Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 India’s External Relations

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 India’s External Relations

Question 1.
Write true’ or ‘false’ against each of these statements.
a) Non- alignment allowed India to gain assistance both from USA and USSR.
b) India’s relationship with her neighbours has been strained from the beginning.
c) The cold war has affected the relationship between India and Pakistan.
d) The treaty to peace and Friendship in 1971 was the result of India’s closeness to USA.
Answer:
a. true b. false c. true d. false

Question 2.
Match the following.

AThe goal of India’s foreign policy in the period 1950 -1964iTibetan spiritual leader who crossed over to India
BPanchsheeliiPreservation of territorial integrity, sovereignty and economic development
CBandung ConferenceiiiFive principles of peaceful coexistence
DDalai LamaivLed to the
establishment of NAM

Answer:
a – ii
b – iii
c – iv
d – i

HSSLive.Guru

Question 3.
One Article in the Indian constitution gives it an international character. It declares our commitment to protect international peace and security. Identify the Article.
a) Article 32
b) Article 21
c) Article 51
d) Article 72
Answer:
c) Article 51

Question 4.
The first Non-Aligned summit was held in 1961 at (Bandung, Belgrade, Beijing)
Answer:
Belgrade

Question 5.
We had signed some important treaties with China and Pakistan. Arrange the data provided in the following table.

TreatyLeader of IndiaLeader of Pakistan / China
PanchseelIndira GandhiAyub Khan
Tashkent AgreementJawaharlal NehruZulphikar Ali Bhutto
Shimla AgreementLai Bahadur SastriChou En Lai

Answer:

TreatyLeader of IndiaLeader of Pakistan / China
PanchseelJawaharlal NehruChou En Lai
Tashkent AgreementLai Bahadur SastriAyub Khan
Shimla AgreementIndira GandhiZulphikar Ali Bhutto

Question 6.
The friendship among three international personalities led to the formation of NAM. Identify them.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 India’s External Relations 1
Answer:
Egypt – Nasser
Yugoslavia-Tito

Question 7.
The five legs of the following star represent ‘Big Five’ countries. Try to fill the blanks
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 India’s External Relations 2
Answer:
China, France, England

Question 8.
In 1957 the Tibetan spiritual leader crossed the Chinese border and came to India. It was a landmark in the Indo Sino relation. Identify the Person.
Answer:
Dalai Lama

Question 9.
The following are the major revolutions that took place in different countries of the world. Chronologically arrange them.

a16881Chinese Revolution
b17732American Revolution
c17893Glorious Revolution
d19174Russian Revolution
e19495French Revolution

Answer:
a. Glorious Revolution
b. American Revolution
c. French Revolution
d. Russian Revolution
e. Chinese Revolution

Question 10.
After colonial administration, India was divided into India and Pakistan. In 1971 Pakistan was further divided into Pakistan and Bangladesh. These three countries consider three persons as the fathers of these countries. Identify them.
Answer:
India – Mahatma Gandi
Pakistan – Muhammad Ali Jinnah
Bangladesh – Mujibur Rehman

Question 11.
India conducted two nuclear explosions during 1974 and 1998. identify the code names given to these explosions.

Year Code Name
1974
1998

Answer:
1974-Buddha Laughs
1998 – Operation Shakti

HSSLive.Guru

Question 12.
Two personalities are associated with the concept of cold war. One person is Bernard Baruch, and then who is the other person?
Answer:
Walter Lippmann

Question 13.
The boundary line between India and Pakistan is . ‘Radcliffe Line’. Identify the boundary line between India and China?
a) Durand Line.
b) 17th Parallel
c) Mac Mohan Line
d) Demarcation Line
Answer:
c) Mac Mohan Line

Question 14
Match the columns.

ABC
Bharathiya Kisan unionCaste systemMahendra Singh Tilkayat
Chipko movementSardar Sarovar projectMaharastra
Narmada Bhachao AndolanMeerut AgitationSundar Lai Bhahuguna
Dalit PanthersUttarakhandMedha Patkar

Answer:

ABC
Bharathiya Kisan unionMeerut AgitationMahendra Singh Tilkayat
Chipko movementUttarakhand Sundar Lai Bhahuguna
Narmada Bhachao AndolanSardar Sarovar projectMedha Patkar
Dalit PanthersCaste systemMaharastra

HSSLive.Guru

Question 15.
“Foreign policy means the policy which a nation fol-lows while maintaining her relation with other nations”. So the foreign policy of any country is influenced by international environment. India’s foreign policy was also influenced by the international environment in which India got independence. Can you identify the international conditions in which we evolved our foreign policy?
Answer:
The world was going through very difficult circumstances when India got her freedom. This situation has influenced our foreign policy. Five factors have influenced our foreign policy in a greater measure.

  • The II World War and the rebuilding after that.
  • The efforts to form an international organization.
  • The emergence of many small nations at the end of colonialism.
  • The challenges the new Nations faced for democracy and welfare.
  • The Cold War between America and Russia because of ideological differences.

Question 16.
The Directive Principles of State Policy provided Indian constitution an international character. As a student who learned Directive Principles of State Policy, can you mention the provisions of Directive Principles of State policies that gave our constitution an inter-national character.
Answer:
Article 51 of our Constitution gives importance to international peace and security. It states that India Government:

  • will encourage international peace and security.
  • will maintain cordial relations between nations.
  • will respect all the international laws, treaties and organizations.
  • will try to solve international disputes through mediation.

Question 17.
Jawaharlal Nehru is the architect of India’s foreign policy. He played a major role in fostering Afro Asian unity. Find out the important contributions of India to Afro-Asian Unity.
Answer:
Nehru was a chief spokesperson of Afro-Asian unity. Under his leadership, in March 1947, there was an Asian Relations Conference. It supported the freedom struggle of Indonesia. India made great efforts to free Indonesia from the hands of the Dutch. For this purpose in 1949 an international conference was summoned.

India was also against the apartheid policy of South Africa. The Conference that held in the Indonesian city of Bandung, is known as the Bandung Conference. The intervention of India helped many African and Asian nations to get their freedom from their colonial masters. This Conference later proved to be the starting point of the Non-Aligned Policy.

HSSLive.Guru

Question 18.
“A country without material, men or money-the three means of power is now fast coming to be recognized as the biggest moral power in the civilized world…. Her word is listened to with respect in the councils of the great’. So India is developed as a major power in international politics. Can you give a brief note about the development of India’s foreign policy?
Answer:
The Indian National Movement was a protest against colonialism and imperialism. It helped other Asian and African nations to fight for their freedom and against colonialism and imperialism. Our leaders got into contact with the leaders of other Afro-Asian nations and together they formulated a policy against colonial rule.

The foreign policy of a country depends on the internal and external factors prevalent in the country. The ideas and goals of the Freedom Movement have influenced our foreign policy. India got freedom when the Cold War was going on between Russia and America at the political, economic and military levels. It was around this time that the United Nations was born. The use of atomic weapons began just a little before this period. Therefore it was necessary to formulate a foreign policy in keeping with the interests of the nation. The following 3 things were important in formulating such a policy.

a. The role of Nehru:
Nehru was the Prime Minister and Foreign Minister of India from 1946 to 1964. He had a big role in the formulation of our foreign policies. He followed a policy which was conducive to the maintenance of our sovereignty, protection of our boundaries, our unity and our economic growth. It was with all these in his mind, he became one of the chief architects of the Non-Aligned Policy.

b. Keeping equidistance from both the superpowers. As the Cold War was going between the superpowers, we wanted world peace. For that we:

  • continued with our non-aligned policy.
  • tried to reduce the tension of the Cold War.
  • supplied manpower for the peaceful missions of the United Nations.

As a newly independent country, India could not claim any big political power. Therefore India decided to keep away from the on-going Cold War between the superpowers. The Non-Aligned Policy helped us to do that It was difficult for India to maintain this non-aligned stance always. When the British attacked Egypt and Russia attacked Hungary, we could not stick with our non-aligned stand. But in many international problems India maintained an independent stand. India received help both from the USA and also Russia on different occasions.

c. Afro-Asian Unity:
Another factor that influenced the foreign policy of India was Afro-Asian Unity. Nehru maintained good relations with different Asian and African leaders. In March’1947, the Asian Relations Conference was summoned. Through this, India raised her voice against colonialism and apartheid. The Bandung Conference paved the way for the formulation of the Non-Aligned Movement. Indo-China Relations: In the beginning the relations between India and China were cordial. There is a

historical and cultural background.to that. Nehru played a big role in maintaining the good relationship. India was the first country to recognize China after the Chinese Revolution. Nehru did his best to help China to come out of the Western shadow. He helped China in many international matters. Because of the cordial relations, on the borders between India and China only paramilitary personnel, not army, were deployed.

The Panchsheel Agreement (25 April 1954) between the PMs of India and China were a big landmark. The PMs exchanged visits and received the love and respect from the people. Nehru had cordial relations with China. But people like Vallabhbhai Patel were not sure if the Chinese could be trusted so much. But Nehru never thought the Chinese would attack India. But in 1962, Nehru was proved wrong when the Chinese attacked us.

Chinese Attack in 1962:
Two things spoiled the good relationship between India and China. One was the Tibetan Issue and the other was boundary dispute. Even in the 1950s, when India had good relations with China the boundary disputes existed. China was not ready to accept our views and suggestions regarding the boundaries. The main dispute was about the boundary in the West and East. China claimed the Ladakh Region of Jammu and Kashmir and many areas of Arunachal Pradesh.

Between 1957-59, the Chinese occupied the Aksai-Chin sector and built the Karakoram Highway. There were letters between leaders, but nothing positive happened. The second issue was Tibet. In 1950, China annexed Tibet. It was a breach of trust. In the beginning India did not object to it. But it could not continue to maintain its silence as the Chinese tried to impose their culture on the Tibetans. In 1959, the Dalai Lama, the spiritual leader of the Tibetans, sought refuge in India. Then the Chinese started accusing us of anti Chinese activities. In October 1962, the Chinese army infiltrated into areas of dispute.

The attacks lasted a week. The Chinese army occupied some important places in Arunachal Pradesh. The next series of attacks came the following month. But the Indian Army stopped the Chinese on the western side of Ladakh. But in the East they were able to come up to4he Assam Plain. Then they announced a unilateral ceasefire and retreated from the occupied lands.

After-effects of the Indo-Chinese war:
During The War, Russia kept neutrality. So India had to seek military help from the USA and Britain. The war was a shame to the country. But it fortified our national feeling. After the war, many top military officers resigned. Nehru’s close friend and the then Defence Minister V.K Krishna Menon, had to resign. Nehru was criticized for his blind faith in China and for not being militarily ready to counter the attacks.

A No Confidence Motion was brought against him. Many discussions took place in the Parliament. Congress was defeated in many by elections to the Lok Sabha The War affected even the Opposition. In 1964, the Communist Party split as Pro-Chinese and Pro- Russian. The group that leaned towards Congress was CPI and the group with the Pro-China stand was CPI(M).

The War brought caution among the leaders The north Eastern areas were backward. The War forced the country to embark upon projects to protect its unity and also to make economic progress in the country.

Indo-Pak Relations:
It can be said that Pakistan is the closest, and at the same time, the farthest neighbour of India. Pakistan is close to India historically, geographically and culturally. But when it comes to democracy, outlook on religion, and mutual understanding, Pakistan is the farthest neighbour.

The good aspects of Indo-Pak Relations:
Both countries worked together to rehabilitate the women kidnapped during the division of the country. An understanding was negotiated through the mediation of the World Bank for sharing river water. The leaders of both countries cooperated in the Agra Summit. Although it proved to be a failure in the end, it gave some hope for the future.The cricket diplomacy reduced the tension between the two countries.

During the time of Atal Bihari Bajpai in India and Musharaf in Pakistan, there were bus and train services between the two countries. Although the above things are good, for quite some time serious disputes have been going on between the two neighbours. The first dispute is in the case of Kashmir. Even in 1947 itself there was a clash between Indian and Pakistani soldiers.

Since was Impugn wefore the United Nations, it did not develop into a full-scale war. With that Pakistan became a decisive factor in our relations with America and China.In 1965, Pakistan madean armed attack in the Rann of Kutch in Gujarat. Later in August arid September, Pakistani army attacked Kashmir.

The Pakistan government expected the Kashmiri people to support them but it did not happen. Then Lai BhadurSastri ordered the Indian army to attack Pakistan from the Punjab border. The army came close to Lahore. Then, there was a treaty between India and Pakistan, signed by Satri of India and Ayub Khan of Pakistan. This was the Tashkent Agreement. For Pakistan this war caused a huge military loss. Our financial situation also went bad.

In 1970, Pakistan faced a lot of internal problems. During the first election in West Pakistan the Party of Zulfikar AN Bhutto got the majority. But in East Pakistan, the Awami League led by MujiburRehman got the majority. The East Pakistanis wanted to be free from West Pakistan. They thought that they were treated as second class citizens. The rulers of West Pakistan were not willing to recognize the Awami League or respect the verdict of the people.

In 1971, the West Pakistani army arrested Mujibur Rehman and threatened the people of East Pakistan. The people there wanted their own separate country called Bangladesh. Because of the repressive measures by the Pakistani government, India had to accommodate some 80 lakh refugees. India . supported the demand for Bangladesh. Pakistan accused India of aiding East Pakistan.

In the circumstances, America and China supported . Pakistan and thus the three countries were against India. In 1971, India signed a Peace arid Friendship Treaty for 20 years with the Soviet Union. According to this Treaty, if India was attacked by any country , Russia would come to her assistance.

In 1971 Pakistan attacked Punjab, Rajasthan and Jammu-Kashmir. Indians attacked Pakistan from the East and West simultaneously. With popular support, the Indian army surrounded Dhaka from three sides. In 10 days the Pakistani army surrendered. With the freedom of Bangladesh, India declared a unilateral ceasefire. The war ended. Indira Gandhi and Zulfikar AN Bhutto signed the Shimia Agreement on 3 July 1972.

Another big problem was the Kargil Issue. The Indian army reported that many parts of the Line of Control were occupied by Mujahidins, India felt that Pakistan had a hand in this and it also started behaving in that manner. This resulted in a controversy between the two countries. On 26 July 1999, India recaptured some of the places occupied by the Mujahidins. As both the countries had atomic weapons, this issue captured world attention. But the dispute limited itself to the Kargil area. General Musharaf recalled the Pakistani army from there.

There are still many disputes between India and Pakistan. One of them is regarding terrorist attacks. The attacks on the Parliament and Mumbai worsened the relations between the two countries. Recently Pakistan made some moves against the terrorists there. It is hoped that such actions will bring peace to the Asian mainland.

HSSLive.Guru

Question 19.
India is always against armament race particularly nuclear armament race. But at the very same time India refused to sign NPT or CTBT Is it found contradictory? Mention your opinion about India’s Nuclear policy.
Answer:
India supports non-proliferation of atomic weapons. It believes that atomic power should be used only for peaceful purposes. In 1974, India tested its first atomic device.Nehru believed that what modern India wanted was scientific and technological growth, in 1940, under Homi. J. Bhabha India embarked on an atomic scheme. India wants atomic power only for peaceful purposes. Nehru was against atomic weapons. Therefore he requested the big powers to disarm.

But the collection of atomic weapons was increasing. In 1968, the five major atomic powers tried to bring a treaty which prohibited the use of atomic weapons. It is called the Non-Proliferation Treaty (NPT). But India refused to sign it saying that it was discriminatory in nature. When India tested its first atomic device, its intention was peaceful. India asserts that atomic power should be used only for peaceful purposes. whereas it denies non-atomic powers to make any tests, thus preventing them from developing atomic power even for peaceful purposes.

Additional Question

Question 1.
What is Kargil war? What were its consequences?
Answer:
in the early years of the 1990s, a group calling itself Mujahidins forcefully occupied many parts of the Line of Control. The areas they ocupied included Dras, Kaksara and Batalik. In India it was believed that this occupation was with the knowledge of the Pakistani authorities. So India reacted and this brought about the Kargil War.

This happened in May-June 1999. By 26 July, 1999, the Indian Army was ableto take control of ail the illegally occupied places by the Mujahidin. Following this war, the Pak Commander-in-Chief of the Army, General Parvez Musharaf, staged a coup d’etat and became the ruler of Pakistan.

Question 2
Describe the difference between Neutrality and Non Alignment.
Answer:
There are some major differences between Neutrality and
Non-Alignment.

  • Neutrality is relevant only when there is a war. But Non-Alignment is relevant both in the times of war and also peace.
  • Neutrality is used in international laws. But the term Non-Alignment is used in the mutual relations between countries. Neutrality would mean keeping away. But Non-Alignment does not mean keeping away from something. There is inclusion in Non-Alignment.

HSSLive.Guru

Question 3.
India conducted first nuclear explosion in
Answer:
May 1974

Question 4.
Write a short note on India’s Nuclear Policy.
Answer:
India is against testing of atomic weapons for war like purposes. India stands for complete disarmament within the framework of the United Nations. Even then India refuses to sign the NPT. It is so because India thinks NPT is discriminatory. It allows the atomic powers to make further tests.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Politics of Planned Development

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Politics of Planned Development

Question 1.
Which of these statements about the Bombay Plan is incorrect?
a) It was a blue print for India’s economic future.
b) It supported state-ownership of industry.
c) It was made by some leading industrialists.
d) It supported strongly the idea of planning.
Answer:
a) It was a blue print for India’s economic future.

Question 2.
Which of the following ideas did not form part of the early phase of India’s development policy?
a) Planning
b)Liberalisation
c) Cooperative Farming
d) Self sufficiency
Answer:
b) Liberalisation

Question 3.
The idea of planning in India was drawn from
a) The Bombay Plan
b) Experiences of the Soviet Union
c) Gandhian vision of society
d) Demand by peasant bloc union organizations.
i. b and d only
ii. d and c only
iii. a and b only
iv all the above
Answer:
iii. a and b only

Question 4.
Fill in the blanks in the following table.

Green RevolutionDr. M.S. Swaminathan
White Revolution

Answer:
Varghese Kurian

HSSLive.Guru

Question 5.
Identify the architect of second Five Year
Han.P.C. Mahalanobis, K.N. Raj, Varghese Kurian, M.S. Aluvaliya
Answer:
P.C. Mahalanobis

Question 6.
Identify the Milkman of India.
M.S. Swaminathan, Varghese Kurian, K.N. Raj, P.C. Mahalanobis
Answer:
Varghese Kurian

Question 7.
Find out the-odd one from the 2nd Five year plan.
A) More importance to agriculture
B) More importance to industry
C) More importance to education
D) More importance of science and technology
Answer:
A) More importance to agriculture

Question 8.
Match the following.

ABC
Planning commissionSecond five year planVarghese Kurian
Rapid IndustrialisationBiharGreen Revolution
Food CrisisDeputy ChairmanMontague Singh Ahluvalia
White RevolutionGujaratP.C. Mahaianobis

Answer:

ABC
Planning commissionDeputy ChairmanMontague Singh Ahluvalia
Rapid IndustrialisationSecond five year planP.C. Mahaianobis
Food CrisisBiharGreen Revolution
White RevolutionGujaratVarghese Kurian

Question 9.
Match the following
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 Politics of Planned Development 1
Answer:
a. iii
b. i
c. ii
d. iv

Question 10.
In a democratic state efforts of development involve the problems of displacement, the livelihood of the people, pollution of environment etc. Can you suggest some measures for implementing developmental activities along with solving the above mentioned problems?
Answer:
It is not easy to find solutions to the above mentioned problems. But the decisions we take to bring development should not be against the interest of the present or future generations or any particular group of people. In a democratic country this is very important. Priority should be given to the interests of the people in general. For example, for mining the advice of the Environmentalists and the Economic Experts should be taken. But the final decision comes from the representatives of the people who know the will of the people.

Such decisions were taken in India. They were taken based on the above principles. Each decision should be taken on its own merit and not based on another decision.When decisions are taken it must be broad based and for the general welfare of the people. The development of India is not mere economic development. It should be socially fair. It is not the industrialists or businessmen or farmers but the government that should come up with appropriate decisions.

HSSLive.Guru

Question 11.
Unlike the other two challenges, the economic development to ensure well being of all was tougher and more enduring. Explain the difficulties and the decisions.
Answer:
Developmental ideas are always full of discussions, arguments and controversies. It is natural that the concept of development will be different to different people. The concept of an industrialist who wants to start a steel industry in a particular place and the concept of an Adivasi living in that area won’t be similar. Therefore, in the first twenty years of independence, a lot of discussions took place on the issue of development.

At this time both experts and ordinary people looked at the development of the Western countries as the model to emulate. They thought that India too should go forward as the Western countries on the path of development. They thought that it would then be necessary to bring about some changes in the social and cultural outlooks of the country. Capitalism and Liberalization would come. Growth, prosperity and technology were related to these things. Based on these criteria counties were categorized as developed, developing and undeveloped.

Our leaders thought that our developmental policies must be different from those of the colonial mindset. The priorities of the government were eradication of poverty and social and economic security. At the time of independence we had two models of development to choose from the capitalist model and the socialist model. In India, the Communist Party, Socialist Party and Nehru preferred the Russian model of development. But some wanted the American model. Therefore we chose a mixed model, amalgamating the two models.

Question 12.
‘Bombay Plan’ was the first initiative for planning in India. Explain the importance of Bombay Plan.
or
Normally private investers are against planning because they seek an open economy without any state control in the flow of capital. But in India the private investors proposed planning. Identify the proposal and give details.
Answer:
Planning in India was quite different. Naturally, private sector would be against planning. Private sector welcomes an open economy where government should have no control. But in India the big industrialists decided that for our development there should be proper planning. This Plan is known as the Bombay Plan.

It recommended that heavy industries and huge economic enterprises should work under government. This plan was something that everybody could approve. Later, an independent Planning Commission with the Prime Minister as its Chairman was set up. It became an agency that would decide on the industrial development plan for India.

Question 13.
In most of the countries political parties are mainly classified as Left or Right. Identify the reason and find out some examples for these types of parties in India during 1960’s.
Answer:
Parties are usually termed Left and Right depending on how they look at the social changes and economic equality of a country. The Left Parties represent the interests and progress of the ordinary people (masses), the poor, the low classes. The Right Parties believe in an open market policy. They believe that government should avoid interfering in the economic affairs and then only progress will come.In the 1960s, the Communist Party and the Socialist Party were Left Parties. The Swatantra Party was a Right Party. Congress was leaning towards the Left.

Question 14.
The Planning Commission of India was set up in March 1950 by a simple resolution of the government of India. Identify the three major goals of this advisory body.
Answer:
The major goal of the Planning Commission is ensuring social, economic and political justice to people. The Administration gives the guarantee for this through the Fundamental Rights and Directive Principles. The Planning Commission works for the following things:

  • A citizen has the right to get the necessary things for living.
  • For the welfare of the people, the resources of the country should be controlled, ensuring that people get their rightful share. .
  • The economic policy should be such that it does not allow the wealth and the means of production in the hands of a few people.

HSSLive.Guru

Question 15
The following are the concepts developed during the implementation of Five Year Plans in India. Expand the concepts.
1. Plan and Non Plan.
2. Plan Holiday .
Answer:
Plan and Non-Plan:
Through planning, the India Government worked out the income and expenditure accounts for the next two years. Normally the Central Budget and the State Budget include two parts Planned and Non-planned. The. expenditure that comes every year in a recurring manner comes under the Unplanned Section whereas the schemes and amounts to be spent on them in the coming five years, on a priority basis, come under the Planned Section.

Plan-Holiday:
In 1951 when the Plan was started, the country was full of doubts and anxieties. During the 2nd Five Year Plan that started in 1956, these doubts and anxieties further increased and they remained so until the 3rd FYP of 1961. Later Planning lost its thrill and there was an interval. This interval is known as Plan Holiday.

Question 16.
The First and Second Five Year Plans are basically different. Can you find out the basic differences between the two plans?
Answer:
The main difference was in the styles of the Plans. The first Plan envisaged development at a slow pace . whereas the second plan wanted development to be fast. The first Plan gave priority to agricultural matters whereas the 2nd Plan gave preference to large scale heavy industries.

The first Plan envisaged at eradicating poverty. According to K.N. Raj, India needed a Quick, but also gradual, development. Fast actions would jeopardise democracy itself. Therefore the first half of the Plan devoted attention to dams and irrigation. The
inequality in the land distribution was harmful to agriculture. So it was thought necessary to make land reforms. The 2nd Plan stressed industrial development, it was under the leadership of P.C. Mahalanobis. The 2nd Plan wanted to implement schemes for the quick development of the industrial base.

The Resolution passed at the Avadi Conference of the Congress aimed at social justice. The 2nd Plan reflects this. By imposing import duties, Indian industries were protected from foreign competition. The savings and investments of the people increased. It made it possible to bring about development in the public sector areas like electricity, railway, steel, heavy instruments, and communication.

Question 17.
State the main arguments in the debate between industrialization and agricultural development at the time of second Five Year Plan?
Answer:
The 1st FYP gave importance to the agricultural sector. But the 2nd one stressed industrial development. This raised a question for a country like India which is more important agriculture or industry?

Those who supported the agricultural sector said that the 2nd FYP had no definite plan about the agricultural sector and industries might make things more difficult for the villagers. J.C. Kumarappa, a Gandhian economist, prepared a plan about industrialization. Mr. Choudhary Charan Singh wanted greater stress to be given to the agricultural sector. He said that industrialization brings progress only to business and cities by preventing farmers and villagers from making progress.

Supporters of industrialization had a different view. They claimed that only through industries and greater production the eradication of poverty would be possible. They also claimed that there was a definite agricultural policy for the development of food crops. Through land reforms, poor villagers got land. Funds were made available for social welfare and irrigation. But these policies could not be carried out as planned. The main reason was the objection from big landowners who had political and social power. They felt that even if more money is spent on agriculture, it would not improve the lot of the villagers.

HSSLive.Guru

Question 18.
‘Indian policy makers made a mistake by emphasizing the role of state in the economy. India could have developed much better if private sector was allowed a free play right from the beginning’. Give arguments for and against this proposition.
Answer:
At the time of independence, India had two developmental modes to choose from the capitalist model and the socialist model. The capitalist model gave importance to the private sector. The socialist model stressed the public sector. What we did was we followed .a model which was a blend of both the capitalist and socialist models.

Arguments against Public Sector:

  • It did not allow the private sector to develop.
  • Large Public Sector companies discouraged private capital. To start any industry, permit and license were needed. It was not easy to get them.
  • Because of import restrictions, the public sector did not have any challenges and so is it could manufacture low quality goods and sell them at high prices.
  • Unnecessary controls on the part of the government led to corruption and the working of the public sector was adversely affected.

Arguments against Private Sector:

  • Government did not spend enough money on public education and health.
  • Government does things only in areas where the Private Sector is reluctant to go.
  • Government made private sector profitable.
  • The interference of government resulted in the creation of middle class people who earned big salaries and other benefits. The policy did not help the poor people.

Question 19.
“After the implementation of the two Five Year Plans it was assumed that in this period the foundations of India’s future economic growth were laid”. List the major developments that took place during this period.
Answer:

  • It was during this period that some major developmental schemes were implemented. For example, there were Bhakranangal and Hirakud dams which helped in the production of electricity and irrigation.
  • Under Public Sector heavy industries were started. There were steel plants, oil refineries, large-scale manufacturing units and the production of defence equipment.
  • There was great progress in travel and communication facilities. All these proved beneficial in the future growth of India.

Question 20.
‘Land Reforms’ was a major development that happened during the early phase of development. Evaluate the merit and demerits of land reforms.
Answer:
Green Revolution is the name given to the policies of the government which aimed at maximum production in the minimum period in the agricultural sector. In the 1960s, the agricultural sector was in a very bad shape. Between 1965 and 67 there were huge droughts in many parts of India. This reduced food production and in many areas there was famine like condition.

To overcome this crisis, India was forced to seek assistance from countries like America. Following the American policies, we too started sorrie new economic policies.The government wanted self-sufficiency in food and therefore a new agricultural policy was implemented. This policy included farming all lands where irrigation was available, using high yield varieties of seeds and fertilizing the land.

Subsidies were given for irrigation and insecticides. It was also decided that the government would purchase the produce at a minimum price. All these changes together paved the way for what is ‘known as the Green Revolution.

The Green Revolution brought some positive changes in agricultural growth. Food stuff was easily available. it was the rich. owners that were the prime beneficiaries. There was a polarization of the rich and poor. This helped the Left Parties to bring together the poor farmers and the masses. As a result, there arose a powerful Left leaning lobby of middle class farmers.

The White Revolution simply means increasing the availability of milk. The Gujarat Cooperative Milk and Marketing Federation Limited (AMUL) was formed. AMUL is a cooperative venture of some 2 lakh milk producers. This is a good area in which people below the poverty line (BPL) could be helped. This is known as the White Revolution. In 1970, the village development scheme Operation Flood’ began its operation.

This scheme avoided middle men and brought together the producers and the consumers, helping both the groups. Producers got good money for their products and consumers got their milk cheaper. It helped in increasing milk production, helping the producers to have regular fixed incomes, it showed this scheme helped in the over-all development of the country. It gives employment and income to the villagers, it was Varghese Kurian who played the major role in the formation of AMUL. He is therefore known as the “Milkman” of India.

Additional Questions

Question 1.
Write a short note on Mixed economy
Answer:
World Economy is generally divided into two capitalist and socialist. In the Mixed Economy, ownership of the means of production is between public sector and private sector. The goal of private sector is mainly profit. But the goal of the public sector is welfare of the people. In short in a mixed economy, both public and private sectors work hand in hand.

HSSLive.Guru

Question 2.
What is Planning?
Answer:
Planning is the evaluation of resources and their proper utilization. In the opinion of the Planning Commission of India, planning is a method by which resources are channelized and utilized properly for the benefit of the citizens.

Question 3.
On which sector was the main emphasis was made in the First Five Year Plan?
Answer:
The 1st FYP stressed the agricultural sector by investing money in huge dams and large scale irrigation projects.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 Era of One Party Dominance

Karala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 Era of One Party Dominance

Question 1.
Choose the correct option to fill in the blanks.
a. The First General Elections in 1952 involved simultaneous elections to the Lok Sabha and …………………
(The President of India / State Assemblies / Rajya Sabha /The Prime Minister)
Answer:
a. State Assemblies

b. The party that won the second largest number of Lok Sabha seats in the first elections was the (Praja Socialist Party / Bharatiya Jana Sangh / Communist Party of India / Bharatiya Janata Party)
Answer:
Communist Party of India

c. One of the guiding principles of the Swatantra Party was …, (Working class interests / Protection of Princely States / Economy free from state control / Autonomy of states with in the Union)
Answer:
Economy free from State control

Question 2.
Match the following leaders listed in List A with the parties in List B.
List “A” List “ B”

List “A”List “ B”
1S.A.DangeABaratiya Jana Sangh
2Shyama Prasad MukherjeeBSwatantra Party
3Minoo MasaniCPraja Socialist Party
4Asoka MehtaDCommunist Party of India

Answer:
1-D; 2-A; 3-B; 4-C

Question 3.
Four statements regarding one party dominance are given below. Mark each of them as true or false.
A) One Party dominance is rooted in the absence of strong alternative political parties.
B) One Party dominance occurs because of weak public opinion.
C) One Party dominance is linked to the nation’s colonial past.
D) One – Party dominance reflects the absence of democratic ideals in a country.
Answer:
a. true b. false c. true d. false

HSSLive.Guru

Question 4.
In one of the following states, for the first time in history, the communist party came to power through
election. Identify the state.
Tamil Nadu
West Bengal
Tripura
Kerala
Answer:
Kerala

Question 5.
The following are the hints about a particular party.
a) The party was formed in 1951 by Syama Prasad Mukhargee.
b) BJP is said to be originated from this party.Identify the political party.
Answer:
Bhartiya Jan Sangh

Question 6.
Choose the name that does not go along with others. A.K. Gopalan, EMS Namboodiripad, Syama Prasad Mukherjee, S.A. Dange.
Answer:
Shyama Prasad Mukherjee

Question 7.
Institutional Revolutionary Party is associated with Myanmar, Cuba, Mexico, China
Answer:
Mexico

Question 8.
Find out the Political Parties associated with the following leaders.
a) Masani
b) S.A. Dange
c) Shyama Prasad Mukherjee
d) Asoka Mehta
e) SardarVallabhai Patel
Communist Party of India, Indian National Congress, Bharatiya Jana Sangh, Praja Socialist Party, Swathanthra Party
Answer:
a. Masani – Swatantra Party
b. S.A. Dange – Communist Party of India
c. Shyama Prasad Mukherjee – Bharatiya San Sangh
d. Ashok Mehta – Praja Socialist Party
e. Sardar Vallabhbhai Patel – Indian National Congress

Question 9.
“Swathanthra Party” has its own ideological features. One of its ideologies is given below. Find out any other four ideologies.
Individual Freedom
1) ………….. 2) ……………
3) …………. 4) …………….
Answer:
1. Economy free from State control.
2. No Central Planning
3. The Public Undertakings should not be nationalized.
4. Encourage Private sector and maintain good relations with the USA.

Question 10.
Match the following.

AB
C. RajagopalachariCommunist Party of India
Deen Dayal UpadyayaPraja Socialist Party
Acharya Narendra DevSwatantra Party
SA. DangeBharatiya Jana Sangh

Answer:

AB
C. RajagopalachariSwatantra Party
Deen Dayal UpadyayaBharatiya Jana Sangh
Acharya Narendra DevPraja Socialist Party
SA. DangeCommunist Party of India

HSSLive.Guru

Question 11.
Match the items of column A with B.

AB
Sukumar SenPlutaroo Elias Cailes
1951                .EMS Namboodiripad
Aoharya Narendra DevBharatiya Jana’Sangh
MexicoCongress Socialist Party
Communist governmentChief Election Commissiner

Answer:

AB
Sukumar Sen Chief Election Commissiner
1951                .Bharatiya Jana’Sangh
Aoharya Narendra DevCongress Socialist Party
MexicoPlutaroo Elias Cailes
Communist governmentEMS Namboodiripad

Question 12.
Link column A with appropriate items from B.

a) S A DangeSwathanthra Party
b) Acharya Narendra DevBharathiya Janasangh
c) Minoo MasanCongress Socialist Party
d) Syamaprasad MukherjeeCPI

Answer:
a. CPI
b. Congress Socialist Party
c. Swathanthra Party
d. Bharathiya Janasangh

Question 13.
The following are some facts related to different political parties in India,
a) Formed in the year 1948
b) Believed in the ideology of democratic socialism.
c) In the first general election it won seats and emerged as the largest opposition party.
d) Formed in the year 1951 with Syama Prasad Mukherjee as its founder president.
e) A.K. Gopalan, S.A. Dange, E.M.S. Namboodiripad etc. were the notable leaders of this party.
f) It emphasised the ideology of one country, one culture and one nation. Categorise them into three and arrange them in the given table.

Name of the Political PartiesFeatures of Political Parties

Answer:

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 Era of One Party Dominance 1

Question 14.
Kerala, in India, is different in many aspects. To a large extent we are obliged to the first communist ministry in Kerala. Write a short note on the first communist ministry in Kerala.
Answer:
In the Assembly Election of March 1957 in Kerala, the Communist Party obtained the largest number of seats. Out of 126 seats, 60 were won by the Communist Party. They also got the support of 5 Independent Members. Therefore the then Governor invited EMS Namboodiripad, the leader of the Majority Party in the Legislature, to form the Government This was the first Communist Government in the world that came to power through ballot.

The Congress Party declared a Liberation Struggle against the Communist Government. According to the Communists, this protest was organized with the support of some religious leaders and other interested groups to prevent the Communist Government from making reforms for the welfare of the masses. In 1959, using Article 356 of the Constitution, the Central Government dismissed the Communist Government of Kerala. Many people criticised this action by the Centre. They thought that this was a misuse of the powers entrusted to the Centre by Article 356.

Question 15.
A: “Gorbachev was the only person responsible for the disintegration of the Soviet Union”.
B: “I don’t think so, there are so many other factors including the inborn drawback of the Soviet System”.
Analyse the above comments.
Answer:
The reforms like Glasnost and Perestroika which Gorbachev introduced definitely quickened the disintegration of the Soviet Union. But it would not be right to say that Gorbachev alone was responsible for the fall of the Soviet Union. There were some other reasons also. They included political, economic reasons and things related to the independence of the constituent parts of the Soviet Union. The Soviet System was not entirely free from defects. It was against democratic principles. The ruling was done by the Communist Party and the officials. There was . rampant corruption. Because of all this, the government lost the support of the people.

Secondly, there was a serious economic depression in the Soviet Union. Because of this, the availability of everyday goods became less. In technology also, Soviet Union went behind the USA. The entire revenue of the country was spent on defense and to improve the conditions in the East European countries. Thirdly, the members of the Soviet Union wanted to secede from the Union and become independent. The Baltic countries, Ukraine, Georgia, etc. wanted to be free. This was another reason for the downfall of the Soviet Union.

Therefore, we can safely say that it was not merely Gorbachev that caused the downfall of the Soviet Union. There were other reasons, too. The reforms of Gorbachev gave people more freedom which helped them to voice their grievances openly. All this culminated in the break-up of the Soviet Union.

HSSLive.Guru

Question 16.
As the elder member of your family, you are very much surprised, when you cast your vote through Electronic Voting Machine. Can you explain your voting experience from the first general election to the younger members of your family?
Answer:
In the first election, the authorities, who were responsible for conducting it, would give a ballot paper to the voter. He could drop it in the box of the candidate of his choice. In the polling booth there would be boxes on which the signs (symbols) of varipus candidates were prominently displayed. In those days many people were not literate. India had adopted the system of universal adult franchise.

After the first two elections, this system of voting was changed. The later ballot papers contained the names and signs of various candidates. The voters had to place a mark against the candidate of their choice. For nearly 40 years, this practice continued. By the end of the 1990s, electronic voting machines were introduced. Since 2004, the entire country has been using this electronic voting system. This system is easier and it can be used even by illiterate people.

Question 17.
Most of the newly independent states adopted non democratic rule to protect national unity. To them democracy will introduce differences and conflicts. But the leaders of newly independent India decided to adopt democracy because our freedom struggle was deeply committed to the idea of democracy. So we decided to conduct elections on the basis of Universal Adult Franchise. An Indian editor called it “ the biggest gamble in history”. In the light of this comment can you try to analyze the process of the first General Election in India.
Hints: – Biggest democratic state.
Largest illiterate population.
Little experience with the concept of election and democracy.
Answer:
Most countries, on independence, preferred to have a government under a single ruler. This ended up either in party rule, dictatorship or military rule. They felt that such a rule was the best for national security. But the leaders of India gave preference to democracy. There were many reasons for that. First of all, our independence struggle was based on democratic principles. Secondly, our leaders looked at politics not as a problem, but as a means of finding solutions to problems.

At the time of independence, an ad-hoc government was ruling the country. Therefore it was necessary to have a democratic form of government. The First Election Commission came into existence in 1950 with Mr. SukumarSen as the Election Commissioner. The first election also was expected in 1950.

In a country like India a free and fair election was not easy to conduct. We had 3 major challenges – the formation of electoral constituencies, the making of the voters’ list, and participation of the people. For all this, a lot of time was required.The first voting was a really big event. Such a huge event had never taken place anywhere in the world before. The people with voting rights were nearly 17 crores, but only 15% of them were literate. Therefore the Commission had to think about the system of voting. The Election Commission trained nearly 300,000 officials and polling officers.

The election of this country with such a huge amount of illiterate people was very unusual. It was a really big experiment. Until then only developed nations had democratic governments, notably North America and Europe. In Europe, women had no voting rights. In such circumstances, Universal Adult Franchise in India was really a great adventure. Many criticized it. The first election in India took place between October 1951 and February 1952. Election propaganda, voting, and counting the votes took more than 6 months. There was tough competition. For each seat, an average of 4 candidates competed. More than 50% of the people voted. When the results were declared the winners and losers accepted the ver diet. Thus the Indian experiment was a success and India was able to contain the evil tongues that pre.dieted disaster.

HSSLive.Guru

Question 18
“ In the first three General Elections Congress Party dominated the Indian political scene”. Prepare a seminar paper showing the nature of Congress dominance in India.
Answer:
My dear teacher, my dear students, the seminar paper I am presenting today is about the “Dominance of a Single Party in Indian Politics”, in all the 3 general elections after independence, the Congress won brutal majorities. There were some reasons for that.

  • Congress had led Independence struggle.
  • Congress was the only party which had spread all across India.
  • The popularity of Jawaharlal Nehru

Because of all these reasons, Congress had expected victory. When the final results came, the astounding success of the Congress Party surprised everyone. It made all other parties lag much behind. It won 364 out of the 489 seats. The same was the case in the States. The exceptions to this were Travancore-Cochin, Madras and Orissa.

In the later two elections (1957,1962) also Congress repeated its success. Some people thought the victory of the Congress Party was because of the system of our election. This system was pro¬Congress. Although 3 out of 4 seats were won by the Congress, it did not have even the support of 50% of the voters. The votes polled by other parties were more than the votes polled by Congress. Now in this seminar, we examine how the votes and dominance of Congress became a landmark in the history of the country.

The dominant nature of Congress:
The dominance of Congress in India was an unusual event in world history, in many other countries democracy was not allowed to take roots. In countries like China, Cuba and Syria the Constitution envisaged one-party rule. But in India, the Congress stood firm on the democratic principles and was able to form governments. Although different parties competed in the free and fair elections, Congress came out first. There were some reasons for the unusual success of Congress.. It had the leadership in the freedom struggle. Secondly, it was the leaders who fought for freedom that stood as the candidates for election. Thirdly only Congress had a good organizational set up at that time. Only Congress had its presence in all the States of India and all this helped in Congress having the upper hand.

Congress as a social and ideological fellowship:
Another reason for the success of Congress was its social and ideological stands. In 1885, when it was formed, it included different social groups and ideologies. It grew as an organization of the intellectuals. But by the 20th century it became an organization for all kinds of people. It used to be a party of the English-speaking elite in the cities. But with the coming of the Non-Cooperation Movement, its membership spread into the masses. Industrialists, city-dwellers, villagers, labourers, capitalists, etc. became members of the Congress Party. Thus it became a party representing people at different levels, religions and languages.

Many groups integrated themselves with the Congress. Thus Congress became a fellowship of ideologies. It included revolutionaries, peace-lovers, moderates, radials, and people of the left and right ideologies. The first election results itself showed the popularity of Congress.

Tolerance and attitude towards various groups:
These two factors made Congress stronger. It had the character of a coalition. Two good things came out of this. First it became a party where all people could join. Amicable settlements to problems became the trademark of the party. Even during the Freedom Struggle itself the party had different leaders with different opinions but they could continue to work together in a spirit of give and take. Even when a group did not get a post or position which it deserved, it stayed inside the party and fought for its rights without coming out of the party opposing it. They were called groups. This policy created problems for the Opposition. The things the Opposition was trying to highlight were pointed out by the Congress members themselves.

In short, the dedication the Congress had to democracy, its ability to include differing opinions within itself, and its tolerance of various groups enabled Congress to remain in the number one position for quite a long time. Its leadership during the freedom struggle and the popularity of Nehru proved big assets to the Party. As the functions of the Opposition Parties were carried out within the Party by the different groups, the Opposition became weak.

Question 19.
In a democracy the opposition party plays a vital role along with the ruling party. Prepare an assignment note showing the development of the opposition parties in India.
Answer:
India had more opposition parties than in any other democratic country. But in the first 3 elections the opposition parties were very weak. Even then historically they performed some important functions. Even before independence, there were political parties other than Congress. In the period 1960-70, they played a big role in the growth of India. The coming of the present non-Congress parties is related to the Opposition Parties of the 1950s. They could win only very few seats in the Parliament and the Assemblies. Still they were able to maintain the democratic process ‘ in the country. It also helped the ruling party not to move into undemocratic one-party rule.

In those days the democratic state of our country was exemplary. The Congress leaders and the Opposition leaders had mutual respect for one another. When an adhoc government was formed, leaders of the Opposition parties like Dr Ambedkar and Shyanra Prasad Mukherjee were in the Ministry. Nehru had invited the Socialist leader Jaya Prakash Narayan into his Ministry. But slowly all this changed. Since the Congress Party could not satisfy the needs of its own groups, it led to disunity in the Party. This made other parties strong. Here are some of the major parties that became prominent during this period.

Communist Party of India: This came into existence in the 1920s. The prominent leaders were A.K. Gopalan, SA. Dange, EMS Namboodiripad, P.C. Ghosh and P. Sundarayya. In the beginning it worked in the shadow of the Congress Party. A change came when the Communist Party supported Britain against Nazi Germany. Different from the other non-Congress Parties, the Communist Party was well-organized and the members were highly devoted to the Party and they were willing to undertake fresh activities. The Party was of the opinion that the independence the country got in 1947 was not real independence.

Although it gave support to the Telangana Revolts, it did not get enough popular approval. In 1951, they abandoned the principle of armed struggle, and decided to participate in the elections.. In the first election they won 16 seats. It thus became the largest Opposition Party in the Lok Sabha. The Party had strong bases in Andhra, West Bengal, Bihar and Kerala. Because of the ideological rift between the Soviet Union and China, in 1964 the Communist Party of India was split into two. One was known as the Communist Party of India and the other was known as CPI (Marxist). They continue to work as CPI and CPM.

Bhartiva Jan Sanqh:
It was founded in 1951. The important leaders were Shyama Prasad Mukherjee, Deen Dayal Upadhyaya and Balraj Madhok. BJS is different from other political parties because of their ideas and schemes.

  • They stress the ideology of one country, one culture and one nation.
  • For India’s progress and growth, they want to fall back upon its culture and traditions.
  • They want he reunification of India and Pakistan. Thus they have the concept of a greater, undivided India.
  • They organized many protests insisting that Hindi should be the only official language of India.
  • They do not want to give any kind of concessions to religious and cultural minorities.
  • They want India to have atomic weapons.

In the first two elections, the BJS could get only very few votes. In 1952 and 1957 they gained 3 and 4 seats respectively. In the beginning their supporters were mainly from the Hindi-speaking States – Rajasthan, Madhya Pradesh, Delhi, and UR The BJP originated from the BJS.

Swatantra Party:
It was established in August 1959. Prominent leaders were C. Rajagopalachari, K.M. Munshi, M.G. Ranga and Minoo Masani. The Swatantra Party was formed in the light of the economic policy declared by the Nagpur Conference of the Congress. This Party was formed mainly to solve the economic problems of the country. The following were its policies:

  • The Government should not make economic controls.
  • Progress will come only through individual freedom.
  • Governmental interference in economic matters, Central Planning, Nationalization, Public Sector Undertakings etc. will be against national progress.
  • Encourage Private Sector.
  • In the agricultural sector, the Party is against land ceilings, and trading with government interference.
  • It is against increasing income tax and licensing of industries.
  • It is against Russia and the Non-Aligned Movement.
  • It wanted to establish more cordial relations with America.

As the interests of many groups were voiced by this Party, it received some strength. Many rulers of various Principalities, landowners, industrialists and businessmen supported this Party. They were not in favour of nationalization and land reforms. But because of its narrow social base and lack of sincere efforts from its members, it never grew into a popular party.

Additional Questions

Question 1.
Explain briefly why we call the congress party as the center of Indian politics.
Answer:
Indian National Congress is the oldest Political Party of India. It is difficult to distinguish between the history of India and the history of the Congress Party. Even after independence, the Congress Party became the centre of Indian politics. It was Congress that laid the foundation for the industrial development of India. It was because of all these reasons that Congress is called the centre of Indian politics.

Question 2.
What was the method of voting in the first general elections?
Answer:
In the first general election, in each polling booth, each candidate had a box with his election symbol on it. Each voter was a given a white ballot paper and he was to deposit it in the box of his choice.

HSSLive.Guru

Question 3.
Mention any three characteristics of the party system in India. .
Answer:

  • In India there is multiparty democracy.
  • The presence of provincial parties is something special here.
  • The dominance of the Congress Party is another feature.

Question 4.
When was the Election Commission set up in India? Who was the first Chief Election Commission?
Answer:
The Election Commission was set up in India in January 1950. The first Election Commissioner was SukumarSen.

Question 5.
Did the prevalence of a one party dominant system affect adversely the democratic nature of Indian politics?
Answer:
In India there was a multi-Party system. Many political parties contested in the election. But the Congress had dominance in the Centre as well as in the States, especially priorto 1967. The dominance of one party adversely affected Indian democracy. In the absence of a strong opposition, the Congress Governments did not fulfill many of the promises it had made to the people. The administration became weak and corrupt.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

 

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Challenges of Nation Building

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Challenges of Nation Building

Question 1
Independent India faced so many challenges. Among them the three most prominent challenges are :-
1. To shape a nation that was united and accommodation of the diversity in our society.
2. ……………….
3. To ensure the development and well being of the entire society.
Fill up the second challenge.
Answer:
Establishment of Democracy

Question 2.
The political competition between the Congress and the Muslim League and the British led to the decision for the creation of Pakistan. For this purpose Muslim League made a proposal. Can you identify the proposal?
1. Radcliffe Commission Report.
2. Two Nation Theory
3. Cripps mission Report
Answer:
Two Nation Theory

Question 3.
Identify the Gandhian who died by performing an in-definite fast for the creation of separate Andhra.
1. S. Nijalingappa
2. N. Sanjeeva Reddy
3. Sriramalu
Answer:
Sriramalu

Question 4.
Can you fill up the following diagram showing the states that are formed on sub region basis during 2000……………
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 Challenges of Nation Building 1
Answer:
Uttarakhand

Question 5.
Match the principles with the instances.

PrinciplesInstance
1Mapping of boundaries on religious groundsAPakistan and Bangladesh
2Mapping of boundaries on grounds of different languages                .bIndia and Pakistan
3Demarcating boundaries within a country by geographical zonesCJharkhand and Chattisgarh
4Demarcating boundaries within a country on administrative and political groundsDHimachal Pradesh and Uttarakhand

Answer:
1- B ; 2 – D; 3 – C ; 4 – A

HSSLive.Guru

Question 6.
Name the original state from which -the following states, were carved out.
A) Gujarat ……….
B) Haryana …………
C) Meghalaya ………….
D) Chhattisgarh …………..
Hints:
Assam, Maharashtra, Punjab, Madhya Pradesh
Answer:
a) Maharashtra
b) Punjab
c) Assam
d) Madhya Pradesh

Question 7.
Name the two states that were affected by the partition of the country.
1. Bengal
2. ………..
Answer:
Punjab

Question 8.
Name the two states today that were once a Union Territory.
1. Manipur
2. ……………..
Answer:
Tripura

Question 9.
Find the odd state out.
A) Andra Pradesh
B) Chhattisgarh
C) Uttaranchel
Answer:
A) Andra Pradesh

Question 10.
Identify the first linguistic State in India.
1) Andhra Pradesh
2)Tamilnadu
3) Gujarat
Answer:
Andhra Pradesh

HSSLive.Guru

Question 11.
Potti Sri Ramalu led the movement for separate state-hood for Andra Pradesh. Identify the leader of the movement for Telangana State ?
Answer:
Chandrasekhara Rao

Question 12.
Identify the largest princely State in British India
a) Manipur
b) Hyderabad
c) Mysore
Answer:
Hyderabad

HSSLive.Guru

Question 13.
“Tryst with Destiny”. These were the words of a great Indian. Write his name.
Answer:
Jawaharlal Nehru

Question 14.
Identify the Indian Territory in which election was held for the first time on the basis of Universal Abdul Franchise?
(Hyderabad, Manipur, Goa)
Answer:
Manipur

Question 15.
Political competition between the Congress and Muslim League forced the British rulers to create Pakistan. For this purpose the League made a proposal. Can you identify the proposal ?
a) Radcliffe Commission Report
b) Two nation theory
c) Cripps mission plan
d) Cabinet mission plan
Answer:
b) Two nation theory

Question 16.
While addressing a special session of the Constituent Assembly of India at the hour of midnight on 14-15 August 1947, Jawaharlal Nehru made a famous speech. Point out the name by which the speech is known.
Answer:
Tryst with Destiny

HSSLive.Guru

Question 17.
A list of nations in the cold war era is given below. Fill the following table appropriately.
Hints : India, USA, Egypt, Poland, USSR, Britain, Cuba, France, Yugoslavia.

Capitalist BlockCommunist BlockNon Aligned Block
USAUSSRIndia

Answer:

Capitalist BlockCommunist BlockNon-Alianed Block
America
Britain
France
Soviet Union
Poland
Cuba
India
Egypt
Yugoslavia

Question 18.
Match column A with Column B.

AB
1Sardar PatelAFrontier Gandhi
2Khan Abdul Gaffar KhanBIntegration of Princely States
3Potti SriramaluCMerger Agreement September 1949
4Bodha Chandra SinghDCreation of Andra Pradesh

1-B, 2-A, 3-D,4-C

HSSLive.Guru

Question 19.
“The division of India into India and Pakistan was not only very painful but also very difficult to decide and to implement.” Try to find out the difficulties.
Answer:
The division of India was carried out on the basis of the Two-Nation Theory put forward by the Muslim League. According to that theory, in India there were two nations – the Hindus and Muslims. Therefore the Muslim League demanded a separate nation, Pakistan, for the Muslims. The formation of Pakistan was based on the majority of the population of an area. Thus the areas which had Muslim majority became Pakistan and the remaining areas remained as Indian Territory.

It was not easy to implement such a division. There were three reasons for that. First of all in British India, there was not a single area which had only Muslims. There were two areas in which the majority was Muslims, one in the West and the other in the East. Therefore Pakistan was formed consisting of two areas – West Pakistan and East Pakistan. Between therm there were large areas of Indian Territory.

Secondly, not all areas with majority Muslirri population wanted to become part of Pakistan. Khan Abdul Gaffer Khan, who was the leader Of the North – Western Province had objected to the Two-Nation Theory. But ignoring his objection, the North West Province was included in Pakistan.

The third problem was that British India’s Punjab and Bengal were areas with Muslim majority. But in these huge provinces there were very many non- Muslims. Therefore the Provinces were divided into Districts and Panchayats depending on the religious majority of the population there. The result was that on the day of Independence many people did not know to which circuitry they belonged – India or Pakistan.

It deeply wounded the people. The problem of the minorities in each country was the worst of all. The Hindus and Sikhs in the Pakistani areas and the Muslims in Punjab and Bengal were unfortunate preys to this division of the country. When the division was decided upon, there was large scale violence against the minorities in both the countries.

Question 20.
During the discussion regarding the consequences of partition, Raju, a student in your class argued that, “British India was divided into, India and Pakistan, as per Two Nation Theory recommended by Muslim League. Pakistan became the state for Muslims; Naturally India should be a state for Hindus.” Express your opinion about Raju’s argument.
Answer:
No. 1 do not support Raju’s argument. There are many reasons for that. First of all, the leaders of the Indian Independence Movement did not like the Two- Nation theory. They did not like the separation of people into religious-groups. But it all happened in an unfortunate manner.

Secondly, even though the majority of Muslims went to Pakistan, according to the 1951 census, nearly 12% of the Indian population is still Muslim. There are also other religious minorities here like Sikhs, Christians, Jains, Buddhists, Parsis and Jews. If India becomes a Hindu nation, it will adversely affect all these religious minorities.

Question 21.
The Partition of India is generally regarded as“ Division of hearts”. As a student in Political Science can you explain the tragic situation during the period of partition?
Answer:
The division of British India in 1947 into India and Pakistan was a very tragic incident in history. In the border areas many people on both sides were killed because of their religion and caste. Huge cities like Lahore, Amritsar and Calcutta became religious areas. Muslims avoided going to-areas of Hindus and Sikhs. Similarly Hindus and Sikhs did not want to go near the Muslim areas. People were forced to flee their homes, suffering a lot of difficulties on their way. Many of the people in the minorities in the border areas had to live in refugee camps. The governments and the police were not there to help them.

People had to walk or ride in some vehicles from their homes to their new places. During the journey, many were attacked and killed; women were raped. Many were forced to accept the majority religion and marry people against their will. In many homes women were killed by their own relatives in the name of honour. Children were separated from their parents and guardians.

People who came to the new land had no houses and they had to live in refugee camps.Not only the land, but even moveable properties like tables and chairs were divided. The government and railway workers were divided. People who were living like brethren were divided. It is believed that between 5 to 10 lakh people lost their lives in this tragic division of the country.

HSSLive.Guru

Question 22.
Here are two opinions :
Ramesh, “ The merger with Indian state was an ex-tension of democracy to the people of the Princely States”.
Kamal, “ I am not so sure, there was force being used. Democracy comes by creating consensus” What is your opinion in the light of accession of Princely States and the response of the people in these parts?
Answer:
During the British rule India was divided into British Provinces and princely states. The former were under direct British rule. The Princely States were ruled by local kings. Even when the British authority was accepted by the local kings, they had the freedom to run the internal affairs of their principalities. One- third of British India consisted of such Princely States. That means one out four Indians lived in a Princely State.

As per the declaration made by the British, their authority over the Princely States also would end with the granting of freedom to India. Therefore legally each Principality was also free. There were 565 Princely States in India.The Principalities were not ruled democratically. Indian Freedom aimed at unity, progress and democracy. But the condition of India was pitiable at the time of independence.

The British had told the local rulers of Principalities that they could either join India or Pakistan or remain independent, if they so wished. Thus the king’s had the power to decide what to do. This created a lot of headache during the time of integration. It grew into a situation where the unity of India was threatened.

When India was granted freedom, the King of Travan core and the Nizam of Hyderabad wanted to remain independent. Rulers like the Nawab of Bhopal were also not keen on joining the Constituent Assembly. That means there was a possibility of India being further subdivided into small kingdoms. There was no possibility of democracy in such small Principalities. But the Administration of Independent India was determined not to allow any further division of the country. Sardar Vallabhbhai Patel was the Dy. Prime Minister and the Home Minister. Through clever diplomacy, he was able to integrate most of the Principalities into the Indian Union. Three things influenced the administration for such integration.

  • The people of most principalities wanted to join the Indian Union.
  • The government was willing to give self-government in some places.
  • The greatest importance was given to the unity and perfectibility of the country.

Every before independence, the leaders moved with caution. Many Principalities automatically agreed to the Indian Union. The rulers signed the document called ‘Instrument of Accession’. But the integration of 4 places -Junagarh, Hyderabad, Kashmir and Manipur – proved difficult.

Through a plebiscite, it was found out that the people of Junagarh wanted to join the Indian Union. So it was integrated. Hyderabad was the biggest Principality. It was surrounded by centrally administered areas. The ruler of Hyderabad was ‘ known as Nizam. He wanted to remain independent. But the Communists, the Telangana farmers,
. member of the Hyderabad Congress, and most women reacted against the plan of the Nizam. The women were generally repressed in Hyderabad.

The city of Hyderabad became the centre of protest against Nizam. Using his army, the Nizam tried to resist opposition. Many non-Muslims were looted and killed. Soon the Central Government sent its army and the Nizam surrendered. Hyderabad became part of India.

Junagarh and Hyderabad became part of India because of the wishes of the peoples But things were different in Manipur. The government had assured King Bodha Chandra Singh that he would be given autonomy after independence. In June 1948, an election was conducted in Manipur. Following that, Manipur became a constitutional monarchy.

It was in Manipur that adult franchise was exercised for the first time in India. In the Manipur Assembly, there were different views about Manipur joining the Indian Union. Following the pressure from the Union Government, the King was forced to sign the Instrument of Accession. It was done with the approval of the Assembly. In short, one can say that the integration of the Principalities was actually a spread of democracy into, those places.

HSSLive.Guru

Question 23.
State re-organization was a major challenge after independence. For the re organization of state we faced so many hurdles. Can you briefly explain the process of state re organization?
Answer:
During the British rule, the internal boundaries were made for the sake of administrative convenience] But after independence, the determination of State boundaries became a big problem. The Government wanted to form new States on a linguistic basis and
thus redraw their boundaries. In 1920, Nagpur Congress itself approved this idea. But the leaders felt that after independence the division into States on a linguistic basis might adversely affect the unity of the country. So, the Central Government decided to postpone the formation of the States.
Reasons:

  • The re-drawing of the State boundaries would bring into focus the social and economic problems.
  • The future of the Principalities was not yet determined.
  • The bitter memories of the partition of India were still fresh in the minds of people.

In spite of all these, the local leaders and people wanted the formation of States faster. The first protest came from areas where Telugu was spoken. Because of the indecision on the part of the Central Government, the Movement for a State became very strong. Potti Sriramulu, a Gandhian, died after 56 days of fasting. His death caused a number of violent protests in the Telugu speaking areas. Thus in 1952, permission was granted for the formation of the State of Andhra Pradesh.

The formation of Andhra Pradesh on a linguistic basis caused other States also to be formed on the same basis. In 1953, a Commission was appointed to suggest the basis for the formation of States. The Commission recommended the formation of States on a linguistic basis. On the basis of the report of the Commission, a Law was enacted and various States were formed in 1956. There were also 6 Centrally Administered Regions or Union Territories.

Additional Questions

Question 1.
Explain the meaning of Nation-building.
Answer:
Nation building is the process by which the loyalties and responsibilities that people feel for the irrace or tribe, their village and their political process are transferred towards the political process of the Indian Nation.

Question 2.
What was announced by the British Governor-General Mountbatten on June 3,1947?
Answer:
On 3 June 1947, Lord Mountbatten, the British Governor General, announced the Division of India. According to this announcement the change of authority which was to take place in June 1948, would be done in August 1947.

Question 3.
Do you think the problem of reorganization of states is solved? Give one example of such problem.
Answer:
The problems of nation-building have not been completely solved yet. Many Movements are active in different parts of the country demanding their own separate States. Examples are Telangana in Andhra Pradesh and Vidarbha in Maharashtra.

HSSLive.Guru

Question 4.
Why did the leaders of the National Movement cherish the ideal of a secular nation? Give any one reason.
Answer:
The leaders of the National Movement cherished the idea of a secular nation because they wanted members of all religions to be considered equals. They did not want any religion to be above another.

Question 5.
What was the task of the States Reorganisation Commission? What was its most salient recommendation?
Answer:
It was decided that after independence, States would be created on the basis of language. On 22 December 1953, Pundit Jawaharlal Nehru informed the Lok Sabha about the formation of a Commission to recommend the modes of State Reorganization. Fazal Ali was the head of this Commission. The Commission recommended that the reorganization of States should be based on language and culture.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Globalisation

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Globalisation

Question 1.
The following features are some of the political, economic and cultural consequences of globalization. Arrange them under each head.
a) Globalisation leads to withdrawing of the rich traditional heritage of entire globe.
b) It facilitated greater trade in commodities across the world.
c) Globalisation caused an erosion of state capacity, that is, the ability of govt, to do what they want to do.
d) It leads to each culture becoming more different and distinctive or leads to a phenomenon of cultural homogenization.
e) It sought to dismantle import licensing system and removal of tariff on imports.
f) The state withdraws from its traditional welfare function and becomes a more minimalist state
Answer:
Political – c, f
Economic -b, e
Cultural – a, d

Question 2.
Which of the statements are TRUE about globalization.
a) Globalisation is purely an economic phenomenon.
b) Globalisatoin began in 1991.
c) Globalisation is the same thing as westernization.
d) Globalisation is a multi-dimentional phenomenon.
Answer:
d) Globalisation is a multi-dimentional phenomenon.

Question 3.
Which of the statements is TRUE about the impact of globalization ?
a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.
b) Globalisation has had a uniform impact on all states and societies.
c) The impact of globalization has been confined to the political sphere.
d) Globalisation inevitably results in cultural homogeneity.
Answer:
a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.

HSSLive.Guru

Question 4.
Which of the statements is TRUE about the causes of Globalisation?
a) Technology is an important cause of globalization
b) Globalisation is caused by a particular community of people.
c) Globalisation originated in the U.S.
d) Economic interdependence alone causes globailisation.
Answer:
a) Technology is an important cause of globalization.

Question 5
Which of the statements is TRUE about globalization?
a) Globalisation is only about movement of commodities.
b) Globalisation does not involve a conflict of values.
c) Services are an insignificant part of globalization.
d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.
Answer:
d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.

Question 6.
Apart from threats of direct intervention, the imperialist forces like United States and its allies are bent upon imposing economic neoliberalism on the current process of globalization. Imperialist agencies like World Bank, IMF and WTO have become tools of developed countries both economically and politically. Observe the above statement and substantiate your argument.
Answer:
The concept of globalization is the exchange of ideas, materials and human resources. Now this exchange is possible among nations without much control. Looked at this way, it assumes different levels of political, economic and cultural meanings. In his sense it has merits and demerits. Some societies may be affected only very little, but some may be affected much more.
Let us see how it works: Contemporary World Politics Political results:
Politically speaking, the authority of the government gets weaker. It will have to reduce its welfare schemes.

Instead of social welfare, the stress is on the market. With the coming MNCs (Multi National Corporations), it becomes difficult for the governments to take independent decisions. According to the advocates of globalization, no political power of the government is lost. The essential things will remain under the authority of the government. Since technology has advanced so much, governments can do a lot. Technology helps governments to know the details of their citizens and make the administration efficient.

Economic Results:
Globalization has influenced the economic sphere greatly. World Bank, IMF, WTO etc. play big roles. All these are controlled mainly by America and its allies. The world economy itself has come under their influence. In this, a re-thinking is necessary. It is high time that we found out who the beneficiaries of globalization are. As a result of globalization, import controls are reduced or removed. The developed nations can now invest their capital in the developing nations.

Investing in the developing nations is more profitable. Technologies develop without any limits of borders. But regarding the movement of people, the developed nations have made certain rules. Their countries are kept safe from foreign workers through the policy of Visa. Because of the visa rules, the jobs of their citizens are not taken away by emigrants.

There are arguments in favour and against economic globalization. Although the policy is the same, different places get different results. Those who think of social justice can look at the limitations on government only as a demerit of globalization. Those who are economically backward need some special security not to suffer from the demerits of globalization. Some people believe that globalization makes the poor people poorer and so it must be stopped.

But globalization brings about huge economic growth and the social welfare of many. Large scale commerce makes the economy better. It is not easy to prevent globalization in the forward march of history.

HSSLive.Guru

Question 7.
Ramu, “The popularity of burger or blue jeans is the powerful influence of the American way of life and people will lose their age old values and ways”. Geetha, “The burger is no substitute for a Masala Dosa, and therefore it does not pose any real challenge. Blue jeans on the other hand can as well with a homespun Khadi Kurtha. Here the outcome of outside influence is a new combination that is unique a Khadi Kurtha worn over jeans. Read the above conversation carefully and analyse the cultural aspect of globalization.
Answer:
In the above conversation we can see some results of globalization. Globalization influences our homes, food, clothes, water, and even thoughts. Often globalization can be a threat to our culture. Globalization paves the way for a unicultural world. The Western civilization will spread to other countries. The conversation shows that we may have to stand helpless before the onslaught of Western civilization.

But this does not mean Ramu’s argument is entirely true. He has looked only at the wrong aspects of globalization. All cultures have accepted new and good things from other cultures. Globalization has good aspects, too. Only rarely can foreign cultures influence us negatively. Actually things from outside enrich our culture and that is what Geeta thinks.

Question 8.
Global Capitalism makes the rich richer and the poor poorer. We can see that various anti-globalization movements try to resist this negative impact of globaization. Can you briefly explain such world wide anti-globalization movements?
Answer:
The benefits of globalization are not shared equally. Some make huge profits but others become its prey. That is what prompted many people to move against globalization. They are not opposing the concept of globalization, but the way it is implemented. In their viewpoint, globalization is implemented with the shadow of imperialism.

In the Ministerial Conference of 1999, there was a strong opposition to the style of operation of globalization by the economic powers, in the global economic development, the opinions of the developing world are not given due importance. The World Social Forum is another International Venue. In that, human rights workers, environment activists, people representing labour, youth, women power etc. attend. In 2001, in Porto Alegre in Brazil the first meeting of the World Social Forum took place, in January 2007 its 7th meeting was held in Nairobi Kenya.

HSSLive.Guru

Question 9.
Globalization is a multi dimensional concept. So the critics of globalization make a variety of arguments. Identify the major criticisms raised by different sections of the people.
Answer:
Globalization is a controversial issue. Therefore it is also criticised greatly. Here are some major criticisms.
1. The Left-leaning people argue that globalization represents a certain capitalist point of view. Moreover, it makes the rich richer and the poor poorer. Weak governments can’t look after the interests of the masses.
2. Those who support the political rights of the people think that changes may come in their social, cultural and political spheres. They are worried about 3 things.

  • They fear that globalization weakens the government.
  • They want self-sufficiency in economy, but they want to keep some things as their own.
  • They think it will harm their traditional culture.

Question 10.
Janardhanan brought a small cycle for his nine year old son as a birthday gift which is actually manufactured in China but is being marketed in India. It meets his requirement of reasonable rate but its quality was very poor. The Cartoon below shows one of the negative impacts of globalization. Critically evaluate the negative impact of globalization.
Answer:
According to the cartoon, the developed countries are exploiting the developing countries. Globalization adversely affects the political, economic and cultural life of the countries where it is introduced. Politically speaking, globalization prevents governments from carrying out things as they want. In a welfare state, social welfare is the priority. The coming of MNCs controls the authority of the governments, which can’t work as they wish. Economically speaking, imports were liberalized.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 9 Globalisation 1
Capital flowed into developing countries. That means developed nations could invest their capital in the developing nations also. Through such investments, the developed nations will make huge profits. To prevent people from the developing nations take up jobs in the developed nations, visa rules were made strict. That way the developed nations protected their jobs for their own citizens. Not only that, advanced technology and international organizations like World Bank, IMF, WTO etc. work according to the will of the developed nations.

Culturally speaking, globalization affects our food habits, drinks, dress and even our thoughts. Globalization is a big threat to the varied cultures of the world. Globalization will bring some kind of uni-culture. The culture of the strong is imposed on the weak.
It is true that today we can know what happens in any part of the world at any time. Information about diseases like bird-flu, swine-flu etc. spreads fast. The economic depression in America was felt by the entire world.

HSSLive.Guru

Question 11
‘In India there are agitations from different parts of the country against opening retail outlets by multinational companies.’ There are agitations against the availability of foreign TV channels, celebration of Valentine’s Day etc.’ The above mentioned facts were the main news in India during the last several years. Explain the resistance prevailing in India against globalization.
Answer:
Resistance against globalization is seen on many parts of India. Entry of the MNCs, foreign TV channels, Night Clubs, Valentines’Day, Western dresses (especially among the girls in schools and colleges) etc. are part of globalization. The Left parties object globalization. The Indian Social Forum is also against it. Trade Union workers oppose MNCs. The acquisition of the patent for trees like ‘neem’by the Americans and Europeans brought a lot of vehement protests

Additional Questions

Question 1.
The New economic policy was adopted in India in
Answer:
1991

Question 2.
What is worldwide inter connectedness. What are its components?
Answer:
This is an era of mutual cooperation. People and countries are mutually connected. People who live in different parts of the world feel that they are not citizens of just their country alone, but they are citizens of the world. This is globalization. In simple words, mutual dependence means the flow of capital, goods and people from one country to another without a lot of restrictions. The factors of worldwide connectedness are ideas, capital, goods and people.

Question 3
What has technology contributed to globalisation?
Answer:
Technology has considerably influenced globalization. Here are the details:

  • Recently there have been revolutionary changes in the communication media and information technology and this has brought nations together. It has increased the inter connectedness and mutual dependence between countries.
  • With the advancement of technology, people can know whatever is happening in different parts of the world.
  • Because of the modern technology, people, capital, goods and ideas can flow from one place to another easily. This has quickened globalization.
  • Because of technology whatever happens in one country may have repercussions in another country or countries.

Additional Questions And Answer

Question 1.
Match the items in column ‘A’with suitable items in ‘B’ and ‘C’.

ABC
Mlchall GorbachovEarth SummitSouth Korea
Banki-MoonControl on developed countriesJapan
Kyoto ProtocolGlasnostAgenda 21
Rlo-SummitUN Secretary GeneralEnd of the Cold war

Answer:

ABC
Mikhail GorbachevGlasnostEnd of Cold War
Ban Ki MoonU.N Secretary GeneralSouth Korea
Kyoto ProtocolControl of Developed NationsJapan
Rio SummitEarth SummitAgenda-21

Question 2.
Re-arrange column B and C to establish a rational relation with column A.

ABC
Andhra PradeshIndira Gandhi‘Man of Peace’
Lai Bahadur SastriSought AsylumDalai Lama
Gar/bl HataoFirst Linguistic stateFirst woman P.M.
M-S. SwamlnathartJal Jawan Jai KlsanPottI Srlramalu
Tibetan Spiritual leaderGreen RevolutionHigh yielding

Answer:

ABC
Andhra PradeshFirst linguistic- based StatePotti Sriramulu
Lai BahadurSastriJai Jawan, Jai KisanMan of Peace
Garibi HataoIndira GandhiFirst Woman Prime Minister
M.S. SwaminathanGreen RevolutionGives good harvest
Tibet’s Spiritual LeaderRequested asylumDalai Lama

HSSLive.Guru

Question 3.
Find the Odd one out from the group
a. Right to vote
b. Right to work
c. Right to contest election
d. Right to hold public office
Answer:
b. Right to work

Question 4.
Properly arrange the commission and its related sub­jects given below.
a. Shah Commission
b.  Liberhan Commission
c. Fazil Ali Commission
d. Mandal Commission
Related Subjects
a. State reorganisation
b. Backward class
c. Babari masjid demolition
d. Action taken in the wake of emergency
Answer:
a – d  ; b – c  ; c – a  ; d – b

Question 5.
Match the following.

Total RevolutonIndira Gandhi
Garibi HataoJayaprakash Narayan
Mandal commissionFazal Ali
Rapid IndustrialisationB.P. Mandal
State Re-organisation commissionP.C. Mahalanobis

Answer:
Total Revolution – Jay Prakash Narayan
GaribiHatao-Indira Gandhi
Mandal Commission – B.P.
Mandal Rapid Industrialization – PC.
Mahalanobis State Reorganization Commission – Fazal Ali

Question 6.
Identify the leader who is associated with the follow­ing slogan
“Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan”
(Indira Gandhi, Lai Bahadur Sasthri, Vajpai)
Answer:
Vajpal

Question 7.
Match column‘A’with‘B’.

AB
Glasnost andPerestroikaE V. Ramaswami Naiker
Open door.policyRam Manohar Lohia
Non CongressismMedha Patkar
Narmada Bachao AndolanGorbachov
Dravidian MovementDen Xiaoping

Answer:
a. Glasnost. Perestroika – iv) Gorbachev
b. Open door policy – v) Den Xiaoping
c. Non Congressism – ii) Ram Manohar Lohia
d. Narmada Bachao Xndolan – iii) Medha Patkar
e. Dravidian Movement-i) E.V. Ramaswami Naiker

HSSLive.Guru

Question 8.
Who among the following was the President of India at the time of national emergency (1975)?
a) V.V. Giri
b) Dr. Zakheer Hussain
c) FakhrudheenAliAhammed
d) N. Sanjeeva Reddy
Answer:
c) Fakhrudheen Ali Ahammed

Question 9.
Find out the country which does not go with others. Nepal, India, Indonesia, Sri Lanka
Answer:
Indonesia

Question 10.
Find out the neighbour that is having permanent membership in the security council.
Answer:
China

Question 11.
Identify the movement in which Mayilamma is associated.
Answer:
The Anti Coco-Cola Protest at Plachimada

Question 12.
Identify the names of persons related to the following statements
1) The leader who sacrificed his life for the creation of separate State of Andhra Pradesh.
2) The founding president of Congress Socialist Party
3) The first Chief Election Commissioner of India
4) Architect of second five year plan
Hints :
a) P.C Mahalanobis
b) Sukumar Sen
c) Potti Sriramulu
d) Acharya Narendra Dev.
Answer:
1- c
2 – d
3 – b
4 – a

Question 13.
Find the odd one out.
Britain, France, USA, China, Germany
Answer:
Germany

HSSLive.Guru

Question 14.
Complete the following table with the names of leaders engaged in the important agreements between India and Pakistan,

AgreementIndiaPakistan
Simla Agreement
Thashkent Agreement

Answer:

AgreementIndiaPakistan
Simla AgreementIndira GandhiZ.A. Bhutto
Tashkent AgreementLai Bahadur SastriAyub Khan

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

 

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Environment and Natural Resources

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 8 Environment and Natural Resources

Question 1.
Which among the following best explains the reasons for growing concerns about the environment?
a) The developed countries are concerned about protecting nature.
b) Protection of the environment is vital for indigenous people and natural habitats.
c) The environmental degradation caused by human activities has become pervasive and has reached a dangerous level.
d) None of the above.
Answer:
c) The environmental degradation caused by human activities has become pervasive and has reached a dangerous level.

Question 2.
Mark correct or wrong against each of the following statements below that describe the Earth Summit
a) It was attended by 170 countries, thousands of NGOs and many MNCs.
b) The summit was held under the aegis of the UN.
c) For the first time, Global environmental issues were firmly consolidated at the political level
d) It was a summit meeting.
Answer:
a. correct
b. correct
c. wrong
d. wrong

Question 3.
Which among the following are TRUE about the global commons?
a) The Earth’s atmosphere, Antarctica, Ocean floor and outer space are considered as part of the global commons.
b) The global commons are outside sovereign jurisdiction.
c) The question of managing the global commons has reflected the North-South divide.
d) The countries of the north are more concerned about the protection of global commons than the countries of the South.
Answer:
a. true
b. false
c. true
d. false

HSSLive.Guru

Question 4.
Fill up the following diagram with the appropriate explanations given below

1. Global South
2. Global North

a) Rich and developed countries bf the first world.
b) Poor and developing countries of the third world.
Answer:
1. b
2. a

Question 5.
The following table shows some developments about the protection of environment. Arrange them appropriately in accordance with the years given in column B.

AB
1Earth Summita1997
2Limits to growthb1987
3Brundtland reportc1992
4Kyoto protocold1960

Answer:
1 – c 1992
2 – d 1960
3 – b 1987
4 – b 1987

Question 6.
Match the following

a) Limits to growthRio-de-Janeiro
b) Earth Summit1997
c) Kyoto ProtocolThe club of Rome
d) Rio-SummitAgenda – 21

Answer:
a. Limits to growth-The Club of Rome
b. Earth Summit – Rio-de-Janeiro
c. Kyoto Protocol -1997
d. Rio Summit-Agenda 21

HSSLive.Guru

Question 7.
In the global level there are several attempts for the protection of environment such as, Earth Summit, Kyoto protocol etc. As a student can you identify any two steps taken by Govt, of India in this regard?
Answer:

  • In 2001, the India Government passed the Energy Conservation Law. Its purpose was to ensure the most efficient use of energy.
  • In 2003 the electricity law was passed .its purpose was to make energy by renewable sources.

Question 8.
With the increase in the global issues the scope of political science is widening day by day. Recently the leaders of different countries and political scientists around the world are giving more attention towards issues connected with environment such as pollution, climate change, global warming etc. Do you think these matters are to be looked after by these personalities instead of scientists. Give your reasons.
Answer:
Truly speaking, since those things are related to geography, it is the scientists in that area that should handle them. But politically also they have significance. The repercussions of these problems will affect the social and economic spheres of people. Their results will be visible in politics also. Here are some examples:

  • Reduced agricultural lands will affect food production.
  • Drinking polluted water will bring health problems. According to the Human Development Report of the UNDP, some 1.2 billion people do not access to pure water.
  • Deforestation destroys biodiversity. Forests help in maintaining the climate, in the distribution of water and biodiversity on earth.
  • The reduction in the ozone layer adversely affects the environment and people.
  • The pollution of shores is on the increase globally. All these problems are political important. But they are not something that can be solved by the action of any single government. Therefore they are part of world politics. The biggest questions are: Who is responsible for the destruction of the environment? Who will its price? Who can set it right? Who has greater power? Thus they all are things to be thought deeply.

Question 9.
The ‘Earth Summit’ is the name given to the United Nations conference on Environment and Development held in Rio de Janeiro, Brazil in June 1992. Can you identify the reason behind considering this conference as ‘Earth Summit’.
Answer:
Since 1960 itself, environmental problems and economic development have been a crucial problem. In the book “Limits of Growth” published by the Club of Rome in 1987, and in the Brundtland report titled “Our Common Future”, this problem was highlighted. This was the main topic of discussion in the Conference at Rio de Janeiro in 1992. This was the first international conference on environment. Therefore it is called “Earth Summit”.

Question 10.
The developed and developing countries are having different perceptions about the protection of environment and economic development. This is clearly manifested in the Each Summit. Carefully evaluate the result of Earth Summit.
Answer:
In the Earth Summit 170 nations and 1000s of NGOs and Multi National Corporations took part. The reactions of the North Countries and South Countries on the environmental agenda were quite different. The North Countries stressed the problems of ozone layer and global warming. But the South countries were more concerned with economic development and environmental management.The Earth Summit came out with some good suggestions regarding environment, climate change, biodiversity, forestation, etc.

These recommendations were known as Agenda-21. But because of certain differences of opinion and other difficulties, they could not be implemented. Another important thing that happened in the Earth Summit was the correlation between economic development and environment. This is known as sustainable development. Agenda-21 stressed economic development and not environmental protection.

HSSLive.Guru

Question 11.
“Global Commons” is a concept developed during the recent years. Protection of global common is a major challenging factor. Try to explain the concept of ‘Global Common” and identify the difficulties for protecting the global commons.
Answer:
Some places or areas do not fall under the sover eighty of any country. In this condition, the UN had to come forward to protect them. These are collectively known as “Global Commons”. The earth’s atmosphere, Antarctica, the bottom of the seas, space etc. come in this category.
The responsibility to protect these is not that easy. The reasons for that:

  • There are some complex Agreements which include the Antarctic Treaty of 1959, the Montreal Protocol of 1987, and the 1991 Antarctic Environmental Protocol.
  • On the basis of not-co-clear scientific proofs, it is difficult to carry out the Environmental Agenda within a limited time. In the 1980s, some holes were discovered in the ozone layer in the Antarctic region. Such discoveries are opportunities to solve the environmental problems and, at the same time, they are also great challenges.
  • From the use of the space, we can clearly see the inequalities between Global North and Global South.
  • Technical and industrial development is the main problem when it comes to ocean floors.

Question 12.
The conflict between Global North and Global South about the solutions for environmental problems creates much difficulty in dealing with environmental is-sues. Prepare a short note about different views of Global North and Global South.
Answer:
Global North (Countries of the Northern Hemisphere) represents the developed nations. The Global South represents the developing nations. The approach of both these groups regarding environment is very different. They are:

  • The Global North says that ail countries are equally responsible for the protection of the environment.
  • But the Global South has a different view. They say that it is the industrial development of the Global North that caused and is causing the environmental damage.
  • Developing nations are on the path of progress. Therefore the restrictions placed on the developed nations should not be made binding on the developing nations.
    The developing nations say that keeping their needs in mind, there should be new laws and interpretations. This argument was approved in the Earth Summit on 1992. This new principle is called “Common but different responsibility”.

Question 13.
‘Kyoto Protocol’ can be regarded as the first major leap towards the protection of environment. Evaluate the significance of ‘Kyoto Protocol’.
Answer:
Kyoto Protocol is an international agreement controlling the industrial nations from green gas emissions. Carbon dioxide, Methane, hydrofluro carbons etc. are the main things that cause global warming. The Kyoto Protocol was put into effect on the basis of the principles of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). UNFCCC says that countries have ‘common but different responsibility’ in the matter of environmental protection.

  • Greenhouse gases are mostly emitted by the developed nations.
  • The per capita emission from the developing countries is less.
  • There should be concessions to countries like China and India. These are the principles of the Kyoto Protocol signed in 1997 in Kyoto, Japan. Recently, America has objected to this protocol. America wants India and China also to be included in this Protocol. So America hasn’t signed it.

Question 14.
Protection of environment created serious debates be-tween global North and Global South. India’s Policy as a leading figure of Global South, has vital importance in this debate. Make a brief note about the policy adopted by India in the environmental problems
Answer:
India’s stand in the environmental problems is very ‘ clear. India signed the Kyoto Protocol in 2002. India and China do not have to adhere to the restrictions made in the Kyoto Protocol as they are developing, and not developed, countries. The quantity of the greenhouse gases emitted by them is very little.

But some countries say that India and China also emit a lot of greenhouse gases. But this argument was countered in the G-8 meeting of June 2005, saying that the quantity of the greenhouses gases emitted by developing nations is comparatively less. India’s stand is that environmental protection is a “common but different responsibility” of nations.

The UNFCCC has also approved what is known as ‘historical responsibility’. India bases its stand on this principle. Because of that some of the discussions and decisions that took place recently within the UNFCCC can’t be accepted by India. India does not accept the view that the industrially growing nations should reduce their greenhouse gas emissions. It is against the principles and decisions of the UNFCCC.
Here are the main steps India took in the matter of environmental protection.

  • According to India’s auto fuel policy, only purified fuel should be used in vehicles.
  • The energy consideration law passed in 2001 aims at the correct use of energy.
  • The Electricity Act of 2003 recommends the use of renewable sources for the production of electricity.
  • In 2011-12, eleven million hectors of land was used by the Bio diesel Mission for increasing the production of bio diesel. Apart from all these, India is trying its best to import ‘ natural gas and also to use the latest technology for purifying coal.

HSSLive.Guru

Question 15.
Environmental Movements are becoming stronger day by day. These movements are acting more effectively than the Government for the conservation of environment. Can you identity the major areas in which these movements are more effective and stronger?
Answer:
As the equilibrium of the environment is lost, many more Environmental Movements have come up with the intention of working for environmental protection. They take strong steps to achieve their goal. Here are the examples of such steps.

a. There is a kit of pressure fropi,the onganiations that stand for the protection of forests in Global South countries like Mexico, Chile, Brazil, Malaysia, Indonesia, African mainland and India. But in spite of all that, a lot of deforestation is going on in these places.

b. Movement against mineral industries is another example. In countries of the Global South, the new economic policies bring opportunities for mineral industries. The economic liberalization policy also helps. This will necessitate digging deeper into the earth and the use more chemicals. It also will pollute rivers and cause the extinction of many plant species. There were protests and resistance against these mindless developments. In the Philippines, there is a powerful chain of movements against the Western Mine Corporation.

c. Another move is against dams. There have been environmental movements against huge dams. They all were for protecting rivers and valleys. The first movement against dams was in Australia to save the Fratiklin River and the forests around it. There were similar movements in Turkey, Thailand, South Africa, Indonesia and China. The Narmada Bachao Andolan in India had attracted world attention.

Question 16.
The colonial and imperialist countries occupied dominance upon the rest of the world through collection of resources from various parts of the world. This gradually developed the concept of resource geopolitics. Try to expand the concept of resource geopolitics:
Answer:
Geopolitics asks questions like who is the beneficiary of the natural resources, How, Where and Why? Europe tried to extend its dominance all over the world with the intention of getting these resources. Western countries looked at the resources and their ownership in relation to war and authority. They had given a lot of priority to naval routes and oil.

During the Cold War, there was severe competition between the Soviet Union and countries of the Global North. Global North used different means to get their resources. To get them they used military power, ensured that the sea routes for travel and communication were safe, hoarded essential minerals in huge quantities and signed agreements with different international companies. After the Cold War, the safety of some minerals is giving anxiety to some countries. This is more so in the case of radioactive elements. Even now, the Global North uses resources the way they want.

Question 17.
‘Oil and Water’ are the two major resources connected with geopolitics. Most of the developed and developing countries are adopting policies to ensure access to these resources. Explain the importance of these resources in geopolitics ?
Answer:
Recently the geopolitics of resources has become a major issue in international politics. Water and oil are the most important of them. Wealth from oil can cause political turmoil. Therefore the history of oil is the history of battles and wars. The Gulf Region produces nearly 30% of world’s oil needs. 65% of the entire oil deposits is in the Gulf region. Saudi Arabia ‘ is the number one producer and Iraq is the second. Naturally, the developed countries show a lot of interest in this area. That is why there is so much of trouble in the Gulf region. It is America, Europe, Japan, China and India that need the greatest amount of oil. So each country wants to ensure that there is availability of enough oil.

Lack of pure water is becoming a big issue in geopolitics. With the advent of the 21a century, disputes started in the sharing of waters. Nations disagree on the issue of sharing river waters. Those who give water and those who take water have different needs and interests. Sometimes it is pollution, sometimes it is irrigation and sometimes it can be the construction of dams. Mankind needs water and therefore disputes for water have become dangerous issues.

HSSLive.Guru

Question 18.
‘Water’ is a major resource in geopolitical conflict. Can you identify some conflicts that arose due to the management of water resources between rivers?
Answer:
There are many examples regarding the importance of water and its availability. Here are the most important:

  • In the 1950s, there were serious and violent disputes among Israel, Syria and Jordan. They were about the sharing of waters of the Jordan and Yarmouk rivers.
  • There were disputes among Turkey Syria and Iraq, it was about building a dam in the Euphrates River.
  • India and Pakistan had disputes regarding the sharing of the waters of the Indus River.

Question 19.
The UN defines indigenous populations, “as comprising the descendants of peoples who inhabited the present territory of a country at the time when persons of a different culture or ethnic origin arrived there from other parts of the world and overcame them”. At present there are about 30 Crore indigenous peoples spread around the globe. Identify the challenges that the indigenous people are facing and the demands raised by them.
Answer:
Indigenous people are those who live in the same or similar natural environment and have similar life style. When they lose their land they also lose their livelihood. The loss of land endangers their existence itself and this is their biggest challenge.
The needs of indigenous people (Adivasis):

  • They should have their own existence and individuality.
  • They are living in their land from time immemorial.
  • They should get the land in which they live. If they have no land their livelihood will be lost. They demand equal rights in the world gatherings.

Question 20.
In many traditional societies there is a practice of protecting nature for religious reasons. The sacred groves in India is an example for this traditional practice. Prepare a brief note about the Sacred Groves.
Answer:
The sacred groves help in the forestation process. There are large sacred groves which extend for acres whereas there are smaller groves which simply have a few trees and plants. These groves have the touch of religiosity and culture. Hindus generally worship things of Nature. Many of the temples originated – because of these sacred groves. Because of the religious angle, these groves were protected for long. But now in the name of development these groves are also destroyed.

Additional Questions

Question 1.
Analyse briefly about India’s stand on environmental issues.
Answer:
India recognized the Kyoto Protocol of 1997 and signed it in 2002. India fully agrees to the principle of ‘common but different responsibility’. Through different activities India has taken part in the efforts of the world for protection of the environment.

Question 2.
The Kyoto Protocol was agreed in
Answer:
1997

HSSLive.Guru

Question 3.
Which of the following countries is exempted from the requirement of the Kyoto Protocol?
Answer:
a. India

Question 4.
What were the outcomes of the Rio summit?
Answer:
The Rio Summit was in June 1992. After prolonged discussions, some decisions were taken regarding climate change, geo diversity, and protection of forests. It also prepared a schedule of development schemes known as Agenda-21′. It is known as sustainable development.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 US Hegemony in World Politics

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 US Hegemony in World Politics

Question 1.
Which among the following statements about hegemony is incorrect?
a. The word implies the leadership or predominance of one state.
b. It was used to denote the predominance of Athens in ancient Greece.
c. The country having hegemonic position will possess unchallenged military power.
d. Hegemonic position is fixed. Once a hegemon, always a hegemon.
Answer:
Hegemonic position is fixed. Once a hegemon, always a hegemon.

Question 2.
Which among the following statements is wrong about the contemporary world order?
a. There is an absence of world government, which could regulate the states’ behaviour.
b. The US is the predominant player in world affairs,
c. States are using force against one another.
d. States, which violate international law, are severely punished by the UN.
Answer:
d. States, which violate international law, are severely punished by the UN.

Question 3
Which among the following statements is wrong with regard to ‘Operation Iraqi Freedom’?
a. More than forty countries joined in the US-led coalition to invade Iraq.
b. The reason given for invading Iraq was to prevent it from developing weapons of mass destruction.
c. The action was taken with the prior approval of the UN.
d. The U.S.led coalition did not face major resistance from Iraqi forces.
Answer:
d. The U.S. – led coalition did not face major resistance from Iraqi forces.

Question 4
Match the following.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 3 US Hegemony in World Politics 1
Answer:
1 – c , 2 – a, 3 – d, 4 – b

Question 5

  • Operation desert storm
  • Operation Infinite Reach
  • Operation Enduring Freedom.

Prepare brief notes about the above mentioned operations performed by USA as a part of their power hegemony.
Answer:
In 1990. Iraq invaded Kuwait and annexed it. After a lot of discussions, the Liberation Army led by America forcefully freed Kuwait from Iraq. In this liberation army there were 660,000 soldiers. They came from 34 nations. This operation was known as “Operation Desert Storm”. This shows the disparity between America and other countries in technology. In the UN allied forces, more than 75% of the soldiers were Americans. Some people call this war as a computer war. Since it was telecast everywhere in the world, it is also called video game war. One could watch on TV how Iraq was defeated by sitting in ; one’s room.

In 1998, there were bomb attacks in the American embassies in Nairobi (Kenya), Dar-e-salaam and Tanzania. The attacks were carried by the Muslim terrorist organization Al-Qaida. After these attacks, American President Bill Clinton started his “Operation Infinite Reach”. He attacked the terrorist camps in Sudan and Afghanistan by dropping missiles there. These attacks were not carried out with the permission of the UN or according to the International Laws. On 11 September 2001,19 terrorists . hijacked 4 American planes and made them fly against some strategic buildings in America. Two of them hit the twin-towers of the World

Trade Centre.
One crash-landed on the Pentagon, which is the headquarters of American defence. The 4th one had to land in field in Pennsylvania. The American Congress Headquarters is nearby there. This attack is known as 9/11 (which menns. September .1 f). Some 3000 people died in the attacks. It was the biggest attack America ever faced after its formation in 1776. After this, America started its operation “Enduring Freedom”. It is aimed against the terrorists like the Al-Qaida and the Taliban of Afghanistan.

HSSLive.Guru

Question 6.
With the attack on World Trade Centre, USA openly started measures to wipe out the terrorism from the entire world.
Prepare a brief explanation about the different steps taken by USA.
Answer:
After the terrorist attack on the World Trade Centre, America started making plans to eliminate terrorism from the’entire world. This is the goal behind “Operation Enduring Freedom”. It was against the people who destroyed the World Trade Centre, mainly Al-Qaida and Taliban. Americans arrested the suspects even without the knowledge of the governments of the countries.of which they were citizens.

They were brought to America and kept in secret jails. Some were taken to the American Naval Base near the Bay of Guantanamo. Neither the American laws nor international laws came to the rescue of these suspects. Even members of the UN were not allowed to visit these prisoners.

Question 7.
In this unipolar world USA exerts its supremacy upon the rest of the world as world police, as controlling factor of UNO. controls Global economy etc. This does not mean that the USA is free from all sorts of restrictions. Identify the different constraints upon USA.
Answer:
Their restrictions come in three ways:

  1. Division of Authority
  2. Mass Media
  3. NATO

Division of Authority:
In America, authority is divided. There the Executive, Legislature and Judiciary have powers. The President can’t use the military power the way he feels.

Mass media:
Mass media frequently try to find out the views of the people. They try to evaluate the style of government and the politics of the country. American military actions also will be an important subject for discussion and evaluation. It is the mass media that plays a big role in the opinion formation.

NATO:
To an extent, it is NATO that keeps America under some control. America tries to maintain good relations with democratic countries. It also wants to do well in the market. So we can say that NATO exercises some sort of control over the policies of America.

HSSLive.Guru

Question 8
In the bipolar world India adopted more or less a pro USSR attitude .But in this unipolar world India adopted a pro-USA attitude.
Identify the benefits achieved from this shift.
Answer:
Recently two factors played big roles in the Indo- American relations. One is technology and the other is the contribution made by Indians in the American job market.

  • 65% of India’s software export is bought by America.
  • 35% of the technical experts in the Boeing Company are Indians.
  • Some 300,000 Indians work in the Silicon Valley.
  • In the higher technical industrial field, it is Indian Americans that have started 15% of the US companies.

Question 9.
Recently the world witnessed the hegemony of USA. This does not mean that all the states particularly the 3rd world countries willing fully recognize the hegemony. These countries are adopting different strategies to overcome US hegemony. Identify them.
Answer:
We know that no country today can match the power of America. But through certain policies we can over come the hegemony of America.

  • China, India and Russia should make a military pact.
  • To resist American hegemony, even as we acknowledge their superiority, get as many benefits from them as possible.
  • Keep a safe distance from them. A kind of hide-and- seek will do us good.

Question 10.
The concept hegemony was originated in ancient Greek city state Athens. In this modern period USA exhibits its hegemony through the following ways.
Hegemony as Hard power
Hegemony as structural power
Hegemony as soft power.
Prepare an essay about the hegemony of USA.
Answer:
World nations try to gain and maintain dominance over others by using military, economic and cultural power. During the Cold War the fight was between the Soviet Union and America. With the disintegration of the Soviet, Union America remains the only Superpower. Dominance or hegemony is attained through three things:

  • Hard Power
  • Structural Power
  • Soft Power

Hard Power:
This includes military power and the relations between nations. Today America is in the forefront of military power. There is nobody to challenge its military might. It has the capacity to reach any corner of the world any moment. They spend a major part of their budget to maintain this position. They spend huge sums of money for research and technological developments. It is technology that keeps America in the forefront. With their military might they are even ready to police the world, and punish the culprits.

Structural Power:
This dominance is based on the economic structure. The global economic system relies on America. If America helps the global economic system, it is mainly for their benefits and profits. But America does a lot of good things for the world. For example, communication channels through the oceans. Merchant ships travel through sea routes and America has much authority on the water transport system. It is the American navy that keeps the sea-routes safe for ships.

Additional Question

Question 1.
What is meant by Operation Desert Storm?
Answer:
In 1990 Iraq attacked Kuwait and annexed it. The UN judged that Kuwait should be freed using military action against Iraq. As a result soldiers numbering 660,000, under American command, attacked Iraq and freed Kuwait. This operation is known as the Operation Desert Storm.

HSSLive.Guru

Question 2.
AI- Qaida?
Answer:
Al-Qfsritfa is terrorist organization. Muslim extreme this organization. In 1998, it bombed the American embassies in Nairobi (Kenya), Tanzania and Dar-e-salaam. Osama bin Laden was the leader of Al-Qaida.

Question 3.
Which American President launched Operation Enduring Freedom?
Answer:
George W. Bush

Question 4.
What are the constraints on American hegemony today? Which one of these do you expect to get . more important in the future?
Answer:
By the beginning of the 21st century, America be-came a huge Superpower. But American dominance is controlled within America itself. There are three controls that keep America in check.

  • The first control comes from the Constitution. It is based on the division of powers. Powers are divided among the Executive, Legislature and Judiciary. This provision is capable of preventing America embarking on a military adventure.
  • The second control comes from the openness seen in the American system. Public opinion is very strong in America. The mass media keeps a close watch on the government and its activities.
  • The third control comes from NATO (North Atlantic Treaty Organization

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Security in the Contemporary World

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Security in the Contemporary World

Question 1.
Security’ implies freedom from threats. There are two notions of security. Such as
a) Traditional notions
b) …………
c) External notions
d) …………
Answer:
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Security in the Contemporary World 1

Question 2.
The elements of traditional security policies are given below. Identify the missing elements
a) Defence
b) ………..
c) Balance of power
d) …………
Answer:
b. deterrence
d. alliance

Question 3.
Is terrorism a traditional or non traditional threat to security
Answer:
Non-traditional

Question 4.
The non-traditional security notions are divided into two. Identify them.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Security in the Contemporary World 2
Answer:

  • Human security
  • Global Security

Question 5.
The threats against security has undergone tremendous changes. Now a days we are facing new challenges. Identify them.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 7 Security in the Contemporary World 3
Answer:
2. terrorism
4. Global poverty

Question 6.
India has developed its own methods for dealing with the threats against our security. Identity and briefly list India’s Security strategy.
India’s security policy has 4 aspects:
A. Increase its military power.
B. Strengthen international institutions and systems to help India’s security interests.
C. Face the internal threats to security.
D. Develop economic power to face non-traditional threats to security.
Answer:

Question 7.
Match the terms with their meaning.
1) Confidence Building Measures (CBMs)
2) Arms Control
3) Alliance
4) Disarmament
(a) Giving up certain types of weapons.
(b) A process of exchanging information on defence matters between nations on a regular basis.
(c) A coalition of nations meant to deter or defend against military attacks.
(d) Regulate the acquisition or development of weapons.
Answer:
1 – b
2 – d
3 – c
4 – a

Question 8.
Which among the following would you consider as a traditional security concern/nontraditional security concern/not a threat?
(a) Spread of chikungunya/dengue fever.
(b) Inflow of workers from a neighbouring nation.
(c) Emergence of a group demanding nation hood for their region.
(d) Emergence of a group demanding autonomy for their region.
(e) A newspaper that is critical of the armed forces in the country.
Answer:
a. non-traditional
b. non-traditional
c. traditional
d. traditional
e. not a threat

HSSLive.Guru

Question 9.
Security is a major aspect as far as any state is concerned. Security issues are giving vital importance in modern times. So we have to define what security is . Explain different aspects of security
Answer:
Security means “free from threat”. We face security challenges on a daily basis. All threats can’t be considered security threats. Normally “threat to the essentials” can be considered security threats. Security is connected with the overcoming of the biggest threats. Some security threats can adversely affect even our existence. If we fail to take timely action, things may get out of our control. At the same time we must concern ourselves with the security of the mankind. At different times it could be different.

Question 10.
There are different notions regarding security. These can be divided into two-traditional concept of security and Non-traditional concept of security. Explain the traditional concept of security with the help of the following hints.
Hints: Security against external threats.
Security against internal threats.
Traditional security and co-operation.
Answer:
Security is of two kinds – internal and external. A country may face security threats from inside or outside the country. Traditionally we think threats from outside are the greater ones. It will affect the sovereignty of the nation. It will affect its freedom and border security. It will affect the lives of the people. Such a threat is external.
There are many ways for a government to face Such treats:

  • Surrender
  • Increase the defence expenditure and prevent others from attacking.
  • Once the war starts, defend the country.

Some governments prefer the option of surrender when there is a war. But they will never declare it as a policy. For security there are 4 traditional ways:

  • Prevent the war – this is the first factor.
  • Defence control the war or end it.
  • Balance of Power – This is a traditional way of ensuring security. Making alliances and counter-alliances, maintaining the country’s strength, intervening and not intervening, leaving a no man’s land between countries, dividing and ruling, etc. are of the traditional ways.
  • Sign Treaties: Nations often form joint alliances. This is done to prevent any external attack and defend in case of attacks. Almost all alliances are formed by signing written agreements. The member countries will have a clear understanding as to who is the common enemy. Nations are more concerned with external threats than internal ones. Internal security is also essential. Priorto the World War, the internal security of many powerful nations was much less because they did not give it much importance.Because of the Cold War, nations gave preference to external threats. It was in the colonies that there were more internal security problems. It was because of the people’s desire for freedom. The newly formed Asian and African countries had to face a lot of internal and external threats. Military attacks by neighbouring countries, army revolts, moves for secession etc. were common. Whenever a nation desires for freedom, such things are common there.

Traditional Security and Cooperation:
For traditional security, cooperation is very important. Everybody knows that attacks can be prevented by cooperation. Some things are recommended to ensure cooperation. They are:
1. Armament and military supplies should be controlled or reduced:
There should be adequate reasons for nations to resort to wars. War is alright in self defence, to resist attacks or to save people from racial killings. Wars should be controlled or limited. People who are not engaged in wars should not be harmed or killed. Those who have surrendered must not be harmed. Only when all other doors are closed, nations should resort to war.

2. Disarmament:
There are 3 ways for cooperation: disarmament, arms limitation and building confidence. Disarmament means not making and stockpiling arms and avoiding the use of biological, chemical and nuclear weapons.

3. Arms Limitation:
This involves controls for keeping arms like ballistic missiles and their development.

4. Building confidence:
A major step in building confidence is the exchange of ideas and information with enemy countries. Thus you tell your opponents that you are not going to make a surprise attack on them. The advantage is that no country will start the attack on some misunderstanding.

HSSLive.Guru

Question 11.
In this modem world we are facing threats not only from foreign states but also from many other new sources. Like terrorism, global poverty, epidemics like yellow fever, AIDS, swine flu etc. So our notion about security is also changed. Evaluate the non traditional notions regarding security?
Answer:
Earlier ,security thread would mean thread to the boundaries, to the nation or to the government. There-fore their security was paramount. Now not only countries, but also individuals, societies and mankind itself are facing various threats. Non-traditional security has two factors:

  • Human Security
  • Global security

Human Security:
The security of people is more important than the security of countries. Nowadays the citizens are not safe in any country.- In the last 100 years, governments have killed more of their own people than the enemies of the country have killed. To face human security and to ensure security, there are two views.

  • Narrow concept
  • Broad concept

The narrow concept gives importance to attacks on individuals. According to the opinion of the ex-UN Secretary General Kofi Annan, narrow concept is the security of individuals and communities from internal violence. In Broad concept, the concept of security is extended to protection from poverty, disease and natural disasters. It is so because the people who die from terrorism, ethnic cleansing and war will be less than those who die from poverty, disease and natural disasters. The human security policy aims at protecting people’ from disasters and attacks.

Global Security:
This concept came because of the coming of global warming, terrorism, AIDS, bird fever, etc. No country can solve these problems alone. It is in these circumstances the necessity and importance of global security was recognized. Recently there was the outbreak of swine flu which once again pointed to the importance of global security.

HSSLive.Guru

Question 12.
Human Security is facing unprecedented threats from different sources. This changed the concept of human security as well. The spread of bird flu, swine flu, AIDS, yellow fever, terrorism, Global warming etc. needs different means for ensuring security. Try to identify the new sources of threats against human security.
Answer:
Security threats are of a different kind now. They can be categorized as follows:

Terrorism:
Political attacks make the life of ordinary citizens difficult. The terrorists want the political circumstances to change. They try to bring about changes by threats or armed attacks. By unleashing violence, they make the people restless. They try to make the dislike and discontentment of the people their weapon against governments. Their activities include hijacking planes and bombing trains and markets and other places where people assemble. They attacked arid destroyed the World Trade Centre in New York on 11 September 2001. The government and the people are more cautious now against terrorists.

Human Rights:
We see that throughout the world there are human right violations. There is no unified thinking in any country about how to protect human rights. Recent incidents of human right violations are the annexation of Kuwait by Iraq, the ethnic cleansing in Ruanda and the mass killings of the people of Eastern Timor by the Indonesian army. All these prompted world leaders to have a talk. The talk was about whether the UN should interfere in such matters. The matter is still unresolved.

Global Poverty:
This is another factor of security threat. It is believed that the population in the underdeveloped countries will triple in 50 years. In countries where the population is low, the per capital income will be high. Therefore the economically advanced countries will prosper further whereas the poor countries will grow poorer. The gap between countries of the North and South will increase. People from the South countries immigrate to the North countries for better life and earning.

This also creates a threat for the security of mankind. Contagious Diseases: Contagious diseases are another threat to mankind. AIDS, bird flu, SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) etc. are dangerous contagious diseases. These spread quickly from one country to another. A country’s success or failure in controlling these diseases affects other countries also. Recently swine-flu spread all over the world. It is when a problem becomes a threat to a nation and its people that it becomes an international security threat.

Question 13.
India as a newly independent country which is facing traditional and non traditional threats against security has developed some strategy to ensure its security. Identify Indias’ security strategy?
Answer:
India has security threats from within and without. So India has followed a policy to face them. It has 4 factors. Timely changes are made to the policy and it is being carried out.

  • Increase our military strength so that we can increase our safety and solve our disputes with our neighbours.
  • Protect and strengthen international laws and organizations.
  • The third thing is facing internal challenges. Through democracy, we maintain the unity of the country and allow different communities to live according to their beliefs and share ideas with others.
  • Efforts to free India from poverty by reducing the economic inequality here.

Additional Questions

Question 1.
What is meant by ’internally displaced people’?
Answer:
People often have to leave their homes because of some troubles or some development projects. But they continue living within the boundaries of the country. Such people are called internally displaced people. An example of these people is the Kashmiri Pundits who had to leave their homes following the Kashmir uprisings, in the early part of the 1990s.

Question 2.
……………… that fled the violence in the Kashmir vallery are an example of an
Answer:
Kashmir Pundits internally displaced people.

HSSLive.Guru

Question 3
Security implies …………… from threats
Answer:
freedom

Question 4
What are the choices available to a state when its security is threatened, according to the traditional security perspective?
Answer:
There are three ways open before the government in case of a war threat:

  • surrender to the attackers
  • Resist the attack even at a heavy price
  • Defend

Question 5
Is terrorism a traditional or non traditional threat to security?
Answer:
Up Terrorist is a non-traditional threat. It is a threat to individuals as well as mankind. This started appearing with the advent of the 20th century.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations

Question 1.
The following are the names of UN Secretary Generals, Identify the first Secretary General of UNO. Hints U Thant, Kofi A. Annan, Kurt Waldhemin Trygve Lie.
Answer:
Trygve Lie

Question 2.
The following diagram shows the principal organs of UNO. Try to fill up the blank columns.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations 1
Answer:

  • Economic and Social Council
  • International Court of Justice
  • Secretariat
  • Trusteeship Council

Question 3.
The following are the names of some UN Secretary Generals. Identity the first person who had served as the secretary General of UNO from Asia.
Hints : Javier Perez de Cuellane, Trygve Lie, U Thant, Boutros Boutros- Ghali
Answer:
U. Thant

Question 4.
Mark correct or wrong against each of the following statements below about the veto power.
a. Only the permanent members of the Security Council possess the Veto power.
b. It’s a kind of negative power.
c. The Secretary General uses this power when not satisfied with any decision.
d. One veto can stall a Security Council resolution.
Answer:
a. correct
b. correct
c. wrong
d. correct

HSSLive.Guru

Question 5.
Mark correct or wrong against each of the following statements below that describe the way the UN functions.
a. All Security and peace related issues are dealt with the Security Council.
b. Humanitarian policies are implemented by the main organs and specialized agencies spread across the globe.
c. Having consensus among the five permanent members on Security issues is vital for its implementation.
Maximum Cpu Wisfters
d. The members of the General Assembly are automatically the members of all other principal organs and specialized agencies of the UN.
Answer:
a. correct
b. correct
c. correct
d. wrong

Question 6.
Which among the following would give more weight age to India’s proposal for permanent membership in the Security Council?
a. Nuclear Capability
b. It has been a member of the UN since its inception.
c. It is located in Asia.
d. India’s growing economic power and stable political system
Answer:
d. India’s growing economic power and stable political system

Question 7
The UN agency concerned with the safety and peace¬ful use of nuclear technology is.
a. The UN committee on Disarmament
b. International Atomic Energy Agency
c. UN International safeguard Committee.
d. None of the above
Answer:
b. International Atomic Energy Agency

Question 8
WTO is serving as the successor to which of the. following organizations, a General Agreement on Trade and Tariffs.
b. General Arrangement on Trade and Tariffs.
c. World Health Organisation.
d. UN Development programme
Answer:
General Agreement on Trade and Tariffs.

Question 9.
In June 1975 the Prime Minister Indira Gandhi recommended the imposition of emergency to the President of India. Who was the President at the time of declaration of Emergency in India ?
Answer:
FakrudinAli Ahmed

Question 10.
Find the odd one out.
Ban Ki Moon, Butros Butros Khali, APJ Abdul Kalam
Answer:
Abdul Kalam

HSSLive.Guru

Question 11
Trygve Lie was the first Secretary General of UNO. Name the present Secretary General of UNO.
Answer:
Ban Ki Moon

Question 12.
Identify the leader who is associated with Glasnost and Peristroika.
Answer:
Mikhail Gorbachev

Question 13.
Write the expansion of the following term:
Answer:
International Monetary Fund

Question 14.
Identify the organisation set up in 1995 as the successor of GATT ?
Answer:
W.T.O.

Question 15.
The UN Security Council has permanent and Non permanent members.
Answer:
5, 10

Question 16.
Fill in the blanks.
a. The Prime objective of the UN is ……….
b. The highest functionary of the UN is called ……..
c. The UN Security Council has permanent and non permanent members…….
d. ……….. is the present UN Secretary General.
Answer:
a. to settle disputes and to promote mutual co-operation among nations.
b. Secretary General
c. 5,10
d. Ban Ki Moon

Question 17
Link Column A with appropriate items from B and C.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations 2
Answer:
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations 3

Question 18.
Match the principal organs and agencies of the UN with their functions.

  1. Economic and social council.
  2. International Court of Justice
  3. International Atomic Energy Agency
  4. Security Council
  5. UN High Commission for Refugees.
  6. World Trade Organization.
  7. International Monetary Fund
  8. General Assembly
  9. World Health Organization
  10. Secretariat

Functions:
a. Oversees the global financial system.
b. Preservation of international peace and security
c. Looks into the economic and social welfare of the member countries
d. Safety and peaceful use of nuclear technology.
e. Resolves disputes between and among member countries.
f. provides shelter and medical help during emergencies
g. Debates and discusses global issues.
h. Administration and co-ordination of UN affairs.
i. Provides good health for all.
j. Facilitates free trade among member countries.
Answer:
1-c, 2-e, 3-d, 4-b, 5-f, 6-j, 7-a, 8-g, 9-i, 10-h.

Question 19.
According to Dag Hammarskjold, “The United Nations was not created to take humanity to heaven, but to save it from hell”.
In the word of Shashi Tharoor, “Countries in the world can get together, bore each other some times with their words rather than bore holes into each others on the battle fields”. To Churchill, “Jaw-Jaw is better than war war”. These are the comments of some international personalities about the importance of international organization. Carefully examine the opinions and explain the relevance of international organization (UNO).
Answer:
After WWII, the necessity for an international organization was recognized. Its purpose was to prevent wars, to settle international disputes amicably, and to bring about cooperation among nations. Therefore the UN can assist in times of war as well as peace. By improving the standard of living it can assist nations.There are disputes and differences of opinion among nations. War is not the solution to all problems. There are problems like controlling and eradicating diseases or global warming. Although each nation can find solutions to such problems, a collective action would produce much better results. But often nations are not willing to work together. The reasons might be the following:

  1. How to share the expenses for cooperating in* a project?
  2. Can the profit from the cooperation be equitably divided?
  3. How to ensure that the other party won’t breach the contract?

An international organization can formulate new ideas, cooperate and exchange information. It can help member countries by using its expertise and its vast facilities. It can make formulas to share expenses for some cooperative projects and divide profits equitably. It can exert pressure to make the members carry out their obligations.

HSSLive.Guru

Question 20.
‘League of Nations’ was the first international organization formed to avoid war. It could not prevent the second world war. The second world war further proved the relevance of an international organization to prevent wars. This gave birth to UNO. Explain the developments through which UNO was formed?
Answer:
a. In August 1941 American President Franklin D. Roosevelt and the British Prime Minister Winston S. Churchill signed the Atlantic Chart. A,,
b. In January 1942, the nations that fought against the Axis Powers met in Washington DC and signed the “Declaration by United Nations”. This was to support the Atlantic Charter.

  • In December 1943, America, Britain, Soviet Union etc. declared the Tehran Conference.
  • In February 1945, in the Yalta Conference, 3 leaders – Roosevejt, Churchill and Stalin decided to call a United Nations Conference and agreed to put forward a suggestion fora world organization.
  • In April-May 1945, a two months-long United Nations Conference took place in San Francisco.
  • On 26 June 1945 the UN Charter was signed by 50 countries, Poland signed it 15 october .Thus there were 52 founding nations at the beginning of the UN. On 24 October 1945 the UN was officiaily founded. India joined it on 30 October 1945.

Question 21.
The end of cold war marked certain fundamental changes in the international politics. The UNO has also undergone certain changes. Carefully evaluate the reforms of the UN after the cold war.
Answer:
Recently there nave been demands to change the structure of the UN. Reforms are demanded in two spheres:
1. Changes in the structure and its functioning.
2. A rethinking of the problems that can come, should come, under the jurisdiction of the UN.A big demand is that there should be changes in the structure and functions of the Security Council. There is demand for the increase of the Permanent and Non-Permanent members in the Security Council. Then contemporary political realities will be more reflected in its working. There is a demand to increase the number of Asian, African and Latin American countries. There is also a demand from America and many Western countries to rethink about the budget and its management.

Some experts and nations say that there should be some reforms in the areas of jurisdiction of the UNO. They think the UN should play more active roles to bring about peace and security. But others say UN must pay more attention to humanitarian and welfare schemes like health, education, environment, birth control, human rights, social justice etc.

Question 22.
Veto power “is a special power granted to the permanent members of the UN. It is generally regarded as undemocratic and discriminatory. As a student in political science, can you explain the ‘veto power’ and express your opinion about granting veto power to the permanent members of UN Security Council?
Answer:
Veto Power is a special right the Permanent Members of the UN Security Council enjoy. To make decisions in the Security Council, voting is done. Each Permanent Member has one vote. Any Permanent Member can give a negative vote against any proposal. Even of all members except one vote for a particular decision, it won’t be carried out because of the one negative vote. This negative vote is the veto. There is a move to abolish veto orto amend it. But the Permanent Members do not agree for any reform in this matter. They don’t want the veto power to be abolished, even though the Cold War is over. If the Veto is removed, the big powers will lose their interest in the UN and they will do things the way they like, causing harm to the UN.

HSSLive.Guru

Question 23.
On the basis of the resolution adopted by the General Assembly in 1992 the UN secretary General Kofi Annan initiated an enquiry into how the UN should be reformed on 1st January 1997. Identify the proposals submitted for new permanent and non-permanent members of the Security Council.
Answer:
For the new permanent members and non-permanent members, the criteria for the membership in the Security Council are as follows:

  • It must be a big economic power.
  • it should be a big military power.
  • It should be a nation that contributes substantially to the UN Budget.
  • It should be a country with a large population.
  • It must a country that has faith in democracy and human rights.
  • It should be a nation that should be abie to show the varieties of the world in its geography, economy and culture.

Question 24.
As the UN Completed 60 years of its existence, the heads of all the member states met in September 2005 to celebrate the anniversary and review the present world situation. The leaders in this meeting proposed some proposals to make the UN more relevant in the changing context. List the proposals framed in this meeting.
Answer:
Some suggestions regarding matters that come under the jurisdiction of the UNO:

  • Appoint a commission for the establishment of peace.
  • If the people can’t be protected from persecutions by the government of a country, the UN must take the responsibility of protecting them.
  • Establish a Human Rights Commission. (It started working from 19 June 2006).
  • Agreements for the Millennium development objectives.
  • Condemn terrorism and its various aspects.
  • Form a Democracy Fund.
  • Make a decision to stop Trusteeship Council.

Question 25.
We, Indians have a desire to be a permanent member of the Security Council. For this purpose India has strongly supported the restructuring of the UN Security Council. Can you carefully analyze the logic behind this claim?
Answer:
The demand of India to be a Permanent Member of the Security Council is quite a logical and legitimate one. India fulfills all the criteria to be a permanent member. It demands permanent membership on the following grounds:

  • It has the world’s second largest population.
  • It is the largest democracy in the world.
  • India has participated in the UN activities since its inception.
  • It has long relations with the UN Peacekeeping force.
  • India’s economic situation is improving.
  • India gives regularly to the UN budget. It has never defaulted on any payment.

The above reasons are good enough for India to get a permanent membership in the UN Security Council. Permanent membership has its own significance. India’s importance will increase in world matters. Our foreign policy will influence others.

Question 26.
We know that India’s claim for permanent membership in the UN Security Council is just and reasonable. There are enough reasons for this. But we also know that it is not easy to materialize this claim. Identify the difficulties before us for attaining the permanent membership.
Answer:
Some nations question India’s claim for permanent membership in the UN Security Council. They have their own reasons. Pakistan, our neighbour, does not want India to have the veto power. Some say that if India is given permanent membership, many other countries like Brazil, Germany, Japan and South Africa also will come with such demands. Africa and South America are huge landmasses that deserve representation. According to the present structure, this won’t be possible. Therefore it is not easy for any country, including India, to get permanent membership.

HSSLive.Guru

Question 27
The end of cold war created a unipolar world controlled by the U.S.A. Do you think UN serves as a balance against US dominance? UNO came into existence during the period of Cold War. The disintegration of the USSR made the USA the sole Superpower in the world. Many nations feel that only if they work in cooperation with this Superpower, the restructuring of the UN will be possible. We know that it is not easy to control America. Many things make America have great influence over the UN.

The following are main reasons:

  • It is the greatest power. It has the economic and military capacity even to challenge the UN.
  • UN is located in American soil. That itself enables the US to influence it.
  • Many American citizens work in the UN bureaucracy.
  • America can stop any move against it by using its veto power.
  • America can even decide who the next UN Secretary General should be.
  • Using this power USA can make other countries divided in their views.

Because of all these the UN has not been able to counter America. Even though America is a Superpower, UN is the venue where world issues can be discussed by other countries. Although not equal to her, UN can criticise any act or activity of the USA if it goes against its interest.

Question 28.
Match the following:
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations 4
Answer:
a – 5
b – 3
c – 4
d – 1
e – 2

Additional Questions

Question 1.
‘After the old war, the world faces drastic changes’.In your opinion what are the charges occurred in the world after cold war.
Answer:
The changes that happened in the world after the Cold War are as follows:

  • The disintegration of the Soviet Union.
  • America became the sole Superpower.
  • The relation between Russia, the heir to the USSR, and the USA became based on cooperation.
  • China grew into a big power. India too grew fast.
  • Many new countries joined the UN.
    (Most of them were members of the disintegrated USSR.)

The world faces new challenges like internal conflicts, racial conflicts, terrorism, proliferation of nuclear weapons, climate change, destruction of the eco system, contagious diseases, etc.

Question 2.
Mark correct or wrong against each of the following statements about the veto power.
Answer:
a. correct
b. correct
c. wrong
d. correct

Question 3.
Which among the following would give more weightage to India’s proposal for permanent membership in the security council.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 6 International Organisations 5

Answer:
d.

Question 4.
The United Nations was established in .
Answer:
24 October, 1945

Question 5.
…………. is UN’s day.
Answer:
24th October

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Contemporary South Asia

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Contemporary South Asia

Question 1.
The term ‘South Asia’ indicates seven countries. Some of them are given below. Identify the other countries.
Answer:
Bangladesh, Bhutan, Maldives, Sri Lanka

Question 2.
At present “Ban Ki Moon” is the UN Secretary General. Who was the first UN Secretary General ?
Answer:
Trygve Lie

Question 3.
Try to fill the following table by identifying the leader associated with the state.
Country Leader
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 5 Contemporary South Asia 1
Hints : Mahendra Rajapakse, Sheikh Mujibur Rahman, Zia-Uf-Haq, Fakir Uddin Ali Ahammed, Koirala.
Answer:
a. Fakrudin Ali Ahmed
b. Zia-ul-Haq
c. Sheikh Mujibur Rehman
d. Mahindra Rajapakse
e. Koirala

Question 4.
The following are connected with South Asia. Try to expand the abbreviations.
SAARC
SAFTA
Answer:
South Asian Association for Regional Cooperation South Asian Free Trade Agreement

HSSLive.Guru

Question 5.
Identify the Country.
a) The struggle among pro-monarchy, pro-democracy groups and extremists created an atmosphere of political instability.
b) A landlocked country with multi party competitions.
c) The first country to liberalize its economy to the South Asian region.
d) In the conflict between the military and pro-democracy groups, the military has prevailed over democracy.
e) Centrally located and shares borders with most of the South Asian Countries.
f) Earlier the Island had the Sultan as the head of state. Now, it is a republic.
g) Small savings and credit co-operatives in the rural areas have helped in reducing poverty.
h) A landlocked country with a monarch.
Answer:
a. Nepal
b. Nepal
c. Sri Lanka
d. Pakistan
e. India
f. Maldives
g. Bangladesh
h. Bhutan

Question 6.
The South Asian Region has natural boundaries. Identify the four boundaries of South Asian region.
a) North –
b) South –
c) West –
d) East –
Hints: Bay of Bengal, Himalayas, India Ocean and Arabian Sea.
Answer:
a. Himalayas
b. Indian Ocean
c. Arabian Sea
d. Bay of Bengal

Question 7.
Which among the following statements about South Asia is wrong?
a)All the countries in South Asia are democratic.
b)Bangladesh and India have signed an agreement on river water sharing.
c) SAFTA was signed at the 12th SAARC summit in . Islamabad.
d) The US and China play an influential role in South Asian politics.
Answer:
a) All the countries in South Asia are democratic.

Question 8.
Nepal, the closest neighbour of India, is undergoing democratic transition. Identify three challenges to democracy in Nepal.
Answer:
The three important challenges:

  • The monarchy (kingship) there.
  • Armed attacks by Maoists.
  • Party Disputes – Should there be a Republic or Monarchy with limited powers? The dispute between Maoists and some parties of the SPA which is a 7- party coalition. Their main dispute is: What kind of constitution should Nepal have?

HSSLive.Guru

Question 9.
Observe the following statements
1) It was believed that democracy could flourish and find support only in prosperous countries of the world.
2) The people of South Asia prefer democracy over any other form of govt, and think that democracy is suitable for their country.
Evaluate carefully the two statements and express your opinion about the development of democracy in South Asia.
Answer:
South Asian countries are very different in many things. They do not have the same kind of political system. If we look at the wishes of the people, democracy has extensive support. Even with so many problems, India and Sri Lanka have always followed democracy. India is the largest democracy in the world.In the case of Pakistan and Bangladesh, they have experienced both democracy and military governments. Bangladesh is now a democratic country. After the WW II, there was democracy in

Pakistan under Benazir Bhutto and Nawaz Sheriff. Then until 1998, Pakistan had military rule. Recently it has come back to democracy under the leadership of Mohammed Gilani. Until 2006, Nepal had monarchy. Through the interference of the people there in 2006 the powers of the king were reduced arid democracy won. Now it has democracy.

In Bhutan and Maldives, changes often happen. Although Bhutan has a king, he has agreed to move into democracy. Until 1968, Maldives was ruled by Sultans. Then there was Presidential rule. In June 2005, multiparty democracy came. After the 2005 election, democracy became strong and opposition parties were legalized.People in all these countries want democracy. A survey was recently conducted in 5 countries of this region and they all opted for democracy. The masses, the poor and even the rich want democracy.

Question 10.
Bangladesh and Pakistan are two South Asian countries having similarities and differences with respect to their democratic experiences. Evaluate the democratic experiences in these countries.
Answer:
Until 1971, Pakistan and Bangladesh were one country and their experiences were the same. When Pakistan made its first constitution, General Ayub Khan assumed power and through election he became the President. As the people were unhappy, he had to leave office. Again there was military rule under Yahya Khan. It was during his rule that Pakistan faced the Bangladesh crisis. In 1971, after Pakistan’s war with India, Bangladesh was separated and it became an independent country. After the independence of Bangladesh, democracy was restored in Pakistan and Zulfikar Ali Bhutto became the PM. Democracy continued until 1977 when Bhutto was overthrown by Zia-ul-Haq.

In 1988, under Benazir Bhutto democracy came back. Until 1999, democracy existed in Pakistan under the Pakistan People’s Party. Then there was Muslim league rule under Nawaz Sheriff. Again the military under General Musharaf removed Sheriff and Musharaf became the President. He continued until 2008. In 2008, Sheriff and Benazir Bhutto returned to Pakistan. During an election rally, Benazir Bhutto

Contemporary World Politics was killed by an extremist. Then a Ministry was formed by a coalition of the Muslim League and PPP. Yusuf Raza Gilani was the PM. Soon they elected Asif Ali Zardari as the President. Now Pakistan has a democratic government.
It is because of the following reasons that Pakistan does not have a stable democracy:

  • Interference by the army, priests and landlords in the administration.
  • Because of the dispute between India and Pakistan, the Pakistani army acquired great power.
  • Lack of international support for the democratic governments often helped the military to come to power.
  • America and some other Western countries prefer a military government in Pakistan. They are afraid that democracy there would make Muslim extremism grow and the extremists might get control over the nuclear weapons in the possession of Pakistan. They think military rule is better for the safety of the Western and Southern Asian regions.

Experience of Bangladesh in Democracy:
Until 1971, it was part of Pakistan. During the British rule, Bangladesh was part of Bengal and Assam. Because of the following reasons, they were dissatisfied with West Pakistan:

  • Supremacy of West Pakistan and imposing Urdu on them.
  • Neglect of Bengali culture and looking at it as inferior. East Pakistan was not given
  • proper representation in the administration and politics.

All these things caused Sheikh Mujibur Rehman to lead a protest against Pakistan. His Party was the Awami League. It won all the seats in East Pakistan. It won majority in the whole of Pakistan’s Constituent Assembly, but West Pakistan was not willing to approve it. Mujibur Rehman was arrested. West Pakistan sowed fear in the minds of East Pakistanis. But in 1971, with the help of India, Bangladesh was freed.

Bangladesh accepted a secular, democratic, socialist constitution. In 1975, Mujibur Rehrrian brought Presidential rule. He banned all political parties except the Awami League. This caused many disputes and tensions. As a result the army gained power and Mujibur Rehman was assassinated. Under the new army commander Zia-ur-Rehman a national party was formed, in 1979 that party won the election. But Zia-ur-Rehman was killed. Then military rule came under Lt. General H.M. Ershad. Because of students’ protest, he had to allow some politics. Then he was elected as the President for 5 years. In 1990, because of the opposition of the people, Ershad had to quit office. In 1991, there was election. From then democracy is continuing there in a multi-party system.

HSSLive.Guru

Question 11.
Maoists are posing challenges to the functioning of Indian democracy. In Nepal Maoists are trying to dislodge the Monarch and establish democracy. Can you briefly evaluate the democratic development in Nepal?
Answer:
Earlier, Nepal was a Hindu nation. Later it became a monarchy with a constitution. There people wanted a more independent government. But the King tried to prevent the spread of democracy.In 1990, the King agreed to accept the democratic demands of the people. But the democratic government proved to be short and full of problems. In the 1990s, the Maoists had influence in many parts of the country. They protested against the rule by the king. It ended in clashes between Maoist army and the King’s army.

Then it developed into a triangular fight – King’s soldiers, Maoist soldiers and fighters for democracy. In 2002, the King dismissed the Parliament. Thus even controlled democracy ended there.In 2006, the democratic protest became very strong, in the protest there was the 7-party coalition, Maoists and social workers. The King was forced to recall the Parliament which he had dismissed in 2002. Recently the democratic protests against monarchy proved fruitful. Now Nepal is a secular Country. Democracy is getting strong there. Maoists have stopped their armed struggle.

Question 12.
India and Pakistan are considered as traditional enemies since 1947 itself. There are so many areas of conflict between the two countries. Identify the major areas of conflicts between India and Pakistan
Answer:
The following are the major areas of conflict:

  • Following the division, the first dispute was regarding Kashmir. Pakistan claimed Kashmir to be theirs. Even with the 1947-48 and 1965 wars, this problem could not be solved.
  • Another problem is about the control of the Siachin sector and about the armament race. Since 1990, both the countries have stockpiled nuclear weapons and missiles.
  • India accuses Pakistan of aiding Kashmiri extremists by giving them weapons. They also give money, training, and security to these terrorists. The Inter Services Intelligence (ISI) makes anti-Indian propaganda in the North Eastern regions of India. They also make anti-Indian propaganda secretly through Bangladesh and Nepal. Pakistan accuses India of giving help to the insurgents in Sindh and Baluchistan.
  • Until 1960, there were also disputes between India and Pakistan regarding the sharing of river waters. In 1960 with the help of the World Bank both countries signed the Indus Waters Treaty. It is in force even now.
  • There is one more thing about which the two countries have not reached an agreement – Sir Creak in the Rann of Kutch.

Question 13.
The South Asian Association for Regional Co-operation. Through multilateral means the SAARC members signed the South Asian Free Trade Agreement (SAFTA), which promised the formation of a free trade zone for the whole South Asia. But this was not a success. Identify the difficulties in implementing SAFTA.
Answer:
The idea of SAFTA was that peace and cooperation will flourish if there are cross-the-border trade and commerce. Although the Agreement was signed in 2004, it came into force only in 2006. SAFTA tried to reduce the commercial tax rate up to 20% in 2007. Bur many neighbouring countries thought that through SAFTA India was trying to penetrate their markets and spread its influence into their politics and social life. But India thinks SAFTA will benefit all economically and they also will get cooperation in all the political issues.

HSSLive.Guru

Question 14.
During May 2009 Srilankan govt, succeeded in controlling the ethnic crisis that threatened their country by assassinating Veluppilla Prabhakaran. Examine how farthe ethnic problems affected the democratic functioning in Srilanka.
Answer:
The civil war that was going on in Sri Lanka ended with the killing of Veluppilla Prabhakaran and some other LTTE leaders. All this time democracy was functioning there. After independence, it was the Sinhala community that had the upper hand in Sri Lanka. They were not sympathetic towards the Tamils who actually migrated from India long ago. The Sinhala nationalists were against giving any concessions to the Tamils there. In their view Sri Lanka is the motherland only for them.

It was this enmity that forced the Tamils to rise in revolt against the Sinhalese. The Tamils organised the LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eazham). From 1983, the LTTE began armed struggle against the Sinhalese. This racial problem became a headache to India as well. The Tamil people of India exerted great pressure on the Central Government to help the Tamils in Sri Lanka. In 1987 India signed an agreement with Sri Lanka. According to that there should be cordial relations between the Tamils and the Sri Lankan government. But the Indian government had to fight against LTTE. Sri Lanka thought India was interfering in its internal affairs. In 1989, the Indian Peace Keeping Force had to come back to India without achieving any result.

Sri Lankan problem became very violent. Scandinavian countries like Norway and Iceland tried to bring peace, but they failed. In May 2009, the Sri Lankan army attacked the LTTE army and killed Veluppilla Prabhakaran and his associates. In spite of all these internal problems, Sri Lanka was making economic progress. It reduced its population and brought economic liberalization. Their per capita income increased. Afterthe CivilWar, the Sri Lankan . Government announced that they would protect their Tamil population. The world hopes that democracy will further strengthen in Sri Lanka.

Additional Questions

Question 1.
Analyse briefly about the formation and objectives of ‘ SAARC.
Answer:
SAARC officially came into existence in December 1985. 7 countries of South Asia are its members.
They are Bhutan, India, Bangladesh, Maldives;.Nepal, Pakistan and Sri Lanka. This organization was formed with the intention of ensuring cooperation in the spheres of agriculture, rural development, science and technology, culture, health and population control. .

Main Objectives Of Saarc:

  • Ensuring the well-being of the South Asians.
  • Quicken the economic, social and cultural growth
  • Make collective efforts to make the regions selfsufficient.
  • Mutual help in various areas.
  • Mutual cooperation.
  • Work in collaboration with international and regional organizations.

Question 2.
In which year India and Pakistan conducted nuclear tests. .
Answer:
1998

HSSLive.Guru

Question 3.
Mention two areas each of co-operation and disagreement between India and Bangladesh.
Answer:
A. In two areas there is cooperation between India and Bangladesh.

  • On 19 June 1999, to strengthen bilateral relations,
    bus service from Calcutta to Dhaka was started. This helped to improve relations.
  • On 12 December 1996, an agreement was reached between the two countries regarding the sharing of river waters.

B.. There are two areas where disputes exist between India and Bangladesh.

  • The dispute over the sharing of the Ganga Brahmaputra river waters has not yet been solved:
  • A major dispute between India and Pakistan was about the Teen Bigha Corridor. This problem has remained even after Bangladesh became independent from Pakistan.

Question 4.
List three challenges to democracy in Nepal.
Answer:

  • The King and the army
  • Maoists try to sabotage the democratic process.
  • Nepal has not been able to form a constitution,

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power

Question 1.
The following are 3 pillars of ASEAN community. Identify the name of the remaining two pillars.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power 1
Answer:
2. ASEAN Economic Community
3. ASEAN Socio-Cultural Community

Question 2.
After the cold war period there are different developments to control US hegemony. The following are
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power 2
Answer:
2. European Union

Question 3.
Identify the flags associated with ASEAN and European Union.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power 3
Answer:
A. European Union
B. ASEAN

Question 4.
Identify the headquarters of ASEAN
1. New Delhi
2. Geneva
3. Jakarta
4. Washington D.C
Answer:
3. Jakarta

Question 5
Arrange the following in chronological order
1. China’s accession to WTO
2. Establishment of the EEC
3. Establishment of the EU
4. Birth of ARF
Answer:
2, 3, 4, 1

HSSLive.Guru

Question 6.
The ASEAN way
a) Reflects the life style of ASEAN members
b) A form of interaction among ASEAN members that is informal and co- operative.
c) The defense policy followed by the ASEAN members
d) The road that connects all the ASEAN members
Answer:
b) A form of interaction among ASEAN members that is informal and co- operative.

Question 7.
Who among the following adopted an ‘open door policy’?
a) China
b) European Union
c) Japan
d) USA
Answer:
a) China

Question 8.
Which among the following countries adopted an “open door policy” ?
China, European Union, Japan, USA
Answer:
China

Question 9.
Identify the currency of European Union (EU)Dollar, Pound, Euro, Mark
Answer:
Euro

Question 10.
Arrange the following in chronological order,
a) Birth of ARF
b) Establishment of EU
c) Chinese accession to WTO
d) Formation of ASEAN
Answer:
a. Formation ofASEAN-1967
b. Establishment of EU-1992
c. Birth of ARF-1994
d. ’ Chinese Accession to WTO-2001

HSSLive.Guru

Question 11.
Fill in the blanks.
1. The border conflict between China and India in 1962 was principally over and regionwith security…………
2. ARF was established in the year ……………..
3. China entered into bilateral relations with …………….. (a major country) in 1972.
4 ………..plan influenced the establishment of the organization for European Economic Corporation in 1948.
5. …………is the organization of ASEAN that deals
Answer:
1. Arunachal Pradesh, Ladakh
2.1994
3. America
4. Marshall
5. A.R.F.

Question 12.
Zhou Enlai’s Four modernization reforms:
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 4 Alternative Centres of Power 4
Answer:
b. Technological and Military

Question 13.
Recently some news papers reported that the Chinese forces are slowly making intrusion into the Indian territory. This news created some suspicion and troubles in relation with China. Do you think that China is trying to establish permanent control over the Indian territory? Express your opinion about IndoChina relations.
Answer:
Before Western imperialism came, India and China were the two most powerful countries of Asia, There was hardly any dispute between them. Between the two countries there were only limited political and cultural relations. Because of that, forming a foreign policy was difficult.

When India gained its freedom from Britain and China ousted its foreign powers, everybody thought these two big countries would have better relations and Asia would be much benefited. In those days there was the famous slogan ‘Hindi-Chini Bhai-Bhai”. But constant border disputes destroyed those dreams of cooperation. Here are the reasons for the two countries to have such unfriendly attitudes.

In 1950, China annexed Tibet and the Sino-lndian borders were decided.In 1962, China claimed some portions of Arunachal Pradesh and the Aksai Chin region from Ladakh. In the 1962 Indo-China War, India suffered military setbacks. Until 1976, diplomatic relations between the two countries were minimal In the 1970s. the foreign policy of the then Prime Minister of China Chou-en-Lai helped in the betterment of Indo-China relations. In 1981 mutual talks were organized. Their policies now are also dependent on the economic aspect. Both countries have to play major roles in the economic and political scene of Asia.

In 1988, Rajiv Gandhi visited China, The purpose behind it was maintaining peace on the border. Both parties felt that there should be cooperation between the two countries, especially in scientific and technological matters. Four border posts were opened for trade purposes. Deng Xiao Ping’s Open Door Policy’ helped friendly relations between the two countries grow.

Trade between India and China amounted to 18 billion dollars in 2006, whereas it was only 338 lakhs in 1992. Both the countries have agreed to cooperate and work together in organizations like the WTO.

When India tested its atomic device in 1998, China helped Pakistan to make its nuclear weapons. This, as well as China’s military alliance with Bangladesh and Myanmar, is against the interests of India. But none of these led to any serious dispute.In the border matters, talks are still going on. Leaders of both countries exchange visits, in travel, communication and economic matters, the situation has improved greatly.

HSSLive.Guru

Question 14.
Nandana European Union emerged as an alternative centre of power against US hegemony.
Nandu :- ‘No, It is an institution developed as a part of Marshall plan for reviving European economy through cooperation among the European countries. Evaluate the above statements and express your opinion about European Union.
Answer:
After the WW II, many European countries faced serious financial crises. European leaders met together to find out ways of conning out of this problem. At this time the Cold War between the US and USSR had started. America gave a lot of financial help to Europe. It is known as the Marshall Plan. Under NATO, America also signed a security treaty.

In 1948, under the Marshal Plan, “European Economic Cooperation” was founded. Its aim was to help West European countries. It became a fellowship and the member countries decided to cooperate in trade and other economic problems. For political cooperation, in 1949, “Council of Europe” was established. The unity among members finally led to the formation of European Economic Community in 1957. The coming of the European Parliament made the organization very strong. The disintegration of the USSR quickened the pace of the growth of the European Union which was established in 1992.

It helped in having a common foreign policy, law and justice and internal affairs. It also brought out a common currency the “Euro”, European Union became the world largest’ economic system. According to the statistics of 2005, their GDP was 12 trillion dollars. This is more than the economy of America. Euro is stronger than American dollar. EU has become an important part of the WTO. European Union has great political and diplomatic importance. Britain and France which are its members have permanent membership in the UN Security Council. Therefore the EU can influence in the formation of important policies. For example, the nuclear programme of Iran. Militarily EU has the second position in the world. Britain and France are also nuclear powers. In space research and communication, the EU occupies the second place.

The resistance against the US hegemony emerged not only in developed countries (EU) but also in developing countries. Identify this Organisation and prepare a short note about its objectives and functions.

ASEAN. The South Eastern Asian countries had to suffer the economic and political consequences of the colonialism by Europe and Japan. After the WW II, poverty and economic backwardness forced these countries to join one of the superpowers. Then there was the Bandung Conference and Non-Aligned Movement came into existence. Even then problems were not solved. Therefore these countries joined together and formed an organization called ASEAN (Association of South East Asian Nations).

It was formed in1967. Five countries – Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand – , signed the Bangkok Declaration. Later Brunei Darussalam (1984), Vietnam (1985), Myanmar (1997) and Cambodia (1999) became members of ASEAN.
Aims: Quickening economic growth, bring about social and cultural development. Bring about regional peace according to the UN laws, and establish stability.

Additional Questions

Question 1.
What are the three pillars of ASEAN? What are its objectives?
Answer:
The three pillars of ASEAN are ASEAN Secure Society, ASEAN Economic Society and ASEAN Social and Cultural society. ASEAN Secure Society envisages amicable settlements of disputes without going into armed conflicts and wars. The ASEAN Economic Community aims at a common market and common manufacturing system, helping the financial and economic development of the member countries. The aim of the ASEAN Social and Cultural Society is the cooperation among nations in social and cultural spheres.

HSSLive.Guru

Question 2.
What are the objectives of establishing regional organization?
Answer:

  • Economic development
  • A venue to solve mutual problems.
  • Common security
  • Collective bargaining
  • Social and cultural exchange

Question 3.
How does geographical proximity influence the formation of regional organizations?
Answer:
Geographical closeness influences the formation of regional organizations. On the basis of geographical closeness, there is the possibility of increased friendship and cooperation. Such fraternity and goodwill help in the formation of regional organizations. Because of geographical unity, it is easy to maintain the common traditions, habits, culture and interests. Even the problems the members face will be similar in nature. Moreover such fraternity and cooperation among neighbours help in the growth of trade and commercial activities among them.

Question 4.
What are the components of the ASEAN vision 2020?
Answer:
ASEAN came into existence in 1967. Its “Vision 2020” defines the entry of ASEAN into the international society. It is hoped that through Vision 2020, ASEAN will grow into a strong economic power and it will be able to exercise much influence in international matters.

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 The End of Bipolarity

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 The End of Bipolarity

Question 1.
The first socialist revolution happened when USSR was formed. Identify the year in which this revolution took place.
Answer:
1917

Question 2.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 The End of Bipolarity 1
Hints:- USA,India , UK, Poland, Pakistan, Albania, Arrange the properly in the above given table.
Answer:
a. America
b. England
c. Poland
d. Albania
e. India
f. Pakistan

Question 3
USSR was formed in September 1917. Identify the year in which Mikhail Gorbachev formally declared the dissolution of U.S.S.R.
Answer:
1991

Question 4
Which among the following statements that describe the nature of soviet economy is wrong ?
a. Socialism was the dominant ideology
b. State ownership existed over the factors of production.
c. People enjoyed economic freedom
Every aspect of the economy was planned and controlled by the state.
Answer:
c. People enjoyed economic freedom

Question 5
Arrange the following in chronological order.
a. Soviet invasion of Afganistan
b. Fall of the Berlin wall
c. Disintegration of the Soviet Union
d. Russian Revolution
Answer:
a. Russian Revolution
b. Soviet Invasion of Afghanistan
c. Fall of the Berlin Wall
d. Disintegration of the Soviet Union

HSSLive.Guru

Question 6.
The efforts of reform of USSR by Mikhail Gorbachev, the last President of USSR, led to its disintegration. Identify the two major policies.
Answer:
Glasnost, Perestroika

Question 7.
Which among the following is NOT an outcome of disintegration of the USSR.
a. End of the ideological war between the US and USSR.
b. Birth of CIS
c. Change in the balance of power in the world order
d. Crises in the Middle East
Answer:
Crises in the Middle East

Question 8.
Which is not an outcome of the disintegration of USSR?
a) End of Cold war.
b) Birth of CIS.
c) Change in the balance of power in the world order.
d) Crisis in the middle east.
Answer:
d) Crisis in the middle east.

Question 9.
Match the following A
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 2 The End of Bipolarity 2
Answer:
1-c 2-d 3-a 4-e

Question 10
Fill in the blanks:
a. The soviet political system was based on— ideology.
b. was the military alliance started by the USSR
c. Party dominated the Soviet Union’s political system.
d. initiated the reforms in the USSR in 1985
e. The fall of the symbolized the end of the cold war.
Answer:
a. socialist
b. Warsaw Pact
c. Communist
d. Mikhail Gorbachev
e. Berlin Wall

Question 11.
USA was established during 1776.
USSR was formed during 1917.
After the second world war, the world witnessed the emergence of USSR as a super power along with USA. Evaluate the factors which helped USSR to emerge quickly as a super power.
Answer:

  • Soviet Union came into existence after the 1917 Socialist Revolution.
  • It was the Movement of the ordinary people, both men and women, that helped the Soviet Union.
  • The Soviet Union tried to abolish poverty basing it on a society believing in equality.
  • The Soviet Union gave priority to the Government and Party.
  • It was the government that planned and controlled economic matters.
  • After the Second World War, the Soviet Union developed.into a Superpower. An extensive communication network, the production of heavy machinery, oil, iron and steel and the capacity to reach even the remotest parts through various transport systems helped the country grow.
  • It had all kinds of industries. From pins to cars it produced and sold.
  • The government promised a minimum standard of life to all its citizens. Subsidy was given for health care, education, child and welfare schemes, there was no unemployment there.

Question 12.
The countries of the world are classified into three, such as 1st world, 2nd world and 3rd world. As a student of political science can you explain the reasons behind the classification to your friend who is studying in’science class? ‘
Answer:
In contemporary politics, the Second World War was an important affair. The War had affected all countries, even outside Europe. The end of the WW II found the beginning of the Cold War. WW II witnessed the col lapse of Germany and Japan. America and the Soviet Union grew into Superpowers. They became powerful enough to make their presence felt anywhere in the world.

Both the Superpowers were trying hard to extend their influence into other smaller nations. There was hardly any country that did not join one of the two sides. Smaller countries joined the Superpowers with their own interests in mind. They used to get arms an also financial help from the two Superpowers.

The West European countries joined America and the East European countries joined with Russia. Thus there were two groups – the Western Alliance and the Eastern Alliance. The Western Alliance was the first to be formed. In April 1949 NATO was formed. It was a group of 12 nations. This is the 1st world. The Eastern Alliance was known as the Warsaw Pact. It was formed in 1955. The Soviet Union was its leader. Opposing the NATO powers was its main goal. This was the 2nd world.

The Cold War was almost dividing the world into two sides. The newly independent Asian, African and Latin American countries were worried if they would lose their freedom once again. Their internal problems also prevented them from joining any of the Superpowers. They joined together and made a third group called Non-Aligned Movement. This is the 3rd world.

HSSLive.Guru

Question 13
In 1991 the world order underwent some fundamental changes due to the disintegration of USSR. Identify and explain the causes for the disintegration of USSR.
Answer:
The control exercised by the Soviet government on its citizens made their life difficult.

  • There was no freedom of expression or democracy.
  • 1 Many institutions needed reforms. But the Communist Party strictly controlled them and reforms were not possible.
  • The Party refused to give people their rights. The Soviet Union was a Union of 15 Republics. They had their own cultures and problems.
  • Although on paper there were 15 Republics, only Russia was allowed to exercise control. Russia dominated the other republics and the people of the other republics were either ignored or suppressed.
  • Although the Soviet Union was able to maintain its equality with the US in arms race, it was very costly for them. Western technology was better than the Russian technology. The political and economic needs of the Soviet people were not taken care of by the Soviet government.
  • Soviet Union used most of its resources to develop atomic weapons, to make arms, to increase military facilities and to develop its satellite East European countries.
  • The go-slow policy, refusal to correct mistakes and the closed door policy quickened the country’s downfall.

Question 14
Containment of Communism was a major policy adopted by the Capitalist states during the cold war period. But even after the cold war they extended this policy in the form of shock therapy. Prepare a short note about the Shock Therapy and its consequences.
Answer:
The failure of the Soviet Union made many of its constituent countries abandon Communism and follow democratic ways. Russia, Asian countries, Easer European countries etc were attracted towards organizations like the World Bank and IMF.

  • The main purpose was to make communist countries follow the capitalist model.
  • Private capital would be very important.
  • Cooperative farming will give way to private farming.
  • Foreign investment, open market system and currency exchange would be possible,
  • The countries of the erstwhile Soviet Union will have the facility to have contact with Western countries and trade with them.
  • Using all these, the Western countries made the member countries of the erstwhile Soviet Union come closer to them.

Results:

  • Many big industries under government control collapsed.
  • 90% industries were sold to individuals or private companies.
  • The Russian Currency Rouble was devalued.
  • Because of inflation people lost the value of their savings.
  • In Cooperative farming, people had food security. But now it was not there. Russia had to import food grains.
  • lnRussia,theGDPin 1999 was less than that of 1989.
  • The social welfare schemes were abandoned.
  • As subsidies were withdrawn, many people experienced poverty.
  • Educational and intellectual human resources were scattered and many people emigrated
  • Privatization made economic inequality among people.

Question 15
In this post cold war period India as a member of NAM is maintaining relationship with post communist countries. Prepare a report showing India’s relation with these countries.
Answer:
India is maintaining good relations with the Communist countries. Even now India has strong relations with Russia. Indo-Russian relations are an integral part of India’s foreign policy. These relations are warm because of mutual interests. Indian actors from Raj Kapoor to Amitabh Bachan are well-known and respected in Russia.

  • India and Russia have the same views regarding cooperation, security? regionalism, international disputes, and strengthening of the United Nations.
  • There are many bi-lateral agreements between India and Russia. In 2001 both the countries signed the Indo-Russian Strategic Treaty.
  • Russia helps us in the problems like the Kashmir Issue. In things like energy distribution, sharing Information Technology, steps against terrorism, relations with China etc. both countries have mutual agreement.
  • India gets military hardware mainly from Russia.
  • Russia helps India in all possible ways. Even when India has no problems, Russia continues to help us.
  • India often imports a lot of its energy needs from Russia. From Kazakhstan and Turkmenistan also India buys oil.
  • Russia has a big role in India’s atomic energy planning.
  • Russia gives India cryogenic engines for its space activities.India and Russia work hand in hand in many scientific schemes.

HSSLive.Guru

Additional Questions

Question 1
In which year socialist revolution took place in Russia?
Answer:
1917

Question 2
In which year disintegration of Soviet Union took place?
Answer:
1991

Question 3
Who was the founder of Bolshevik communist party?
Answer:
Vladimir Lenin

Question 4
What were the factors that forced Gorbachev to initiate the reforms in the USSR?
Answer:
Gorbachev brought many reforms to Russia. These are the reasons for introducing the reforms:

  • After the WW II, Soviet Union became a real Superpower. In the armament race, Soviet Union became equal to America. But it had to spend a lot of its resources for that. The economy of the Soviet Union was not that strong.
  • Soviet Union was far behind the West in technology.
  • In the Soviet system there were elements of autocracy and bureaucracy. People were not happy with that system.
  • It was the Communist Party that led the Government. It also controlled all Institutions in the country. The Party had no responsibility to the people.
  • Soviet Union utterly failed to fulfill the political and economic needs of the people.

Question 5
Arrange the following in chronological order.
Answer:

  • The Russian Revolution
  • The intrusion of the Soviet Union into Afghanistan
  • Fall of the Berlin Wall
  • The disintegration of the Soviet Union

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era

Kerala Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era

Question 1.
Find the odd one.
a. A- Nato – Spain. France, Britan, West Germany, East Germany.
b. Warsaw Pact – East Germany, Poland, West Ger-many, Romania, Hungary.
Answer:
a. East Germany
b. West Germany

Question 2.
The Cold War Crisis intensified the Cold War tensions. Identify the NAM leader who tried to normalise this crisis.
Answer:
Nehru

Question 3.
Identify the political leader who captured the power in Cuba during 1959.
Answer:
Fidel Castro

Question 4.
Who was the ruler of USSR during the Cuban Missile Crissis?
Answer:
Nikita Khrushchev

Question 5.
Who was the ruler of USA during the Cuban Missile Crisis?
Answer:
John F. Kennedy

HSSLive.Guru

Question 6.
Odd man out.
NATO, ASEAN, SEATO, CENTO
Answer:
ASEAN

Question 7.
One comer of each square & triangle is left blank. Find it. ……………
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era 1
Answer:
a. France
b. Italy

Question 8.
Odd one out.
Founding fathers of NAM
a – Nazar
b – Khrushchev
c – Nehru
d – Tito
Answer:
b – Khrushchev

Question 9.
Arrange the following in a chronological Order.
a. Soviet invasion of Afghanistan
b. Fail of the Berlin wall
c. Disintegration of the USSR
d. Russian Revolution
Answer:
d,a,c,b

Question 10.
The fall of symbolises the end of cold war.
Answer:
Berlin Wall

HSSLive.Guru

Question 11
Expand CTBT.
Answer:
Comprehensive Test Ban Treaty

Question 12.
Arrange in Chronological order.
a) Disintegration of Soviet Union
b) Russian Revolution
c) American aggression on Afganistan
d) Fall of Berlin Wall
e) Cuban Missile Crisis
f) The terrorist attack on World Trade Centre
Answer:
b, e, a, d, f, c

Question 13.
Expand the following
1) NATO
2) NiEO
3) SEATO
4) CENTO
Answer:
NATO – North Atlantic Treaty Organization
NlEp-New International Economic Order
SEATO – South East Asia Treaty Organization
CENTO – Centra) Treaty Organization

Question 14.
Expand ‘START’
Answer:
Strategic’Arms Reduction Treaty

HSSLive.Guru

Question 15.
a) SEATO
b) CENTO
c) NATO
d) Warsaw Pact Find out the Soviet controlled Military alliance from the above list.
Answer:.
d. Warsaw Pact

Question 16.
Which among the following statements about gold war is wrong?
a) It was a competition between the US and USSR and their respective allies.
b)It was an ideological war between the super powers.
c) It triggered off an arms race.
d) The US and USSR were engaged in direct wars.
Answer:
The US and the USSR were engaged in direct wars.

Question 17.
1 Which among the following statements does not refled the objectives of NAM?
a. Enabling newly decolonized countries to pursue independent policies.
b. Not joining any military alliances. .
c. Following a policy of ‘neutrality’ on global issues.
d. Focus on elimination of global economic inequalities.
Answer:
c. Focus on elimination of global economic inequalities

Question 18.
Mark correct or wrong against each of the following statements that describe the features of the military alliances formed by the superpowers.
a. Member countries of the alliance are to provide bases in their respective lands for the superpowers.
b. Member countries to support the superpowers both in terms of ideology and military strategy.
c. When a nation attacks any member country, it is considered as an attack on all the member countries.
d. Super powers assist all the member countries to develop their own nuclear weapons.
Answer:
a. wrong
b. right
c. right
d. wrong

Question 19.
Here a list of countries. Write against each of these the bloc they belonged to during the Cold War.
a. Poland
b. France
c. Japan
d. Nigeria
e. North Korea
f. Sri Lanka
Answer:
a. Russia
b. America
c. America
d. Non-Aligned Movement
e. Russia
f. Non-Aligned Movement

Question 20.
Even though Cuba is a small country the world super power America is affraid of it and they arranged ClA to Jdlj the Prudent of Cuba. Can you evaluate, the circumstances that led to, this situation.
Answer:
Most North-Western countries became capitalist, anti-Communist nations. A big power like America could not easily tolerate a neighbouring country becoming a close ally of Communist Russia. As Cuba got financial and diplomatic support from Russia, it became a strong country, although it was small in size. It faced America without fear. In 1962, the Russian leader Khrushchev wanted to deploy missiles and other armaments in Cuba. Most American cities then would come under threat from Russia. Later this was known as the Cuban Missile Crisis. In the circumstances, America was forced to take strict measures against Russia. America wanted to get the Cuban President killed with the help of the CIA. It wanted to stop the growth of Communism it its neighbourhood.

HSSLive.Guru

Question 21.
The post II world war witnessed the competition between the winners of the war such as USA and USSR. For example, Cuban Missile Crisis, Formation of Alliances etc… Evaluate the above mentioned incidents with the name given to this competition; and explain the effect of this development in the world order.
Answer:
After the Second World War, America and Russia became the world’s two Superpowers. Their ideologies were different. Russia followed socialist principles whereas America followed capitalist principles and liberalization. Both the countries possessed destructive atomic weapons. They could show their strength anywhere in the world. But their enmity was limited to the Cold War. They tried to expand their influence into different countries without actually fighting a war. After the Second World War the two countries were polarised.

Small nations wanted to be friendly with these Super powers to get some benefits for the selves. They wanted to be assured of their security. They got weapons and also economic help. Both the Super-powers were able to keep the entire world in two distinct sides. This happened first in Europe. West ] European countries aligned with America. East European nations went with Russia. Thus there were “Western Alliance” and “Eastern Alliance”. Cuba fol-lowed Russian principles. Cuba had a threat from the USA and so it requested for Russian help and got it. In 1962, Khrushc’ JV deployed missiles in Cuba] Kennedy, the American President, took immediate action. He blocked the Russian ships and warned Russia of grave consequences if it did not remove its missiles from Cuba. The world worried that there could a war. This is known as the Cuban Missile Crisis. Both sides tried to avoid a nuclear war. The Russian ships went back. The situation is known as the Cold War. However, the world divided itself into two rival groups.

Question 22.
Fill up the table given below with suitable answer.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era 2
Answer:
Fatman

Question 23.
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era 3
Hints:
England, Cuba, China, France, Yugoslavia, Egypt.
Answer:
a. b-England c-France
b. b-China c-Cuba
c. b. Yugoslavia c-Egypt

Question 24.
The post 11 world War period was a period of polarization in the world. The following are some alliances or organizations that created polarization NATO, War. saw Pact, NAM. Give brief explanations regarding them.
Answer:
After the Second World War the world was polarised into two distinct rival groups. Each Superpower got into military alliances with friendly countries. NATO, SEATO,CENTO, Warsaw Pact etc. were examples. NATO (North Atlantic Treaty Organization) was formed in April 1949 by the Western Alliance countries. It had 12 members. They declared that if any member country was attacked it would mean attack on all the 12 countries. They were obliged to help one another. The Eastern Alliance was known as Warsaw Pact. Russia is the leader here. It came into existence in 1955. Its main objective was to oppose NATO.

Many countries in Asia, Africa and Latin America decided not to join any Superpower. This paved the way for the Non-Aligned Movement (NAM). In 1956 there was a meeting among three leaders – Josif BrozTito of Yugoslavia, Jawaharlal Nehru of India and Gamal Abdul Nasser of Egypt. Sukarno of Indonesia and Kwame Nkruma of Ghana strongly supported them. These five leaders are the founding fathers of NAM. in 1961 it held its first summit in Belgrade.

Mainly three things helped in the formation of NAM:
a. Mutual cooperation among these five countries.
b. It was a period when Cold War was bringing its tensions.
c. Many African countries got their freedom at this time. By I960, sixteen new African nations became members of the UN. The first Summit of the NAM was attended by 25 countries. Later more countries joined it. The 14th Summit was in Havana in 2006. It was attended by 116 nations and 15 observing nations. Now NAM is a prestigious international organization.

Question 25.
During the period of Cold War the super powers competed themselves for offering helping hand to the smaller states. Critically evaluate the hidden objectives behind this attitude.
Answer:
Both the Superpowers wanted to enlist the support of small countries for many things:

  • To get oil and other minerals.
  • For making military camps.
  • For conducting spy work.
  • The small countries could afford to spend some money on the military.

HSSLive.Guru

Question 26.
Fill up the time line showing the Cold War tensions
Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers Chapter 1 The Cold War Era 4
Hints :

  • Fall of the Berlin Wall
  • Cuban Missile crisis
  • Gorbachev becomes the President of the USSR
  • Unification of Germany

Answer:
1962 – Cuban Crisis
1985 – Gorbachev becomes the Russian President
1989-The Fall of the Berlin Wall
1990 – Unification of Germany

Question 27.
The bipolarity not only led to armament race but also no chances for disarmament. List the major developments for disarmament.
Answer:
Limited Test Ban Treaty (LTBT),
On 5 August 1963, America, England and Russia signed a treaty in Moscow, banning nuclear arms tests in the atmosphere, space and water. From October 1963, this Treaty came into force.

Nuclear ProliferationTreaty (NPT):
This was a treaty envisaging the retention of the atomic weapons by those who already had them and preventing other countries from acquiring them. Only those who made atomic weapons before 1 January 1967 could retain them. There were only 5 such nations – America, Russia, Britain .France and China. On 1 July 1968, this Treaty was signed in Washington, London and Moscow. On 5 March 1970 it came into force.

Strategic Arms Limitation Talk (SALT -1):
It was in 1969 that the first discussion for the limitation of arms took place. Two agreements were signed on 26 May 1972 by American President Richard Nixon and Soviet Leader Leonid Brezhnev. One was for the reduction of Anti-Ballistic Missiles (ABM Treaty). The other was an ad-hoc treaty for the reduction of weapons. They came into

force on 3 October 31972. SALT 2:
The second discussion on limiting arms started in November 1972. An agreement was signed between the American President Jimmy Carter and the Soviet leader Leonid Brezhnev on 18 June 1979, in Vienna.

Strategic Arms Reductioin Treaty (Start -1):
This was an agreement signed between Soviet President Gorbachev and American President George Bush (Senior). It was signed in Moscow on 31 July 1993, aimed at the reduction of strategic weapons.

Strategic Arms Reduction Treaty – 2 (Start-2):
This was signed in January 1993 between Russian President Boris Yeltsin and American President George Bush (Senior).

Question 28.
Developed countries always try to exploit the developing 3r world countries through technological and capital means. Identify and explain the means adopted by the 3rd world countries to prevent this type of exploitation.
Answer:
The main challenge of the 3,rd world nations is that they are not at all developed (LDC – Least Developed Countries). They will have to work hard to lift their people out of poverty. Without economic security no country is free in the right sense, if was in the light of this realization that the New Intentional Economic Order (NIEO) came into existence. The Trade Development Conference of the United Nations brought out a report in 1972 and in this report it talks about new trade development plans. It puts forward some proposals with regard to international trade.

  1. The developing nations should exercise control on their resources. This is to protect them from being exploited by the developed nations.
  2. The developing nations can sell their products in the Western markets and thus improve their trade and profit.
  3. Ensure the availability of advanced technology to the developing nations at affordable rates. Ensure participation of the developing nations in international economic institutions.

HSSLive.Guru

Additional Questions

Question 1.
What is Nuclear Non – Porliferation Treaty?
Answer:
According to the Nuclear Non-Proliferation Treaty, only those countries which tested and produced nuclear weapons before 1 January 1967 could continue keeping them. No other country could test or produce nuclear weapons. According to this Treaty, only five countries are eligible to be called Atomic Weapon Countries. They are America, Soviet Union (now Russia), Britain, France and China.

Question 2.
Why did the super powers have military alliances with smaller countries? Give three reasons?
Answer:
Superpowers entered into military alliances with smaller countries. Here are the reasons for that:

  • The smaller countries could help the Superpowers by giving them oil and other minerals.
  • They also gave the Superpowers places to deploy their weapons and to establish their military camps.
  • In many cases the smaller countries were also giving military expenses to the Superpowers for keeping their army in their territories. The smaller nations also would be ideologically related to the Superpowers and they expected the smaller powers to have loyalty towards them.

HSSLive.Guru

Question 3.
Which among the following statements does not reflect the objectives of NAM.
Answer:
Stress the removal of global economic inequality

Plus Two Political Science Chapter Wise Questions and Answers

Plus Two Political Science SAY Question Paper 2016

Kerala Plus Two Political Science SAY Question Paper 2016

Maximum Score: 80 Scores
Time: 2 1/2 Hours
Cool-Off Time : 15 Minutes

Question 1.
Write a note on the consequences of the Partition of India into India and Pakistan. (4)
Answer:
The division of British India in 1947 into India and Pakistan was a very tragic incident in history. In the border areas many people on both sides were killed because of their religion and caste. Huge cities like Lahore, Amritsar and Calcutta became religious areas. Muslims avoided going to areas of Hindus and Sikhs. Similarly Hindus and Sikhs did not want to go near the Muslim areas. People were forced to flee their homes, suffering a lot of difficulties on their way. Many of the people in the minorities in the border areas had to live in refugee camps.

The governments and the police were not there to help them. People had to walk or ride in some vehicles from their homes to their new places. During the journey, many were attacked and killed; women were raped. Many were forced to accept the majority religion and marry people against their will.

In many homes women were killed by their own relatives in the name of honour. Children were separated from their parents and guardians. People who came to the new land had no houses and they had to live in refugee camps. Not only the land, but even moveable properties like tables and chairs were divided. The government and railway workers were divided. People who were living like brethren were divided. It is believed that between 5 to 10 lakh people lost their lives in this tragic division of the country.

Question 2.
Examine the purpose for which the State Reorganisation Commission was constituted and its major recommendations. (2)
Answer:
The State Reorganization Commission was established to determine the boundaries of 14 States 6 and 6 Union Territories.After Independence, the nation was reorganized on the basis of language. On 2 December 1953, the then Prime Minister informed the Lok Sabha about the appointment of such a Commission. The Head of this Commission was Fazal Aii. The Commission recommended that he States must be reorganized on the basis of language and culture.

Question 3.
Match Column A with B and C. (4)

A-Political PartyB- LeaderC – Ideology
1. Bharathiya Jana Sanghi) B.R. Ambedkara) One Country one culture and one nation
2. Independent Labour Partyii) A.K. Gopalanb) Revolutionary Socialism
3. Swathantra Partyiii) C.Rajagopalacharic) Less Control over Economy
4. Communist Party of Indiaiv) Shyama Prasad Mukherjeed) Justice to the Dalits

Answer:

ABC
Bhartiya SanghShyama Prasad MukherjeeOne country, one culture, one nation
independent Labour PartyB.R. AmbedkarJustice for Dalits
Swatantra ‘ PartyC. RajagopalachariLess control on markets
Communist PartyA.K. GopalanRevolutionary Socialism

Question 4.
What was the thrust area of Second Five Year Plan? Narendra Modi Government also follows this thrust area but with some differences. Write these differences and similarities. (4)
Answer:
Thrust Areas of the 2nd FYP .

  • Industrialization
  • Stress to the Public Sector
  • The ideas of P.C. Mahaianobis
  • Large Scale Industries
  • The period was from 1956 to 1961

Difference: The Private sector is given preference.
Similarity : Industrialization has been stressed.

HSSLive.Guru

Question 5.
Since Independence India follows the policy of Non-Alignment as a principle of foreign policy. Write the features of this policy and evaluate its relevance in the contemporary international politics. (5)
Answer:
After the Second World War, the world was divided, into two hostile groups. Each power got into military . pacts with other countries. NATO, CEATO, CENTO, Warsaw Pact, etc. are examples. NATO (North Atlantic Treaty Organization) is the coalition of Western countries. It was formed in 1949. It has 12 members. They declared if any of these 12 countries was attacked by another country, all the 12 countries would consider it as an attack on all of them. They are obliged to help one another. The Eastern Alliance Block is known as Warsaw Pact. It is led by Russia.

It was begun in 1955. It is main function is resisting the NATO Powers.Some countries of Asia, Africa and Latin America decided not to join any block. This led the start of the NAM (Non-Aligned Movement). In 1956 three leaders held a meeting. The leaders were Josif Bros , Tito of Yugoslavia. Jawaharlal Nehru of India and Gamal Abdul Nasser of Egypt. Sukarno of Indonesia and Kwame Nkrumah of Ghana supported these three leaders strongly. These five leaders are the Founders of NAM. It is first summit was in Belgrade in 1961.

Question 6.
Examine the factors which led to the increasing popularity of Indira Gandhi’s Government in early 1970s.
Answer:

  • Started certain poverty eradication schemes.
  • The slogan “Garibi Hatao’ became very popular.
  • Privy Purse was stopped.
  • Intensified nationalization.
  • Land-ceiling was fixed and carried out.
  • Started many schemes with the intention of making the life of the backward classes better.

HSSLive.Guru

Question 7.
Briefly narrate the significance of Presidential Election of 1969. (3)
Answer:
When Dr. Zakir Hussain died in 1969, there was election for the President. During this election the difference between Indira Gandhi and the Syndicate came in the open. The Syndicate nominated Mr .Sanjeeva Reddy. Indira Gandhi supported the then Vice President V.V. Gir.i as an independent candidate. It was around this time that she; nationalized 14 banks and stopped the Privy Purse given to the rulers of the Princely Sates. Morarji Desai opposed both these actions.

He resigned from the Ministry. In the Presidential election, the Congress President N. Nijalingappa asked the Congress MPs and MLAs sto vote for N. Sanjeeva Reddy. Silently supporting V.V. Giri, Indira asked the MPs and MLAs to vote according to their conscience.

Ultimately V.V. Giri was elected President. The failure of the official candidate to win, split the Party. The Party ousted Indira Gandhi. But she claimed the real party was her party. The Congress Party of the Syndicate was called Congress (O) and the Congress Party of Indira was called Congress (R). (O) meant Organization and (R) meant Requisitionist. Indira Gandhi termed this division as an ideological division between Socialists and Conservatives and the poor and the rich.

Question 8.
What do you mean by National Emergency? Discuss its effect on civil liberties of citizens. Do you consider this emergency provision in the Constitution is necessary for contemporary Indian society? Justify your argument. (4)
Answer:
As the internal problems became worse, in June 1975, Indira Gandhi declared Emergency in the country. It can be said that the declaration of Emergency was an attack on the individual or personal freedom of the people.With the declaration of the Emergency, people faced many problems. Their rights and freedoms were denied. There was no use approaching the Courts for getting one’s freedom or right enforced. At this time the Government itself started doing things against democracy.The provisions related to the Emergency in the Constitution must be subjected to rethinking. Emergency is a trespass on the rights of the people. It is not a good thing in a democratic country.

Question 9.
Discuss the consequences of Anti-Arrack Movements in Andhra Pradesh. (4)
Answer:
In the 1990s, many women in Nellur in Andhra became literate. In the class, women spoke about the drinking habits of their men-folk. Drinking alcohol causes both ‘physical and mental harm. It also adversely affects the economic situation of the family. Men do not go to work. The manufacturers of various kinds of alcoholic beverages make money by using all sorts of illegal means. It is the women that suffer because of the drinking habit of men.

The women in Nellur protested against alcoholism and forced a wine shop to close down. This news spread like wild fire into some 5000 villages. They held meetings and passed resolutions and sent them to the Collectors. The arrack auction in Nellur had td be postponed 17 times. The protest in Nellur spread to the rest of the State.In short, where government s and political parties failed, such social movements won.

Question 10.
Match Column A with B and C. (3)

A – Regional AspirationsB – StatesC – Leaders
(1) Socio-religious identity leading to statehood.(i) Mizoram(a) Master Thara Singh
(2) Linguistic identity and tension with Centre(ii) Punjab(b) Laldenga
(3) Secessionist demands on account of tribal identity.(iii) Tamil Nadu(c) E.V.Ramaswami Naicker

Answer:

  1. Punjab-MasterThara Singh
  2. Tamil Nadu – E. V. Ramaswami Naicker
  3. Mizoram – Laldenga

Question 11.
Identify the Constitutional provision linking Indian Constitution and the State of Jammu and Kashmir.(1)
Answer:
Article 370

HSSLive.Guru

Question 12.
In the midst of severe competition and many conflicts, a consensus has emerged among most of the political parties in India. This consensus is mainly in four areas.Write these four areas and analyse how this consensus will affect Indian politics. (6)
Answer:

  1. Common agreement on new economic policy.
  2. Realization of the role of the regional parties.
  3. Recognition of the demands of the members of the Backward Classes.
  4. Comprehensive changes in politics.

Question 13.
What do you mean by Cold War? Examine the reason for its growth and decay. (4)
Answer:
The Cold War was not merely equalizing power between the two superpowers. It also meant clear ideological conflict between them. After the WW II, America and Russia emerged as the two superpowers in the world. Their ideologies were different. Russia followed Communist Socialist principles. America supported liberalism and capitalism. Both possessed highly destructive atomic and nuclear weapons. They should show their presence anywhere in the world. But their conflict remained in the Cold War. Both tried to spread their ideologies in different parts of the world without actually making a real fight. After the World War II, the two powers got polarised in opposite camps.

Question 14.
Examine the consequences of the disintegration of the Soviet Union in global politics. (4)
Answer:

  1. End of Cold War.
  2. The start of the American hegemony.
  3. The formation of new National States,
  4. The fall of socialist countries.

Question 15.
After the end of cold War, U.S.A. exercises hegemony over the world in three ways. Narrate these ways with examples. (6)
Answer:
World nations try to gain and maintain dominance over others by using military, economic and cultural power. During the Cold War the fight was between the Soviet Union and America. With the disintegration of the Soviet, Union America remains the only Superpower. Dominance or hegemony is attained through three things:

  1. Hard Power
  2. Structural Power
  3. Soft Power

Hard Power:
This includes military power and the relations between nations. Today America is in the forefront of military power. There is nobody to challenge its military might. It has the capacity to reach any corner of the world any moment. They spend a major part of their budget to maintain this position. They spend huge sums of money for research and technological developments. It is technology that keeps America in the forefront. With their military might they are even ready to police the world, and punish the culprits.

Structural Power:
This dominance is based on the economic structure. The global economic system relies on America. If America helps the global economic system, it is mainly for their benefits and profits. But America does a lot of good things for the world. For example, communication channels through the oceans. Merchant ships travel through sea routes and America has much authority on the water transport system. It is the American navy that keeps the sea-routes safe for ships.

The next is the internet. In fact it was an American military project. It was started ip 1950. Today the global network functions using satellites. Most of them belong to America. 28% of the world economy is controlled by America. 15% of the international trade is also done by them. In any economic sector, at least one of out of three biggest companies will be American. The world economic structure follows the Breton Woods style of America. The World Bank, I.M.F. and World Trade Organization etc. are examples of American supremacy in world business and finance.

Now comes another example – the MBA degree. It was America that made this course and the degree so popular. It was Americans who discovered that business is a profession that could be taught. The first Business School was established in Pennsylvania in 1881. Its name was Wharton School. Today in all countries MBA has become a prestigious degree.

Soft Power:
This is the ideological and cultural dominance. America has become the model for all other nations and they try to copy America. In weak countries, America is able to make the people like its culture.We all speak highly of the American life style and personal success. America is number one in the world. By using ‘soft power, and not force, America is able to achieve this dominance over the world.

Question 16.
Match Column A with Column B and C. (3)

A – Name of StateB – Name of OrganisationC – Year
(1) Germany, France, Italy(i) ASEAN(a) 1985
(2) Indonesia, Malaysia, Philippines(ii) E.U.(b) 1992
(3) Pakistan, Nepal, Bangladesh(iii) SAARC(c) 1967

Answer:

ABC
Germany, France, ItalyEuropean Union1992
Indonesia, Malaysia, PhilippinesASEAN1967
Pakistan, Nepal, BangladeshSAARC1985

Question 17.
Briefly narrate the reasons for the growth of Chinese economy. (3)
Answer:
There are many reasons for the growth of the Chinese economy.

  • Open economic system
  • Privatization
  • Instead of importing things, internal production was encouraged.
  • Globalization process

HSSLive.Guru

Question 18.
Evaluate the role of South Asian Trade Agreement in , – establishing peace and security in South Asia. (3)
Answer:
The idea of SAFTA was that peace and cooperation will flourish if there are cross-the-border trade and commerce. Although the Agreement was signed in 2004, it came into force only in to reduce the commercial tax rate up to 20% in 2007. Buy many neighbouring countries thought that through SAFTA India was trying to penetrate their markets and spread its influence into their politics and social life. But India thinks SAFTA will benefit all economically and they also will get cooperation in all the political issues.

Question 19.
‘Changes in the world outside have been reflected in UN General Assembly but not in Security Council.’ In the light of the above statement, narrate your views on India’s demand for a permanent seat in UN Security Council. (4)
Answer:
The demand of India to be a Permanent Member of the Security Council is quite a logical and legitimate one. India fulfills all the criteria to be a permanent member. It demands permanent membership on the following grounds:

  • It has the world’s second largest population,
  • It is the largest democracy in the world.
  • India has participated in the UN activities since its inception.
  • It has long relations with the UN Peacekeeping force.
  • India’s economic situation is improving.
  • India gives regularly to the UN budget. It has never defaulted on any payment.

The above reasons are good enough for India to get a permanent membership in the UN Security Council. Permanent membership has its own significance. India’s importance will increase in world matters. Our foreign policy will influence others.

Question 20.
Match the following. (2)

AB
(i) Confidence building measures(a) Giving up of certain type of weapons
(ii) Arms control(b) Exchanging information on defence matters on regular basis.
(iii) Alliance(c) A coalition of nations against military attack.
(iv) Disarmament(d) Regulate acquisition or development of weapons

Answer:

AB
(i) Confidence building measures (b) Exchanging information on defence matters on regular basis.
(ii) Arms control (d) Regulate acquisition or development of weapons
(iii) Alliance(c) A coalition of nations against military attack.
(iv) Disarmament (a) Giving up of certain type of weapons

Question 21.
Narrate the concept of ‘Global Security.’ (2)
Answer:
Global security is the need of the time. Global security is as essential as individual security. By Global security it meant that the entire world should be safe from all kinds of threats it faces.

Global warming, international terrorism, AIDS, Bird- flu etc. are problems that caused the world to sit down and think of global security. This idea came in the 1990s. A single country working alone can’t solve these problems. It is in this context the necessity and relevance of the global security is felt.

Question 22.
Match the following. (2)

AB
i) Antarctic Treatya) 1991
ii) Montreal Protocolb) 1997
iii) Antarctic Environmental Protocolc) 1959
iv) Kyoto Protocold) 1987

Answer:

AB
i) Antarctic Treaty b) 1997
ii) Montreal Protocol d) 1987
iii) Antarctic Environmental Protocolc) 1959
iv) Kyoto Protocol a) 1991

Question 23.
Write a brief note on economic and cultural consequences of globalization. (4)
Answer:
Globalization has far-reaching economic and cultural effects.
Cultural Effects :
Globalization has influenced the economic results greatly. World Bank, IMF, WTO, etc. play big roles. All these are controlled mainly by America and its allies. The world economy itself has come under their influence. In this, are thinking is necessary. It is high time we found out who the beneficiaries of globalization are. As a result of globalization, import controls are reduced or removed. He developed nations can now invest their capital in the developing countries.

Investing in the developing countries is more profitable. Technologies develop without any limits of borers. Bur regarding the movement of people, the developed nations have made certain rules. Their countries are kept safe from foreign workers through the policy of Visa. Because of the visa rules, the jobs of their citizens are not taken away by emigrants.

Cultural Results :
Globalization opens the way for the globalization of cultures. Globalization is the flow of things from one country to another. This flow is of different kinds. Ideas can floe from one country to another. It should be the flow of things. It could be flow of people from one country to another seeking better opportunities and better life.

The effects of globalization do not limit themselves to the economic and political fields alone. It affects even the house we live in, the food we eat, our drinks, our dresses and even the way we think. There are people that globalization might become so effective that there may emerge a uniform global culture. In reality this global culture is nothing but the western culture. This brings a challenge not only to the poor countries but to the entire mankind. It means the rich heritages of various, divergent and individual cultures will ultimately lose their lustre and simply be forgotten in the shine of the global culture. However, some people feel that the adverse effect of cultural globalization is an exaggerated one. To them culture is not something that stands still, but it changes with the progress of time. All cultures absorb the good things from other cultures.

Plus Two Political Science Previous Year Question Papers and Answers

Plus Two Political Science SAY Question Paper 2015

Kerala Plus Two Political Science SAY Question Paper 2015

Question 1.
Identify the first non-Congress Prime Minister of India. (1)
Answer:
Morarji Desai

Question 2.
“Milkman of India passed away” was an important news of recent national dailies. Can you identify the Milkman of India? Write a short note an White Revolution (2)
Answer:
Varghese Kurian
Varghese Kurian was the Father the White Revolution of India. It was a scheme started in 1970 to bring revolutionary progress in the milk production of the country.

Question 3.
Congress Party in India had an accommodative character “At the time of Independence, the party transformed into a rainbow like social structure”. From the above statement analyse Congress functioned like a social and ideological coalition. (3)
Answer:
My dear teacher, my dear students, the seminar paper I am presenting today is about the “Dominance of a Single Party in Indian Politics”. In all the 3 general elections after independence, the Congress won brutal majorities. There were some reasons for that.
a) Congress had led Independence struggle.
b) Congress was the only party which had spread all across India.
c) The popularity of Jawaharlal Nehru Because of all these reasons, Congress had expected victory. When the final results came, the astounding success of the Congress Party surprised everyone. It made all other parties lag much behind. It won 364 out of the 489 seats. The same was the case in the States. The exceptions to this were Travancore-Cochin, Madras and Orissa.

In the later two elections (1957,1962) also Congress repeated its success. Some people thought the victory of the Congress Party was because of the system of our election. This system was pro¬Congress. Although 3 out of 4 seats were won by the Congress, it did not have even the support of 56% of the voters. The votes polled by other parties were more than the votes polled by Congress. Now in this seminar, we examine how the votes and dominance of Congress became a landmark in the history of the country.

The dominant nature of Congress :
The dominance of Congress in India was an unusual event in world history. In many other countries democracy was not allowed to take roots. In countries like China, Cuba and Syria the Constitution envisaged one-party rule. But in India, the Congress stood firm on the democratic principles and was able to form governments. Although different parties competed in the free and fair elections, Congress came out first. There were some reasons for the unusual success of Congress.

It had the leadership in the freedom struggle. Secondly, it was the leaders who fought for freedom that stood as the candidates for election. Thirdly only Congress had a good organizational set up at that time. Only Congress had its presence in all the States of India and all this helped in Congress having the upper hand.

Congress as a social and ideological fellowship :
Another reason for the success of Congress was its social and ideological stands. In 1885, when it was formed, it included different social groups and ideologies. It grew as an organization of the intellectuals. But by the 20th century it became an organization for all kinds of people. It used to be a party.of the English-speaking elite in the cities. But with the coming of the Non-Cooperation Movement, its membership spread into the masses. Industrialists, city-dwellers, villagers, labourers, capitalists, etc. became members of the Congress Party.

Thus it became a party representing people at different levels, religions and languages. Many groups integrated themselves with the Congress. Thus Congress became a fellowship of ideologies. It included revolutionaries, peace-lovers, moderates, radials, and people of the left and right ideologies. The first election results itself showed the popularity of Congress.

Tolerance and attitude towards various groups: These two factors made Congress stronger. It had the character of a coalition: Two good things came out of this. First it became a party where all people could join. Amicable settlements to problems became the trademark of the party. Even during the Freedom Struggle itself the party had different leaders with different opinions but they could continue to work together in a spirit of give and take.

Even when a ‘ group did not get a post or position which it deserved, it stayed inside the party and fought for its rights without coming out of the party opposing it. They were called groups. This policy created problems for the Opposition. The things the Opposition was trying to highlight were pointed out by the Congress members themselves.

In short, the dedication the Congress had to democracy, its ability to include differing opinions within itself, and its tolerance of various groups enabled Congress to remain in the number one position for quite a long time. Its leadership during the freedom struggle and the popularity of Nehru proved big assets to the Party. As the functions of the Opposition Parties were carried out within the Party by the different groups, the Opposition became weak.

Question 4.
Match thefollowing:
(a) Deen Dayal Upadhyaya – Communist party
(b) C. Rajagopalachari – Bharathiya jana sangh
(c) AK. Gopalan – Congress
(d) MaulanaAzad – Swathantratha party
Answer:
a) Bhartiya jana Sangh
b) Swatantra Party
c) Communist Party
d) Congress

HSSLive.Guru

Question 5.
Sardar Vallabhai Patel is popularly known as the ‘Iron Man of India’.Enumerate the role played by Patel in the annexation of Hyderabad. (4)
Answer:
Independent India faced three kinds of challenges.

  1. Integrating India
  2. Ensuring the welfare of the people and development
  3. Establish the democratic system

1. Integrating India : When India got freedom, it had more than 500 Princely States. The rulers of these places wanted to get back their sovereignty when the British left. The government approached the Princely States keeping three things in mind.

  • The majority of people of the Princely States wanted to join Indian Union.
  • Giving some kind of self-rule to some Princely . States.
  • In the background of the division, we needed States with precision.

Integration :
Except Junagarh, Hyderabad. Kashmir and Manipur, all the Princely States signed in the Instrument of Accession and joined the Indian Union. Then through a referendum, Junagarh joined Indian Union. Because of popular uprising in Hyderabad against the Nizam, the Indian army took some action and got Hyderabad also into the Union.

The Congress Group in Manipur wanted to join the Union, but other parties objected. However, the Manipur king was persuaded and he too joined the Union. Kashmir King also signed the Instruction of Accession to save himself from the attacks of Pakistan and thus Kashmirtoo became part of India.

The division of the country into States on linguistic basis showed that it could accommodate all the diversities. The people can accept the diversities and live in unity. This is the strength of a country. The Telengana protest and the martyrdom of Potti Sriramulu should be remembered here.

b) Ensuring the welfare of people :
India was a poor country. The country has included provisions in the Constitution to ensure protection to the socially backward people, to religious and cultural minorities and to give all the people equality. Through Directive Principles, the Constitution shows us the way to eradicate poverty and to make the marginalized people come into the mainstream society. Five Year Plans : The country has a development model based on socialist principles. We have adopted a mixed economy accommodating both public and private sector enterprises.

c) Establishing democratic system :
Democracy was a discovery of foreigners. But the big thing was that we chose democracy in spite of the fact that India is a poor country and there are many illiterates here. The first election was called the greatest gamble in history by foreign media. A British member of the Civil Service said that the future generations would condemn this democratic process as a foolish enterprise.

The first Election Commission was formed with Dr. Sukumar Sen as the Commissioner, illiterate Indians were supposed to think in terms of caste and creed. But by making a voters’ list based on our secular system and equality, we succeeded in conducting a fair election and we were successful in our democratic experiment.

Question 6.
“Emergency declared in India in 1975 was a servere blow to Indian democracy.” Examine the circumstances which forced Indira Gandhi to declare emergency. (3)
Answer:
After the 1971 election, Indira became a popular leader with a lot of support from the people. This time there were serious problems in the Party. There were three main reasons:
a) Economic Reasons
b) Gujarat & Bihar Movement
c) Dispute with the Judiciary
a) Economic Reasons :
The main slogan in the 1971 election was ‘garibi hatao’. But when the government came to power it could not improve the economic condition of the country. There were a number of reasons for that. First of all there was the refuge problem. Then there was the Bangladesh Crisis, followed by the Indo-Pakistan War. All these things created financial problems. Secondly, after the War, America stopped its aids to India.

Thirdly, there was a sharp increase in oil prices. The 4tfl reason was inflation which made the life of ordinary people very difficult. The 5th problem was negative growth in industrial output. Unemployment increased, especially in the rural sector. Sixthly, the salaries of government employees had to be reduced and even stopped. Seventhly, lack of rain caused serious shortfall in foodstuff.

All the above things created an economic crisis in the country. There was general discontentment in the country. This gave the Opposition Parties an opportunity to organise protests.

b) Gujarat and Bihar Movement :
The second biggest problem was the students’ protest in Gujarat and Bihar which were Congress-ruled States. The main reason was the increase in the prices of essential commodities. Shortage of food, unemployment and corruption made the students angry. In both these States the Opposition Parties supported the students. In Gujarat, Presidential Rule was imposed. At this time the main opponent of Indira Gandhi and the leader of Congress (O), Morarji Desai, decided to go on an indefinite hunger strike.

He did that for demanding elections in Gujarat. In June 1975, because of heavy pressure from various sources, election was conducted. Congress lost the election. In Bihar the students invited Jay Prakash Narayan to lead their protest. He accepted the invitation insisting that the protest must be non-violent. He asked for the dismissal of the Bihar government. He argued that there was a need for a revolution in social, economic and political spheres.

But the Bihar government refused to resign. The entire country discussed the issue. Jay Prakash Narayan wanted to spread the protest to all parts of the country. In the meantime the railway workers went on a strike. It would make the entire country come to a stand-still. In 1975, Jay Prakash Narayan organized a march to the Parliament. It was the biggest rally the capital had ever seen. The Opposition saw in him an alternative to Indira Gandhi. Both the protests were anti-Congress. Voices also rose against the leadership of Mrs. Gandhi. She believed that all this was done to take revenge on her.

c) Dispute with the Judiciary :
Another reason for the declaration of Emergency was Indira Gandhi’s dispute with the Judiciary. The Supreme Court said that some of the things the government did were against the Constitution. Congress argued that the Supreme Court judgement was against democracy and the authority of the Parliament. The Party said that the Court was standing against some welfare measures taken to help the poor people.

The dispute was mainly in three things. Firstly, Can the Parliament change the Fundamental Rights? The Court said no. Secondly, Can the Parliament change ownership of land? Again the Court said no. Thirdly, the Parliament said that it had the right to reduce fundamental rights. It amended the Constitution. But the Supreme Court objected. All these were the reasons for the dispute between the Government and the Supreme Court.

There were two more reasons. In the Kesavananda Bharati case, the Supreme Court judged that the Parliament can’t change the basic structure of the Constitution. Soon the post of the Chief Justice became vacant. Normally the senior most judge is appointed as the Chief Justice. But keeping aside 3 eligible Judges, the government appointed A.N. Roy as the Chief Justice. This appointment became controversial. Besides, the Uttar Pradesh High Court declared the election of Indira Gandhi as null and void. All these were the reasons for Mrs Gandhi to declare Emergency in June 1975.

HSSLive.Guru

Question 7.
Match the following:
(a) Anti-Arrack Movement – Medha Patkar
(b) Narmada BachaoAndolan – Uttarakhand
(c) Chipko Movement – Nellore
Answer:
a) Nellore
b)Medha Patkar
c) Uttarakhand

Question 8.
DMK and AIADMK are the two main political parties in Tamil Nadu. These parties are the result of Dravidian Movements in the State.Enumerate the circumstances which give rise to the Dravidian Movement in Tamil Nadu. (3)
Answer:
“Vadakku Vaazhkirathu, Thekku Thaeikirathu” was a slogan of the Dravidian Movement. This is first regional movement in India. Although the Movement wanted to establish a Dravidian Nation, it never resorted to any armed struggle. Using the democratic methods of propaganda and election, the Dravida Munnetta Kazhakam became a strong power.
Dravida Movement:
Dravida Kazhakam (DK) was formed by E.V. Ramaswami, known as ‘Periyor’. This Organization was against Brahmin supremacy and the political and economic supremacy of the Northern States. It was split later and thef DMK (Dravida Munneta Kazhakam) came into existence. In 1953 and 54 it made 3 big agitations and they made DMK an influential party in Indian politics.

  1. The first agitation was to change the name of a railway station. Kallakkudi railway station’s name was changed to Dalmiapuram. The DMK wanted to retain the name Kallakkudi.
  2. The second agitation was to make Tamil Cultural history as an important part of the school curriculum.
  3. The 3rd one was against the handicraft training in the schools. The DMK said that it had a Brahmin touch. The DMK made huge agitations against the plan of making Hindi as the sole official language. The 1965 anti-Hindi protests made DMK very famous. Now there are many Dravidian parties – DMK, AIDMK, Marumalarchi DMK, Pattali Makkal Kakshi, Desiya Moorpoku Dravida Kazhakam and so on. Some of them are known even outside Tamil Nadu.

Question 9.
“In December6,1992 Babri Masjid was demolished. This activity remains as a wound scar on the face of Indian Secularism.” Based on the above statement analyse critically, the consequences of the demolition of Babri Masjid over Indian secular polity. (3)
Answer:
As soon as the news of the demolition of the Masjid came out there were heated arguments between Hindus and Muslims in many places. There were also conflicts between the two communities. That State Government was dismissed. In many States with BJP governments, Presidential rule was imposed. A case was filed against the Chief Minister of UP in the Supreme Court.

The case was for breaching the court verdict. BJP expressed its regret at the tragic incidents that took place. The Central Government appointed a Commission to study the circumstances which led to the demolition of the Mosque. Liberhan Commission submitted its report after 17 years of the incident.

Question 10.
Implementation of Five Year Plan had contributed much to the economic development of the country.
Answer:
The 134 FYP gave importance to the agricultural sector. But the 2nd one stressed industrial development. This raised a question: for a country like India which is more important – agriculture or industry?

Those who supported the agricultural sector said that the 2nd FYP had no definite plan about the agricultural sector and industries might make things more difficult for the villagers. J.C. Kumarappa, a Gandhian economist, prepared a plan about industrialization.

Mr. Choudhary Charan Singh wanted greater stress to be given to the agricultural sector. He said that industrialization brings progress only to business and cities by preventing farmers and villagers from making progress. Supporters of industrialization had a different view. They claimed that only through industries and greater production the eradication of poverty would be possible.

They also claimed that there was a definite agricultural policy for the development of food crops. Through land reforms, poor villagers got land. Funds were made available for social welfare and irrigation. But these policies could not be carried out as planned. The main reason was the objection from big landowners who had political and social power. They felt that even if more money is spent on agriculture, it would not improve the lot of the villagers.

Question 11.
Critically examine the circumstances which led to the Chinese invasion of 1962. What were the main consequences of this war in Indian Politics? (7)
Answer:
In the beginning India and China had cordial relations. It has a historical and cultural background. Nehru played a crucial role in making the relations better. India was the first country to recognize China after the Revolution. Nehru tried to help China in international matters. Because of these good relations, on the India-China border there were only paramilitary forces.

The Panchsheel Agreement as a big landmark out India-China relations. It was signed on April 29 by the PMs of both countries, Nehru of India and Chou- en-Lai of China. Nehru visited China and Chou-en- Lai visited India getting the love and respect of people. Nehru had an open-hearted approach to China. But people like Patel thought China was not a country to be believed. Nehru never expected any attack from China. But in 1962, China did attack India.

Two things spoiled the relations between India and China. One was the Tibetan Issue and the other was border disputes. Even in the 1950s when they were friends, India and China had border disputes. China was not ready to accept our suggestions regarding the border. China claimed Ladakh in Kashmir and some areas of Arunachal Pradesh to be theirs. During the period of 1957-59, they also took Aksai Chin sector and built the Karakoram Highway. The second issue was Tibet. In 1950, China annexed Tibet. It was a breach of faith, in the beginning India kept quiet.

But the Chinese started imposing their culture on the Tibetans. In 1959, the Tibetan Spiritual leader, Dalai Lama, sought refuge in India. China then accused India saying that India was acting against the interest of China. In October 1962 China infiltrated into Indian territories which it claimed to be hers. The first attack lasted a week. Chinese army occupied some place in Arunachal Pradesh. The next attack came a month later. But the Indian army stopped the Chinese in the western part of Ladakh. China declared a unilateral ceasefire and retreated from the places it had taken.

HSSLive.Guru

Question 12.
“The Movement against outsiders was a great threat to our national integrity.” How, the problems raised by this movement resolved in Assam? (3)
Answer:
The North-Eastern States have some geographical peculiarities. It was a region that was not closely linked to the rest of the country. It has long international orders, but communications facilities were less there. Its development was neglected to an extent and the problem was made complex by the emigrants that came from other places. In this complex situation, some complex demands were made:

  1. Demand for autonomy.
  2. Demand for independent nations.
  3. Enmity towards people from other places.

1) Demand for Autonomy :
At the time of independence, except Manipur and Tripura, the entire North-Eastern region was just one State. After independence, the non-Assamese felt that Assamese language was imposed on them. Therefore they demanded political self-rule. The Adivasi leaders wanted to keep away from Assam. They formed “Eastern India Tribal Union”. Later it was known as “All Party Hill Leaders Conference”. They demanded one Adivasi State, but more Adivasi States like Meghalaya and Mizoram were formed.

Even with this, their demand for self-rule did not end. The Bodos, Karbis and Dimasas etc. demanded their own States. The same area was demanded by more than one community. Because of that the only solution was forming tiny States. Some stayed in Assam and gained their right for self-rule. The Karbis and Dimasas were given self-rule at the District level. The Bodos were given their self-rule council very recently.

2) Secessionist Movement Mizoram:
India faced demands for secession from two North-Eastern States – Mizoram and Nagaland. After independence, Mizoram region within Assam itself was enjoying self-rule. But many of them thought that they were not part of British India and so there was no reason for them to join India. In 1959 there was a serious famine inthe Mizo Hills. But the Assam government could not take appropriate measures to help the suffering people there.

This caused the formation of Mizo National Front (MNF) under the leadership of Lai Denga, From 1966, they started an armed struggle to get freedom. Pakistan aided them and gave them refuge in Eastern Pakistan. In the conflict many ordinary people were killed. This made the local people very angry.

In spite of the 20-year long resistance, no party made any gain. Then they had a rethinking. The exiled Lai Denga returned from Pakistan and started talks with Indian authorities. In 1986, a peace accord was signed between him and Rajiv Gandhi, Mizoram thus became a State with some special rights. MNF gave up their resistance.

Question 13.
Find the odd one out:
Medha Patkar, B.R. Ambedkar, Sundarlal Bahuguna, Mayilamma. (1)
Answer:
B.R.Ambedkar

Question 14.
Matching the following:
(a) Godhra Incident – Manmohan Singh
(b) B.S.P. – Gujarat
(c) U.P.A. – Kanshi Ram (3)
Answer:
a) Gujatat
b) Kanshi Ram
c) Manmohan Singh

Question 15.
Identify the last President of U.S.S.R.
Answer:
Mikhael Gorbachev

Question 16.
From 1945 to 1991, the world witnessed a peculiar type of war, which was termed as cold war. Explain briefly about the cold war. How it affected the security of the world? (4)
Answer:
After the Second World War, America and Russia became the world’s two Superpowers. Their ideologies were different. Russia followed socialist principles whereas America followed capitalist principles and liberalization Both the countries possessed destructive atomic weapons. They could show their strength anywhere in the world. But their enmity was limited to the Cold War. They tried to expand their influence into different countries without actually fighting a war. After the Second World War the two countries were polarised. This was the start of the cold War.

Small nations wanted to be friendly with these Superpowers to get some benefits for themselves. They wanted to be assured of their security. They got weapons and also economic help. Both the Superpowers were able to keep the entire world in two distinct sides. This happened first in Europe. West European countries aligned with America. East European nations went with Russia. Thus there were “Western Alliance” and “Eastern Alliance”. Cuba followed Russian principles. Both the Superpowers wanted to enlist the support of small countries for many things:

  • To get oil and other minerals.
  • For making military camps.
  • For conducting spy work.
  • The small countries could afford to spend some money on the military.

The Cold War was always a threat because any time a real hot war could break out. With the nuclear arsenals both the Groups possessed, the world was in real danger

Question 17.
Expand the abbreviation ASEAN. Name the pillars and objectives of the ASEAN community. (4)
Answer:
Association of South East Asian Nations. It was formed in 1967 with a declaration made in Bangkok. The members of ASEAN are Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Myanmar, Cambodia, Vietnam, Laos and, Brunei. Its main goals are quick economic growth among the member nations, social and cultural progress, peace and stability in the region and providing opportunities for member countries to solve their mutual problems peacefully.

Question 18.
The painful process of transition from socialist system to democratic capitalist system of Soviet Union and its socialist allies was known as . (1)
Answer:
Shock Therapy.

Question 19.
The three kinds of U.S. Hegemony are as follows:
(a) Hegemony as hard power
(b) Hegemony as structural power
(c) Hegemony as soft power
Give two examples each for the three kinds of U.S. Hegemony in world politics. (6)
Answer:
World nations try to gain and maintain dominance over others by using military, economic and cultural power. During the Cold War the fight was between the Soviet Union and America. With the disintegration of the Soviet, Union America remains the only Superpower. Dominance or hegemony is attained through three things:

  • Hard Power
  • Structural Power .
  • Soft Power

Hard Power:
This includes military power and the relations between nations. Today America is in the forefront of military power. There is nobody to challenge its military might. It has the capacity to reach any corner of the world any moment. They spend a major part of their budget to maintain this position. They spend huge sums of money for research and technological developments. It is technology that keeps America in the forefront. With their military might they are even ready to police the world, and punish the culprits.

Structural Power:
This dominance is based on the economic structure. The global economic system relies on America. If America helps the global economic system, it is mainly for their benefits and profits. But America does a lot of good things for the world . For example, communication channels through the oceans. Merchant ships travel through sea routes and America has much authority on the water transport system. It is the American navy that keeps the sea-routes safe for ships.

The next is the Internet. In fact it was an American military project. It was started in 1950. Today the global network functions using satellites. Most of them belong to America. 28% of the world economy is controlled by America. 15% of the international trade is also done by them. In any economic sector, at least one of out of three biggest companies will be American. The world economic structure follows the Breton Woods style of America. The World Bank, I.M.F. and World Trade Organization etc. are examples of American supremacy in world business and finance.

Now comes another example  the MBA degree. It was America that made this course and the degree so popular. It was Americans who discovered that business is a profession that could be taught. The first Business School was established in Pennsylvania in 1881. Its name was Wharton School. Today in all countries MBA has become a prestigious degree.

Soft Power :
This is the ideological and cultural dominance. America has become the model for all other nations and they try to copy America. In weak countries, America is able to make the people like its culture. We all speak highly of the American life style and personal success. America is number one in the world. By using ‘soft power, and not force, America is able to achieve this dominance over the world.

Question 20.
List out the member nations of SAARG. Analyse and prepare a short note on the role and limitations of SAARC as a forum for facilitating economic cooperation among South Asian countries. (4)
Answer:
Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Mali, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.

  • They are not able to solve regional problems.
  • Not all countries cooperate in the economic field.
  • The countries are not united in their efforts to right terrorism.
  • They don’t work together for self-sufficiency.

HSSLive.Guru

Question 21.
According to the supporters of Globalisation “Three is no alternative to Globalisation”. Do you agree with this concept? Substantiate your arguments. (3)
Answer:
Globalization is a controversial issue. Therefore it is also criticised greatly. Here are some major criticisms.
1)  The Left-leaning people argue that globalization represents a certain capitalist point of view. Moreover, it makes the rich richer and the poor poorer. Weak governments can’t look after the interests of the masses.
2) Those who support the political rights of the people think that changes may come in their social,  cultural and political spheres. They are worried about 3 things:

  • They fear that globalization weakens the government.
  • They want self-sufficiency in economy, but they want to keep some things as their own.
  • They think it will harm their traditional culture.

Question 22.
What do you mean by‘Global Commons’? How they are exploited and polluted? (3)
Answer:
Some places or areas do not fall under the sovereignty of any country. In this condition, the UN had to come forward to protect them. These are collectively known as “Global Commons”. The earth’s atmosphere, Antarctica, the bottom of the seas, space etc. come
in this category. The responsibility to protect these is not that easy. The reasons for that:

  • There are some complex Agreements which include the Antarctic Treaty of 1959, the Montreal Protocol of 1987, and the 1991 Antarctic Environmental Protocol.
  • On the basis of not-co-clear scientific proofs, it is difficult to carry out the Environmental Agenda within a limited time. In the 1980s, some holes’ were discovered in the ozone layer in the Antarctic region. Such discoveries are opportunities to solve the environmental problems and, at the same time, they are also great challenges.
  • From the use of the space, we can clearly see the inequalities between Global North and Global South.
  • Technical and industrial development is the main problem when it comes to ocean floors.

Question 23.
Traditionally the notion of security was confined only to disarmament, military pacts etc. Now-a-days the concept of security had underwent changes.Find out the non traditional sources of security and identify the distinction between traditional and non- traditional security issues. (4)
Answer:
Security is of two kinds – internal and external. A country may face security threats from inside or outside the country. Traditionally we think threats from outside are the greater ones. It will affect the sovereignty of the nation. It will affect its freedom and border security. It will affect the lives of the people. Such a threat is external. There are many ways for a government to face such treats:

  • Surrender
  • Increase the defence expenditure and prevent others from attacking.
  • Once the war starts, defend the country.

Some governments prefer the option of surrender when there is a war. But they will never declare it as a policy. For security there are 4 traditional ways:
1) Prevent the war – this is the first factor.
2) Defence – control the war or end it.
3) Balance of Power – This is a traditional way of ensuring security.-Making alliances and counter-alliances, maintaining the country’s strength, intervening and not intervening, leaving a no man’s land between countries, dividing and ruling, etc. are of the traditional ways.
4) Sign Treaties:
Nations often form joint alliances. This is done to prevent any external attack and defend in case of attacks. Almost all alliances are formed by signing written agreements. The member countries will have a clear understanding as to who is the common enemy. Nations are more concerned with external threats than internal ones. Internal security is also essential. Prior to the World War, the internal security of many powerful nations was much less because they did not give it much importance.

Because of the Cold War, nations gave preference to external threats. It was in the colonies that there were more internal security problems. It was because of the people’s desire for freedom. The newly formed Asian and African countries had to face a lot of internal and external threats. Military attacks by neighbouring countries, army revolts, moves for secession etc. were common. Whenever a nation desires for freedom, such things are common there.

Traditional Security and Cooperation :
For traditional security, cooperation is very important. Everybody knows that attacks can be prevented by cooperation. Some things are recommended to ensure cooperation. They are:

a) Armament and military supplies should be controlled or reduced :
There should be adequate reasons for nations to resort to wars. War is alright in self defence, to resist attacks or to save people from racial killings. Wars should be controlled or limited. People who are not engaged in wars should not be harmed or killed. Those who have surrendered must not be harmed. Only when all other doors are closed, nations should resort to war.

b) Disarmament:
There are 3 ways for cooperation: disarmament, arms limitation and building confidence. Disarmament means not making and stockpiling arms and avoiding the use of biological, chemical and nuclear weapons.

c) Arms Limitation :
This involves controls for keeping arms like ballistic missiles and their development.

d) Building confidence :
A major step in building confidence is the exchange of ideas and information with enemy countries. Thus you tell your opponents that you are not going to make a surprise attack on them. The advantage is that no country will start the attack on some misunderstanding.

HSSLive.Guru

Question 24.
As a citizen of India, how do you support India’s candidature for the permanent membership of the Security Council of UNO? Justify your proposal. (6)
Answer:
The UNO should be reformed according to the needs of time. The circumstances today are quite different from the time when UNO was originally formed. The problems facing the world should be solved in a peaceful manner. No country should do the policing of the world. The world is threatened with terrorism. It has to be wiped out. Forthat the developing nations . should have a proper representation in the UN. The demand of India to be a Permanent Member of the Security Council is quite a logical and legitimate one. India fulfills all the criteria to be a permanent member. It demands permanent membership on the following grounds:

  • It has the world’s second largest population.
  • It is the largest democracy in the world.
  • India has participated in the UN activities since its inception.
  • It has long relations with the UN Peacekeeping force.
  • India’s economic situation is improving.
  • India gives regularly to the UN budget. It has never defaulted on any payment.

The above reasons are good enough for India to get a permanent membership in the UN Security Council. Permanent membership has its own significance. India’s importance will increase in world matters. Our foreign policy will influence others.

Plus Two Political Science Previous Year Question Papers and Answers