Plus One History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Nomadic Empires

You can Download Nomadic Empires Questions and Answers, Notes, Plus One History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 5 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Nomadic Empires

Question 1.
“The term ‘Nomadic Empires’ might look paradoxical.” Examine the validity of this statement.
Answer:
Nomads are wanderers. They are organized as family groups. There is hardly any difference in their; economic life. Their political system is very ancient and uncivilized. But Empires have physical territories . and boundaries. Politically they are stable. The stability of an empire comes from its complex social and economic structures. It rules a vast region. Naturally, an empire should have an administrative system.

Question 2.
The History of Mongols is written by foreign scholars. Explain.
Answer:
It was Russian scholars who made the most valuable researches about Mongols in the 18th arid 19th centuries. The history of Mongols comes in the form of extensive notes prepared by travelers, merchants, warriors, and collectors of antiquity.

HSSLive.Guru

Question 3.
The goal of Genghis Khan was not merely a fellowship of the Mongol tribes. What were his other aims?
Answer:
Genghis. Khan unified the Mongol people. He reorganized them into a disciplined military power. It helped him in future conquests. His primary aim was to attack China.

Question 4.
The Mongols did not do any agriculture. On the basis of this statement explain what the means of livelihood of the Mongols were.
Answer:
Many Mongols were shepherds whereas others were hunters and gatherers of food. Shepherds had. domesticated horses and sheep. They also tamed cattle, goats, and camels. In the grassy plains of Central Asia (the modem Mongolia), they lived a nomadic life. It was a beautiful region with snow-capped mountains, plains, rivers and a desert (Gobi). The hunters and the gatherers of food lived in the Northern Siberian forests. Compared to the shepherds they were very humble. During the summer they lived by selling animal hides. The climate in their region was harsh. They had (Orig winter and brief, dry summer.

The Mongols did not do any farming. Their economic system was not capable of maintaining places with high or dense population. Therefore they did not have r any cities.

The Mongols lived in tents. They went on roaming the grassy plains with their flocks and herds both in the winter and also summer.

Question 5.
There were some links that kept the various sections and tribes of the Mongols together. Explain.
Answer:
The Mongols included various sections and tribes. There were Tatars, Khitans, Manchus, and Turkish tribes among them. The main link among them was their common language.

HSSLive.Guru

Question 6.
The Great Wall of China was built to protect the agricultural communities of North China from the attacks of the nomads, Based on this statement, describe the relations between the Mongolian nomads and the Chinese agricultural communities.
Answer:
China experienced a lot of problems because of the constant attacks by the nomads and therefore China built fortresses to protect her citizens from these attacks. Connecting these fortresses, China made defensive wall-chain. This is the famous Great Wall of China. This is one of the wonders of the world.

Question 7.
The life of Genghis Khan was full of misery and backlashes. Comment.
Answer:
The real name of Genghis khan is Temujin. He was born in 1162, in a region of the bank of River On on in the Northern side of the present Mongolia. When he was 12, his father was killed. Then it was his mother Hoelun who brought him and brothers up taking a lot of trouble. Temujin faced a lot of problems during the next 12 years. He was caught and was made a slave. Soon after his marriage his wife Borte was kidnapped by some people. Temujin had to fight hard to get his wife back.

By 1209 Genghis Khan defeated the Xi Xia people, in 1213 he crossed the Great Wall and defeated the Chin dynasty. He looted Peking. His fights with the Chin dynasty continued until 1234, Genghis Khan also attacked places like Amu Darya, Transoxiana, and Khwaresmia.

Question 8.
The major part of Genghis Khan’s life was spent on the battlefront. Do you agree with this view? Explain.
Answer:
It is true that the major part of Genghis Khan’s life was spent on the battlefront. His military successes are quite wonderful.
He used new strategies. He also changed traditional strategies that were used in the warfare in the grassy plains. The expertise of the Mongols and Turks in horse-riding gave his army speed and dynamism. These warriors could shoot even as they were riding their horses.

The cavalry in the plains was ready to move with great speed and face any type of weather. The rivers that were frozen during the winter were like highways for the warriors of Genghis Khan and they could easily enter the cities and camps of the enemies.

For the nomads, the fortressed camps of the enemies were hard to conquer. There they suffered huge losses. But Genghis Khan did not mind these obstacles. His engineers made machines to capture the fortresses. They also made firebombs which could be easily carried and used when needed. By using these technically advanced things Genghis Khan was able to defeat his enemies.

HSSLive.Guru

Question 9.
Under the successors of Genghis Khan, the Mongol lost their Western world. Give reasons for this.
Answer:
In the decades after 1203, the Mongolian army faced many defeats. In the 1260s, the Mongols lost their desire to maintain their Western regions. Vienna, Western Europe, and Egypt were once with the Mongols. But their withdrawal from the Hungariari Steppes and their defeat from the Egyptian army caused some new political ideas to emerge in their minds. The internal strife among the Mongols themselves and their over-enthusiasm in conquering China made them lose their Western world.

Question 10.
Prepare a seminar paper on the social-political and military arrangements of the Mongols.
Areas to be considered: Military structure, Courier system, Mongols and the Permanent Settlers, Formation of special hereditary system, Yassa.
Answer:
All the healthy males among the Mongols carried arms. In times of need, they served as an army. In short, the Mongolian army was small and uni-tribal. But with the unification of the different Mongolian tribes and with the wars with different peoples, there were changes in the nature and structure of Genghis Khan’s army. The army became big and multi-tribal. In the army, there were soldiers who accepted the authority of Genghis Khan willingly, like the Turkic Uyghurs and defeated the people like the Keraits. Genghis Khan unified the different tribes of Mongols and made them into a confederacy. He tried to destroy the earlier tribal identities of these tribes.

Genghis Khan organized his army on a decimal basis. The units were in multiples of 10. (10,100, 1000,10000, etc.)

The greatest contribution of Genghis Khan was the courier system called Yam he introduced. This Yam system was a relay system that linked different administrative units of his vast empire. At fixed distances, there were horsemen and messengers for carrying messages. To maintain this communication system, the nomadic Mongols had to give one-tenth of their animals (horses or other animals) to the authorities. This was known as Qubkar (kar means tax-likeour’karam’inMalayalam).

After the death of Genghis Khan, the courier system became more efficient. Its speed and reliance had surprised visitors. The great Khans used this relay system to effectively control their far-flung regions. The defeated people were not happy with the new nomadic rulers. After the attacks that took place in the first half of the 13th century, cities were destroyed, farms were left uncultivated and trade and handloom industries were reduced.

Thousands of people were. killed and many more were made prisoners. Right from the top to the bottom, people suffered different kinds of misery and pain. Since the canals in the internal region of the Iranian plateau were not repaired, the desert expanded. This caused environmental min. A good portion of the Khurasan Region never. recovered from this damage.

Once the attacks were over Europe and China were regionally connected. The trade relations between the two were also better. The trade and travel through the silk route reached their height under the Mongols, But the trade routes did not end with China. They extended to Mongolia, the heart of the Empire and Karakoram. Travel and communication were essential for the stability of the Mongol rule. The travelers were given a pass for their easy travel. Merchants had to give a tax (called Baj tax) for this.
In the 13th century, the contradictions that existed between the nomads and the permanent settlers began to lessen.

The memories of Genghis Khan were cherished by his successors. It was his Yassa (Law) that helped him to be remembered by posterity. In the Assembly of Chiefs (Quriltai) in 1206 Genghis Khan declared his Yassa. It contained administrative controls and laws regarding the organization of hunting, army and postal system. By the middle of the 13th century, the Mongols began to use the word Yassa to mean the “Laws of Genghis Khan”. Thus the Yassa of Genghis Khan helped him in keeping memory alive.

HSSLive.Guru

Question 11.
Sagi: Genghis Khan was an uncivilized attacker.
Usha: He was a great leader.
With whose opinion do you agree? Why?
Answer:
When we think of Genghis khan now, in our imagination, we imagine him to be a violent destroyer of cities and a brute who caused the death of thousands of people. In the 13th century, the city dwellers of China, Iran, and Eastern Europe looked at the Mongols with anger and hatred. But for the Mongols Genghis Khan was their greatest leader. He unified them.

He liberated them from the constant Tribal wars and the exploitation of the Chinese. To the Mongols, he was a great man who brought them prosperity, who formed an intercontinental empire, who recovered the trade routes and markets and who attracted travelers like Marco Polo.

Question 12.
The Mongols have given valuable contributions to world culture. Critically evaluate this statement.
Answer:
The Mongol Khans belonged to different. religious faiths. There were Believers of Shamanism, Buddhists, Christians, and Muslims among them. They did not impose their personal beliefs on others. The Mongol rulers employed members of all races and faiths in their administration and army. Theirs was a multi-racial, multi-lingual and multi-religious rule. Such a rule was quite unusual in those days. The Mongols followed an administrative system that could be imitated by the rulers like the Mughals in India

Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Introducing Indian Society

You can Download Introducing Indian Society Questions and Answers, Notes, Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Introducing Indian Society

Introducing Indian Society Questions and Answers

Question 1.
The ability to know how others look at us and the ability to look at ourselves from outside is called …..
Answer:
Reflexivity

Question 2.
Who is the social scientist that studied the relation between private difficulties and social problems?
Answer:
C. Ret Mills

HSSLive.Guru

Question 3.
The subject that studies about Society is called
Answer:
Sociology

Question 4.
…………. marks the place or position of a person in the society.
Answer:
Social map

Question 5.
Match the following.

AB
C, Wright MillsGeneration Gap
Social MapPrivate difficulties and social problems
Social ProblemLanguage, Class, Caste, etc.

Answer:

AB
C, Wright MillsPrivate difficulties and social problems
Social MapLanguage, Class, Caste etc.
Social ProblemGeneration Gap

Question 6.
Write the following under two columns, one headed Personal Difficulties and the other Social Problems. Generation Gap, Anxiety, Racism, Unemployment, Communal feeling, Tension, dissatisfaction with elders, gender inequalities)
Plus Two Sociology Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Introducing Indian Society 1
Answer:

Personal DifficultiesSocial Problems
AnxietyGeneration Gap
TensionRacism
Dissatisfaction with eldersUnemployment, Communal feeling, Gender inequalities

Question 7.
What is Sociology? What is the importance of studying Sociology?
Answer:
Sociology studies about society. For students of Sociology, earlier knowledge about society can be an advantage or disadvantage at the same time. The advantage is that students will not be afraid of Sociology. They will not feel that Sociology is a difficult subject to study. But, at the same time, this prior information might prove a problem in the study of Sociology. That is one important disadvantage. To study Sociology we must temporarily suspend our earlier knowledge about it. In fact, in the beginning of the study of Sociology, importance is given to let the students suspend their earlier knowledge.

Question 8.
What is Sociological perspective (viewpoint)?
Answer:
Sociology teaches us to look at the world from different perspectives (sides). It is not only our perspectives that are important, but also the perspectives of others. From each viewpoint, we see only a part of the whole. In short with just one perspective we will not get a full picture of the world.

When we compare the different views of people about the world, we get a reasonable picture of the entire thing. Each viewpoint of others tells us what is hidden from our own viewpoint.

Question 9.
What is reflexivity?
Answer:
Sociology tells us how others are looking at us. It also teaches us to look at ourselves from outside. This is called self-reflexivity or simply reflexivity.

Question 10.
How is a social map formed?
Answer:
When we understand the Indian society and its structure, we get a social map. We will ou, selves be able to determine our place in it. A social map is as useful as a geographical map. A social map helps us to see ourselves in relation to others and fix our position. For example, imagine that we are living in Arunachal Pradesh. If we look into the Indian geographical map we will know that our State is in the North-East Region. When we compare it with big States like UP, MP, Maharashtra, and Rajasthan we will know that our State is small.

But when we compare it with small states like Manipur, Goa, Haryana, and Punjab we will know our State is comparatively bigger. If you are looking at a map showing the physical features, you will be able to compare Arunachal Pradesh with other States. It will tell us that whether it is a hilly area or a forest area and in what natural resources it is rich. A geographical map determines the place and nature of our area. But a social map tells us our position in the society. Our social group, language, race, religion, race, and tribe – all these will be included in the social map.

Question 11.
Sociology does not merely help you to determine your position or the positions of others in the different social groups. It does much more than that. Explain.
Answer:
C. Wright Mills, an American Social Scientist tells us that Sociology does another important thing. He says that Sociology helps us in finding out the relations between private difficulties and social problems. By private difficulties Mills means personal worries, anxieties, and problems that all people have. For example, you may be dissatisfied with the treatment you get at home from your elders, brothers, and sisters.

You may be dissatisfied with the treatment you get from your friends. You may be worried about future or about the job that you are going to get. There might be anxieties and tensions that wound your self-respect or your confidence. But all these are personal problems. They become meaningful and important when looked from your personal perspective. But social problems are entirely different from personal ones. They are related to big groups. They are not particular to a person.

HSSLive.Guru

Question 12.
Differentiate between personal problems and social problems.
Answer:

Personal ProblemsSocial Problems
Dissatisfaction with the behavior of elders or others.Generation Gap
Anxiety about the future. Worry about what kind of job you might be getting.Unemployment, Changes in the structure of jobs.
Occasions that hurt your self-respect or confidence.Communal feeling, Racism
Circumstances that create tensions or worries.Gender inequalities

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions

You can Download Bhakti-Sufi Traditions Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 6 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions (Changes in Religious Beliefs and Devotional Texts)

Question 1.
The propagator of the Great and Little (Brahat-Laghu) tradition:
Answer:
Robert Redfield

Question 2.
Jagannath is the form of which god?
Answer:
Vishnu

Question 3.
The Collection of Saiva hymns by Appar, Sambandhar andSundarar:
Answer:
Thevaram

Question 4.
The book known as Tamil Veda:
Answer:
Nalayira Prabandham

HSSLive.Guru

Question 5.
The founder of the Virasaiva Movement?

Question 6.
Under whose leadership did the Arabs attack Sindh?
Answer:
Mohammed Qasim

Question 7.
The common name given to the emigrants in the Middle Ages.
Answer:
Mlechans (the ignorant)

Question 8.
The Founder of Chishti Silsila.
Answer:
Khajamuiddin Chishti

Question 9.
The place where Khawjamuiddin’s tomb is located?
Answer:
Ajmer

HSSLive.Guru

Question 10.
What are Lorinamas?
Answer:
Lullabies

Question 11.
Who is the author of the hymns called ‘Shabab’?
Answer:
Guru Nanak

Question 12.
Who authored the Adi Grantha Sahib?
Answer:
Guru Aijun Singh

Question 13.
What are the different forms of piety?
Answer:

  1. Regular worship in the temples.
  2. Adoration in wild joy.
  3. Recitation of hymns and prayers.

Question 14.
Match the items in Column A with those in Column B.

AB
a) AzhvarsPersia
b) UlamasDevotees of Vishnu
c) ParashikaSufism
d) ThasavufIslamic scholars

Answer:

AB
a) AzhvarsDevotees of Vishnu
b) UlamasIslamic scholars
c) ParashikaPersia
d) ThasavufSufism

Question 15.
Match the following.

AB
a) ZimmiChain
b) SilsilaProtection
c) Ziyarat Pilgrimage
d) RubParamatma

Answer:

AB
a) ZimmiProtection
b) SilsilaChain
c) ZiyaratPilgrimage
d) RubParamatma

Question 16.
What is tantrikaradhana? Give two of its special features.
Answer:
Tantrikaradhana is connected with the adoration of Devis (goddesses). Rituals of this kind were in existence in many parts of the subcontinent. Both men and women could participate in them. When these traditions were carried out, differences of Jati and Varna were ignored. In other words, there was no discrimination of gender, Varna or Jati in Tantrikaradhana. The Tantric ideas greatly influenced Saivism and Buddhism.

The followers of Tantric rituals ignored the authority of the Vedas. They tried to uphold their favourite God – Vishnu or Siva. They were in conflict with the principles of Buddhism and Jainism.

HSSLive.Guru

Question 17.
How did the pilgrimage centres develop from the travels of Azhvars and Nayanars?
Answer:
During the travels of Azhvars and Nayanars, they recognized certain holy spots as the abodes of their favourite gods. In these places, they built huge temples. These temples later became pilgrimage centres. The recitation of the hymns written by pious poets and worshiping the idols of favourite gods became part of the rituals followed in these temples.

Question 18.
The Chola Kings encouraged Brahmin-Piety traditions. Explain with examples.
Answer:
From the 9th century to the 13 century, some powerful Chola Kings ruled the country. They supported the Brahmin-Piety traditions. They made land-gifts. They built Vishnu arid Siva temples. It was they who built some of the most imposing Siva temples at Chidambaram, Thanjavur and Gangaikonda Cholapuram. Some very beautiful bronze idols of Siva were also made at this period.

It was the Nayanars who gave encouragement to the sculptors. The Chola Kings encouraged the Nayanars and Azhvars. There were some economic motives behind this. It was the Vellalar farmers who made the economic base for the Chola rule. Naturally, the rulers wanted the support of the Vellalar farmers, who respected Azhvars and Nayanars. That is why the Chola Kings gave their full support to the Azhvars and Nayanars.

Chola kings often claimed divine support. They tried to proclaim their glory by building huge and beautiful temples. These temples were adorned with idols made of stone and metals. The tried to translate the dreams of the popular poets of the hymns into reality. The Kings also encouraged recitations of the Saiva hymns in Tamil in their temples.

They also took the initiative to collect these hymns and make it into a book form (Thevaram). The Chola King named Paranthakan I, got the metallic idols of Appar, Sanbandhar and Sundarar made and they were placed in a Siva Temple. An inscription dated 945 shows this. During festivals, the idols were carried in processions.

Question 19.
Who were Virasaivas? What is the relation of Basavanna with this Movement?
Answer:
In the 12th century, a new pious movement came up in Karnataka. A Brahmin named Basavanna (1106-1168) was the leader of this movement. Virashaiva Movement is also called Lingayat. In the beginning, Basavanna was a believer of Jainism. He had also served as a minister under King Bijala of Chalukya. Because of serious differences of opinion, Basavanna decided to quit Jainism and with his son-in-law, he formed the Virashaiva Movement. His followers were called Virasaivas or Lingayats.

Question 20.
Point out the religious faiths of the Lingayats and show their importance.
Answer:
Lingayats became an important religious group. They worship Siva in his manifestation as linga, They wore around their left shoulder small linga tied on a cord. The linga was kept in a small silver casket. They also venerated Jangama, the wandering Shaivite monks. Lingayats believe that when they die they will get absorbed in Siva and they will not come back to this world. Therefore they do not cremate their bodies. They bury their dead with elaborate rituals. Lingayats challenged the Caste system.

They also objected to the concept of ‘pollution’(untouchability) and rebirth. Because of these views, they got a lot of followers from the marginalized sects. They encouraged adult marriage and widow re-marriage, which were against the teachings of Dharmasastra. They also rejected fasting, sumptuous meals, pilgrimage and sacrifices or yagas.

HSSLive.Guru

Question 21.
What is meant by Zimmi? Explain.
Answer:
Zimmi comes from the Arab word zimma. It means protection. The non-Muslims who lived under Muslim rule were called Zimmis. They had to pay a special tax known as ‘Jizya’.

Question 22.
What are the Five Pillars of Islam?
Answer:
All the people who accept Islam have to acknowledge the Five Pillars of Islam. They are:

  1. There is no God except Allah and Mohammed is his Prophet (Shahada).
  2. Pray five times a day (Namaz/Salat)
  3. Zakat (Almsgiving)
  4. Fasting during the month of Ramzan -e) Hajj (Pilgrimage to Mecca)

Question 23.
Dinashrams were centres of social life. Justify this statement.
Answer:
By the 11th century, Sufism became an Organized Movement with Quranic Literature and rituals of its own. Sufis began to assemble around centres called Dinashrams. Sufis and their disciples lived in these ashrams. They also became centres for Sufi spiritualism and activities.

Dinashrams were under a teacher called Shaikh, Pir orMurshid. He enrolled members into the Dinashram. The disciples were known as Murids. The relation between the teacher the disciple was a special feature of Sufism. Each Pir nominated his successor. The Pir also formulated the spiritual activities of the inmates, the relation between the teacher and the disciples, and the relation between the teacher and the common people and such things.

HSSLive.Guru

Question 24.
Write a note about the regional traditions in the construction of mosques.
Answer:
The blending of the global creed of the Muslims and the regional traditions was best seen in the Vastu (construction principles) of the mosques. Some of the Vastu of the mosque are universal. They turn towards Mecca (West), the Mihrab (the semicircular niche in the wall of a mosque) showing where Mecca is, and the Minbar (pulpit – from where the sermons are made).

But there are regional differences. There are variations in the top parts of the building and the materials used for the construction. For example, the Atia Mosque (1609) in Bangladesh is made of bricks. The mosque in Srinagar in Kashmir is built with timber. It was built in 1935.

Question 25.
What is Sufism? What are its salient features?
Answer:
It is a mystic movement that developed within Islam. It is a reformation movement. In the early centuries of Islam, a group of people known as Sufis founded this group. They got their inspiration from the Koran and also from the life of Prophet Mohammed. The Khalifa rule was facing ruin at this time. The greed it showed to worldly life and luxury, made many people dislike it. They turned to mysticism and asceticism. They came to be known as Sufis.

Question 26.
Describe the structure and activities of the Dinashrams.
Answer:
By the 11th century, Sufism became an Organized Movement with Quranic Literature and rituals of its own. Sufis began to assemble around centres called Dinashrams. Sufis and their disciples lived in these ashrams. They also became centres for Sufi spiritualism and activities.

Dinashrams were under a teacher called Shaikh, Pir orMurshid. He enrolled members into the Dinashram. The disciples were known as Murids. The relation between the teacher the disciple was a special feature of Sufism. Each Pir nominated his successor. The Pir also formulated the spiritual activities of the inmates, the relation between the teacher and the disciples, and the relation between the teacher and the common people and such things.

HSSLive.Guru

Question 27.
Write about two Sufi Silsilas that became popular in India.
Answer:
Most Sufi groups are known by the names of their founders. The Khadiri group is known in the name of Shaikh Abdul Khadir Jilani. But the Chishti groups are known by the place where it originated. Chishti is a town in Central Afghanistan.

Question 28.
There were among the Sufis who followed the Islamic laws and those who breached them. By what names are they known?
Answer:
They are known by different names like Qalandars, Madaris, Malanga and Haidari’s.

Question 29.
In the worship of Chishtis, evaluate the importance of Ziyarat and Khavali.
Answer:
In the worship of Chishtis, Ziyarat and Khavali were important. Pilgrimage to the tombs of Sufi Ascetics is called Ziyarat. All over the Muslim world, this is practised. Ziyarat is an opportunity to get spiritual blessings. For the last 7 centuries, people from different faiths and classes have been showing their respect to five famous Chishti ascetics. The most important of them is Garib Nawaz (one who offers solace to the poor) of Khwaja Muinuddin. There are some reasons why this became so famous:

  1. The simple life of Khwaja Muinuddin, the greatness of his disciples and the encouragement given by royal visitors.
  2. The first Sultan to visit the tomb was Muhammed bin Tughluq (1324-51). But the memorial here was built with the funds given by the Sultan of Malwa, Giyasuddin Khilji, at the end of the 15th century.
  3. This tomb is located along the trade route connecting Delhi and Gujarat. Therefore it attracted many travellers.

By the 16th century, this tomb became very famous. Even Akbar was impressed by the zealous hymns sung by the pilgrims. He visited this place 14 times to seek blessings for his military operations, to keep his pledges, and to have children. After each visit he gave expensive gifts, it is recorded in the royal documents. In 1568, he donated a huge cauldron to make cooking easy so that food could be given to the pilgrims. He also built a mosque on the premises of the tomb. Music and dance were part of Ziyarat. There were mystical hymns. These were sung by specially trained musicians called Khawals. Their music was capable of giving some kind of spiritual bliss.

HSSLive.Guru

Question 30.
In the relations between Chishtis and the nation, there were cordiality and also confrontations. Do you agree? Justify.
Answer:
An important feature of the Chishti tradition is asceticism. Chishtis kept away from worldly powers. But they did not keep themselves completely away from political power. They used to get donations and alms from the rulers and also from rich nobles. The Sultans gave Dinashrams tax-free land (Inam). For – these they established trusts.

The kings wanted the support of the Sufis to make their rule legal. When the Turks established the Delhi Sultanate, the Ulamas wanted to make Sharia the country’s law, but the rulers did not agree to this. Since most of their subjects were non-Muslims, they knew that the imposition of Sharia would provoke them into making protests. In this situation, they wanted to pretend that they received their authority directly from God. For this they needed the support of the Sufi leaders, it was believed that the Awliya, the Sufi leader, could talk with God to improve the material and spiritual condition of the people. That is why many kings wanted their tombs to be near Dinashrams and the Sufi Pilgrim centres.

In short, Sufis maintained good relations with the rulers and received material help from them. The kings tried to make use of the popularity and spiritual power of the Sufis. But there were occasions when the Kings and Sufis got Into conflicts. Both tried to show their position to be superior. Both wanted people to prostrate before them and kiss their feet. When a Sufi Shaikh was addressed high titles were used. The followers of Nizamuddin Awlia addressed him as Sultan-ul-mashaik- the Sultan of Shaikhs. In such shows of power, there were a confrontation between the Sultans and the Sufis.

HSSLive.Guru

Question 31.
Who were the two poets that visited Nizamuddin Awlia?
Answer:
Amir Hasan Sijzi and Amir K.huzro

Question 32.
What are Maznavis?
Answer:
Some Sufis considered love for humanity as a symbol for showing love to God. They wrote long poems on this symbol. Such poems are called Maznavis.

HSSLive.Guru

Question 33.
Who formed the basis for the Khalsa Panth? What are its 5 symbols?
Answer:
Guru Govind Singh formulated the basis for the Khalsa Panth. The members were supposed to carry 5 symbols with them, they are Kesh (long hair), Kangha (comb), Kara (a metal bracelet), Kachera (cotton under-garments) and Kripan (a curved sword). Together, they are the 5 Ks.

Question 34.
Who was Mirabai? Evaluate her contributions.
Answer:
Mirabai did not have any group of followers or organizations. But she continued to be a source of inspiration for many for centuries. She had composed many Bhajanas. They were all hymns addressed to Bhagwan Krishna. Their hymns I are still used by both men and women, especially those belonging to the lower classes. They are more popular in Rajasthan and Gujarat.

Question 35.
Bhakti-Sufi thinkers used different languages to propagate their views. Explain.
Answer:
There are many sources that help us to recreate. Bhakti-Sufi Traditions. Ancient philosophical sources, Book traditions, New Writings, Hagiographies, etc. are some of them. In the new sources, mostly we have the compositions of ascetic poets. Most of them came out as oral tradition in the languages spoken by people. They were musical. They were collected after the death of their authors by their disciples or fans.

The leaders of the Bhakti Movements were Azhvars and Nayanars. Azhvars worshipped Vishnu. Nayanars adored Siva. Literature Books talk about 12 Azhvars and 63 Nayanars. They composed their hymns mostly in Tamil and a few in Telugu.

Chishtis also used the regional languages for communication and composition of their hymns. Those who were connected with the Chishti Silsila of Delhi used Hindavi. Baba Farid wrote his hymns in the regional language. In Bijapur in Karnataka, a special type of Sufijtymns was popular. These hymns were written inDakhani, a local variety of Urdu. The Sufi teachers who lived here in the 17th and 18th centuries were the writers of these hymns. When grinding grain or weaving, women used to sing these. hymns.

The poems of Kabir are available in many languages and dialects. Some of them are written in ‘Sant Bhasha’. Some of his writings are called ‘Ulat Bansi’. Here ideas are put in a very complicated mariner, probably to show that understanding the ultimate reality is very difficult. Some examples if his mystic experiences are seen in ‘Blooming lotus without flowers’, Tire spreading in the sea’.

To explain the ultimate reality, Kabir used different traditions including the Islamic, Vedanta and Yoga. Using Islamic tradition, he called the Ultimate Reality as Khuda, Hasrat and Pir. From the Vedanta tradition he used words like Alak (who can) be seen), Nirakar (with no body), Brahmam, Atma etc. From the Yoga traditions he used Sabda (noise) and Sunya (Emptiness).

Among the books on God and religion, we see a big variety in language, style and presentation. The simplest writings are those of Basavanna. But the most complicated are the writings called ‘farman’ by the Mughal Emperors who wrote in highly ornamental Persian language.

HSSLive.Guru

Question 36.
Describe the coming of Sufism in India, the founding of theSilsiias and their activities.
Answer:
(Areas to be considered: the growth of Sufism, Dinashrams and Silsilas, Language and communication, the attitude towards the nation.) Sufism is a mystic movement that developed within Islam. It is a reformation movement. In the early centuries of Islam, a group. of people known as Sufis founded this group.

They got their inspiration from the Koran and also from the life of Prophet Mohammed. The Khalifa rule was facing ruin at this time. The greed it showed to worldly life and luxury, made many people dislike it. They turned to mysticism and asceticism. They came to be known as Sufis.

By the 11th century, Sufism became an Organized Movement with Quranic Literature and rituals of its own. Sufis began to assemble around centres called Dinashrams. Sufis and their disciples lived in these ashrams. They also became centres for Sufi spiritualism and activities.

Dinashrams were under a teacher called Shaikh, Pir or Murshid. He enrolled members into the Dinashram. The disciples were known as Murids. The relation between the teacher the disciple was a special feature of Sufism. Each Pir nominated his successor. The Pir also formulated the spiritual activities of the inmates, the relation between the teacher and the disciples, and the relation between the teacher and the common people and such things.

Most Sufi groups are known by the names of their founders. The Khadiri group is known in the name of Shaikh Abdul Jhadir Jilani. But the Chishti groups are known by the place where it originated. Christ is a town in Central Afghanistan. There were among the Sufis who followed the Islamic laws and those who breached them. They are known by different names like Qalandars, Madaris, Malanga and Haidari’s.

Chishtis used the regional languages for communication and composition of their hymns. Those who were connected with the Chishti Silsila of Delhi used Hindavi. Baba Farid wrote his hymns in the regional language. In Bijapurin Karnataka, a special type of Sufi hymns was popular. These hymns were written in Dakhani, a local variety of Urdu. The Sufi teachers who lived here in the 17th and 18th centuries were the writers of these hymns. When grinding grain or weaving, women used to sing these hymns.

The poems of Kabir are available in many languages and dialects. Some of them are written in ‘Sant Bhasha’. Some of his writings are called ‘Ulat Bansi’. Here ideas are put in a very complicated manner, l probably to show that understanding the ultimate reality is very difficult. Some examples if his mystic experiences are seen in ‘Blooming lotus without flowers’, ‘fire spreading in the sea’.

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Peasants, Zamindars and the State

You can Download Peasants, Zamindars and the State Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 7 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Peasants, Zamindars and the State (Agrarian Society and the Mughal Empire)

Question 1.
Writer of Ain-i-Akbari.
Answer:
Abul Fasal

Question 2.
What does ‘Muzarian’ mean?
Answer:
Farmers

Question 3.
The king that banned tobacco
Answer:
Jehangir

Question 4.
What does ‘mandal’ mean?
Answer:
Village head

HSSLive.Guru

Question 5.
What does ‘jungli’ mean?
Answer:
Forest Dwellers

Question 6.
A forest produce hat was exported to foreign countries?
Answer:
Resin from trees.

Question 7.
Private lands of zamindars.
Answer:
Milkiyat

Question 8.
Head of the revenue department during the Mughal period.
Answer:
Diwan

Question 9.
Who brought mansabdari system?
Answer:
Akbar

HSSLive.Guru

Question 10.
The person who translated Ain-i-Akbar.
Answer:
Henry Blockman

Question 11.
Arrange the following incidents in chronological order:
a. The First Battle of Panipat
b. The British exile Bahadur Shah II
c. Reign of Akbar
d. Nadir Shah attacks India
Answer:
a. The First Battle of Panipat
c. Reign of Akbar
d. Nadir Shah attacks India
b. The British exile Bahadur Shah II

Question 12.
What are the four names used in the Indo-Persian sources to indicate farmers?
Answer:
Raiyat, Muzarian, Khud Kashta and Pahi Kashta.

Question 13.
Who are Khud Kashta and Pahi Kashta? What are their differences?
Answer:
Khud Kashta had their own farmlands in the village. They stayed there permanently and did agricultural work. In short, they are permanent dwellers in the village.
Pahi Kashta did not have lands of their own. They did agricultural work on a contract basis. They did not do agricultural work permanently or stay permanently in the village.

HSSLive.Guru

Question 14.
Mention the 4 things that helped agricultural growth in the Mughal period.
Answer:

  1. Limitless land
  2. Availability of plenty of labourers
  3. Mobility of the farmers
  4. Irrigation facilities

Question 15.
Name two crops that were related to the seasons.
Answer:
Agriculture was done in two seasons – Spring and Autumn. The Spring crops were called Kharif and the Autumn crops were called Rabi.

Question 16
Mention the two important responsibilities the Mandal (Head of the Village) had. Were the Mandals corrupt?
Answer:
The main responsibility of the Village Head was supervising the income and expenditure. A Patwari (accountant) helped him in this duty.
In Eastern India, all marriages were conducted in the presence of the Mandal (Village Head). In other words, he had the responsibility to observe the behaviour of people so that they did not breach the Jati laws.

Mandals often misused their powers. With the help of the Patwari, they often falsified accounts. They showed a lesser income from their property but they charged more from smaller farmers.

Question 17.
There were Jati Panchayats during the Mughal period. What were the things they did?
Answer:
Apart from the Village Panchayat, each Jati had its own ‘Jati Panchayat’. They had considerable authority in the village community. They had the following responsibilities.

  • In Rajasthan, they settled civil differences among the members.
  • They worked as mediators in land disputes.
  • They judged if marriages were conducted as per Jati laws.
  • They decided the protocol to be followed at village functions.
  • Except in criminal cases, the decisions of the Jati Panchayats were accepted by the government.

Question 18.
What is meant by ‘jins-i-kamil’? Why did the Mughal rulers encourage it?
Answer:
It means perfect crops. It referred to cash crops. Since they brought income to the country, Mughal rulers encouraged farmers of cash crops. The most important jins-i-kamil were cotton and sugar cane. Cotton was cultivated in Central. India and the highlands of Deccan. Bengal was famous for sugar cane. Pulses and oil.seeds like mustard also were considered cash crops. It shows there was mixture of food crops and cash crops in the country.

HSSLive.Guru

Question 19.
Going away from the village (Abandoning) was a way of protest in the Mughal period. Explain
Answer:
Often farmers of the Lower castes complained against officials of the government and zamindars. The decision of the Panchayats would depend on the type of case. Where the case was related to excessive tax, Panchayat often suggested some kind of reconciliation between the parties. If the settlement did not come, farmers often protested. Sometimes they went away, abandoning the village. Land lying without cultivation was available everywhere. Moreover, labourers were in great demand. In the circumstances, leaving the village was a good way of protest by farmers.

Question 20.
The agriculturists of the Mughal period were also artisans. Comment.
Answer:
In a village community, it was not easy to distinguish between agriculturists and artisans. People often worked as both. Even agriculturists and their families dyed clothes did embroidery, made earthenwares, made agricultural implements and repaired them. The leisure period between the stages of agriculture – the period between sowing and weeding, between weeding and harvesting, etc. – was used for manufacturing small useful items.

Question 21.
What is Jajmani system? What are its main features?
Answer:
The artisans received their remuneration in different ways. Jajmani was an Indian system of interaction between upper castes and lower castes. It was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and received grain in return. In the Jajmani system, the artisans and owners of the land discuss things and come to an agreement regarding payment. For example, the zamindars in Bengal paid the ironsmiths, carpenters and goldsmiths some money and the remaining in grains.

HSSLive.Guru

Question 22.
The activities of the forest dwellers for their livelihood were connected with the seasons. Do you agree with this statement? Do these activities are connected with their mobility?
Answer:
The forest dwellers who earned their living by collecting forest produce, hunting and rotating cultivation were called jungli. All these activities were based on seasons. For example, the Bhills in Uttar Pradesh collected forest produce during Spring. They did fishing in Summer, agriculture in the rainy season and hunting in Autumn. Naturally, they could not – continue living in the same place for long. They moved from place to place to carry on with their various activities. Mobility was an important factor for the Junglis.

Question 23.
Describe two reasons which brought the Zamindars high status.
Answer:
The first reason is Jati. All the Zamindars belonged to the higher caste. The second reason is the services (khidmat) they rendered to the country.

Question 24.
The weaker sections of the society had some ways to acquire the status of Zamindars. What were they?
Answer:
The Zamindars got united in different ways. These include the colonization of new lands, the exchange of land rights, older of the government, and the purchase of the land. Using some of these ways the lower class people could rise to the status of Zamindars. Zamindaris (lands of the zamindai) were often bought and sold.

Question 25.
Although Zamindars were generally exploiters, their relations with the agriculturists were those of mutuality, paternal affection and patronage. Examine the truth of this statement.
Answer:
There is no doubt that the Zamindars were an exploitative tribe. They exploited peasants in different ways. But their relations with the agriculturists were often those of mutuality, paternal affection and patronage. Two things prove this.

  • Firstly, we see that the Bhakti ascetics did not show Zamindars as exploitators of persecutors. These ascetics had strongly criticised the discriminatory measures on Jati basis and the tortures and other repressive measures used against the lower classes by the upper classes. They criticized the revenue officials but not the Zamindars. It shows the relation between Zamindars and farmers was good.
  • Secondly, in the 17th century, there were a number of agricultural uprising in North India. Most of them were against the state and not against Zamindars. Sometimes Zamindars got the support of the peasants when they protested against the state.

Question 26.
What do the words ‘Jama’ and ‘Hasil’ show?
Answer:
The first step in the land revenue system is the determination of the amount of tax to be given by the farmer. This amount is called Jama. The collection of the tax is the second stage. Hie amount collected is known as ‘Hasil’.

HSSLive.Guru

Question 27.
When was the writing of “Akbar-nama” by Abut Fasal completed? How many books are there? Explain.
Answer:
In 1598, the 42nd year of Akbar’s reign, Akbar-nama v was completed. Ain-i-Akbari is part of the Akbarmama.
Akbarnama has three books; The first two books art historical writing. The first book deals with the Mughal history before Akbar. The second book deals with the rule of Akbar until 1602. Ain-i-Akbari is planned as a collection of royal laws, and a description of the geography of the empire.

Question 28.
How did the coming of external powers influence village life?
Answer:
External powers came into village life. The most important of them was the Mughal power The majority of the income of the Mughal ruler came from agricultural products. Therefore, the agents of the government tried to control the village community. These officials included tax assessors, tax collectors and keepers of records. They made sure that work was going on regularly and taxes were received.

  • Village communities were connected with urban centres.
  • Farmers produced a lot of things for the market Naturally trade, money and markets came into the village and thus connected them with the cities.

Question 29.
Describe the agricultural technologies and irrigation methods used during the Mughal period.
Answer:
The government gave all kinds of support to farmers for irrigation projects. The government took the responsibility of making canals (Nahr and nala) in North India. Old canals were repaired. It was during Shah Jahan’s reign that the Shahnahar Canal in Punjab was repaired. For irrigation, even well-water was used Water Was drawn from wells using wheel and bullocks. Babar describes the various methods used in irrigating the land in his memoir ‘Babar-nama’. He points out that people used Persian wheel, bucket and rope to get water from the well.

Agriculture depended on the efforts of people, they also used animal power. There were wooden ploughs in use. Using iron ploughshares on wooden ploughs made it easy to make furrows. But the furrows would not be deep dry grounds. There they used drills They spattered the seed by hand – They, also used an iron blade for digging and weeding.

HSSLive.Guru

Question 30.
What is Mansabdari system?
Answer:
This was a special feature of the Mughal rule. It was Akbar who put it into operation, It is a system which joined the civil and military positions. Mansab means status or position. The official who got the position of. mansab is called mansabdar. Akbar gave all officials this status. These officials were to keep a certain number of cavalrymen under them. ThusAkbarwas able to combine civil and military duties in an official. Some mansabdars were given money as their salary. But many were assigned lands in place of money. These lands were called jagirs. From these jagirs, the mansabdars could collect taxes equal to the amount of their salary. Mansabdars were frequently transferred.

Question 31.
Assess the role of women in agricultural production.
Answer:
In the agricultural community of the Middle Ages, women played an important role. They worked alongside men in the fields. When men ploughed the land and made furrows, women sowed seeds. Later they weeded, harvested and separated the chaff from the grain.

  • In the Middle Ages, in agricultural communities, all human efforts and resources were used for production. Naturally, there was no gender discrimination here.
  • Even then women were given some special considerations because of their childbearing nature. In Western India, women who were having their periods were not allowed to touch the plough or the potter’s wheel. In Bengal, menstruating women were not allowed into the betel leaf farms.
  • Things, like spinning, making the clay ready for pot making, stitching etc., were mainly done by women. With the commercialization of products, the role of women began to increase. Women worked not only in their homes and fields but also in the households of their employers. Sometimes they even went to the market for selling things.

Question 32.
Land tax was very important in the economic system of the Mughals. Justify the relevance in this statement.
Answer:
The basis of Mughal economy was land. Land tax was the main source of the government’s income. Because of that to ensure that taxes came in, the government appointed a number of officials to assess the land tax and to collect it. The head of the revenue department (Daftar) was Diwan. He supervised the economic system of the Empire. To help the Diwan there was an Amil-Guzar (Revenue Collector) and many other officials. These officials went around the villages to ensure that taxes came to the Treasury. They became a Strong power in formulating agricultural relationships with the government.

Before fixing the tax, the state collected all the information regarding the agricultural lands and their products. There were two stages in the tax system of the Mughals: Fixing Tax and its actual collection. The first step in the land revenue system is the determination of the amount of tax to be given by the farmer. This amount is called Jama. The collection of the tax is the second stage. The amount collected is known as ‘Hasil’.

Farmers could pay their tax in cash or in goods. The government preferred cash. The government had tried to raise the tax to the maximum. But often it could not collect the fixed tax. Regional circumstances often prevented the government from collecting the entire tax.

HSSLive.Guru

Question 33.
Write an essay assessing the position women had in the agricultural sector and in society during the Mughal period.
Answer:
In different communities, men and women played some special roles in the field of production. In the agricultural community Of the Middle Ages, women played an important role. They worked alongside men in the fields. When the men ploughed the land and made furrows, the women sowed the seeds. Later they weeded, harvested and separated the chaff from the grain.

In the Middle Ages, in agricultural communities, all human efforts and resources were used for production. Naturally, there was no gender discrimination here.

Even then women were given some special considerations because of their nature. In Western India, women who were having their periods were not allowed to touch the plough or the potter’s wheel. In Bengal, menstruating women were not allowed into the betel leaf, farms.

Things, like spinning, making the clay ready for pot making, stitching etc., were mainly done by women. With the commercialization of products, the role of women began to increase. Women worked not only in their homes and fields but also in the households of their employers. Sometimes they even went to the market for selling things.

Village communities depended on work for their livelihood. There was a need for more hands to work in the fields. As persons who brought forth children, women were seen as an important group. But the death rate among women was high. Lack of nutrition, regular childbirth, death during delivery, etc. were the reasons for their higher death rate. As a result, there was a considerable reduction in the number of married women. In the agricultural and artisan communities, this caused the rise of some special social customs. These customs were different from those practised by the upper classes. In some communities, instead of getting a dowry, men started giving bride-price. Laws also permitted remarriage of widows and divorced women.

Women had this importance of being the sources of producing children. Society was worried if their importance would make society lose control over them. By the established social laws, man was the head of the family. The male members of the family and the community imposed strict laws on women. Women who were suspected of cheating were severely punished.

Women could complain to the Panchayat against the misbehaviour of their husbands. From the documents received from Rajasthan, Gujarat and Maharashtra, we can see complaints of women sent to the Grama Panchayats seeking justice. Women protested against their men’s cheating (marital infidelity). They also complained against the negligence of their husbands towards their wives and children. Infidelity of men was not often punished. But the state and the higher communities tried to bring comfort to their families. Generally, names of the complaining women were not written in the Panchayat records. Instead, the complainant was referred to as the mother of a certain person, his sister or his wife.

The condition of the wives of the landowners was much better. They had the right to get ancestral property. In Punjab, women, including widows, were actively involved in the market to sell the properties they received as heritage. Hindu and Muslim women got zamindaris as hereditary property. They had the freedom to sell them or mortgage them. In the 18th century, there were a number of known zamindaris in the name of women in Bengal. One of the biggest and most famous zamindaris, Rajshahi, was in the control of a woman.

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution

You can Download Philosophy of The Indian Constitution Document Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 10 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution

Philosophy of The Indian Constitution Questions and Answers

Question 1.
What is the political philosophy of the Indian Constitution?
Answer:
The political philosophy is contained in Preamble. The most important and precious part of the Constitution is the Preamble. It is the key to the Constitution and the yardstick to measure it. The philosophical and fundamental features of the Constitution are uncovered in the Preamble. The social and economic goals are also seen here. The Indian Constitution is not a mere book of rules. It contains moral values and viewpoints. It has a political philosophy of its own. The ideas in the Constitution should be in the background of the discussions that took place in the Constitutional Assembly.

HSSLive.Guru

Question 2.
The following chart shows the aspects related to the political philosophy of the Indian Constitution. Observe the chart and prepare a seminar paper.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 10 Philosophy of The Indian Constitution 1
Answer:
The +1 students of Ernakulam HSS organized a seminar on the topic “The Political philosophy of the Indian Constitution.” The class was divided into 7 groups and the points were discussed. After that, the leaders presented the views of each group.
a) Individual freedom: Our Constitution is very much concerned with Individual freedom. For example, we have the Fundamental Rights.
b) Social Justice: The mission of the nation is ensuring Social Justice. The different articles of the Constitution are the means for this. For example Article 16.
c) Respect for Diversity and Minority Rights: The Constitution guarantees the educational and cultural rights of the minorities in India.
d) Secularism: This is the cornerstone of the Indian Constitution. It treats all religions equally.
e) Universal Franchise: The Constitution ensures that all adults of 18 and above have their voting rights without any discrimination.
f) federalism : India is a Federation. The Centre-State relations are defined clearly.
g) National Identity: Our Constitution nurtures both national identity as well as a regional identify simultaneously.

Question 3.
India adopted a secularist pattern as different from the western model. Give the reasons.
Answer:
The political and social conditions in India are quite different from those of the West. Here we see unity in diversity. The Western Secularist view is that to ensure individual freedom and rights of the citizens, the nation and religion should be kept separate. In India, we treat all religions equally.

Question 4.
Elaborate on the political philosophy of the Indian Constitution.
Answer:
Constitution is the basic document of a nation. The government of any country works according to certain rules. Constitution is the basic document which describes the structure of the Nation, the rights of the government, the rights of the citizens and their responsibilities. In different countries of the world, there are different types of constitutions.

The most important and precious part of the Constitution is the Preamble. It is the key to the Constitution and the yardstick to measure it. The philosophical and fundamental features of the Constitution are uncovered in the Preamble. The social and economic goals are also seen here. The Indian Constitution is not a mere book of rules. It contains moral values and viewpoints. It has a political philosophy of its own. The ideas in the Constitution should be in the background of the discussions that took place in the Constitutional Assembly. The main points of the philosophy of the Indian Constitution are Individual freedom, Social Justice, Respect for Diversity and Minority Rights, Secularism, Universal Franchise, Federalism and National Identity.

Question 5.
Which among the following principles did India adopt for its secularism?
a) The nation has nothing to do with religion.
b) The nation has close ties with religion.
c) The Nation can use its discretionary powers in religion.
d) To abolish certain evil practices in the religion, the nation takes initiatives.
e) The nation recognizes the rights of different religious groups.
f) The nation has only limited powers in interfering in religious matters.
Answer:
c) The Nation can use its discretionary powers in religion.
d) To abolish certain evil practices in the religion, the nation takes initiatives.
e) The nation recognizes the rights of different religious groups.

Question 6.
The Indian Constitution has made some procedural achievements. Explain.
Answer:
The Indian Constitution has made some procedural achievements. There are 5 features which can be considered quite basic. They are:

  • Rights of the religious minorities
  • The right of the nation to intervene
  • Universal adult franchise
  • Federalism
  • National identity.

Apart from these, the Constitution has achieved some practical gains.
They are mainly two;

  1. The faith in discussions and consideration,
  2. the attitude for reconciliation and inclusion.

Question 7.
Match the following:

AB
SecularismJustifiable gain
Universal adult franchiseNational identity
RowlattActMutual exclusion
Single societyPersonal freedom

Answer:

AB
SecularismMutual exclusion
Universal adult franchiseJustifiable gain
RowlattActPersonal freedom
Single societyNational identity

Question 8.
Prepare a short description on the criticisms against the Constitution of India.
Answer:
The Indian Constitution is not beyond criticism. There have been many criticisms, but the most important of them are the following 3.
a) Unwieldy: The basis of this criticism is the feeling a constitution must be brief and precise. But since the Indian circumstances are quite different from others, this criticism does not have any validity.
b) It is not representative enough: The members of the Constituent Assembly were chosen with limited franchise. Universal franchise could not be used there. The Indian Constitutional Assembly was formed according to the recommendation of the Cabinet Mission and therefore we could not make it completely democratically representational. It was because in the Assembly there were representations from the Princely States and Territories directly under British control.
c) A Document with a foreign citizenship or Not Fully Indian: Figuratively it means the ideas and provisions of the Constitution were borrowed extensively from different constitutes of the world.

Question 9.
Who wrote the book “In Defence of Liberation’?
Answer:
K.M. Panicker

HSSLive.Guru

Question 10.
Nations that consider religion as a private or personal subject are called
Answer:
Secular Nations (States)

Question 11.
The Indian Constitutional Bill of ……….. was an important step in the history of universal adult franchise.
Answer:
1895

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Constitution as a Living Document

You can Download Constitution as a Living Document Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 9 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Constitution as a Living Document

Constitution as a Living Document Questions and Answers

Question 1.
Are Constitutions static?
Answer:
No, they aren’t. Constitutions develop through amendments. The Constitution is the basic document of any nation. There is a need to bring in timely changes in it because of the social, political, economic and cultural changes that take place with the passage of time. The architects of the Constitution have made provisions to make amendments in the Constitution.

Question 2.
Explain the procedure for the amendment of the Constitution.
Answer:
Amendments to the Constitution:
Article 368 describes the right of the Parliament to amend the Constitution and the procedure for the amendment. Some sections of the Constitution can be easily amended but some sections are not o easy to amend. On the basis of amendment, the sections of the Constitution can be divided into 3. Some sections of the Constitution can be easily amended with a simple majority in the Parliament. But to amend some sections, 2/3 majority is needed.

To amend fundamental rights and Directive principles, 2/3 majority is needed. For amending some very important sections, the majority of the total number of the Parliamentarians and 2/3 majority of those present and voting is needed. Apart from this, recognition of the States is also necessary. At least half of the State Assemblies must favor the amendment. Subjects like election of the President, the executive rights of the Union and the States, Supreme Court, High Courts, relations between the Union and the States, the lists in the 7th schedule, the representation of the States in the Parliament, etc. come in the third group.

The Amendment Bills should be submitted to the President for his approval. Only when he signs them, they come into effect. A Bill for amendment can originate in any House. The Assemblies in the States can’t bring Bills of Amendments.

HSSLive.Guru

Question 3.
“At the same time, the Constitution must be flexible and rigid.” Do you agree?
Answer:
Yes, I do. If changes are to be brought in according to the social, political, economic and cultural changes that take place with the passage of time, the Constitution has to be flexible. But at the same time, it should be rigid so as to protect the rights of citizens, the basic structure of the nation, division of powers between the Centre and State, etc. It is not easy to amend a rigid Constitution.

Question 4.
“The Indian Constitution is a living document.” Comment.
Answer:
The Indian Constitution is a living document. Since it has both flexible and rigid features, timely changes can be brought into it because of the changing social, political, economic and cultural circumstances. Through the various interpretations of the Constitution by the Supreme Court also the Constitution grows. So far some 100 amendments have been made and this clearly shows that the Constitution is living and growing.

Question 5.
There are three types of Constitutional amendments. Explain them.
Answer:
Amendments to the Indian Constitution can be made in three ways:
a) Some sections of the Constitution can be easily amended with a simple majority in the Parliament. Adding new States, formation of new States, formation of State Legislative Councils, Dissolution of the Councils, etc. come in this category.
b) To amend some sections, 2/3 majority is needed.
c) To amend fundamental rights and Directive principles, 2/3 majority is needed. For amending some very important sections, the majority of the total number of the Parliamentarians and 2/3 majority of those present and voting is needed. Apart from this, recognition of the States is also necessary. At least half of the State Assemblies must favor the amendment.
d) To prepare amendments, the Constitution has not made any special condition.
e) The procedure for amendment is included in article 368.

Question 6.
Clarify the concept of “Special Majority” and “Simple Majority”.
Answer:
Some amendments can be made by a simple majority in the Parliament. Adding new States, formation of new States, formation of State Legislative Councils, Dissolution of the Councils, etc. come in this category.

To amend some sections, 2/3 majority is needed.
To amend fundamental rights and Directive principles, 2/3 majority is needed. For amending some very important sections, the majority of the total number of the Parliamentarians and 2/3 majority of those present and voting is needed. Apart from this, recognition of the States is also necessary.

Question 7.
State whether the following are true or false.
Answer:
a) The President can’t return an Amendment Bill for the reconsideration of the Parliament.
b) Only elected members have the right to amend the Constitution.
c) The Judiciary can only interpret the Constitution in a different way and bring some changes, but it can’t take the initiative to amend it.
d) The Parliament can amend any section of the Constitution.
e) The Indian Constitution is a living document.
f) Secularism does not come in the basic structure of the Constitution.
Answer:
a) True
b) True
c) True
d) True
e) False
f) False

Question 8.
The Indian Constitution was amended 94 times during the last 60 years. Why have been there so many amendments?
Answer:
The Indian Constitution is flexible enough to adapt to changes. During the period 1970-1990, Congress had the upper hand. The actions plans of the Congress were presented as Constitutional Changes. The later period was that of Coalition Governments. Even then many amendments were made. All this shows that our Constitution is a living one.

Question 9.
Prepare a note on the contents of Constitutional amendments made so far.
Answer:
We can classify the Constitutional amendments made so far into 3:

  1. Technical or Administrative amendments.
  2. Different interpretations.
  3. Amendments through political adjustment and cooperation.

Apart from these, there have also been amendments of controversial nature.

Question 10.
The 42nd Amendment was of the most controversial amendments so far. Explain.
Answer:
The 42nd amendment passed by the Indian Parliament in 1976 is called ‘the little Constitution’. Many articles of the Constitution were amended. These changes were brought to overcome the Supreme Court order in the Kesavananda case. Some controls were brought in the powers of the Judiciary. Fundamental duties were added. In the Preamble, the words Secularism and Socialism were added. The life of the Parliament was raised from 6 years from 5 years. In short 42nd amendment was made for the Emergency declared in 1975.

Question 11.
Who or what among the following are included in the constitutional amendment of India? In what way they are included?
a) Voters
b) State Assemblies
c) President
d) Governors
e) Parliament
f) Judiciary
Answer:
State Assemblies, President, Parliament

Question 12.
Which among the following were the controversial subjects of the 42nd constitutional amendment?
a) It was done at the time of the declaration of Emergency. The declaration of Emergency itself was controversial
b) It did not have the special majority required.
c) It did not get the approval from the State Assemblies.
d) It contained many controversial issues.
e) It did not have the approval of the Supreme Court.
Answer:
a) It was done at the time of the declaration of Emergency. The declaration of Emergency itself was controversial.
c) It did not get the approval from the State Assemblies.
d) It contained many controversial issues.

Question 13.
Point out the main subjects included in the basic structure of the Indian Constitution.
Answer:
Basic structure of the Indian Constitution: These are the important subjects included in the Indian Constitution:

  • Supremacy of the Constitution
  • Federal system
  • Secularism
  • Democratic Republic nature
  • Rule of Law, Judicial Review
  • Fundamental Rights
  • Social-Economic justice
  • Parliamentary Government
  • Independent Judiciary

The Supreme Court made a verdict that the Parliament has no authority to change the basic structure of the Constitution.

Question 14.
Open Constitutions which welcome changes are called …………
Answer:
Flexible constitutions

Question 15.
When was the Indian Constitution approved?
Answer:
26 November 1949

HSSLive.Guru

Question 16.
It was the …………. Amendment that included Fundamental Duties in the Constitution.
Answer:
42nd

Question 17.
Who was the Chairman of the Commission appointed for the review of the Constitution?
Answer:
Justice M.N. Venkatachaliah

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Kings and Chronicles: The Mughal Courts

You can Download Kings and Chronicles: The Mughal Courts Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 8 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Kings and Chronicles: The Mughal Courts

Question 1.
The founder of the Mughal Empire?
Answer:
Babur

Question 2.
The last ruler of the Mughal Empire?
Answer:
Bahadur Shah Safar

Question 3.
The administrative language of the Mughal Empire?
Answer:
Persian

Question 4.
The language that came from a mixture of Persian and Hindavi?
Answer:
Urdu

Question 5.
Those who opposed the Mughal art and painting?
Answer:
Ulamas

HSSLive.Guru

Question 6.
The author of Badshahnama?
Answer:
Abdul Hamid Lahori

Question 7.
The ruler who reintroduced Jizya?
Answer:
Aurangzeb

Question 8.
The first capital of the Mughals?
Answer:
Agra

Question 9.
The ruler who brought ‘jarokha darshan’ (public audience)?
Answer:
Akbar

Question 10.
Finance Minister (Head of Revenue Department) in the Mughal rule was called?
Answer:
Diwan-i-ala.

HSSLive.Guru

Question 11.
Which Mughal ruler is connected with the 1st Battle of Panipat?
Answer:
Babur

Question 12.
What are Chronicles?
Answer:
As per the instructions from the Mughal Emperors, the palace historians kept a diary of the important happenings in the country. These are the Chronicles. They talk about the achievements of the Mughal rulers. They also give chronologically important events. Chronicles are an important source to study about the Mughal Capital and Mughal Empire.

Question 13.
Why was Akbar especially interested in Abul Fazl?
Answer:
Abul Fazl was the writer of Akbamama. Abul was born and brought up in Agra. He was well-versed in Arabic, Persian, Greek Philosophy and Sufism. He was a scholarly debater and had independent thinking. He severely criticised the views of conservative ulamas. Akbar was attracted by these qualities of Abul Fazl and so he appointed him as his advisor and spokesman. Akbar’s intention was to release the nation from the control of orthodox ulamas. As a palace historian, Abul Fazl was able to formulate ideas related to the administration Akbar liked him very much.

Question 14.
What is special about nastaliq style of writing?
Answer:
Akbar showed great interest in writings in nastaliq script. Nastaliq script is one of the most fluid calligraphy styles for the Arabic alphabet. It has short verticals with no serifs, (serif is a.small line attached to a letter) and long horizontal strokes. It is written using a piece of trimmed reed called “qalam”(“pen” in Arabic) and carbon ink, named “davaf”.

HSSLive.Guru

Question 15.
Point out the information we get from the Mughal Chronicles
Answer:
Chronicles give a chronological account of incidents. The Mughal chronicles are great sources to know about Mughal history.

  • They give information regarding the founding of the Mughal Empire.
  • They tell us about the policies and schemes the Mughal Kings wanted to implement.
  • They tell us how theories of all kinds developed and how they reached the people.

Question 16.
Point out the importance of pictures in the manuscripts of the Mughal period.
Answer:
Artists, those who made pictures, played a big role in writing the manuscripts. In the Chronicles along with descriptions of things, pictures were also included. They gave a visual picture of things. The manuscript writer left the following page blank if he felt there was a need for a picture to illustrate the matter. In these blank spaces, artists drew pictures. These pictures were small in size and so they were called ‘miniatures’.

The pictures in the manuscripts increased their beauty and utility.

They showed things in a visual manner of things that would be difficult to describe using words, they give a good picture of the country and the power of the rulers.

Question 17.
Which were the Mughal capitals in India?
Answer:
In 1707 Aurangzeb died. After his death, 13 rulers of the Mughal dynasty ruled India. They were known as Later Mughals. During their rule, the dynasty’s power began to decline. As the Central administration became weak, regional rulers started becoming more and more autonomous. The Later Mughals failed to prevent foreign attacks. Although the Mughal Empire was breaking up, the Mughal rulers tried to maintain their status and glory. They continued symbolically. In 1857, the British dethroned the last Mughal ruler Bahadur Shah Safar II. With this, the Mughal rule ended. The Mughal capitals were Agra (Babur), FatehpurSikri, Lahore (Akbar), Shajahanabad (Shah Jahari).

HSSLive.Guru

Question 18.
What were the aims of the Mughal rulers in getting the Chronicles written?
Answer:

  • One of the aims was to let people know the policies of the state.
  • Another aim. was to let the enemies of the country know that their efforts were bound to fail and they would be defeated.
  • A third aim was to leave the records of the Mughal rule to future generations.

Question 19.
What does ‘zulh-e-kul’ mean? What were the steps taken by Akbar for this?
Answer:
Zulh-e-kul means complete peace. The Chronicles point out that in the Mughal Empire there were Hindus, Jains, Zorashtrians, Buddhists, Muslims, and Christians. The Emperor, Akbar, was a tolerant person and he extolled the virtues of unity, peace, and stability. He worked with all communities to ensure peace and justice. Thus zulh-e-kul was jan important feature of Akbar’s rule.

  • Abul Fazl points out that it was the base of an enlightened rule.
  • It helped all the religious groups to have their faith and (nodes of worship. But it did not allow the different groups to fight or jeopardise the security of the country. ,
  • Akbar made special efforts to put Zulh-e-kul into practice. It was executed through state policy. He asked all the officials to follow this policy. He also introduced and social and religious reforms to facilitate zulh-e-kul.
  • Akbar stopped taking religious taxes. There were taxes for taking bath in the holy places like Prayag and Banaras. Non-Muslims had to pay Jizya. All these were stopped by Akbar as they were religious taxes.

Question 20.
Who introduced jarokha darshan? What was its purpose?
Answer:
Akbar introduced this. The day of the Emperor started with prayers. Then he would appear in a balcony which faced eastward. Jharoka is this balcony. All kinds of people – soldiers, traders, artisans, agriculturists, women with sick children – waited for this darshan of the Emperor* This is called jharoka darshan. This was a way of getting the support of the people and increasing the acceptability of the government.

Question 21.
From where did the Mughals get the idea of ‘divine light’ (Divya Prakasam)?
Answer:
Mughals believed in the theory of divine kingship. They believed and propagated that their authority came directly from God. The court historians explained the legend of Queen Alanqua to propagate this divine kingship theory and divya prakasam. Alanqua was taking rest in her camp. She was conceived by the rays of the sun. Her son had bequeathed this divine right to all the future kings. Thus the Mughal king also got this divine light.

HSSLive.Guru

Question 22.
What does Abul Fazl say about picture painting. Was it different from the opinion of the Ulamas? Explain.
Answer:
Abul Fazl qualified picture painting as a magical art. He believed that it had the power to give life to even inanimate things.

Pictures showing the Emperor, the court, and people created constant conflicts between the rulers and the ulamas. These ulamas based their objection on the Koran and Hadith. The ulamas said that making pictures of people is against Islamic law. By making pictures, the artist is questioning the authority of God to create things. They believed that the power of creation belonged entirely to God.

Question 23.
Who was Jahanara? What were her contributions to the architectural field?
Answer:
Jahanara was the daughter of Shah Jahan. She was in charge of the gardens and buildings. Shah Jahan made a new capital known as Shahjahanabad.
Jahanara was the one who planned many of the buildings in the new capital. Here a two-storeyed inn with a fine sit-out and garden needs special mention. She was the one who planned the Chandni Chowk Bazar, the main center in Shajahanabad.

Question 24.
Describe the processes involved in preparing manuscripts.
Answer:
Many people were involved in the preparation of a manuscript. They included paper manufacturers, copywriters, guilders (beautifiers), artists (who drew pictures) and binders (those who bound the manuscripts in book form).

  • Paper manufacturers prepared the sheets.
  • Scribes or calligraphers copied the text. ‘
  • Gilders made the pages look fine.
  • Artists drew pictures.
  • Binders arranged the pages and bound them neatly. The completed manuscript became a valuable thing, a thing of beauty and scholastic treasure. The beauty of the manuscripts showed that the Mughal emperors loved knowledge and beauty.

Question 25.
Akbar is considered the greatest of the Mughal rulers. Why?
Answer:
Humayun was the father of Akbar. After Humayun’s death in 1556, Akbar became the ruler. Akbar is considered the greatest Mughal ruler. Here are the reasons:

  • He not only expanded his empire but also unified it. He made the empire the biggest, strongest and richest at that time.
  • He succeeded in extending the boundaries of the Mughal Empire up to the Hindukush Mountain Range.
  • He was able to resist the expansion schemes of the Uzbeks in Central Asia and the Safavid dynasty of Iran.

HSSLive.Guru

Question 26.
Who was Gulbadan Begum? What were her contributions?
Answer:
When Akbar asked Abul Fazl to write the history of his rule, he also asked his aunt Gulbadan to help. He asked her the record the memoirs of Babur and Humayun. Akbar thought that this would help Abul Fazl in his work. Gulbadan Began accepted this challenge and wrote a book titled ‘Humyun-nama’. It was the description of Humayun and his rule. It looks into the private life of the Mughals. It is not a book of praise-singing. She has written here about the fights and confrontations among the kings and princes. She has also shown how the elderly ladies of the family helped in solving such disputes.

Question 27.
Different kinds of greetings were in existence in the Mughal court. Describe them.
Answer:
Different kinds of greetings were in existence in the Mughal Court to show respect for authority. It showed the status of each one in the court.

  • Deep Prostration: This was shown to those with the highest power.
  • ‘Sijda’: In this a person knelt and touched his forehead on the floor.
  • During Shah Jahan’s time, he first introduced ‘zaminbos’ (kissing the ground) and later ‘chartaslim’. Another greeting was kornish. Here the subject places his right palm on his forehead and bows. By bowing his head, the seat of intellect and wisdom, he is showing his respect for the authority.

Question 28.
What were the special features of the Mughal Lordship?
Answer:
The Mughal lords came from different backgrounds. Members were chosen from different religious and Class and Tribal groups. There were Mughals, Afghans, Turks, Persians, Indian Muslims and Rajputs in this assembly.

Question 29.
How did the word ‘Mughal’ originate? Is it something the Mughals themselves chose? Explain:
Answer:
Mughal comes from Mongol. Today that name reminds us of the greatness of an Empire. It was not a name that was chosen by the rulers themselves. Through their fathers, the Mughals were the successors of Timur, the ruler of Turkey. They called themselves Timurids. Through his mother, the first Mughal ruler, Babur, had relations with ChengizKhan, the ruler of Mongols. Babur spoke Turkish. He actually considered the Mongols as ‘uncivilized’.

Question 30.
Who were the writers of the Mughal Chronicles? What ware the things they stressed in their writing?
Answer:
The writers of the Mughal Chronicles were court (palace) historians. They stressed matters connected to the ruler, his family, the court, nobles and lords, wars, administrative arrangements and so on. Their – historical writings were about the Emperors. Thus. we have Akbarnama, Shah Jahannama and Alangirnama (Alangir was a title of Aurangzeb).

Question 31.
What was the administrative language of the Mughals? Why did they choose that language?
Answer:
Persian was the administrative language. People who were well-versed in it got power and status. The Emperor, his family members and the elite of the court spoke in Persian. It was used at all levels of the administration. Therefore even accountants, clerks and other officials learned it. People who came from different parts of the subcontinent also used Persian.

HSSLive.Guru

Question 32
Who were the successors of Akbar?
Answer:
His successors were three able rulers – Jahangir (1605-27), Shah Jahan (1628-58) and Aurangzeb (1658-1707).

Question 33.
What were the three special features of Mughal theory „ about kingship?
Answer:
a) Divine Right of Kings.
b) Zulh-e-kul.
c) Social contract.

Question 34.
Shah Jahan was very much interested in architecture.
– Evaluate this statement.
Answer:
Shah Jahan was greatly interested in architecture. He built some beautiful and imposing buildings. In 1648 he moved his capital from Agra to Shahjahanabad. He built the Red Fort, Juma Masjid, Chandni Chowk (an extensive maidan with rows of trees) to include in his new capital Shahjahanabad. The new capital was exquisite enough to show the pomp and greatness of the Mughal Empire.

Question 35.
The center of the Mughal Court was the king. Justify.
Answer:
The Chronicles show that the administration of the Empire was fully vested in the ruler. He was the supreme authority in administration, judiciary, and military. Others had to simply obey his orders.

Question 36.
When did Mughal Rulers take titles? Did they give titles to others?
Answer:
Mughal Emperors took many fancy titles. Such titles included common titles like Shahanshah (King of Kings or Rajadhiraja), and special titles like Jehangir (One who conquers the world) and Shah Jahan (King of the World). They took these titles on coming to the throne. These titles indicate that the Mughal emperors had control even beyond the boundaries of their country. Contemporary history talks about diplomatic relations and also conflicts that existed between the Mughal rulers and their neighbors. The reasons for the conflicts were regional interests.

HSSLive.Guru

Question 37.
Who were the inmates of the ‘Harem’ of the Mughal rulers? How many types of wives did the rulers have?
Answer:
The household of the rulers was called harem. Harem is a Persian word meaning a holy place. It included the ruler’s wives, concubines, close and distant relatives including mother, step-mothers, foster-mothers, sisters, daughters, daughters-in-law, aunts, children, maid servants, and slaves.
The mughal rulers had two types of wives – begums and aghas.

Begums came from royal families. They came with a lot of dowry (mahar) by way of things, ornaments and money. They received preferential treatment in their husband’s household. They were given greater consideration by their husbands. The other wives (aghas) were not from royal families.

Question 38.
The Mughal aristocrats were the pillars of the Empire. Do you agree?
Answer:
The Mughal aristocrats were definitely the supporting pillars of the empire, the main pillar being the ruler. They were the officials and collectively they were called the aristocrats. They were the ruling class. Considering the importance they had during the Mughal period, some historians called the Mughal rule as ‘Rule by the Aristocrats’ or, to use the official name ‘oligarchy’.

Question 39.
Do you think there was a close relationship between the aristocrats (officials) and the Mansabdari system?
Answer:
There was a close relationship between the aristocrats (officials) and the Mansabdari system. Akbar was the one who introduced the mansabdari system. He did it to organize a strong and efficient army. The civil duties of the mansabdars were combined with their military service.

  • In this system each official was given the status of mansab. The person who got it was a mansabdar.
  • The status of mansabdar had two aspects – zat and zawar. Zat was a private title. It showed the position of the person in the administrative chain and his salary. Zawar shows the number of cavalrymen a mansabdar had to keep under him.

HSSLive.Guru

Question 40.
The Mughal administration had adequate arrangement for keeping the records and exchange information. Evaluate this statement.
Answer:
The Mughal rulers gave important consideration for maintaining records. All royal orders (farman) were presented in the royal court. All applications and documents were preserved by a group of palace scribes. These scribes or writers were called ‘waqianavis’. They worked under the ‘mir bakshi’ (head of the military). The agents of the aristocrats and the regional authorities recorded all the processes of the royal court under the heading “News from the Exalted Court” or “Akbarat”.

The times and dates of the Royal Court have been recorded here. ‘Akbarat’ has all the details regarding the attendance in the Court, the assigning of jobs and titles, the diplomatic missions, the gifts received and even the enquiries the Emperor made about the health of the officials. This information is quite valuable in writing the life histories and activities of rulers and aristocrats. The Mughal postal system helped in exchanging communication. It was through the royal post that news and official documents were sent all over the country.

There were runners to carry the post and to pass information to the Emperor quickly. It is reported that there were 4000 runners in the country. They carried the papers in the form of scrolls carried in bamboo boxes. They worked all the time with hardly any rest. This postal system (by runners) helped the king to get information from faraway places in record time.

Question 41.
Describe the features of the Mughal Provincial , Administration Do you think it was easy to control the Provinces? Justify.
Answer:
The Mughal Empire was divided into many Provinces. They were called subas. Provincial Administration was a miniature model of the Central administration. In the Provinces also there were Ministers and officials to help them. The head of the provincial administration was called Subedar (Provincial Governor). He was appointed by the Emperor. The Subedar had to report directly to the Emperor.

  • Each province was divided into districts, called sirkars. They were under officials called faujdars (commandants). There were plenty of footmen and gun-carrying soldiers in every district.
  • The sirkars were divided into parganas (sub-districts). The officials in charge of parganas were known as qanungo, chaudhuri, and quazi. Qanungo kept the revenue records. Choudhari collected the revenues. Qazi handled judicial matters.
  • Parganas were divided into villages. They were administered by gramasabhas.

Question 42.
Kandahar was a problem for the Mughal rulers. Evaluate this statement.
Answer:
Kandaharwas an important military and commercial city. This was a fort-city and there were conflicting claims about this between the Mughals and the Safavids of Iran. Initially, Kandahar was under Humayun. Two years after the death of Humayun Iran took possession of that city. In 1595 Akbar recaptured it. Although the Safavids had diplomatic ‘ relations with the Mughals, they continued to claim Kandahar. In 1613, Shah Jahan sent a diplomatic representative to the Court of Shah Abbas in Iran. The idea was to let the Mughals continue to have power over Kandahar. But the mission failed. In 1622, the Persian Army attacked Kandahar. The Mughal army was not battle-ready to defend the place. They were forced to give up Kandahar to Safavids. All efforts to recapture it later failed.

HSSLive.Guru

Question 43.
Describe the important considerations that influenced Mughal relations with the Ottomans.
Answer:
The main considerations were religious and economic. The Mughals wanted to ensure easy access to their traders and pilgrims in areas under Ottoman Turks. They especially wanted to ensure freedom to travel in Hijaz which was part of Ottoman Arabia. Mecca and Medina are located there. The Mughal emperors had both religious and trade interests in these places.

Question 44.
Critically examine the relations between Akbar and the Jesuits.
Answer:
Akbar was keen on knowing about Christianity. So he sent his messengers to Goa to invite Jesuit priests to the Mughal Court. In 1580, the first Jesuit group reached Fatehpur Sikri and spent nearly two years there. They talked to Akbar about Christianity. They also talked to Ulamas about the good aspects of the Christian religion.

Two more Jesuit groups were sent to India. They reached in the Lahore Mughal Court in 1591 and 1595. The Jesuits have recorded certain things from their private observations. They throw light on the character and thoughts about the Emperor. When there were public meetings, the Jesuits were given seats quite close to Akbar. He had very cordial relations with them

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Local Governments

You can Download Local Governments Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 8 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Local Governments

Local Governments Questions and Answers

Question 1.
What is the necessity of local governments?
Answer:
Apart from the Central Government and State Governments, it is the local self-governments that manage the developmental activities of district, urban centers, and rural areas. According to Gandhiji, the Father of our Nation, India’s soul lives in the villages. His dream was self-sufficient villages. The Makers of the Constitution included this idea in the Constitution. Later through the 73rd and 74th Amendments the Local Self-Government Institutions acquired their present shape and status.
The necessity for local governments:

  • Local governments are close to people and they are able to solve the problems of the people quickly and cheaply.
  • They can protect local interests.
  • They are necessary to make use of local knowledge and the energy of the local community.
  • They are the pillars of democracy. They ensure the participation of the people in the administration.
  • It is through them decentralization and decentralized planning are done.

HSSLive.Guru

Question 2.
Examine the growth of local governments in India.
Answer:
There have been references to local governments in India also in the past. The father of the Indian local governments is Lord Rippon. But in 1687, the first local government in India, the Madras Corporation, was founded. Apart from the Central Government and State Governments, it is the local self-governments that manage the developmental activities of district, urban centers, and rural areas. According to Gandhiji, the Father of our Nation, India’s soul lives in the villages. His dream was self-sufficient villages. The Makers of the Constitution included this idea in the Constitution. Later through the 73rd and 74th Amendments, the Local Self-Government Institutions acquired their present shape and status.

Question 3.
Who laid the foundation of India’s modern local governments?
Answer:
Lord Rippon

Question 4.
Prepare a seminar paper on Panchayat Raj in India.
Answer:
The +1 Political Science students in Kannur Government HSS organized a seminar on the topic “Panchayat Raj in India”. The students were divided into groups, and the leaders of the groups presented the views of their groups.
Panchayat Raj in India/Three-tier administrative decentralization:

  • In 1957 the Indian Government appointed a Committee with Balwant Rai Mehta as its chairman to study the rural development schemes.
  • Panchayat Raj came into existence as per this Committee’s report.
  • The Committee recommended a 3-tier system for decentralization of powers.
  • In the village, there was Village Panchayat, at the block level there was Panchayat Samiti and at the district level there was Zila Parishad.

a) Village Panchayat:

  • Panchayat is at the bottom of the village administration. Panchayat is a committee the members of which are elected directly by the people of the Panchayat.
  • There are reservations for women and also Scheduled Caste and Scheduled Tribe members.
  • The main responsibilities of the Panchayat are sanitation, drinking water distribution, street lamps, land use, keeping cattle register, relief work, maintenance of roads, culverts, bridges, sewers and ponds, supervision of primary education, welfare of the backward classes and revenue collection.
  • The Panchayat also has to maintain the birth-death register and propagate family planning.
  • Apart from all these, the Panchayat can work as the agents of the Samiti for implementing developmental plans.
  • Village panchayats are recommended to be agents for revenue collection.

b) Panchayat Samiti:

  • This is the mid-level or Block level administrative setup.
  • The members are indirectly elected. The members of the Samiti are: The chiefs of the village Panchayats in the block’s jurisdiction, nominated women members, Representatives of Cooperative Societies, the local MLA and the M.P.
  • All the development projects in the Block are its responsibility.
  • Their responsibility includes agriculture, animal husbandry, Cooperation, small scale irrigation, rural industries, primary education, local communication, sanitation, health, and medical help. It is the duty of the State Government to delegate powers to the Samiti.

c) Zila Parishad:

  • This is the topmost part of the local government set up. The members of the Zila Parishad are Representatives of the Panchayat Samiti, Representatives of the SC’s and ST’s, Women Representatives, MLAs of the District and MP’s.
  • The Presidents of the Panchayat Samiti will be ex-officio members.
  • District level officers from spheres like medical, health, agriculture, veterinary, engineering education, welfare of Back Ward Classes, Public Works, etc.
  • It is the Zila Parishad that examines and passes the budgets of Panchayat Samitis.
  • It gets funds from the Government and distributes it among the Panchayat Samitis.
  • It collects the various schemes of the Blocks of the district and coordinates them.
  • It collects the various applications from Panchayat Samitis and forwards them to the State Government.
  • It has the duty of supervising the working of the Panchayat Samitis.
  • The Chairman of the Zila Parishad is the Collector. Otherwise, he can function as the Secretary of the Parishad.
  • The recommendations of Balwant Rai Mehta were approved by the Development Council in 1959.

Question 5.
Kochi is a Municipal Corporation in Kerala. Which are the other Municipal Corporations?
Answer:
Kozhikode, Thrissur, Kollam, Thiruvananthapuram.

Question 6.
The 73rd Amendment Act is a milestone on constitutional amendments. What were the changes brought by this Amendment?
Answer:
The 73rd Amendment Act made the Panchayat Raj a Constitutional system.
It brought a 3-tier system by having Village-Block- District level Panchayats in all the States.
The block-level can be avoided if the State has less than 20 lakh population.
The Grama Sabha Concept is also included in the Amendment,
The Chairmen of the Block Panchayat and Zila Parishad will be elected by the concerned Panchayat members.
The local MLAs and MPs will be ex-officio members of the Block Panchayat.

The Chairman of the Grama Sabha will be elected as per the law approved by the State Government. Based on the population of the place, in all the 3 levels there will be proportionate representation for SC’s and ST’s.

One-third of the seats are reserved for ladies. Proportionate to the population, some Chairmen should be SCs and STs. One-third of the chairmen will be ladies.
Reservations are by rotation.

The duration for all Panchayat Raj Institutions is 5 years. After dissolution, elections must be done within 6 months and new committees are to be formed. The Act makes provision for the appointment of an independent State Election Commission.

It is the Governor who appoints the State Election Commission. The Act also makes provision for the appointment of a Financial Commission once in 5 years to look into the financial status of the Panchayats and give the Government suggestions.

Question 7.
Complete the Chart.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Local Governments 1
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Local Governments 2

Question 8.
What are the main differences between the local governments before the 73rd Amendment and after it?
Answer:
Local Governments before the 73rd Amendment:
Before the 73rd Amendment, local government was in the State list. The State Governments had full authority to makes laws in this.
Before the 73rd Amendment, there was no condition that elections should be done immediately after the local government have been dissolved by the State Government.
Before the 73rd Amendment, there was no reservation for women and SC’s and ST’s.
Before the 73rd Amendment, it was the responsibility of the State Government to conduct elections for the local committees.
Before the 73rd Amendment, in the local committees, dominant castes and feudal lords had the upper hand.

Local Governments after the 73rd Amendment:
After the 73rd Amendment, the power of the State governments to enact laws on local government was restricted. The States were now forced to make laws in conformity with the Amendment.
After the 73rd Amendment, direct election came into effect.
After the 73rd Amendment, the condition came that if the local governments are dissolved, within 6 months fresh elections must be conducted.
After the 73rd Amendment, there was reservation for women and SC’s and ST’s.
After the 73rd Amendment, the duty of conducting elections to the local governments was vested in a State Election Commission.
After the 73rd Amendment, in the local committees, dominance of the dominant castes and feudal lords came to an end to a certain limit.

Question 9.
What were the changes brought about by the 73rd and 74th Amendments in the local administration?
Answer:
The 73rd Amendment Act made the Panchayat Raj a Constitutional system.

  • It brought a 3-tier system by having Village-Block- District level Panchayats in all the States.
  • The block-level can be avoided if the State has less than 20 lakh population.
  • The Grama Sabha Concept is also included in the Amendment.
  • The Chairmen of the Block Panchayat and Zila Parishad will be elected by the concerned Panchayat members.
  • The local MLAs and MPs will be ex-officio members of the Block Panchayat.
  • The Chairman of the Grama Sabha will be elected as per the law approved by the State Government.
  • Based on the population of the place, in all the 3 levels there will be proportionate representation for SCs and STs.
  • One-third of the seats are reserved for ladies.
  • Proportionate to the population, some Chairmen should be SCs and STs. One-third of the chairpersons will be ladies.
  • Reservations are by rotation.
  • The duration for all Panchayat Raj Institutions is 5 years. After dissolution, elections must be done within 6 months and new committees are to be formed.
  • The Act makes provision for the appointment of an independent State Election Commission.
  • It is the Governor who appoints the State Election Commission.
  • The Act also makes provision for the appointment of Financial Commission once in 5 years to look into the financial status of the Panchayats and give the Government suggestions.

Urban Local Government and the 74rd Amendment Act:
The formation of the urban local government and determining its powers have been made according to the Constitution.
The 74th Amendment Act of 1992 came into effect in April 1993. It defines the rules, structure, and powers of the Municipal Administration.
According to the Act, the urban local governments have Municipal Corporations, Municipalities Urban Panchayats.

  • For all the seats, there should be direct election.
  • Councilors are elected from the Wards (Constituencies in the Town).
  • There are reservations for SCs and STs.
  • The duration of the Municipality is 5 years.
  • The Government has the authority to dissolve the Municipality before the completion of its time.
  • The Council established after the dissolution will continue in power for the remaining duration.
  • To contest in Municipal election, one should be at least 25 years of age.
  • Each State appoints a State Election Commission.
  • The State Election Commission will prepare the voters’ list and make arrangements for the elections and it has full control over them.
  • The State Governor appoints the Commissioner of the State Election Commission.
  • Each State has to form State Finance Commission, District Planning Committee and Urban Development Committee. The Act which specifies the responsibilities of the Urban local self-government is included in the XII schedule of the Constitution. It has 18 matters.

Question 10.
How many Grama Panchayats are there in Kerala?
Answer:
999

Question 11.
Imagine your class as the Grama Sabha. Discuss the agenda of the meeting and suggest some steps to realize the goal.
Answer:
Grama Sabha is at the bottom of the 3-tier Panchayat Raj System. It is an integral part of the Grama Panchayat. In the Grama Sabha, all the voters of the village are members. It presents development plans, discusses them and takes decisions. The Ward Member will lead the meeting of the Grama Sabha. Under the Chairmen of various Standing Committees, the discussions are codified and decisions made.

Question 12.
“There are certain limitations in the functioning of the Local Governments.” Do you agree? Explain
Answer:
There are many obstacles on the way of the smooth functioning of the local governments.
Problems of Panchayat Rai:
The main problem is that the people’s civic responsibility is not good enough, maybe because of poverty and illiteracy. They don’t show much alertness or imagination.

Another problem is the indifference that the officials show in Panchayat Raj activities. Another problem is lack of money. Many workers in the local governments are not competent enough to do things properly. They are paid less. Many local governments are plagued with corruption and nepotism. There are also factionalism and political interferences.

The problems faced by the local governments can be solved only through making the people aware of them. They should know the essence of decentralization of power. They should know that decentralization is the means and people’s participation is the goal.

HSSLive.Guru

Question 13.
Match the following:

AB
Tongan Committee1957
Panchayat Raj74th Amendment
Balwant Rai Mehta Committee73rd Amendment
Nagarpalika Law1984

Answer:

AB
Tungan Committee1984
Panchayat Raj73rd Amendment
Balwant Rai Mehta Committee1957
Nagarpalika. Law74th Amendment

Question 14.
The administrative reforms made by ………… in 1882, were the starting point of the local self-governments of modem India.
Answer:
Lord Ripon

Question 15.
The Constitutional Amendments Acts ……… helped in the growth of the local self-government.
Answer:
73, 74

Question 16.
…….. is the basic level of the Panchayat Raj System.
Answer:
Grama Panchayat

Question 17.
The 74th Constitutional Amendment regarding the local governments in the urban centres is known by the name ………..
Answer:
Nagar Palika System

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Through the Eyes of Travellers

You can Download Through the Eyes of Travellers Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 5 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Through the Eyes of Travellers (Perceptions of Society)

Question 1.
The book of AIBiruni.
Answer:
Kitab-ul-Hind

Question 2.
Ibn Battuta’s home country.
Answer:
Morocco

Question 3.
What does Ulak mean?
Answer:
Horse Post (Mail)

Question 4.
The traveller who argued that in India there was no private land ownership.
Answer:
Bernier

HSSLive.Guru

Question 5.
The person who talked about Oriental Despotism:
Answer:
Montesquieu

Question 6.
The language in which Bemierwrote his book:
Answer:
English

Question 7.
The scholar who wrote Rihla and made it into book form:
Answer:
Ibn Juzayy

Question 8.
Travellers had different aims. Mention any four.
Answer:

  1. Look for a  job
  2. Escape from natural disaster
  3. Merchants, traders, soldiers, pilgrims, priests.
  4. Spirit of adventure

Question 9.
Mention the names of three travellers that visited. India between the 11th and 17th centuries.
Answer:

  1. Al-Biruni came to India from Uzbekistan in the 11thcentury.
  2. Ibn Battuta came from Morocco in the 14th century.
  3. Francois Bemierfrom France came in the 17th century.

Question 10.
Where did Al-Biruni live? How did he reach Gazni?
Answer:
AI-Biruni was born at Khwarisnr in Uzbekistan. Khwarism was an important centre of knowledge and so he got the best education possible. He was a linguist – a scholar in many languages. He knew Syriac, Arabic, Persian, Hebrew and Sanskrit. He was not familiar with Greek. But he had read the books of Plato and other Greek philosophers through Arabic translations.

In 1017 Sultan Mahmud Gazni attacked Khwarism. He made many people prisoners and took them to Gazni. Al-Biruni was one of them. Although he came to Gazni as a prisoner, he began to like the place. He entered the services of Mahmud Gazni and remained in Gazni until he died at the age of 70.

HSSLive.Guru

Question 11.
What were the two special features of Al-Biruni’s writing?
Answer:
Since he was a linguist, he was able to compare many languages and make correct translations. He translated many Sanskrit books. He translated the Sanskrit grammar book by Patanjali into Arabic. He translated the books of Euclid, the Greek Mathematician, into Sanskrit for use by his Brahmin friends.

Question 12.
Al-Biruni himself has specified the reasons behind his writing. What are they?
Answer:

  1. As a help to those who wanted to discuss religious issues with Hindus.
  2. As a storehouse for those who like to live with Hindus.

Question 13.
Ibn Battuta was a fearless traveller. Do you agree with this statement? Justify your answer.
Answer:
In those days travels were risky. There were robbers everywhere. Battuta himself was attacked by robbers a number of times. He gave preference to travel with his friends in a caravan. But this did not protect him from robbers. When he was going from Multan to Delhi, his caravan was attacked by robbers. Many of his co-travellers were killed. Ibn Battuta was severely wounded.

Ibn Battuta was an Enthusiastic and determined traveller: Difficulties along the way and the attacks from robbers did not stop him. Before he returned to Morocco, he travelled extensively in North Africa, West Asia, Central Asia, the Indian subcontinent, and China. It is believed that he reached even China.

Question 14.
Ai-Biruni faced some problems in understanding and writing about India. Point them out.
Answer:
Al-Biruni was conscious of the problems involved in understanding strange countries. He has mentioned three things that proved difficult:

  1. The first problem was language – Sanskrit was quite different from Arabic and Persian languages. It was not easy to translate the concepts from one language into another.
  2. The second problem was the differences in religions and rituals.
  3. The third problem was the secluded people who were interested only in their things. They looked at foreigners with suspicion and were not willing to mingle with them freely.

HSSLive.Guru

Question 15.
What was the attitude of Al-Biruni to the Varna System? Give his arguments against untouchability.
Answer:
Al-Biruni accepted the Class distinctions as put forward by Brahmins. But he did not approve of the untouchability practised by them. He said that things that were impure would always try to get back their purity and succeed. For example, the sun purifies the air. The salt in sea-water prevents it from getting polluted. Without this natural purification, life would be impossible on this earth. He argued that untouchability is against natural laws.

The ideas of Al-Biruni exercised a powerful influence in the study of Sanskrit books. The rules regarding Varna System were formulated favouring the Brahmins. In real life, Varna was not so strict. For example, the antyaja (who were born outside the Varna System) were expected to work for the agriculturists and zamindars for small wages. Although they were socially suppressed, they were included in the economic activities.

Question 16.
Ibn Battuta has said that in India there was an excellent transport and communication system. Justify.
Answer:
The country had taken special measures to encourage traders. Along most trade routes, there were guest houses and inns. The postal system in India surprised Ityi Battuta. This helped the merchants to send their goods to distant places and also to repay-their debts. The postal system was efficient. From Sindhi it took only a few days for goods to reach Delhi. The news sent by the spies would reach the Sultan in just five days.

Ibn Battuta has said that there were two types of posts in India -the horse post and the footmen post. Horse post was called ‘uluq’. Royal horses were posted every 4 miles and his helped in making communication fast. The footmen-post was called ‘dawa’. ‘Dawa’ means 1/3 of a mile. Within a mile, there were 3 camps for the footmen.

HSSLive.Guru

Question 17.
There were serious differences between the observations of Ibn Battuta and Bernier. What are they?
Answer:

Ibn BattutaBernier
1) He was attracted by the newness, and strangeness of things.1) Gave more importance to negative things.
2) He wrote about all the things that interested and impressed him.2) He was more interested in the contrasts he found between the things in Europe, especially his country, France, and here.

Question 18.
How do you look at the observation of Bernier Wlfo thought that the Oriental world is inferior and worse than the Western world? Justify your answer with examples.
Answer:
Bernier presented India on the model of the binary opposition. This way India was presented as directly opposite to Europe. He also presented the differences between India and Europe on a comparative scale. India was at the lowest rung of the ladder. In short, Bernier felt that India was inferior and worse than the. Western countries.

Question 19.
How did the words Hindu, Hindustan and Hindavi come into existence?
Answer:
The word Hindu came from an old Persian word. In the 6-5 centuries BC, this word was used to indicate the region lying east of the River Sindhu.

The Arabs continued using this expression. They called this region Al-Hind and the people ‘Hindi’. Later, the Turks started calling the people Hindu and their land as Hindustan and their language Hindavi. None of these was indicative of any religion. The word Hindu was used to indicate somebody’s religion much later.

Question 20.
Why did Bernier think that the royal ownership of land is highly destructive?
Answer:
He thought like that because:

  1. Landowners could not pass on their land to their heirs.
  2. They were not interested in maintaining or improving the land.
  3. It prevented the landowners who wanted to bring prosperity to their land from taking positive steps and make long term investments.
  4. It caused destruction of agriculture.
  5. It led to the suppression of farmers.
  6. It adversely affected the living standards of people.

HSSLive.Guru

Question 21.
What is the opinion of Bernier about the Middle Class? Can you agree with his argument?
Answer:
Bernier says that there was no Middle Class in India. There were only 2 classes – the poor and the rich. The poor were the majority and they were suppressed by the ruling minority. There were too poor and too rich people, but there was no middle state. Bernier did not have a good impression about the Mughal Empire. He assessed the Mughal King as follows:

  1. The king was the king of beggars and uncultured people.
  2. The Mughal cities and towns were in a state of ruin and the air there was polluted.
  3. The fields were full of bushes and marshlands which caused diseases.

Question 22.
How did Bernier assess the Mughal Empire?
Answer:
Bernier said that the sole reason for the bad condition in the country was the royal ownership of the land. But modem historians do not agree with him. There is no indication in the Mughal documents that the land belonged to the lung. For example, Abdul Fasal, who was a scholar and historian during the reign of Akbar, said the land taxes were a reward for the sovereignty (supreme authority) of the king.

The king charged taxes from his subjects in return for the protection given to them. It was not taxes for the land owned by the ruler. Land tax was often high. That might be reason why the Europeans travellers thought that all the land belonged to the king. In fact, it was neither tax nor land tax. It was a tax on the crops.

Question 23.
Do you think the description of the cities by Bernier was an oversimplification of things? Why?
Answer:
In the 17th century, 15% of Indians lived in cities. This was more in proportion than the people living in cities in Western Europe. In spite of that the Mughal cities were called camp towns by Bernier. Camp Towns are those that depend on the capital city for existence. During the Mughal rule, the capital was often shifted. Bernier says that when the capital was moved to a new city, it developed fast, but when the capital was moved from there, the city got ruined. Cities did not have strong social and economic bases. They relied on royal protection.

There is some kind of contradiction in what Bernier says about cities. He says the manufacturing sector was in ruin. But he says there were large scale exports of products. Bernier’s is an oversimplification of things. At that time there were manufacturing cities, trade cities, port cities, holy cities, and pilgrimage centres. Their existence shows the prosperity of the trading and working communities.

Among the merchant and trading communities, there were strong bonds, often blood relations. They had organized themselves into organizations based on caste and profession. In Western India, these trading communities were called Mahajans. Their top leader was Seth. The topmost one in the city was called nagarseth.

In the city, there were doctors (Hakim, Vaidyas), teachers (Pandits, Mullah), advocates (Vakil), Artists, Musicians and calligraphers. Some of them were working for the king. But most of them worked for the people in bazars and markets.

HSSLive.Guru

Question 24.
Ibn Battuta says there was distinction even among slaves. Based on this statement, assess the situation of the women slaves in the country.
Answer:
Battuta’s descriptions make it clear that there were discriminations even among slaves. Under the Sultan many women slaves served. Some of them were experts in dance and music. Once, Battuta had an opportunity to enjoy their performance, during the wedding celebrations of the Sultan’s sister.

Women slaves also worked as spies of the Sultan. The Sultan employed them to secretly observe the activities of his nobles. Slaves, both men and women, were generally employed for household work. Ibn Battuta says that to carry palanquins slaves were used. The price of women slaves bought for domestic work was very little. Most families could afford one or two of them.

European travellers often spoke highly of the behaviour shown to women. They did that to show the differences between the treatment given here to women and the treatment of women in European countries. Bemierwrote extensively about the practice of Sati. Bemierpoints out that all women did not observe Sati in the same manner. Some jumped into the pyre happily. But some had to be forced into the pyre.

Question 25.
“The descriptions of Bernier influenced Western theorists.” Examine the validity of this statement.
Answer:
Since the time of the writings of Bernier, they have influenced Western theorists. These descriptions were used by the French Philosopher Montesquieu to develop his concept of Oriental Despotism. This theory argues that the Eastern (Oriental) Kings had full authority over their subjects. The subjects often lived in poverty. All land belonged to the ruler. There . was no private property. Except the King and the lords, all lived difficult lives.

This concept was further developed by Karl Marx in the 19th century. The concept he developed is called Asiatic Production Process. Marx argued that even before colonization, in India and in other parts of Asia, the ruling class acquired the profits coming from extra production. This helped in developing village communities that had self-governing powers and were considered equals.

But these communities, in spite of their autonomous status, were supervised by the Centre. Till the extra profits flowed into their hands, the rulers respected the autonomous village communities. Marx considered the system of production in Asia as stunted and unfit for growth.

HSSLive.Guru

Question 26.
Bernier attitude was a comparison between the East and the West. Prepare an essay containing is views and descriptions about India.
Answer:
Things to be considered:

  1. The non-progressive East
  2. Problem of land ownership
  3. Middle Class
  4. Village Communities
  5. Mughal Nation
  6. Cities
  7. Sati

Ibn Battuta and Bemierwrote their travel notes with their different views. Ibn Battuta was attracted by the newness and strangeness of things. He wrote about all the things that interested and impressed him. But Bernier’s descriptions were quite different. He gave more importance to negative things. He was interested in the contrasts he found between the things in Europe, especially in his country, France, and here, he wanted to influence the rulers to take just decisions.

Bernier presented India on the model of the binary opposition. This way India was presented as directly opposite to Europe. He also presented the differences between India and Europe on a comparative scale. India was at the lowest rung of the ladder. In short, Bernier felt that India was inferior and worse than the Western countries.

Bernier talked about land ownership in India. There was no private ownership of land here. The land here belonged to the king. The king divided the land among his lords. This was not good as people did not take an interest in developing the land and invest in the land for long term purposes.

Bernier says that there was no Middle Class in India. There were only 2 classes – the poor and the rich. The poor were the majority and they were suppressed by the ruling minority. There were too poor and too rich people, but there was no middle state. Bernier did not have a good impression about the Mughal Empire and its rulers.

The village communities were poor. They were often mistreated by the cruel landlords. Since there was no private land, people were not willing to work hard. Taxes were heavy. On the whole life in the village was unpleasant.

Bernier thought that the Mughal rulers were more interested in their comfort and luxury. They were not much worried about the welfare of the subjects. To Bernier Indian cities were Camp Towns. But his views are contracted by modem historians Bemier himself wrote to say that there were large scale exports from the country. Naturally from camp towns, they could not have exported a lot of things. For that, they would need manufacturing cities, trade cities and port cities. One touching description in Bernier’s writing is the description of Sati.

The widow in his description was a girl of about 12. He witnessed this piteous incident J in Lahore. This is what he wrote: “In Lahore, I saw a girl of 12 giving up her life in the pyre of her husband. She came to the pyre like a dead person. She was trembling with fear. She was crying piteously. I can’t describe the pain she must have been experiencing then. With the help of an old woman, 4 Brahmins performed the rituals. That woman forced the girl to sit on the pyre. To prevent her from running away her hands and legs were tied. That poor girl was burnt alive.”

We must admit that Bernier was often prejudiced against the East. But his descriptions offer us valuable information about the society and its ways of life at the time of his visit to India.

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Federalism

You can Download Federalism Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 7 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Federalism

Federalism Questions and Answers

Question 1.
What is Federalism?
Answer:
Federalism is the system by which powers of the nation are divided between the Centre and the States. If all the powers of the nation are concentrated in the Central government, such a system will be called unitary government. America is a Federal system But China is a unitary system.

Question 2.
Complete the following chart:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Federalism 1
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Federalism 2

Question 3.
Indian Federalism and American Federalism are different. Do you agree?
Answer:
The Indian Constitution follows the federal system. This is what article 1 states: “India that is Bharat shall be a Union of States.” When India became free on 15 August 1947, the integration of the Princely, States became necessary. Our Federation did not come into existence through an agreement among existing States. It is a creation of the self-identity of the Indian people through the Constitution. The American Federal system came into existence as the result of an agreement among 13 colonies. Today America is Federation of 50 States.

HSSLive.Guru

Question 4.
Explain how powers are divided among the States and the Centre in the Indian Federalism.
Answer:
In the 11th Section of the Constitution, Articles 245 to 263 deal with the relations between the States and the Centre. Article 246 talks about the 3 lists for legislation. The content of the 7th schedule is the three lists – Union List, State List, and the Concurrent List. On subjects mentioned in the Union List, the Parliament makes the Laws. It has 97 subjects. The most important subjects of the nation are in this list. The State List has subjects over which the States can make Laws. It has 66 subjects.

Over the subjects mentioned in the Concurrent List, both the Parliament and the State Assembly can make laws. It has 47 subjects. If any subject is not mentioned in the State List or Concurrent list, the Parliament will have the power to makes laws on that subject.

The main subjects in the Union List are: Defence, Armed Forces, Military Camps, the Fortresses of armed forces, arms and ammunition, nuclear energy, defence industry, Central Intelligence, Preventive Detention, Foreign Policy, Diplomacy, Treaties and Agreements, Possessions abroad, Exchange of criminals, Passport, Visa, Migration, Pilgrimage outside the country, crimes against international laws, Railway, National Highways, National waterways, Shipping and Navigation, Light Houses, Big ports, Naval hospitals, air traffic, movement of goods, Post, Telephone, Broadcasting, Public Debt, Currency and Coin making, Foreign loans, Reserve Bank, Post Office and so on.

Main items in the State List: Law and Order, Police, Jail, Local government, public health.
Main items in the Concurrent list: Criminal Law, Criminal procedure, Marriage, divorce, etc.

Question 5.
Categorize the following and put in the appropriate columns: Police, education, defense, Foreign trade Banking, Jail, Forest, agriculture, adulteration.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Federalism 3
Answer:

Union listState listConcurrent List
defenseJailForest
Foreign tradePoliceAdulteration
BankingAgricultureEducation

Question 6.
Critically examine the Indian Federalism.
Answer:
India is a Federation. All the features of a federation are found in the Indian Constitution.

  • Written and Rigid Constitution
  • Division of Authority
  • Independent Federal Judiciary

The Indian Constitution stands for a strong federal system. It created a strong federal system. The following show strong Central control:

  • All the most important subjects are in the Union list.
  • Governors are appointed by the Centre.
  • The Centre has the right to declare emergency.
  • The Centre has Residuary Powers.

Question 7.
Name the Commission that was appointed to study the Centre-State relations
Answer:
Sarkaria Commission

Question 8.
Evaluate the Centre-State relations in India.
Answer:
The Constitution is merely framework of Federalism. It is the political processes that supply the flesh and blood to it. Therefore the changing political processes are the most important factor that influences Indian federalism.

Demand for administrative autonomy: Many States of India are clamoring for greater autonomy. Often this causes rifts between the Centre and the states. The role of Governors and President’s rule: The role of Governors has caused many rifts between the Centre and the states. Often the Governors have to work as yes-men to the Central Government. Presidential rule in case of Constitutional Emergency is also a matter of conflict.

Demand for New States: This is another headache for the Federalism. For example, the demand for Telangana State.
Inter-State Conflicts: Sometimes these conflicts grow to such levels that federalism itself is threatened.

Question 9.
There are States in India that demand autonomy. What are the major demands of such States?
Answer:
Many States and Political Parties demand more autonomy for States. But autonomy means different things to different States and Parties. By Division of authority what some States want is more powers to be given to them. Many States and Political Parties demand more self-rule for their States.

Another demand is that States must have their own sources of income and they should have greater control over their natural resources. Some States wanted autonomy so that they can control their resources.

A third demand is that Centre should not interfere with the State administration. The States can’t tolerate the intervention by the Centre. The fourth reason for self-rule is linked to cultural and language matters. The opposition to Hindi in Tamil Nadu and the imposition of Punjabi in Punjab are causes of protest. The domination of the Hindi speaking States over the other States often causes rifts. Some States protested saying that Hindi was being forcefully imposed on them.

Question 10.
Inter-State Conflicts are common in India. Explain with examples.
Answer:

  • River-Water Conflict
  • Boundary Conflict

River-water conflicts often become serious as they affect the drinking water and water for irrigation.
Examples are Kaveri Water conflict, Mullaperiyar problem.

Boundary problems also exist in many States. Although the States were formed on linguistic basis, there are many linguistic minorities living in the boundary areas. Example, the conflict between Maharashtra and Karnataka regarding Belgaum.

Question 11.
Which Indian State has got special status according to the Constitution?
Answer:
Jammu-Kashmir (Article 370).

Question 12.
Write down the years in which the following States were formed:
Kerala, Punjab, Sikkim, Goa, Uttaranchal, Nagaland, Jharkhand
Answer:
Kerala — 1956
Punjab — 1966
Sikkim — 1975
Goa — 1987
Uttaranchal — 2000
Nagaland — 1963
Jharkhand — 2000

Question 13.
There is an opinion Governors are responsible for aggravating the Centre-State Conflicts. Do you agree? Explain.
Answer:
I don’t fully agree. A Governor is appointed by the Central Government. Governor is the head of the State Executive. Governors being Central Government appointees often clash with the State Governments. In the matter of imposing President’s rule and the dissolution of the State Government, there often develop rifts between the Governors and State Governments. But it would be unfair to put the blame of bringing problems to Indian Federalism on the Governors alone. There are some other reasons too for the Centre-State Conflicts.

Question 14.
Match the following:

AB
Residual PowersArticle 356
Authority to dissolve the GovernmentInter-States Conflicts
State Reorganization CommissionCyber laws
Jammu Kashmir1954
River Water ConflictArticle 370

Answer:

AB
Residual PowersCyber laws
Authority to dissolve the GovernmentArticle 356
State Reorganization Commission1954
Jammu KashmirArticle 370
River Water ConflictInter-States Conflicts

Question 15.
What is the relevance of Article 356?
Answer:
Article 356, which empowers the President to dissolve the democratically elected State government, has been often criticized. The first time it was used in Punjab in 1951. Before the election of 1967, the Article 356 was used 8 times. Three times it was in Kerala. By 1998, this article was used nearly a hundred times.

Question 16.
Point out the major topics of inter-state conflicts in India.
Answer:

  1. River Water Conflict
  2. Boundary Disputes

Since water is need for drinking and also for irrigation in the States, the overwater conflicts between States become highly complex. Examples are the Kaveri River water conflicts and the Mullaperiyar River Water conflicts.

There are also boundary conflicts between States. Although the States were formed on the basis of language, there are linguistic minorities staying in the border villages. For example, there is the conflict between Maharashtra and Karnataka about Belgaum.

HSSLive.Guru

Question 17.
An Administrative System in which two kinds of ……….. governments work is called
Answer:
Federalism

Question 18.
From the following, find out which one is included in the Concurrent List.
a) Banking
b) Agriculture
d) Education
d) Police
Answer:
Education

Question 19.
Cyber laws are examples for ………….
Answer:
Residual Powers

Question 20.
……..is a State which has a special status as per Article 370 of the Constitution.
Answer:
Jammu-Kashmir

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings

You can Download Thinkers, Beliefs and Buildings Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 4 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Thinkers, Beliefs and Buildings (Cultural Developments)

Question 1.
From which language does the word Stupa come?
Answer:
Sanskrit

Question 2.
Who got the Sanchi Stupa built?
Answer:
Asoka

Question 3.
Who used to organize the Ashwamedha Yagas?
Answer:
Kings

HSSLive.Guru

Question 4.
In which language was the Vedas written?
Answer:
Sanskrit

Question 5.
Where was Buddha born?
Answer:
Lumbini

Question 6.
Where was Mahavira born?
Answer:
Kundagramam

Question 7.
Which was the first venue where Buddha began to teach?
Answer:
Saranath

Question 8.
With which religion are the 4 Arya Satyas connected?
Answer:
Buddhism

HSSLive.Guru

Question 9.
Which is the book that contains the laws of Buddha Sangha?
Answer:
Sutta Pitaka

Question 10.
Who was the first woman who was admitted to Buddhism?
Answer:
Mahaprajapati Gomati

Question 11.
The caves that were carved out in rocks for Buddha Bikshustolive?
Answer:
Viharas

Question 12.
In which year was Buddha born?
Answer:
563BC

Question 13.
Match the items in Column A with the items in Column B.

AB
IranSocrates
ChinaBuddha
GreeceConfucius
IndiaZarathurashtra

Answer:

AB
IranZarathurashtra
ChinaConfucius
GreeceSocrates
IndiaBuddha

Question 14.

A        B
The birth place of BuddhaSaranath
The place of Buddha’s EnlightenmentLumbini
The place where Buddha preached firstKushinagaram
The place where Buddha achieved NirvanaBuddhagaya

Answer:

AB
The birth place of BuddhaLumbini
The place of Buddha’s enlightenmentBuddhagaya
The place where Buddha preached firstSaranath
The place where Buddha achieved NirvanaKushinagaram

Question 15.
Where is Sanchi Stupa located? What are its special features?
Answer:
The Sanchi Stupa is located on a hill in a small village called Sanchi Kanakera. This place is 20 miles north-east of Bhopal, the capital of Madhya Pradesh. Sanchi Stupa has different constructions and on the whole, it looks like a crown. Here we can see a temple built in the 5th century BC and many other historical monuments and also a huge mound. The Sanchi Stupa was built by Asoka in the 3rd century BC. During the time of the Sungas (183-72 BC), this was further developed.

HSSLive.Guru

Question 16.
Who are the ones who tried to take away the eastern gate of Sanchi? Why?
Answer:
The Sanchi Stupa was discovered in 1818. Europeans of the 19th century were greatly interested in this – Stupa. The French wanted to exhibit the eastern gate of Sanchi in a museum in France. They tried to get permission from Shajahan Begum, the ruler of Bhopal. But they failed in their attempts. Some English people. also tried such methods. In the end, both the French and the English had to satisfy themselves with the plaster cast of the Stupa.

Question 17.
Who protected the Sanchi Stupa? Write the names of two Patrons.
Answer:
Shajahan Begum and her successor Sultan Jahan Begum protected the Stupa. They spent a lot of money in the maintenance of this ancient monument. Sultan (This is just a name and not a position) Jahan Begum (1901-1926) took great interest in the matters related to Sanchi.

She donated money to build a museum and a guest house there. It was by staying in this guest house, John Marshal wrote volumes about Sanchi. To publish the writings of John Marshal also, Jahan Begum sanctioned money. John marshal dedicated his books to Sultan Jahan Begum.

  1. The protection and maintenance of the Sanchi monuments were possible because of the discretion and foresight of the rulers of Bhopal.
  2. It was a great fortune that they were made safe from the greedy eyes of railway contractors, builders and the Europeans who wanted to take them away to Europe.
  3. Sanchi is one of the most important Buddhist centres in India. The discovery of this completely upset our earlier concepts and understanding of Buddhism, This place is now under the protection of the Archaeological Survey of India.

Question 18.
Make a list of the famous thinkers that lived in the 6th century BC.
Answer:
The 6th century BC was a turning point in world history. In many parts of the world there were different philosophers that were contributing to human thought and understanding. In Iran Zaratushtra, In China Confucius, in Greece Socrates, Plato and Aristotle, in India Mahavira and Gautama Buddha -all these people lived in this period.

Question 19.
Kings conducted big Yagas. Explain them.
Answer:
In the beginning, yagas were conducted in large groups for the entire people. But from 1000 to 500 BC, yagas were conducted privately by householders for the prosperity of their family or.clan. But great yagas like Rajasuyam and Ashwamedhom were conducted only by kings and chiefs.

  1. The yagas and rituals lost their earlier simplicity and purity. They became more noisy, showy, expensive and even violent. Such yagas were unaffordable by, ordinary people.
  2. With the increase in the yagas and rituals, the importance and prestige of Brahmins began to increase. Things like yagas became the monopoly of Brahmins. They misused their position to exploit people.

HSSLive.Guru

Question 20.
The travel of Siddhartha outside the palace utterly changed his life. Explain.
Answer:
The real name of Buddha was Siddhartha. He was the son of Suddhodana, the head of the Sakya Tribe. Siddhartha was born in Lumbini near Kapilavastu, in 563 BC. He showed much interest in religious matters even when he was very young.

He married his relative Yasodhara early and they had a son named Rahulan. One day the chariot driver took Siddhartha to the world outside the palace. This changed his life. He saw 4 big ‘sights’ – an old man, a sick person, a dead body and a sanyasi (ascetic).

These sights upset Siddhartha. He became aware of the mortality of man. He realized that the body becomes weaker and weaker and then it dies. The ascetic he met was sick and old but the joy and peace in him surprised Siddhartha. He then decided to follow the path of the ascetic. Soon he left the palace seeking the Ultimate Truth. This incident in the life of Buddha is known as the ‘Great Renunciation’.

To seek the Ultimate Truth, Buddha tried different things. He even tried to torture his body till he«was about to die. Then he abandoned such extreme measures, and sat under a Bodhi tree, immersed in meditation. He then received Enlightenment. From then he was known as Buddha (One who is endowed with Wisdom or Enlightenment) orTathagathan (One who has gained the Truth).

  1. Buddha made his first preaching (Dharmopadesam) in Saranath. Here he spoke to five ascetics whom he knew before. This preaching is known as ‘Dharma Chakra Pravarthanam’. These five ascetics became his first disciples.
  2. The rest of his life Buddha taught about Dharma or the true way of life. He died in his 80th year, in 486 BC at Kushinagari. His mortal remains were buried in 8 different places and it is believed that in all those places Stupas were built.

Question 21.
What are the basic principles of Buddhism?
Answer:
The basis of Buddhism is Four Arya (Noble) Truths with Ashtangamarga. The 4 Noble Truths Buddha taught are:

  1. The world is a sorrowful place.
  2. Desires are the cause of sorrow.
  3. If we deny our desires, we can avoid sorrow.
  4. By following the Ashtanga Marga, you can overcome sorrow.

The ashtanga margas are: right word, right deed, right life, right efforts, right memory, right view, right decision and right meditation.

HSSLive.Guru

Question 22.
Explain the structural working of Buddhism. Do you think that the Buddhist Sangha worked in a democratic manner? Justify.
Answer:
The disciples of Buddha belonged to different social classes. There were kings, rich people, and householders among his disciples. There were also labourers, artisans and even slaves in the group. Inside the Sangha all were equal. Once a person becomes a Bikhshu or Bikshuni, his/her previous position did not matter.

The bhikhus and bikhshunis were required to follow the Sangha rules. All these rules are explained in ‘Viriaya Pitaka’. The rules were made in such a way that they would help people to come away from their luxurious lifestyles and live in a simple way. The Sangha followed’ a democratic way.

The internal, working of the Sangha was based on the traditions of the Ganas and Sanghas in the Mahajanapadas. Problems were solved through discussions. If there were differing views, things were settled by vote.

Question 23.
What are Chaitanyas?
Answer:
From the very early times, people used to consider some places as very holy. These places had some special features. There were some rare trees or rocks there. The places were also extremely beautiful. In them there were small kovils or shrines. These places were called Chaitanya’s. Chaitanya came from the word ‘chitha’. In fact, Chaitanya is a prayer hall.

Question 24.
Explain hagiography. What is its role in recreating history?
Answer:
Hagiography is the life history of a religious leader or a saint. To understand the Buddha statues, art historians must be familiar with Buddha’s hagiography. Usually, in a hagiography, the achievements of the saint or leader are praised. They may not be fully true. But they are important, as they give us valuable information regarding the traditions followed by disciples of certain faiths.

Biographical records show that Buddha got his Enlightenment as he was meditating under the Bodhi Tree. In many statues, Buddha is not shown at all. Sometimes he is represented as an empty seat, Stupa, wheel and such symbols.

  1. The empty seat is symbolic of Buddha’s meditation.
  2. The Stupas symbolize his final days, or death (Mahaparinirvana).
  3. The wheel is symbolic of Buddha’s first preaching at Saranath.

Question 25.
In the background of the Sanchi Stupa, describe the making style and structure of the stupas. How do stupas help in the recreation of history?
Answer:
Stupas are found in Chaitanya’s. These are mounds where part of the mortal remains of Buddha or some things he used is buried. They have been made with bricks or stones. They have a lot of story value.

  1. Even before the coming of Buddhism, the practice of making stupas was in existence. Later it became attached to Buddhism.
  2. Since they are built over the remains of Buddha or the things he used, they are worshipped as a sign of Buddha and Buddhism.

HSSLive.Guru

Followers of Buddha built many stupas in different. parts of India. The Buddhist Book “Asokavadana Sishta” says that Emperor Asoka sent the mortal remains of Buddha to all the important towns of his empire and ordered stupas to be built over them. By the 2nd century BC, many stupas were built. The most famous stupas are in Bharhut, Sanchi, and Saranath. Stupa is a Sanskrit word meaning a heap or mound. In the early times, stupas were in semi-circles.

Later they were known as ‘anda’. Gradually, the structure of the stupas became complex. They now acquired circular and rectangular shapes. Over the andas, they built some kind of balcony. It was called harmika which means ‘sreekovil’. It represents the abode of god. From harmika rose a flag-post, called ‘yashti’. Around this, there were chhatris (umbrellas). Around the mound, a stone wall was constructed separating it from the material world around.

The early stupas in Sanchi and Bharhut were simple. The gates and the fences were looking as if they were made of bamboos or wood. There were four entrance arches to the stupas. These arches were decorated with sculptures. The worshippers entered the stupa from the eastern archway and went round the mound, Later these stupas were adorned with various sculptures and inscriptions. Such decorated stupas can be seen in Amaravati and Shahji-ki-dheri in Peshawar in Pakistan.

Question 26.
Explain the principles of Jainism.
Answer:

  • All things in the world have life. Even stones, rocks, and water have life and soul.
  • Non-violence is the central principle of Jainism. It taught not to trouble humans, animals, insects and plants.
  • The ultimate aim of human life is nirvana or getting moksha.
  • Nirvana is the release from birth and rebirth.
  • Karma causes birth and rebirth. If one wants to get moksha, his karma should be right. Only through the Triratnas – good knowledge, good action, and good faith-one can acquire moksha.
  • To come out of the karma circle, asceticism and meditation are essential. For that worldly life should be given up. The Jain ascetics, both men and women, should take five pledges.
    1. Don’t kill
    2. Don’t steal
    3. Don’t lie
    4. Don’t own property
    5. Practise chastity

Question 27.
Bring out the basic differences between Mahayana and Hinayana.
Answer:
Buddhism was divided into two Mahayarta and Hinayana.

1. Hinayana means lesser vehicle or lesser wheel. Hinayana followed the basic tenets of Buddhism. They followed the old tradition. They continued using Pali to propagate their faith.

2. Mahayana means Great vehicle. They followed new principles and code of conduct. Worshipping the idols of Buddha and the Bodhisatwas became an important part of this group.

3. Mahayana followers looked at Buddha as a savior and worshipped him as a god. They prayed to him for moksha and guidance. Thus piety became the main feature of Mahayana Buddhism.

4. Mahayana followers believed in the concept of Bodhisatwa. Each follower here should try to become a Bodhisatwan. By serving others and performing Doble deeds anybody can become a Bodhisatwan.

5. Mahayana followers worshipped even some famous Bodhisatwans.To propagate Buddhism, Mahayana followers used Sanskrit.

Question 28.
The Stupa in Amaravati was neglected but the one in Sanchi was protected. Why?
Answer:
Amaravati Stupa was discovered before the discovery at Sanchi. But the scholars were not then aware of the importance of preserving the historical monuments. Sanchi was discovered in 1818. Of the 4 doors, three were still intact. The 4th was lying down. The mound did not have any damage. The Europeans tried take away the doors to London or Paris, but because of the timely interference of the rulers in Bhopal, they were protected. But the ‘Mahachaitanya’ of Amaravati still remains as a small mound. It has lost all its past glory.

Question 29.
Were women allowed into the Buddhist Sangha? Clarify.
Answer:
In the beginning, only men could be members. But later women were also included. It was because of the persuasion by Ananda, who was one of the dearest disciples of Buddha, that Buddha allowed women into the Sangha. They were known as ‘bikhshunis’. The first bikhshuni was the foster mother of Buddha. Her name was Mahaprajapati Gomathy. All bikhshunis were propagators of the religion. They tried hard to become ‘theri’ – respectable women who were entitled to moksha.

HSSLive.Guru

Question 30.
Why were the stupas built? What is their importance?
Answer:
Stupas are holy places. These are mounds where part of the mortal remains of Buddha or some things he used is buried. They have been made with bricks or stones. They have a lot of story value.

  1. Even before the coming of Buddhism, the practice of making stupas was in existence. Later it became attached to Buddhism.
  2. Since they are built over the remains of Buddha or the things he used, they are worshipped as a sign of Buddha and Buddhism.

Followers of Buddha built many stupas in different parts of India. The Buddhist Book “Asokavadana Sishta” says that Emperor Asoka sent the mortal remains of Buddha in all the important towns of his empire and ordered stupas to be built over them. By the 2nd century BC, many stupas were built. The most famous stupas are in Bharhut, Sanchi and Saranath.

Question 31.
Do you think the stupas were built from the donations received from people? Justify.
Answer:
On the pillars and bars of the stupas, there are many inscriptions. These inscriptions record that the stupas were built with the donations from people. From a different sections of the society, funds came.

  1. Some donations came from kings like Satavahanan.
  2. Guilds also gave donations. It was the artisans who made sculptures with ivory that gave the money to make a door in Sanchi.
  3. Ordinary men and women also gave donations, their names, profession, birthplace, and names of their relatives are inscribed on the stones.
  4. Bhikshus and Bikshunis also gave their contributions to building the stupas.

HSSLive.Guru

Question 32.
Describe the structure and style of making of the stupas.
Answer:
Stupa is a Sanskrit word meaning a heap or mound. In the early times, stupas were in semi-circles. Later they were known as ‘anda’. Gradually, the structure of the stupas became complex. They now acquired circular and rectangular shapes. Over the andas, they built some kind of balcony.

It was called harmika which means ‘sreekovil’. It represents the abode of god. From harmika rose a flag-post, called ‘yashti’. Around this, there were chhatris (umbrellas). Around the mound, a stone wall was constructed separating it from the material world around.

The early stupas in Sanchi and Bharhut were simple. The gates and the fences were looking as if they were made of bamboos or wood. There were four entrance arches to the stupas. These arches. were decorated with sculptures. The worshippers entered the stupa from the eastern archway arid went round the mound, Later these stupas were adorned with various sculptures and inscriptions. Such decorated stupas can be seen in Amaravati and Shahji-ki-dheri in Peshawar in Pakistan.

Question 33.
Why did Buddhism become popular? To which all countries did it spread?
Answer:
Even during Buddha’s lifetime and also after his death Buddhism began to grow popular. It spread into China, Japan, Burma, Sri Lanka, Mangolia and Tibet. The quickly changing social environment and the dissatisfaction of people with the existing religious practices attracted them to Buddhism. The following were the additional reasons:

  1. Buddhism gave preference to values and conduct more than to birth. It rejected the caste system.
  2. It stressed compassion, especially to the children and the destitute.
  3. Its principles were easily understandable.
  4. Buddha used Pali, the language of the common people, to propagate his religion. It increased its popularity.
  5. It got the support of kings like Asoka, Kanishka, and Harsha.
  6. The working of the Buddhist Sanghas also helped in increasing its popularity.

HSSLive.Guru

Question 34.
In ancient Hindu Religion there are two Traditions. What are they? What are their salient features?
Answer:
The two traditions are Vaishnava religion and Saiva religion.

1. Vaishnavas worshipped Vishnu as the main god. Saivas worshipped Siva. In their worship piety was the main factor. Piety is the love and dedication the worshipper shows his god.

2.  In Vaishnava religion, the followers accepted the ten avatars of Vishnu. The Vaishnavites believed that whenever the world was threatened by immoral powers with violence and destruction, Vishnu appeared as a new avatar to save the believers.

3. Different avatars became popular in different parts of the country. Local deities were also viewed as Vishnu’s avatar. It was a way to make a unified religious tradition. In different sculptures, Vishnu appeared in different forms.

Question 35.
Find out the relation between the items in A and complete the blank in B accordingly.

1.a) Mahayanam – Big wheel
b) Hinayanam – …………

2.a) Jainism-Triratnas
b) Buddhism – ………..

3.a) Mahavira – Kuntagramam
b) Buddha – ……….
Answer:
1. small wheel
2. Ashtangamangas
3. Lumbini

Question 36.
The 6th century BC was a period of social revolutions in India. On the basis of this statement, explain the origin of Buddhism and Jainism.
Answer:
Areas to be considered:

  1. Yaga tradition
  2. Brahmin authority
  3. New Economic system
  4. Fresh questions
  5. Discussions and Talks
  6. Sacrifices and Debates

The 6th century BC was a turning point in world history. Many philosophers were found in different parts of the world. In Iran Zaratushtra, In China Confucius, in Greece Socrates, Plato and Aristotle, in India Mahavira and Gautama Buddha -all these people lived in this period.

  1. They tried to find out the mysteries of existence.
  2. They tried to find the relations between man and the universe.
  3. They tried to analyze the social and economic happenings of the time.

In India, the 6th century BC was a period of social revolution. In the Ganges valley, new Empires and cities came up. Social and economic life of the people was changing in various ways. These changes caused many religions to come up. The most important of them were Jainism and Buddhism. Let’s see the causes for their rise.

Sacrificial Tradition: Even before the coming of Jainism and Buddhism, different philosophical concepts and religious traditions were in existence. One of them was the Veda tradition. We know things about that period from Rigveda, which was collected between 1500 and 1000 BC.

Rigveda is a collection of hymns praising gods like Fire, Indra, and Soman. These hymns were recited during the sacrifices (Yagas) which were performed by the people to have health, children, cattle wealth and long life.

In the beginning, yagas were conducted in large groups for the entire people. But from 1000 to 500 BC, yagas were conducted privately by householders for the prosperity of their family or clan. But great yagas like Rajasuyam and Ashwamedhom were conducted only by kings and chiefs.

The yagas and rituals lost their earlier simplicity and purity. They became more noisy, showy, expensive and even violent. Such yagas were unaffordable by ordinary people. With the increase in the yagas and rituals, the importance and prestige of Brahmins began to increase. Things like yagas became the monopoly of Brahmins. They misused their position to exploit people.

The Problems of Jati and Language: In the post-Veda period the society was divided into 4 Varnas. It caused a lot of conflicts in the society. Brahmins claimed the highest status. They had special rights. They were exempted from taxes and punishment. The Kshatriyas objected to this. Since Mahavira and Buddha were Kshatriyas, they too were against this Brahmin domination.

Vaisyas and Sudras opposed the authority of the higher Varnas. Although the Vaisyas had money and power, their position was lower than the Brahmins and Kshatriyas. Naturally they welcomed the new religions.

All the Vedic books were written in Sanskrit. So, most of the people did not understand anything. The incantations for yagas and rituals were recited in Sanskrit. People repeated them without knowing what they said. Mahavira and Buddha propagated their religions in Pali and Prakrit. So people accepted them easily.

HSSLive.Guru

The New Economic System: The growth of the agricultural economy helped the new religions to develop. The use of iron made it possible to clear forests and make bigger farms. Agricultural technologies also became better. The development of agriculture increased the demand for cattle, as bullocks were used for ploughing the farms.

Brahmins killed a lot of cattle for various sacrifices and therefore there was a reduction in the cattle wealth. Priestly sacrifices of animals became an obstacle for agriculture. Naturally, people welcomed the new religions which advocated non-violence.

New Questions: The philosophical questions in the Upanishads also made people unhappy. The Upanishads say that people were interested in knowing the essence of life, the possibility of life after death, rebirth, etc. Issues like the relation of karma with rebirth caused a lot of heated debates. People were interested in finding out the Ultimate Truth.

Many people even doubted if there is anything called the Ultimate Truth. They also doubted the importance of Veda tradition. Debates and Discussions: We get some idea about the debates and discussions of those times from the Buddhist books. There were some 64 different kinds of ideological streams.

Religious teachers travelled across the country and discussed matters with the common people. They tried to impress upon the people with the importance of their thinking. People also discussed and debated these matters. These discussions were conducted in some special tents with tapering tops called ‘kudagarasala’ or in groves where the bikshus stayed during their journeys. If one philosopher defeated another one in a debate, the followers of the defeated one would follow the winning philosopher. Therefore the support for a particular stream would increase or decrease fast.

People like Mahavira and Buddha questioned the authenticity of the Vedas. They gave importance to personal actions. They asked the people, men and women, to make efforts to be free from the worries and anxieties of this world. Their attitude was quite different from the attitude of the Brahmins who gave importance to one’s birth and not his way of life.

HSSLive.Guru

Question 37.
Write an essay defining the principles of Buddhism, Buddha Sangha and the Spread of Buddhism.
Answer:
It is from stories that we learn about the principles of Buddhism, especially from “Suttapitaka”. Some of the stories here describe the miraculous powers of Buddha, There are also stories which speak highly of his wisdom, logic and sense of reality. These stories point out that without showing any miracles, he tried to teach people things logically.

For example there is this story. A mother whose son had died came to Buddha asking him to bring her dead son back to life. He did not perform any miracle of raising the boy from death. But he convinced the mother about the inevitability of death.

All these stories are written in Pali, the language of the common people. So, people could understand them easily. In his first preaching at Saranath we can see the important principles of Buddhism.

The world continuously changes. There is nothing permanent or immortal in it. There is no soul in it. In short the world is without eternity and without soul. The basis of Buddhism is Four Noble Truths (Arya Satyas) with Ashtangamarga. The Noble Truths are:

  1. The world is a sorrowful place.
  2. Desires are the cause of sorrow.
  3. If we deny our desires, we can avoid sorrow.
  4. By following the Ashtanga Maiga, you can overcome sorrow.

The ashtanga margas are: right word, right deed, right life, right efforts, right memory, right view, right decision and right meditation.

Followers of Buddha: For his ascetics Buddha made an organization called ‘Sangha’. Their main duty was preaching or dharmopadesa. They lived a simple life keeping only the basic necessities. They had a small bowl for taking alms. Since they lived with the alms they received they were known as ‘bikshus’. Initially there were only men. But because of the influence of Ananda, a favourite disciple of Buddha, women also were enrolled. They were called bikshunis. The first bikshuni was Buddha’s foster mother, Mahaprajapati Gomathy. All bikshunis wanted to be ‘theri’, respectable women who have got moksha.

HSSLive.Guru

The disciples of Buddha belonged to different social classes. There were kings, rich people, and householders among his disciples. There were also labourers, artisans and even slaves in the group. Inside the Sangha all were equal. Once a person becomes a Bikhshu or Bikshuni, his/her previous position did not matter.

The bikhshus and bikhshunis were required to follow the Sangha rules. All these rules are explained in ‘Vinaya Pitaka’. The rules were made in such a way that they would help people to come away from their luxurious lifestyles and live in a simple way. The Sangha followed a democratic way. The internal working of the Sangha was based on the traditions of the Ganas and Sanghas in the Mahajanapadas. Problems were solved through discussions. If there were differing views, things were settled by vote.

The Spread of Buddhism: Even during Buddha’s lifetime and also after his death Buddhism began to grow popular. It spread into China, Japan, Burma, Sri Lanka, Mangolia and Tibet. The quickly changing social environment and the dissatisfaction of people with the existing religious practices attracted them to Buddhism. The following were the additional reasons:

  1. Buddhism gave preference to values and conduct more than to birth. It rejected the caste system.
  2. It stressed compassion, especially to the children and the destitute.
  3. Its principles were easily understandable.
  4. Buddha used Pali, the language of the common people, to propagate his religion. It increased its popularity.
  5. It got the support of kings like Asoka, Kanishka, and Harsha.
  6. The working of the Buddhist Sanghas also helped in increasing its popularity.

Question 38.
What are Stupas? Prepare a note on them.
Answer:
Stupas are holy places. These are mounds where part of the mortal remains of Buddha or some things he used is buried. They have been made with bricks or stones. They have a lot of story value.

  1. Even before the coming of Buddhism, the practice of making stupas was in existence. Later it became attached to Buddhism.
  2. Since they are built over the remains of Buddha or the things he used, they are worshipped as a sign of Buddha and Buddhism.

Followers of Buddha built many stupas in different parts of India. The Buddhist Book “Asokavadana Sishta” says that Emperor Asoka sent the mortal remains of Buddha in all the important towns of his empire and ordered stupas to be built over them. By the 2nd century BC, many stupas were built. The most famous stupas are in Bharhut, Sanchi and Saranath.

Stupa is a Sanskrit word meaning a heap or mound. In the early times, stupas were in semi-circles. Later they were known as ‘anda’. Gradually, the structure of the stupas became complex. They now acquired circular and rectangular shapes. Over the andas, they built some kind of balcony. It was called harmika which means ‘sreekovil’. It represents the abode of god. From harmika rose a flag-post, called ‘yashti’. Around this there were chhatris (umbrellas). Around the mound, a stone wall was constructed separating it from the material world around. The early stupas in Sanchi and Bharhut were simple.

The gates and the fences were looking as if they were made of bamboos or wood. There were four entrance arches to the stupas. These arches were decorated with sculptures. The worshippers entered the stupa from the eastern archway and went round the mound, Later these stupas were adorned with various sculptures and inscriptions. Such decorated stupas can be seen in Amaravati and Shahji-ki-dheri in Peshawar in Pakistan.

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Judiciary

You can Download Judiciary Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 6 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Judiciary

Judiciary Questions and Answers

Question 1.
What is judiciary? Why do we need an independent judiciary?
Answer:
The Judiciary in a nation makes sure that there is law and order in the nation and justice prevails there. Although it is considered the 3rd branch of the government, it has equal importance with the other two. The yardstick of a nation’s competence is its judiciary. The Constitution of India has made the Judiciary a free Institution. Judiciary protects the rights of the citizens and it is the guardian of the Constitution.

The laws enacted by the Legislatures are interpreted by the Judiciary. By interpreting the laws, the Judiciary brings in new laws. It is the Judiciary that decides if the laws are vague or anti-Constitutional. It is the duty of the Judiciary to ensure rule of law in the country.

Question 2.
What do you mean by the independence of judiciary?
Answer:
By the independence of judiciary we mean the following:
a) The Executive and the Legislature should not interfere in the affairs of the judiciary. The judiciary is independent of the Executive and the Legislature.
b) The decisions of the Judiciary are not to be interfered with.
c) The Judiciary needs independence to pronounce judgments impartially, without fear or favor.
d) Judges should have an atmosphere in which they can deliver impartial judgments.
By independence of judiciary what is meant is not irresponsible or unilateral actions on the part of the Judiciary. Independent Judiciary is part of the democratic structure of the nation. Democratic values are to be protected. Therefore Judiciary should be loyal to the Constitution, to the democratic traditions and the people.
How can the independence of the Judiciary be ensured and maintained?
The independence of the Judiciary can be ensured and maintained by the following means:

  • Mode of appointment
  • Fixed period of tenure of office
  • Financially independent
  • Freedom from personal criticism
  • Separation of the Executive and the Judiciary
  • Handsome salary for the Judges
  • Job Security

HSSLive.Guru

Question 3.
Who appoints the Supreme Court Judges?
Answer:
It is the President that appoints the Supreme Court and High Court Judges. After consulting the Chief Justice, the President appoints the other judges of the Supreme Court.

Question 4.
Removal of the Supreme and High Court Judges is a very difficult task. Why?
Answer:
The removal of the Supreme and High Court Judges is done through impeachment. Supreme Court Judges can continue in office until the age of 65. Any judge can resign by giving a letter to the President. The President has the authority to remove Judges on the basis of proven corruption of incompetence. But this can be done only if 2/3 majority of both the Houses with full membership passes a resolution to such an effect and requests the President for the removal of the Judge. Supreme Court Judges get allowances and free accommodation, apart from their salaries.

It is from the Consolidated Fund of India the Judges are given their salaries. The salary and other benefits of a Judge can’t be altered in a way that adversely affects him. The decisions and activities of the Judges done in their official capacity are not subject to any criticism. The Supreme Court has its own secretariat. It is the Chief Justice that appoints officials for the Secretariat. All this is done to keep the Judiciary as an independent and impartial organization.

Question 5.
Complete the following pyramid showing the structure of the Judiciary.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Judiciary 1
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 Judiciary 2

Question 6.
……….. have Writ jurisdiction.
Answer:
The Supreme Court and High Courts that are Constitutional Courts.

Question 7.
Prepare a table showing the powers and duties of the Supreme Court, High Courts and District Courts.
Answer:

Supreme CourtHigh CourtsDistrict Courts
The decisions of the Supreme Court are binding on all courts.Can hear appeals from lower courts.Handle all the cases that happen in the district.
Can transfer High Court Judges.Can issue Writs to re-establish fundamental rights.Can hear appeals from lower courts.
Can move a case from any court to the High Court.Can handle any case within the jurisdiction of the State.Can make judgments in serious criminal cases.
The case of one High Court can be moved to another High Court.Can have control and supervision over the lower courts.Lower Courts Handle civil and criminal cases.

Question 8.
The Supreme Court is the highest Court in India. In that respect, evaluate the powers of the Supreme Court.
Answer:
Original Jurisdiction: In the following cases the Supreme Court has original jurisdiction.

  • Conflicts between the Centre and one or more States.
  • In conflicts where the Centre and a State or States are on one side and a State or States on the opposite side.
  • Conflicts between States.
  • In issues connected with the election of the President and Vice President.
  • To implement Fundamental Rights as per Article 32.

Appellate Jurisdiction: The Supreme Court is the highest Appellate Court in India. Its Appellate Jurisdiction can be divided into 3 – Constitutional, Civil and Criminal.

Constitutional Cases: If the High Court testifies that the problem has some serious element of interpreting the Constitution, appeal can be given to the Supreme Court. Even if the High Court refuses to certify such a thing, if the Supreme Court feels that the case has some serious element of interpreting the Constitution, the SC can issue Special Leave of Appeal.

The Supreme Court can, on its own initiative, or on the request of the Attorney General, can ask the High Courts to move matters of public interest to the SC.

Civil Cases: If the high Court that testifies to the effect that the matter needs the decision of the SC, the case can be transferred to the SC.

Criminal Cases: In the following circumstances appeals against High Court Judgements can be made in the SC:
If an accused is left unpunished, a person or organization can file an appeal if it is felt that leaving the accused unpunished will cause some difficulty to the public. Here the Court is approached for protecting public interest. Since the Court is approached for public interest, such cases are called ‘Public Interest litigation’. Such cases usually come up in situation where there is a lack of drinking water, problems of the poor, pollution, etc. Today this has become the most energetic weapon in the hands of the Judiciary.

Public Interest Litigation:
a) Anybody who is interested in public interest, to defend the rights of others; to solve public problems, can approach the Court.
b) Since litigation is very costly in India, for defending people’s rights, this helps. In the Constitution, is stated that only the persons whose fundamental rights are violated can approach the court. But this condition has been made loose by the Supreme Court by letting Public Interest Litigation. Through this anybody can approach the court to defend the fundamental rights of others.

Question 9.
Name the Chief justice of India.
Answer:
Justice T.S. Thakur.

Question 10.
Binu: Judicial activism has highly influenced our political system.
Meena: But it has led to conflict between the Executive and the Judiciary.
On the basis of this conversation, explain the merits and demerits of judicial activism.
Answer:
Judicial activism has caused some bitter feuds and confrontations among the Executive, Legislature and Judiciary in India. When the Executive and legislature become weak, the Judiciary openly intervenes for the protection of the rights of the people. It is good for democracy but it has its weaknesses. Here are the merits and demerits of judicial activism.
Merits

  • Through public interest litigation, the powers of the Courts increased and the people’s faith in them also increased.
  • Judicial activism helped to reduce expenses for litigation.
  • Judicial activism forced the Executive to carry out its responsibilities.

Demerits

  • Increased workload for the Courts.
  • It caused open clash between the Executive and Judiciary.

Question 11.
Prepare a note on Judiciary and rights.
Answer:
Judiciary and rights: In jurisprudence, rights and their remedies go hand in hand.

  • Right without remedy is useless.
  • The Constitution has given the rights and the remedies for their violation.
  • Articles 32 and 226 of the Indian Constitution authorizes the Supreme Court and the High Courts to issue orders for the implementation of the rights.
  • The fundament rights given in the 3rd part of the Constitution are to be implemented and the remedies for violation are given in Article 32.
  • Article 32 empowers the citizens to approach the Court to get their fundamental rights implemented.
  • Article 226 empowers the High Courts in the States to issue orders for the implementation of citizens’ rights.

Question 12.
Public interest litigation enables the courts to interfere in social issues. Comment.
Answer:
Article 226 talks about Public interest litigation. This is to ensure the citizens that they get their rights. In Kerala, there was a strike by government doctors. The Court then asked the government to solve the problem through negotiations. This court interference in the issue was because of Public interest litigation.

Question 13.
Identify examples where the Court/Judiciary acts as custodian of public interests.
Answer:

  • Banning meetings in public places.
  • Banning the use of loudspeakers on streets.

These are examples where Judiciary has acted as custodian of public interests.

Question 14.
Find the odd one out:
a) When other Judges are appointed to the Supreme Court, the Chief Justice is consulted.
b) Judges are not usually removed before their retirement.
c) A High Court Judge can’t be transferred to another High Court. .
d) The Parliament has no role in the appointment of Judges.
Answer:
A High Court Judge can’t be transferred to another High Court.

Question 15.
Prepare a note on Judiciary and Parliament.
Answer:
According to the principle of decentralization of powers, each component of the government has to carry out separate functions. Judiciary has the responsibility of looking at the laws passed by the Parliament and see if they are in keeping with the Constitutional principles. In the modern times, through judicial activism, Judiciary is interfering with the Legislature. But the Parliament has the power to impeach the Judges if they found incompetent or corrupt. In fact, for the Constitution to function smoothly, cooperation between these two organs is essential.

Question 16.
What is the importance of judicial review?
Answer:
lf the laws passed by the Legislature and implemented by the Executive are found to be contrary to the Constitution, the Judiciary has the right to declare such laws null and void. Using this right the Judiciary protects the rights of the citizens and thus it does a praiseworthy job.

Question 17.
Match the following:

AB
a) Supreme CourtT.S. Thakur
b) Writ authorityOriginal jurisdiction
c) Chief Justice of the SC1979
d) Fundamental RightsConstitutional Court
e) Judicial Activism32nd section (Article 32)

Answer:

AB
a) Supreme CourtOriginal jurisdiction
b) Writ authority32nd section (Article 32)
c) Chief Justice of the SCT.S. Thakur
d) Fundamental RightsConstitutional Court
e) Judicial Activism1979

Question 18.
How can the independence of the Judiciary be protected?
Answer:
The Constitution has made provisions for keeping the Judiciary independent and impartial. They are as follows:
a) Mode of Appointment of Judges: The Constitution has made provisions to make the appointment of Judges above politics. The Legislature does not have much role in the appointment of Judges. For a person to be appointed as a Judge he should have experience as an advocate. He should be well-versed in law. A person’s politics does not have any role in his appointment as a Judge.
b) Fixed Tenure: The fixed tenure ensures that the Judges can work independently as they can’t be easily removed from their posts. Only in very rare circumstances can a judge be removed. This stability in the job makes them fearless and act judiciously without fear or favor.
c) Financial independence: The Judiciary does not have to depend on the Executive or the Legislature for their financial needs. The Constitution has made the salaries and allowances of the Judges beyond the jurisdiction of the Legislature. It makes the Judiciary independent. Handsome salaries and allowances will help the Judges to be independent and they will be free from the temptation of accepting bribes or such financial benefits.
d) Freedom from personal criticism: The decisions and activities of the Judge should be from criticism. Judiciary has the power to punish people for contempt of court. It is believed that this provision will protect Judges from unjust criticism. Even the Parliament can’t discuss the behavior of a Judge except as part of his impeachment process. The Judiciary can thus take impartial decisions without being afraid of criticism.
e) Separating the Executive from the Judiciary: This is another way of protecting the freedom of the Judiciary. If his fundamental rights are violated, any person can approach the SC for redress. In the form of Writ, the SC can issue special orders. For defending Fundamental Rights, the SC can issue Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Quo Warranto and Certiorari. Through these Writs, the Judiciary can give orders to the Executive to take action.

Question 19.
What do you mean by writ Jurisdiction?

HSSLive.Guru

Question 20.
Who appoints the Judges to the Supreme Court and High Courts?
Answer:
The President

Question 21.
Which of the following are the jurisdictions of the Supreme Court?
a) Original jurisdiction
b) Appellate jurisdiction
c) Advisory jurisdiction
d) All of these
Answer:
All of these

Question 22.
By issuing …….. the Supreme Court can reestablish Fundamental Rights.
Answer:
Writs

Question 23.
The first Woman Judge of the Supreme Court was………
Answer:
Justice Fatima Biwi

Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 15 Kerala: Towards Modernity

You can Download Kerala: Towards Modernity Questions and Answers, Notes, Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 15 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus Two History Chapter Wise Questions and Answers Chapter 15 Kerala: Towards Modernity

Question 1.
The region in Kerala which was under the direct rule of the British.
Answer:
Malabar

Question 2.
The first book printed entirely in Malayalam?
Answer:
Samkshepavedantham

Question 3.
The person who prepared the first Malayalam Dictionary (Sabdakosam)?
Answer:
Amos Pathiri

Question 4.
The Founder of Samatwa Samajam?
Answer:
Vaikunta Warrier

HSSLive.Guru

Question 5.
The Founder of Sadhu Jana Paripalana Sangham?
Answer:
Ayyankali

Question 6.
The founder of Atmavidya Sangham?
Answer:
Vagbhatanandan

Question 7.
The leader who led the ‘Savarna Jadha’?
Answer:
Mannath Padmanabhan

HSSLive.Guru

Question 8.
Explain the growth in plantation crops in Kerala during the colonial period.
Answer:
An important change that happened during the colonial period in the economic system of Kerala is the growth in plantation crops. Europeans took the initiative to start new plantations and invest capital in them. The main plantations crops were tea, coffee, rubber, and cardamom. Plantations crops proved more successful in Travancore than in Malabar. There were some reasons for that. The soil and high land of Travancore were better than those of Malabar. Therefore plantations crops developed fast in Travancore. This helped the British to earn a lot of wealth. The tax collection system in Malabar was not good enough.

Question 9.
Point out the role played by missionaries in the modernization of Kerala and in its education.
Answer:
An important driving force behind the growth of Kerala Was its education. The contributions made by missionaries in this field are highly valuable. They played a big role in expanding education. In the first decade of the 19th century, the London Mission Society (LMS) and Church Mission Society (CMS) started working in Travancore.

Rev. Mead was a missionary of CMS, who devoted his entire life in expanding education here. In 1817 the CMS College and a seminary were founded at Kottayam. To encourage women’s education, the missionaries established a grammar school and other schools.

The first school in Kochi was established in 1818 in Mattanchery. A missionary named Rev. Dowson was its founder.

At the same time, Rev Twinkle Tab, a Spanish Missionary in the Salvation Army founded English schools in the southern parts, including Nagercoil.

It was Basil Evangelical Mission (BEM) that spread education in Malabar. In 1848, they established a primary school in Kallai and in 1856, another school at Thalassery.

The contributions made by the Christian missionaries encouraged the governments of Kerala to take up education more seriously. In 1817, the ruler of Travancore, Gauri Parvati Bai, started free, compulsory primary education. In many areas of Travancore, schools were established. In 1839, during the reign of Swathi Thirunal, the first English school was begun. Another school was started in Thalassery.

HSSLive.Guru

Question 10.
Make a list of reforms that were brought about in the three regions of Kerala.
Answer:
Malabar

  • District and Provincial courts were established.
  • A chain of roads was made.
  • In Ancharakandi, a spice garden was established.
  • Many cloth and tile factories were founded.
  • Kozhikode, Thalassery, Kannur Municipalities came into existence.
  • Railway link was established with other areas of the country.
  • In Nilambur a teak grove was established.
  • To bring timber, a canal was made (e.g. Kanoli Canal).
  • Timber business was encouraged.

Kochi

  • Lower Courts and Huzur Courts were founded.
  • All important Devaswoms were brought under the government.
  • In 1845, slavery was banned.
  • The survey of the land was made and taxes were fixed.
  • Railway lines were made.
  • Established Health, Agriculture and Fisheries departments.
  • Kochi Tenant (Leasing) Law was passed.
  • A Staff Selection Board was established.

Travancore

  • Owners of land were given ‘pattayams’ showing details of the land.
  • Slavery was banned in 1812.
  • Renewed judiciary by founding 5 district courts and 1 Appeal Court.
  • In 1811, the administration of Dewaswoms was taken over by the Government.
  • Improved coinage, communication, agriculture and trade.
  • Banned feudal conventions like “talavari” and “Uzhiyam”.
  • In 1888, a Law-Making Council with 8 members was formed.
  • Founded, many factories, electrification schemes, canals and post office?

Question 11.
The British brought some changes in the laws of Kerala. Find them out.
Answer:
In the system of law that the British brought, there were Western legal thoughts and concepts. They founded a chain of civil and criminal courts. They made sure that principles like the Rule of Law and Equality before Law were enforced. They also made a united legal code that included the laws of the land.

Question 12.
What made Pazhassiraja fight against the British? Write about the various stages of the Pazhassi Revolt.
Answer:
The Pazhassi Revolt was one of the most significant revolts in South India against the British. The British had established their authority over Malabar. Their wrong attitude to justice caused the Revolt. Keralavarma Pazhassiraja was a member of the Kottayam Dynasty of Malabar. In the beginning, he was in friendly terms with the British. In the Mysore wars, he even helped them. As a reward for his help, the British granted him the right to collect taxes from people.

But when Malabar came under their authority, the British forgot this promise. The right to collect taxes was given to an uncle of Pazhassi, the King of Kurumbanad. This King charged the people heavy taxes and used very cruel methods to get the money from them. It was in this context that Pazhassi rebelled against the British.

There were two stages in the Pazhassi Revolt. The 1st stage is from 1793 to 1797. Pazhassi started his revolt by preventing the tax collection for the British. Pazhasi’s army consisted of Muslim and Nair farmers and members of Kurichi tribe. It strongly withstood the attacks by the Company’s army. Pazhassi ‘ requested the help of Mysore to drive away the British from Wayanad. The British army was continuously defeated and in 1797, it withdrew from Wayanad, making an agreement with Pazhassi. With this, the first stage ended. The 2nd stage of the Revolt started in 1800.

The reason was the move of the British to take over Wayanad. With the help of the Kurichis and Kurumbars in his army, Pazhassi withstood the attacks. Finally, Wellesley defeated Pazhassi in a bitter battle. Pazhassi still continued his resistance. But an army under Thomas Harvey Bebar, a sub-collector of Thalassery, defeated Pazhassi on 30 November 1805, In the battle, Pazhassi lost his life.

HSSLive.Guru

Question 13.
There were strong uprisings against the British in Travancore and Kochi. In the context of this statement, describe the anti-colonial activities of Veluthampi Dalava and Paliathacchan.
Answer:
After occupying Malabar, the attention of the British turned to Kochi and Travancore. They tried to establish their political and commercial interests in these places. In 1800, the Company appointed Col. Macaulay as the Resident of Travancore and Kochi. Macaulay started controlling the internal affairs of these native states. By this, the rulers lost their sovereignty.

Veluthampi was the chief minister (Dalawa) of Travancore. In 1805, the British signed a friendship treaty with Travancore. Through this, the Resident got the power to interfere in the internal affairs of the state, which lost its political freedom. He insisted that the tribute which the state owed to the Company should be paid within a certain time, without giving any consideration to the financial difficulties facing the state. One man named Mathu Tharakan owed a lot of money to the state as tax arrears. Velu Thampi Dalawa ordered to confiscate his property. But Macaulay interfered and canceled the order of the Dalawa. All these incidents prompted the Dalawa to embark on an armed conflict against the Company.

Paliathacchan was the Prime Minister of Kochi. He had enmity with Macaulay. Veluthampi Dalawa made a secret agreement with Paliathacchan. They also secretly contacted the French in Mauritius and the Zamorin of Kozhikode and requested them to give their support in their fight against the Company. In 1808 the combined armies of Travancore and Kochi attacked the residence of Macaulay in Kochi. The Resident escaped in a British ship.

As the revolt was in progress the Dalawa reached Kundara. He issued a proclamation on 11 January 1809 asking the people to join him against the British. This is called ‘Kundara Proclamation’ (Kundara Vilambaram). It is considered as an important document showing the fight of South India against colonization.

The British hit back. They attacked Kochi. Paliathacchan withdrew from the revolt by signing a treaty with the British. The British persuaded the Travancore King to remove Velu Thampi from his post. Unnini Thampi became the new Dalawa. The new Dalawa asked the police, to arrest Velu Thampi. A reward was declared for catching him. Velu Thampi took refuge in a house at Mannadi. When the combined forces of the British and Travancore surrounded the house, Velu Thampi committed suicide. He did not want to be caught alive and insulted. With this, the heroic resistance against the British ended in Travancore.

Question 14.
Kerala witnessed a silent but comprehensive social revolution in the 19th and 20th centuries. Evaluate the Social Reformation Movements in Kerala in the context of this statement.
Answer:
In the 19th century, in Kerala, there were many religious superstitions, rituals, and conventions. There were also social injustices and economic injustices.
The Feudal lords suppressed the farmers. The Upper Castes ill-treated the lower castes. This made the life of poor people miserable. There were so many illogical and even foolish practices related to menstruation, marriage, pregnancy, and death. Slavery also existed here.

  • The Kerala Brahmins received a lot of privileges.
  • The lower caste people did not have a good position
    in society. The Upper Caste people controlled their modes of dress, freedom to travel and entry into temples.
  • There were untouchability and pollution rules. In Travancore and Kochi, government jobs were not given to people of lower classes.

It is in this social background that the Social Reformers started their fight against the ills of society. Although all-India Movements like Arya Samajam and Theosophical Society had their branches in Kerala, their influence was very little here. Here the social revolution was the result of local Movements. Here are some Social Reformists that worked in Kerala in the 19th and 20th centuries.

Vaikunda Swamikal: He was bom in 1808, in the . village called Sastamkotta Vila near Kanyakumari. He started Samatwa Samajam’.

He published: ‘AkilattirattuAmmanai’and ‘Arul Nool’.

Reforms:

  • For the first time, he started ‘Kannadi Prathishta’ in South India.
  • His faith was called the way of the father (“Ayyavazhi”).
  • He objected to all kinds of discrimination and stood for social equality.
  • He objected to priesthood, idol worship, and animal sacrifice. He worked for the freedom of the lower castes and the welfare of women.

Sri Narayana Guru: Hewas born in the village of Chempazhanthi in Thiruvananthapuram district, in 1854. He founded the Sri Narayana Dharma Paripalana Yogam.

He published: “Atmopadesa Sathakam”, “Daiva Sathakam”. “Darsanamala”, “ Siva Sathakam” and “Navamanjari”.

Reforms:
Worked for the ending of superstitions and caste discriminations. He encouraged people to take up Western education, trade, and business enterprises.
He made the famous slogan “One Jati, One Religion, One God, for Man”.
He raised his voice against the control by Upper Castes. Shocking the conservatives, he did ‘Siva Pratishta’andAruvipuram.

Chattambi Swamikal: He was born in 1853 at the village of Kollur in Trivandum district. He published ‘Prachina Malayalam’, ‘Adibhasha’ and ‘Vedadikara Nirupanam’.

Reforms:

  • He objected Jati and other illogical social rituals.
  • He challenged the monopoly of Brahmins to study Vedas.
  • Objected to the animal sacrifices in temples.
  • He contributed a lot to Malayalam Literature and language.

Ayyankali : He was bdrn in 1863 at Venganur in Trivandum. His Organization was Sadhu Jana Paripalana Sangham. ‘

Reforms:

  • He fought for freedom to travel and education for the lower classes.
  • He opposed the Jati System. He organized labour protests and agriculture boycotts to get lower-class students admission in public schools.
  • Against the restrictions placed on the mode of dress by lower-class people, he organized the ‘Kallumala Protest’. He asked people to break and throw away the. Kallumala’.

Vakkom Abulkhader Moulavi: He was born in 1873, at Vakkom in Chirayinkeezhu.taluk. He made the Travancore Muslim Mahajana Sabha.

He published: Swadesabhimani (edited by K. Ramakrishna Pillai), Al-Islam (An Arabic-Malayalam Magazine).

Reforms:

  • He is the architect of the modernization of Kerala Muslims. He asked the Muslims to give up all anti- Islamic rituals.
  • He asked the Muslims to get a Western education and to take part in Movements for development.
  • He was the founder and owner of Swadeshabhimani Newspaper.

Vagbhatanandan: Hewas born at Patyam in 1885. He founded ‘Atmavidya Sangham’. He published Abhinava Keralam (Magazine), Atmavidya Kahalam (Journal), Sivayogavilasam (Magazine).

Reforms:

  • Acknowledged the right of the lower classes to enter temples.
  • Showed interest in the economic progress of the lower classes,
  • He took active interest in Agricultural Movements.
  • He opposed Jati and idol worship. He encouraged Yuktichintha and critical thinking. He was interested in prohibition (of alcohol).

Mar Kuriakose Elias Chavara : He was born in 1805, in the village Kainakari in Kuttanad.

He published: ‘Atmanuthapam’, “Idayariatakangal’, ‘Dhyanasallapangal’ and ‘Nalagamangal’.

Reforms:

  • He founded many schools in Central Kerala. He encouraged Sanskrit education. He opened a Sanskrit school at Mannanam, in 1846.
  • The founded orphanages for the poor and old people.
  • He encouraged the education of dalits. He funded two schools for them.
  • He started St. Joseph’s Printing press at Mannanam.
    It was the first indigenous printing press in Kerala.

V.T. Bhattathirippad: He was born in 1896 at Mezhathur.

He published: “Adukkalayil Ninnum Arangathekku” and “Kannirum Kinavum”.

Reforms:

  • He fought against the discrimination against the Namboodiri women and widows who had to suffer a lot because of insults and ostracism.
  • He opposed dowry and the marrying of young girls to old men.

Question 15.
Women also made a lot of contributions to the Social Reformation Movements of Kerala. Explain with examples.
Answer:
Women have given priceless contributions to the Social Reformation Movements of Kerala. Parvati Nenminimangalam, Arya Pallam, Sarada Amrnal, K.C. Narayani Amma Kalikkutty Asatty etc. did a lot to awaken women and raise their social status. They also worked hard for the removal of social evils that plagued the Kerala society. They helped in the removal of the Jati system, increased women’s education, did a lot for women empowerment and social justice, the prosperity of labourers and farmers, thinking with reason, use of public space and the uplifting of the Dalit community.

HSSLive.Guru

Question 16.
Describe the fight for a democratic society in Kerala and how the Shanar Agitation (Channar Lahala), Vaikom Satyagraha and Guruvayur Satyagraha helped in that fight.
Answer:
There were many social evils in Kerala. There was control based on taste. Even basic human rights were denied to some castes. Human dignity did not mean anything to the Upper Classes. Against such injustice, some popular movements worked hard. Here are some of the most important movements.

Shanar Agitation: This was one of the early fights against social injustice. This took place in Southern Travancore. This is also called ‘Melmundu samara’. Women of the Channar Community were not allowed to cover the upper part of their bodies with any doth or dress. Then, when Col. Monroe was the Diwan, he issued an order allowing the Channar women (Nadar) to wear a dress if they became Christians.
The Channar women were not satisfied with this. They started appearing in the public wearing shawls like women of the Upper Classes. The Upper-Class Hindus did not like it. They attacked the Channar women, who retaliated. Finally on 26 July 1859, the government issued a royal edict removing restrictions on the dressing.

Vaikom Satyagraha: This is the first famous public protest against untouchability. This protest was organized forgetting the right to use the paths near the. Vaikom Temple by lower caste Hindus. The leaders of this Satyagraha were T.K. Madhavan, Mannath Padmanabhan, C.V. Kunjuraman, K. Kelappan, and K.P. Kesava Menon.

An important event connected with the Vaikom Satyagraha is a procession of High Caste Hindus organized by Mannath Padmanabhan. The Procession wenttoTrivandum and met Maharani Sethulaxmi Bai and presented their request to her.

The Vaikom Satyagraha and the Savama Procession (Jatha) helped in forming positive public opinion regarding Temple Entry to all Castes. Finally, Gandhi interfered and the protest was successfully concluded. All the paths, except two, around the Vaikom Temple, were opened for use by all kinds of people.

Guruvayur Satyagraha: This was a milestone in the social reform movement of Kerala. It was a great event against untouchability. This protest was begun with the demand that all Hindus should be allowed to worship in the temple. The Guruvayur temple was under the control of the Kozhikode Zamorin and only Upper Caste Hindus could worship there.

The Satyagraha started on 1 November 1931. K. Kelappan and Mannath Padmanabhan led the protest. Kelappan started a fast unto death in front of the temple.

Some fanatic Upper-Class Hindus attacked volunteers like A.K. Gopalan and P. Krishna Pillai. On 2 October 1932, on the advice of Gandhi, the Satyagraha was ended. An opinion poll was conducted in Ponnani Taluk to find out public opinion about the issue. Most of the people supported temple entry by lower caste Hindus also. Although results did not come immediately, the Satyagraha helped in forming public opinion in favour of Temple Entry by all manners of Hindus.

HSSLive.Guru

Question 17.
Agitation against untouchability continued in Kerala even after independence. Explain with examples.
Answer:
Agitation against untouchability had to continue in ‘ Kerala even after independence. Paliyam Satyagraha ‘ was one such agitation:
In Kochi, there were many temples in front of the houses of the Upper Caste Hindus. Lower Caste Hindus were denied entry there. Paliathacchan was the Prime Minister of Kochi. His, house was in Chennamangalam. Lower Caste Hindus tried to walk on the road in front of his house and this; brought about big clashes. It was in these circumstances the Paliam Satyagraha was started. This was done jointly by the organizations like State Praja Mandalam, Communist Party, and S.N.D.P. Yogam.

They started to agitate in front of the Paliam Family to get the street open for all. On 4 December 1947, C. Kesavan inaugurated the Satyagraha. The government used force to suppress the agitation. One of the leaders of the agitation, A.G. Velayudhan, was killed and the Satyagraha was suspended for some time, in March 1948. In April 1948, the government issued orders regarding Temple Entry for all. With this, all could use the public streets.

Question 18.
Discuss the formation of Malayali Being and the United (Aikya) Kerala Movement.
Answer:
The Malayalam language played a big role in the cultural unity of people from Travancore, Kochi, and Malabar. The roots of the Malayan Being based on language and region could be traced to “Leelathilakam”, a grammar book of the 14th century. It talks about a community that speaks Malayalam.

In fact, the concept of ‘Malayali Being’ (Individuality or Personality) was formed at the end of the 19th ‘ century. The spread of modern education was the reason for that. It gave the idea of a region where people spoke the same language.

The Printing technology and the founding of local language newspapers also helped in this concept. There was a practice of appointing outsiders to do the work in Government offices of Kerala. In 1891, a mass petition (memorandum) signed by 10,028 persons was submitted against this practice. It was called the Malayali Memorial. This was a sign of new awareness.

The National Movement gained momentum at the beginning of the 20ttl century. The concept of Malayali Being also grew with this. This concept spread beyond the boundaries of native states of Travancore, Kochi and Malabar and the need for a unified region was felt, In 1921, Kerala Pradesh Congress Committee (KPCC) was formed on the basis of language. It represented people from Travancore, Kochi, and Malabar.

The all-Kerala political meeting under Congress was summoned at Ottappalam in 1921. It was the first meeting in which representatives from Travancore, Kochi, and Malabar jointly participated. The desire for the Malayali Being was expressed in the book titled “Onnekal Kodi Malayalikal” by EMS Namboodiripad.

In April 1947, there was a United Kerala Meeting at Thrissur under the chairmanship of K. Kelappan. It passed a resolution demanding a United Kerala. On 1 July 1949, the State called “Thiru-Kochi” was formed combining Travancore and Kochi. It was an important step for the formation of United Kerala. The dream of a State of Kerala was fulfilled by the State Re-Organizing Committee under Sayed Fasal Ali. It recommended the formation of Kerala State uniting Travancore, Kochi, and Malabar. On 1 November 1956, Kerala State officially came into being.

Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature

You can Download Legislature Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 5 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature

Legislature Questions and Answers

Question 1.
A Parliament is necessary for the existence of democracy. Do you agree? Explain.
Answer:
Legislature is the Committee that makes laws for the day-to-day administration of the country and for the protection of the freedom and rights of its citizens. The laws that are carried out by the Executive are made by the Legislature. The people in a country through their right to’ vote choose their representatives. The Legislature thus established democratically is responsible to the people. In different countries, different types of Legislature can be found. It is based on the relations between the Executive and Legislature that governments are divided into Parliamentary and Presidential systems.

Question 2.
Name the two Houses of Parliament.
Answer:
Lok Sabha and Rajya Sabha

HSSLive.Guru

Question 3.
Who is the present Lok Sabha Speaker?
Answer:
Sumatra Mahakam

Question 4.
What are the powers and functions of Lok Sabha?
Answer:

  • Legislation (law-making)
  • Controlling the Executive
  • Financial responsibilities
  • Representation
  • Discussions
  • Administrative responsibilities
  • Election responsibilities
  • Judicial responsibilities

Question 5.
Prepare a table showing the powers of Lok Sabha and Rajya Sabha.
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature 1
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature 2

Question 6.
A bill when passed in the Indian Parliament becomes a law. What do you understand by a bill?
Answer:
A bill is the draft of the proposed law. If the Parliament approves the draft, it becomes a law. The law is to be approved by the President.

Question 7.
There are several procedures fora bill presented in the Parliament to become a law. Explain the procedure.
Answer:
Legislative Procedure in India: The procedure for passing the bills in the Parliament is explained in articles 107 to 122. According to that, each bill has to pass through 5 phases including 3 readings in the Houses.
a) First Reading: This is the presentation of the bill. After getting the permission of the House, a member presents the bill with a statement.
If the bill faces opposition, the one who presented the bill and the one objecting it is given opportunity to explain their stands. If the majority votes in favor of the Bill, it is published in the Government Gazette. If the bill is not very controversial, there is a precedent that there is no discussion in the first reading.
b) Second Reading: This is the 2nd phase. At this stage, all the important points of the bill are discussed. The presenter will ask the House to consider it urgently. Or he may request the bill to be sent to a Select Committee ora Joint Committee of both the Houses for consideration. He may also ask the bill to be circulated forgetting public opinion. Normally the bill is sent to a Select Committee.
c) The Committee Stage: This is the 3rd stage. The members to this Committee are appointed by the House. The Committee Chairman decides the time, date and venue of the meeting. The Select Committee will have members from the Opposition. The Members study the bill clause by clause and prepares a report to be presented in the House.
d) Report Stage: This is the 4th stage. The presenter asks the House to discuss the bill on the day it is scheduled for discussion. The Report may be unanimous or with differences in opinion. In the light of the Report, the House discusses each condition in the bill. This discussion may take quite some time. Each item in the bill is discussed extensively and then it is put to vote. During this time serious changes may happen in the bill and therefore this is the most crucial stage.
e) Third Reading: This is the last stage. On the appointed day the bill is presented in the House for final approval. No serious change is brought at this stage. Changes may be orally presented and quickly resolved. At the end of the discussion, the bill is put to vote. If the bill receives favourable vote from the majority of members present and voting, the bill is deemed to have passed. Then the bill is sent to the second House.

Question 8.
Complete the following flow chart
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature 3
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Legislature 4

Question 9.
Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha. Comment.
Answer:
The Rights and Responsibilities of the Lok Sabha: The Lok Sabha has Legislative, Financial, Administrative and Election responsibilities. In the matter of ordinary law-making, Lok Sabha has greater power. If a bill passed by the Lok Sabha is rejected by the Rajya Sabha, the President can call a joint meeting of both the Houses. Since Lok Sabha has greater number of members, the Rajya Sabha will have to go with the Lok Sabha verdict. The Rajya can only delay things a bit. A bill may originate in any House, normally important bills are presented first in the Lok Sabha. Financial Bills can originate only in the Lok Sabha. Since the Lok Sabha has the freedom to reject any suggestions on Financial Bills, it has the monopoly over them.

Lok Sabha controls the Executive in the day-to-day administration. The Central Ministry is collectively responsible to the Lok Sabha. The Ministry will have to resign the moment it loses the confidence of the Lok Sabha. It can also bring a Non-Confidence motion. By asking questions, through resolutions and discussions, the Lok Sabha maintains control over the government. When the Appropriation bills are brought, the members get a chance to discuss the successes and failures of each department. Members of the Lok Sabha have voting right in the election of the President and Vice President. It has equal authority with the Rajya Sabha to bring any amendment. It has equal rights with the Rajya Sabha in impeaching the President, in removing Supreme Court and High Court Judges, in approving Resolutions for Emergency and Ordinances.

Question 10.
What do you mean by Money Bill?
Answer:
Money bills are those that deal with economic matters. They can originate only in the Lok Sabha. The process of Money Bill is different. After passing it, the Lok Sabha passes it on to the Rajya Sabha for suggestions. But Rajya Sabha has no power to change it or reject it. In 14 days’ time after the receipt of the bill by the Rajya Sabha, it should send it back to the Lok Sabha with suggestions. The suggestions can be accepted or rejected by the Lok Sabha. If the bill is not returned within 14 days, it will be considered to have been passed by both Houses. The Rajya Sabha has virtually no important role to play in the Money Bills.

Question 11.
How any members are there in the Lok Sabha?
Answer:
It has 545 members – 543 elected and 2 nominated.

Question 12.
Suggest the instruments of Parliamentary control.
Answer:

  • Discussions and debates.
  • Approving of rejecting the laws.
  • Control through finances
  • Motion of No-Confidence

Question 13.
The first item in the time-table of the Parliament is Question-Answer session. Then comes the Zero hour. What do you know about the Zero hour?
Answer:
When the Question-Answer session finishes, the Zero hour starts. It starts at 12 Noon and that is why it is called the Zero hour. During the Zero hour, urgent matters can be raised without giving prior notice.

Question 14.
Point out the importance of the law of anti-defection.
Answer:
Defection is when an elected member of a party refuses to obey party-whip and joins with other parties. Law of anti-defection makes such defections unlawful. The law envisages that the membership of the defected member should be canceled. This law ensures the stability of the government.

Question 15.
How many members are there in the Indian Parliament from Kerala?
Answer:
20 in the Lok Sabha and 9 in the Rajya Sabha.

Question 16.
Prepare a note on Parliamentary supremacy.
Answer:
Although both Britain and India have Parliamentary (Cabinet) System, the Parliaments in both countries do not have the same status. Since Britain has no written constitution, its Parliament has unlimited powers. It can pass or reject any law. Courts can’t question the Parliament there. The Parliament can even ignore Court decisions. In short, there is nothing the Parliament can’t do there.

Question 17.
Match the following:

AB
Lower House of the Parliament17 April 1952
Upper House of the ParliamentLok Sabha
Formation of the Rajya SabhaRajya Sabha
Formation of the Lok Sabha3 April 1952
Parliament1985
Amendment to Anti-Defection LawPower of Impeachment

Answer:

AB
Lower House of the ParliamentLok Sabha
Upper House of the ParliamentRajya Sabha
Formation of the Rajya Sabha3 April 1952
Formation of the Lok Sabha17 April 1952
ParliamentPower of Impeachment
Amendment to Anti-Defection Law1985

Question 18.
What do you mean by Select Committee? How is it formed and operated?
Answer:
When the House wants a bill to be sent to the Select Committee, a Select Committee is formed. A Select Committee is formed to study a bill in detail and make its report. The chairman of the Committee is nominated by the Speaker. After studying the bill carefully, the committee presents its report to the House. When the work is over the Select Committee is disbanded.

Question 19.
Explain (a) Question Hour,
(b) Zero Hour and
(c) Adjournment Motion.
Answer:
Parliament meetings start at 11 a.m. Up to 12 Noon, it will be Question-Answer time. This is the time set apart for the members to ask questions to the Ministers on a particular topic.

When the Question Hour finishes, the Zero Hour starts. Since it starts at 12 Noon it is called the Zero hour. During the Zero hour, urgent matters can be raised without giving prior notice. 5 to 10 minutes are given for each matter. The agenda of the Parliament is pre-determined. But with the permission of the speaker, this can be changed. Keeping the pre-determined agenda away, the Speaker at times allows members to present matters of urgent importance. Adjournment Motion is for that.

Question 20.
The Upper House of the Parliament is …………
Answer:
Rajya Sabha

Question 21.
From which year was Rajya Sabha known by that name?
a) 1950
b) 1951
c) 1954
d) 1956
Answer:
1954

HSSLive.Guru

Question 22.
Lok Sabha was formed on ……….
Answer:
17 April 1952

Question 23.
When does the Zero Hour of the Parliament start?
Answer:
At 12 Noon

Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive

You can Download The Executive Questions and Answers, Notes, Plus One Political Science Chapter Wise Questions and Answers Kerala Chapter 4 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive

The Executive Questions and Answers

Question 1.
What is Executive?
Answer:
The different departments of the government like law-making, administration and dispensing justice are vested, through decentralization in the Legislature, Executive and Judiciary respectively. It is the Executive that manages the day-to-day affairs of the nation as per the Constitution and the Laws. It is the Executive that carries out the laws passed by the Legislature.

Question 2.
What are the different types of Executives?
Answer:

  • Nominal Executive and Real Executive
  • Single Executive and Plural Executive
  • Parliamentary System and Presidential System
  • Political and Permanent Executives
  • Hereditary, Elected and Nominated Executives.

Question 3.
According to the Indian Constitution, the President has got a lot of powers. Explain.
Answer:
The Powers of the President are divided into many categories.
a) Executive Powers: As the Head of the Nation, he appoints all the persons holding important posts. The PM, Union Ministers, Governors, Finance Commission, Union Public Service Commission, Election Commission, etc are appointed by him. He also appoints Diplomats, Comptroller, and the Auditor General. He also dismisses them when necessary.
b) Legislative Rights: The President is also part of the Legislature. He has the authority to summon the Parliament, to abrogate it, to address it and to dismiss the LokSabha (85* Article). He nominates Members to the Parliament, issues Ordinances. His prior permission is needed to introduce Bills regarding special subjects like formation of new States and Money Bills. The most important thing is that for any Bill to become Law, his signature is necessary.
c) Judicial Powers: According to Article 72, the President has the power to stop, reduce and even cancel sentences, including death sentence, given by courts, including military courts. He has the power to appoint Supreme Court and High Court judges.
d) Military Powers: The President is the Commander-in-Chief. The authority to appoint Heads of our Armed Forces is vested on him. All his powers as the Commander-in-Chief will be subject to the Laws passed by the Parliament.
e) Emergency Powers: He has Emergency Powers to overcome any Emergency. The Constitution has envisaged three kinds of Emergencies.
i) National Emergency (352): He can declare emergency if there is a war, foreign attack or armed revolution threatening the security of the country or any of its parts. Such emergency needs the ratification of the Parliament in a month and if it is to continue during every six months. When an emergency is in force, the Central Government will have complete control over the State Legislatures and Executives. Moreover, the fundamental rights of the citizens except those in articles 21 and 22 will be suspended. Three times such emergencies were declared (1962, 1971 and 1975).
ii) State Emergencies or President’s Rule (356): This means the President has the power to assume the administration of any State if he feels that the conditions there have become so bad that the State government can’t rule there as per the provision of the Constitution. For that, one of the following conditions must exist: As per article 356, the President gets a report from the State Governor or the State Government fails to carry out the instructions of the Central Government. The Ordinance imposing President’s Rule in any State must be approved by the Parliament in two months’ time. By getting approval from the Parliament after six months, the President’s rule can be extended up to a year.
iii) Economic Emergency: If the President feels that the economic stability of the country is threatened, he can declare an economic emergency. When such an emergency is in place, the entire economic matters will be under the Central Government’s control. Such an emergency has not been declared so far.

HSSLive.Guru

Question 4.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive 1
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive 2

Question 5.
What is meant by the Discretionary Powers of the President?
Answer:
Discretionary Powers:

  • The power to send back suggestions to the Cabinet for reconsideration.
  • President’s Veto power: Except the Finance Bill, the President can suspend of deny the Bills passed by the Parliament.
  • In the circumstances when no Party has a clear majority, the President, using his Discretionary Powers, can invite the leader of any party to form the government.

Question 6.
Exhibit in a table the major differences between Parliamentary and Presidential forms of government
Answer:

Parliamentary FormPresidential System
a) In the Parliamentary Form, it is a nominal head that leads the nation. He won’t have any real power.a) In the Presidential form, the President is the Head of the Nation and the real ruler.
b) In the Parliamentary Form, the Executive is responsible to the Legislature. It is the Legislature that decides the duration of the Executive.b) President is chosen for a fixed period. The Parliament has no control over him during this period.
c) Ministers have joint responsibility to the Parliament.c) The Ministers are chosen by the President and they work under him.
d) The Executive and the Legislature have close relations.d) The Executive and Legislature stand separately.
e) The Prime Minister can advise the President to dismiss the Lok Sabha.e) The President has no power to dismiss the Parliament.
f) The President has no say in the matter of choosing the Ministers. He acts on the advice of the Prime Minister.f) The President has the full power to appoint his Secretaries.

Question 7.
“President is only a rubber stamp.” Do you agree with this opinion? Why?
Answer:
I do not fully agree with this opinion. The President is the Commander-in-Chief of the Indian Army. All the decisions taken by the Cabinet are carried out in the name of the President.
The President has Discretionary Powers. The Discretionary Powers are:

  • To send back suggestions to the Cabinet for reconsideration,
  • President’s Veto power: Except the Finance Bill, the President can suspend of deny the Bills passed by the Parliament,
  • In the circumstances when no Party has a clear majority, the President, using his Discretionary Powers, can invite the leader of any party to form the government.

Question 8.
Who were the first President and Vice President of India?
Answer:
Dr. Rajendra Prasad (President) & Dr. S. Radhakrishnan (Vice President).

Question 9.
Find the odd one out:
Answer:

  • American President
  • Indian President
  • Swiss President
  • British Queen

Question 10.
Pick out the one related to bureaucracy:
a) Nominal Executive
b) Permanent Executive
c) Political Executive
d) Multi-Member Executive
Answer:
Permanent Executive

Question 11.
Categorize the following into those related to the President & Vice president.
Answer:
a) Fixed period
b) Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha
c) Elected by an Electoral College
d) Will continue in office till the successor joins the post.
e) Calls meetings of Jpoth Houses of the Parliament
f) Takes oath before the Chief Justice of India
g) Appoints the Prime Minister
h) Chosen by the MPs
i) Should be eligible to be a member of the Lok Sabha
Answer:
President:

  • Fixed period
  • Elected by an Electoral College
  • Calls meetings of both Houses of the Parliament
  • Takes oath before the Chief Justice of India
  • Appoints the Prime Minister
  • Should be eligible to be a member of the Lok Sabha

Vice President:

  • Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha
  • Will continue in office till the successor joins the post.
  • Chosen by the MP’s

Question 12.
Match the following:

AB
a) Work in the State for which he/she is recruiteda) Indian Foreign Service
b) Work in a Central Government Office in the Capital or anywhere in the States.b) State Civil Service
c) Work only in the State allotted. Can go the Centre on deputation.c) All India Services
d) Work abroad for some Indian mission.d) Central Services

Answer:

AB
a) Work in the State for which he/she is recruitedb) State Civil Service
b) Work in a Central Government Office in the Capital or anywhere in the States.d) Central Services
c) Work only in the State allotted. Can go the Centre on deputation.c) All India Services
d) Work abroad for some Indian mission.a) Indian Foreign Service

Question 13.
The success of a government largely depends on the efficiency of the bureaucracy. Critically examine this statement.
Answer:
The success of a government depends on the efficiency of its bureaucracy. The Civil Service has many duties to perform
Civil Service Functions:
These can be divided into 4:
a) In the matters of administration, Civil Services have a responsibility to the people. Ruling does not happen in a vacuum. Government officers have responsibility to the Legislature and the public. In fact, government officials are the servants of the public.
b) Civil Service makes its own policy for smooth working. In fact, policy formation takes place in the Cabinet. It will have the approval of the Assembly. But the details regarding their practical implementation are left in the hands of the Civil Service.
c) Theoretically, the power of delegated legislation given to the Executive comes to the Civil Service. Thus Civil Service gives flesh and blood to the laws passed by the Legislature. The Ministers and members of the legislature may not be experts in the laws. Therefore the Civil Service gives expert advice at every stage of lawmaking.
d) Civil Service has the entire responsibility of carrying out the laws. Once a policy is formed and the Legislature makes a Law and it is approved by the Executive, the Civil Service has the duty to carry it out in actual practice.

Question 14.
Complete the following chart on the basis of the classification of Indian Civil Service.
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive 3
Answer:
Plus one Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 The Executive 4

Question 15.
Point out the importance and role of Bureaucracy.
Answer:
See the answer to Question Number 13.

Question 16.
Who were the members of the Central Ministry in the last Administration?
Answer:
A.K. Antony, Vayalar Ravi, E. Ahmed, JK.C. Venugopal, K.V. Thomas, and Mullappally Ramachandran.

Question 17.
Explain the functions and powers of the Vice President.
Answer:
Apart from a President, India has a Vice President. He is chosen by the elected members of both Houses of the Parliament. His qualifications and duration of office are like that of the President. If the President’s post falls vacant somehow until it is filled the Vice President carries out the functions of the President. But this can’t last for more than six months. If the President can’t carry out his responsibility because of illness, ill-health or absence, the Vice President carries out the responsibility of the President. Moreover the Vice President is the Chairman of the RajyaSabha.

Question 18.
Nation’s Important Person – the real executive – foundation of the cabinet arch – political executive – incomparable-forms the future of the nation. On the basis of the above indicators, examine the powers and roles of the Prime Minister. Also, evaluate his role in the country.
Answer:
Responsibilities of the Cabinet The Responsibilities of the Cabinet can be grouped into 5: Policy formation, full control over the executive bureaucracy, ensuring cooperation among the departments and deciding their limits, economic control and control in appointments.

The Cabinet decides the common administrative policy of the Indian Union. It discusses all national and international problems and takes decisions on them. Ministers give leadership to the working of different departments. When they carry out their responsibilities, they ensure that they follow the instructions of the cabinet. The Cabinet controls the working of the executive bureaucracy. It is the cabinet that brings unity among the departments and solves any conflict that might arise among them. The Cabinet also decides how much money is to be spent by the Nation and how to find that money through revenue collection. The Cabinet prepares and budget and presents it for the Parliament’s approval. Cabinet decides what the new projects are to be undertaken and what new taxes are to be levied. It is true that the Parliamentary approval is necessary for all this.

Cabinet makes the most important appointments of the Indian Union. It also decides how many times Parliament Meetings have to be called and what should their agenda! be. It takes the initiative in law-making. It presents Bills in both Houses of the Parliament and gets them passed. Without the support of the Cabinet, the Bills presented by private members will be rejected. Thus Cabinet has a big role to play in Parliamentary Democracy.

Prime Minister:
In the Cabinet administrative system, the PM has a big role. The Indian PM has the same status as the British PM. The PM is the first among equals. In Latin, they say ‘primus inter pares’. But the other Ministers are not his subordinates. According to Sir Ivor Jennings, the PM is like the solar system where all the other planets go round the sun. Morley says the PM is the foundation of the Cabinet Arch. Prof. Lasky says that the PM holds the arch up or makes it fall. The PM has many responsibilities. His area of jurisdiction is also great. Constitutionally, the President appoints the PM.. But the President has no choice here. It is simply a mechanical act. The President is obliged to appoint the leader of the Party which has the majority or highest number of seats in the Lok Sabha. But if no party has a clear majority, the President may invite the leader of any Party whom he thinks can form the Cabinet. The President appoints other Ministers on the recommendations of the PM.

Although the PM is free in the appointment of the Cabinet, he will have to take into consideration many things. He will have to give deserving representation to various States, religious communities, minorities, economic interests, political groups and so on. But he has also to consider competence and consensus. The PM can demand the resignation of any Minister at any time. If a Minister refuses to resign, the PM can ask the President to remove him. The precedent is that if a Minister does not agree with any Policy matter, he should resign. People like Shanmukham Shetty, Dr. John Mathai, Shyamaprasad Mukherjee and V.V. Giri, etc. had resigned their posts as ministers.

The PM can shuffle the departments of the Ministers. When a PM resigns, the entire Cabinet resigns with him. Differences among the ministers and departments are solved by the PM. He supervises all departments. He decides the agenda of the Cabinet. He presides over Cabinet meetings. He is the link between the President and the Cabinet. It is through the PM the President gets to know what the government is doing. The secretariat of the PM helps him in doing his work.

The PM has four different positions. He is the leader of his party in the Parliament. By that, he controls the members of his party. Secondly, he is the leader of the Lok Sabha. It is he who represents the Lok Sabha and talks for it. Thirdly, he is the head of the cabinet. That way he is the person with the highest powers in the country. Fourthly he is the link between the President and the Cabinet. He has responsibility towards his party, Parliament and the Nation. He coordinates the work of different departments. In fact, a national election is the election of a PM. As the leader of the nation, the PM is looked upon with respect. Sir Ivor Jennings feels that the status of the PM depends on the person who occupies the position, his competence and his efforts and the leverage the other Ministers allow him. Charismatic leaders like Jawaharlal Nehru might overshadow other Ministers. If the PM is not competent enough, the Cabinet will be under the control of his colleagues and the Party.

Question 19.
Distinguish between single-member and multi-member executive. Give an example for each.
Answer:
Depending on the number of people at the head of the administration of the nation, Executive can be of two kinds – single-member and multi-member executive.
When the executive administration is vested in one person, it is single-member executive. E.g. America. When the executive administration is vested in more than one person equally, it is a multi-member executive.
E.g. Switzerland.

HSSLive.Guru

Question 20.
Who is the Head of the Indian Republic?
Answer:
President

Question 21.
The right of the President to send back bills to the Parliament for reconsideration is known as ………..
Answer:
Veto

Question 22.
By which article of the Constitution is the post of the Vice-President established?
Answer:
a) 62nd
b) 63rd
c) 64th
d) 65th
Answer:
63rd

Question 23.
Who was the first Speaker in India?
Answer:
GV. Mavlankar

Question 24.
The …………. consists of the Governor, Chief Minister, and Ministers.
Answer:
State Executive