Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam

Students can Download Maths Chapter 5 Money Maths Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam

Money Maths Text Book Questions and Answers

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Notes

Money Maths Class 8 Solutions Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Notes Malayalam Medium
Std 8 Maths Notes Kerala Syllabus

Class 8 Maths Notes Kerala Syllabus
Maths Notes For Class 8 Kerala Syllabus
8th Maths Notes Kerala Syllabus

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Notes Pdf
Class 8 Maths Chapter 5 Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 8th Standard Notes

8th Class Maths State Syllabus
Kerala Syllabus 5th Standard Maths Solution
Money Maths Class 8 Questions And Answers Kerala Syllabus
Malayalam Guide For Class 8 Kerala Syllabus Pdf

Kerala Syllabus 8th Standard Solution
8th Std Maths Guide Kerala Syllabus
8th Class State Syllabus Maths

8th Standard Maths Textbook Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 19
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 20
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 21

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 22
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 23
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 24

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 25
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 26
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 5 Money Maths in Malayalam 27

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam

Students can Download Biology Part 2 Chapter 3 Division for Growth and Reproduction Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam Medium

Division for Growth and Reproduction Textual Questions and Answers in Malayalam

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Malayalam Medium Chapter 7

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Chapter 7
9th Class Biology Notes English Medium
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Pdf

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Malayalam Medium

Biology Notes For Class 9 Kerala Syllabus English Medium
9th Class Biology Notes Kerala Syllabus
9th Class Biology Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 9th Standard Notes

Std 9 Biology Kerala Syllabus
Class 9 Biology Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 13

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 14
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 15

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 16
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 17
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 18

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 19
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 20
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 7 Division for Growth and Reproduction in Malayalam 21

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium

Students can Download Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium Pdf, Kerala SSLC Biology Model Question Papers helps you to revise the complete Kerala State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium

Instructions:

  • The first 15 minutes is the cool-off time.
  • You may use the time to read the questions and plan your answers.
  • Answer only on the basis of instructions and questions given.
  • Consider score and time while answering.

Time: 1½ Hours
Total Score: 40 Marks

Sslc Biology Model Question Papers Malayalam Medium

Sslc Biology Question Paper Malayalam Medium
Sslc Biology Chapter Wise Questions Malayalam Medium
Sslc Biology Chapter 1 Questions Malayalam Medium

Sslc Biology Chapter 1 Malayalam Medium

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 6

Sslc Biology Important Questions Malayalam Medium
Sslc Biology Chapter 1 Questions Malayalam Medium Pdf
Biology Class 10 Malayalam Medium
Sslc Biology Chapter Wise Questions And Answers

Sslc Model Question Papers And Answers Malayalam Medium

Sslc Model Question Paper Malayalam Medium

Sslc Biology Chapter 1 Questions English Medium
Sslc Biology Notes Malayalam Medium Pdf
Sslc Biology Short Notes Malayalam Medium

Sslc Model Question Paper 2021 Malayalam Medium

Model Question Paper Malayalam
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 18
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 19

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 20

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 21

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 22
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 23
Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 24

Kerala SSLC Biology Model Question Paper 1 Malayalam Medium 25

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक

You can Download पक्षी और दीमक Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक (कहानी)

पक्षी और दीमक Textual Questions and Answers

पक्षी और दीमक विश्लेषणात्मक प्रश्न

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 प्रश्ना 1.
पक्षी अपने पंख देकर दीमक लेता है। यहाँ पक्षी का कौन-सा मनोभाव प्रकट होता है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3
उत्तर:
नौजवान पक्षी को अपने भविष्य और अस्तित्व के संबंध में कोई चिंता नहीं है। कोई मेहनत किए बिना, आसानी से मिलनेवाले भोजन से संतुष्ट होने का मनोभाव उसमें है।

Pakshi Aur Deemak Summary In Hindi Kerala Syllabus Chapter 3  प्रश्ना 2.
‘दीमकें हमारा स्वाभाविक आहार नहीं है, और उनके लिए अपने पंख तो हरगिज़ नहीं दिए जा सकते।’-इस कथन के आधार पर वर्तमान संस्कृति का विश्लेषण करें।
Pakshi Aur Deemak Summary In Hindi Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
यहाँ हमारी खाद्य संस्कृति की ओर संकेत किया गया है। हम अपने स्वाभाविक आहार को छोड़कर फास्टफुड़ संस्कृति के पीछे भाग रहे हैं। शुरु में बड़ी रसीली लगेगी। लेकिन अंतिम परिणाम भयानक होगा।

Pakshi Aur Deemak Question Answer Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 3.
पक्षी को बेवकूफ़ कहने के संबंध में आपकी राय क्या है?
Pakshi Aur Deemak Question Answer Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
यह बिलकुल सही है। यह पक्षी प्रलोभन में फंसकर अपना अस्तित्व खोता है। अंत में वह अपना अस्तित्व वापस लेने का प्रायास तो करता है। तब तक उसका सब कुछ नष्ट हो जाता है। पक्षी का व्यवहार बेवकूफ़ी ही है।

पक्षी और दीमक Text Book Activities

पक्षी और दीमक अभ्यास के प्रश्न

Pakshi Aur Deemak Summary Kerala Syllabus Chapter 3  प्रश्ना 1.
नमूने के अनुसार कहानी के प्रसंगों को चुनकर लिखें।
Pakshi Aur Deemak Summary Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:

 व्यवहारप्रसंग
अलसतापूर्ण कार्य करना।नौजवान पक्षी को लगा- यह बहुत बड़ी सुविधा है कि एक आदमी दीमकों को बौरों में भरकर बेच रहा है।
तात्कालिक लाभ के लिए अस्तित्व नष्ट करना।गाड़ीवाले को एक पंख देकर, दो दीमकें खरीद लेता।
बड़ों की बातों को बिना सझ-बझ के धिक्कारना।नौजवान पक्षी ने बड़े ही गर्व से अपना मुँह दूसरी ओर कर लिया।
 प्रलोभन में पूरी तरह फँस जाना।अब उसे न तो दूसरे कीड़े अच्छे लगते, न फल, न अनाज के दाने। दीमकों का शौक अब उसपर हावी हो गया था।
अपनी गलतियों पर सफ़ाई खोजना।उसने सोचा कि आसमान में उड़ना ही फिजूल है। वह मूखों का काम है।
 खोए हए अस्तित्व को फिर से पाने की कोशिश करना। वह खूब मेहनत से ज़मीन में से दीमकें चुन-चुनकर, खाने के बजाय, उन्हें इकट्ठा करने लगा।
धोखेबाजी को पहचानकर निराश होना।गाड़ीवाला चला गया। पक्षी छटपटाकर रह गया।

पक्षी और दीमक’ कहानी Questions Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 2.
‘पक्षी और दीमक’ कहानी में ये किन-किन का प्रतिनिधित्व करते हैं?
पक्षी और दीमक' कहानी Questions Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:

गाड़ीवालापक्षीदीमकपंखबिल्ली
व्यापारी / उद्योगपतिनौजवानप्रलोभनअस्तित्वशोषक

पक्षी और दीमक’ कहानी Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 3.
आज के ज़माने में ‘पक्षी और दीमक’ कहानी की प्रासंगिकता कहाँ तक है? चर्चा करके टिप्पणी लिखें।
पक्षी और दीमक' कहानी Questions And Answers Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
अस्तित्व बनाए रखने की माँग करनेवाली कहानी : पक्षी और दीमक
मुक्तिबोध से लिखी गई प्रसिद्ध कहानी है ‘पक्षी और दीमक’। इसमें एक नौजवान पक्षी अपना पंख देकर दीमक खरीदकर खाने लगता है। अपने माता-पिता के उपदेश तक को वह सुनता नहीं है। अंत में पंख सब नष्ट होने पर वह चटपटाता है। दीमकों को इकटठा करके, उसके बदले व्यापारी से पंख वापस लेने का विफल प्रयास वह करता है। लेकिन वह धोखा खाता है।

अंत में वह एक काली बिल्ली से पकड़ा जाता है। ऊपर से देखने पर यह एक फांटसी-सा लगता है। लेकिन कहानी की गहराई पर जाते वक्त हम समझ सकते हैं कि यह फांटसी नहीं, बल्कि वर्तमान वास्तविकता है। आजकल कार्परेट हमें लूट रहे हैं। विज्ञापन के ज़रिए हमारे सामने कई प्रलोभन प्रस्तुत करते हैं। हम नौजवान बिना सोचे-समझे उसमें फँस जाते हैं। अंत में हम अपना अस्तित्व खोते हैं। जब हम अपनी गलती समझते हैं, तब तक सब कुछ नष्ट हो जाता है। आज के ज़माने में यह कहानी बिलकुल प्रासंगिक है।

Pakshi Or Deemak Kahani Summary Kerala Syllabus Chapter 3  प्रश्ना 4.
पक्षी की चरित्रगत विशेषताओं का विश्लेषण करें। टिप्पणी लिखें।
Pakshi Or Deemak Kahani Summary Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
‘पक्षी और दीमक’ का पक्षी आलसी स्वभाव का है। परिश्रम के बिना भोजन पाने का इच्छुक है। इसी कारण से वह जल्दी व्यापारी के प्रोलोभन में फँस जाता है। पंख निकालकर देने में उसे दर्द है। पर भी अपनी अलसता के कारण उसने उस दर्द को सह लिया। सब कुछ खोने पर वह अपनी गलती समझता भी है। लेकिन तब तक उसका अस्तित्व नष्ट हुआ था।

Pakshi Aur Deemak Pdf Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 5.
पक्षी और दीमक’ कहानी को फ़िल्माने के लिए पटकथा तैयार करें।
Pakshi Aur Deemak Pdf Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
दृश्य – 1 : सबेरे का आकाश
तीन पक्षी बात करते हुए उड़ रहे हैं।
एक पक्षी : देखो उड़ते-उड़ते हम बहुत ऊपर आ गए!
दूसरा पक्षी : नीचे देखो, सब कुछ छोटा-छोटा!
तीसरा पक्षी : देखो, एक बैलगाड़ी चल रही है।
दूसरा पक्षी : मुझे कुछ दिखता नहीं।
तीसरा पक्षी : मैं जाकर देखू। (उड़ते हुए नीचे जाता है)

दृश्य – 2 : सड़क। सबेरा।
किनारे के पेड़ के डाल पर तीसरा पक्षी आ बैठता है। सड़क से गाड़ीवाला बैलगाड़ी लेकर आता है। बैलगाड़ी में भरे बोरों में दीमकें हैं। गाड़ीवाले की ‘दीमकें ले लो… दीमकें ले लो…’ की आवाज़ सुनती रहती है। पक्षी और गाड़ीवाला बात करते हैं।
गाड़ीवाला : दीमकें ले लो… दीमकें ले लो…
पक्षी : ओ गाड़ीवाले दीमकों का क्या भाव है?
गाड़ीवाला : एक पर दे दो, मैं दो दीमकें दे दूंगा।
पक्षी : पर!
गाड़ीवाला : हाँ, पर। यह दीमक तो बहुत स्वादिष्ट है। चाहे तो ले लो।
पक्षी : ठीक है, गाड़ीवाले। लो एक पंख। दो दीमकें दो।
(पक्षी कठिनाई से पर तोड़कर गाड़ीवाले को देता है और दो दीमकें लेकर उड़ जाता है)

पक्षी और दीमक Grammar

पक्षी और दीमक व्याकरण के प्रश्न

पक्षी और दीमक’ कहानी Pdf Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 1.
इसपर विचार करें:
रेखांकित शब्दों पर ध्यान दें ये शब्द कैसे बने हैं? क्या इनका विभाजन संभव है? तो कैसे?
पक्षी और दीमक' कहानी Pdf Kerala Syllabus Chapter 3
उत्तर:
Pakshi Aur Deemak Conversation Kerala Syllabus Chapter 3

Pakshi Aur Deemak Conversation Kerala Syllabus Chapter 3  प्रश्ना 2.
पूरी इकाई से एक बार और गुज़रें। ऐसे परसर्गयुक्त सर्वनामों को पहचानें।
Pakshi Aur Deemak Summary In Malayalam Chapter 3
उत्तर:
पक्षी और दीमक कहानी Summary Kerala Syllabus Chapter 3
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 13

पक्षी और दीमक Additional Questions and Answers

पक्षी और दीमक आशयग्रहण के प्रश्न

Pakshi Aur Deemak Summary In Malayalam Chapter 3 प्रश्ना 1.
नौजवान पक्षी को कौन-सी बात बड़ी सुविधा लगी?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 25
उत्तर:
नौजवान पक्षी को बड़ी सुविधा लगी कि एक आदमी दीमकों को बोरों में भरकर बेच रहा है।

पक्षी और दीमक कहानी Summary Kerala Syllabus Chapter 3 प्रश्ना 2.
अपनी चोंच से एक पर को खींचकर तोड़ने में उसे तकलीफ होती है। लेकिन उसे वह बरदाश्त कर लेता है’ -पक्षी द्वारा अपनी तकलीफ को बरदाश्त करने का कारण क्या होगा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 14
उत्तर:
वह नौजवान पक्षी स्वभाव से आलसी है। वह जल्दी ही गाड़ीवाले के प्रलोभन में फँस गया।

पक्षी और दीमक Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 15
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 16
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 17
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 18
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 19
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 20
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 21

पक्षी और दीमक शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 22
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 23
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 3 पक्षी और दीमक 24

Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग

You can Download ज्ञानमार्ग Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग (एकांकी)

ज्ञानमार्ग पाठ्यपुस्तक के प्रश्न और उत्तर

Hindi 8th Standard Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
हर राजकुमार अपने को बड़ा ज्ञानी मानता है। असल में बड़ा ज्ञानी कौन है?
Manushya Puthri Notes In Malayalam Kerala Syllabus
उत्तर:
सच्चे ज्ञानी के मन में अहंकार नहीं होता। वह हमेशा ज्ञान पाने की कोशिश करता रहता है। वह अपने ज्ञान को सदा अपूर्ण समझता है।

8th Standard Hindi Notes State Syllabus प्रश्ना 2.
‘गुरुजी, हम लोग संकट में पड़ गए हैं।’ राजकुमार क्यों संकट में पड़े? ।
Hsslive Hindi Class 8 Kerala Syllabus
उत्तर:
राजकुमार अपने ज्ञान पर मदांध हो गए। उन्होंने अपने ज्ञान का सदुपयोग नहीं किया। यह उनके संकट में पड़ने का कारण बन गया।

ज्ञानमार्ग Text book Activities

Hindi Class 8 Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
‘ज्ञानमार्ग’ एकांकी का मंचन होनेवाला है। इसके लिए एक पोस्टर तैयार करें।
Std 8 Hindi Kerala Syllabus
उत्तर:
Hsslive 8th Class Hindi Kerala Syllabus

ज्ञानमार्ग दोस्तों के प्रस्तुतीकरण में

उचित चौकोर में ✓लगाएँ।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 4
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Notes

रंगमंच:
उचित रंग सज्जा है।
सामग्रियों का उचित प्रयोग है।
8th Standard State Syllabus Hindi Notes

पात्र:
वेषभूषा पात्रानुकूल है।
चाल-चलन उचित है।
हाव-भाव स्वाभाविक है।
अन्य पात्रों से और प्रसंग से तालमेल है।
Kerala State Class 8 Malayalam Chapter 1 Notes

कथोपकथन:
संवाद स्पष्ट व श्रव्य है।
संवाद प्रस्तुति स्वाभाविक है।
8th Hindi Notes Kerala Syllabus

मंचीकरण Meaning In Malayalam Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
वाक्य पढ़ें, रेखांकित शब्दों पर ध्यान दें
Kerala Syllabus 8th Hindi Notes
मैं मंत्र पढ़ता हूँ।
क्या, तुम इसमें प्राण भी डाल सकते हो?

Class 8 Hindi Chapter 1 Kerala Syllabus प्रश्ना 2.
चर्चा करें।
प्रत्येक वाक्य के रेखांकित शब्दों का आपसी संबंध क्या है?
Hsslive Guru 8th Hindi Kerala Syllabus
पाठ भागों से ऐसे वाक्य चुनें और लिखें।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 10
Hsslive Guru Hindi Class 8 Kerala Syllabus
उदाहरण :
1. मैं बहुत चतुर नहीं हूँ।
2. मैं हर चीज़ को सीखना चाहता हूँ।
3. माफ़ी चाहता हूँ
4. मैं तो हमेशा ही सीखता हूँ।
5. पगड़ी तुम रख लो और खुद पढ़ो…।
6. मैं तुम दोनों से बड़ा हूँ।
7. तुम दोनों मेरे आगे मूर्ख हो।
8. मैं तुम सबसे बड़ा विद्वान हूँ।
9. मैं जानता हूँ।

ज्ञानमार्ग Meaning In Malayalam Kerala Syllabus प्रश्ना 3.
ज्ञान का मतलब :
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 12
i. हरेक में कुछ न कुछ ज्ञान है।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 14
ii. ज्ञान बाहरी दिखावा नहीं है।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 15
iii. ज्ञान सबकी भलाई के लिए है।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 16
iv. अहंकार से ज्ञान असफल होता है।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 17

“जिज्ञासा के बिना ज्ञान नहीं होता।”
— महात्मा गाँधी
Kerala State Class 8 Hindi Chapter 1 Notes

“उस ज्ञान का कोई लाभ नहीं जिसे आप काम में नहीं लाते।”
— एंटन चेखोव
8th Class Hindi Notes Kerala Syllabus

Hss Guru 8th Hindi Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
ज्ञान से संबंधित उक्तियों का संकलन करें।
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 20
उत्तर:
1. केवल ज्ञान ही एक ऐसा अक्षय तत्व है, जो कहीं भी, किसी अवस्था और किसी काल में भी मनुष्य का साथ नहीं छोड़ता।
2. यदि कोई अपने धन को ज्ञान अर्जित करने में खर्च करता है तो उससे उस ज्ञान को कोई नहीं छीन सकता, ज्ञान के लिए किए गए निवेश से हमेशा अपना और दूसरों का भलाई होता है।
3. ज्ञान एक कामधेनु के समान है जो हर मौसम में अमृत प्रदान करती है। इसलिए ज्ञान को एक गुप्त धन कहा गया है। (आचार्य चाणक्य)
4. ज्ञान अगर बुद्धि में रहे तो बोझ बनता है और जब व्यवहार में आ जाए तो आचरण बनता है।
5. ज्ञान ज्ञान नहीं रह जाता जब वह इतना अभिमानी हो जाए कि रो भी ना सके, इतना गंभीर हो जाए कि हंस भी ना सके और इतना स्वार्थी हो जाए कि अपने सिवा किसी और का अनुसरण न कर सके।

ज्ञानमार्ग Summary in Malayalam and Translation

Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 21
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 22
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 23
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 24
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 25
Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 26

ज्ञानमार्ग शब्दार्थ Word meanings

Kerala Syllabus 8th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 ज्ञानमार्ग 27

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam

Students can Download Maths Chapter 2 Equations Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam

Equations Text Book Questions and Answers

Hss Live Guru 8th Maths Kerala Syllabus

Hss Live Guru 8 Maths Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Notes
Hss Live Guru Class 8 Maths Kerala Syllabus

8th Class Maths Notes Kerala Syllabus
Hsslive Guru 8th Class Maths Kerala Syllabus
Hsslive Guru Maths 8th Standard Kerala Syllabus

8th Standard Maths Guide Kerala Syllabus
Kerala Syllabus Class 8 Maths Solutions
8th Standard Maths Notes Kerala Syllabus

Maths Solution Class 8 Kerala Syllabus
Kerala Syllabus Std 8 Maths Solutions
Maths Solutions For Class 8 Kerala State Syllabus
Maths Notes For Class 8 Pdf Kerala State Syllabus

Malayalam Guide For Class 8 Kerala Syllabus
Scert 8th Class Maths Textbook Answers Kerala Syllabus
State Syllabus Class 8 Malayalam Questions And Answers
Kerala State Class 8 Malayalam Chapter 1 Notes

Kerala Syllabus 8th Standard Textbook Solutions
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam 20
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam 21

Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam 22
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam 23
Kerala Syllabus 8th Standard Maths Solutions Chapter 2 Equations in Malayalam 24

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam

Students can Download Biology Part 1 Chapter 2 Food Through Digestive Tract Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam Medium

Food Through Digestive Tract Textual Questions and Answers in Malayalam

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Malayalam Medium Chapter 2

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Chapter 2
Food Through Digestive Tract Class 9 Notes

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Chapter 2 English Medium

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Notes Pdf
9th Class Biology Notes Kerala Syllabus
9th Class Biology 2nd Chapter Notes

Biology Notes For Class 9 Kerala Syllabus
Biology Class 9 Kerala Syllabus
9th Biology Notes Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 9th Standard Biology

Class 9 Biology Notes Kerala Syllabus
9th Class Biology Notes Malayalam Medium
Kerala Syllabus 9th Standard Notes

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 17
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 18
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 19
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 20

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 21
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 22
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 23
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 24

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 25
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 26
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 27

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 28
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 29

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 30
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 31
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 32
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 33

Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 34
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 35
Kerala Syllabus 9th Standard Biology Solutions Chapter 2 Food Through Digestive Tract in Malayalam 36

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी

You can Download टीवी Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी (पटकथा)

टीवी Text Book Activities

टीवी विधात्मक प्रश्न

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 प्रश्ना 1.
डायरी लिखें।
गोपू घर पहुंचा। वह यादों में खो गया। फिर डायरी लिखने लगा। लिखें, गोपू की डायरी।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 1
उत्तर:
11 जुलाई 2016
पहाड़पुर
सबेरे जो किया ठीक नहीं हुआ। घर से निकलते समय लल्लू और चुन्नी को टीवी दिखाने की आशा थी। पर मनोहर चाचा का घर इतना दूर था, यह जानता नहीं था। बेचारे मेरी बातों पर विश्वास कर गए। मेरा तो एक ही निशान था- एन्टीना। लेकिन वहाँ तो हर कहीं एन्टीना थे। मैं क्या करूँ। आगे से ऐसा नहीं करूँगा। घरवालों से कहकर ही कहीं जाऊँगा। यह सब झमेला चुपके से निकलने का था।

Hss Live Guru 9th Hindi Kerala Syllabus प्रश्ना 2.
पटकथा के आधार पर तालिका की पूर्ति करें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 2
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 3
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 4
9th Hindi Notes Kerala Syllabus प्रश्ना 3.
पटकथा की मूल कथा पन्ना 23 में है। पढ़ें। कहानी की घटनाओं को क्रम से लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 5
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 6

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Notes प्रश्ना 4.
पटकथा और कहानी की तुलना करें और टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 7
उत्तर:
पटकथा कहानी से भिन्न होती है। लेकिन पटकथा के लिए एक कहानी की ज़रूरत है। कहानी के आधार पर ही अकसर पटकथा लिखी जाती है। इसमें संवाद और संवादों के बीच होनेवाली घटनाओं व दृश्यों का विस्तृत ब्योरा होता है। कहानी को जो क्रम होता है, कभी-कभी पटकथा में उसे अलग ढंग से दर्शाया जाता है। कभी फ्लैशबैक के रूप में घटनाओं को दिखाया जाता है। कहानी के संवाद से पटकथा के संवाद भिन्न होते हैं। दृश्य का विवरण अकसर वर्तमान काल में लिखा जाता है। इसमें चाल-चलन एवं दृश्य का विवरण भी अलग ढंग से रहता है।

टीवी Additional Questions and Answers

टीवी आशयग्रहण के प्रश्न

9th Class Hindi Notes Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
कसम खाना से क्या मतलब है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 8
उत्तर:
‘कसम खाना’ का मतलब है- सत्य का प्रण करना।

Hsslive Guru Hindi Class 9 Kerala Syllabus प्रश्ना 2.
गोपू के इलाके में टीवी नहीं आता था। इसके क्या कारण हो सकते हैं?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 9
उत्तर:
वह इलाका भौगोलिक रूप से पिछड़ा हुआ था। ऐसे प्रदेशों में विकास देर से आता है। शायद शासक वर्ग इस इलाके को अनदेखा कर रहा होगा।

Class 9 Hindi Notes Kerala Syllabus प्रश्ना 3.
गोपू को टीवी का कार्यक्रम जादू-सा लगा। क्यों?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 10
उत्तर:
गोपू पहले-पहल टीवी देख रहा है। उसकी तकनीकी बातों से वह अनजान है। इसलिए उसे टीवी का कार्यक्रम जादू-सा लगा।

Hindi 9th Standard Kerala Syllabus प्रश्ना 4.
चुन्नी के रुआंसी होने का क्या कारण है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 11
उत्तर:
टीवी देखने के लिए घर से चुपके से निकले थे। अब देर होने लगी थी। मनोहर चाचा का .घर कहीं दिखता नहीं था। वह डर गई थी।

9th Standard In Hindi Kerala Syllabus प्रश्ना 5.
मनोहर चाचा का घर पहचानने में गोपू को दिक्कत हुई। क्यों?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 12
उत्तर:
मनोहर चाचा का घर पहचानने के लिए गोपू के पास एक ही निशान था- टीवी का एन्टीना। लेकिन यहाँ सभी के घरों के छतं पर एन्टीना लगा हुआ था। इसलिए उसे मनोहर चाचा का घर पहचानने में दिक्कत हुई।

टीवी Summary in Malayalam and Translation

Hindi Class 9 Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 14
9th Standard Hindi Textbook State Syllabus
9th Class Hindi Lessons State Syllabus
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi
Std 9 Hindi Notes Kerala Syllabus
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 19
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 20
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 21
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 22
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 23
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 24

टीवी शब्दार्थ

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 25
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 26
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2 टीवी 27

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ

You can Download दीप जलाओ Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ (कविता)

दीप जलाओ Textual Questions and Answers

दीप जलाओ विश्लेषणात्मक प्रश्न

दीप जलाओ कविता का आशय Kerala Syllabus 9th प्रश्ना 1.
‘गृह गृह की लक्ष्मी मुसकाओ’- इससे क्या तात्पर्य है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 1
उत्तर:
घर-घर में ऐश्वर्य का आगमन होना है। सुख एवं संपत्ति आने से घर के लोग मुस्कुराएँगे .. गृह-लक्ष्मी की मुस्कुराहट के लिए प्यार से काम चलाना है।

Deep Jalao Poem Summary In Hindi 9th प्रश्ना 2.
इस भुवन को हम कैसे धन्य बनाएँगे?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 2
उत्तर:
कवि कहते हैं कि स्नेह एक अमूल्य धन है। इससे यह संसार धन्य बनाएँगे। हम स्वयं स्नेह गीत बनकर संसार में लहराना चाहिए।

Deep Jalao Poem Summary Kerala Syllabus 9th प्रश्ना 3.
यहाँ जीवन को “सुमन” क्यों बताया गया है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 3
उत्तर:
जीवन फूल के समान है। फूल रंगीला है और दूसरों को खुशबू प्रदान करने वाला है। जीवन भी इसीप्रकार रंगीला बनाकर, खुशबू प्रदान करते रहना चाहिए। अर्थात् जीवन रूपी फूलों की सुरभि पर प्रसन्न होते जाना है।

दीप जलाओ कविता Summary Kerala Syllabus 9th प्रश्ना 4.
“प्रतिमन वही लगन सरसाओ” – इससे क्या तात्पर्य है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 4
उत्तर:
अंधकार से कभी हारना नहीं चाहिए। पराजय से कभी डरना नहीं चाहिए। बाधाओं का सामना करके ही ज़िंदगी में सफलता पा सकते हैं। स्नेह रूपी ज्वाला से हर एक का मन समपूर्ण बनाना है।

दीप जलाओ Text Book Activities

Deep Jalao Summary In Hindi Kerala Syllabus 9th प्रश्ना 1.
कविता के आशय के आधार पर सही मिलान करें

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 5

हमें मुक्त करना हैज्योति का
हमें वंदन करना हैमन के बंधनों को
हमें लहराना हैजीवन की नव छवि
हमें बरसानी हैस्नेह गीत बनकर

उत्तर:

हमें मुक्त करना हैमन के बंधनों को
हमें वंदन करना हैज्योति का
हमें लहराना हैस्नेह गीत बनकर
हमें बरसानी हैजीवन की नव छवि

Deep Jalao Poem Meaning In Malayalam Kerala Syllabus प्रश्ना 2.
ये आशयवाली पंक्तियाँ चुनकर लिखें।
मुक्त मन से आज जीत के प्रकाश का नमन करना है।
उत्तर:
आज मुक्त कर मन के बंधन
करो ज्योति का जय का वंदन

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 प्रश्ना 3.
हम क्या-क्या छोड़ेंगे और क्या-क्या अपनाएँगे?
दीप जलाओ कविता का आशय Kerala Syllabus 9th
उत्तर:
Deep Jalao Poem Summary In Hindi 9th

Hsslive Guru Hindi Class 9 Kerala Syllabus प्रश्ना 4.
इनमें से विश्षण शब्द अलग करके लिखें।
Deep Jalao Poem Summary Kerala Syllabus 9th
उत्तर:
दीप जलाओ कविता Summary Kerala Syllabus 9th

Hsslive Guru 9th Hindi Kerala Syllabus प्रश्ना 5.
नमूने के अनुसार लिखें और अर्थभेद समझें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 10

तुम दीप जलाओगे।हम दीप जलाएँगे।मैं दीप जलाऊँगा।
तुम सुख से झूलोगे।
तुम जय का वंदन करोगे।

उत्तर:

तुम दीप जलाओगे।हम दीप जलाएँगे।मैं दीप जलाऊँगा।
तुम सुख से झूलोगे।हम सुख से झूलेंगेमैं सुख से झूलूंगा
तुम जय का वंदन करोगे।हम जय का वंदन करेंगेमैं जय का वंदन करूँगा।

संवाद चलाएँ:

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1 प्रश्ना 6.
‘जीवन के संघर्षों से हार मानना कायरता है’ इस विषय पर संवाद चलाएँ। कार्यक्रम की रपट तैयार करें।
Deep Jalao Summary In Hindi Kerala Syllabus 9th
उत्तर:
Deep Jalao Poem Meaning In Malayalam Kerala Syllabus

9th Standard Hindi Poem Kerala Syllabus प्रश्ना 7.
कई महान व्यक्तियों ने संघर्षों का हौसले के साथ सामना करके ज़िंदगी में सफलता पाई है। ऐसे कुछ व्यक्तियों की सूचि तैयार करें और उनके कार्यक्षेत्र भी लिखें।
Hsslive Guru Hindi Class 9 Kerala Syllabus
Hsslive Guru 9th Hindi Kerala Syllabus
उत्तर:
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 1

दीप जलाओ Additional Questions and Answers

Hindi Poem For 9th Class Kerala Syllabus प्रश्ना 1.
‘मन के बंधन से मुक्त होना’ का मतलब क्या है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 16
उत्तर:
मानव का मन आजकल द्वेष, दंभ, अन्याय, घृणा, छल आदि से बंधित है। इन बुरे भावों के कारण वे ठीक तरह से सोच नहीं पाते हैं और अच्छा काम नहीं कर पाते हैं। इन बुरे भावों से मुक्त होकार मन में प्रकाश फैलाने को कवि बताते हैं।

जलाओ दिए कविता के प्रश्न उत्तर Kerala Syllabus 9th प्रश्ना 2.
‘जीवन की नव छवि बरसाओ’ का मतलब क्या है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 17
उत्तर:
कवि के कहना का मतलब है कि जीवन की सुंदरता को पहचानो और उसमें नवीनता लाने की कोशिश करो।

Hss Live Guru Hindi 9th Kerala Syllabus प्रश्ना 3.
‘दुर्बल अपनी ज्योति पसारे’ इससे आपने क्या समझा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 2 Chapter 3 दीप जलाओ 18
उत्तर:
आसमान में छोटे-छोटे तारे अपने दुर्बल प्रकाश फैलाते रहते हैं। वे अंधकार से कभी हारते नहीं।

दीप जलाओ Summary in Malayalam and Translation

Hsslive Guru Class 9 Hindi Kerala Syllabus

दीप जलाओ शब्दार्थ

Hss Live Guru Hindi 9th Kerala Syllabus

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ

You can Download पुल बनी थी माँ Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ (कविता)

पुल बनी थी माँ Textual Questions and Answers

पुल बनी थी माँ आशयग्रहण के प्रश्न

Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 प्रश्ना 1.
‘पुल बनी थी माँ’ से क्या तात्पर्य है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 1
उत्तर:
पुल दो किनारों को आपस में जोड़ता है। माँ परिवार के हर सदस्य को आपस में जोड़नेवाली कड़ी थी। इसलिए माँ को पुल कहा गया है।

पुल बनी थी माँ का आशय In Hindi 9th प्रश्ना 2.
‘बुढ़ा रही है माँ’ इसका आशय क्या है?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 2
उत्तर:
प्रस्तुत पंक्ति का आशय यह है कि माँ के शरीर पर बुढ़ापे का असर दिखने लगा। वह शारीरिक और मानसिक रूप से कमज़ोर होने लगी।

Pul Bani Thi Maa Tippani 9th प्रश्ना 3.
‘माँ आख़िर माँ ही तो है’ इससे आपने क्या समझा?
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 3
उत्तर:
इसका मतलब है कि माँ का मातृत्व बच्चों की कठिनाइयों को अच्छी तरह जानता है। अर्थात् माँ अपने बच्चों के बारे में सबकुछ जानती है।

पुल बनी थी माँ Text Book Activities

पुल बनी थी माँ अभ्यास के प्रश्न

पुल बनी थी माँ Summary 9th प्रश्ना 1.
बेटों का जीवन बेरोकटोक चलती गाड़ी के समान रहा।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 15
उत्तर:
दौड़ती रहती थी बेधड़क
बिना किसी हरी लाल बत्ती के
हम लोगों की छुक छुक छक छक

Pul Bani Thi Maa Question Answer 9th प्रश्ना 2.
माँ की देख-भाल की ज़िम्मेदारी बेटों पर आ गई।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 4
उत्तर:
हाथों हाथ रहती माँ
एक दिन हमारे कंधों में आ गई

Pul Bani Thi Maa Meaning In Malayalam 9th प्रश्ना 3.
बेटे अपने दायित्व बदलते रहे।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 5
उत्तर:
जब तक जीवित रही माँ।
हम बदलते रहे अपने कंधे

Thee Meaning In Hindi 9th प्रश्ना 4.
माँ के चले जाने से बेटे बेसहारे बने।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 6
उत्तर:
और माँ के कंधों से उतरते ही
उतर गए हमारे कंधे

पुल बनी थी माँ विधात्मक प्रश्न

Mam Meaning In Malayalam 9th प्रश्ना 1.
कविता का परिचय देते हुए टिप्पणी लिखें।
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 1 पुल बनी थी माँ 7
उत्तर:
पुल बनी थी माँ : बदलते पारिवारिक संबंधों की आलोचना
कविता ‘पुल बनी थी माँ’ बूढ़े-बुजुर्गों के प्रति उत्तरदायित्वों से विमुख होती जा रही नई पीढ़ी के व्यवहार को दर्शाता है। कविता में माँ के पुल होने और पुल से बोझ बनने की हालत पर चर्चा की गई है।

माँ भाइयों के बीच पुल बनी थी। पुल दो किनारों को आपस में जोड़ता है। माँ परिवार के हर सदस्य को आपस में जोड़नेवाली कड़ी रही। इस माँ रूपी पुल से बच्चों की जिंदगी रूपी रेल गाड़ी बेरोकटोक चलती रही। पिता के चल बसने के बाद भी भाइयों के बीच माँ पुल बनी रही। माँ धीरे-धीरे टूटने लगी। यानी मानसिक रूप से वह धीरे-धीरे कमज़ोर होती गई। उसके शरीर पर बुढ़ापे का असर दिखने लगा। वह शारीरिक रूप से भी
कमज़ोर होने लगी थी। एक ही बात को माँ बार-बार कहने लगी। बच्चे इस आदत को उनके बढ़ते हुए बुढापे की निशानी मानकर जीने लगे। उसकी आवाज़ कमज़ोर होती रही। वह धीरे-धीरे दुर्बल होती रही।

बच्चों के प्रति प्यार और दुलार से रहनेवाली माँ एक दिन बच्चों के आश्रय में आ गईं। धीरे-धीरे बच्चों के सशक्त कंधों में माँ बोझ बन गईं। जब तक बूढ़ी माँ जीवित रही, बच्चे माँ की देखरेख की ज़िम्मेदारी एक दूसरे के कंधों पर डालते रहे। सारी जिंदगी बच्चों के लिए जीनेवाली माँ बुढ़ापे में बच्चों के लिए भार बन गई। पर माँ का मातृत्व बच्चों की इस कठिनाई को सह नहीं पाया। वह स्वयं उनके कंधों से उतर गई मतलब उसका अंतिम प्रयाण हो गया। माँ के अभाव में बच्चे बेसहारे बन गए। कविता में प्रयुक्त शब्द, कथन और मुहावरे- वृषभ कंधा, कंधा बदलना, उतर गए कंधे आदि कविता को और सशक्त बनाया है।

9th Standard Kannada Poems Summary

पुल बनी थी माँ Summary in Malayalam and Translation

Bani Meaning In Hindi 9th
टिप्पणी Meaning In Malayalam 9th
पुल Meaning In Malayalam 9th
Mam Meaning In Hindi 9th

पुल बनी थी माँ शब्दार्थ

Maa Meaning In Hindi 9th
Kerala Syllabus 9th Standard Hindi Solutions Unit 1 Chapter 2

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let’s Regain Our Fields in Malayalam

Students can Download Basic Science Chapter 3 Let’s Regain Our Fields Questions and Answers, Notes Pdf, Activity in Malayalam Medium, Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let’s Regain Our Fields in Malayalam

Let’s Regain Our Fields Text Book Questions and Answers

Let's Regain Our Fields Notes Malayalam

Basic Science Class 8 Pdf Malayalam Medium
Let's Regain Our Fields Question Answer
Class 8 Malayalam Chapter 3 Question Answer

Kerala Syllabus 8th Standard Biology Notes Pdf
8th Std Basic Science Textbook Solutions
Let's Regain Our Fields Notes

8th Class Malayalam Notes Pdf
Kerala Syllabus 8th Standard Notes Malayalam
Basic Science Class 8 Pdf Malayalam Medium Notes

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 11
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 12
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 13
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 14

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 15
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 16
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 17
Let's Regain Our Fields Notes Pdf Download

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 19
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 20
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 21
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 22

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 23
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 24
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 25
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 26

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 27
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 28
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 29
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 30
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 31

Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 32
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 33
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 34
Kerala Syllabus 8th Standard Basic Science Solutions Chapter 3 Let's Regain Our Fields in Malayalam 35

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance

Kerala State Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance

Answer the following. Score 1 each.

A. Choose the correct option.

Sslc Social Science Chapter Wise Questions And Answers Question 1.
The British Governor General who introduced the Permanent Settlement for tax collection.
Lord Cornwallis
Lord William Bentick
Lord Dalhousie
Answer:
Lord Cornwallis

Question 2.
The land revenue system introduced by the British in North West regions.
Ryotwari System
Permanent Settlement
Mahalwari System
Answer:
Mahalwari System

Question 3.
The land revenue system introduced by the British in South Indian regions.
Permanent Settlement
Ryotwari System
Mahalwari System
Answer:
Ryotwari System

Question 4.
The land revenue system introduced by the British in Bengal, Bihar and Orissa regions.
Permanent Settlement
Mahalwari System
Ryotwari System
Answer:
Permanent Settlement

Question 5.
The tribe that inhabited the valleys of Rajmahal Hills.
Kurichiya
Santhal
Kurumbar
Answer:
Santhal

Question 6.
The year in which the Kurichiya Revolt took place
1812
1805
1821
Answer:
1812

Question 7.
The leaders of Santhal revolt.
Rama Nambi and Thalackal Chanthu
Sidu and Kanhu
Mangal Pandey and Thantia Thope
Answer:
Sidu and Kanhu

Question 8.
The Revolt of 1857 broke out first at.
Delhi
Meerut
Kanpur
Answer:
Meerut

Question 9.
The first martyr of the Revolt of 1857.
Rani Lakshmi Bai
Bahadur Shah II
Mangal Pandey
Answer:
Mangal Pandey

Question 10.
Who put forward the ‘Drain Theory’?
Bala Gangadhar Tilak
Ramesh Chandra Dutt
Dadabhai Naoroji
Answer:
Dadabhai Naoroji

Question 11.
The year in which Bengal was partitioned.
1905
1912
1910
Answer:
1905

Question 12.
The national leader who declared ‘Freedom is my birthright. I shall have it ’.
Bal Gangadhar Tilak
Gopal Krishna Gokhale
Bipin Chandra Pal
Answer:
Bal Gangadhar Tilak

B. Answer in a sentence each.

Question 1.
What was the Ryotwari System?
Answer:
The land revenue system that the British introduced in South Indian regions was known as Ryotwari System. In this system, the land revenue was collected directly from farmers.

Question 2.
In which part of India were the Permanent Settlement introduced?
Answer:
Bengal, Bihar, Orissa

Question 3.
What is meant by commercialization of agriculture?
Answer:
During the British rule, the farmers were forced to cultivate crops according to market needs. Commercial crops were cultivated largely instead of food crops. This transformation is termed as commercialization of agriculture.

Question 4.
Who are the Santhals?
Answer:
A tribe inhabiting the valleys of Rajmahal Hills, stretching across Bengal, Jharkhand and Bihar.

Question 5.
What were the means of livelihood of the tribes?
Answer:

  • Gathering forest produce
  • Cattle rearing
  • Shifting cultivation
  • Hunting

Question 6.
Besides Santhal and Kurichiya revolts, several other tribal insurgencies broke out in different parts of India. Which were they?
Answer:

  • Kol Rebellion
  • Pahariya Rebellion
  • Bhil Rebellion
  • Munda Rebellion
  • Khasi Rebellion

Question 7.
Whom did the rioters of the Revolt of 1857 declare as the Emperor of India after capturing Delhi?
Answer:
Bahadur Shah II

Question 8.
What is meant by Nationalism?
Answer:
Nationalism is the sense of unity among the people of a country irrespective of caste, creed, religion and region.

Question 9.
When was the Indian National Congress formed? Where was its first meeting held?
Answer:

  • Formed in December 1885
  • The first meeting of the ING was held in Bombay.

Question 10.
Who put forward ‘Drain Theory’? In which book is it included?
Answer:

  • DadabhaiNaoroji
  • Poverty and Un-British Rule in India written by Dadabhai Naoroji.

Question 11.
When was Bengal partitioned? Name the Viceroy who partitioned Bengal.
Answer:

  • 1905
  • Lord Curzon

Question 12.
Name the leaders together known as Lal-Pal- Bal.
Answer:

  • Lala Lajpat Rai
  • Bipin Chandra Pal
  • Bal GangadharTilak

Sslc Social Science Chapter Wise Questions Question 13.
Why is Bengal called the ‘Nursery of Indian, National Movement’?
Answer:
Majority of earlier leaders of Indian National Movement were Bengalis.

Question 14.
When did the Kurichiya Revolt occur? Who was its leader?
Answer:

  • 1812
  • Rama Nambi, the Kurichiya leader.

Answer the following. Score 2 each.

Question 1.
What was Mahalwari System? Write its features.
Answer:

  • The land revenue system introduced by the British in North West regions was known as Mahalwari System.
  • The village headmen was assigned the responsibility to collect tax.
  • The tax rate was excessive.
  • The entire village was considered as a single unit for tax collection.

Question 2.
Write the problems faced by farmers as a result of commercialization of agriculture.
Answer:

  • The farmers were forced to cultivate for Europe.
  • Forced to cultivate commercial crops instead of food crops.
  • Food shortage and famine occurred.
  • Farmers had to pay high rate of tax.

Question 3.
The expansion of railway was one reason for the decline of Indian textile industry. Why?
Answer:

  • The statement is correct.
  • Railway helped the British to carry the imported fabrics from port towns to interior villages and the cotton collected from villages to the ports for exporting to Britain. Thus Indian weavers lost their business in village market.

Question 4.
Which were the modern industries that the British industrialists started in India?
Answer:

  • Plantation industry
  • Textile industry
  • Jute industry
  • Steel industry

Question 5.
Why did the Indian sepoys refuse to use the enfield rifles and cartridges?
Answer:
The rumour that the cartridge in the newly supplied Enfield rifles were greased with the fat of cows and pigs provoked the sepoys. It wounded the religious sentiments of the Hindu and Muslim soldiers. So the sepoys refused to use the enfield rifles and cartridges.

Question 6.
Who were the early leaders that played a main role in making the common people aware of the economic policy of the British that impoverished India?
Answer:

  • DadabhaiNaoroji
  • Gopal Krishna Gokhale
  • Ramesh Chandra Dutt

Question 7.
What were the peculiarities of the agitation during the Swadeshi Movement?
Answer:

  • Boycott of foreign goods and consumption of indigenous products.
  • Foreign goods were collected and burnt publicly.

Question 8.
Why is VO.Chidambaram Pillai called the ‘Helmsman of Tamil Nadu ’?
Answer:

  • V.O.Chidambaram Pillai led the Swadeshi Movement in Tamil Nadu.
  • He established Swadeshi Steam Navigation Company in Tuticorin in 1906. So he is called the ‘Helmsman of Tamil Nadu’.

Question 9.
Which were the main institutions that started in India during the Swadeshi Movement?
Answer:

  • Bengal Chemical Store in Bengal.
  • Tata Steel Plant in Maharashtra.
  • Swadeshi Steam Navigation Company in Tamil Nadu.

Question 10.
Complete the sun diagram related to the centres of the Revolt of 1857.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 1
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 2

Question 11.
What was the main difference of Ryotwari System from Permanent Land Revenue Settlement?
Answer:

  • Zamindars were the owners of the entire land in Permanent land revenue system. They collected tax from the farmers.
  • In Ryotwari system, the land revenue was collected directly from the farmers. Ownership of land was vested in the farmers.

Answer the following. Score 3 each.

Question 1.
What was the land revenue system introduced by Lord Cornwallis in Bengal, Bihar and Orissa? How was it beneficial to the British and the Zamindars?
Or
Revenue systems implemented by the British broke the backbone of Indian farmers. Evaluate this statement based on Permanent land revenue settlement.
Answer:

  • The Permanent Settlement was the land revenue system introduced by Lord Cornwallis in Bengal, Bihar and Orissa.
  • In this system, the tax was collected by the ‘zamindars. Zamindar was the owner of the entire land where he had the jurisdiction to collect tax. The actual farmers became tenants. Farmers were to pay 60% of the yield j as tax in cash. The Zamindars became rich by collecting excess tax from the farmers. The English East India Company got the tax regularly.
  • Tax was to be paid even at the time of poor yield. Tax was to be paid in cash before the cut off date. For this, the farmers took loans I ‘ from money-lenders at a high rate of interest by mortgaging agricultural land. The land of farmers who could not pay back the loan was seized by money-lenders.

Question 2.
Arrange the given table suitably.

Land Revenue System

Regions where implemented

Ryotwari systemNorth west regions
Mahalwari systemBengal, Bihar, Orissa
Permanent settlementSouth Indian regions

Answer:

Land Revenue System

Regions where implemented

Ryotwari systemSouth Indian regions
Mahalwari systemNorth west regions
Permanent settlementBengal, Bihar, Orissa

Question 3.
What is meant by commercialization of agriculture?
Or
The British rule commercialized Indian agriculture. What were the factors that helped for this?
Answer:

  • During the British rule, the farmers were compelled to cultivate crops according to the market needs. Commercial crops were largely cultivated instead of food crops. This was termed as commercialization of agriculture.
  • The Indian farmers were forced to cultivate cotton, indigo, etc. the raw materials for British industries during British rule.
  • Commercial crops were largely cultivated instead of food crops according to the market needs.
  • The farmers had to pay high rate of tax in cash before the deadline. To meet this, they cultivated crops that had higher market price.
  • The products that had high demand in the European markets were cultivated. Thus the Indian lands became the cultivating fields of Europe.

Question 4.
There were some common reasons for the tribal revolts of India against the British. What where they?
Or
The tribal people also became the victims of British rule. Substantiate.
Answer:

  • The Forest Acts imposed by the British made the life of the Santhal tribes miserable. They were prohibited to enter forest when the British declared forests as protected.
  • The British widely felled trees from forests to lay railway lines and build ships.
  • The British levied tax at higher rates on the forest produce collected by the Santhal tribes.
  • Zamindars and moneylenders captured their land.
  • The British made the tribals work as slaves.

Question 5.
Arrange the following events chronologically.
i) Partition of Bengal
ii) Kurichiya Revolt
iii) First War of Indian Independence
Answer:
i) Kurichiya Revolt (1812)
ii) First War of Indian Independence (1857)
iii) Partition of Bengal (1905)

Question 6.
Which were the centres of Revolt of 1857? Name the leaders who led the revolt in these centres.
Answer:

Centres of Revolt of 1857

Leaders

JhansiRani Lakshmi Bai
KanpurNana Saheb, Thantia Thope
DelhiBahadur Shah II
FaizabadMaulvi Ahmadullah
LucknowBegum Hazrat Mahal
BiharKan war Singh

Sslc History Chapter 4 Notes Pdf Question 7.
Write a note on the formation of the Indian National Congress.
Answer:
Indian National Congress was formed in December 1885 in Bombay. Seventy two delegates from different parts of India attended its first session. W.C.Banerjee was the first President of INC. The INC led the anti-British struggle from 1885 till India attained independence in 1947.

Question 8.
Different groups of people turned against the British due to their; policies. Examine how the British policies affected Indian farmers and workers.
Answer:
Farmers were the immediate victims of the British rule. It was the land revenue system implemented by the British that destroyed the backbone of the farmers. The aim of the British tax policy was to maximize the income.

Different types of land revenue systems were introduced in various regions under the British rule. When the farmers were unable to pay the high tax in cash before the deadline, they had to take loan from moneylenders at a high rate of interest. The loans were obtained by mortgaging agricultural lands. The agricultural land of the farmers, who could not pay back the loan and interest, was seized by moneylenders.

Weavers gave up their work massively due to the exploitation and torture of the British officials. They forced the weavers to work at meagre wages and to exchange the products to them at cheaper rate. The decline of village industries like pottery, tanning and carpentry led to famine and death due to starvation.

Question 9.
What were the main reasons for the Kurichiya Revolt?
Answer:

  • Compulsion for paying the tax in cash.
  • Imposition of excessive tax by the British.
  • Seizing of agricultural land for non-payment of tax.

Question 10.
Write the reasons for Mappila Rebellions.
Answer:

  • The exploitation and suppression of the landlords and the British.
  • The British treated the Janmis as owners of land.
  • Atrocities of the landlords including eviction of tenants.

Question 11.
What were the major problems faced by the workers in the modern industries during the British rule?
Answer:

  • Prolonged working hours
  • Meagre wage
  • Unhealthy accommodation

Question 12.
Write the features of Permanent land revenue settlement.
Answer:

  • In the Permanent land revenue settlement, the tax was collected by zamindars.
  • Zamindar was the owner of the entire land where he had the jurisdiction to collect tax.
  • While the Zamindars became the owners of the land, the actual farmers became tenants.
  • Farmers were to pay up to 60% of the yield as tax.
  • Tax was to be paid even at the time of poor yield.
  • The tax was to be paid in cash strictly before the cut off date.

Question 13.
Different land revenue systems were implemented in various regions under the British rule. Arrange them in proper order.

Land Revenue System

Regions

i. Permanent land revenue settlementa. Village headman collected the tax.
ii. Ryotwari systemb. Zamindar collected the tax.
iii. Mahalwari Systemc. Tax was collected directly.

Answer:
i. – b,
ii. – c,
iii. – a

Question 14.
Examine the background of indigo revolt.
Answer:
It was necessary for the British industrialists to get indigo plantation spread to more regions in India. They gave farmers a good amount as advance for the cultivation of indigo. The farmers succumbed to this and widely planted indigo as they were in trouble with no other means to pay the heavy land tax. Each farmer who accepted the advance amount from the British was liable to plant indigo in a fixed portion of the land, especially in the most fertile part.

The land used for the cultivation of food grains was reserved for indigo plantation. Due to the interference of the British agents in the harvesting season, the farmers received only a lower price for indigo. Later when artificial colours were invented, indigo became obsolete. This made the plight of indigo farmers more miserable.

Question 15.
How did the Drain Theory of Dadabhai Naoroji reinforce the anti – British attitude in India?
Answer:
Through his studies, Dadabhai Naoroji publicized the facts on the deterioration of Indian economy under the British rule. His studies were based on empirical data. He established the fact that a huge amount of money was flowing to Britain every year. He proved that the drain of wealth was the root cause of poverty and starvation in India. This was known as ‘Drain Theory’.

Indian wealth flew to Britain by the export of Indian raw materials, salary and pension to the British officers in India, profit gained through the sale of the British products in India and tax from India. Dadabhai Naoroji could make the people aware that the economic policy of the British impoverished India. The common people realized that the poverty and exploitation they faced had been the creation of the British. It reinforced their anti- British attitude which finally led to the growth of nationalistic feeling among the people.

Question 16.
How did the decline of Indian industries cause the ruin of the agricultural sector in India during the period of the British?
Answer:
With the decline of industries? people who had been working with them migrated to villages and engaged in agriculture related works. As a result, the number of people who engaged in agriculture to earn a living, increased. It fragmented the agricultural fields and the production fell to be stagnant.

British Exploitation And Resistance Important Questions Question 17.
What were the revenue systems implemented by the British in various parts of India?
Answer:

  • Permanent land revenue settlement in Bengal, Bihar and Orissa regions.
  • Ryotwari system in South Indian regions.
  • Mahalwari system in North west regions.

Question 18.
Why is the peasant revolts in the British Malabar region considered as Mappila revolt? What was the reason found out by the William Logan Commission for the revolt?
Answer:

  • Most of the tenants of Malabar were Mappilas who cultivated the land obtained on lease from landlords. So the peasant revolts in Malabar were known as Mappila revolt.
  • The reason for the revolts found by William Logan Commission was unfair revenue system of the British.

Question 19.
Evaluate how the revenue system implemented by the British adversely affected the agricultural sector.
Answer:

  • Tax was to be paid in cash before the cut – off date.
  • So often peasants had to take loans from money lenders at a high rate of interest.
  • They got the money from money lenders by mortgaging agricultural land.
  • Money lenders seized the mortgaged agricultural land of farmers who could not repay the loan.

Question 20.
Evaluate the circumstances that forced Indian farmers to cultivate cash crops.
Answer:

  • High rate of tax
  • Tax had to be paid in cash before the cut – off date.
  • To meet this situation, they cultivated products having higher market price.

Question 21.
Evaluate the circumstances that led to the deterioration of village industries like pottery, tannery and carpentry.
Answer:

  • Pottery – Import of aluminium vessels.
  • Tannery – Export of raw leather to Europe.
  • Carpentry- Use of machines made of metals.

Question 22.
The use of Swadeshi goods and boycott of foreign goods rejuvenated Indian industry. Substantiate.
Answer:

  • A number of textile mills, soap factories, match box companies, national banks and insurance companies were started.
  • The Bengal Chemical Store in Bengal, the Tata Iron and Steel Plant in Maharashtra, and the Swadeshi Steam Navigation Company in Tamil Nadu were started during the Swadeshi movement.
  • Import of British goods to India steadily went down during this period.

Question 23.
State the features of Swadeshi movement started against the partition of Bengal.
Answer:
Swadeshi Movement:
Swadeshi movement began in 1906. The boycott of foreign goods and consumption of indigenous products were the main features of Swadeshi movement. As’part of the agitation, foreign goods were collected and burnt publicly.

The extensive use of indigenous products by discarding foreign items rejuvenated Indian industry. As a result, a number of textile mills, soap factories, matchbox companies, national banks and insurance companies were established. Import of British goods to India steadily went down during this period. Massive participation of women, labourers and students was another remarkable feature of this agitation.

Indian nationalism attained further strength from Swadeshi Movement. The freedom movement that was limited to only the high class in the society became a mass movement with the launching of Swadeshi movement. It contributed new strategies of agitation to national movement.

Question 24.
Explain how Indian lands became the cultivating field of Europe during the British rule.
Answer:
How Indian lands became cultivating fields for Europe:

  • During the British rule, the farmers were compelled to cultivate crops according to the market needs. Commercial crops were largely cultivated instead of food crops. This was termed as commercialization of agriculture.
  • The Indian farmers were forced to cultivate cotton, indigo, etc. the raw materials for British industries during British rule.
  • Commercial crops were largely cultivated instead of food crops according to the market needs.
  • The farmers had to pay high rate of tax in cash before the deadline. To meet this, they cultivated crops that had higher market price.
  • The products that had high demand in the European markets were cultivated. Thus the Indian lands became the cultivating fields of Europe.

Answer the following. Score 4 each.

Question 1.
Why did the Santhal tribe of Rajmahal Hills turn against the British? Who gave leadership to the Santhal Rebellion? How did the British face, the rebellion?
Answer:
The Santhal tribe inhabited the valleys of Rajmahal Hills. The Forest Acts imposed by the British made their life miserable. They were prohibited to enter forest when the British declared forests as protected. The British levied tax at higher rates on the forest produce collected by the tribes. The British officers made them work as slaves in laying railway lines. When their life became unbearable, they decided to take up arms against the British.

The Santhal rebellion was led by Sido and Kanhu. Thousands of Santhals were killed in the struggle. The British suppressed the rebellion.

Question 2.
Match the items related to Column A from Columns B and C.

A

B

C

Kurichiya RevoltRajmahal HillsLord Cornwallis
Permanent SettlementPoverty and Unbritish Rule in IndiaRama Nambi
Santhal RebellionWayanadDadabhai Naoroii
Drain TheoryBengal, Bihar, OrissaSido and Kanhu

Answer:

A

B

C

Kurichiya RevoltWayanadRama Nambi
Permanent SettlementBengal, Bihar, OrissaLord Cornwallis
Santhal RebellionRajmahal HillsSido and Kanhu
Drain TheoryPoverty and Unbritish Rule in IndiaDadabhai Naoroji

Question 3.
Discuss the role of Swadeshi Movement in the freedom struggle.
Or
Analyse the features of Swadeshi Movement.
Answer:
The boycott of foreign goods and consumption of indigenous products were the main features of Swadeshi movement. As part of the agitation, foreign goods were collected and burnt publicly. The extensive use of indigenous products by discarding foreign items rejuvenated Indian industry.

As a result, a number of textile mills, soap factories, matchbox companies, national banks and insurance companies were established. Import of British goods to India steadily went down during this period. Massive participation of women, labourers and students was another remarkable feature of this agitation.

Indian nationalism attained further strength from Swadeshi Movement. The freedom movement that was limited to only the high class in the society became a mass movement with the launching of Swadeshi movement. It contributed new strategies of agitation to national movement.

Question 4.
‘The Revolt of 1857 was not merely a Sepoy revolt, but a War of Independence Do you agree with this opinion of Suresh? Explain.
Answer:
Yes, the Revolt of 1857 was the First War of Indian Independence.

People belonging to different groups of society including Sepoys, kings, farmers, workers and handicrafts men participated in this revolt. The Sepoys were the most discontented under the British rule.

Poor salary and abuse by the British officers were the major reasons for their discontent. The British rule had adversely affected the kings also. Many of them lost their power due to the policies of the company. The massive participation of farmers, workers and handicraft workers was another feature of the revolt. The real strength of the rebellion was the Hindu-Muslim unity.

Historians termed the Revolt of 1857 as India’s First War of Independence. This incident was evaluated first as a national revolt by the British historian Benjamin Disraeli. The Revolt of 1857 was the first great attempt by
the Indians to liberate themselves from the British rule.

Question 5.
Complete the flow chart below.
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 3
Answer:

  • Textile industry : Machine made textiles imported from Britain sold at low price
  • Pottery : Import of aluminium vessels
  • Tanning : Export of raw leather to Europe
  • Carpentry : Use of machine made of metals

Question 6.
Analyse the circumstances that led the British Indian soldiers to the Revolt of 1857.
Answer:

  • Poor salary of the sepoys
  • Abuse by the British officers
  • Rumours connected with newly introduced rifle and cartridges.
  • The religious sentiments of the Hindu and Muslim soldiers were wounded.
  • Severe punishment given to sepoys who were unwilling to use the cartridges.
  • Mangal Pandey, an Indian sepoy was hanged, as he shot a British official.

Answer the following. Score 5/6 each.

Question 1.
The Indigo Revolt of the farmers of Bengal and the peasant revolts in Kerala were due to the exploitation of the farmers by the British and zamindars. Explain.
Answer:
Farmers were the immediate victims of the British rule. The land revenue system implemented by the British destroyed the backbone of the farmers. The aim of the British tax policy was to maximize income. The peasants were led to a revolt due to the land revenue policy of the British and the torture by the landlords.

The Indigo Revolt:
With the Industrial Revolution in the 18thcentury in England, textile industry gathered much momentum and the demand for indigo increased. It was necessary for the British industrialists to get indigo plantation spread to more regions in India. They gave farmers a good amount as advance for the cultivation of indigo.

Each farmer who accepted the advance from the British had to plant indigo in a fixed portion of his land. The farmers were also compelled to cultivate it in the most fertile part of their land. Due to the interference of the British agents during the harvesting season, the farmers received only a low price for indigo.

The indigo farmers resorted to revolt owing to severe exploitation and endless miseries. In 1859, the farmers of Bengal organized themselves and declared that they were giving up indigo cultivation. They attacked indigo factories with bows, arrows, swords and spears.

The farmers refused to take advance and cultivate indigo. They also opposed the threats of eviction and increase in lease amount. The government appointed a commission to study the problems of indigo farmers. The commission proposed to stop indigo cultivation as it was uneconomic.

Peasant Revolts in Kerala:
British Malabar witnessed many peasant struggles. The exploitation and suppression of the landlords and the British led to the revolts in Malabar. The British treated the Janmis as owners of land.

The revolt was against the eviction of tenants carried out by the Janmis with the support of the British. Farmers of South Malabar were tenants who cultivated the land obtained on lease from landlords. Most of these tenants were Mappilas. So these struggles were known as Mappita Rebellions.

Around 22 peasant revolts took place in Malabar. To suppress the revolts, the British raised a special armed police battalion named Malabar Special Police. The British government appointed the William Logan Commission to enquire about the revolts. The Commission pointed out that the cause of the struggle was the unfair land revenue system of the British.

Question 2.
Examine the role of tribal revolts in anti- British struggle based on Santhal Rebellion and Kurichiya Revolt.
Answer:
Like the peasants, the tribals were also in misery with the coming of the British. The tribals who led a free life were subjected to exploitation and torture. They were prohibited to enter forest which was their source of livelihood.

Santhal Rebellion:
Santhal Rebellion was the biggest tribal revolt that the British had to encounter in India. The Santhal tribe inhabited the valleys of Rajmahal Hills. Gathering forest produce, cattle rearing, shifting cultivation and hunting were their major means of livelihood. The Forest Acts imposed by the British made their life miserable. They were prohibited to enter forest because the British declared the forests as protected.

The British widely felled trees from forests to lay railway lines and build ships and for plantation. The British levied high tax on the forest produce collected by the tribes. Zamindars and moneylenders captured their land. The British made them work as slaves. These situations made the Santhals to fight against the British. The agitation was led by Sido and Kanhu.

Kurichiya Revolt:
Kurichiya Revolt was also a tribal insurgency against the British. It was ‘organised by the Kurichiya and the Kurumba tribes of Wayanad in 1812. The main reasons of the revolt were:

  • Imposition of excessive tax by the British.
  • Compulsion for paying tax in cash.
  • Seizing of agricultural land for non-payment of tax.

The revolt was led by the Kurichiya leader RamaNambi. The British suppressed the struggle and killed RamaNambi.

Question 3.
Evaluate the causes and results of the Revolt of 1857.
Answer:
The Revolt of 1857 was the first organized mass movement against the misrule of the British in India. The revolt was generated out of the discontent that prevailed among all sections of Indians due to the policies of the British. The rebellion was started by the Sepoys of Meerut. The following were the main causes for the revolt.

Miseries of the Sepoys :
Poor salary and abuse by the British officers were the major reasons for the Sepoy’s resentment. The rumour that the cartridge in the newly supplied Enfield rifles were greased with the fat of cows and pigs provoked them. It wounded the religious sentiments of Hindus and Muslim soldiers. The soldiers who were unwilling to use the new cartridges were punished by the officers.

Dissatisfaction of Kings :
The British rule had adversely affected the kings also. In addition to the Doctrine of Lapse, the princely states were convicted of inefficient rule and were annexed by the British. Lord Dalhousie, the British Governor General annexed the princely states of Satara, Jhansi, Nagpur and Sambalpur using the policy of Doctrine of Lapse. This made them to lead the revolt.

Miseries of farmers :
The land revenue policies of the British in India namely the Permanent settlement, Ryotwari system and Mahalwari system impoverished the peasants. When the farmers were unable to pay tax in cash before the deadline, they had to take loan from moneylenders at a high rate of interest by mortgaging their land.

The moneylenders seized the agricultural land of farmers who could not pay back loan and interest. The farmers who cultivated commercial crops as a result of the commercialization of agriculture also had to suffer losses.

Poverty of the craftsmen :
The British policies completely ruined not only the agricultural sector, but also the handicrafts in India. Large scale import of machine-made British textiles was the major reason for the ruin of Indian textile industry. Weavers gave up their work massively due to the exploitation and torture of the British officers. They searched for other jobs. The village industries like pottery, tanning and carpentry also declined.

The ruins of agricultural sector and handicrafts industry led India to famine and deaths due to starvation.

Immediate cause :
In Barrackpore in Bengal, Mangal Pandey, an Indian soldier shot a British officer who forced him to use the cartridge. He was arrested an hanged to death. The revolt began at Meerut. The rioters moved to Delhi, captured it and declared Bahadur Shah II as the emperor of India. The rioters could not compete with the superior military power of the British and the rebellion was completely suppressed.

Results of the revolt :

  • The first and the foremost massive resistance of the Indians against the British.
  • Brought about several changes in the policies and administration of the British.
  • The British Parliament took over the administration of India from the English East India Company.
  • Paved the way for the emergence national movement.

Question 4.
Write the features of the land revenue systems that the British introduced in India. How did they differ? What were their similiarities?
Answer:
The important land revenue systems that the British implemented in India were Permanent settlement, Ryotwari system and Mahalwari system.

Permanent Settlement :
The Permanent settlement was introduced by Lord Cornwallis, the Governor General of British India to collect taxes in Bengal, Bihar and Orissa. This system is also known as the Zamindari system.
The following were its features:

  • The tax was collected by zamindars.
  • Zamindar was the owner of the entire land where he had the jurisdiction to collect tax.
  • Farmers were to pay up to 60% of the yield as tax.
  • Tax to be paid even at the time of poor yield.
  • Tax was to be paid in cash strictly before the cut off date.
  • The actual farmers became tenants.

Ryotwari system :
This was the land revenue system that the British introduced in South Indian regions. Its features were:

  • Land revenue was collected directly from the farmers.
  • Ownership of the land was vested with the peasant.
  • Excessive tax was imposed.
  • Tax rates were frequently increased.

Mahalwari system :
This was introduced by the British to collect tax from North West regions. Its features were:

  • The village headman was assigned the responsibility to collect tax.
  • Tax rate was excessive.
  • The entire village was considered as a single unit for tax collection.

Common similiarities

  • Tax had to be paid in cash
  • Tax was very high

Question 5.
Arranged the columns suitably.

A

B

C

Mangal PandeyTuticorinMughal ruler
Kurichiya RevoltDelhiSidu, Kanhu
Santhal RebellionBarrackporeTamil Helmsman
Bahadur Shah 11WayanadRevolt of 1857
V.O.Chidambaram PillaiRajmahal HillsRama Nambi

Answer:

A

B

C

Mangal PandeyBarrackporeRevolt of 1857
Kurichiya RevoltWayanadRama Nambi
Santhal RebellionRajmahal HillsSidu, Kanhu
Bahadur Shah IIDelhiMughal ruler
V.O.Chidambaram PillaiTuticorinTamil Helmsman

Question 6.
Match the suitably.

A

B

Bal Gangadhar TilakLucknow
Dadabhai NaorojiPermanent Settlement
Begum Hazrath MahalLok Manya
Lord CornwallisFaizabad
Maulvi AhmadullahPoverty and Un British Rule in India

Answer:

A

B

Bal Gangadhar TilakLok Manya
Dadabhai NaorojiPoverty and Un British Rule in India
Begum Hazrath MahalLucknow
Lord CornwallisPermanent Settlement
Maulvi AhmadullahFaizabad

Question 7.
Prepare a Timeline using the years and events given.
1905 – Kurichiya Revolt
1857 – Battle of Plassey
1757 – Formation of Indian National Congress
1812 – Partition of Bengal
1885 – First War of Independence
Answer:
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 4

Question 8.
Arrange the following events chronologically.
i) Swadeshi Movement
ii) Partition of Bengal
iii) Kurichiya Revolt
iv) First War of Independence
v) Santhal Rebellion
Answer:
i) Kurichiya Revolt (1812)
ii) Santhal Rebellion (1855-56)
iii) First War of Independence (1857)
iv) Partition of Bengal (1905)
v) Swadeshi Movement (1906)
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 5
Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions Chapter 4 British Exploitation and Resistance Important Questions 6

Kerala Syllabus 10th Standard Social Science Important Questions

Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Solutions Unit 2 Chapter 2 Nagarathil Oru Yakshan

Students can Download Kerala Padavali Unit 2 Chapter 2 Nagarathil Oru Yakshan Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, Activity, Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Solutions helps you to revise the complete Kerala State Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Guide Unit 2 Chapter 2 Nagarathil Oru Yakshan

Nagarathil Oru Yakshan Questions and Answers, Summary, Notes

Nagarathil Oru Yakshan Pdf Malayalam 9th

Nagarathil Oru Yakshan Summary Malayalam 9th
Nagarathil Oru Yakshan Notes Malayalam 9th

Nagarathil Oru Yakshan Summary In Malayalam 9th
9th Class Malayalam Kerala Padavali Notes
9th Class Malayalam Kerala Padavali

Nagarathil Oru Yakshan Malayalam Notes 9th
Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Notes
Malayalam Kerala Padavali Class 9 Textbook
Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Textbook Pdf

Class 9 Malayalam Notes Kerala Syllabus
Std 9 Malayalam Notes Kerala Syllabus
Malayalam Notes For Class 9 Kerala Syllabus
Kerala Padavali Malayalam Standard 9 Solutions Unit 2 Chapter 2 Nagarathil Oru Yakshan 14