouldn’t make thoughts his aim. He should view Success and Failure equally. Even when the results of his hard work are destroyed, he should get ready to build them. He should not tell others about his losses. He should persevere, always being optimistic. He should keep talking with the crowds but maintain his virtue. He can walk with kings but shouldn’t lose the common touch. Neither his friends nor his enemies should be able to hurt him. All men should be able to count on his help. He should forgive people who have offended him. If he can do all these things the Earth and everything in it is his and he will then be a man.

The poem is in rhyme and it has good sound effects. It has fine imagery, The mood is one of joy and optimism. The language used is simple. There are a lot of symbols and figures of speech in the language, especially personification.

The message of the poem is to be happy and successful in life. The poem talks of conditional fulfilment. If certain conditions, as specified in the poem, are fulfilled, one can be a perfect man, enjoying his life. ‘If is the most famous poem of Kipling. It attracted nation-wide attention. It soon became a very popular qnthem.

Activity – IV (Conditionals/lf Clause)

In the poem ‘If we find so many ‘If clauses. ‘If clauses are called conditional clauses.

If clause (Subsidiary clause)Main clause
If you can keep your head when all about you are losing theirs ………………………………………….• Yours is the earth and everything that is in it.
…… You’ll be a man, my son.
……………………………………………………………….……………………………………………………………….
……………………………………………………………….……………………………………………………………….

Answer:
Here is the list of ‘If Clauses in the poem:
If you can keep your head when all about you are losing theirs and blaming it on you, ….
if you can trust yourself when all men doubt you
If you can wait and not be tired of waiting,
If you can dream,…
If you can think, …
If you can meet with triumph and disaster, ….
If you can bear to hear the truth, …”
If you can make one heap of all your winnings, …
If you can force your heart and nerve and sinew,…
If you can talk with crowds and keep your virtue, ….
If neither foes nor loving friends can hurt you, ….
If all men count with you, ….
If you can fill the unforgiving minute

Usually, there are three common patterns with ‘If which are often called first, second, and third conditionals.

Conditional clausesTenseNatureExample
If clauseMain clause
First conditionalIf+ presentWill / shall / can / may + infinitiveOpen conditionIf you work with confidence, you will succeed.
If you get here before eight, we shall catch the early train.
Second conditionalIf + pastWould / should / could / might + infinitiveUnlikely to be fulfilledIf I worked with confidence I would succeed.
If I knew her name, I would tell you.
Third conditionalIf + past perfectWould / should / could / might + have + past participleUnreal past situationIf you had gone there, you could have met him.
If I had worked with confidence, I would have succeeded.

Answer:
The first type is called Probable or Likely or Open condition.
The second type is called Improbable or Unlikely or Imaginary condition.
The third type is called Impossible or Unreal Past condition.
We make these conditions by changing the tenses in the clauses.

→ Let us take one example:
a) If you call, I will come. (Probable) (If clause Present tense, Main Clause Future)
b) If you called, I would come. (Improbable) If clause Past, Main Clause Conditional).
c) If you had called would have come (Impossible) If Clause – Past Perfect, Main clause Conditional Perfect.

→ Here is the formula:
If – present, Main Clause Future (Probable)
If – past, MC Conditional (Improbable)
If- past perfect, MC Conditional Perfect (Impossible)
Now Look at the examples given in the Text on p. 33.

Let’s Practise

Question 18.
Complete the conditional sentences to get the full story.

Once upon a time, a cat bit a mouse’s tail off. ‘Give me back my tail,’ said the mouse. And the cat said, ‘Well, I would give (give) your tail back, if you fetched me some milk. But that’s impossible for a little mouse like you.’

The mouse, however, went to a cow. ‘The cat will only give (give/ only) me back my tail if I fetch her some milk.’

And the cow said, ‘Well, I would give you some milk, if you ______________ (get) me some hay. But that’s impossible for a little mouse like you.’

The mouse, however, went to a farmer. ‘The cat will only give my tail back if the cow ______________ (give) me some milk. And the cow ______________ (only/ give) me some milk if I get her some hay.’ And the farmer said, ‘Well, I would give you some hay if you ______________ (bring) me some meat. But that’s impossible for a little mouse like you.’

The mouse, however, went to a butcher. ‘The cat will only give my tail back if the cow ______________ (give) me some milk. And the cow will only give me some milk if she ______________ (get) some hay. And the farmer ______________ (only/ give) me some hay if I get him some meat.’ And the butcher said, ‘Well, I would give you some meat if you ______________ (make) the baker bake me a loaf of bread. But that’s impossible for a little mouse like you.’

The mouse, however, went to a baker. ‘The cat ______________ (give/ only) my tail back if I fetch her some milk. And the cow ______________ (give/ not) me some milk if I don’t get her some hay. And the farmer will only give me some hay if the butcher ______________ (have) some meat for him. And the butcher will not give me some meat if you ______________ (bake/ not) him a loaf of bread.’

And the baker said, ‘Well, I ______________ (give) you a loaf of bread if you promise never to steal my corn or meal.’

The mouse promised not to steal, and so the baker gave the mouse a loaf of bread; the mouse gave the butcher the bread. The butcher gave the mouse some meat; the mouse gave the farmer the meat. The farmer gave the mouse some hay; the mouse gave the cow the hay. The cow gave the mouse some milk; the mouse gave the cat the milk. And the cat gave the mouse her tail back. But imagine what would have happened otherwise: If the mouse had not promised (promise/ not) never to steal the corn or meal, the baker would not have given (not/give) the mouse the bread.

If the baker ______________ (not/ give) the mouse the bread, the butcher ______________ (refuse) to give her the meat for the farmer.

If the butcher ________________ (refuse) her any meat, the farmer ________________ (not be) willing to give the mouse the hay. If the farmer ________________ (not/ be) willing to give the mouse the hay, the mouse ______________ (not/ receive) the milk from the cow. If the mouse ______________ (not/ receive) the milk from the cow, she ______________ (not/ get) back her tail.
Answer:
got, gives, will only give, brought, gives, gets, will only give, made, will only give, will not give, has, don’t bake, will give.
had not given, would have refused, had refused, would not have been willing had not been, would not have received, had not received, wouldn’t have got

Extended Activities

Activity -1 (Read and Respond)

Question 19.
Read the extract from the newspaper article:

Teacher’s Pride

Many of the old teachers of the University College in the city would have felt a thrill of pride and joy, on reading in the newspapers the news that their old student Arun M. Kumar has been selected by President Obama to a very important post in his government. Arun is now Assistant Secretary and Director-General of the United States and Foreign Commercial Service, International Trade Administration, in the Department of Commerce. The President has spoken appreciatively of the new team he has chosen.

A rare honour, indeed, and well-deserved recognition of merit. Arun did his three-year undergraduate course in Physics in the University College. I taught that class their English prose. It was a very bright class, with some of the students brilliant without any self-consciousness of their brilliance. And Arun was among the most brilliant. Well-read in many subjects, keen in understanding, quick, sensitive, and cultured beyond his years in his responses, it was a privilege and a pleasure to have him in my class, and sometimes, to discuss things with him outside the class. Over the years, as his mind matured, his sense of language had become fine – a sure pointer to deeper changes. Confined to my academic pursuits, I know little about the wider world of Arun’s enterprises. To see him trusted with the intricate problems of international finance is enough to make me feel that his choices and decisions were right.

Arun and his friends were responsible for starting the Science Society of Trivandrum for the benefit of school children. It has done a lot of good to school students, both in terms of financial help and academic training.

List out the special qualities you have noticed in one of your classmates:
Answer:
Brilliant, cheerful, sociable, hardworking, well read, sensitive, generous, sociable, humble, cultured, has initiative, humorous, optimistic My friend John is liked by all the students in the class. He is brilliant and he always gets the top marks and the teacher is never tired of praising him.

John comes from a wealthy family. His father is a magistrate and his mother is a lecturer in a college. But he is very humble and he never shows off to others. He is always cheerful and has a smiling face. He is well-read and hardworking. His general knowledge is great. He is a voracious reader and he seems to know about all things underthe sun, and even beyond! He is very generous and is always willing to help the weak.

He is very sociable. He is polite and respectful to teachers and elders. He always greets them when he meets them. He is cultured in his behaviour. He is very humorous and he has the knack of telling very amusing stories. He is optimistic and a strong believer in God. He has many leadership qualities and he takes initiatives in many things. John is an ideal student.

Activity – II (Cohesive Devices – Practice)

Question 20.
Fill in the blanks using the appropriate cohesive device from the ones given in brackets.
1. All the assignments should be submitted on time, …………………, they wilt not be evaluated.
2. The price of petrol has gone up considerably in the last few years …………………, the sale of cars has not seen any decrease.
3. Cycling is a good exercise …………………, it helps you to save money, (however, moreover, consequently)
4. Desktop computers are cheaper and more reliable than laptops; …………………, they last longer. (whereas, furthermore, alternatively)
5. There is a stiff competition between mobile phone companies to win customers …………………, they are slashing prices to attract customers, (as a result, in contrast, in conclusion)
Answer:
1. Otherwise
2. However
3. Moreover
4. Furthermore
5. As a result

Activity – III (Documentary):

Question 21.
Prepare a presentation on the life and works of an eminent person who has overcome many obstacles/difficulties and become successful in life.
Answer:
Helen Keller : She was an American lecturer and writer who overcame severe physical disabilities, inspiring many other people to similar accomplishments. Deaf and blind from the age of 19 months, Keller learned to communicate with the help of her teacher, Anne Sullivan. Sullivan taught Keller to read Braille and to “listen” by feeling a speaker’s face. Keller graduated from Radcliffe College in 1904 and authored a number of books about her experiences.

Helen Keller (1880-1968 was born on June 27, 1880, in Tuscumbia, Alabama, the daughter of well-to-do parents: Arthur Keller, a former officer in the Confederate army, and Kate Adams. When 19 months old, Helen was stricken with an acute illness that left her deaf and blind. In a short time, she forgot the few words she knew and became silent. She made use of signs to get what she wanted, but when her parents or the family servants did not understand her, her frustration found an outlet in screaming and tantrums. In the 1880s people who were both deaf and blind were classified in law as idiots.

A doctor who examined Keller, however, thought that her intelligence could be developed. On the advice of Alexander Graham Bell, the inventor, who was also a teacher of deaf people, Keller’s parents got a teacher for the Blind. The teacher’s name was Anne Mansfield Sullivan (later Macy). Thus began an association that lasted until Sullivan’s death in 1936.

Sullivan’s first task was to break through the barrier of darkness and silence that surrounded the child.

She succeeded in that. Two years later she was reading and writing fluently using the Braille system. When Keller was tert, she begged to relearn how to speak. At first this seemed impossible, but Sullivan discovered that Keller could learn sounds by placing her fingers on her teacher’s larynx and sensing the vibrations. The moving account of how Sullivan taught her to speak is told in Helen Keller’s The Story of My Life (1902).

In 1900, Keller entered Radcliffe College. Four years later she graduated with honors to worldwide acclaim and decided to devote her life to helping blind and deaf people. Through her essays and articles in major magazines and newspapers, Keller explained the problems encountered by people who are deaf and blind and the responsibilities of society. In addition to The Story of My Life, she published Optimism, or My Key to Life (1903), The World I Live In (1908), and Out of the Dark (1913).

In her desire to help people like her, Keller also began to travel and lecture throughout the world, enlisting the aid of many famous people she met. Philanthropist Andrew Carnegie gave her an annual income, writers Mark Twain and Robert Louis Stevenson sang her praises, and nearly every U.S. president of her time invited her to the White House. She received many honors. Helen Keller is one of the best examples of people who have overcome severe handicaps and become world-famous.

Activity – IV (Collection):

Question 22.
Collect inspiring speeches of great persons like Martin Luther King, Swami Vivekanda, Winston Churchill, Jawaharlal Nehru, etc. Make a presentation based on the common factors in the speeches.
Answer:
Standing on the steps of the Lincoln Memorial in Washington, D.C., on August 28, 1963, Martin Luther King, Jr., delivered what is regarded today as one of the greatest speeches in American history. Here is an excerpt from his speech: “I Have a Dream”.

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: ‘We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal.’

I have a dream that one day on the red hills of Georgia, the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.

I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. I have a dream today!

I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of ‘interposition’ and ‘nullification—one day right there in Alabama little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers. I have a dream today!

I have a dream that one day every valley shall be exalted, and every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight; ‘and the glory of the Lord shall be revealed and all flesh shall see it together.’

In all the speeches of the above great people, we can find some common factors. One is patriotism. Patriotism is the love of one’s motherland. The country of one’s birth is his mother and he should love her and work for her progress. In case of a need, he should be even ready to sacrifice his life for this motherland.

Another common factor is the love for liberty, freedom. Man is born free and he should have his freedom to enjoy his life. Political freedom, economic freedom, and religious freedom are essential for the proper growth of a person. No country should be ruled by other countries.

Another factor that is common among the speeches of these great men is a fraternity and universal brotherhood. In the pledge, we assert, “All Indians are my brothers and sisters”. This pledge should not be limited to words. In deeds, we must show that we are true to our words.

All great men preach internationalism and universal brotherhood Even as we preach nationalism, we must be internationalists. We all know that we may have different colors. The Europeans may be white, the Africans may be black, the Asians might be brown or yellowish, but all of them have red blood! Whether you are Christian, Muslim, Hindu, Sikh, or Jew, your emotions are the same. That is why we say, “Tickled we laugh; pricked we cry”. So we must love humanity. Gandhi is the Father of our nation, but he was also a great internationalist.

If (Poem) About the Author:

Plus One English Text Book Question Answers Chapter 4
– Rudyard Kipling

Rudyard Kipling (1865-1936) is an English short-story writer, poet, and novelist. He is chiefly known for his stories and poems about the British soldiers in India. He also wrote stories for children. “If” is the most famous poem of Kipling. It attracted nationwide attention. It soon became a very popular anthem.

IF (Poem) Summary

Here a father is advising his son:
Stanza 1: Maintain your coolness when people around you have lost it and blame you for the situation. Trust yourself when all people doubt you, but give allowance for their doubting. Wait and don’t be tired of waiting. When people tell you lies, don’t follow their example. People may hate you but don’t hate them. Don’t try to look too good and don’t try to talk too wise.

Stanza 2: You should dream, but do not make dreams your master. You should think but don’t make your thoughts your aim. You should view Success and Failure equally. You may say truths but dishonest people may twist them and use them to trap fools. You worked hard to get certain things done, but you find them broken. Then you get ready to build them up using old tools.

Stanza 3: Collect all your winnings and risk them on one turn of the dice. You may lose the entire thing. But start again without telling anybody about your loss. Continue doing your work even when others have abandoned theirs. Continue to hold on even you have nothing left except your will.

Stanza 4: Keep talking with the crowds but maintain your virtue. Walk with kings but don’t lose the common touch. Neither your friends nor your enemies should be able to hurt you. All men should be able to count on your help. But nobody should expect too much from you. You should forgive people who have offended you. If you can do all the above things the Earth and everything in it is yours and you will then be a man.

When a Sapling is Planted Questions and Answers Plus Two English Textbook Unit 4 Chapter 1 (Speech)

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook When a Sapling is Planted Questions and Answers Unit 4 Chapter 1 (Speech)

Read And Respond (Text Book)

When A Sapling Is Planted Question Answer Question 1.
What was the impact when the household food crops were replaced by commercial farming ?
Answer:
The impact was far-reaching. It destroyed the local bio-diversity and the ability of the forests to conserve water. The rural population lacked firewood, clean drinking water, balanced diets, shelter and income.

Question 2.
What, according to Wangari Maathai, is the primary role of women of Africa?
Answer:
According to Wangari Maathai, the primary role of women of Africa is taking care of their families. They till the land and feed their families.

Question 3.
Why did the African women fail to meet their basic needs?
Answer:
The African women failed to meet their basic needs because of the degradation of their immediate environment and the introduction of commercial farming, replacing the growing of household crops. International traders controlled the prices of the produce by farmers and so they could not get a reasonable and just income.

Question 4.
How does environmental disruption and mismanagement affect life?
Answer:
Environmental disruption and mismanagement affect life by undermining the quality of our life and that of the future generations.

Question 5.
How does the tree become a symbol for peace and conflict resolution?
Answer:
The tree becomes a symbol for peace and conflict resolution because using trees was a symbol of peace. It was in keeping with a popular African tradition. The elders of Kikuyu carried a staff from the thigi tree (a huge shady tree, native to Africa). When they placed this staff between two disputing sides, they stopped fighting and sought reconciliation. Such practices are part of cultural heritage. They contribute to conserve habitats and peace.

Question 6.
What is the merit of having a feeling that we belong to a larger family?
Answer:
The merit of having a feeling that we belong to a larger family is that it will help to have a shift in our thinking. This shift is needed so that humanity stops threatening its life-support system. We are called to assist the Earth to heal her wounds. We have to embrace the whole creation in all its diversity, beauty and wonder and then only we can progress and live happy lives.

Question 7.
What, according to Wangari Maathai, is the challenge of our generation?
Answer:
According to Wangari Maathai, the challenge of our generation is restoring the beauty and wonder of the world by conserving our environment, fostered by democracy and fraternity.

Think And Write

Question 1.
What is the role of bio-diversity in maintaining environmental balance?
Answer:
Bio-diversity means the variety of all forms of life which make a balanced environment. The forms of life include both plants and animals. They mutually support each other. If you destroy the forests, the animals will lose their habitat. It will also lead to droughts and soil erosion. Soon the environment will be destroyed because of this imbalance. Thus bio-diversity is essential for maintaining environmental balance.

Question 2.
Identify the needs of the present women, and compare them with those of the women of Kenya at the time of Wangari Maathai.
Answer:
The present women have much greater needs than the women of Kenya at the time of Wangari Maathai. The Kenyan women of those days needed only simple things like firewood, clean drinking water, balanced diets, shelter and some income. But today’s women need good education, equality with men in job opportunities and as well as leadership positions. They want an atmosphere in which they can develop to their full potential.

Question 3.
“Women are often the first to become aware of environmental damage, says Wangari Maathai. What is your opinion?
Answer:
The statement of Wangari Maathai is quite right in the case of the Kenyan women of her time because their needs were simple – firewood, clean drinking water, balanced diets, shelter and some income. But today’s women are quite different and the statement can’t be applied to them. They are more concerned with good life and changing fashions.

Question 4.
What is the impact of commercial farming on the rural community?
Answer:
Commercial fanning has a detrimental effect on the rural community. It destroys the local bio-diversity and the ability of the forests to conserve water. Moreover, international traders control the prices of the commercial produce by farmers and so they can’t get a reasonable and just income. This adversely affects their standard of living.

Question 5.
How does degradation of environment trigger off poverty and conflict?
Answer:
Degradation of environment triggers off poverty and conflict, A degraded environment leads to a fight for scarce resources. It leads to poverty and conflict. There is also the injustice of international economic arrangements. The widespread destruction of the ecosystems, mainly through deforestation, climatic instability and contamination of the soil and water lead to extreme poverty and riots.

Question 6.
Explain the term ‘sustainable development’.
Answer:
These days we hear a lot about sustainable development. Sustainable development is the development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

When a Sapling is Planted (Speech) Edumate Questions and Answers

Question 1.
‘Together we have planted over 30 million trees that provide fuel, food, shelter and income….’
Wangari Maathai, in her Nobel Prize acceptance speech speaks about the importance of planting trees. Draft a speech to be delivered in your school assembly highlighting the importance of tree planting on 5th June, World Environment Day.
Answer:
Respected principal, dear teachers and friends,
Today is World Environment Day and therefore I will talk about the preservation of our Environment. Trees play a big role in such preservation, as, without trees, the earth will degenerate into some kind of desert.

Ralph Waldo Emerson once said, “Nature never hurries, atom by atom, little by little, she achieves her work.” He is very right when we think how the trees grow taking their time to reach their full status as trees. Before a tree becomes a full-fledged tree it passes through many stages – seed, seedling, sapling and then tree. Some trees take years to become real trees. But look at man! How cruelly he cuts them down in just a few minutes to use it as fuel, for furniture work, construction works and even to make paper. Sometimes man destroys entire forests to convert into farmlands or to make factories and residential areas. Large scale deforestation brings about climatic changes. Even in Kerala there are climatic changes because of the large scale destruction of forests.

Trees absorb the carbon dioxide in the atmosphere and supply us oxygen. They prevent the soil from eroding. They help in blocking the clouds and bring rain. They supply us a lot of forest products like honey, wax and different kind of herbs and roots. Nowadays forests are converted into National Parks attracting tourists from all over the world. That way also, trees bring money. Thus forests help us in so many ways and so destroying them will be suicidal.

We all should emulate Wangari Maathai, the Kenyan lady and the Nobel Prize Winner, who led a crusade against deforestation. She wanted each person to plant some trees as his duty to help himself and also posterity. In India we had the Chipko Movement. When the contractors came to cut down the trees, the women from the locality rushed to the forest and stood near the trees embracing them. Chipko in Hindi means embrace. The men who came to cut down the trees had to go back because of the people embracing the trees.

John Keats, the famous English Romantic poet said, “A thing of beauty is a joy forever.” I believe a tree is a thing beauty and we should do our best to preserve our trees and plant new ones. Today let’s pledge that each one of us will plant at least ten trees. Remember it is not enough to plant trees, but make sure that they grow by giving the trees adequate care.
Let’s make the earth green once again!

Question 2.
We pollute our water bodies by dumping garbage and plastic materials. It is high time we stopped such activities. Imagine that you are the secretary of the Youth Club in your locality. Prepare a letter to the editor of a daily highlighting the threat caused by the dumping of plastic materials in rivers and streams.
Answer:
Liz James
Std XII
St. George’s HSS
Edappally
6 June 2017

The Editor
Times of India
Kochi

Sir,
Sub: Polluting Water by dumping garbage and plastic materials
The other day I was with my friend on the bank of the Periyar River, near Aluva. As I was standing there I saw a man coming with two bags full of garbage and throwing them into the river. What a heinous crime he is doing! Thousands of people use the water from Periyar for drinking and other home uses. And here is a man living nearthe bank of the river polluting it with garbage and plastic wastes. I thought it was as dirty as excreting in one’s own sitting room!

It is unfortunate that people are not aware of the damage they are doing to the rivers and other water bodies by dumping our garbage and plastic material there. Such actions not only pollute the water but also make the water unfit even for fish and other water creatures. I feel strict action should be taken against people who pollute water bodies. There should be observation teams posted at strategic points so that they can catch the culprits and give them proper punishments.

In Kerala we boast of 44 rivers and streams. But how many of them are clean? Many of them are so unclean that if the waterfalls on our body, the body starts itching! I think there should be awareness programmes organized especially for the people living close to the water bodies. Offenders much be seriously punished as a deterrent to future would-be culprits.
Liz James

Question 3.
The Environment Club of your school is organising a trekking trip to Silent Valley. What are the instructions that you, as the secretary of the club will give to your teammates before starting the trip? Write three instructions.
Answer:
Trekking Trip to Silent Valley

  • Wear canvas shoes for the trip. Slippers and leather shoes will make trekking very hard.
  • Carry enough drinking water with you. Even the bottled water we buy in the shops along the road might not be clean.
  • In the Silent Valley you will find rare species of animals like the lion-tailed monkeys. Don’t feed them. Always stay together in the group.

Question 4.
Imagine that a vast area of paddy fields in your locality was filled up by a construction company for executing a villa project. Prepare an article to be published in a newspaper on the negative impact of filling up paddy fields.
You may use the hints given below.
(Hints: paddy fields – a complete eco system – streams around the fields – home to micro-organisms – filling of land required to construct buildings – living beings like storks, fish, tadpoles etc. affected.)
Answer:
Tampering With The Ecosystem.
An ecosystem is a community of living organisms in conjunction with the nonliving components of their environment interacting as a system. The nonliving components include things like air, water and soil. These biotic and abiotic components are regarded as linked together through nutrient cycles and energy flows. Eco systems can be big or small.

The Durbar Construction Company Limited is filling up a vast area of paddy fields in my area, Meloor, Chalakudy. The company is executing a villa project aimed at the rich people. These are luxury villas with swimming pools and various kinds of courts for playing badminton and volleyball. There is also provision to play cricket there. There will be different clubs for pastime.

The Durbar Construction Company is least bothered about the negative impact of filling up the paddy fields. They are destroying a complete ecosystem as they are also filling up the many small streams that criss-cross the paddy fields. The eco system is a home to different microorganisms and also living beings like storks, fish tadpoles and the like. The area is very famous for fresh water fish and people come from different areas to buy cheap fresh water fish from Meloor. But with the coming of the villa project, all this will be a thing of the past.

Being in a low-lying area, these paddy fields and the tiny streams were a source of good water to the people in the nearby areas. When these paddy fields are filled up the rain water will not sink into the ground resulting in the lack of water in the wells and ponds of nearby places. The current drought has already brought problems to the people and the proposed villa project will only worsen the situation.

The government has rules which prohibit the filling up of paddy fields for construction work. But the rules have many loopholes and greedy people exploit these loopholes to their advantage. If things go unchecked like this we will soon have a lot of concrete jungles and not paddy fields in our State.

Question 5.
‘As I was growing up, I witnessed forests being cleared and replaced by commercial plantations, which destroyed local bio-diversity and the capacity of forests to conserve water’, says Wangari Maathai. You must have come across newspaper reports on mass destruction of forests. Write an essay on the impact of deforestation.
Answer:
Impact Of Deforestation:
With the growth of the world population, there is an increasing need for space. Land is needed for agricultural, industrial and most importantly urban needs to contain cities. People find an easy solution in “Deforestation”. Deforestation means the felling of trees and clearing of forest to make that land available for residential, commercial or industrial purposes.

Deforestation can also be seen as removal of forests leading to several imbalances ecologically and environmentally. What make deforestation alarming are the immediate and long term effects it is bound to cause. Some predictions state that the rainforests of the world will be destroyed completely if deforestation continues at its current pace.

Deforestation or clearance occurs due to several reasons. They include agricultural activities, logging, urbanization, desertification of land and soil erosion, mining and forest fires. As can be seen, most of them are caused by man whereas a couple of them – like desertification and forest fires – could be natural causes. But even those are aided by man through defective use of land and carelessness.

The effects of Deforestation are calamitous. Deforestation brings climate imbalance. It increases global warming. It causes soil erosion. It causes floods in some areas and droughts in some other areas. There is the danger of wild life extinction. Unless we become sensible and conserve our forests we are willingly causing our doom. If we destroy nature, nature has a way of destroying us. Nature has patience but it can run out at any time and once it runs out only God can save us!

Question 6.
A notice on the activities of the Environment Club of your school was prepared by Anu. There are some errors in the matter. Edit it.
Many activities has been organised by our Environment Club this year. The club plan to conduct a seminar on water conservation next month. Interested members are requested for sending the synopsis of their papers. Kindly register your names at the earlier.
Answer:
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 1

Question 7.
Imagine that you are visiting the Kallar Eco tourism Project as part of a field trip conducted by the Forest Club of your school Before entering the forest area, you meet the officer in charge to enquire about the rules, security measures etc. Write the likely conversation.
Answer:
Student Leader: Good morning, Sir. I have some doubts to clarify.
Officer: Good morning! Go ahead and ask me what you want to ask.
SL: Can we take photographs of the various things we see there?
Officer: Yes, you can. But be careful. Last week a boy fell into the river as he was taking a selfie standing at an edge of a rock.
SL: How long can we stay in the resort area?
Officer: You can stay up to 6.00 p.m.
SL: How far is the Meenutty Falls from here?
Officer: It is not far. You can easily walk to the place.
SL: Can we get into the Kallar River? Can we swim in it?
Officer: Yes, you can. The water is clean. But at places it could be deep. So enter the water only if you know how to swim.
SL: Is food available for outsiders in the resort?
Officer: Yes, you can get Kerala Style lunch, tea and snacks at reasonable prices.
SL: Is there anything that you would like to tell us?
Officer: Yes. This is a plastic free zone. Don’t take any plastic bags or bottles with you. Don’t throw any items here and there. Use the dustbins in case you want to drop something.
SL: Thank you, Sir!
Officer: Okay! Enjoy your trip!

Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Question 8.
A river that flows through your village is contaminated because of human waste and dumping of garbage. Draft an e-mail to the editor of a leading national daily, highlighting this issue.
Answer:
[email protected]
Sir,
Sub: Contaminating Chalakudy River Chalakudy River passes through my village of Meloor. A few decades ago the water in the river was clean and we could use it even for drinking purposes. But now it is so unclean that even if we take a bath in it, our bodies start itching. The water smells foul.

One of the reasons for the water to become so dirty is the ignorance of the people. They have the misconception that a flowing river is never dirty. Since the dirt is immediately washed away, they imagine that there is no problem in throwing the garbage in it. But when thousands of people do that, the garbage gets collected at places and it begins to rot and thus it pollutes the water.

People wash their kitchen utensils, and dishes and soiled clothes in the river. This also makes the water dirty. The worst thing is that the people who do not have toilets in their homes excrete on the banks of the river and they wash themselves in the river. When it rains all the excreta is washed into the river. Imagine how dirty the water can get with human excreta. People have been doing it for long. But in the past the population was small and it was not so much noticed. But with the increased number of people living along the banks, the problem has become very acute.

The authorities must ensure that people don’t throw their garbage in the river. They also should make sure that there toilets in the homes of people and they don’t make the banks of the river their toilets. Culprits must be seriously punished as a deterrent to prospective offenders.
Let’s keep the river clean, it is our life-line.
Antony Mundakkal

Question 9.
Prepare a profile of Wangari Maathai using the hints given below.

  • Wangari Maathai – born 1st April, 1940-Kenyan environmental and political activist
  • Founded Green Belt Movement
  • Planting of trees, environmental conservation and women’s rights
  • Sustainable development
  • Right to Livelihood Award -1986
  • The first African woman to receive the Nobel Prize -2004
  • Died – 25th September, 2011

Answer:
Wangari Maathai.
Wangari Maathai is a Kenyan. She is an environmental and political activist. She was born on 1 April 1940. From her very childhood she developed a love for Nature and the Environment. Alarmed at the way deforestation was taking place in Kenya and the world at large, she founded the Green Belt Movement. She wanted people to plant trees and protect them and not to destroy them. She thought that trees are the umbrellas that shaded the earth from the scorching heat of the sun. She advocated environmental conservation and she fought for women’s rights.

She propagated sustainable development. She won many awards. In 1986 she was given the Right to Livelihood Award. In 2004 she received the Nobel Prize. She was the first African woman go get a Nobel Prize. She did a lot for environmental protection. She breathed her last on 25 September 2011.

Question 10.
Imagine that you are the editor of your school blog. Prepare a blog entry on how the Environment Club of your school developed a garden of medicinal plants.
Answer:
The Place of Herbs in Our Lives The Environment Club of our School has a well developed Garden of Medicinal Plants. Medicinal plants have become very important in our modern day life. One of the reasons for that is the popularity Ayurveda is getting internationally. Many VIPs from different countries come to Kerala for Ayurveda Treatment. In Ayurveda type of treatment, herbs or medicinal plants play a big role.

Ayurveda has been practised in India in India since 2000 B.C. The Ayurvedic treatment is entirely based on herbs, which have certain medicinal value or property. In the ancient times, the Indian sages believed that Ayurvedic herbs are one-stop solutions to cure a number of health related problems and diseases. Most of the Ayurvedic herbs are free of side effects or reactions. This is the reason why Ayurveda is growing in popularity across the globe. In our garden we have herbs like ginseng, aloe, sandalwood, red clover, burdock, bayberry, black pepper, cinnamon, myrrh, and safflower. They are used to heal wounds, sores and boils. Then we have marshmallow which is used as antacids.

Turmeric is an antibiotic herb. To reduce fever and the production of heat caused by the condition, certain antipyretic herbs such as black pepper, sandalwood, safflower and brihati are used. We also have anti-septic herbs like aloe, sandalwood and chitrak. Cardamom, does and peppermint are aromatic herbs that increase our appetite. Herbs such as Chamomile, chrysanthemum, coriander, fennel, peppermint, and spearmint, ajwan, basil, calamus, cardamom, cinnamon, ginger, and turmeric are helpful in promoting good blood circulation. Therefore, they are used as cardiac stimulants. Ginger, eucalyptus, wild cherry and cloves are also expectorants.

We grow these and we encourage the people to use them because most allopathic medicines have very adverse side effects.
John Sebastian, 26 June 2016

Question 11.
A debate is conducted by the English Club of your school on the topic, Environment is not important when it comes to development. I Imagine that you are one of the debaters opposing the topic. Write your argument in a paragraph. There should be at least four points.
Answer:
I feel it is quite wrong to say that environment is not important when it comes to development. I agree that development is necessary. Development, primarily, is to make people have a happy and comfortable life. I don’t agree with a development where environment is adversely affected. If the environment is not good how can people live a comfortable life? When we speak of environment, we generally include the air, the water, the soil and flora and fauna of the place.

Even if we build big houses and factories and produce a lot of things there, what use do they have if the air is polluted and we can’t even breathe it? Development may give us so many things, but if the water is polluted how can we manage? By destroying the soil, the flora and fauna how we say we are developing? Development must be sustainable. It must be done in such a way we preserve our environment to have pure air, clean water and good soil creating an atmosphere where the flora and fauna can flourish enriching the place.

Question 12.
The Nature Club of your school decides to cultivate food crops in a space available in the school campus. Prepare a brief write-up of about 100 words to be included in a pamphlet emphasizing the need to cultivate food crops and develop farming as a culture.
Answer:
Our School’S Paddy Fields
We have been hearing a lot about the contaminated rice we have been getting from neighbouring States. To get bumper harvests they use a lot of artificial fertilizers, insecticides and dangerous chemicals to increase the size and quantity of the paddy they harvest. The result is that the rice we get here is unhealthy. But we have no choice as we do not produce enough rice for our needs. Rice being our staple food we ought to get it from outside.

It is in the circumstances we decided to cultivate paddy in the extra space available in the school campus. The Nature Club suggested this idea to the school management and they were very happy with the idea. The students, both boys and girls, were enthusiastic about it. We decided that the paddy we produce in our school will be 100% organic. We tilled the land and planted seedlings. There was provision for irrigation.

We used only natural fertilizers like cow-dung, ash and compost. We used homemade concoctions with tobacco, soap etc. to control the pests. We pulled the weeds by hand. We were able to get a bumper harvest and it was shared among the students and teachers. We were all happy that at least for a few days we all could enjoy pure rice.

Question 13.
Read the following excerpt and answer the questions that follow.
“My inspiration comes from my childhood experiences and observations of nature in rural Kenya. As I was growing up, I witnessed forests being cleared arid replaced by commercial plantations, which destroyed local biodiversity and the capacity of the forests to conserve water.”
a) What inspired Wangari Maathai to become an environmentalist?
b) What was the impact when forests were replaced by commercial farming?
c) What does ‘biodiversity’ mean?
Answer:
a) Her childhood experiences and observations of nature in rural Kenya.
b) It destroyed biodiversity and the capacity of the forests to conserve water.
c) Biodiversity means the variety of living things in an environment.

Question 14.
“Later, they became aware of the widespread destruction of the ecosystems, especially through deforestation. Climatic instability and contamination of the soil and waters – all contributed to excruciating poverty and subsequent riots.”
a) Who are referred to as ‘they’ here?
b) What was the chief cause of the destruction of ecosystem?
c) What contributed to excruciating poverty and subsequent riots?
d) What does the word’ excruciating’ mean?
Answer:
a) The women of Kenya.
b) Deforestation.
c) Climatic instability and contamination of the soil and water contributed to excruciating poverty and subsequent riots.
d) agonizing

Question 15.
Imagine that you have won the ‘Student Excellence Award’ from your school. The award is given on the basis of the student’s character and performance in both curricular and co-curricular activities. After having received the award, you are expected to deliver an Award acceptance speech. Draft the speech.
Answer:
Respected principal, dear teachers and friends,
I feel quite elated to stand here today and make this acceptance speech. I was surprised and even shocked, so to say, to know that I was chosen for awarding the Student Excellence Award. I don’t really know if I deserve it. But since the Principal and the teachers have decided that I am the one to be given that Award, I believe they are right.

I understand that the Award is given on the basis of a student’s performance both in the curricular and co-curricular activities. I had always believed that education is training for life. Learning a few facts, figures and formulae does not make a man educated. Along with the knowledge, I believe, we should development our personality, interpersonal skills and also leadership qualities.

My academic performance has been always good because both my parents are teachers and they used to help me a lot. I would dedicate this reward to them for all the help they gave to me, not only as parents but as my role models.

I have been active in sports and games. I believe in the Latin saying “Mens sana in corpore sano”. It means a healthy mind in a healthy body. If the mind is to be healthy body has to be healthy. I used to take part in different games and sports. I am glad that lam the badminton champion of this school. I also got the 1st Prize for long jump in the last school sports meet.

I think the authorities chose me for the Award looking to my social activities also. As the Chairman of the Social Club, I had organized a programme to collect funds for the surgery of one of our classmates who needed a kidney transplant. His family could not afford it. We were able to collect money and get the surgery done. As he sits there and looks at me and smiles, I feel quite proud and happy.

I am indebted to many people for this Award. Primarily I am grateful to my Principal and the teachers. But I should especially mention my English teacher who always prompted me to do my best. He used to inspire me with his stories of great men like John F. Kennedy, Nelson Mandela, Abdul Kalam and Mahatma Gandhi. He taught me that ‘No pain, no gain’. Thank you, Sir, for all that you did to me. I also thank my classmates who have been with me always – in my tragedies and triumphs.
Thankyou, all!

Activity – I (Formal speech)

Imagine that you have won the National Green
Corps (NGC) Award for coordinating the activities of your school eco club. The award would be given away by the Governor of the State, in the presence of the Chief Minister and certain other dignitaries. You are supposed to deliver a speech after receiving the award. Draft the speech you would deliver.
Tips: Gratitude for the award
Explanation of your activities
Your response to the award
Advice/exhortation to the audience
Answer:
Your Excellency the Governor, the Honourable Chief Minister and other dignitaries, respected Principal, staff members and parents, my dear students, ladies and gentlemen,

Good Afternoon!
As I stand here I feel greatly honoured because our school is the first school in the State to receive this prestigious Award. As .the Coordinator of our Eco Club, I feel that we are singularly lucky to become the recipients of this Award. This Award is not just for me but for the entire members of the Eco Club and also for the Principal and Staff who have been doing their best to encourage us in our eco-friendly activities.

We did two things which I believe made us eligible for this Award. First of all with the help of the Forest Department, we planted saplings on the roadsides and other places which we felt need trees. Each member of the club ensured that at least 300 saplings were planted by him or through his efforts. With 200 members in our club, we planted a minimum of 60,000 trees this year. We feel trees are the umbrellas that protect the earth from the scorching sun in different ways. Not only they give shade and sometimes fruits, but they also increase rainfall and prevent soil erosion. Deforestation will make our earth a big desert.

The second thing we did was encouraging especially homemakers to have a kitchen garden. We know that most of the vegetables and fruits we eat come from other states. These vegetables and fruits are full of insecticides and dangerous preservatives. By constantly consuming these things we are prone to become sick. So we encourage households to produce as many vegetables and fruits as they can. With some efforts every household can produce something. With the help of the Agriculture Department, we distributed free seeds and seedlings to households and many people have come to tell us that they have started producing different vegetables and fruits in their own yards or even on their terraces.

I must thank each member of our Club in a special way for his/her contribution to the overall efforts of the Club. We also thank the Principal and Staff members for their unstinted cooperation and support in our efforts. We also thank the Forest and agriculture Departments for their support.

This Award will make us work harder to make our place greener as we feel we have greater responsibilities now. We call our State ‘God’s own country’. The picture of that country is with full of trees, plants and creepers on whose bows hang delicious fruits and delicate flowers with the humming of bees and butterflies in all seasons! We can definitely make our State a real Paradise if we all join hands and do our bit in our new initiative which is called ‘Greenery Programme’.
Thank you all!

Activity – II (Adverb/Adverb Phrase/Adverb clause)
Read the notes given on p. 112 and 113.

Plus Two English Textbook Activity Answers Unit 4 Question 1.
Now read the passage on p. 113 and make a list of adverbs, adverb phrases and adverb clauses.
Answer:
Adverbs: always, finally, absolutely, away
Adverb phrases: from the time, at first (2 times), for a while
Adverb clause: When she was six years old

Question 2.
Now, read the notes and the examples on the difference between adverb phrase and adverb clause.
Convert the simple sentences on page 113 into complex sentences:
Answer:

  1. I don’t know when he will arrive.
  2. Doyouknowwherehelives?
  3. He could not see properly because it was dark.
  4. They can’t solve the problem because it is too complicated.
  5. I can’t life the box because it is too heavy.

Activity – III (Let’s edit):

Question 1.
Look at the excerpt from the speech, ‘When a Sapling is Planted’, on p. 113. There are a few mistakes in it. Find out the mistakes and correct them.
Answer:
It is thirty years since we started this work. Activities that devastate the societies and environment continue unabated. Today we are faced with a challenge that calls for a shift in our thinking, so that humanity stops threatening its life-support system. We are called to assist the Earth to heal her wounds and in the process heal our own, indeed, to embrace the whole of creation in all its diversity, beauty and wonder.

Plus Two English Textbook Activity Answers Unit 4 Question 2.
The Tourism club of Middleton Public school, Calcutta, has decided to conduct a trip to the ecotourism project at Thenmala. The secretary drafted a letter to be sent to the travel agent through a member of the executive committee of the club, Here is the letter. ft has got certain errors in it. Read the letter carefully and edit it.
Answer:
Dear Sir/Madam,
Sub: Enquiry regarding tourist spots at Thenmala.
The students of the Tourism Club of our school have been planning to make a trip to Thenmala. It is to take place in the last week of September. In this connection, one of the executive committee members is being sent to your office to collect information about the spots (venues) to be visited.

I would be grateful if a travel brochure which gives details of the places of attraction, available facilities for accommodation and good hotels is sent through him so that we make the necessary arrangements prior to our trip.

Yours faithfully,
Meenakshi Varma
Secretary, Tourism Club

Read And Enjoy:

Towards the end of her speech Wangari Maathai nostalgically recalls the natural world she inherited from her parents. But with the passage of time it has been destroyed. We have the same feelings like Wangari. Think of the condition of our State. What has happened to the vast stretches of water-logged paddy fields and the creatures living around us? Why aren’t we self-reliant in the production of food materials? Read the poem and see how the poet looks at these issues.

When a Sapling is Planted (Speech) About The Author

Wangari Maathai is a Kenyan. She is an environmental and political activist. In the 1970s she founded the Green Belt Movement. It is an environmental NGO, focussing on the planting of trees, conservation and women’s rights. She got the Nobel Prize in 2004 for her contribution to sustainable development, democracy and peace. This speech was made on 10 December, 2004 at Oslo.
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 2
– Wangari Maathai

When a Sapling is Planted (Speech) Summary in English

Page 108: Your Majesties, your Royal Highnesses, Honourable Members of the Norwegian Nobel Committee, Excellencies, ladies and gentlemen,

I am the first African woman to receive this Prize. I accept it on behalf of the people of Kenya, and Africa and the world. I am especially concerned with women and the girl child. I hope it will encourage them to raise their voices and become leaders.

My inspiration comes from my childhood experiences and observations of nature in rural Kenya. As I was growing up, I noticed that forests were cleared and were replaced by commercial plantations. This destroys the local bio¬diversity and the ability of the forests to conserve water.

In 1977 we started the Green Belt Movement. I was then responding to the needs of rural women. They lacked firewood, clean drinking water, balanced diets, shelter and income.

Page 109: In Africa women are the primary caretakers. They till the land and feed their families. As a result they are the first to notice the environmental damage as resources become scarce, making it difficult for them to maintain their families.

It was becoming difficult for women to meet their basic needs. This was because of the degradation of their immediate environment and the introduction of commercial farming, replacing the growing of household crops. International traders controlled the prices of the produce by farmers and so they could not get a reasonable and just income. When the environment is destroyed, plundered and mismanaged, we undermine the quality of our life and that of the future generations.

Tree planting became a natural choice to satisfy the basic needs of women. Tree planting is simple. It guarantees quick and successful results in a reasonable amount of time. It sustains interest and commitment.

We have planted 30 million trees which provided fuel, food, shelter and income, which helps in children’s education and household needs. The activity creates employment and improves soil and watersheds.

Initially the work was difficult. The people were unaware that a degraded environment leads to a fight for scarce resources. It leads to poverty and conflict. They also did not know the injustice of international economic arrangements. Later they came to know the widespread destruction of the ecosystems, mainly through deforestation, climatic instability and contamination of the soil and water. All these led to extreme poverty and riots.

At the early stage, the Green Belt Movement did not concern itself with issues like democracy and peace. Soon it became clear that only a democratic set-up can implement schemes for responsible governance of the environment. Thus the tree became a symbol for democratic struggle in Kenya. Citizens were mobilized to challenge widespread abuse of power, corruption and environmental mismanagement.

Page 110: Soon the tree also became a symbol of peace and conflict resolution, especially during ethnic conflicts. Using trees as a symbol of peace is in keeping with a popular African tradition. The elders of Kikuyu carried a staff from the thigi tree. When they placed this staff between two disputing sides, they stopped fighting and sought reconciliation. Such practices are part of cultural heritage. They contribute to conserve habitats and peace.

It is now 30 years since we started this work. Activities that destroy the environment and societies continue. We have to have a shift in our thinking so that humanity stops threatening its life-support system. We are called to assist the Earth to heal her wounds, and heal our own. We have to embrace the whole creation in all its diversity, beauty and wonder. This will happen only if we see ourselves as members of a large family, which has shared our evolutionary process.

There can be no peace without equitable development. There can be no development without sustainable management of the environment in a democratic and peaceful condition.

In the course of history, humanity has to often shift to a new level of understanding, to reach a higher moral ground. We have to remove our fears and give hope to each other. Time for that has come.

I call on world leaders to expand democratic spaces and build fair and just societies. Then only the creativity and energy of the citizens will flourish. I call upon the young people to work hard to achieve their long-term dreams. They have the energy and creativity to shape a sustainable future. The young people are the gift to their communities and the world. They are our hope and our future.

Page 111: As I conclude, I think of my childhood. I would visit a stream next to our home to fetch water for my mother. I would drink water straight from the stream. Playing among the arrowroot leaves, I tried, without success, to pick strands of frogs’ eggs, thinking that they were beads. But every time I touched them they broke. Later, I saw thousands of tadpoles, black, energetic and wriggling through the Clearwater against the background of the brown earth. This is the world I inherited from my parents.

But now the stream has dried up. Women walk long distances for water which is not even clean. Children will never know what they have lost. The challenge is to restore the home of the tadpoles and give back to our children a world of beauty and wonder.

Thank you very much.

When a Sapling is Planted (Speech) Summary in Malayalam

Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 3
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 4
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 5
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 6

When a Sapling is Planted (Speech) Meanings

Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 7
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 8
Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Chapter 1 When a Sapling is Planted (Speech) 9

Death the Leveller Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 2 Chapter 3 (Poem)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 2 Chapter 3 Death the Leveller Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Death the Leveller Questions and Answers Unit 2 Chapter 3 (Poem)

Death the Leveller (Poem) Textual Questions and Answer

Activity -1 (Read and respond)

Death The Leveller Appreciation Hsslive Chapter 3 Question 1.
Why does the poet think that the glories of our blood and state are shadows?
Answer:
The poet thinks that the glories of our blood and state are shadows because they are not substantial or concrete things. They don’t last.

Hss Guru Plus One English Notes Chapter 3 Question 2.
What do ‘sceptre and crown’ and ‘scythe and spade’ stand for and what do they symbolize?
Answer:
Sceptre and crown stand forthe royal glory, splendour and power of rulers. Scythe and spade stand forthe tools of workers. Sceptre and crown symbolizes kings (authority) whereas scythe and spade symbolize ordinary people (the masses).

Death The Leveller Summary In Malayalam Chapter 3 Question 3.
Why does the poet say that ‘there is no armour against fate’?
Answer:
The poet says that ‘there is no armour against fate’ because death comes to everyone. Nobody can resist it. No armour will protect you against death.

Death The Leveller Textual Questions And Answers Chapter 3 Question 4.
‘Some men with swords may reap the field’- What does this mean?
Answer:
It means some powerful conquerors might attack other lands and occupy them. Alexander the Great, Napoleon and Hitler are good examples of such mighty men.

Death The Leveller Poem Chapter 3  Question 5.
What is the fate of the men with swords who hope to reap the field?
Answer:
They also die, as they have to bend before fate. All are captives of the mighty Death.

Hsslive Guru English Plus One Chapter 3 Question 6.
What does ‘Death’s purple altar’ refer to?
Answer:
It refers to the inevitable death. It also refers to the battle grounds where blood flows and the ground are made purple with the colour of blood. Thus it means bloodshed.

Death’s Purple Altar Chapter 3 Question 7.
What does the phrase ‘victor-victim’ mean?
Answer:
It is means the conqueror and the conquered, the triumphant and the defeated, the master and the slave.

Death The Leveller Appreciation In Malayalam Chapter 3 Question 8.
What can survive death ? What are the things that blossom in the dust? Why?
Answer:
The actions of the just, the good deeds of the righteous people, can survive death. The good actions blossom in the dust because people will remember them and the aroma of the good actions will continue to waft in the air.

Death The Leveller Poem Meaning In Malayalam Chapter 3  Question 9.
Why death is called the Leveller?
Answer:
Death is called the Leveller because Death shows no distinction and he carries off everybody alike – high and low, rich and poor, strong and weak – reducing them all to dust. He is an equalizer in whose eyes everybody is equal. He levels everybody to one size!

Activity – II (Read the reflect)

Plus One English Chapter Chapter 3 Question 10.
Elaborate the ideas in the following lines:
Answer:
i) Only the actions of the just Smell sweet and blossom in the dust.
All people have to die. Kings and clowns, scholars and illiterates, rich and poor, high and low – all will die and become dust. But the actions of the good people will be remembered as they continue to waft their aroma even from the dust.

ii) The glories of our blood and state
Are shadows, not substantial things;
There is no armour against Fate.
The glory or our birth and our condition are simply like shadows, not substantial, not concrete, not things that will last for long. There is no way we can escape from death. Whether we are born high or low, whether we are powerful or not death will come to us and no shield of any kind will protect us from death.

Plus One English Poem Of Appreciation Chapter 3 Question 11.
The following words are taken from the poem. Parse (Describe the grammatical function) them.
Answer:

  • Armour – noun
  • wither – verb
  • But – Conjunction
  • tame – verb
  • Murmuring – adjective
  • stoop – verb
  • Boast – verb
  • tumble – verb
  • Where – adverb
  • reap – verb
  • Cold – adjective
  • boast – verb
  • Sweet – adverb
  • bleeds – verb

Activity – III (Analysis)

Malayalam Poem About Death Chapter 3 Question 12.
Examine the rhyme scheme of the poem. What effect does it produce?
Answer:
The rhyme scheme of the poem is: ababccdd It give the poem a highly musical quality.

Couplet: A couplet consists of two lines of poetry that rhyme with each other and are of the same length: e.g. “Sceptre and crown Must tumble down,”

Question 13.
Can you identify more couplets from the poem?
a) “Early or late ,
They stoop to fate”
b) “ murmuring breath
creep to death”
c) “actions of the just
blossom on their dust”

Figures Of Speech : Study the notes given on page 69.
Identify the figure of speech in ‘Death lays icy hands on kings’ – Personification Pick out example of metaphor, metonymy and oxymoron in the poem.
Answer:
Metaphor:
i) glories are shadows. It shows the transient and insubstantial nature of glory.
ii) Actions of the just smell sweet: The actions of the just are flowers.

Metonymy :
i) sceptre and crown means kings, rulers or people with high authority.
ii) scythe and spade = ordinary people

Oxymoron : victor-victim bleeds. Normally it is only the victims that bleed.

Activity – IV (Appreciation)

Question 14.
Men are mortal. Triumph and failures are part and parcel of life. However, we have to think of the consequences of our action before we do something. The effect of our mistaken deeds cannot often be rectified.

Think and add your views : Life is a mixture of pleasure and pain. There are ups and downs in everybody’s life. We should not be overjoyed in our success. In the same way we must feel too dejected in our failures. We have opportunities to do good and bad. If we do good things, posterity will remember us as good people. But if we do bad things, people will curse us even after our death. So our aim should be to live exemplary lives and help others to live their lives in a good way.
Answer:
Now attempt and appreciation of the poem : The poem ‘Death the Leveller’ by James Shirley is a fine poem that teaches us a god lesson. It says that our earthly glories are mere shadows. There is no shield against Fate. Death comes to all. Even the mightiest will be levelled with the poorest by Death, who is a leveller. Some men may make big conquests but their strong nerves finally become weak. Finally they also die as poor, pale prisoners of fate. So do not boast about your great actions. On the altar of death victor and the vanquished bleed alike. However great you are, your head must come to the cold tomb. Only the good actions of the just people will be remembered by posterity.

The poem has fine imagery. The poet has used many figures of speech like simile, metaphor, metonymy and oxymoron. These figures make the poem very interesting. The poem is in rhyme with the scheme ababccdd. It has a fine rhythm and it is very melodious.

The poem has a fine message: Death levels everyone. He treats all alike. All, kings and clowns, scholars and the illiterate, the rich and the poor, end up in dust. So we should not boast about our capabilities and achievements. We should remember that all of us are children of God and we all go back to the same dust. Death is a great leveller.

Activity – V

Question 15.
Preparing a Class Magazine (To be done by the students).

Death the Leveller (Poem) About the Author

Death The Leveller Appreciation Hsslive Chapter 3
– James Shirley

James Shirley (1596-1666) is known as the last of Elizabethans. He wrote a lot for the stage. He published four small volumes of poems and plays.

‘Death the Leveller’ is a funeral song. It asks the readerto think about human actions. The subject-matter of the poem is vanity and the impermanence of earthly glory and power. Death shows no distinction and he carries off everybody alike – high and low, rich and poor, strong and weak – reducing them all to dust. It is only the memories of the good deeds during our lifetime that will last forever.

Death The Leveller Summary

Stanza 1 : The glories of our blood and state are shadows. They are not concrete things. There is no armour against Fate. Death lays his cold hands even on kings. Sceptre and Crown, the symbols of a king, will fall down and they will be made equal with the sickle and spade, the tools and symbol of poor people.

Stanza 2: Some men may reap the fields with sword and plant fresh victories where they kill. But their strong nerves finally become weak. Early or late they have bend low before their fate and must give up their breath. Finally they also die, as poor, pale prisoners of fate.

Stanza 3 : The garlands on your brow dry up. So do not boast about your great actions. Upon the purple altar of death the victor and the vanquished bleed alike. However great you are, your head must come to the cold tomb. Only the good actions of the just people will flower in the dust and smell sweet.

Message: Death levels everyone. He treats all alike. All, kings and clowns, scholars and the illiterate, the rich and the poor, end up in dust.

Death The Leveller Glossary

Hss Guru Plus One English Notes Chapter 3

Live and Let Live Questions and Answers Plus Two English Unit 4

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Live and Let Live Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook Live and Let Live Questions and Answers Unit 4

“The highest education is that which does not merely give us information, but makes our life in harmony with all existence.”

– Rabindranath Tagore

About The Unit

The dissemination of knowledge has provided us a lot of information about health and hygiene. Good health is not merely the absence of disease, but readiness to live with healthy mental attitudes and to let others live. This is the time to think aloud. What are we doing to protect the world around us and maintain healthy life-styles?

Any individual trying to create imbalance within our body or the world around us will lead to total destruction.

This Unit raises the question: What do we do preserve the indigenous and the natural? The Unit has a speech, a poem and an essay.

Look at the following collage:

Plus Two English Textbook Answers Unit 4 Live and Let Live 1

Think And Respond:

Question 1.
List them out and discuss with your partner.
a. Soil erosion
b. Air pollution
c. Water pollution
d. Earth pollution
e. Deforestation
f. Drying up of Rivers
g. Droughts

Let’S Discuss:

Question 1.
Do we do anything to avoid these hazards?
Answer:
Yes, we do many things to avoid these hazards. But they are not enough. Even now people have not realized the risks they may have to face from these hazards. They pollute their soil, water and air. Through deforestation they allow droughts to happen and consequent desertification. Only when the common people are made aware of the hazards, they will improve.

Question 2.
Do we utilize our resources properly?
Answer:
The answer is not. Some resources we overuse but some are left untapped. We dig the earth and take out all the coal, minerals and oil. We overuse our forests, destroying them. We overuse our land, making it infertile. But we don’t seem to utilize the solar energy, energy from the wind and waves of the sea.

Question 3.
Read the passage from ‘Kavu Thindalle’ by Sujatha Kumari, on page 107and find out the role of human resources in protecting the environment

Read And Reflect:

The role played by trees in maintaining the ecological balance in the modern world is great? Here is the Nobel Prize Acceptance Speech by Wangari Maathai who nurtures a sensitive and reverential love for nature.

Conceptual Fruit Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 6 Chapter 3 (Short Story)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Conceptual Fruit Questions and Answers Unit 6 Chapter 3 (Short Story)

Conceptual Fruit (Short Story) Textual Questions and Answers

Question 1.
How does the wife, and the son, react to the man’s excitement? What does this tell us about their character?
Answer:
The wife and the son react to the man’s excitement in a negative way. They are uninterested in the whole thing. This tells that they are not much concerned with the happiness of Greta who is a differently-abled child.

Question 2.
Why are the son and the wife uninterested? Do you approve of their attitude?
Answer:
The son is not interested because he wants to devote all his life to karate. The wife says she has been sitting in front of the computer and she wants to spend her evenings in the garden. Both of them are not bothered in the welfare or happiness of Greta. I don’t approve of their attitude.

Question 3.
Greta is a special child. How do you know that? Have you ever visited a special school?
Answer:
I know that Greta is a special child because she had worked hard to tie her shoes by age ten. Although she was 16, she is in the 5th grade-level. Her younger brother who is 11 is in a higher grade. She went to a special school.
I have visited a special school and I have seen how differently-abled children are taught various skills.

Question 4.
What is the father’s expectation of his daughter’s future prospects?
Answer:
Greta could type very slowly. Her father expected that by the time she left her school, she might be able to type fast enough to get a job at some word processing centre. But he was not sure about it as Greta was a differently-abled child.

Question 5.
Who is Sam? Why he is mentioned here? Do yo have any friend who has done interesting things in the field of computers?
Answer:
Sam is the person who set up the whole library of classics on the Internet. He is mentioned here to show that people can do wonderful things if they worked with the computer diligently. I have a friend who has done interesting things in the field of computers. He works on cryptology – a secret language.

Question 6.
How is Greta described in these lines? What does this convey about the character of Greta?
Answer:
Greta is a young girl of 16. She is a differently-abled child. She is doing 5th grade-level. Her younger brother is in a higher level. She goes to a special school. She has blonde hair and blue eyes and she wears a sweater. She has the habit of repeating things * she hears. She picks at the sweater when she knows she has got something right. She makes a furtive smile when she pretends that she understood something that made no sense to her. She likes a big house with 11 windows. She wants sheer white curtains for all of them. She wants bowls of different fruits everywhere.

She loves peaches very much. She wants her bowls to be blue. She can type a bit. People hope when she leaves school she can work at word processing job. She is a helpful girl. When her mother is cutting blackberries she goes to help her.

Question 7.
What made Greta disappointed? How did her father try to console her? Was his explanation convincing?
Answer:
When she clicked bowl, the word peaches appeared. She thought she would get real peaches to eat and when they did not come she was disappointed. Her father says to get real peaches one has to go to the store. Her father further adds that when people see words like peaches or apples on the screen they are reminded of them and people like it. His explanation was convincing.

Question 8.
Why doesn’t Greta intend to have a bathroom in her house?
Answer:
Greta does not intend to have a bathroom in her house because it is not a real house and so people would not use it.

Question 9.
Why does she give a furtive smile when she saw the word ‘peaches’ on the computer screen? What does it indicate?
Answer:
Greta clicked and the word peaches appeared on the computer screen and then she smiled. It was a furtive smile -the smile she got when she pretended to have understood something which made no sense to her. It indicates the appearance of the word without the actual thing has no meaning for her.

Question 10.
Can you identify the words that tell you that she is disinterested?
Answer:
When her father says there could be other fruit – apples, pears and there could be flowers, she responds by saying, “Sure, there could be anything.” These words of hers tell us that she is disinterested.

Question 11.
What are the thoughts of the father? Do you think that they are touching? Why?
Answer:
The father knows that Greta would never have a house of her own. She would live in a group house with other people like her. He only hopes the house would be large and have sheer white curtains in all the rooms. He hopes it would have an orchard with fruit in real blue bowls: apples, pears, peaches – whatever Greta wanted.

His thoughts are touching as they are the sincere wishes of a loving father who knows her daughter is differently-abled and can’t have what she wants. He represents all fathers with differently-abled children.

Activity – I (Read and respond)

Question 1.
A story can be analysed based on its characters, setting, plot, mood, structure and its language. In the light of your reading of the story discuss these elements in groups and complete the table. The table gives you a few details about these elements.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 1
Answer:
Characters: Greta, her father, her brother, her mother and Sam
Settings: The dining room in the home of Greta.
Plot: Greta’s father trying to make her, a differently abled girl, happy by making her a house of her choice in the cyberspace.
Mood: It is one of hope and joy. Greta gets what he wanted and she is happy.
Structure & Language: The writer has used simple, everyday language. The story is taken forward through dialogues. It has good characterization. It shows a loving father taking pains to make his differently-abled child happy.

Question 2.
Read the notes on characters on page 178. Classify the characters as primary secondary and tertiary.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 2
Answer:

PrimarySecondaryTertiary
Geetha and her fatherHer motherSam and her brother

Question 3.
Can we call this a technology story?
Answer:
Yes, we can call this a technology story.

Question 4.
Why do you think so?
Answer:
I think so because here technology is used to make a differently-abled girl happy. Technology fulfils her dream.

Question 5.
Do you have any evidence to cite?
Answer:
Yes, I have. “Greta clicked and this time smiled.”

Question 6.
Write a short paragraph about this.
Answer:
Greta is a differently-abled girl. Differently-abled people have some physical or mental handicaps. Because of that they are not able to enjoy the normal charms of daily life. In such cases technology plays a big role. It gives the differently-abled people also to enjoy certain things. In the story, Greta wants to have a house of her own. She can’t get a real house of her choice. But technology comes to her rescue and gives an imaginary house.

She wants a blue bowl in every room. She wants peaches in the kitchen and living room and all the bedrooms. She wanted
11 windows covered with sheer white curtains. She wanted a kitchen, a dining room, a living room, a bedroom for a cat. She gets all that in the cyberspace and she is happy.

Activity – II (Think and respond)

Read the excerpt given on p. 178 and answer the following questions.

‘When he told his family about the site on the Internet where you could create whole streets, his wife and son went on eating their pasta and artichokes. Only his daughter Greta looked up.’

Question 1.
What is interesting about this family?
Answer:
It is a small family and they eat their meals together.

Question 2.
Is it a middle class or upper class family?
Answer:
It is a middle class family.

Question 3.
How do you understand the characters of this story?
Answer:
Greta is differently-abled girl. She goes to a special school. She is 16, but is at a much lower class than her younger brother. She could tie her shoes only by the age of 10. Still she has some desires. She wants to have a big house. She loves peaches. She also loves cats and that is why she specifies that she needs a bedroom for her cat. Her father is quite a loving father. He tries hard to make his daughter happy by trying to give her what she wants on the cyberspace. Greta’s mother and her brother are not so affectionate or considerate. We see them making eyes when Greta asks her father to show her the place on the cyberspace.

Activity – III (Analysis)

Note down the words, phrases or passage that create a picture of the character in your mind in the column to left of the table. Now note your analysis of the characters on the column to the right.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 3
Answer:

Textual informationReader’s Response
Greta often repeated whatever she heard.She is not normal.
She could tie her shoes only when she was 10.She is not normal.
She was in a lower class than her younger brother.She is not normal.
His wife and son made eyes.Greta’s mother and her brother were not loving.
Greta say she wants peaches, pears and artichokes.She loves fruits and vegetables.
She wants white curtains and blue bowls.Greta loves white and blue things.
I could buy a house on Pomanger street.Greta’s father wants to give her what she wants.

Activity – IV (Writing)

Question 1.
Read the last paragraph. If you were the author of the story, how would you end the story? Write an alternative ending of the story.
Answer:
Greta and her father continued the conversation. Her father told her that she was doing well with her typing. If she practiced a little more she could soon become art adept at it. Once she has the necessary speed, she could easily get a word processing job.

He further told her that the government has schemes to employ differently abled people in good positions with high salaries. The government also will give housing loans for such people on very easy terms. Once she has a job, she can buy a house of her choice and fulfil her dreams.

“Please bring my laptop, Dad,” Greta said. “I’m going to practice for more time from today.”
“I wish you all the luck in the world, beautiful girl,” her father said. As he was bringing her laptop to her his eyes were brimmed with tears.

Activity – V

Read the notes on page 179.

Question 1.
An email to a relative (telling him about the story)
Answer:
[email protected]
Today I want to tell you about a story I read. There is this girl named Greta. She is a differently-abled girl. She goes to a special school. She is 16, but is at a much lower class than her younger brother. She could tie her shoes only by the age of 10. Still she has some desires. She wants to have a big house. She loves peaches. She also loves cats. Her father is quite a loving father. He tries hard to make his daughter happy. He can’t buy her a real house. Instead he makes her a house on the cyberspace.

Greta wants a blue bowl in every room. She wants peaches in the kitchen and living room and all the bedrooms. She wants 11 windows covered with sheer white curtains. She has a kitchen, a dining room, a living room, a bedroom for a cat. Her mother and brother are not so understanding and compassionate liker her father. As the girl and the father make their plans for the house they make eyes to mean that he is just wasting his time. Greta is happy with her imaginary house. The father hopes and prays that one day Greta may live in a house of her dreams! I felt moved by the emotions of the loving father.

Hope you are keeping well. Write back to me at your earliest.

Lovingly,
job

Activity – VI (Word Power)

Read the notes on page 180.

Question 1.
Write down as many Internet related words as possible.
Answer:
Web, world wide web, cyberspace, cyber crime, cyber law, digital, on-line, download, upload, email, post, chat, access, tag, software, blocking, data stream, spam, virus, anti-virus, info superhighway, networking.

Extended Activities

Activity – I : (Application Letter and CV)

Read the advertisement given on page 180 of the Text.

Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 4

Question 1.
Type an application Letter and a CV on your desktop or laptop.
Answer:

Application Letter

Jobhaven
Azad Road
Irinjalakuda
Kerala, India
PIN-680 125
17 October 2014

The Manager
Lee Shipping Co. Ltd.
4545 Changi Boulevard
Singapore

Dear Sir,

Application for the post Receptionist/Booking Clerk

This is in response to your advertisement appearing in the “Malaysia Manorama” dated 15 October 2014. I am a B.Com Graduate with 80% marks in the aggregate. I speak and write three languages fluently – English, Hindi and Malayalam. I have completed a course in Microsoft Word and Excel for which I hold a certificate. I have some experience in office work as I worked as a clerk in the KSE Ltd. Irinjalakuda, Kerala, for 2 months during the summer vacation. My detailed C.V. and my recent photograph are enclosed.

I am prepared to come for the interview on any day in the month of October at any place of your choice in India, preferably Kochi. You are assured of full satisfaction if you give me a chance to work under you. Hoping to hear from you soon,

Yours faithfully,
Shweta Raj

Encl: 2

Curriculum Vitate Of Shweta Raj

Name: SHWETA RAJ
Address: Jobhaven, Azad Road, Irinjalakuda,
Kerala, India, PIN 680125
Phone No.: 8547028805
E-mail : [email protected]
Career Objective: To associate myself with a prestigious organization that provides a challenging job and an opportunity to prove innovative and diligent work.
Education

ExamInstitutionYear%

obtained

B.ScChrist College, Irinjalakuda201485
+2St. Mary’s H.S.S. Irinjalakuda201283
S.S.L.C.St. Mary’s H.S.S. Irinjalakuda201080

Achievements
Member – College Handball Team
Secretary – Commerce Club
Stood second in an Inter-Collegiate Debate
Experience – Worked for2 months as a clerk in KSE Irinjalakuda.
Languages known – English, Hindi and Malayalam (fluent in all of them.)
computer training- Microsoft Word, Excel, Tally, Unix

Personal Details
Date of birth – 20 August 1994
Sex – Female
Nationality-Indian
Marital status – single
References-Available on demand

(Shweta Raj)

Activity – II (Telephone Interview)

Question 1.
Imagine that the company accepted your application and asked you to give a telephone interview. Prepare the script of the telephone interview.
Answer:
Shweta: Good morning! May I know whom I am speaking to?
Manager: Good morning! I am Lee, the Manager of Lee Shipping Co. We got your application and we want to have an interview with you over the phone.
Shweta: That’s great. You may go ahead.
Manager: Shweta, you said in your application that you can speak and write 3 languages fluently. How good are you in English?
Shweta: I feel I am quite good. Ours was an English medium school and so I can speak English quite fluently. I can also write it well.
Manager: You said you have some certificates in computer courses. How good are you with Microsoft Word and Excel?
Shweta: I can’t say that I’m a great expert. But I am quite okay in them and I can do all the normal tasks.
Manager: What salary do you expect, Ms Shweta?
Shweta: I understand that you have offices in India and Singapore. If I have to work in Singapore, I expect a salary of US $ 4000 p.m. If I am posted in India, I can accept a lesser salary, the equivalent of US $2000.
Manager: You will be working in our Indian office. But we can’t pay you US$2000. Will you accept the job if we pay the equivalent of US $ 1500 p.m.?
Shweta: I will accept the offer for the time being.
Manager: When can you join us?
Shweta: Currently I am working with a local firm. So I will need one month’s time.
Manager: Agreed. We expect you to join us on the 1st of October.
Shweta: It’s fine.
Manager: Is there anything you would like to ask?
Shweta: Will I get a chance to come to Singapore anytime?
Manager: Yes, we usually have get-together of all the employees during X-mas time. Then you can come and we will pay you all the expenses of coming, provided you have proved yourself an asset to the company.
Shweta: I assure you I will prove that.
Manager: Okay then! I will send you the necessary papers to sign. Goodbye for now.
Shweta: Goodbye, and have a nice day!

Activity – III (Write-up)

Question 1.
The interview board asked you to prepare a write-up on ‘Why you want this job.’ Prepare a write-up on this in about one-and-a half pages.
Answer:
I want this job because of different reasons. First of all, I am an ambitious person who wants to make use of the talents God has given me. I don’t believe in doing the minimum and getting the maximum. I believe in doing the maximum and getting the maximum. This way I will benefit myself and also my employer.

I want this job because I know that Lee shipping Co. is one of the most prestigious in the world. I have heard that the company appreciates talented people and does its best to promote them to do their best. I understand that the Company gives incentives to those who prove themselves to be competitive and sincere in their work.

I want this job for another reason. I learnt that all the employees of the Company are called for a get- together in Singapore at the time of Christmas. I have heard a lot about Singapore and its achievements. I have heard that Singapore is the cleanest city in the world. I want to visit Singapore and experience myself some the marvels Singapore has.

I want this job for yet another reason. I am told that Lee Shipping Company encourages hardworking and intelligent people by giving them special training to do more responsible jobs where they will have a lot of benefits. I feel that I am intelligent and hardworking and I will also be noticed by the authorities and they give me a chance to grow to the greatest potential I am capable of.

Last but not the least I want this job because of the good salary I am offered. With my qualification and experience I feel this is the best I can get. With encouragement and assistance from the authorities I am sure I will be able to go higher in my life and achieve my aims. I have dreams of a good life and I am sure this job will help me to realize my dreams.

Conceptual Fruit (Short Story) About the Author

Thaisa Frank is a famous short- story writer. She worked as a psychotherapist before becoming a full time writer. She also teaches at the University of San Francisco. This short story is about the Internet.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 5

Conceptual Fruit (Short Story) Summary in English

Page 174: When he told his family about the site on the Internet where you could create whole streets, his wife and son went on eating pasta and artichokes (edible flower buds). Only his daughter Greta looked up. He said he could buy a house on Pomanger Street. He could put as many rooms in it as he wanted and fill them with fruit. He could also make his own library.

His son, who was eleven, agreed with him. His son knew how to programme computers. But he was not interested. He wanted to give away his books and devote his life to karate.

His wife ate the heart of the artichoke carefully. He wanted to know her opinion. She said that she was in front of the computer the whole day and she wanted to spend the evenings in the garden. He knew that she was not interested.

Greta looked up from her artichoke leaves. She was arranging them in a circular pattern in her bowl. She said: “You said that there were streets. You said there could be fruit.” Greta often repeated what she heard. She had worked hard to tie her shoes by age ten and could read at fifth grade level, five grades below Joel, even though she was sixteen. She went to a special school. She said she wanted to see the place. Her father said he would show her. His wife and his son made eyes indicating their displeasure. They thought: “He is at it again. He’s getting Greta into it, too.”

Page 175: He said he would show her where she can make up streets and bowls of fruit. Greta sat in his chair and he sat next to her. Greta could type very slowly. By the time she left her school, she might be able to type fast enough to get a word processing job. But nobody was certain.

The man said that there was this guy named Sam who set up that whole library of classics. He lived in Illinois, but he made this wonderful place. He wanted her to watch. He clicked into the programme and was about to show Greta the collection of books when he saw her staring into space. He asked her if she wanted something of her own.

She said she wanted peaches and pears and artichokes. He asked her if she wanted them with bowls in a kitchen of a house or in a garden. He was typing, creating a street called Greta’s Street, a house called Greta’s house. Greta wanted to know why he was writing all that down. He said he was writing them down because they all were hers. Greta looked at the screen. Her blond hair blended with her sweater. Her blue eyes were the only colour in her face.

She said she wanted a bowl in every room. She wanted peaches in the kitchen and living room and all the bedrooms. He asked her if she did not want artichokes. Greta picked at her sweater. This is something she did when she knew she had got it right. She had forgotten about the artichokes and he was sorry that he had reminded her. He said he would put peaches everywhere. He wanted to know if the bowls should be of the same colour. She said they all should be blue colour. He then asked her how many windows she wanted and whether there should be a fireplace and if there should be curtains. Greta wanted 11 windows covered with sheer white curtains as the ones she had in her bedroom.

Page 176: He said he would start with the fruit in the kitchen. He wrote Greta’s kitchen and asked her to walk around and take fruits from the bowl and eat them. She asked where the peaches were. He said they would come in a minute. She should click under bowl and see what happens. He covered the screen for a moment and wrote peaches. He asked to try it by clicking bowl. Greta clicked bowl and the word peaches appeared. She told him that it was just a word. He said that was the idea and she can see a picture of the fruit.

She said she thought she would make real peaches. He said she had to go to the store to get them. She said here she just saw only words and wanted to know why people liked them. He said that they reminded people of the things the words stand for as she saw in her books.

He created other rooms as wanted by Greta: a kitchen, a dining room, a living room, a bedroom, a room fora cat and one bathroom. Then she said there was no need for a bathroom as it is not a real house and so people would not use it. He agreed. He programmed bowls of peaches in every room. He asked Greta to click.

Greta clicked and smiled when the word peaches appeared. It was a shifty smile – the smile she got when she pretended to have understood something which made no sense to her. He said there could be other fruit like apples, and pears and there could be flowers. Greta agreed and said there could be anything.

His wife was cutting blackberries in the garden. Greta was getting up from her chair to help her. Greta would never have a house of her own. She would live in a group house with other people like her. He hoped the house would be large and have sheer white curtains in all the rooms. He hoped it would have an orchard with fruit in real blue bowls: apples, pears, peaches-whatever Greta wanted.

Conceptual Fruit (Short Story) Vocabulary

Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 3 Conceptual Fruit (Short Story) 6

Is Society Dead? Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 6 Chapter 2 (Article)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 2 Is Society Dead? Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Is Society Dead? Questions and Answers Unit 6 Chapter 2 (Article)

Is Society Dead? Textual Questions and Answers

Question 1.
What aspect of New York did the author notice?
Answer:
The aspect of New York that the author noticed was that its nightlife was very much dead.

Question 2.
The day life in New York is powerfully presented in these lines. Suppose you describe the same in your own city, what points will you note?
Answer:
I will note the noise of people talking and rushing, the vehicles hooting, the haste and hurry both by people and vehicles, the vendors of various fancy items trying to make a buck, and the worried faces of people.

Question 3.
Have you noticed i-Pod people in your town too? Is there any difference between toe i-Pod generation in New York and those in your own town?
Answer:
Yes, I have noticed them in my town also. There is some difference between the i-Pod generation in New York and those in my town. Here the i-Pod people do not emit strange tuneless squawks and snap their fingers. Their arms don’t twitch here, as in New York.

Question 4.
What, according to the author, are the markers to identify the i-Pod generation?
Answer:
According to the author, they walk down the street in their own MP3 cocoon, bumping into others, deaf to small social cues, shutting out anyone not in their bubble. Every now and then, some start emitting some strange tuneless sounds and their fingers snap or their twitch some soundless rhythm. When people tell them, ‘Excuse me’ or ‘Hello’, there is no response. They hear so little.

Question 5.
This article is replete with powerful anti-technology words for presenting the arguments of the author. Try to list down those expressions, e.g., anesthetized technology.
Answer:
In their own MP3 cocoon, i-Pod generation emitting strange tuneless squawks, their fingers snap and their arms twitch, glazed pupils, white box worshipers, compulsive obsession, atomization by little white boxes and cell phones, hermit crabs, addictive cults, white wires hanging from their ears, i-Pod generation.

Question 6.
Why does the author say that technology has given us a universe entirely for ourselves?
Answer:
The people today are cut off from the affairs of the world by their technological devices. They do not see or hear anything as they are immersed in a world of their own choice where nothing happens by chance. All technological devices like the satellite radio, cable TV and Cell phone support this world of exclusion so the author says that technology has given us a universe entirely for ourselves.

Question 7.
The author has described the experiences of music in the past and the present to drive home his point. Compare the experience of music in the past with the experience of music in the present.
Answer:
In the past music was a communal experience, shared by people. You had it in the living room or concert hall so that it was a shared experience. It brought people with the same interest together. In the present, music is a secret and each person listens to it individually and we never know what the other person is listening to and so we will never get to know him.

Question 8.
What were the nicer aspects of life that the author noticed when he forgot to take his i-pod on a trip?
Answer:
The author noticed many of the nicer aspects of life when he forgot to take his iPod. He noticed the rhythms of others, the sound of the airplane, the opinions of the taxi driver, and small social cues that he would not notice if he had his iPod.

Question 9.
How did the author enjoy the new experience?
Answer:
He enjoyed the new experience as he felt connected to others as he became more aware of the world around him.

Question 10.
Do you notice anything special about the ending of the essay?
Answer:
Yes. The author has enjoyed the experience of not being a slave to devices the like i-Pod and he seems to be surprised and happy. He realises that the world has a special and interesting rhythm or sound-track of its own and he encourages everyone to listen to it and experience it.

Activity – I (writing)

When you read any article you will realize that some of the statements made are facts and some others are mere opinions. A good reader must be able to distinguish between the facts and opinions presented in any article.
Now, sit in pairs and identify examples of facts and opinions from the article ‘Is Society Dead’? You may write them in two columns:
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 2 Is Society Dead (Article) 1
Answer:

FACT

OPINION

a) I was visiting New York last week.

b) When people say excuse me’ there is no response.

c) You get your news from your favourite blogs.

d) Technology has given us a world entirely for ourselves.

e) Human beings have never lived like this before.

f) We have always had homes, retreats or place where we went to relax, unwind or shut out the world.

a) Each was in his/her own musical world.

b) I witnessed the glazed New York look.

c) Don’t ask, don’t tell, do not over hear don’t observe. Just tune in and tune out.

d) The serendipity of meeting a new stranger, hearing a piece of music we would never choose ourselves, etc.

e) External stimulation can crowd out the interior mind.

Activity – II (Short essay)

Question 1.
This article you have read discusses how technology, especially the MP3, kills social interaction, in the lives of people. Being a member of technology-friendly generation, you intend to argue for the benefits of technology in enhancing social interaction.
What are the points that you will bring in, other than the ones listed below? Sit in groups and find a few more points.
Answer:
Technology makes communication faster. Technology affords diverse formats of interaction. Technology brings people of different places closer. We have such a variety now. Now the whole world is a global village. Face Book and WhatsApp connect people in much a bigger way than before. Technology brings relaxation and a relaxed mind is a more competent mind.

Question 2.
Prepare a short essay on the topic: Technology: Making Society Alive to be published in TECH-WATCH, the school magazine tracking the latest developments in the technology field.
Answer:
Technology: Making Society Alive
In the modern world, technology has made society very much alive. The extensive use of computers, mobiles phones, i-Pods and i-Pads, MP3 and a host of other gadgets has transformed the world into a tiny village. What happens in one part of the world is beamed instantly so that people everywhere in the world come to know about it even as it is happening. Technology has unified the world, at least in the world of sports and entertainment. Programmes of one country are enjoyed by others also.

The world has become a richer place because we have so much to choose from. At the click of a button things far away will be transported to you for your enjoyment. You can see your friends and relatives who are and chat with them when you like. Even if they are in another country, we feel they are next door and ready to meet us when we want them.

Face Book and What’s App have revolutionized the society. You can send out all the news and photographs of yourselves, your friends and family to all those who are interested in your affair. You can also get news and pictures of those you love. This way society has become much alive.

Because of this boredom has been taken away from the lives of people. In the past people sitting at home, especially women and children, did not know how to spend their leisure time, especially when the weather was bad. But now they have their Face Book and What’s App to keep them busy all the time. A society that is alive is a healthy society. Thanks to technology, we now live livelier and fuller lives.

III. Read And Reflect

Differently-abled children are an important part of our society. The daily charms of a regular life are denied to them. Technology extends a helping hand and acts as a leveller in such cases. This story reveals the human face of technology in helping a young girl shape the world around her.

Is Society Dead? (Article) About the Author

Andrew Michael Sullivan is a British author, editor and blogger. He is an influential commentator and a renowned lecturer. His writings are well-known for their imagery.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 2 Is Society Dead (Article) 2

Is Society Dead? Summary in English

I was visiting New York last week and noticed something that I could not believe about the city. Nightlife was very much dead and I’m not the first one to notice it. Today life, that mad mixture of yells, chatter, hustle and rudeness, was quieter.

Lower Manhattan is now a Disney-like string of malls, riverside parks and pretty upper middle class villages. There was something else. When I looked at the throngs on the pavements, I saw the reason.

There were little white wires hanging down from their ears or tucked into their pockets, purses or jackets. The eyes were a little vacant. Each was in his or her musical world, almost oblivious to the world around them. These are the i-Pod people.

Even without the white wires you can tell who they are. They walk down the street in their own MP3 cocoon, bumping into others, deaf to small social cues, shutting out anyone not in their bubble.

Every now and then, some start emitting some strange tuneless sounds and their fingers snap or their arms twitch with some soundless rhythm. When people tell them, ‘Excuse me’ or ‘Hello’, there is no response. You are among so many people and hear so little. But each one is hearing so much.

Page 170: I am one of them. I also have white wires peeping out of my ears. I joined the group a few years ago, the group of the little white box worshippers.

Others began as I did with a Walkman and then an MP3 player. But this sleekness of the i-Pod won me over. Unlike other models, it gave me my entire music collection to rearrange as I saw it. Once it was a musical diversion. Now it is a compulsive obsession.

Like all addictive cults, it is spreading. Walk through any airport in the US these days and you will see many of them. You will see them on a subway. Don’t ask, don’t tell, don’t overhear, don’t observe. Just tune in and tune out.

The worrying fact is that it is part of something bigger. You get your news from your favourite blogs, the ones that won’t challenge your view of the world. You tune into a satellite radio service for your modern rock or liberal talk. Television is cable. Your mobile phones get email feeds from your favourite bloggers or get sports scores for your team. Technology has given us a universe entirely for ourselves. The chance of meeting a new stranger, hearing a piece of music we would never choose for ourselves, or an opinion that might change our mind about something is removed.

This is atomization by little white boxes and mobile phones. It is a society without the social. We choose what we want and not meet at random. People never lived like this before. Of course we had homes, retreats or places where we went to relax, unwind or shut out the world. But we did not walk around like hermit crabs.

Page 171: Music was limited to the living room or the concert hall. Sometimes it was solitary but primarily it was a shared experience that brought people together. But now it has become a personal affair. It is now a secret. You never know what the other person next to you is listening to. You will never see him. By his white wires he is showing that he doesn’t want to know you.

What do we get from this? We get the chance to slip away from everydayness, to give our lives its own sound tracks, to get away from the monotony of commute and to listen more closely and carefully to music that can lift you and keep you going. We become masters of our own interests. We keep connected to people like us over the Internet. We get in touch with anything we want or think we want.

We miss many things. The funny piece of an overheard conversation that stays with you; the talk of the child on the pavement that will take you back to your childhood; birdsong; weather; accents; the laughter of others. We also miss those thoughts that come to our mind when we allow it to wander aimlessly through the background noise of human and mechanical life.

External stimulation can crowd out the interior mind. Even boredom has its uses. We are forced to find our own methods to overcome it.

Recently, I was on a trip and I realized I had left my i-Pod behind. But then I noticed the rhythms of others again, the sound of the airplane, the opinions of the taxi- driver, the small social cues that had been left out before. I noticed how others related to each other. I felt more connected and more aware.

Try it. There is world out there. It has a soundtrack of its own.

Is Society Dead? Vocabulary

Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 2 Is Society Dead (Article) 3
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 2 Is Society Dead (Article) 4

The Cyber Space Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 6 Chapter 1 (Essay)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 1 The Cyber Space Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook The Cyber Space Questions and Answers Unit 6 Chapter 1 (Essay)

The Cyber Space (Essay) Textual Questions and Answers

Question 1.
What is special about the ‘modern psyche’?
Answer:
The modern psyche loves new frontiers. We love wide-open spaces; we like to explore; we like to make rules instead of following them.

Question 2.
What is cyberspace? How has it evolved over the years?
Answer:
Cyberspace is the community of networked computers. It is the imagined place where electronic data goes. Before J#was a playground for computer nerds and techies. But now it embraces all kinds of people, including children.

Question 3.
What type of metaphor is used by the author to describe cyberspace?
Answer:
To describe cyberspace the author has used the metaphor of real estate. Real estate is an intellectual, legal, artificial environment constructed on top of land. It recognizes the difference between parkland and shopping mall, between red-light zone and school district, between church, state and drug store. In the same way we can think of cyberspace as a giant and unlimited world of virtual real estate.

Question 4.
Mention some of the traditional metaphors used to denote cyberspace.
Answer:
Some of the traditional metaphors used to denote cyberspace are highways and frontiers.

Question 5.
Why does the author maintain that censorship will not work in the case of cyberspace?
Answer:
The author maintains that censorship will not work in the case of cyberspace because it is not a frontier where bad people can grab unsuspecting children. It is also not a giant television that telecast offensive messages at unwilling viewers. In cyberspace users choose where they visit, what they see and what they do. It is optional.

Question 6.
Why is cyberspace described as a voluntary destination? Do you agree with the author here?
Answer:
Cyberspace is a voluntary destination because you have to go someplace in particular. People can choose where to go and what to see. I fully agree with the author.

Question 7.
Who, according to the author, are the right people to set the standards?
Answer:
According to the author, the right people to set the standards are the cyberspace communities themselves.

Question 8.
What are the three major areas of services available in cyberspace?
Answer:
The three major areas of services available in cyberspace are: First, the private email conversations similar to the talks you have on the telephone or voice mail. Second, information and entertainment services. Here people can download anything. These places are like book stores, malls, and movie-houses. Third, there are ‘real communities’- groups of people who communicate among themselves. They are like shops or restaurants or playgrounds. Each participant contributes to a general conversation, generally through posted messages. Other participants may simply listen or watch.

Question 9.
What is in store for cyber communities in the future?
Answer:
Cyber communities will have to have a moderator because anyone is free to post anything. Because of that there will be unwanted advertising, discussions that are. not healthy and rude participants. Then the cyberspace will become too noisy. To keep these negative elements in check a moderator would be needed.

Question 10.
What are the comparisons made by the author between cyberspace and terrestrial communities?
Answer:
What is special about cyberspace is that it frees us from the tyranny of power structures of the terrestrial communities. Cyberspace allows communities of any size and kind to flourish. In cyberspace communities are chosen by the users, not forced on them by accidents of geography. This freedom gives the rules in cyberspace a moral authority that rules in terrestrial environments don’t have. Most people are forced to stay in the country of their birth. But if you don’t like the rules of the cyberspace community, you can quit. It loves it or leave it, which is not possible in terrestrial communities.

Activity -1 (Writing)

Question 1.
A group of students are asked to prepare a list of Dos and Dont’s of using cyberspace. They list the points as given on p. 167 of the Text. Classify the ideas generated under the following heads. Write the corresponding number.
Parents: …………
Teachers: …………
Students: …………
Counselor: …………
Answer:
Parents : 2, 4,7
Teachers: 5, 8
Students: 1
Counsellor: 3, 6, 9

Question 2.
Now, write an article on the use and misuse of cyberspace for your School Magazine using the hints given in the text.
Answer:
Use of computers has become widespread and accordingly the uses and misuses of cyberspace have also multiplied. Cyberspace is an excellent way of getting information, giving information, and also for entertainment. But it has potential dangers. These days we hear a lot about cybercrimes. The culprits are mostly young people, including students. Even as we acknowledge the importance of cyberspace in the modem world, should be aware of its potential dangers and how to avoid them.

Cyberspace is full of sites that give vulgar and explicit sex material. Young children are naturally curious about these things. So to prevent them from watching these things privately in their own rooms, computers should be kept in open view in a common hall. This way, children will be discouraged from visiting bad sites. There should be a specific time schedule for browsing the net. Late-night browsing should b discouraged. When students are given assignments and projects they rush to cyberspace for the material. The download material from it and copy it in their assignments. Teachers should check the authenticity of the sources used in the papers given by the students. Many schools and colleges now have computers and the Internet, including Wi-Fi. Teachers must ensure that students do not misuse these facilities.

Counsellors have also a big role to play in the right use of cyberspace. They should conduct awareness programmes on the various cybersecurity measures. The net addicted children should be given counselling in the school.

Students should be aware of the risks involved in the use of cyberspace. It is easy to fall into the mire of bad habits. It would be difficult to get out. Ultimately they are responsible for their acts and they are the masters of their destiny. They should not reveal their e-mail address to everyone and should use cyberspace sensibly. Cyberspace is a double-edged tool. It is like a knife and it can be used to cure (like a surgeon) or to kill.

Activity – II (email)

Read the email given on page 168.
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Chapter 1 The Cyber Space (Essay) 1

Question 1.
What is this mail about?
Answer:
It is an application for a job.

Question 2.
How is it different from surface mails?
Answer:
It is different from surface mails in different ways:

  • It has no address of the receiver (except the email address),
  • It has no date
  • It has no signature of the sender
  • The sender’s name and address are given at the bottom with the mobile number and email address.

In the surface mail these appear on the top part of the letter.

Question 3.
Analyze the language structure, style and format of the email.
Answer:
The language is simple and straight. Block style is used with all the paragraphs aligned to the left.

Question 4.
Imagine that you organize a seminar on Technology and English language Teaching in your school. In order to ensure the presence of the distinguished scholars invited, you draft a detailed email about the seminar.
Draft the email to be sent to the visiting dignitaries.
Answer:
To: [email protected]
Subject: Seminar on Technology and English language Teaching

Dear Prof. Job
Our school is organizing a seminar on Technology and English language Teaching. As a person renowned in this realm, we would very much like to have your presence during the Seminar. The seminar will begin at 9.00 in the morning and it will end by 1.00 p.m. Please make it a point to come. Your expertise and experience will be of great use to our students as well as staff.
We look forward to meeting you.

Sincerely,
Simi Hyder

Simi Hyder
Secretary, Students’ Welfare Association
AlAzharHSS
Mala
PIN – 679342
Mobile: 8547028805
Email – simihyder@gmail. Com

II. Read And Reflect

Are you familiar with the i-pod generation? You see them everywhere, at railway stations, busy places in the city, or even in remote villages. You may be one of them. What is so special about them and how do you distinguish them? Read on to know about the ultramodern representatives of today’s youth.

The Cyber Space (Essay) About the Author

Esther Dyson is an American technology analyst. She is a leading commentator on digital technology, biotechnology and space. The present article is a discussion on the possibilities and challenges involved in the use of cyberspace.
The Cyber Space (Essay) About the Author

The Cyber Space (Essay) Summary in English

Page 164: Something in the modern psyche loves new frontiers. We love wide-open spaces; we like to explore; we like to make rules instead of following them. Is there a place you can go and be yourself without worrying about the neighbours?

Yes, there is such a place: cyberspace. Before, it was a playground for computer nerds and techies. But now it embraces all kinds of people, including children. Can they all get along in a friendly way in the cyber world? Or will our fear of kids misusing cyberspace provoke a crackdown?

First of all, we ought to know what cyberspace is. For this, we have to leave behind metaphors of highways and frontiers and think instead of real estate. Real estate is an intellectual, legal, artificial environment constructed on top of the land. It recognizes the difference between parkland and shopping mall, between red-light zone and school district, between church, state and drug store.

You can think of cyberspace as a giant and unlimited world of virtual real estate. Some property is privately owned and rented out; another property is common land; some places are suitable for children; others should be avoided by all but the strangest citizens. Unfortunately, it is those places that are now capturing the popular imagination. They make cyberspace sound like a bad place. Good citizens, therefore, say: Regulate it.

Page 165: Using censorship to silence cyberspace misinterprets the nature of cyberspace. It is not a frontier where bad people can grab unsuspecting children. It is also not a giant television that telecast offensive messages at unwilling viewers. In this kind of real estate, users choose where they visit, what they see and what they do. It is optional. It is easier to bypass a place on the net than it is to avoid a block of bad stores on the way home.

Cyberspace is a voluntary destination or many destinations. You choose a site. That means you can where to go and what to see. Community Course Book standards should be enforced but those standards must be set by cyberspace communities themselves. We don’t want control from outside; we need self-rule.

Cyberspace is so interesting because it is different from shopping malls, television, highways, and other terrestrial jurisdiction. So, let us define its territory:

First, there are private email conversations similar to the talks you have on the telephone or voice mail. These are private and done with the consent of both parties. So they require no regulation.

Second, there are information and entertainment services. Here people can download anything. These places are like book stores, malls, and movie-houses. The customer needs to request an item. Some of these services are free, for some you have to pay.

Third, there are ‘real communities’-groups of people who communicate among themselves. They are like shops or restaurants or playgrounds. Each participant contributes to a general conversation, generally through posted messages. Other participants may simply listen or watch. Many of these services started out un¬moderated. But now some rules are imposed because of unwanted advertising, outside discussions, and increasingly rude participants. Without a moderator, the decibel level often gets too high.

Page 166: What is special about cyberspace is that it frees us from the tyranny of power structures. In a democracy, minority groups and minority preferences get squeezed out. Cyberspace allows communities of any size and kind to flourish. In cyberspace communities are chosen by the users, not forced on them by accidents of geography. This freedom gives the rules in cyberspace a moral authority that rules in terrestrial environments don’t have. Most people are forced to stay in the country of their birth. But if you don’t like the rules of the cyberspace community, you can quit. Love it or leave it.

What is likely to happen in cyberspace is the formation of new communities. Instead of a global village, we will have another world of self-contained communities that will cater to the wishes of their members without interfering with anyone else’s. We will be able to test and evolve rules regarding what should be governed. These may include content and access control, rules about privacy, and free speech.

Our society needs to grow up. It means understanding that there are no perfect answers and solutions. We don’t have a perfect society on earth and so we won’t have perfect cyberspace. What we can have is an individual choice and individual responsibility.

The Cyber Space (Essay) Vocabulary

The Cyber Space (Essay) Summary in English 1

The Cyber Space (Essay) Summary in English 2

I Will Fly Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 1 Chapter 2 (Speech)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 1 Chapter 2 I Will Fly Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook I Will Fly Questions and Answers Unit 1 Chapter 2 (Speech)

I Will Fly (Speech) Textual Questions and Answers

I Will Fly Summary In Malayalam Chapter 2 Question 1.
Why does Dr Kalam say that ‘No youth needs to fear about the future’?
Answer:
Dr Kalam says that ‘No youth needs to fear about the future’ because the ignited mind of the youth is the most powerful resource on the earth, under the earth and above the earth.

Plus One English Second Chapter Notes  Question 2.
What was the mission of Sashtrayaan?
Answer:
The mission of Sashtrayaan was the preparation of about 2000 students from different schools to be engineers, doctors, scientists, qualified managers and civil servants. This would, in turn, empower 2000 families of the village.

I Will Fly Chapter Summary In Malayalam Question 3.
Dr. Kalam’s talk was on the topic ‘Science Empowers the Nation’. How does science empower the nation?
Answer:
Science empowers the nation by making continuous progress in the fields of agriculture, medicine, nutrition, mining, industries of various kinds, architecture, space exploration, defense, transportation, communication and all such related matters that bring progress to the nation.

Hss Guru Plus One English Notes Chapter 2 Question 4.
Why couldn’t the boy gather confîdence?
Answer:
The boy couldn’t gather confidence because he did not get it through his education all those years. One of the primary things education should do is to instill confidence in the students. The failure of the boy to gain confidence can be seen as the failure of the educational system and the teachers.

Hsslive Guru Plus One English Notes Chapter 2 Question 5.
If yo u were there, would you dare to ask Dr. Kalam a question?
Answer:
Yes, I would. I would ask him to tell me ways to eradicate poverty from our country.

I Will Fly Meaning In Malayalam Chapter 2 Question 6.
What was the boy’s concern?
Answer:
The boy wanted to be a marine engineer. He wanted to travel in a ship. He wanted to be the captain of the ship. He wanted to build the engine of the ship. He wanted to know if he would be able to do all this and how to achieve his mission and what he should do to achieve it.

Hss Live Guru Plus One English Notes Chapter 2 Question 7.
Why did the audience look at Dr Kalam when the boy completed the question?
Answer:
The audience looked at Dr Kalam when the boy completed the question because it was a very tough question to answer. The boy was from a remote village and he himself admitted that he was nervous. He wanted to be a marine engineer, the captain of the ship and he wanted to build the engine of the ship. The audience was curious to know what reply Kalam was going to give to this young boy.

Hsslive Guru English Plus One Chapter 2 Question 8.
Why did Kalam value the boy’s question?
Answer:
Kalam valued the boy’s question because it was the most difficult question among the many questions he had reœived from millions and millions of students he had met. The boy was echoing the fear of many.

Plus One English Chapter 2 Notes Question 9.
How can you unique?
Answer:
You can be unique by being yourself. The world around you wants you to be like others. At home, you parents will tell you to be like the children of the neighbors. At school, the teacher will tell you to be like the first 5 rankers of the class. All the people tell you to be somebody else. But Kalam tells you to be ‘YOU’. You should not try to be somebody else. You should not be a copycat. Be you and thus you can be unique.

Activity – I (Think and respond)

Hss Reporter Victers Notes Plus One Chapter 2 Question 1.
Are you confident enough to ask questions or express your views in public?
Answer:
Yes, I am confident enough to ask questions and express my views in public.

Plus One English 2nd Chapter Notes Question 2.
Have you ever felt inferior to others in any way?
Answer:
Yes, I have sometimes felt inferior to others in some ways.

Travel Info Format Plus One English Chapter 2 Question 3.
How can you overcome your fear or inhibition?
Answer:
I will try to build self-confidence, telling me I learned to walk after falling many times. If you are afraid, you will not be able to do anything good and people will despise you.

Abdul Kalam Speech To School Students Pdf Chapter 2 Question 4.
What is your ambition in your life?
Answer:
My ambition in life is to become a good teacher and help the students to become competent persons and lovers of humanity.

Plus One English Chapter I Will Fly Malayalam Meaning Question 5.
Are you confident that you can fulfill your dream?
Answer:
Yes, I am confident that I can fulfill my dream.

Abdul Kalam Speech On Youth Pdf Chapter 2 Question 6.
How do you think you can attain your goal?
Answer:
I can attain my goal through hard work, selfconfidence and perseverance. I will also need the support of my family and well-wishers.

Activity – II (Speech)

Question 7.
Imagine that you get the opportunity to address Class X students before their public examination. On the basis of Dr Kalam’s message, prepare a speech to motivate and prepare them for the examination.
Answer:
My dear students,
You are soon going to appear for the SSLC Examination which is considered to be a big turning point in your life. Some students get panicky before the examination and spoil their chances to do well. There is no need to fear. The examinations are simply to test your understanding of the things that you have been taught in the class. Millions of students before you have taken this kind of examination. So this is nothing new or terrifying.

Be confident. Don’t be nervous. Be optimistic. Be cool, calm and composed. Fear will not help you. It will only make you forget what you already know. You have been reading your lessons regularly and doing the assignments. The teachers have been testing your knowledge every now and then. You already know what types of questions are coming in the examination and the time you have to answer them. So read the instructions and questions carefully and make a plan to answer them in the most appropriate manner.

You have read the story ‘His First Flight’ by Liam O’Flaherty. The seagull was reluctant to take his first flight. But goaded by his mother, he takes his flight and then he finds it is smooth and he experiences no problem. In a similar fashion, you go courageously and confidently to take your examination and everything is going to be fine. Keep your mind happy with encouraging thoughts. Be optimistic. You are not the first or the only one going to write this examination.

Life is full of examinations. The people who face them with confidence and courage will succeed in life. You don’t have to compare yourself with others. Kalam has told you to be unique, to be you. You know you have done your best during the preparation time. Now you simply have to do your best as you write the examination without being unduly worried about the result. Do your best and leave the rest to God.

I wish you all the resounding success in the forthcoming examinations!

Activity – III (E-mail)

Question 8.
You get inspired by Dr. A. P. J. Abdul Kalam’s message and decide to communicate your thoughts and ideas to your friend who is studying abroad. Draft an e-mail to your friend.
Answer:
Dearest Raj, I was greatly inspired by a speech of Dr. APJ Abdul Kalam in one of the English text books. In that speech, Kalam tells students to be unique. He says that the world around you wants you to be like others. At home, you parents will tell you to be like the children of the neighbors. At school the teacher will tell you to be like the first 5 rankers of the class. All the people tell you to be somebody else. But Kalam tells you to be ‘YOU’. You should not try to be somebody else. You should not be a copycat. He says “Be you and thus you can be unique”. I think this is a wonderful idea. This will release everybody from his inferiority complex. It is when you compare yourself with others you feel inferior. Kalam wants people to be confident, self-reliant and hardworking. He wants everyone to believe he was born with some potential, ideas and dreams. Everybody is born with wings and so nobody needs to crawl because he can fly. And as he has confidence he will fly. I really enjoyed this speech and it has given me a new insight.

Read And Reflect

Question 1.
Dr. Kalam exhorts everybody to be unique in his/her own way There are any people who have proved their uniqueness even while fighting adversities and limitations. Stephen Hawking’s profile shows how he overcame his disabilities to become a shining star in physics.

I Will Fly (Speech) About the Author:

I Will Fly (Speech) About the Author
– DR. APJ Abdul Kalam

DR. APJ Abdul Kalam was a former President of India. He is a distinguished scientist. He is famous for his contribution to the field of space research. His vision is to make India a developed nation by 2020.

He was born on 15 October 1931 at Rameswaram in Tamil Nadu. He specialized in Aeronautical Engineering from the Madras Institute of Technology. He became a Professor of Technology and Societal Transformation at Anna University. He is actively involved in teaching and research.

I Will Fly (Speech) Summary in English

Dear friends,

The youth of the past have continuously contributed to the world of today in many fields. Today the youth does not have to fear about the future. The flamed mind of the youth is the most powerful resource on earth. The topic I will talk to you today is “I am born with wings’.

Last year I went to a village to inaugurate a programme called ‘Sashtrayaan’ which means the propagation of Science’. It was to ensure the preparation of about 2000 students from different schools to be engineers, doctors, scientists, qualified managers and civil servants. This would, in turn, empower 2000 families of the village. My inaugural address to the audience of about 5000 people was on ‘Science Empowers the Nation’.

After my talk, hundreds of hands were raised for asking questions. Because of the lack of time, I chose 12 students at random from the last row to the first to ask questions. One question impressed me greatly and I want to share it with you.

The question was from a teenager who came from a remote village. He was nervous and a typical representative of the youth of India. He began like this, “Sir, I don’t know what I should ask. I am nervous. I have not asked any question in class. I need to have confidence, but I have not gained any confidence through my education all these years. I am afraid to talk to my teachers, and even to my friends. Whenever I talk I compare myself with other students and their elegant dress. I want to become a marine engineer. I want to travel in a ship. I want to be the captain of the ship. I want to build the engine of the ship. Shall I be able to do all this, Sir? How can I achieve this mission? What should I do?” The entire audience and the dignitaries on the dais, including the Chief Minister, looked at me wondering how I would answer this sincere question from a village boy.

I replied, “You have put the most difficult question I have received from millions and millions of students I have met. I know you are echoing the fear of many. Let me recite a beautiful ancient poem named ‘I will fly’.

I am born with potential.
I am born with goodness and trust
l am born with ideas and dreams.
I am born with greatness.
I am born with confidence.
I am born with wings.
So, I am not meant for crawling,
I have wings, I will fly
I will fly and fly.

Let me tell you how you can be unique. I have met some 15 million youth in a decade’s time. Every youth wants to be unique, that is YOU! But the world all around you is doing its best to make you just ‘everybody else’. In your home, you are asked by your parents to be like the neighbors’ children for scoring good marks. At school, your teacher asks you to be like the first 5 rankers in the class. Wherever you go people tell you to be somebody else or everybody else. But you should be unique – yourself.

The challenge is that you have to fight the hardest battle which any human being can ever imagine, and never stop fighting until you arrive at your destined place, that is a UNIQUE YOU.

I Will Fly (Speech) Glossary

I Will Fly (Speech) Summary in English 1

Stammer Questions and Answers Plus Two English Textbook Unit 3 Chapter 3 (Poem)

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 3 Stammer Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook Stammer Questions and Answers Unit 3 Chapter 3 (Poem)

Activity I: (Think and Respond)

Question 1.
What does the poet think of stammer primarily?
Answer:
The poet thinks primarily that stammer is not handicap. It is a mode of speech.

Question 2.
How does the poet link stammer and lameness beautifully to silence?
Answer:
The poet beautifully links stammer and lame to silence by saying that stammer is the silence that fails between the word and its meaning, just as lameness is the silence that falls between the word and the deed.

Question 3.
What, according to the poet, is a person doing when he stammers?
Answer:
When he stammers, he is offering a sacrifice to the God of meanings. When a whole people stammer, it becomes their mother tongue.

Question 4.
Why does the poet refer to the linguist here?
Answer:
The poet refers to the linguist here because in his opinion stammer itself is a language. A linguist is the one who is skilled in the science of language.

Question 5.
When does stammer become a social phenomenon?
Answer:
Stammer becomes a social phenomenon when a whole people stammer because it then becomes their mother tongue. Stammer here represents the collective inability to do good things, just like persons who stammer can’t speak properly and the lame can’t walk properly.

Question 6.
Pick out the lines you particularly like and discuss them with a partner.
Answer:
I particularly like the lines: “God too must have stammered when He created man.” These lines are pregnant with a lot of meaning. It means that God created man not when he was in a state of perfection but when he was in a state of imperfection. That is why man, who is supposed to be the highest creation of God is so imperfect, with so many defects. When the creator is not perfect the creature can’t be perfect too.

Activity II: (Discuss)

Talk to your partner and write down his/her response to the following questions.

Question 7.
Do you think that the words ‘just as it is with us now’ refer to our response to burning social issues in general? Why?
Answer:
I definitely think that the words ‘just as it is with us now’ refer to our response to burning social issues in general. We all are stammering unable to bring out our meanings clearly and we all are walking like the lame as we don’t do the things we ought to do. The country is in the grip of poverty, disease and unemployment, but our leaders stammer when it comes to solutions of these burning issues. They divert people’s attention from real things, real problems, by talking about religions, ideologies and such invisible things. The lame people follow the lame leaders, who stammer all the way.

Question 8.
Which comparison in the poem do you like the most? Why?
Answer:
I like the comparison of man’s prayers and commands to poetry. The words of man carry different meanings and so whatever he utters even his prayers and commands carry different meanings to different people. A poem has different meanings to different people. The poet may say something, but the reader interprets it in different ways. Even the Holy Books like the Bible, the Koran and the Gita are interpreted in various ways and that is why we have so many sects in each religion. The Catholics, the Protestants, the Anglicans, the Pentecost and so many other denominations of Christianity consider the Bible as their Holy Book. But they all give it a different interpretation! The same is the case with other Religious Books.

Activity III (Blogging)

Question 5.
Read the notes of blogging in drugs?
With the help of your teacher create a class blog and upload your thoughts about this poem.
Here is a blog on the poem ‘Stammer’ by K. Satchidanandan:
Answer:
20 June 2015/Class Xll-A Don Bosco UK
We read the poem Stammer by K. Satchidanandan intensely and had some elaborate ’discussions on its theme, content and message. The poem is not easy to understand because of its highly complex imagery. But once we get to know its meaning properly, we begin to realize how profound the ideas are. Stammer, Satchidanandan asserts, is a language in itself.

The question whether stammer came before the language or after it is highly amusing. We are reminded of the joke attributed to the late EMS Namboothiripad, who used to stammer. One interviewer asked him if he stammered always. EMS Namboodiripad replied, “Not always; only when I speak.” The interviewer asked the question because there is a feeling that fear, stage fright, suppressed emotions, etc. trigger stammer.

Satchidananda does not seem to give much honour to God because he has said that perhaps He even stammered when He created man. God is reputed to be omnipotent and one can’t imagine that God can stammer. The poet thinks that man is so imperfect and full of vile may be because God stammered while creating man. We agree with the poet in his verdict,

Satchidanandan has the knack of hitting the head on the nail. He speaks great things using just a few words. An ordinary person might have taken a whole lengthy essay to say what Satchidanandan has said in a few short lines. The poet’s insight and imagination are extraordinary. The poem opens our eyes and we start seeing ‘stammer’ in a different perspective.

→ Comments on the Blogs:

The Kid
I quite agree with Ammu, the blogger, that The Kid is a must watch and it will lift one’s spirit. It does make us smile, laugh, cry, empathise, sympathize and teach us there are great pleasures in the small things of life. Jackie Coogan and Charlie Chaplain have done a wonderful job and the film will remain a classic and will be enjoyed by generations of viewers.

But I quite disagree with Ammu when she severely criticises our current idea of fun and comedy. She thinks people today enjoy only dirty jokes, sarcasm and some kind of racial, religious or dark sense of humour. Ammu should realize that The Kid was made in 1921 and soon it will be century since its release. Our sense and sensibilities have changed. Naturally our humour sense also has changed. Making a kid throw stones at glass windows and breaking them and a tramp coming after the boy to repair the windows and collect money from the owners was humorous in 1921. With the present CCTV, such things are no more possible, and not funny anymore. Film-makers have to look for newer things, and fresh ideas to wrench laughter from the audience. So I feel we should be more sympathetic to the modern film makers.

→ Why We Need Solitude:

Gabby Salazar’s blog makes fine reading as he has told us some profound truths. This blog reminds me of the great pronouncement in our Vedantic Sanatana Dharma which says ‘Tatwamasi’. It means That Thou Art’. Put it simply it means ‘You are that’. We look for God in Temples, Mosques, Churches, Gurudwaras and Synagogues. But God is in us and we don’t have to go to any place to find God. Just look inward.

Gabby has rightly said that you don’t have to go to mountain peaks or into deep jungles or into wildest wilderness to get solitude. You can get it even in your home and its surroundings. If you are a bit away from distracting noises, you can create the solitude you want. In that solitude you can have your conversation with your soul – the spark of God in you.

There is a joke about a couple who were always quarrelling and fighting at home. Finally they decided to go abroad and spend some days to have a change of scene. They thought that might bring them peace. They booked into a 7-star hotel. There, they started fighting! The idea is that wherever you go you carry your mind. It is the mind that matters and not the place or the people. You can feel sorry even in heaven because you are given a backseat there!

Solitude is close by. Leam to find it. We need it and it is not at difficult to get. Gabby has made a fine point.

Stammer (Poem) Edumate Questions and Answers

Question 1.
Read the following lines from the poem ‘Stammer’ and answer the questions given below.
“When a whole people stammer Stammer becomes their mother tongue Just as it is with us now.”
a) Identify the speaker of these lines.
b) What attitude of the poet is revealed here?
c) What does the poet mean by ‘Stammer’ here?
Answer:
a) The poet – K. Satchidanandan
b) The attitude the poet has is that we all stammer because it has become our mother tongue. It means we are not able to tell the truth freely. We are afraid to open our minds.
c) Stammer here means silence against burning social issues. We are afraid to open our mouths and speak our thoughts freely.

Question 2.
A counselling class has been arranged at your school as part of the Health Club programmes. When asked, the counsellor shared the view that stammer is a handicap like any other deformities. What are your comments? Prepare a short paragraph focusing on the poem ‘Stammer’ you have studied.
Answer:
I don’t agree with the counsellor who thinks that stammer is a handicap like any other deformity. Stammering is a speech disorder in which the flow of speech is disrupted by involuntary repetitions and prolongations of sounds, syllables, words or phrases as well as involuntary silent pauses or blocks in which the person who stammers is unable to produce sounds. The term stammering is most commonly associated with involuntary sound repetition.

It also means the prolongation of certain sounds, usually vowels or semivowels. According to experts “stammering is a disorder of selection, initiation, and execution of motor sequences necessary for fluent speech production.” For many people who stutter, repetition is the primary problem. Stammer is curable with speech therapy and so it can’t be considered as a deformity like lameness or deafness.

In the poem ‘stammer’ has a figurative meaning. Here stammer is the silence that the society keeps even when social evils are rampant. As the people are afraid of the reaction of certain sections they tend to turn’ aiblind eye even to the malpractices that are going in the society. In the poem, stammer is the sign of cowardice or pusillanimity.

Question 3.
A brief bio sketch of K Satchidanandan, the famous Indian writer is given below:
Now prepare four questions based on the passage, to interview him.
K Satchidanandan is an Indian poet writing in Malayalam and English. He is known as a pioneer of modern poetry in Malayalam. He is also a critic, columnist, translator and the former secretary of the Kendra Sahitya Academy.
As an intellectual upholding secular democratic views, he supports causes like environment, human rights and free software. His lectures and articles on issues concerning contemporary Indian Literature are thought-provoking. He was shortlisted for the Nobel Prize for Literature in 2001.
Answer:
a) Sir, we know that you were a Lecturer in the English Department of Christ College, Irinjalakuda. How or why did you leave the college?
b) We understand that you were shortlisted for the Nobel Prize for Literature in 2001. But then it was given to V.S. Naipaul. How did it happen?
c) Have your secular democratic views caused you any losses or inconveniences?
d) What would be your advice to the youth of today?

Question 4.
Following are the questions posed to K Satchidanandan, the famous Indian poet in a recently conducted interview held at Trivandrum.
a) What inspired you to write the poem’ stammer’?
b) Do you think that the theme of the poem is still relevant?
c) Why did you use plain simple language in this poem?
Imagine yourself to be in the shoes of Satchidanandan. Suppose you were to answer these questions what will you say? Prepare the responses.
Answer:
a) I wrote ‘Stammer’ because I found the majority in the society preferred to keep silence even when atrocities were going on in the society. I felt as if people were becoming cowardly and were unwilling to face opposition. It is a tragic situation.

b) I feel the theme of the poem is more relevant today. The Indian society is getting fragmented into groups. Religion is becoming a very crucial issue. All religions teach love, but some fanatics teach violence. This is a matter of great concern for the unity of the country. Our strength is our diversity.

c) My language may look simple but I have packed a lot of meanings into it. Moreover as I am writing mainly for the Indian audience, I have to be mindful of their ability to understand a foreign language.

Stammer (Poem) About The Author

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 3 Stammer (Poem) 1
– K. Satchidanandan

K. Satchidanandan was bom in 1946 in Pulloot, a village in Thrissur district. He writes in Malayalam and English. He is known as a pioneer of modern poetry in Malayalam. He is a critic, literary columnist and a translator. He was the Secretary of Sahitya Akademi. He is secularist. He supports causes like environment, human rights and free software. He was shortlisted for Nobel Prize for literature in 2011.

Stammer (Poem) Summary in English

Lines 1-7: Stammer is not handicap. It is a mode of speech. Stammer is the silence that falls between the word and its meaning, just as lameness is the silence that falls between the word and the deed.

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 3 Stammer (Poem) 4

Lines 8-13: Did stammer come before language or after it? Is it only a dialect or a language itself? These questions make the linguists stammer.

Line 14-19: Each time we stammer we are offering a sacrifice to the God of meanings. When a whole people stammer, it becomes their mother tongue, just as it is with us now.

Lines 20-26: God too must have stammered when He created man. That is why all the words of man cany different meanings. That is wjjy everything he says, from his commands to his prayers, stammers, like poetry.

Stammer (Poem) Summary in Malayalam

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 3 Stammer (Poem) 3

Stammer (Poem) Glossary

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 3 Stammer (Poem) 2

Leaps and Bounds Questions and Answers Plus One English Unit 6

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 6 Leaps and Bounds Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Leaps and Bounds Questions and Answers Unit 6

“That’s one small step for a man one giant leap for mankind.”

– Neil Armstrong

Let’s begin

Look at the pictures on page 163 carefully:
Plus One English Textbook Answers Unit 6 Leaps and Bounds 1

Plus One English Textbook Answers Unit 6 Leaps and Bounds 2

Question 1.
Can you identify the actor in these visuals?
Answer:
It is Charlie Chaplain.

Question 2.
What do these pictures communicate to you?
Answer:
They communicate to me the wonder-world of technology and machines.

Question 3.
Do you think that technology and its various aspects must be studied in detail to get a serious understanding of society?
Answer:
No, I don’t think so. Technology is just one aspect of the society and not everybody understands it.

Question 4.
Write a short paragraph on the role of technology in modern society and share the ideas with your friend.
Answer:
In modern society, technology is an inevitable part of our everyday life. It has a role in everything we do even though we sometimes do not realize it. Thanks to development in technology there have been many breakthroughs in different fields such as communication, transportation, education, medicine, entertainment and agriculture. Our life has become simpler and more enjoyable than before. We have mobile phones and so we can talk with anybody, anytime, anywhere in the world. The planes, trains, buses and trucks transport people and goods fast from one place to another.

In medicine, X-ray, Scanning etc. help doctors to diagnose the disease. Laser treatment and surgery is common. We have video, audio and TV to keep us entertained all the time. Even in religion, technology is playing a role. Using powerful sound system, cassettes and CDs, religious leaders propagate their beliefs. Agriculture is revolutionized by the use of technology.

About the Unit

Science and technology have brought about big changes in every walk of life. Technology has transformed every corner of the world. It caters to the demands of everyone including the differently abled. This progress is, however, not without some hazards.

This Unit starts with an article ‘The Cyber Space’ by Esther Dyson on the use and abuse of cyberspace. ‘Is Society Dead?’ by Andrew Sullivan is a humorous but strong write-up on the i-Pod generation which is in a way disconnected from societal interactions. The short story titled ‘Conceptual Fruit’ by Thaisa Fank, presents the efforts of a loving father to enable his differently abled daughter to make sense of the world around her, with the help of technology.

Read And Reflect

The advent of the www (world wide web) has brought a revolutionary change in the spread of information. A cultural transformation from the printed space to the cyber space took place. It redefined the spatial dimensions of our universe.

Going Out for a Walk Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 5 Chapter 3 (Essay)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 3 Going Out for a Walk Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Going Out for a Walk Questions and Answers Unit 5 Chapter 3 (Essay)

Going Out For A Walk (Essay) Textual Questions and Answers

Question 1.
What does the author consider the drawbacks of London?
Answer:
The drawbacks of London are its endless noise and hustle, its smoky air, and its squalor.

Question 2.
What is the author’s excuse to avoid walking?
Answer:
The author’s excuse to avoid walking is to tell the people who call him for a walk that he has many letters to write.

Question 3.
Why is the author’s excuse ineffective?
Answer:
The author’s excuse is ineffective in three ways: i) it is not believed; ii) it forces you to rise from your chair, go to the writing table and pretend to be writing a letter until the walk monger goes out of the room; iii) it won’t work on Sunday mornings because there is no post out till the evening.

Question 4.
What makes the author say that walking for walking’s sake stops one’s brain?
Answer:
The author says that walking for walking’s sake stops one’s brain because then a person’s power to instruct or to amuse when he is sitting on a chair or standing on a hearth-rug leaves him.

Question 5.
‘Trespassers will be prosecuted’ – Write down two more such wall notices.
Answer:
i) ‘DRIVE SLOWLY’
ii) ‘CAUTION, SHARP CURVE’

Question 6.
What, according to the author, is the thought process taking place in the brain during a walk?
Answer:
A man is not urged by his reasoning faculties to go for a walk. He is urged by something that surpasses reason, by his soul. His soul tells his body to go for a walk. The brain asks the soul where to go and for what purpose. The soul then replies that there is no definite destination or any particular mission.

Question 7.
What is the author’s opinion of having a vehicle for every destination?
Answer:
The author does not take a vehicle to every destination. He never goes out of his way to avoid exercise. When a vehicle is essential he takes one.

Question 8.
What holds the author back from going out for a walk?
Answer:
People wanting to see him and work in his own premises hold the author back from going out for a walk.

Activity – I (Write-up)

Question 1.
Do you usually go out for a morning walk or evening stroll?
Answer:
Yes, I do. I usually go out for a morning walk.

Question 2.
Who do you usually go out with?
Answer:
I usually go out with my friends.

Question 3.
What do you enjoy the most while walking?
Answer:
While walking I enjoy the sights along the street most.

Question 4.
How do you feel after the walk?
Answer:
After the walk I feel energetic and happy.

Question 5.
Make a distinction between going for a walk and being taken out for a walk.
Answer:
Going out for walk means you go out because you want to go out. Being taken out for a walk means you don’t go because you are keen on going, but somebody, whom you can’t refuse, forces you to go with him. If a very dear person comes and tells you to go for a walk with him, you can’t refuse.

Question 6.
Now prepare a write-up on walking and your preferences.
Answer:
Walking:
Walking is an excellent form of exercise and it is good for our health. A person who walks for about three kilometres a day can maintain his physique very well. Walking gives exercise not only to the body but also the mind. As our muscles and body shake up, increasing the blood circulation, we see new things forcing our mind to think. Staying inside all the time makes one bored with life. Walking brings variety into our lives. Variety is the spice of life.

Doctors say that large numbers of people suffer from back pain due to lack of exercise. They say walking reduces back pain. When we walk, the fat accumulated in our body burns up. Then carbohydrates are burnt. Thus we clear our body from extra fat and carbohydrates.

Walking is an exercise which does not cost anything extra. You may need a good pair of walking shoes. These days there are many people who jog every morning or evening for health reasons. Jogging is walking at a greater speed, less than running. Walking is especially good for people who do sedentary jobs, which force them to sit down for long periods.

I like to go for walking with friends. When we walk, talking with friends, walking becomes doubly enjoyable. We forget the bodily exertion of walking and at the same time we exchange views on so many things. I prefer to walk early in the morning when the streets are not crowded. The airthen will be fresh and without much dust. My advice to all the young boys and girls is to go to their schools on foot, if the distance is not much. Walking will make you healthy, wealthy and wise.

Activity – II (Personal Essay)

Read the note and tips on Personal Essay given on page 152 and 153 of the text.
Attempt to write a personal essay on a topic of your choice, e.g. (swimming, jogging etc.)
Answer:
The other day I was walking with my friend when I saw a gruesome sight. Two young boys were working at a construction site. They were carrying heavy loads of bricks on their heads. They were about 10 years old. They wore rags and poverty was writ large on their faces. Although child labour is banned in India, may people still make children do a lot of hard work. I felt sorry for them.

Child labour refers to the employment of children in any work that deprives them of their childhood and interferes with their ability to attend regular school. It also refers to any employment of children in jobs that are mentally, physically, socially or morally harmful. Employing children in jobs which are supposed to be done by the adults is considered exploitative by many international organizations. Legislations across the world prohibit child labour. No country wants its children to spend their childhood in working at jobs which the adults are supposed to do.

Child labour was employed to varying extents through most of history. Before 1940, many children between the ages of 5-14 were made to work in Europe, the USA and the various colonies of European powers. These children worked in agriculture, home-based assembly operations, factories and even in mining. Some worked night shifts lasting 12 hours. With the rise of household income, availability of schools and passage of child labour laws, the incidents of child labour rates fell.

In developing countries, where there is high poverty and less opportunities for schooling, child labour is still prevalent. In 2010, sub-Saharan Africa had the highest incidence oftmild labour, with several African nations witnessing over 50% of children aged between 5-14 working. Agriculture is the largest employer of child labour. Vast majority of child labour is found in rural areas and informal urban economy. Even parents make their children labour hard at homes and in the fields. Poverty and lack of schools are the main causes for child labour.

In Kerala, which is called God’s own country, we see children from other States employed in the homes of the well-to-do to work as servants, to do household chores. Making the children work like a servant is a sin against God and man. When the rich people send their own children to school, these poor boys and girls stand looking helplessly at their miserable plight. You can try to prevent child labour by reporting such cases to the police or to some other authorities.

God has given us childhood to enjoy and to learn. It is gross injustice to deprive the children of their childhood and learning opportunities. In the novels of Charles Dickens we see how boys like Oliver Twist suffered because of child labour. Remember each child has a dream. Don’t deprive him of it. God will never forgive you if you are the cause to deprive a child of his dream.

My friend and I went to the nearest police station to report what we saw at the construction site. The policeman sitting there took down our complaint. But will the police take any action against those who employed the boys to work there? We could only hope they will.

Activity – III (Survey)

The survey is to be carried out by the student themselves. Do it following the questionnaire and the suggestions given in the text on p. 153 and 154.

Activity – IV (Read and Practise)

Read the notes on the use of would rather and would prefer on page 154 and 155.

Let’s practise:
Answer the following questions using ‘would rather’:
1. What did you have for breakfast today?
2. How would you like your coffee, with some cream or milk?
3. How are you going to the doctor’s?
4. Where do you like to go on vacation?
5. Whom do you like to go out with?
Answers :
1. I would rather have bread and jam for breakfast today.
2. I would rather like my coffee with some milk.
3. I would rather go in a car to the doctor’s.
4. I would rather go to Singapore on vacation.
5. I would rather go out with Kareena.

Expressing Wishes:

a) For wishes about the future we use would or could. I wish I could get a better bike.
b) To talk about wishes in the present we use the past tense forms.
I wish the dress was not so expensive.
c) For past wishes we use the past perfect tense.
I wish I hadn’t wasted my money on that silly movie.

Activity – V (Make a start)

Read the notes on p. 156 and discuss your plans with your friends.

Activity – VI (Project)

Read the notes and tips given on page 156-158 and see how a good survey report is made.

Extended Activities

Activity – I : (Discussion)

Discuss the points given on page 158-159.

Activity – II : (Write-up)

Question 1.
Do you think that there should be physical education in schools? Prepare a WRITE-UP saying why or why not.
I think there should be physical education in schools. I have many reasons to say so.

In Latin there is a saying ‘Mens sana in corpore sano’. In English it means ‘A sound mind in a sound body.’A . sickly body will not have a healthy mind. Physical education helps in the formation of a healthy and active life style. Such a life style makes the body and the mind sound.

Physical education helps in the development of leadership qualities. To be a leader one should have the capacity to organize, take initiative, guide and control his mates. He should be fearless and just. By taking part in physical education, one develops confidence, cooperation, and team spirit. Work is done in teams. Although individual excellence counts, it is the group work that makes a project successful. Any big event is the result of team work. Games are lost and won based on the team spirit. We all know that ‘United we stand, divided we fall’ and ‘Unity is strength’.

A positive attitude is very essential for success. An optimistic attitude keeps one cheerful and prepared to work hard. Perseverance is essential for any important work. Physical education helps one to build a positive attitude to life and things. When we keep our bodies in shape, our mind also gets shaped with the right attitudes. Physical education brings confidence and self-esteem. Only if we believe in ourselves, others will believe in us. Dr. Abdul Kalam said that each person is unique and he should try to remain he and no one else. We should feel that we are unique. We don’t have to imitate and copy others. Self-confidence and self-esteem grow by our being active in physical education.

Physical education also helps us to learn better. A fit body keeps the mind fit and alert. An alert mind grasps things fast and physical exercises help the brain to retain things for a long time. Physical education also instils civic virtues in us. We become more compassionate and loving. We become ready to help others. Physical education is a group activity and so group welfare, social welfare, becomes an important aspect of our training. Man is not an island. He is a social being and physical education drives into our mind this significant concept. In all schools all over the world physical education is compulsory because it has such a big roldto play in the life of an individual and also in the life of the society.

Activity – III (Speech)

Read the notes given on page 159.
The newspaper headlines below may remind you of some of your friends who are addicted to junk food, energy boosters, computers, bike racing, etc. You are worried about how these habits will affect them mentally, physically and academically. Being the Health Officer of your school, you decide to make a speech in the morning assembly on the adverse effect of such a lifestyle and the need to take charge of oneself.
Draft the script of the speech.
Answer:
My dear students,
Today I am going to talk to you about some of the things that bring a lot of harm to the youth of today. Being part of the youth, you should know some of the dangerous things that have gripped the young minds. First of all, many youngsters think that homemade food is not cool. They go after fast food and fizzy drinks. They are fond of eating hamburgers, pizzas, KFC (Kentucky Fried Chicken), noodles, pasta and such others things. They forget that these use a lot of dangerous additives and colours. Recently we heard how the broiler chicken which we consume so much is injected with all sorts of antibiotics and hormones.

A hectic life style leads to ill-health and anxiety related illness. Hurry brings worry. Many of you like speed. Speed thrills but it kills. So slow down! Slow and steady wins the race. Haste makes waste.

Many of you are tech-savvy. You are addicted to all sorts of latest gadgets mobiles, i-pad, i-pod, and all such devices. Once you are denied these things you suffer from gadget withdrawal syndrome. You feel as if they are essential in life. Did your parents use them? Did they not live well? And happily? So don’t think these are essential for a good life.

You like to spend your nights before the TV or the computer screen watching your favourite programmes or playing your favourite games. Scientists have established that just on night of sleep deprivation can lead to weight gain and related illnesses. “Early to bed and early to rise – Makes a man healthy, wealthy and wise.”

Instead of drinking clean water, you prefer energy drinks or fizzy drinks which contain alarming rate of caffeine. Large amount of caffeine adversely affect your body and mind. So avoid them. Coca-Cola, Pepsi, Fanta and Sprite taste good. But their excessive use can bring you harm.

Don’t remain indoors all the time. Play vigorously. Let your bodies get proper exercises. Enjoy eating nuts, fruits and vegetables. They will help you to keep your body trim and healthy. Nuts and buttermilk help to cut flab.

It would be a good idea to keep pets to beat stress. Spend some time with them. Watch them. If you don’t have pets, watch Nature. The trees, flowers, creepers, birds, butterflies, bees, etc. will make you marvel at the variety of life. Sunrise and Sunset can fill your life with colourful thoughts. Is there anything more beautiful than a beautiful night with the queen moon surrounded by the stars? Or the waves kissing the sandy shore on a breezy evening?

Activity – IV (Role play)

“Last year, I went to pay him a visit. I thought I would go and see what it was like” – Ivan goes on to narrate his meeting with his brother. Attempt a role-play of the narration. (Read the notes on page 159).
Answer:
Nicholai: Welcome Ivan! Nice to see you after such a long time.
Ivan: Niholai, you’ve changed a lot! You have become fat and old!
Nicholai: Yes, Ivan. I’ve become fat. I spend much of my time inside the house. Ivan, you too have become old!
Ivan: I can’t help. Time runs. Remember how young we were! Good old days!
Nicholai: Okay, Ivan, let’s go and look around my estate.
Ivan: How are you getting on, brother?
Nicholai: I’m doing very well. I am a landowner now. I am not the old official in the treasury. I’ve become a man of importance. Ivan : Good to hear that! You are happy, aren’t you?
Nicholai: I’m happy. When the peasants in my estate become sick they come to me and I treat them with soda and castor oil. On my birthday, a thanksgiving service is held in the middle of the village. I then give the peasants half a bucket of vodka. Okay, Ivan, let’s now go back to the house. It’s tea time. (They go back to the house and are having tea. There are gooseberries on the table.)
Nicholai: Ivan, look at those gooseberries. They are from my estate. They are so nice. Ivan : Gooseberries. I don’t think I like them. They are too sour for me.
Nicholai: Sour? No man, they are so delicious. I can eat a whole lot them.
Ivan: Sorry Nicholai, I can’t eat them. You may eat. Maybe, you enjoy them so much because they grew in your estate. My idea of happiness is quite different.
Nicholai: Well, I know. But for me they are so , delicious.
Ivan: Enjoy them, Nicholai.

Activity – V (Essay)

“Satisfaction, self-sufficiency and piety are the characteristics of a happy life.’’ Do you agree? Keeping in mind all the texts that you have read in this unit, prepare an essay on your idea of a happy life.
Answer:
Happiness differs frojn person to person. That is why we say ‘One man’s*meat is another man’s poison’ and ‘One man’s religion is another man’s madness’. Happiness, like beauty, is non-definable in precise terms. Still, there are some common ingredients, some characteristics that constitute a happy life. I definitely agree with the view that satisfaction, self-sufficiency and piety are some of the characteristic. Satisfaction comes when our desires are fulfilled. Desires are of various kinds. Some love adventure. Climbing the Himalayas, swimming across seas, flying into space, etc. are things some people enjoy and such things give them great satisfaction. For some satisfaction comes when they behold things of beauty. Sights, sounds and movements of nature and even people make them happy and satisfied. Standing on a hill and watching the sunset might satisfy the lovers of nature. Walking through the forest, watching the wild life might be a thrilling experience to some.

Self-sufficiency is an important characteristic of a happy life. If a person does not have the essential requirements like food, dress and shelter, he can’t be happy. He should have self-sufficiency in these matters. Depending on others for our needs is demeaning especially for an adult. Even birds and animals train their young to be self-sufficient when they grow up.

Piety is another important characteristic of a happy life. Piety does not mean mere religious piety. Piety also includes the love and- respect for our parents, elders, teachers, brethren, relatives, neighbours and people at large. We saw that piety of Mahatma Gandhi did not limit itself to some rituals and religious worship. His piety went much beyond that. A real pious man will also think of the welfare of his fellow beings. He will not do anything that brings pain and sorrow to others because he feels that all human beings are the children of the same God. “Ishwar”, “Allah” and “God” are synonyms of that Great Power that created us and that nourishes us.

There are many more characteristics of a happy life, but satisfaction, .self-sufficiency and piety seem to be most important. Once we have all these we definitely will be happy people.

Activity – VI (Comparative1 analysis)

There is a poem ‘Ode on Solitude’ by Alexander Pope. What is the poet trying to convey through the poem? Make a comparative analysis of this poem with Wordsworth’s ‘To sleep’.
Answer:
In his poem ‘Ode on Solitude’, Alexander defines a happy man. A happy man has a lot of land. He does not have to go out looking for any job. He has milk from his cattle, bread from his fields and dress (wool) from his sheep. The trees give him shade in the summer and in the winter he makes fire with the wood from those trees. He has health in body and peace in mind. He sleeps soundly at night. He uses his life for study and recreation. He is a good man and spends time in meditation. The poet wants to live like him. He does not want to be famous. He wants to quietly go away from life unlamented. He does not even want any memorial stone raised on his tomb.

The poem To sleep’ by William Wordsworth, who is known as the high priest of Nature, is an exquisite poem that presents to us some of the finest sights, sounds and movements of Nature. We can see a flock of sheep leisurely passing by one after one; we can the sound of rain and the murmuring of bees. We can hear the fall of rivers, winds and seas. We can see the smooth fields, white sheets of water and pure sky. We also hear the melodies of small birds coming from the orchard trees. We hear the cuckoo’s melancholy cry. The poet can’t sleep. Maybe he is worried about the bad things happened during the past. In fact he has not slept for a couple of days and this makes him all the more worried. If he does not sleep he won’t be able to enjoy the wonderful signs and sounds of the morning. Sleep brings fresh thoughts and joyous health.

Both are exquisite poems. While Pope describes the things needed for a man to be happy, Wordsworth is more interested in presenting the beautiful sights, sounds and movements of Nature. In both poems ‘Sleep’ is an essential element for happiness. Only a happy man can have a sound sleep. The reverse is also true. Only a sound sleep can make a man happy. Sleep and happiness are complementary.

Between the two I prefer the poem by Wordsworth. The imagery there is far better. Both poems have good rhythm and rhyme. There are instances of alliterations and assonances in both and they increase the melodious quality. There are excellent figures of speeches, especially personification. Both poems have a grave mood. Nothing funny, nothing light¬hearted. Both are philosophical poems. I do not agree with the idea of Pope of a man going away from this world quietly, unknown, not even leaving behind him a tombstone for posterity to remember him.

Going Out for a Walk (Essay) About the Author

Sir Henry Maximilian Max Beerbohm (1872-1956) is an English writer and caricaturist. He is remembered for the gentle humour of his essays. In the present essay he challenges the idea that walking is a productive mental exercise, especially if one is accompanied by a talkative companion.
Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 3 Going Out for a Walk (Essay) 1

Going Out for a Walk (Essay) Summary in English

Page 149:1 have not gone out for a walk all my life. But I have been taken out forwalfor walks while I walked by my nurse’s side I felt nostalgic for the old days when I had a perambulator. When I grew up I felt that one advantage of living in London was that nobody ever wanted me to come out for a walk. The endless noise and hustle of London, its smoky air and its squalor were unsuitable for walks.

Page 150: When I was in the country and if there was no actual rain somebody might come any time and ask me to go out for a walk with him. People think there is something noble and virtuous in the wish to go for a walk. A person with such a desire feels that he has a right to impose his will on somebody sitting in an armchair and reading and ask him to accompany him. It is easy to say ‘No’ to an old friend. In the case of a mere acquaintance, one wants some excuse like ‘I wish I could, but …’. I always have just one excuse: “I have some letters to write.” This excuse is unsatisfactory in three ways: i) it is not believed; ii) it forces you to rise from your chair, go to the writing table and pretend to be writing a letter until the walk monger, who does not dare to call you a liar and a hypocrite, goes out of the room; iii) it won’t work on Sunday mornings. There is no post out till this evening’, the walk monger will tell you and you will have to go with him quietly.

Walking for walking’s sake may be laudable and exemplary for those who practise it. My objection to it is that it stops the brain. Some people have told me that their brains work well when they walk along the high road or over hill and valley. Experience tells me that a person’s power to instruct or to amuse when he is sitting on a chair or standing on a hearth-rug leaves him when he takes one out for a walk. Plenty of ideas come to him when he is in a room. But when he is out for a walk all those ideas evaporate. His encyclopaedic knowledge goes away. His imagination dries up. The man’s face becomes hard. Light goes from his fine eyes. He says that A (our host) is a thoroughly good fellow. Fifty yards further on, he adds that A is one of the best fellows he has ever met. We go for another furlong and then he says that Mrs. A is a charming woman. Then he adds that she is one of the most charming women he has ever known.

Page 150: We pass an inn. He reads quickly to me, “The King’s Arms. Licensed to sell Ales and Spirits’. I foresee that during the rest of the walk he will read aloud any description that occurs. We see a milestone. He points to it with his stick and says, ‘Uxminster. 11 miles.’ We turn a sharp corner at the foot of a hill. He points at the wall and reads, ‘Drive Slowly’. Far ahead there is a small notiCe-board. He sees it. He looks at it carefully and in due course he says, Trespassers will be prosecuted.’ Poor man – he has become a mental wreck.

Luncheon at the A.S, brings his mind back. Once again he is the life and soul of the party. I think he will never go out for another walk after the bitter lesson of this morning. But an hour later I see him walking with a new companion. I watch him out of sight. I know what he is saying. He is saying that I am a rather dull man to go for a walk with. He will then say I am one of the dullest men he ever went for a walk with. Then he will start reading the inscriptions.

It is surprising how this deterioration happens in those who go for walking for walking’s sake. A man is not urged by his reasoning faculties to go for a walk. He is urged by something that surpasses reason, by his soul. His soul tells his body ‘Quick march!’ The brain then says, ‘Halt! Stand at ease!’ and sweetly asks the soul ‘To what destination and on what mission are you sending the body?’The soul replies saying that ‘On no mission at all and to no destination’.

Page 151: People are always on the look-out for some Ulterior motive. The body goes out because it is a sure indication of nobility, probity and rugged grandeur of character. But the brain says it won’t be mixed up with the foolishness of the body and it would go to sleep till the walk is over. It will wake up again only when the body is safely placed inside the house.

Even if you go to some definite place, for a definite purpose, the brain wants you to take a vehicle. It does not insist on that and it will serve you well unless you are going out for a walk. While your legs are competing with each other, the brain will not do any thinking for you, but it will do any number of odd jobs for you. Even this the brain will do only if it is sure that the legs are making themselves useful and not merely fooling you about to gratify the pride of the soul.

This essay was composed in the course of a walk this morning. I do not take a vehicle to every destination. I never go out of my way to avoid exercise. I don’t despise the exercise of a walk because the sickly people are always talking about it or practising it to excess. I think in moderation it is good, physically. I will never go out for a walk until no people want me to see them or there is nothing for me to do in my own premises.

Going Out for a Walk (Essay) Vocabulary

Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 3 Going Out for a Walk (Essay) 2
Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 3 Going Out for a Walk (Essay) 3
Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 3 Going Out for a Walk (Essay) 4

To Sleep Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 5 Chapter 2 (Poem)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 2 To Sleep Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook To Sleep Questions and Answers Unit 5 Chapter 2 (Poem)

Activity – I (Read and respond)

Question 1.
I’ve thought of all by turns what are the things that the poet thinks of?
Answer:
The things that the poet thinks of are a flock of sheep leisurely passing by one after one; the sound of rain, and bees murmuring; the fall of rivers, winds and seas, smooth fields, white sheets of water and pure sky.

Question 2.
Why couldn’t the poet sleep for three nights?
Answer:
The poet couldn’t sleep for three nights because sleep was running away from him.

Question 3.
Do you think that sleep embraced the poet in the end? Why?
Answer:
Yes, I think that sleep embraced the poet in the end because he entreated her not to run away and praised her with some fine words.

Question 4.
How many of you can identify with Wordsworth’s experience of lying awake until the ‘birds twitter their dawn chorus’?
Answer:
Many of us can identify with Wordsworth’s experience of being sleepless the whole night as they are stressed out by the pressures of life and so they cannot fall asleep until the birds twitter their dawn chorus.

Question 5.
How do you think the poet feels at the start of the poem?
Answer:
At the start of the poem the poet feels is a bit desperate and longs for sleep.

Question 6.
Pick out the images from the poem.
Answer:
The images from the poem are: A flock of sheep that leisurely pass by one after one, the falling rain, bees murmuring, the fall of rivers, white sheets of water and pure sky .smooth fields, twittering birds in the orchard and a mother bringing sweet things to her child.

Question 7.
Which lines or images do you think are the most effective in conveying the necessity of sound sleep?
Answer:
The last three lines are the most effective in conveying the necessity of sound sleep. Only if he sleeps the morning’s wealth will have any meaning for him. Sleep is the blessed barrier between day and day and she is the mother who brings fresh thoughts and joyous health.

Question 8.
The poem ends in a note of wistful hope and prayer. Do you agree? Why?
Answer:
Yes, I agree that the poem ends in a note of wistful hope and prayer. The poet is requesting sleep to come to him. She has been running away for three nights in succession. He hopes she will listen to his entreaty and come to him this night.

Question 9.
Comment on the length of the poem and the poetic form.
Answer:
The poem is a sonnet. A sonnet is a poem of 14 lines with a strict pattern of rhyme and rhythm. There are different forms of the sonnet but they share some common things which include: a key idea, its proper development and a conclusion with a twist. A sonnet is divided into 2 parts. The first 8 lines are called an octave and the last 6 lines are called a sestet. The poet has used several images in the poem which include a flock of sheep that leisurely pass by one after one, the falling rain, bees murmuring, the fall of rivers, white sheets of water and pure sky, smooth fields, twittering birds in the orchard and a mother bringing sweet things to her child. The rhyming scheme in this sonnet is abba, abba, edc, cdc.

Question 10.
The poet uses several images in the poem, like the sound of rain and the sight of the fields. Identify the images used buy the poet in ‘To Sleep’.
Answer:

  • a flock of sheep passing by one after one
  • bees murmuring
  • white sheets of water
  • pure sky
  • birds singing from the orchard trees
  • cuckoo’s melancholy cry

Study the various poetic devices given on page 147 of the text.

Activity – II (Critical Appreciation)

Question 1.
Based on the above discussions, prepare a critical appreciation of the poem bearing the tips given on page 147 and 148 of the text.
Answer:
The poem To sleep’ by William Wordsworth, who is known as the high priest of Nature, is an exquisite poem that presents to us some of the finest sights, sounds and movements of Nature. We can see a flock of sheep leisurely passing by one after one; we can the sound of rain and the murmuring of bees. We can hear the fall of rivers, winds and seas. We can see the smooth fields, white sheets of water and pure sky. We also hear the melodies of small birds coming from the orchard trees. We hear the cuckoo’s melancholy cry.

The poet can’t sleep. Maybe he is worried about the bad things happened during the past. In fact he has not slept for a couple of days and this makes him all the more worried. If he does not sleep he won’t be able to enjoy the wonderful sights and sounds of the morning. Sleep brings fresh thoughts and joyous health.

To Sleep’ is a sonnet. In the octave (first 8 lines), the poet describes the alluring sights and sounds of Nature. In the sestet (the last 6 lines) he describes his condition without sleep and requests sleep not to run away from him. He also talks about the blessings sleep brings. The rhyming scheme in the octave is abba, abba, and in the sestet it is cdc, cdc.

The poet has used personification effectively. Sleep is pictured as a mistress who is refusing to come to the poet. There is the Rhetorical Question “Without Thee what is all the mornings wealth?” There is onomatopoeia in ‘bees murmuring’. There is fine alliteration in ‘blessed barrier between’. There is hyperbole in calling sleep as the ‘Dear mother of fresh thoughts and joyous health’. On the whole To Sleep’ is an enjoyable poem with a fine message for all of us.

Question 2.
Wordsworth’s ‘To Sleep’tells us how important it is to have a sound sleep in order to remain mentally and physically fit. In this world where everything is ‘instant’ or instantly done, isn’t it important to avoid unhealthy habits? Discuss.
Answer:
In our modern world everything has become ‘instant’. We get instant coffee and tea, instant meals from the fast-food outlets, instant cures by quacks and even instant sleep through sleeping pills. People are in a hurry and they want everything instant. In the readymade stores you can get almost everything instant. If things go like this, the day is not far off when we can also get instant ‘babies’.

This desire for everything ‘instant’ is symptomatic of a disease that has gripped the modem society. People have lost the virtue of patience. Nobody is willing to wait for anything. This lack of patience makes us sick as it increases our blood pressure. We forget that ‘Haste makes waste’. By consuming all the ‘instant’ foods and clicks we are spoiling our health. The same thing happens when we resort to instant cures. There are instances where people wanted instant sleep. They swallowed many pills and they never got up from their sleep!

III. Read And Relfect

Walking, like any other exercise, undoubtedly leads to physical wellness. There may be differences of opinion. The argument that each and every moment has to be filled with activity has gained currency these days. Here in this essay, Max Beerbohm looks at walking from a different angle.

To Sleep (Poem) About the Author

William Wordsworth (1770-1850) was a major English Romantic poet. He had a deep love for nature which is depicted in many of his poems. He considered nature to be his friend, philosopher and guide. He became the Poet-Laureate in 1843 and remained so until he died in 1850.
To Sleep (Poem) About the Author

To Sleep (Poem)Summary in English

Lines 1 – 8: I have thought of all these things by turns: a flock of sheep leisurely passing by one after one; the sound of rain, and bees murmuring; the fall of rivers, winds and seas, smooth fields, white sheets of water and pure sky. Still I lie sleepless. Soon I must hear the melodies of small birds, first uttered from my orchard trees, and the first cuckoo’s melancholy cry.

Lines 9 – 14: Last night it was like that. Two nights more I lay awake without winning sleep. Sleep, do not run away from me by using some tricks so that I don’t have to pass this night also without sleep. Without you the morning’s wealth is nothing. You are the barrier between day and day. You are the dear mother of fresh thoughts and joyous health.

To Sleep (Poem) Vocabulary

To Sleep (Poem)Summary in English

Gooseberries Questions and Answers Plus one English Textbook Unit 5 Chapter 1 (Story)

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 5 Chapter 1 Gooseberries Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Gooseberries Questions and Answers Unit 5 Chapter 1 (Story)

Gooseberries (Story) Textual Questions and Answers

Question 1.
What purpose does the first sentence serve?
Answer:
The first sentence serves as a suitable introduction to a story which itself talks about a sad and gloomy situation. It looks like rain but it does not come. Happiness is like the rain here. It looks like happiness but it is not there!

Question 2.
Can you guess what story Ivan was about to tell Bourkin?
Answer:
The story is of two brothers who pursue happiness in their own ways.

Question 3.
How do you feel when it rains?
Answer:
I feel sad and gloomy when it rains. I prefer sunshine to rain.

Question 4.
Describe Aliokhin’s appearance.
Answer:
Aliokhin was about 40, tall and stout. He had long hair. He looked more like a professor or a painter than a farmer. At the time we see him first he was wearing a grimy white short and rope belt, and pants instead of trousers. His boots were covered with mud and straw. His nose and eyes were black with dust.

Question 5.
Why couldn’t Aliokhin bathe regularly despite having a good bathing shed?
Answer:
Aliokhin couldn’t bathe regularly despite having a good bathing shed because he had no time.

Question 6.
How did Ivan respond to the rain?
Answer:
Ivan responded to the rain by plunging into the water with a splash. He swam about in the rain, flapping his arms, and sending waves back. He swam out to the middle of the pool and dived, trying to reach the bottom. He shouted with glee and said how delicious it was.

Question 7.
When did Ivan start narrating his story?
Answer:
After Ivan’s bath they all went to the house. The lamp was lit in the large drawing-room upstairs. Bourkin and Ivan were dressed in silk dressing-gowns and wore warm slippers. They sat in chairs. Aliokhin was also washed and brushed. He wore a new frock-coat. He paced up and down. It was then that Ivan began his story.

Question 8.
How did the brothers spend their childhood after their father’s death?
Answer:
After their father’s death, the estate went to pay his debts. The children spent their childhood in the country. They were like peasants’ children. They spent their days and nights in the fields and the wood. They minded the horses, took the bark of the lime trees and fished.

Question 9.
Comment on Ivan’s view on the saying that a man needs only six feet of land.
Answer:
It is a common saying that a man needs only 6 feet of land, the land for his grave. But Ivan says 6 feet of land is for the corpse and not for. a man. He needs much more.

Question 10.
“To leave town, and the struggle and swim of life, and go and hide oneself in a farmhouse is not life – it is egoism, laziness.” Do you agree? Why?
Answer:
Yes, I agree. We have only one life. We should be able to make the best use of it. We should see the world a bit and we should make use of all the talents that God has given us. Hiding in a farmhouse, away from the hustle of bustle of life would be living like a frog in a well, not knowing what is going on outside.

Question 11.
What was the difference in the attitudes of Ivan and Nicholai towards life?
Answer:
Nicholai wanted to live in a farmhouse. He wanted to eat in the open air, sleep in the sun, and sit for hours together on a seat by the gate and look at the fields and the forest. He wanted garden walls, flowers, fruits, nuts, carp in the pond and such things. He was very fond of gooseberry bushes. Ivan did not have such an attitude. He also loved country life as he lived there as a child, but his love for it was not as passionate as his brother’s.

Question 12.
What was Nicholai’s dream?
Answer:
His dream was to live in the country, eating out in the open air, sleeping in the sun and sitting for hours together on a seat by the gate and gazing at the fields and the forest. He wanted to sit on the veranda drinking tea and watching his ducklings swim in the pond, and everything smelling good. His dream house always had a gooseberry-bush in it.

Question 13.
Mention some of the advantages of country life.
Answer:
Country life has many advantages. One can eat out in the open air, sleep in the sun and sit for hours together on a seat by the gate and gaze at the fields and the forest. One can sit on the veranda drinking tea and watch the ducklings swim in the pond and everything smells good. There is fresh air in the countryside and there is less dust, smoke and traffic noise. Country life is definitely healthier than city life.

Question 14.
‘Fixed goals help us achieve success in life.’ What is your opinion?
Answer:
I fully agree with the statement that fixed goals help us achieve success in life. It is so because goals give a sense of direction to our work. Once we have the sense of direction and goals are fixed our work becomes goal-oriented and we can succeed in life.

Question 15.
What are the sacrifices Nicholai made to achieve his goal?
Answer:
To achieve his goal, Nicholai lived meagrely. He never had enough to eat or drink. He dressed almost like a beggar. He always saved the money and put it into the bank. He was terribly stingy. Ivan used to feel hurt seeing his brother like this and he used to give him money to go away for a holiday. But he would put that money also in the bank.

Question 16.
Nicholai had to buy an estate quite different from what he had dreamt of. But he did not grieve much. How would you behave in such a situation?
Answer:
I would feel very sad. After making so much of sacrifice for so long, if I could not get the kind of thing I had hoped for I would be grieved.

Question 17.
What were the ‘good works’ of Nicholai? How did he care for his peasants?
Answer:
Nicholai looked after his soul and did good works pompously. The good works included curing the peasants of all kinds of diseases with soda and castor-oil. On his birthday he would have a thanksgiving service held in the middle of the village. He would treat the peasants to half a bucket of vodka. He thought it was the right thing to do.

Question 18.
The gooseberries were unripe and sour, but Nicholai found them delicious. Why?
Answer:
The gooseberries were unripe and sour, but Nicholai found them delicious because they were his own gooseberries. Even the ugliest child would look most beautiful to its mother.

Question 19.
Was Nicholai happy with his life? How do you know?
Answer:
Nicholas was happy with his life. His dearest dream had come true, He had attained his goal in life. He had got what he wanted. He was pleased with his destiny and with himself. We see him laughing with joy looking at his first gooseberries. When he looked at them there were tears of joy in his eyes.

Question 20.
What distinction did Ivan make between the happy and the unhappy?
Answer:
Contentment is an overwhelming power. The happy man feels he is happy and he is happy. The unhappy man bears his burden in silence.

Question 21.
What, according to Ivan, was the relevance of freedom?
Answer:
According to Ivan freedom is a boon, as essential as the air we breathe, freedom should be instant and not something that Hornes after a long wait.

Question 22.
Why did Ivan find it difficult to live in town after visiting his brother?
Answer:
Ivan found it difficult to live in town after visiting his brother because the peace and quiet of the town oppressed him. He did not dare to look in at the windows because to him nothing was more dreadful to see than the sight of a happy family, sitting round at table, having tea. He was an old man now and he was no good for the struggle.

Question 23.
What change in attitude came over Ivan at the end?
Answer:
Ivan asked forgiveness from God. He realised that his previous attitude was wrong.

Question 24.
How can happiness be achieved in life?
Answer:
Happiness can be achieved in life by getting your dreams realized. Gooseberries may be hard and sour for Ivan but they were delicious for Nicholai. Happiness differs from person to person. One man’s meat is another man’s poison and one man’s religion is another man’s madness. There are no common criteria for happiness. Prayer, sacrifice, fasting and abstinence may make some people happy. But others feel happy when they are rich and successful.

Activity – I (Read and Respond)

Question 1.
What lesson does Ivan seek to learn from his brother’s life?
Answer:
The lesson Ivan seeks to learn from his brother’s life is to know how the hard and sour gooseberries become delicious to him.

Question 2.
Compare Aliokhin’s first appearance in the story with that of Nicholai.
Answer:
When he sees him first Aliokhin was standing at the threshold. He was about 40, tall and stout. He had long hair. He looked more like a professor or a painter than a farmer. He was wearing a grimy white short and rope belt, and pants instead of trousers. His boots were covered with mud and straw. His nose and eyes were black with dust. Nicholai was 2 years younger to his brother Ivan. Nicholai was at the Exchequer Court when he was 19. He was not happy at the Exchequer. For years he was sitting in the same place, writing the same documents. He was thinking of only one thing – how to get back to the country and buy a small farm near the bank of a river or lake.

Question 3.
The story begins and ends in rain. What does the imagery convey to you?
Answer:
The imagery conveys to me a gloomy atmosphere. There is no joy and mirth.

Question 4.
Why do you think the story is titled Gooseberries?
Answer:
The story is titled ‘Gooseberries’ because life is very much like gooseberries. Gooseberries are sour and sweet. Similarly life too is sour (bitter) and sweet. Nicholai lives all his life like a miser and even marries an ugly widow to get money to buy the estate with a gooseberry bush. The state he bought does not have a gooseberry bush and so he plants some. Later he eats the gooseberries from the plants he had planted and looks pleased when he eats them. Gooseberries may be sweet for one, but sour for another. Life is like that. One man’s food is another man’s poison and one man’s religion is another man’s madness.

Question 5.
Identify the climax of the story.
Answer:
The climax of the story is when in the night Ivan watches his brother Nicholai going again and again to the plate of gooseberries and eating gooseberries. That night Ivan was able to understand he too had been content and happy. We don’t have to wait for happiness.

Question 6.
Rain has an additional symbolic relevance in this story. Can you identify other symbols?
Answer:
The other symbols are, Gooseberries, six feet of land, the name Himalayskoe, the red-haired dog, soda & castor oil curing all diseases and the family sitting round a table having coffee.

Question 7.
Analyze Ivan’s argument against happiness (‘There is nothing sadder than the sight of a happy man’).
Answer:
Ivan argument against happiness stems from the fact that he has no family. He says that nothing is more dreadful to see than the sight of a happy family, sitting round table, having tea. Everybody has his idea of happiness. But Ivan’s idea of happiness seems to be peculiarly his own. I don’t agree with him.

Question 8.
How does Chekhov develop his theme in the story? What are the techniques used? (story within the story, realism, irony, symbolism)
Answer:
Chekhov’s theme in the story is finding happiness. Nicholai finds happiness in eating strawberries. He thinks he can make the peasants happy by giving them half a bucket of vodka. People pursue happiness in different ways. Some find happiness in eating, drinking and merrymaking. Some find happiness in strict ascetic life. Some find happiness in serving others and making sacrifices for them.

Chekhov develops his theme by using different techniques. There is a story within a story. Ivan and Bourkin are walking. It is raining and they take shelter in the farmhouse of Aliokhin. Then Ivan tells the story of his brother Nicholai, how he sought happiness. Chekhov uses realism in unfolding the story. The account of the life of Ivan and his brother Nicholai in the village after the death of their father is highly realistic. There is also realism in the description of Aliokhin and his farmhouse.

Irony is an important ingredient Chekhov has used. Nicholai eats gooseberry after gooseberry to feel happy and contented. We know how gooseberry is. Nicholai lived all his life like a miser, not eating and drinking properly, not dressing properly, to eat gooseberries, He even married an ugly widow to eat gooseberries!

Chekhov is a master in the use of symbolism. He has used the symbol of rain to great effect. It gives the entire story a sad and melancholic mood. The red¬haired dog which looks like a pig is an excellent symbol. So is the symbol of the family sitting round the table enjoying their coffee. Both Nicholai and Ivan have their peculiar, even perverted, sense of happiness. It is a relevant question to ask whether our own sense of happiness is normal or something queer.

Activity – II (Review)

Question 1.
Based on the above points, attempt a review of Chekhov’s ‘Gooseberries’ bearing in mind the following hints:
Read and recall what you have read and formulate your own observations.

  • Theme/content
  • Writing style/presentation
  • Characters
  • Depiction of landscape
  • Symbolic relevance

Answer:
Chekhov’s story ‘Gooseberries’ is essentially a satire on man’s search for happiness. Here we see two brothers – Ivan and Nicholai – seeking to be happy. Ivan is a veterinary doctor and Nicholai is an official at the Exchequer. Nicholai is fed up with his job – sitting in the same place and writing out the same documents. His dreams were centred round a farmhouse with a garden, an orchard, a fishpond and above all a gooseberry fish. He lives like a miser to get his ideal place. He even marries an old ugly widow to fulfil his dream. In the end he buys an estate with a farmhouse but it had no orchard, no duck-pond and no gooseberry bush. He plants some gooseberry bushes in his new estate. His joy in life is going on eating the gooseberries his gooseberry bushes produce.

Checkhov has presented the story in a fine way, as a story inside another story. We are curious to know what happens to Nicholai after all his sacrifices. The characterization by Chekhov has been excellent. There are only 4 main characters in the story Ivan, Nicholai, Bourkin and Aliokhin. We are also told about Tchimsha Himalaysky, the father of Ivan and Nicholai. The characterization of Nicholai and Aliokhin stand out as superb.

Chekhov has presented the landscape in exquisite beauty. We see the endless farms and the windmills. We can see the dreamland of Nicholai – an estate with a farmhouse, a river nearby, garden, mill, mill¬pond, garden-walls, flowers, fruits, nests, carp and ducklings in the pond. It is country side at its best. Chekhov is a master in the use of symbol. The rain, gooseberries, six feet of land, the name Himalayskoe, the red-haired dog, soda & castor oil curing all diseases and the family sitting round a table having coffee, are all symbols. They make a powerful impact on the readers.

Activity – III (Write-up)

Question 1.
According to Chekhov, ‘money, like vodka, plays queer tricks with man ’. How far is this statement relevant in the present-day world? Prepare a write-up on the topic.
Answer:
in the present day world, the statement by Chekhov that money, like vodka, plays queer tricks with man’ is highly relevant. When a person drinks vodka he feels that he can do anything, Alcohol gives even a weak man courage to speak out his mind. We often suppress our feelings because of fear. But once some vodka gets into us, our tongues become loose and we can say anything without any fear. The same is the case with money. Once people have money they think they can do anything and speak anything. In the present day world, there is a lot of corruption and so people with money can get away from punishment by bribing the authorities. Money, like vodka, intoxicates a person and gives him courage to do things he would not normally do. It is called Dutch courage.

Activity – IV (Debate)

Read the following lines from the story. ‘Freedom is a boon as essential as the air we breathe.’ How far is this statement true in the case of an individual?
Is freedom essential for an individual? Debate the topic.
(Study the tips given on page 141 of the text.)
Answer:
Arguments in favour of freedom:

  1. Freedom is a natural thing.
  2. Only with freedom we can develop to our full potential.
  3. Freedom forces us to be independent.
  4. With freedom we choose what we want and do what we want.
  5. Freedom enables us to be what we want to be, and not what others want us to be.
  6. All living creatures love freedom. You may make a golden cage fora bird, keep it in an air-conditioned room and give it the best and costliest food. But it won’t be happy to be confined to the cage. It would fly away the moment you open the cage, because it prefers its freedom to food and comfort.

Arguments against freedom:

  1. Absolute freedom is impossible and undesirable.
  2. Your freedom might cause problems to others.
  3. If everybody doe^ what he wants, there will be chaos in the society?
  4. Imagine the situation if you drive freely on our roads.
  5. Regulations are necessary for a peaceful and enjoyable life.
  6. Even Nature follows a discipline – the sun rises and sets in time, seasons come and go.

Activity – V (Seminar)

Question 1.
In the story, ‘Gooseberries’ represent whatever is indigenous, whatever should be preserved to retain the culture of the countryside. Do you think that it is our responsibility to preserve our indigenous culture? Conduct a seminar on this topic.
Present you paper in the class. You may take note of the following guidelines:

  • Introduction
  • Objective
  • Theoretical background- what others say on the topic
  • Research – connect theoretical background
  • Conclusion – your references and findings – reflect on what you have been able to prove.

Answer:
Our seminar today discusses the question “Is it our responsibility to preserve our indigenous culture?” I would start by saying it is our duty to do so. Every nation and every tribe has a culture. India is a nation of mixed cultures. That is why Pandit Jawaharlal Nehru talked about university in diversity. Although we have different cultures and traditions, ultimately we are all Indians, the children of Bharat Mata.

Culture can be defined as the patterns of behavior and thinking that people living in social groups learn, create, and share. Culture distinguishes one human group from others. It also distinguishes humans from other animals. A people’s culture includes their beliefs, rules of behaviour, language, rituals, art, technology, styles of dress, ways of producing and cooking food, religion, and political and economic systems. Anthropologists commonly use the term culture to refer to a society or group in which many or all people live and think in the same ways. Likewise, any group of people who share a common culture and in particular, common rules of behaviour and a basic form of social organization constitutes a society. Thus, the terms culture and society are often interchangeable.

The objective of preserving culture is to bring about unity. For survival unity is essential. Unity is strength; united we stand, divided we fall. So we ought to preserve our culture. But at the same time we should not be rigid. We should never become jingoistic about our culture.

The world has seen may wars fought in the name of culture as one group tries to impose its culture on another group. We hear about tribal wars and ethnic cleansing. These are caused by extremists who feel that their culture is the best. I would say that even as we preserve our culture, we should respect the culture of others. The principle should ‘Live and let others live.’

Activity – VI (“Wh” Interrogatives)

We use ‘wh’ interrogatives to make questions. Study the set of questions given on p. 142 and 143. Reported Questions: Read the notes and examples given on page 143.
Frame questions to get the underlined words as answer.
Example: He bought twenty gooseberry bushes.
What did he buy? Or How many gooseberry bushes did he buy?

1. They went to Aliokhin’s barn.
2. He was a gentle, good-natured fellow.
3. We have spent our childhood running wild in the country.
4. Ivan saw a happy man.
5. I went away from my brother’s house early in the morning.
6. That night, Ivan realized that he too was happy and contented.
Answers:
1. Where did they go?
2. What type (kind) of a man was he?
3. How have you spent your childhood?
5. Whom did Ivan see? Or What type of a man did Ivan see?
6. What did Ivan realize that night?

Activity – VII (Exclamations)

Let’s practise

Change the following assertive sentences into exclamatory sentences.

Question 1.
It was a great beautiful land.
Answer:
What a great, beautiful land!

Question 2.
The water looked cold and contaminated.
Answer:
How cold and contaminated the water looked!

Question 3.
That was a very interesting dream.
Answer:
What an interesting dream it was!

Question 4.
Nicholai is very generous.
Answer:
Nicholai is so generous!

Question 5.
It would be nice if I were young once again.
Answer:
How I wish to be young once again!

Question 6.
He is an incredibly positive man.
Answer:
What an incredibly positive man he is!

II. Read And Enjoy

In Chekhov’s “Gooseberries”, after visiting his brother Nicholai, Ivan’s head is hot with the rush of ideas and he can’t sleep. Have you ever lain awake, sleepless at night? Describe your experience. Let’s see what Wordsworth has to say about sleep.

Gooseberries (Story) About the Author

Anton Pavlovich Chekhov (1860-1904) was a Russian physician, dramatist and author. He is one of the greatest short story writers. ‘Gooseberries’ is the middle story in a trilogy of Chekhov’s stories. The first is entitled The Man in a Shell’ and the last is titled ‘About Love’. All are united in theme – the isolation and escape from life. This story has much irony and humour and is poetic in mood.
Gooseberries (Story) About the Author

Gooseberries (Story) Summary in English

Page 132: From early morning the sky had been overcast with clouds. The day was still, cool and wearisome. It looked like it would rain but it never came. Ivan Ivanich, the veterinary surgeon, and Bourkin, the schoolmaster, were tired of walking. The fields seemed endless to them. Far ahead they could see the windmills of the village of Mirousky. Nature looked gentle and melancholic and the two men were filled with love for the fields and thought how nice the country was.

Bourkin reminded Ivan of the story he had promised to tell him. Ivan told him that he wanted to tell him about his brother. Ian took a deep breath and lit his pipe before he began his story. But soon the rain fell and showed no signs of stopping.

Page 133: Bourkin said they would take shelter in Aliokhin’s place. They took a short cut until they came to a road. Soon they came to a mill and a white bathing- shed. It was Sophino where Aliokhin lived.

The mill was working, drowning the sound of rain. It was wet, muddy and unpleasant. Ivan and Bourkin felt wet and unpleasant. Their feet were tired with walking in the mud.

In one of the bams a winnowing machine was working. It was sending out clouds of dust. Aliokhin was standing at the threshold. He was about 40, tall and stout. He had long hair. He looked more like a professor or a painter than a farmer’ He was wearing a grimy white short and rope belt, and pants instead of trousers. His boots were covered with mud and straw. His nose and eyes were black with dust. He recognized Ivan and was pleased.

He asked Ivan and Bourkin to go into his house. He would soon follow. The house was large and two storied. Aliokhin lived downstairs. Ivan and Bourkin were received by a chambermaid.

Soon Aliokhin came showing his pleasure at seeing his friend and his companion. He said he never expected them. He asked the maid, Pelagueya, to give them a change of clothes. He also would change. Before changing he will have a bath. He hasn’t had one since the spring. He invited them to come to the bathing shed. Things will be got ready soon.

Aliokhin led his guests to the bathing-shed. He repeated that he did not have a bath for a long time. He had a good bathing shed, His father and he put it up, but he has no time to bathe. He sat down on the step and lathered his long hair and neck. The water round him became brown.

Page 134: Ivan came out of the shed. He plunged into the water with a splash. He swam about in the rain, flapping his arms, and sending waves back. He swam out to the middle of the pool and dived, trying to reach the bottom. He shouted with glee and said how delicious it was. Bourkin and Aliokhin were already dressed and ready to go. But Ivan kept on swimming and diving.

He continued shouting ‘Delicious’. Bourkin told him it was enough. They went to the house. The lamp was lit in the large drawing-room upstairs. Bourkin and Ivan were dressed in silk dressing-gowns and wore warm slippers. They sat in chairs. Aliokhin was also washed and brushed. He wore a new frock-coat. He paced up and down. Ivan then began his story.

They were two brothers- Ivan and Nicholai. Nicholai was 2 years younger. Ivan went in for studies and became a veterinary surgeon. Nicholai was at the Exchequer Court when he was 19. Their father, Tchimsha- Himalaysky, was a cantonist (service obliged military person). He died with an officer’s rank and left them his title of nobility and a small estate. After his death, the estate went to pay his debts. They spent their childhood in the country. They were like peasants’ children. They spent their days and nights in the fields and the wood. They minded the horses, took the bark of the lime trees and fished.

Once a man has fished or watched the thrushes (small song birds) hovering in flocks over the village in the bright cool autumn days, he can never be a townsman. Ivan’s brother Nicholai was not happy at the Exchequer. For years he was sitting in the same place, writing the same documents. He was thinking of only one thing – how to get back to the country and buy a small farm near the bank of a river or lake.

Page 135: He was a good fellow and Ivan loved him. But Ivan did not like his idea of shutting himself upon his farm. It is a common saying that a man needs only 6 feet of land. It is the corpse that wants it, not a man. To leave town, and the struggle and swim of life, and go and hide yourself in a farmhouse is not life – it is egoism, laziness.

Nicholai, sitting his office, would dream of eating in the open air, and of sleeping in the sun, sitting for hours together on a seat by the gate and looking at the fields and the forest. He enjoyed books on agriculture, the hints in almanacs (calendars) and reading the newspaper advertisements of land to be sold, with a farmhouse, river, garden, mill and mill-pond. He would dream of garden walls, flowers, fruits, nets, carp in the pond and such things. His fantasies used to vary according to the advertisements he found. However in every fantasy of his there was always a gooseberry bush. He could not imagine a house or a romantic spot without a gooseberry bush.

He used to say that countryside has its advantages. You sit on the veranda drinking tea and your ducklings swim in the pond and everything smells good … and there are gooseberries.

He used to live meagrely. He never had enough to eat or drink. He dressed almost like a beggar. He always saved the money and put it into the bank. He was terribly stingy. Ivan used to feel hurt seeing him like this and he used to give him money to go away for a holiday. But he would put that money also in the bank. Once a man gets a fixed idea, there is nothing to be done.

Years passed. Nicholai completed his 40th year and was still reading advertisements in papers and saving up his money. Then he was married. With the idea of buying a farmhouse with a gooseberry-bush he married an elderly, ugly widow, not out of any feeling for her but because she had money. With her he still lived stingily, kept her half-starved and put the money into the bank in his own name. Money, like vodka, can play strange tricks with a man.

Page 136: After the death of his wife, Nicholai began to look for an estate. Through an agent, Nicholai raised a mortgage and bought 300 acres with a farmhouse, a cottage, and a park. But it had no orchard, no gooseberry- bush and no duck-pond. There was a river but the water was coffee-coloured because the estate lay between a brickyard and a gelatine factory. Nicholai was not worried about that. He ordered 20 gooseberry-bushes and settled down to a country life.

Last year Ivan visited him to find out how things were with him. In his letter he called his estate Tchimbarshov Corner or Himalayskoe. Ivan reached there in the afternoon. It was hot. There were ditches, fences, hedges, rows of young fir-trees, trees everywhere. There was no place to put the horse. Ivan went to the house and there he was met by a red-haired dog, as fat as a pig. He tried to bark and felt too lazy. From the kitchen the cook came. The cook was barefooted and looked like a pig. Ivan was told that Nicholai was having his afternoon rest. Ivan went into his brother who was sitting on his bed with his knees covered with a blanket. He looked old, stout and flabby. His cheeks, nose and lips were hanging loosely. Ivan said he half expected his brother to grunt like a pig.

They embraced and shed a tear of joy thinking that once they were young. Now they were going grey and nearing death. Nicholai dressed and took Ivan to see his estate.

Page 137: Ivan waited to know how Nicholai was getting on. He said he was doing very well. He was no longer a poor, tired official but a real landowner and a person of importance. Like a good landowner, he looked after his soul and did good works pompously. The good works included curing the peasants of all kinds of diseases with soda and castor-oil. On his birthday he would have a thanksgiving service held in the middle of the village. He would treat the peasants to half a bucket of vodka. He thought it was the right thing to do.

Ivan says a change took place in him when he was in his brother’s house. In the evening when they were having tea, the cook laid a plateful of gooseberries on the table. They were not bought but were Nicholai’s own, plucked for the first time since the bushes were planted. Nicholai laughed with joy and for a minute or two he looked at the gooseberries with tears in his eyes. He could not speak for excitement. He put one in his mouth and glanced at Ivan in triumph. He said they were good and asked him to try one.

The gooseberry was hard and sour but Ivan saw a happy man whose dearest dream had come true, who had attained his goal in life, who had got what he wanted, and was pleased with his destiny and with himself. In Ivan’s idea of human life there is always some alloy of sadness, but now at the sight of a happy man he was filled with something like despair. In the night the feeling got stronger. A bed was made for Ivan near his brother’s. He could not sleep and he heard Nicholai going again and again to the plate of gooseberries. Ivan thought about the many contented and happy people. Contentment is an overwhelming power. We want this state. A happy man feels so because the unhappy bear their burden in silence. Without that, happiness would be impossible.

That night Ivan was able to understand how he too had been content and happy. He used to say that freedom was a boon as essential as the air one breathes, but one had to wait. But now he wanted to know why people had to wait.

Ivan looked angrily at Bourkin. He asked him why one has to wait. Why do people fast? People are told that they can’t have everything at once and that every idea is realized in time. Who says that and where is the proof for that? Why should people wait?

Ivan left his brother the next morning. From that time it was impossible for him to live in town. The peace and quiet of it oppresses him. He does not want to look in at the windows because nothing is dreadful to see than the sight of a happy family, sitting round a table having tea. He is an old man now and he is no good for struggle. He started late. He can only feel sorry within his soul and feel angry. At night his head buzzes with so many thoughts and he can’t sleep. He regrets that he is old.

Ivan suddenly shook the hands of Aliokhin and told him not to be satisfied. He should not let himself be lulled to sleep. While one is young, strong and wealthy he should not stop to do good. Happiness does not exist. If there is any meaning and purpose in life, they are not in our peddling little happiness, but in something reasonable and grand. Do good.

Page 139: Then all three sat in different corners of the drawing room and were silent. Ivan’s story had satisfied neither Bourkin nor Aliokhin. It is boring to hear the story of a miserable official who ate gooseberries. They had a desire to hear and to speak of charming people, and of women. Sitting in the drawing-room was much better than any story.

Aliokhin wanted to go to bed. He had to get up for his work very early, about two in the morning. His eyes were closing. Bourkin said it was time to go to bed and wished them good night. Aliokhin said good night and went downstairs, and left his guests. Each had a large room with an old wooden bed and carved ornaments. Ivan undressed in silence and lay down. He asked forgiveness from God as he drew the clothes over his head. The rain beat against the windows all night long.

Gooseberries (Story) Vocabulary

Gooseberries (Story) Summary in English 1

Gooseberries (Story) Summary in English 2

Gooseberries (Story) Summary in English 3

Harmony of Life Questions and Answers Plus One English Unit 5

Kerala State Board New Syllabus Plus One English Textbook Answers Unit 5 Harmony of Life Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus One English Textbook Harmony of Life Questions and Answers Unit 5

Good health is a state of complete physical, social and mental well-being, and not merely the absence of disease or infirmity Health is a resource for everyday life, not the object of living, and is a positive concept emphasizing social and personal resources as well as physical capabilities.

– WHO

Look at the Logo give below.
Plus One English Textbook Answers Unit 5 Harmony of Life 1

Question 1.
Can you identify the words that appear with the entry ‘wellness’ in the logo?
Answer:
The words are Health, exercise, flexibility, movement, balance, energy.

Question 2.
What is your idea of wellness?
Answer:
My idea of wellness is a state of complete physical, social, financial and mental well-being. In other words I should be physically healthy, free from diseases. Socially I must be accepted by others and they should like me. Financially I should be free so that I can have all the material that I think I need for my comfort and happiness. Mental well-being is a state which always keeps me happy, optimistic and contented, free from tensions, worries and anxieties.

Question 3.
Does it pertain to the physical realm alone?
Answer:
No. It also pertains to the social, mental and financial realms.

Question 4.
What are the activities conducted by your School Health Club for promoting wellness?
Answer:
Our School Health Club conducts many activities for promoting wellness. There is a trainer who gives the members yoga classes. Every day a few minutes are spent on physical exercises. Twice a week we have compulsory outdoor games at least for an hour. Once a month we go out trekking. We also have made it a regular practice to plant trees around the compound, or take care of the existing ones. As part of our program the members are asked not to overeat and oversleep. Whenever possible they are encouraged to swim. We also tell the members to come to the school on foot, and not in vehicles, if the distance is not much.

Question 5.
Prepare a logo, (This should be done by each student, ensuring that the logo reflects some of the aims (goals) of the Club.)
Answer:
Plus One English Textbook Answers Unit 5 Harmony of Life 2

Harmony of Life About the Unit

The holistic concept of wellness is the basic premise of this unit. It has a short story, a poem and an essay. The short story ‘Gooseberries’ by Anton Chekhov reflects on the belief in following one’s dream and doing whatever it takes to achieve that. The poem To Sleep’ by William Wordsworth stresses the importance of good sleep. The essay ‘Going out for a walk’ by Max Beerbohm challenges the notion that walking is a productive mental exercise – especially if one is with a talkative companion.

I. Read And Reflect

Chekhov’s ‘Gooseberries’ is a story of two brothers who pursue happiness in their own ways. The story gives plenty of opportunities to critically examine the ways they have chosen. The extent to which they succeed is a/so worth our consideration.

A Three Wheeled Revolution Questions and Answers Plus Two English Textbook Unit 3 Chapter 1 (Interview)

Kerala State Board New Syllabus Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

Kerala Plus Two English Textbook A Three Wheeled Revolution Questions and Answers Unit 3 Chapter 1 (Interview)

Read And Respond

Question 1.
Which incident shows that Irfan had a problem solving skill?
Answer:
Once Irfan was travelling in a rickshaw and in the middle of the journey he was very thirsty. He asked the rickshaw puller if he had any water. He said he did not have because it was expensive to get bottles of water and stack them. Immediately he thought there was a market for selling water bottles in the rickshaws. This incident shows Irfan had a problem-solving skill.

Question 2.
Why does Irfan think that entrepreneurship is in his blood?
Irfan thinks that entrepreneurship is in his blood because he had an interest in business from a very early age. He was enterprising since his childhood. During the stock market scam on 1992, his father and his friends lost a lot of money. Irfan helped them to recover their losses and even make profits.

Question 3.
What encouraged Irfan to open his own portfolio management firm?
Answer:
During the stock market scam in 1992, his father and his friends lost a lot of money. Irfan started taking an interest in the stock market and began researching various companies. Using his advice, his father’s friends recovered their losses and even made profits. This encouraged Irfan to open his own portfolio management firm.

Question 4.
What was Irfan’s prize winning business proposal?
Answer:
Irfan suggested that rickshaws should be redesigned so that the spaces on the vehicles could be sold for advertising and brand promotion. He also suggested that additional incomes could be got by selling water, juice, biscuits, mobile cards and newspapers to the passengers in the rickshaws. This was Irfan’s prize winning business proposal.

Question 5.
Why did Irfan refuse the prize money of the TV realty show?
Answer:
He wanted to provide the rickshaw pullers with insurance, ID-cards and uniforms. He wanted to run the business as a ‘not-for-profit’ organization. He thought it to be the best way to sustain the business and the easiest way to get banks to give out loans. The organizers of the TV show did not agree to this model and so he refused to take the prize money.

Question 6.
Where did Irfan get his seed money for his project?
Answer:
Irfan got his seed money for his project from his family and friends.

Question 7.
What kind of facilities does SammaaN offer the rickshaw pullers?
Answer:
They are given training on basic etiquette and traffic rules. Then they are helped to get a bank loan for a new rickshaw. They feel empowered because they are pulling their own rickshaws. They are also given accident and health insurance. Each driver is given an ID card. He has to wear uniform while operating the vehicle. The rickshaw puller now becomes a member of the SammaaN family.

Question 8.
What are the ‘other benefits’ than monetary benefits offered to the rickshaw pullers?
Answer:
Rickshaw pullers now have a sense of belonging and empowerment. Their wives and children attend free evening classes called Sammaan Gyaan. SammaaN has brought dignity to those previously known as menial laborers.

Question 9.
What are the other activities of the SammaaN foundation?
Answer:
The SammaaN foundation runs free evening classes called Sammaan Gyaan which is attended by the wives and children of rickshaw pullers. They also engage in a lot of trading activities like selling water, juice, pre-paid phone cards etc. to the passengers in the rickshaw. SammaaN has brought dignity to those previously known as menial labourers. SammaaN is profitable. Last fiscal year, it made a profit of 8 lakhs. It has an R&D Wing researching on solar-powered fibreglass rickshaw.

Question 10.
Why does Irian think that rickshaw is not a dying breed?
Answer:
Irfan thinks that rickshaw is not a dying breed for many reasons. Rickshaws are still popular in many parts of the country. In the last 2 to 3 years the number of rickshaws has actually increased in New Delhi by 20%. It is the popular transport to and from the metro stations. Rickshaws are the vehicles of the future as they are environmental friendly. There is R&D wing of SammaaN working on a solar-powered fibreglass rickshaw.

Question 11.
What do you understand by solar-powered rickshaw?
Answer:
Today the rickshaw puller has to use his physical power to make the rickshaw move. In the solar-powered rickshaw, solar power will be used for moving the rickshaw. That way the rickshaw puller will not have to struggle physically.

Question 12.
What is Irfan’s suggestion to tackle unemployment in our country?
Answer:
Irfan thinks that entrepreneurship should be made as a career. An entrepreneur is one who sees an opportunity and puts conscious efforts to make it an enterprise. People discourage youths from taking this path. Entrepreneurship can tackle unemployment in the country.

Activity I (Think and Respond)

Question 1.
What qualities, do you think, should an entrepreneur possess?
Answer:
An entrepreneur is one who sees an opportunity and puts conscious efforts to make it an enterprise. He should have courage, vision and other leadership qualities. He should be willing to take risks. He should remember ‘No pain, no gain’. He should have a dream and then work hard to realize it.

Question 2.
Why do people discourage youth to choose the path of entrepreneurship?
Answer:
People discourage youth to choose the path of entrepreneurship because they think they will end up in losses. Parents encourage children to look for employment in the government service or in some companies where they can get a regular salary. Entrepreneurship involves risks because the enterprise might fail.

Question 3.
Irfan Alam says that “it is important to take risks to achieve your dreams”. Comment on this statement
Answer:
To achieve one’s dreams one has to take risks. A child will never learn to walk if he is afraid to take the first step. The Wright brothers would never fly if they were afraid. No pain, no gain. If you have dreams you should be prepared to take risks. Could men go to the moon if they refused to take the risk?

Question 4.
What are your dreams in life? How do you plan to pursue your dreams?
Answer:
My dreams in life are to become a good engineer and a good person. I will study hard and try to get high marks in Mathematics, Physics and Chemistry. I know that engineers are the ones that make the world a worthy place to live in with all the engineering marvels we witness today. Above all, I want to be a good person so that I can help my fellow human beings to live a life of comfort.

Question 5.
Have you read or heard of other young and successful entrepreneurs. Share their stories in your class.
Answer:
I know about a young and successful entrepreneur. His name is Jison Jose. After his M.Com, he did his MCA. Instead of looking for. government jobs or employment in a company, he started his own company called G & J Infotech. He took two rooms in a building in town and started the office there. He had financial help from his family. He hired some experts and started producing various kinds of soft software which soon became very famous. The most popular one is called E-School Solutions. He now has some 30 employees in his company. His wife Dhanya, who is also an MCA holder, ably assists him in the work. Currently Jison is the local Chairman of the prestigious organization, JCI (Junior Chambers International), and is busy doing a lot of social service to improve the plight of the poor.

Activity II (E-mail)

Question 6.
The R&D wing ofSammaaN is planning to redesign rickshaws with necessary improvements. Think about some useful modifications that you would like to suggest to Irfan Alam. Negotiate your ideas with your partner and make a final list of modifications.
Answer:
To: [email protected]
Dear Irfan,
I have come to know that you are planning to make some useful modifications in the rickshaws to improve their services. I would suggest the following modifications.
a) Provide the rickshaws with a phone from which travellers can call. Of course, the travellers will be charged for the calls they make.

b) Let each rickshaw have a small space where tissues are kept. The travellers can use them to blow their nose, if they want, and clean their hands.

c) Provide a small bin on one side of the rickshaw so that people can deposit the skin of the fruits, or the wrappers of candies, or the used issues, without littering the road.

I hope you will give due consideration to my suggestions.

Krishnan Moolayil

Activity III (Paragraph writing)

Question 7.
Study the following table. A variety of career options has been listed in the first column. What kind of responsibilities do these careers demand? What skill does a person require to do these jobs?
Answer:

CareerResponsibilitiesSkills required
Computer Systems AnalystMonitor Computer programsCritical thinking. Troubleshooting
Finance AdvisorManage the financesVision, Attention to detail
Fitness trainerTrain people to be fitYoga, karate, kung fu
interpreter/TranslatorInterpreting/translatingLinguistic capabilities. Understanding power
Dental HygienistKeep the teeth and mouth deanSome medical skill, first-aid
Substance Abuse CounsellorPrevent people from drug abuseKnowledge of drugs, Skill in Counselling, patience
Web Content writerWriting content for the WebVersatility, writing skills
Special Education TeacherTrain the handicappedKnowledge, Patience
Food PhotographerMaking food look attractive, to be used in advertisementsPhotographic skills, a sense of beauty
Fashion designerMaking attractive dressesSense of beauty, designing. Fashion consciousness

Question 8.
Now think about the skills you have. What roles and responsibilities could you assume based on your potentials and your aptitude? Discuss with your friend and write a paragraph about the suitable jobs for you. Also write why you think they are suitable for you. (You may/may not choose a career from the given table.
Answer:
There are two jobs which I like to do – one is teaching and the other is translating. I want to be a teacher for certain reasons. A teacher is the person who moulds the characters of the youth. If the teacher is good, he will be able to influence the children to do positive things and to become good citizens, bringing name for themselves, their families, their localities and the nation itself. I like teaching because I am good at languages and my favour language is English. I realize that the English used in our schools is of poor quality because many of the teachers are not well-trained. There is the danger of Manglish replacing English. I want to do my best to remedy the situation. I like children and I like to interact with them.

I like their fun-loving nature and harmless pranks. So my first choice is to become a teacher.

The second job I might like to do is that of translation. Translation is not an easy job. Aword-to-word translation might look foolish. There is the story of a student who translated the Malayalam idiom ‘alkarku Kayyum kanakkumilla’ as people had no hands and arithmetic. Another boy translated ‘Pazhamchollu’ as banana talk. A translator must be aware of the idioms and phrases in a language and look for equivalent idioms in the target language. Merely replacing a word by a similar meaning does not make proper translation. I am good at languages and I believe I can be ‘a good translator. I also want to translate some fine novels in Malayalam into English.

Activity IV (Listening and Note-taking)

Making notes and taking notes are different things. In ClassXI you learned howto make notes, while reading a piece of writing. Here we are going to see certain things about note-taking. You can take notes when you are listening to a lecturer or interviewing a person. Note-taking helps to improve your listening skills.

A very systematic and organized format for taking notes is called the Cornell Method. Here are the steps to follow:

  • Draw a margin 2-3 inches
  • As you listen to the lecture, write all the important ideas on the right side.
  • Leave some space after each idea (This is for filling in details later.)
  • After the lecture complete the spaces with as many words and phrases you heard.
  • For every important bit of information, write a ‘cue’ in the left margin.

Here is an example:
In the first Unit you read the speech The 3Ls of Empowerment’ by Christine Lagarde. Imagine that she is speaking to you and you are taking down notes.

THE 3Ls of Empowerment

Present scenario:

  • 21 st century poses many challenges.
  • 1/2 of world’s population is women.
  • Women denied opportunities, so no economic growth.
  • 3 Ls

1st L:

  • Learning helps women to break shackles
  • More in the developing world African adage

2nd L:

  • Labour helps women to flourish and achieve their potential.
  • Equal pay for equal work Eliminating gender gaps Changing existing laws regarding inheritance

3rd L:

  • Leadership to enable to fulfil innate abilities and talents.
  • Dare the difference Stepping out of comfort zones.

Conclusion: A more prosperous world.

Activity V: (Identifying Facts from Opinions)

Question 9.
Read the following statements and say whether they are facts or opinions, Write F against tacts and O against opinions.
Answer:
a. The fastest land-dwelling creature is the cheetah. – F
b. Facebook was launched in 2004. – F
c. Switzerland is the most beautiful country. – O
d. Harry Potter and the HALF Blood Prince sold 9 million copies in the first 24 hours of its release. – F
e. Oranges contain both calcium and vitamin C. – F
f. The more money someone has the more successful they are. – O
g. It is cheaper to buy mobile phones online. F
h. People should be encouraged to eat vegetarian food.-O

Question 10.
Read the following paragraphs and identify the facts and opinions. List them in your Activity Log.
Answer:
Facts: You can travel around the country in Shinkansen (bullet) train. They connect major cities in Japan. They are nick named bullet trains because they go very fast and have pointed noses like a bullet. They have great speed and punctuality. They are comfortable. All the seats face forward, and there is plenty of leg room. Only a few accidents have taken place in their history and no deaths. They are expensive. Train stations are in the middle of the city.

Opinion: A ticket to travel to another city can cost almost as much as an airline ticket would. It is often convenient to take a bullet train instead of flying because you will arrive exactly where you want to be.

Question 11.
Now find out 3 facts and 3 opinions from the interview with Irfan Alam.
Answer:
Facts: a) Rickshaw pullers get greater incomes,
b) They are insured against accidents,
c) Their wives and children get free evening classes at Sammaan Gyaan.

Opinions: a) Rickshaws have a great future,
b) One has to take calculated risks to achieve his dream,
c) It is with the blessing of his mentors and well-wishers that he carries his journey forward.

Activity VI (Understanding Idioms)

An idiom is a combination of words in common use that has a figurative meaning. Study the idioms given on page 103.

Let’S Practise

Question 12.
Look at the following sentences. The words/phrases underlined are idioms. Rewrite the sentences in plain English.
Answer:
a. Go back to square one = return to the starting point
b. A ballpark number = roughly accurate number
c. Big picture = a complete view
d. Change of pace = bring some variety in life
e. Get down to business = to get serious
f. Ground-breaking = innovative
g. In a nutshell = In short
h. Under the table = secretly (paying bribes)
i. Thinking out of the box = thinking freely
j. Stay on your toes = Stay alert

Question 13.
Read the following. The underlined words/ phrases can be rewritten with some common idiomatic expressions in English. Choose the appropriate idioms from the box below to replace them and rewrite the sentences. You may change forms, if necessary.
Answer:
a. Once in a blue moon
b. Sitting on the fence
c. The last straw
d. Add insult to injury
e. Missed the boat

Activity VII (Phrasal Verbs)

Question 14.
Read the following passage. It tells about some important events in the life of Irfan Alam. Fill in the blanks choosing the appropriate phrasal verb from the brackets and complete the passage.
Answer:
Irfan was brought up in a village in Bihar. At a very small age he entered into stock trading business and made up for his father’s losses in stock market. Later, Irfan set up his own portfolio management firm.

Phrasal Verbs: A phrasal verb is a verb followed by a preposition or an adverb; the combination creates a meaning different from the original verb alone.

  • To get – to obtain
  • To get together – to meet

Question 15.
Here are some more phrasal verbs used frequently. Use them to fill in the blanks. You may change the form if necessary.
Answers:

  • Breakout
  • Look forward to
  • Run out
  • Keep up
  • Called off
  • Put up with
  • Made up
  • Carried away
  • Do without
  • Passed away

Activity VIII (Loanwords)

Question 16.
You have now come across the word ‘entrepreneur’. This word is borrowed from the French word ‘entreprendre’ which means to undertake’. Such words are called Loan words as they are borrowed from other languages.

The following words from the interview are also borrowed from other languages. Can you find out their origins? Use your dictionary and complete the table.
Answer:

Loan wordPronun­ciationWord of originMeaning of the originalLanguage of origin
Biscuitbis.kitbescuitTwice cookedFrench
Etiquetteeti.ketestiquetlabelFrench
Rickshawrik.sharickshawa two wheeled vehicleIndia
Mentormen .tormentorcounsellorGreek
Portfolioportfolioportafoglioa file to carryItalian
Traffic .tra.fiktraficmovementFrench

Here are some loan words which we often use:
Bureau, guru, yoga, chef, cuisine, amorous, omniscient, pyjamas, raja, coolie

Activity IX (Let’s Edit)

Question 17.
Correcting the e-mail sent by Aijun.
(Hint: tenses, prepositions and articles)
Answer:
Dear Sir,
My name is Arjun. I am a Plus Two student in a reputed school at Thrissur, I am in the Commerce Stream, with Maths and Computer Science as my optional subjects. I had secured A Grade in all subjects in my Plus One Exam and I expect to score even better in the Plus Two exam.

I am writing this mail because I can’t decide what course to choose for my higher education. I am good at computer and I like Statistics. I like English also and I read a lot.

Could you please tell me what kind of career would suit me and which course I should choose for my graduation? Please reply at the earliest as I am really anxious about my future.

Yours sincerely,
Arjun

Question 18.
After sending Ms mail, Arjun discusses his confusions with his friend, Robin, who is a college student Here is the conversation between the two. However, the punctuations in the following conversation are missing. Punctuate appropriately and rewrite the conversation.
Answer:
Arjun: Hello Robin!
Robin: Hi Arjun! What’s up?
Arjun: Nothing much, buddy! I’m a bit confused
these days.
Robin: Confused? Why? What’s the matter?
Arjun: You knowthat I’m completing my Plus Two this year. So, I’m confused about what to do next.
Robin: Oh, I understand! So, have you come to
some conclusions?
Arjun: Not yet. I’m not much aware of the different
curses and careers suitable for me.
Robin: Oh really! Then why don’t you seek advice from some career counsellors? They could give you suggestions based on aptitude tests.
Arjun: Yeah. I’ve already sent an email to a counsellor. Hope he would reply soon.
Robin: That’s good. Even I joined this course after some counselling sessions.
Arjun: Oh! Is it so? Then I think I did the right thing. OK Robin! Bye then!
Robin: Bye Arjun! See you and let me know your decision.
Arjun: OK! See you!

Read And Reflect

Question 1.
There are people daring enough to go to any extent to pursue their dreams. For them, success is not just about money and popularity; it is beyond. Many young people are into social enterprises which demand a lot of commitment and hard work. They reach out to the community in their own way and try to make a difference. For them, success means happiness forthemselves and for others. Here is a true story of a girl, as narrated by her.)

Three Wheeled Revolution (Interview) Edumate Questions and Answers

Question 1.
Even extraordinary personalities like Irfan Alam or Shaheen Mistry may be criticized. Imagine that you happened to read such a biog entry severly criticising both of them and you are deeply upset with some of the points in the blog post. Now prepare a short article commenting on the blog post on Irfan Alam and Shaheen Mistry.
Answer:
Destructive Criticism
I am deeply upset about a recent blog post against extraordinary personalities like Irfan Alam and Shaheen Mistry. To a reasonable reader both of them are doing laudable things and there is no reason why anyone should criticise their activities. Irfan Alam is an entrepreneur who changed the lives of many people through his innovative enterprise. He found that the lives of rickshaw pullers in India were quite miserable. There are some 10 million rickshaws operating in India.

Most of the rickshaw pullers don’t own the rickshaws. They hire the rickshaw for Rs. 30 or 40 per day. Irfan Alam founded an organization called SammaaN which would help rickshaw pullers to get bank loans to get their own rickshaws. The rickshaw pullers were also taught how to make some extra money, by allowing advertisements in the rickshaws and selling items like water, fruit juice, and prepaid cards for phones in the rickshaws. Irfan has thus made the lives of rickshaw pullers and their families better.

Shaheen Mistry is a social activist and educator. She is the founder of Akanksha Foundation. She is also the CEO of Teach for India since 2008. Moved by the sorry plight of slum children who had no facilities for education,’ Shaheen Mistry found Akanksha. Its basic principle is providing underprivileged children with opportunities for learning. Akanksha wants the classroom to be just a safe place for the children where they can forget, at least for some time, their troubles at home and study and also enjoy. Akanksha came into existence in 1991. Now it has more than 3500 children, with 58 centres and 6 schools.

Thus we see both Irfan Alam and Shaheen Mistry are doing some laudable services to the society. But the blogger seems to be unhappy with what they are doing. He says that selling things in rickshaws reduces the business of the shopkeepers and the centres and schools run by Akanksha reduce admissions in private schools. I strongly believe that this blogger is an agent of big shopkeepers and school managers who want to exploit people.

I would say to Irfan Alam and Shaheen Mistry to continue with their excellent work aimed at the welfare of the society. They should not pay any attention to the destructive critics who are paid agents of profiteers.

Question 2
Don’t you enjoy short trips and tours? Imagine that you made an interesting trip to New Delhi and visited the various historical monuments like the Taj Mahal in Agra, The Red Fort, Indian Parliament etc. After the trip you decide to send an e-mail to your friend sharing your experience of the trip. Draft the e-mail.
Answer:
[email protected]
Sub: Trip to New Delhi

Dearest Selin,
At last I was able to make the trip to New Delhi. From Nedumbassery we took a flight to Delhi. It took about 4 hours to reach Delhi. Since we reached Delhi around 8 in the evening, we straightaway went to a hotel near the airport. It is an expensive hotel but since our stay there was only for one day, we did not mind the expenses. We had a scrumptious dinner and we went to bed early.

Next day we had an early breakfast and then we went to see the Red Fort. Red Fort is a historical fort. It was the main residence of the emperors of the Mughal dynasty for nearly 200 years, until 1857. It is wonderful to see. From there we went to see the Parliament buildings. The construction of buildings took six years and the opening ceremony was performed on 18 January 1927 by the then Governor-General of India, Irwin. The parliament is 560 feet (170 m) in diameter and covers an area of 6 acres (2.4 ha). The Central hall consists of the chambers of Lok sabha, Rajya Sabha and the Library hall. Surrounding these three chambers is the four- storeys circular structure providing accommodations for members and houses Parliamentary committees, offices and the Ministry of Parliamentary Affairs. We returned to the city for the night and went to hotel in Connaught Place.

The following day.we went to Agra to see the Taj Mahal. Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal. It is really a wonder and you ought to see it to enjoy its beauty. No wonder Tagore described it as the “tear-drop on the cheek of time”. In the evening we took a bus to Delhi and stayed in a hotel forthe night. Next day morning we started our journey home by train. It was wonderful trip and I will never forget it.

Say Hi to all at home!
Rosy

Question 3.
Read the following sentences from A Three Wheeled Revolution’.
“There are several other benefits on which we cannot put a monetary value. Rikshaw pullers now have a sense of belonging and empowerment”.
Now, attempt the questions given below.
a) Who makes these statements?
b) What does the word “monetary” mean in this context?
c) List and explain some of the initiatives undertaken by the speaker to empower the rickshaw
Answer:
a) Irfan Alam
b) financial/economic
c) The SammaN Foundation runs evening classes called SammaN Gyan. These classes are attended by the wives and children of rickshaw pullers. The foundation also engages in a lot of trading activities like selling water, juice, prepaid phone cards etc. to the passengers in the rickshaw. SammaN has an RD Wing researching on solar-powered fibreglass rickshaws

Question 4.
Great people are always very positive in their attitude and take a lot of risks to achieve their goals. Shaheen Mistry and Irfan Alam are people of this kind. What is your view on taking a positive attitude, setting a goal in life and working hard to achieve it? Share your views in a paragraph.
Answer:
Great people are always very positive in their attitude and take a lot of risks to achieve their goals. Irfan Alam made the life of rickshaw pullers meaningful with his SammaN foundation. Shaheen Mistry brought education to thousands of the underprivileged children who would have been left out of the mainstream society without her help. It is such people that help the world to progress. I too have a very positive attitude. I love and respect people who set a goal in their lives and work hard to achieve it. I remember the words of Abdul Kalam to dream high and strive to achieve it.

In English they say ‘No pain no gain’. Those who want to get pre’cious gems have to dive deeper in the sea. Without taking risks nobody can achieve great things. Failure is an inevitable forerunner to success. I am always reminded of the story of Robert Bruce, the king of Scotland who learned his lesson from a spider. He had lost his kingdom and had run away to a forest. There he was sitting and brooding. He then noticed a spider sitting on a stone trying to connect the other end of its gossamer to a stone that was a bit away. It jumped. It failed. Bruce was watching. Again it jumped and failed again.

It succeeded only on the 8th jump. Bruce thought: “If this lowly spider can continue jumping even after 7 failures, why not I try again to get back my kingdom?” He went back, organized his army and fought well and drove away his enemies and became the king once again. Great people don’t give up so easily!

Question 5.
You have read the interview with Irfan Alam, the founder of SammaaN Foundation. You are deeply impressed with his creative ideas in transforming the lives of the rickshaw pullers. Now prepare an e¬mail to congratulate Irfan Alam and suggest a few more ways to make rickshwas more profitable.
Answer:
[email protected]

Dear Irfan,
Congrats! You have been doing a wonderful job in ameliorating the lives of the rickshaw pullers and their families. You have made them dignified citizens, proud of their profession. Your starting “Gyan SammaN’ to educate the wives and children of the rickshaw pullers was an excellent idea. It is good to know that SammaN’s RD Wing is researching into the possibility of making fibre glass rickshaws. I know that there are advertisement spaces in the arickshaws and they are selling water, juice and prepaid phone cards to the passengers in the rickshaw. To make the rickshaw pullers earn more money I suggest that you start selling stationery and cosmetics in the rickshaws. They can also undertake home delivery of goods from shops to various homes.

Question 6.
Read the sentence given below:
“An entrepreneur is one who identifies an opportunity and puts in conscious efforts to make it an enterprise”.
Now, answer the questions given below.
a) Who is the speaker?
b) What is your opinion about beginning a start up business?
c) Do you have any4nteresting plan for a start up? Explain.
Answer:
a) Irfan Alam.
b) I have a positive opinion about it. There are very many commercial and engineering graduates who go from place to place looking for jobs. But they can’t find easy jobs. To accommodate such people, it is better to begin a start up business.
c) A start-up is an entrepreneurial venture which is typically a newly emerged, fast-growing business that aims to meet a marketplace need by developing or offering an innovative product, process or service. A start-up is usually a company such as a small business, a partnership or an organization designed to rapidly develop a scalable business model.

I have a plan for a start-up which can market e-school solutions. “E-school solutions’’ is a software that will assist school management and parents. The school management can easily record attendances, fee payments, marks for the various examinations, attendance of staff, their salaries, their promotions and things like that. Parents can log in with a password and see how the children are progressing in their studies.

Question 7.
A small paragraph on TIME MANAGEMENT prepared by a student is given below. There are a few mistakes in it. Identify them and write the correct form.

Time is most precious than money. Money lose can be regained, but time once lost is lost forever. Time and tide waits for no one. A lost opportunity may spoil one’s life. Those who doesn’t act in time would repent afterwards.
Answer:

Incorrect Correct
most precious more precious
lose lost
waits wait
doesn’t don’t

Three Wheeled Revolution (Interview) Summary in English

“I am a simple human being but a big dreamer. I come from rural India and I am passionate about entrepreneurship. I love ideas and innovation. I was enterprising since my childhood.”

Three Wheeled Revolution Interviewer

Congratulations on your achievement When and how did you conceive this idea?
Irfan Alam: I was 17 at that time. I was travelling in a rickshaw and in the middle of the journey I was very thirsty.

I asked the rickshaw puller if he had any water. He said he did not have because it was expensive to get bottles of water and stack them. Immediately I thought there was a market for selling water bottles in the rickshaws. The very next day I talked to 5 rickshaw pullers and gave them 8 bottles of water each. I told them the profit would be split between them and me. For each bottle the profit would be Rs. 2. The very first day I got 8 rupees.

I: You were very young when you came up with and executed this idea.
IA: Yes. I think entrepreneurship is in my blood. I had an interest in business from a very early age. During the stock market scam in 1992, my father and many of his friends lost a lot of money. That was when I took interest in the stock market and started researching various companies.

Using my advice, all of my father’s friends recovered their losses. Many of them made profits. This enabled me to start my first portfolio management firm at the age of 13. When my parents found that I was dabbling in the rickshaw sector as well, they asked me to stop doing it and concentrate on my studies. But my interest never went away. I kept reading and researching about this sector all through my college days in Pondichery where I pursued my Master’s of Foreign Trade degree.

I: What was the spark that revived this idea?
In 2006, an Indian TV show called Business Baazigar began an entrepreneur hunt and solicited ideas for new businesses. I entered this contest with a proposal. My idea was to organize the rickshaw sector and make it a profitable venture. I suggested that rickshaws should be redesigned so that the spaces on the vehicles could be sold for advertising and brand promotion. I also suggested that additional incomes could be got by selling water, juice, biscuits, mobile cards and newspapers to the passengers. I won the show and was offered the seed money of Rs. 150 lakhs.

I: Was SammaaN started with this seed money?
IA: No. I realized that the entry barrier to this business was very low. The only way to sustain this business was to get the loyalty of the rickshaw pullers. I wanted to provide them with insurance, ID-cards and uniforms. I wanted to run it as a ‘not-for-profit’ organization. At that time I did not think about any social entrepreneurship. I thought it to be the best way to sustain the business and the easiest way to get banks to give out loans. Since the organizers of the TV show did not agree to this model, I refused to take the seed capital.

IA: As I learned more about the rickshaw pullers, their lives and theirsorrowful condition, it became a social cause. There are some 10 million rickshaws operating in India. Most of the rickshaw pullers don’t own their rickshaws. They take them on rent for about 30 to 40 rupees a day. What they get after paying the rent is hardly enough to maintain their families. They continue at the bottom of the society. I wanted to create an organization that could empower the rickshaw pullers and find a way to increase their incomes. It would be a win-win situation for both. I believe in C.K. Prahlada’s idea that businesses can be successful by targeting the bottom of the pyramid. SammaaN was founded in 2007 with seed money from family and friends.

I: Can you describe the operation model of SammaaN?
When a rickshaw puller approaches SammaaN, a verification process is done. The rickshaw puller is then given training on basic etiquette and traffic rules. Then we help him to get a bank loan for a new rickshaw. In the past banks were reluctant to give loans to this section of people. Now they give because we stand as guarantors. The rickshaw pullers feel empowered because they are pulling their own rickshaws. We also give them accidental and health insurance. Each driver is given an ID card. He has to wear uniform while operating the vehicle. The rickshaw puller now becomes a member of the SammaaN family.

I: How does SammaaN help increase the revenues of the rickshaw pullers? How does SammaaN get its revenues?
SammaaN rickshaws are designed to have plenty of space to display advertisements. Several local and national brands advertise here. The income from advertisement is shared between the rickshaw pullers and the SammaaN. Rickshaw pullers can choose to sell water, fruit juice, pre-paid cards, mobile phones etc. They come to a central rickshaw yard in the morning and load up what they want. At the end of the day the profit is shared between them and SammaaN. The money they get from the passengers is theirs. The incomes of the rickshaw pullers have increased 30 to 40%.

There are other benefits also for which we cannot put any monetary value. Rickshaw pullers now have a sense of belonging and empowerment. Their wives and children attend free evening classes called Sammaan Gyaan. SammaaN has brought dignity to those previously known as menial labourers. SammaaN is profitable. Last fiscal year, it made a profit of 8 lakhs. My mentors emphasize the importance of sustainability.

I: Does SammaaN get directly involved in micro-financing?
No. We just enable the rickshaw pullers to get finance from the banks. Now they pay only the bank loan as instalment and eventually become the owners of the rickshaw.

I: Aren’t cycle rickshaws a dying breed?
Rickshaws are still popular in many parts of the country. In the last 2 to 3 years the number of rickshaws has actually increased in New Delhi by 20%. It is a popular transport to and from the metro stations. I think rickshaws are the vehicles of the future as they are environmental friendly. We have an R&D wing working on a solar- powered fibreglass rickshaw.

I: What were your experiences at the Presidential Entrepreneurship Summit at the USA?

IA: I met some truly great people. I talked to the Nobel Prize Winner Mohammed Yunus. He invited me to Bangladesh to help set up a similar organization for the rickshaw workers there.

I: What is your advice to students on.entrepreneurship? OBRI:
An entrepreneur is one who sees an opportunity and puts conscious efforts to make it an enterprise. People discourage youths from taking this path. It is time that we think of entrepreneurship as a career. It can tackle unemployment in the country. It is important to dream but one has to take calculated risks to achieve your dream.

I: Thank you very much. We wish you the very best foryour unique journey.

(Interview given to Sujata Ramprasad for India Cunents in May 2010, after participating in the Entrepreneurship Summit in Washington.)

About Irfan Alam : He is the founder and chairman of SammaaN Foundation. It is an Indian company which organizes rickshaw pulling sector in Bihar. Samman means respect. He is first to introduce pre-paid cycle.

Three-Wheeled Revolution (Interview) Summary in Malayalam

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 1 Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 2 Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 3 Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 4 Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 5 Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 6

Plus Two English Textbook Answers Unit 3 Chapter 1 A Three Wheeled Revolution (Interview) 7